Třinec – Sparta B 2:2 (kon.) | Dukla Praha – Karviná 0:3 (kon.) | Vlašim – Vyškov 0:1 (kon.)
Prostějov – Líšeň 2:1 (kon.)
koniec
FK Třinec
2:2 (0:0)
AC Sparta Praha B
cz Sobota 13.05.2023, 10:15 • Stadion Rudolfa Labaje, Třinec • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 27. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:15.
     
    Už jen čtyři kola zbývají do konce základní části, která rozhodne o prvním postupujícím do nejvyšší soutěže, a také o dvou sestupujících o patro níž. Ani jedna otázka, stejně jako ta o účastnících baráže, ještě není zodpovězena. Nejblíže do první ligy má Karviná, která má tříbodový náskok na Líšeň a čtyřbodový na Vyškov. Tabulku druhé ligy uzavírá rezerva Slavie a domácí Třinec, oba týmy mají 26 bodů a jednobodovou ztrátu na Opavu.
     
    Rezervě Sparty vůbec nevyšel podzim, který strávila na 15. místě. Podzimní nezdar odnesl koncem trenér Michal Horňák. Na jeho místo nastoupil Petr Janoušek a zvedl Spartu až na aktuální osmou pozici.

    Pražané začali jaro výhrou v derby na Letné, jenže pak následovaly tři zápasy bez vítězství. Vše zlomil zápas s Táborskem, který Pražané vyhráli 2:1. Od té doby mají na svém kontě pět vítězství a remízu s vedoucí Karvinou. V pěti zápasech se trefil Tomáš Schánělec a hned třikrát z toho byl vítězný gól.

    Týmu z hlavního města bude chybět střelec druhého gólu do sítě Varnsdorfu Cissé, který ve stejném zápase inkasoval červenou kartu a pro toto utkání má stopku.
     
    U Třince to vypadalo, že se po změně trenéra zvedá, ale zřejmě v tomto případě platí přísloví o tom, že první vlaštovka jaro nedělá. Oceláři pod trenérem Westem zvítězili doma proti Příbrami, ale v dalších třech zápasech získali pouze bod a jsou znovu na chvostu druholigové tabulky.

    Třinci to nejde především ve finální fázi. Když už se dostanou do koncovky, tak situace neproměňují. Na druhé straně se Slezanům často stává, že inkasují po prvním gólu brzy i ten druhý, který určí osud zápasu. Nejinak tomu bylo i v posledním důležitém zápase v Jihlavě. Holíkovi se následně podařilo snížit, ale k vyrovnání už se Třinec nedostal a opět prohrál.

    Trenér West bude moci počítat v sestavě s uzdravenými útočníky Juřenou a Turynou. Problém má tým především v defenzivní části, kde chybí zranění záložník Habusta.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Třinec: Adamuška – Foltyn (C), Brak, Straňák – Omasta, Jursa, Holík, Machuča, Hrdlička – Juřena, Turyna.
    Náhradníci: Hasalík – Hýbl, Gembický, Samiec, Kania, Szewieczek, Slaninka.
    Trenér: West.

    AC Sparta Praha B: Nalezinek – Kukučka, Hušek, Večerka – Váňa, Jonáš, D. Horák (C), Kaštánek – Goljan, Schánělec, Mokrovics.
    Náhradníci: Tůma – Hodouš, Tošnar, Ambler, Holoubek, Michl.
    Trenér: Janoušek.

    Rozhodčí: Adámková – Pochylý, Pospíšil.
     
    Slezané poslední vzájemné utkání zvládli lépe, když v Praze zvítězili 1:0. O jediný gól Třince se postaral Ondřej Machuča.
     
    Vstup na dnešní utkání je zdarma, podle toho také vypadá dnešní návštěva. Tribuna na stadionu Rudolfa Labaje je slušně zaplněna.
     
    Trojice rozhodčích na čele s hlavní Janou Adámkovou už vede oba celky na hrací plochu. Domácí jsou celí v bílém, hosté v rudých dresech a černých trenýrkách.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zatímco na trávníku ležel Machuča, Sparťané rozjeli útočnou akci, do pokutového území se dostal s míčem Goljan, ale přes dvojici bránících hráčů nedokázal vystřelit na branku.
     
    3
    Machuča je nyní v péči domácích zdravotníků, vypadá to na ránu na hlavě.
     
    4
    Po ošetření Machuči si Pražané vybojovali rohový kop. Třinecký záložník je zpět na trávníku.
     
    4
    Pražané rozehráli rohový kop nakrátko, Horák si u rohového praporku vyměnil míč s Mokrovicsem a odcentroval na zadní tyč. Brankář Adamuška balón pouze posunul k Večerkovi, který střelou nebo centrem ze záklonu přestřelil branku.
     
    6
    Domácí měli výhodu přímého kopu z pravé strany. Holík překvapil hráče stojícího ve zdi střílenou přihrávkou po zemi do pokutového území, ale tam se k míči nedostali hráči v bílých dresech.
     
    7
    Nepovedený centr Holíka z pravé strany srazil k vlastnímu brankáři Večerka.
     
    8
    Přímý kop Sparty rozehrál Horák na hlavu vysokého Huška, který míč odhlavičkoval pouze k Jursovým kopačkám.
     
    8
    Zajímavá příležitost na druhé straně, centr z levé strany prolétl nad letícím Nalezinkem k Turynovi, ale ten při pokusu o hlavičku minul branku.
     
    10
    Po rychlé akci pravou stranou střílel z dobré pozice Goljan, ale jeho ránu vyrazil brankář Adamuška vedle brány. Rohový kop pro Spartu.
     
    11
    Pražané tlačí, po závaru před třineckou brankou se dožadovali odpískání ruky, ale sudí Adámková na jejich popud nereagovala.
     
    13
    Po rohovém kopu pálil jeden z domácích hráčů vysoko nad bránu.
     
    14
    Centr Omasty z pravé strany pouze prodloužil za sebe Kukučka, tam se k míči dostal Holík, ale jen na chvíli.
     
    17
    Tempo po úvodních minutách trochu opadlo, hráči polevili v rychlosti, už to není nahoru-dolů.
     
    19
    Dlouhý míč Jonáše na Horáka si pohlídal ve spolupráci s Omastou brankář Adamuška.
     
    19
    Foltyn lehkým lobem vybídl do akce Omastu, který si odstavil soupeře a o druhého zahrál míč do zámezí. Rohový kop pro Třinec.
     
    20
    Holík rozehrál roh po zemi na hranici šestnáctky, odkud zkusil vystřelit Jursa, ale střela mu nesedla. Po dalším centru zakončoval z hranice malého vápna Straňák, ale střelou z voleje nechal vyniknout brankáře Nalezinka, který jeho ránu vyrazil nad břevno.
     
    22
    Holík si nepohlídal pomyslnou ofsajdovou lajnu a přihrávku Hrdličky převzal proti pravidlům.
     
    24
    Adamuška prováhal moment na odkop míče a napálil jej do sprintujícího Schánělce. Od něj se balón odrazil do zámezí.
     
    24
    Turyna dlouho nepřemýšlel, co udělat s míčem na pravé straně a napálil jej do Večerky. Rohový kop pro Třinec.
     
    25
    Po rohovém kopu musel do akce brankář Nalezinek, který míč u bližší tyče vyboxoval před třineckou dvojicí. Pár sekund na to fauloval Jursa a celou akci domácích uzavřel.
     
    28
    Slezané byli tak dlouho u míče, až si Jursa nevšiml napadajícího Schánělce, který jej připravil o balón a rozjel rychlý protiútok, ten však střelou na třineckou branku neskončil.
     
    29
    Holík dostal zpětnou přihrávkou míč od Hrdličky na hranici vápna, ale při zpracování mu utekl od nohy.
     
    31
    Po dlouhém autu míč doskákal ke Kaštánkovi, který zkusil vystřelit zpoza šestnáctky, ale slabá střela doskákala jen k brankáři Adamuškovi.
     
    32
    Schánělec dojel u postranní čáry třineckého Braka. Rozhodčí Adámková situaci řešila důraznou domluvou.
     
    33
    Přímý kop Holíka se po sérii odrazů dostal až na hlavu Straňáka, který usměrnil míč na branku. Gólman Nalezinek se natáhl a vyškrábl míč nad břevno!
     
    34
    Další dobrá šance domácích, tentokrát byl u ní Foltyn, ale střelou z pravé strany trefil jen dobíhajícího hráče Sparty. Následuje rohový kop.
     
    36
    Zajímavou přihrávku Horáka na Kaštánka čistě odvrátil skluzem Omasta, pár sekund na to ve středu pole fauloval Jursa Jonáše a uviděl za to první žlutou kartu zápasu.
     
    37
    Pro následný přímý kop si došel před malé vápno gólman Adamuška.
     
    37
    Váňa rozkmital nohy na pravé straně a svým průnikem vybojoval pro svůj celek rohový kop.
     
    38
    Po rohovém kopu se dostal na hranici vápna k hlavičce Kaštánek, ale míč pouze usměrnil daleko od pravé tyče Adamuškovy branky.
     
    39
    Domácí pokazili útočnou akci a pustili soupeře do přečíslení dva na jednoho, které nezakončil po přihrávce Goljana Schánelec. Útočník Sparty poslal míč jen do nohou třineckého bránícího hráče.
     
    40
    Hrdlička se snažil utéct po levém křídle, ale za záchrannou brzdu včas zatáhl u třinecké střídačky Lukáš Váňa. Následovat musel také osobní trest v podobě žluté karty.
     
    42
    Schánělec se dostal po přihrávce za obranu před Foltyna a před pokutovým územím byl faulován Brakem. Třinecký obránce za svůj čin musí pod sprchy, neboť zmařil soupeři vyloženou šanci.
     
    44
    Schánělěc po ošetření pokračuje ve hře. Přímý kop zpoza šestnáctky napálil Goljan zhruba půl metru nad břevno.
     
    45+1
    Rozhodčí prodlouží první poločas o 3 minuty.
     
    45+2
    Pražané rozběhli akci po levé straně, Horák zpětnou přihrávkou vybídl ke střele dobíhajícího Kaštánka, ale míč po jeho pokusu letěl po zemi daleko od brány.
     
    45+3
    Domácí mají ještě výhodu rohového kopu, když se levou stranou protáhl Holík a o soupeře dostal míč do zámezí.
     
    45+3
    Domácí z rohového kopu nezahrozili.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Před zápasem byla favoritem na vítězství Sparta, podle průběhu první půle by se dal favorizovat Třinec, jenže v závěru byl vyloučen Brak a favoritem je opět celek z hlavního města, který měl v první půli dvě větší příležitosti, tu první zneškodnil Adamuška, druhá letěla nad břevno. Více šancí měli domácí, ale ani gólman Nalezinek nemusel jít pro míč do branky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenér West udělal o přestávce dvě změny. Slaninka nahradil Hrdličku a Kania zastoupil Turynu.
     
    48
    Pražané odstartovali druhý poločas tlakem.
     
    48
    Sparta B právě vstřelila branku!
    Pražané nepustili domácí k míči, po centru na pravou stranu následovala přihrávka Váni na přední tyč, kam si naběhl TOMÁŠ SCHÁNĚLEC a střelou mezi tyč a gólmana Adamušku poslal Pražany do vedení – 0:1!
     
    51
    Schánělec se znovu ukázal, když dostal dlouhý míč na levou stranu od Goljana, míč si sekl do středu a následně ze dvou kroků vystřelil na třineckou branku. Gólman Adamuška jeho pokus chytil do rukavic.
     
    53
    Dlouhý nákop Omasty prodloužil vedle brány Hušek. Rohový kop pro domácí celek.
     
    53
    Holík od rohového praporku našel v pokutovém území hlavu Straňáka, který usměrnil balón těsně vedle pravé tyče Nalezinkovy brány! Tribunou to jen smutně zahučelo.
     
    56
    Juřena zpětnou přihrávkou u postranní čáry vybídl k centru Omastu, ten poslal míč na zadní tyč, odkud balón hlavičkoval mimo šestnáctku Kukučka.
     
    56
    Hra se následně přesunula na druhou stranu a Sparťané z ní vytěžili rohový kop.
     
    57
    Na Horákův rohový kop si ve vápně naběhl vysoký Hušek a hlavičkou poslal míč k levé tyči, brankář Adamuška se po míči natáhl a balón vyrazil vedle brány. Následoval odkop do autu.
     
    60
    Hušek se po souboji s Juřenou ocitl na trávníku v nefotbalové pozici. Ošetření nepotřeboval a pokračuje v zápase.
     
    62
    Schánělec se uvolnil v levé části pokutového území a střelou pravou nohou donutil k zásahu gólmana Adamušku, který musel proti jeho pokusu jít na zem, aby míč chytil do rukou.
     
    63
    Kaštánek vysunul za třineckou obranu Goljana, který byl rázem sám před Adamuškou, ale jeho gólovou střelu vyrazil brankář Adamuška vedle brány!
     
    64
    Další dvojité střídání na domácí straně. Hřiště opustili Holík s Jursou a místo nich přišli Samiec a Gembický.
     
    65
    Velká šance Třince! Po levé straně se protáhl Gembický, přihrál na přední tyč Juřenovi, který zkusil umístit míč k bližší tyči, jenže tam jeden z bránících hráčů stihl ještě vložit nohu a míč odrazit vedle brány!
     
    66
    Samiec hned v úvodu svého pobytu na trávníku uviděl žlutou kartu, když nevybíravě poslal k zemi Schánělce. Ten je nyní v péči zdravotníků.
     
    67
    Schánělec pokračuje ve hře.
     
    69
    Juřena se dostal v pokutovém území k centru, míč nohou přizvedl k Slaninkovi, který v těžké pozici zakončil akci střelou vedle brány.
     
    69
    Sparta střídá: Ze hřiště vystoupil Mokrovics, místo něj naskočil Ambler.
     
    70
    Domácí přitvrdili, Slaninka zajel do Kaštánka, ten upadl na trávník a rozhodčí Adámková přerušila hru.
     
    73
    Gembický se uvolnil na pravé straně kolem bránícího hráče a rychlým nákopem před branku chtěl nabídnout šanci ke srovnání Juřenovi, jenže po míči se natáhl gólman Nalezinek a schoval jej do rukou.
     
    75
    Ambler zkoušel projít po levém křídle kolem Omasty, ale ten jej čistě odstavil od míče.
     
    76
    Centr Gembického z levé strany přistál k brankáři Nalezinkovi, který si musel doběhnout do levé části šestnáctky.
     
    77
    Schánělec byl v další dobré pozici, když domácím nezaklapla ofsajdová past, útočník Sparty vypálil z levé strany těsně nad zemí, ale gólman Adamuška míč vyrazil vedle brány!
     
    78
    Po přímém kopu z levé strany hlavičkoval v pokutovém území Foltyn a míč napálil do břevna!
     
    78
    Třinec právě vstřelil branku!
    Domácí vyrovnávají! Jeden z třineckých hráčů se po pravé straně protáhl kolem soupeře a nakopl míč před malé vápno, kde jej Hušek srazil k Nalezinkovi, který nedokázal míč chytit do rukou a pouze jej odrazil k dobíhajícímu ONDŘEJI MACHUČOVI, který bleskově dorazil balón do brány – 1:1!
     
    79
    Žluté karty obdrželi na domácí lavičce hlavní trenér Roman West a kondiční trenér Aleš Buzek.
     
    81
    Zdravotní problém má Foltyn, kterého nyní musí ošetřovat domácí zdravotníci. Třinec hraje v tuto chvíli v devíti lidech.
     
    82
    Dnešní utkání sleduje 467 diváků.
     
    83
    Třinec právě vstřelil branku!
    Neskutečné! Slezané v deseti otočili výsledek na svou stranu! Machuča odcentroval z levé strany na zadní tyč, kam si naběhl MARTIN SLANINKA, který z voleje napálil míč ke vzdálenější tyči – 2:1!
     
    83
    Sparta udělala dvojitou změnu. Ze hřiště odešli Goljan a Váňa, místo nich přišli Hodouš s Michlem.
     
    87
    Slezané jsou při chuti, po dalším centru z pravé strany Hušek odvrátil míč z vápna vedle brány. Rohový kop pro Třinec.
     
    88
    Slaninka u středové čáry zajel do nohou Jonáše, který upadl na zem. Rozhodčí Adámková zamávala před Slaninkou žlutou kartou.
     
    90+1
    Rozhodčí Adámková přidá k druhému poločasu ještě 4 minuty.
     
    90+1
    Nepříjemný centr Hodouše z pravého kraje odvrátil před Adamuškou Foltyn odkopem vedle brány. Rohový kop pro Spartu.
     
    90+2
    Po útočné akci Sparty míč zachytil Gembický a přes celé hřiště si to namířil na bránu Sparty, jenže v klíčové chvíli selhal, střelou po zemi nepřekonal gólmana Nalezinka!
     
    90+3
    Domácí takticky střídají, Juřenu zastoupí na poslední sekundy Szewieczek.
     
    90+4
    Gembický bránil soupeři v rozehrání přímého kopu a uviděl žlutou kartu.
     
    90+5
    Téměř totéž provedl i Szewieczek při soupeřově vhazování, i on viděl žlutou kartu.
     
    90+5
    Sparta B právě vstřelila branku!
    Pražané v samotném závěru vyrovnali! Po zpětné přihrávce Amblera z levé strany se do míče opřel TOMÁŠ SCHÁNĚLEC a střelou lehce nad trávníkem prostřelil gólmana Adamušku – 2:2!
     
    90+6
    Domácí se seběhli k rozhodčí Adámkové. Za protesty uviděl druhou žlutou kartu a posléze i červenou třinecký Martin Samiec.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    To byl zápas! Domácí i přes oslabení byli vyrovnaným soupeřem. Nezlomil je ani úvodní gól z kopačky Schánělce. V závěrečné čtvrthodině dokázali výsledek otočit na svou stranu, jenže v nastaveném čase nevyužil Gembický samostatný únik a Sparta Schánělcem vyrovnala na konečných 2:2.
     
    Slezané gólem v nastavení možná přišli o důležité dva body. Ziskem bodu se sice dotáhli na čtrnáctou Opavu, ale poslední rezerva pražské Slavie má zápas 27. kola před sebou, stejně jako třináctý Prostějov. Sparta má jistou záchranu v druhé nejvyšší soutěži.
     
    Sparta má pro tuto sezónu splněno, v dalším kole hraje doma na Žižkově proti Dukle, a to již ve čtvrtek od 17 hodin. Třinec čeká ještě těžký zápas na půdě Líšně, která bojuje minimálně o účast v baráži. Tento zápas je na programu v sobotu od 17 hodin.
     
    Z mé strany je to vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek víkendu. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (14:41:30)

    Igor Mainka

    Góly: 78. Machuča, 83. Slaninka – 48. Schánělec, 90+5. Schánělec

    Karty:   36. Jursa (TRI), 66. Samiec (TRI), 79. West (TRI), 79. Buzek (TRI), 88. Slaninka (TRI), 90+4. Gembický (TRI), 90+5. Szewieczek (TRI) – 40. Váňa (SPB)   90+6. Samiec (TRI)   42. Brak (TRI)


    FK Třinec: Adamuška – Foltyn (C), Brak, Straňák – Omasta, Jursa (64. Gembický), Holík (64. Samiec), Machuča, Hrdlička (46. Slaninka) – Juřena (90+3. Szewieczek), Turyna (46. Kania).
    Náhradníci: Hasalík – Hýbl.

    Tréner: West.

    AC Sparta Praha B: Nalezinek – Kukučka, Hušek, Večerka – Váňa (83. Michl), Jonáš, D. Horák (C), Kaštánek – Goljan (83. Hodouš), Schánělec, Mokrovics (69. Ambler).
    Náhradníci: Tůma – Tošnar, Holoubek.

    Tréner: Janoušek.

    Rozhodca: Adámková – Pochylý, Pospíšil.

    Diváci: 467