Tisková konference před UniCredit Czech Open 2023 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference před UniCredit Czech Open 2023

cz Streda 17.05.2023, 09:30Tlačové konferencie
     
    Tisková konference před UniCredit Czech Open 2023 byla ukončena. (10:08:39)
     
    „Loni byl podobný scénář v Liberci, kde jsem byl jako jeden z favoritů a dotáhl jsem ho do vítězného konce. Osobně moc rád hraju před českými fanoušky, zahřeje mě, když v místech jako Kitzbűhel nebo Řím potkávám fanoušky, které můžu potěšit svým tenisem. Doma jich přijde mnohem víc a chci tyhle chvíle zažívat co nejčastěji,“ uzavírá Jiří Lehečka.
     
    „Delší dobu přetrvávají potíže s pravou nohou, zranění se zhoršovalo, proto jsem skrečoval poslední utkání v Turíně. O víkendu bych ale i podle profesora Koláře mohl začít trénovat a v úterý nebo středu odletět do Paříže a připravovat se na místě,“ dodává jediný český tenista v elitní stovce žebříčku ATP.
     
    „Grandslam je pro mě největší motivací, chci zůstat co nejdéle na Roland Garros. Kdyby se to ale nepovedlo, rád přijedu do Prostějova, kde je to moje srdcová záležitost, už několik let tam kvůli tenisu i bydlím,“ řekl Jiří Lehečka.
     
    „Počítáme s volnou kartou pro Jakuba Menšíka, každoročně si jednu měníme se slovenským tenisovým svazem a ta třetí je schovaná pro Jirku Lehečku, ale pokud ji nevyužije, budeme hrozně rádi, protože to bude znamenat, že se dostal do druhého týdne v Paříži,“ upřesnila Petra Černošková. „Obhájce loňského finále Dalibor Svrčina je zatím žebříčkově daleko pod účastí v hlavní soutěži.“
     
    „Vstup je tradičně zdarma pro všechny diváky, chceme všechny příznivce na náš turnaj pozvat,“ doplňuje Tomáš Cibulec.
     
    „Začínáme kvalifikací v neděli 4. června, od pondělí se hraje hlavní soutěž dvouhry a v úterý začínají čtyřhry. Finále čtyřhry, pokud počasí dovolí, by se mělo hrát v pátek večer, v sobotu před finále proběhne zmíněná exhibice,“ dodává Černošková.
     
    „Seznam přihlášených hráčů je vždy kvalitní, letos obzvlášť a máme se na co těšit. Samozřejmě bývá vzhledem k Paříži větší fluktuace,“ říká ředitelka turnaje Petra Černošková.
     
    Nejvýše nasazeným hráčem turnaje by měl být Španěl Carballes (51.), z přihlášených českých tenistů mají jistou účast v hlavní soutěži Tomáš Macháč, Vít Kopřiva a Zdeněk Kolář. Pořadatelé mají navíc k dispozici tři divoké karty.
     
    Na dálku se připojuje nemocný prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Je to nejtradičnější a nejsilnější challenger, mnohokrát byl hodnocen jako nejlepší challenger na světě. Nemůžeme podporovat obrovské turnaje pro dva tři české hráče, proto raději děláme sérii menších turnajů. V Česku pořádáme 35 challengerů a futurů ročně, nad nimiž ční prostějovský turnaj.“
     
    „Tenis nám zapadá do konceptu jako férový sport se silnou hráčskou i fanouškovskou základnou v Česku,“ uvedl ředitel hlavního sponzora turnaje Jakub Dusílek.
     
    „Pokud by Jakub postoupil do finále, tak vybereme náhradní variantu, turnaj se koná ve druhém týdnu Roland Garros. Na turnaji bude přítomen i osminásobný grandslamový vítěz Ivan Lendl,“ připomněl Černošek.
     
    „V minulosti se nám neosvědčily nákupy drahých zahraničních hráčů, jeden Španěl si vzal peníze a pak odchodil první kolo kvalifikace. Hostem turnaje bude Tomáš Berdych, který byl členem prostějovského TK Agrofert dvacet let, a před finále odehraje hodinovou exhibici. Navrhovali jsme mu různé zahraniční soupeře, ale sám si již v prosinci vybral Jakuba Menšíka, který mezitím poskočil v dospělém tenise a vyhrál turnaj v Praze,“ vypráví Miroslav Černošek.
     
    „Český sport čím dál víc chudne na peníze, tak je poklad mít takového sponzora jako Unicredit. Ze 30 ročníků máme v názvu 24x Unicredit respektive jejího předchůdce Živnostenskou banku. Bez partnera se akce s dotací 50 tisíc dolarů uspořádat nedá,“ říká na úvod Miroslav Černošek.
     
    Tomáš Cibulec vítá u stolu ředitelku turnaje Petru Černoškovou, ředitele hlavního sponzora Unicredit Bank Jakuba Dusílka, tenistu Jiřího Lehečku a předsedu prostějovského tenisového klubu Miroslava Černoška.
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Tisková konference již měla začít před pěti minutami, zatím se ale její aktéři do salónku pražského hotelu Corinthia nedostavili.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:30.

    Karel Jedlička