Bazilej – Fiorentina 1:3 (po pr.) | Alkmaar – West Ham 0:1 (kon.)
koniec po predl.
FC Bazilej 1893
1:3 (0:1)
ACF Fiorentina
cz Štvrtok 18.05.2023, 21:00 • St. Jakob-Park, Basilej • Európska konferenčná liga • Semifinále
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (00:15:26)
     
    Finále EKL mezi West Hamem a Fiorentinou se v Praze uskuteční 7. června v 21:00.
    Díky Antonínu Barákovi bude mít italský fotbal finálového zástupce ve všech třech soutěžích
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 3 – 11
    Střely mimo: 4 – 10
    Držení míče: 39 % – 61 %
    Rohové kopy: 2 – 14
    Ofsajdy: 1 – 2
    Fauly: 16 -24
    Žluté karty: 1 – 6.
     
    Druhý ročník Evropské konferenční ligy má pro českého fanouška takřka pohádkový scénář, protože na finále do Prahy zavítají hned tři domácí zástupci. Kromě Tomáše Součka a Vladimíra Coufala uvidíme v Edenu také Antonína Baráka, který symbolicky zajistil Viole postup vítězným gólem ze 129. minuty. Italský klub si za svůj dnešní výkon takovouto odměnu zasloužil. Celý zápas na hřišti dominoval, akorát měl problém vstřelit onen třetí gól. Basilej byla od začátku velmi pasivní a těsný náskok z prvního zápasu nakonec promrhala.
     
    120+12
    Konec zápasu.
     
    120+11
    Luka Jović ještě mohl přidat postupové razítko. Mandragora ho průnikovkou přes tři hráče poslal do úniku, jenž dopadl střelou do pravé tyče. Srbský útočník nedal v prodloužení ani třetí loženku.
     
    120+10
    Životní gól Antonína Baráka si zasloužil pořádnou oslavu. Český reprezentant svlékl dres a kromě gólu si připíše i žlutou kartu.
    120+9. Antonín BARÁK - 1:3
     
    120+9
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    ANTONÍN BARÁK posílá Fiorentinu do pražského finále! Míč zůstal ve hře potom, co Hitz v levém dolním rohu brány jenom vyrazil Mandragorovu střelu z hranice vápna. Jović pak vracel přetažený centr k Ikonému a bránící Pelmard hlavou přihrál za sebe k volnému českému záložníkovi. Barák si duchapřítomně nechal spadnout míč na levačku a šajtlí ho uklidil k vzdálenější tyči.
     
    120+8
    Dodô přetáhl centr k Biraghimu. Tomu přízemní přihrávka nesedla a míč se dokoulel k Hitzovi, kterého asi bude čekat mnohem náročnější práce.
     
    120+7
    Dan Ndoye otravoval Ikoného natolik, že bývalá hvězda francouzského Lille sama překročila koncovou čáru. Penalty nás nejspíše neminou.
     
    120+6
    Barák měl opět za úkol prodlužovat míč na lépe postavené spoluhráče. Dlouhý aut kapitána Biraghiho však posunul jen ke členům domácí defenzivy.
     
    120+4
    Terraccianovi vypadl vysoký míč Calafioriho. Vznikl u něj velký zmatek, ale hostující fotbalisté zažehnali nebezpečí zablokováním Langovy střely.
    120+3. Jović zazdil šanci na 3:1
     
    120+3
    Antonín Barák v předklonu prodloužil centr z pravé strany mezi spící obránce, jenomže Jović i druhou gólovku na rozhodnutí spálil. V tomto případě volejem vůbec netrefil bránu.
     
    120+2
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Gaetano Castrovilli, přichází Rolando Mandragora.
     
    120+1
    Jonathan Ikoné hodlal využít nesrovnalostí v domácí rozehrávce. Rozhodl se míč nikomu nepůjčit a ze střední vzdálenosti ho poslal vedle vzdálenější tyče.
     
    120
    Další jednoduše provedený centr. Ikoné s Barákem neměli sebemenší šanci na míč dosáhnout a to byla voda na mlýn Marwina Hitze.
     
    119
    Dodô centrem hledal Luku Joviće, který se hlavou udeřil o Langa. Podle sudích šlo o faul srbského útočníka.
     
    118
    Biraghi kopl roh na přední tyč. Hráči Basileje tam sice chyběli, ale Gonzálezova hlavička nebyla natolik kvalitní, aby její autor mohl uvažovat o hattricku.
     
    117
    Zvednutý palec rozhodčího směrem k Heiku Vogelovi dává najevo, že se může pokračovat. Hlavní aktéři se musí zkoncentrovat na roh Fiorentiny.
     
    116
    Hlavní sudí řeší situaci si hlavním pořadatelem. V přátelském duchu mezitím probíhají diskuze mezi trenéry Vogelem a Italianem.
     
    115
    Situace zřejmě bude vážnější. Po pěti minutách se pohledy většiny hráčů stále ubírají do hlediště. Uvidíme, jak tento incident ovlivní zbytek zápasu.
     
    110
    Fotbalisté Fiorentiny se snaží nasměrovat doktory do míst, kde některý z fanoušků potřebuje pomoc. Utkání je na pár minut přerušeno.
     
    109
    Biraghi vytěžil ze souhry s Ikoném rohový kop. Před rozehrávkou si kapitán Fiorentiny všiml nějakého problému v sektoru pro hostující fanoušky a urychleně přivolal na místo zdravotníky s nosítky.
     
    108
    Antonín Barák hlavou sklepával Biraghiho nákop k levé tyči. Ikoné balon ve hřišti nechytil a Hitz bude vykopávat.
     
    107
    Sofján Amrábat si nebral servítky s Dioufem. Dovolenými prostředky mu vzal míč a teď už se zapojuje do postupného útoku Fiorentiny.
     
    106
    Střídání v týmu FC Basilej:
    ze hřiště odchází Wouter Burger, přichází Darian Males.
     
    106
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Giacomo Bonaventura, přichází Antonín Barák.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    105
    První poločas prodloužení skončil.
     
    105
    Jovićův náběh se nepotkal s nákopem Castrovilliho. První půlka prodloužení končí a po rychlé změně stran se patrně dočkáme nástupu Antonína Baráka.
     
    104
    Giacomo Bonaventura vyskakoval za centrem Doda. Rukou se ve vzduchu ohnal po hlavě Langa a byl kvůli tomu napomenut žlutou kartou.
     
    103
    Wouter Burger si zády bráně zpracoval míč hrudníkem tak šikovně, že hned mohl vystřelit z otočky. Pro Terracciana to však znamenalo další rutinní zákrok.
     
    102
    Nedostatkem sil Fiorentina asi netrpí. Hostující fotbalisté i po stovce odehraných minut aktivně napadají a drží rozehrávku Basileje poblíž Hitze.
     
    101
    Gaetano Castrovilli byl pozdě u zadní tyče. Z propadlého centru Biraghiho tak vyústil jen odkop od branky pětatřicetiletého gólmana Basileje.
     
    100
    Biraghi doručil do vápna další přesnou přihrávku z hloubi pole. Bonaventura si ji šťastně zpracoval a střelou z otočky způsobil jeden z lehčích zákroků Hitze.
     
    98
    Calafiori si dal dělo před skluzujícího Doda. Italiano se proti faulu svého svěřence ohradil a José María Sánchez mu na oplátku udělil žlutou kartu.
     
    97
    I v první části prodloužení trvá velká území převaha italského týmu. Viola postupem času zjednodušila hru a začala adresovat do ohně jeden míč za druhým. Ten poslední skončil v rukou Hitze.
     
    96
    Ikoné si ve vápně šel pro faul. Kontakt s Ndoyem však byl zcela minimální a jediné, co hostující rychlík získal, byla žlutá karta.
    94. Hitz proti Jovićovi vystřihl několikátý těžký zákrok
     
    94
    Amrábat z prvního doteku senzačně poslal míč před nabíhajícího Joviće. Problémový srbský útočník se mohl stát spasitelem Fiorentiny, ovšem Hitz zlikvidoval hlavičku výborným zákrokem levou dlaní.
     
    93
    Z podobné vzdálenosti zkusil štěstí i Zeki Amdouni. Domácí ostrostřelec bránu sice trefil, ale připravil Terraccianovi jen banální zákrok.
     
    92
    Amrábat přizval do hry Gonzáleze. Autor dvou gólů našel odvahu na ambiciózní střelu levačkou, kterou mu zastavil clonící Calafiori.
     
    91
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Arthur Cabral, přichází Luka Jović.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    Stejně jako proti Slovanu Bratislava a Nice si Basilej zahraje prodloužení. Švýcarský tým v něm nebude favorit. Celý zápas se jenom bránil a de facto ho zachránila jedna rozehrávka z půlící čáry, z níž dal jediný domácí gól Zeki Amdouni.
     
    90+3
    Druhý poločas skončil.
     
    90+2
    Od praporku tradičně centroval Biraghi. Obránci Basileje se v tomto případě moc nezapotili a Amrábat pod vlivem hrozícího brejku jenom odpálil míč do autu.
     
    90+1
    Fiorentina má rozhodně větší touhu ukončit zápas ještě v normální hrací době. Gaetano Castrovilli jí sraženým centrem poskytl rohový kop.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    89
    Nicolás González zajel do Amdouniho a navzdory tomu, že příkladným návratem zastavil kontr Basileje, dodatečně uviděl žlutou kartu. Stejný trest za podrážděnou reakci dostal i Wouter Burger.
     
    88
    Střídání v týmu FC Basilej:
    ze hřiště odchází Taulant Xhaka, přichází Fabian Frei.
     
    86
    Biraghiho nákop směřoval k Bonaventurovi, jenž místo míče kopačkou zasáhl hlavu Pelmarda. V přerušené hře se bude střídat.
     
    85
    Arthur Cabral je na hrotu hostujícího útoku dost odříznutý. Míče ho v pokutovém území míjejí a nebojím se říct, že je hlavním adeptem na vystřídání.
     
    84
    Do vykuleného míče z pokutového území se opřel Ikoné. V cestě mu ale stálo hodně hráčů z obou táborů a ti míč k Hitzovi nepustili.
     
    83
    Znovu je tady stav nejvyššího ohrožení pro branku Basileje. Biraghi se chystá kopnout další z mnoha rohových kopů.
     
    82
    Bonaventuru tato část zápasu vyloženě baví. Bez valné podpory spoluhráčů neohroženě vletěl do pokutové území, kde ho stopeři zastavili těsně před zakončením.
     
    81
    Střídání v týmu FC Basilej:
    ze hřiště odchází Jean-Kévin Augustin, přichází Andi Zeqiri.
    80. Domácím zatrnulo kvůli hlavičce Milenkoviće
     
    80
    Fiorentina nebyla daleko od rozdílového gólu na 4:3! Biraghi z rohu posadil balon na hlavu Milenkoviće a Srbův koníček proletěl pár centimetrů nad Hitzovým břevnem.
     
    79
    Bonaventura byl u praporku tvrdě ubráněn Dioufem. Domácí nebyli stoprocentně připraveni na rychlou rozehrávku a Hitz zničehonic čelil Bonaventurově střele z ostrého úhlu, kterou vyrazil na roh.
     
    78
    S prodloužením v koutku duše asi počítá i domácí kouč Heiko Vogel. Končí 78. minuta a on teprve nyní připravuje první střídání.
     
    77
    Ikoné podnikl přímočarý výpad po levé straně. Resultovala z něj Bonaventurova střela z dvaceti metrů, kterou Hitz nemusel řešit.
     
    76
    Dvougólový González doručil míč ke Castrovillimu. Jeho střela z otočky byla sražena a k tomu jí předcházel dopísknutý ofsajd.
     
    75
    Ještě to může být v Basileji pořádně dlouhý večer. Pokud Fiorentina zvítězí v základní hrací době o jeden gól, bude se zde půlhodinu prodlužovat.
     
    74
    Další zámek v okolí domácí branky povolil hodně nepovedenou střelou Castrovilliho. Basilej všemi deseti bere odkop od Hitzovy branky.
    72. Nicolás GONZÁLEZ - 1:2
     
    72
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Stejně jako v první půli se hosté prosazují z tlaku vytvořeným několika rohovými kopy! Adams odvrátil Dodův centr k nepřipravenému Amdounimu. Od toho se balon odrazil před NICOLÁSE GONZÁLEZE a tomu stačil jeden dotek ke gólu na 2:1 pro Fiorentinu.
     
    71
    Druhý roh vystřídal třetí a brzo přijde na řadu i čtvrtý. Tlak Fiorentiny díky centrům sílí, byť na Hitze nelétají žádné střely.
     
    70
    Biraghi poslal míč jen k Amdounimu, který ho vrátil za zadní čáru. Marwin Hitz zůstává v pohotovosti.
     
    69
    Arthur Cabral byl krátký na centry Bonaventury a Cabrala. Fiorentina musí vzít zavděk rohovým kopem, z něhož už dnes jednou skórovala.
     
    68
    Gonzálezovi byl odpálen míč z okraje šestnáctky. Domácí ho nedostali do úplného bezpečí a Dodô servíroval ještě jeden pas do ohně, kde na něj nedosáhl Cabral. Navíc byl signalizován ofsajd.
     
    66
    Pod hrozbou penalty a druhé žluté karty se Ranieri odvážil ve vlastní šestnáctce skočit pod nohy Amdounimu. Risk mu vyšel a to mu po horším vstupu do zápasu určitě dodá sebevědomí.
     
    65
    Švýcarské publikum je na nohou. Basileji stačí půlhodinu neinkasovat a zajistí si vstupenku do Prahy, kde se odehraje finále historicky druhého ročníku Evropské konferenční ligy.
     
    64
    Biraghiho levačka vykonstruovala zajímavý nákop z hloubi pole. Bonaventura si k němu proklestil cestu, ale prvním dotekem přestřelil Hitzovu bránu.
     
    63
    Bonaventura si pádem na ose hřiště nevymodlil přímý kop. Basilej u míče rovněž dlouho nepobyla a je zpět v defenzivním bloku.
     
    62
    Marwin Hitz sklidil mohutný potlesk za to, že ze vzduchu stáhl neadresný centr Doda. Hosty brzy vrátil do útočné fáze faul na Gonzáleze.
     
    61
    Cabral pomohl obraně při likvidaci rohového kopu. Gaetano Castrovilli poté zpackal rychlý brejk ukvapenou přihrávkou mimo dosah Ikoného.
     
    60
    Jean-Kévin Augustin si nezasekl míč kolem Milenkoviće. Míč ale neztratil a ještě vytěžil pro své barvy rohový kop. Fanoušci Basileje jsou ve varu!
     
    59
    Střídající stoper Luca Ranieri se ještě nezapotil a už mu na kontě přistála žlutá karta za neopatrný zákrok na Augustina.
     
    58
    Ikoného kličkování zatrhl Lang. Fiorentina se ještě dožadovala rohového kopu, ovšem José María Sánchez byl přesně opačného názoru.
     
    56
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Igor, přichází Luca Ranieri.
    55. Mohamed Zeki Amdouni - 1:1
     
    55
    Basilej právě vstřelila branku!
    Na první pohled nedůležitá rozehrávka z poloviny hřiště přinesla švýcarskému týmu gólovou radost! MOHAMED ZEKI AMDOUNI vyrazil za Pelmardovým nákopem z půlící čáry. Prvním dotekem dokonale ošálil Igora a z rohu malého vápna pravačkou prostřelil Terracciana.
     
    54
    Milenković vystoupal vysoko do vzduchu, jenže si měl pomoct faulem na Augustina. Basileji se těžko prochází středním pásmem.
     
    53
    Biraghi bezesporu patří mezi nejlepší hráče na trávníku. Nyní na křídle dostoupil Ndoyeho a zařídil rozehrávku od branky Pietra Terracciana.
     
    52
    Bonaventura posouval míč do náběhu Cabrala. Toho včas zakřižoval Lang a přihrávka proto došla k Hitzovi.
     
    51
    Diouf se ocitl v sevření tří hráčů Fiorentiny, kteří mu ho vzali jen s pomocí dalšího nedovoleného zákroku Sofjána Amrábata.
     
    50
    Michael Lang se příkladně postaral o centr padající k brance Marwina Hitze. Bývalý gólman Dortmundu se nyní zapojuje i do rozehrávky.
     
    49
    Xhaka při vyvážení míče středem hřiště narazil do zpevněného Amrábata. Basilej bude i nadále hledat způsob k posunu do palebných pozic.
     
    47
    Dodô se u zadní čáry neuvolnil k centru. Pod vlivem frustrace poté dohrál Calafioriho, a tak míč budou mít k dispozici domácí fotbalisté.
     
    46
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Josip Brekalo, přichází Jonathan Ikoné.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely na branku: 1 – 3
    Střely mimo: 4 – 2
    Držení míče: 40 % – 60 %
    Rohové kopy: 1 – 4
    Ofsajdy: 0 – 1
    Fauly: 6 – 9
    Žluté karty: 0 – 1.
     
    Basilej se od začátku zaměřila na bránění těsného náskoku z prvního zápasu. Dobrou půlhodinu se o něj nemusela strachovat. Hráčům Fiorentiny nic nevycházelo a poprvé zahrozili až v 31. minutě hlavičkou Gonzáleze. Tentýž hráč se prodral k zakončení hlavou i po několikátém Biraghiho rohu a v 35. minutě vystřelil Viole vedení 1:0. Z pohledu švýcarského týmu mohlo být ještě hůř, ovšem Bonaventurovu hlavičku skvěle vychytal Hitz.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Domácím se těsně před pauzou očividně nechtělo nic vymýšlet. Fialky začaly napadat a z toho pramenil Brekalův faul na Ndoyeho.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    44
    Nekonečná kombinace Fiorentiny už poněkolikáté vyvrcholila Biraghiho centrem, se kterým se domácí obrana tentokrát s jistotou popasovala.
     
    43
    Vedoucí branka vnesla na hostující kopačky velkou porci sebevědomí. O domácích platí přesný opak. Basileji by se asi hodila přestávka.
    41. Hlavičku Bonaventury zastavila Hitzova levačka
     
    41
    Tato výměna mezi Gonzálezem a Dodem už byla v souladu s pravidly. Brazilec zprava nacentroval na Bonaventuru a Hitz se musel proti hlavičce do protipohybu blýsknout reflexivním zákrokem levou rukou!
     
    40
    Dobrá nálada ze zaplněného hlediště postupně vyprchává. Diváci v tomto případě podrážděně reagovali na Dioufův prohřešek ve středovém kruhu. Na zemi skončil Castrovilli.
     
    39
    Nicolás González roztáhl hru k Dodôvi, nicméně už předtím se podle názoru pomezního rozhodčího argentinský ofenzivní hráč ocitl v ofsajdu.
     
    38
    Prudký centr Augustina Terracciano raději vytáhl na roh. K jeho rozehrání se postavil Diouf a po hlavičce Amrábata sledoval hodně vychýlenou mušku Ndoyeho.
     
    37
    Šikovné nohy Ndoyeho dělají zadákům Fiorentiny nemalé potíže. Nyní se na něm vyfauloval Brekalo a Basilej může odpovědět na inkasovaný gól ze standardní situace.
    35. Nicolás GONZÁLEZ - 0:1
     
    35
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Viola vytěžila ze série rohů první gól zápasu a současně vyrovnání celkového skóre na 2:2! NICOLÁS GONZÁLEZ z druhého sledu přiběhl za centrem Biraghiho. Vyskakoval na něj úplně sám a Hitz s jeho hlavičkou nemohl dělat zhola nic.
     
    34
    Cristiano Biraghi si roh zopakoval, když v prvním případě jeho plány zhatil Augustin. I podruhé letěl míč na přední tyč. Tam byl prodloužen a Hitz jistil Bonaventurovu střelu z otočky vyražením nad břevno.
     
    33
    Sotva se Gaetano Castrovilli hezky zbavil dvou hráčů zároveň, tak mu Riccardo Calafiori sáhl do centru a srazil ho na rohový kop.
     
    32
    A znovu je k vidění velké množství hostujících přihrávek daleko od Marwina Hitze. Zatažená Basilej moment překvapení nedovoluje.
    31. Nicolás González hlavou netrefil bránu
     
    31
    Po půlhodině zápasu došlo na první náznak šance. Biraghi zjednodušil zoufalé dobývání šestnáctky centrem zleva. Nicolás González setřásl Calafioriho a poslal hlavičkou kousek za vzdálenější tyč.
     
    30
    Držení míče: 39 % – 61 %.
     
    29
    A znovu jenom odevzdaný balon Doda, který nenašel společnou řeč s Nicolásem Gonzálezem. Hráči Fiorentiny začínají být hodně nervózní.
     
    28
    Brekalovo ojedinělé setkání s balonem skončilo lacinou ztrátou u půlící čáry. Vincenzo Italiano je s dosavadním výkonem hostujících fotbalistů krajně nespokojen.
     
    27
    Amdouni byl maličko dezorientován za středovým kruhem. Po nákopu ze zadních řad hledal míč kolem sebe tak dlouho, až mu ho hosté vyfoukli.
     
    25
    Gaetano Castrovilli z rohu nic nevytvořil a nebezpečný nebyl ani po centru Biraghiho, kdy se prodral k hlavičce letící mimo tři tyče.
     
    24
    Dodô si předkopl míč do křídelního prostoru. Ten mu zavřel Calafiori a centrovaný balon odklonil na rohový kop.
     
    23
    Rychlé protiútoky Basileje přibývají. Tomu poslednímu chyběla lepší předfinální přihrávka. Akce se změnila v postupnou kombinaci se zneškodněným centrem Langa.
     
    22
    Xhaka centrem ze standardky překopl všechny své spolubojovníky. Definitivně domácí ztratili balon nepřesným nákopem Pelmarda.
     
    21
    Dan Ndoye vyvinul ohromnou rychlost a teprve vedle pokutového území byl sestřelen skluzem Igora, který automaticky spatřil první žlutou kartu.
     
    20
    Fiorentině to zatím moc neklape. Josip Brekalo byl překopnut pokusem o přenesení hry na levou stranu a vhazovat bude domácí družina.
     
    19
    Calafiori čistě odzbrojil Gonzáleze. Domácí podnikli rychlý brejk. Ndoye se ho rozhodl zakončit ještě před vápnem a poslal míč dobré dva metry vedle Terraccianovy branky.
     
    18
    O realizaci trestného kopu se postaral Xhaka, jenže kromě vyskakující zdi vysoko překopl i břevno hostující brány.
     
    17
    Sofján Amrábat nejprve uhasil brejk dva na dva, ale jen o pár sekund později zavinil faul na Augistina a nebezpečný přímý volný kop.
     
    16
    Dodô se podepsal pod další ztrátu balonu v postupném útoku. Hned po Hitzove výkopu se stalo to samé při nesouladu mezi Castrovillim a Biraghim.
     
    15
    Nicolás González přijal Dodův aut a z jedničky vrátil balon až k Terraccianovi. Třiatřicetiletý gólman dosud sleduje hru z uctivé vzdálenosti.
     
    14
    Přesně na půlící čáře Cabrala poslal na zem Andy Pelmard. Španělský sudí naznačuje, že v příštích případech už takové zákroky budou ohodnoceny kartou.
     
    13
    Zeki Amdouni byl na levé straně zdvojen a získáním autového vhazování udělal asi maximum, co šlo.
     
    12
    S kapitánskou páskou centrující Cristiano Biraghi našel jen hlavu obránce. Účel nesplnil ani nákop Amrábata, jenž byl prodloužen k rukavicím Hitze.
     
    11
    Bonaventurovi se zavřely cesty do všech směrů. Vysvobodil ho vcelku přísně písknutý faul Ndoyeho. Na programu je standardní situace.
     
    10
    Igor oddělil od míče Burgera. Rukou se mu stihl projít po tvářil, ale hlavní rozhodčí José María Sánchez to jako faul brazilského stopera neviděl.
     
    9
    Organizovaný blok Basileje funguje na výbornou. Kombinace Fiorentiny se prozatím rozbíjí hodně daleko od branky Marwin Hitze.
     
    8
    Nejčastěji se s míčem potkává Dodô, jenž má za úkol vytahovat postupné útoky. Zatím tento Brazilec většinu míčů ztratil, nyní i kvůli faulu Amdouniho.
     
    7
    Úvodní minuty naznačují, že domácí tým bude chtít hrát ze zabezpečné obrany a ve vhodných okamžicích startovat do rychlých brejků. První dva skončily v samotném zárodku.
    Choreo od příznivců Basileje
     
    5
    Cabral se obtáčel s míčem těsně před velkým vápnem. Uvolnit se ale nedokázal a místo toho mu byl dopísknut faul na Langa.
     
    4
    Dodô si nesměle vykračoval podél pravé autové čáry. K vápnu se ale nepřiblížil a italský tým musí nanovo rozehrávat od Igora.
     
    3
    Teď už měl srbský zadák Nikola Milenković práci těsně před vlastní brankou, kde ve společnosti Amdouniho vykopával příchozí centr z pravého křídla.
     
    2
    González byl vyrušen, když si naváděl míč na střed. Ztratil ho a kvůli faulu Milenkoviće na Amdouniho bude chvíli patřit Basileji.
     
    1
    Zahajovacího výkopu se zhostili domácí, kteří nastupují v modročervených dresech. Fiorentina je v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy již přichází na hřiště, které obklopuje působivé celostadionové choreo. O něco menší prezentaci si připravili i fanoušci Fiorentiny.
     
    V porovnání s prvním duelem udělal Vincenzo Italiano v sestavě Fiorentiny hned čtyři změny. Posadil stopery Ranieriho s Martínezem a nahradil je Milenkovićem a Igorem. V záloze Mandagoru vyměnil Castrovilli a na kraji ofenzivního trojzubce si místo Ikoného zahraje Brekalo. Naopak domácí lodivod Heiko Vogel do vítězné sestavy z Florencie nesáhl ani v jednom případě.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Basilej: Hitz – Lang, Adams, Pelmard – Ndoye, Xhaka (C), Burger, Calafiori – Augustin, Amdouni, Diouf.
    Náhradníci: Salvi, De Mol – Millar, Fink, Zeqiri, Essiam, Males, Frei, Vogel, Kade, Novoa.
    Trenér: Heiko Vogel

    ACF Fiorentina: Terracciano – Dodô, Milenković, Igor, Biraghi (C) – Bonaventura, Amrábat, Castrovilli – N. González, A. Cabral, Brekalo.
    Náhradníci: Cerofolini – L. Jović, Saponara, Ikoné, Ranieri, Venuti, Martínez, Duncan, Sottil, Mandragora, Barák, Kouamé.
    Trenér: Vincenzo Italiano

    Rozhodčí: Sánchez – Cabañero, Prieto (ESP).
     
    1. zápas

    Basilej nastoupí do dnešní odvety s jednobrankovým náskokem, přestože ve Florencii ještě v 70. minutě prohrávala z gólu Cabrala. K obratu papírového outsidera zavelel teprve dvacetiletý útočník Andy Diouf. Počátkem nastaveného času vše spělo do remízového konce, avšak Zeki Amdouni těsně před koncem rozesmutněl italské oponenty vítězným gólem na 2:1.
     
    ACF Fiorentina

    Fialky během špatného podzimu zabředly do spodních pater Serie A a zprvu měly potíže i ve skupině EKL, kde remizovaly s Rigou. Od půlky února už je nálada ve Florencii mnohem lepší. Tým českého záložníka Antonína Baráka měl sérii čtrnácti zápasů bez prohry. V lize se posunul do středu tabulky a v národním poháru si zajistil postup do finále proti Interu Milán. O druhou trofej Fiorentina hraje v Evropské konferenční lize. Ve vyřazovací fázi sedmi góly vyřadila Bragu, hladce porazila i Sivasspor a potíže měla až v odvetě čtvrtfinále s Poznaní. Po venkovní výhře 4:1 Viola prohrávala 0:3 a jistotu jí daly až dva góly ze závěrečné čtvrthodiny. Se sedmi zásahy je nejlepším střelcem celé EKL Arthur Cabral, jenž kvůli zranění nebyl u víkendové výhry 2:0 nad Udinese.
     
    FC Basilej

    Švýcarský klub na domácí scéně klopýtá. O víkendu schytal debakl 1:6 od St. Gallenu a tři kola před koncem stávajícího ročníku Super League je mimo pozice znamenající postup do pohárové Evropy. O to větším překvapením je fakt, že dnes Basilej hraje o historický postup do pražského finále Evropské konferenční ligy. V jarním vyřazovacím pavouku absolvovali „RotBlau“ tři náročné dvojzápasy. Souboj s Trabzonsporem otočili v domácí odvetě. Slovan Bratislava zdolali až v penaltách a postup ze čtvrtfinále s Nice si vykopali v prodloužení. Střelecky Basilej v EKL táhne šestigólový Zeki Amdouni a pětigólový Andi Zeqiri.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu z odvetného semifinále Evropské konferenční ligy. Od jednadvaceti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Basilejí a Fiorentinou!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

    Michal Břuchanský

    Góly: 55. Amdouni (Pelmard) – 35. N. González (Biraghi), 72. N. González, 120+9. Barák

    Karty:   89. Burger (BAS) – 21. Igor (FIO), 59. Ranieri (FIO), 89. N. González (FIO), 96. Ikoné (FIO), 104. Bonaventura (FIO), 120+10. Barák (FIO)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:11. Střely mimo: 4:10. Rohy: 2:14. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 16:24.
    FC Bazilej 1893: Hitz – Lang, Adams, Pelmard – Ndoye, Xhaka (C) (88. Frei), Burger (106. Males), Calafiori – Augustin (81. Zeqiri), Amdouni, Diouf.
    Náhradníci: Salvi, De Mol – Millar, Fink, Essiam, Vogel, Kade, Novoa.

    Tréner: Heiko Vogel

    ACF Fiorentina: Terracciano – Dodô, Milenković, Igor (56. Ranieri), Biraghi (C) – Bonaventura (106. Barák), Amrabat, Castrovilli (120+2. Mandragora) – N. González, A. Cabral (91. L. Jović), Brekalo (46. Ikoné).
    Náhradníci: Cerofolini – Saponara, Venuti, Martínez, Duncan, Sottil, Kouamé.

    Tréner: Vincenzo Italiano

    Rozhodca: Sánchez – Cabañero, Prieto (ESP)

    Diváci: 36 000
    11.05.2023
    Fiorentina - Bazilej 1:2

    Góly: 25. A. Cabral (Martínez) – 71. Diouf (Xhaka), 90+2. Amdouni (Males)

    Karty:   59. Adams (BAS), 72. Burger (BAS), 78. Ndoye (BAS)

    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 10:5. Rohy: 9:4. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 10:11.