Diamantová liga – Dauhá (kon.)
koniec udalosti
Diamantová liga – Dauhá

cz Piatok 05.05.2023, 18:00Diamantová liga
     
    Je za námi úvodní mítink Diamantové ligy 2023. České fanoušky ohromně potěšil Jakub Vadlejch, který v hodu oštěpem vybojoval skvělé druhé místo a vstoupil do DL ziskem sedmi bodů, když jej porazil jen Ind Neeraj Chopra.

    Diamantová liga bude pokračovat dalším mítinkem v marockém Rabatu. Ten se uskuteční až za tři týdny, 28. května. Pak se ale letošní DL rozběhne naplno a další mítinky budou rychle následovat. (19:57:44)
     
    Mítink skončil.
     
    1500m
    Jenže v samém závěru Faith Kipyegonová dokázala nastoupit, zaznamenala nejlepší světový výkon sezony v čase 3:58,57, a odolala tlaku Etiopanek. Druhá končí Diribe Weltejiová, třetí Freweyni Hailuová a hned následují Australanky Jessica Hullová a Abbey Caldwellová.
     
    1500m
    Weltejiová se tlačí na Kipyegonovou a číhá na jakékoliv zaváhání favoritky.
     
    1500m
    Poté, co odstoupila vodička Sarah Billingsová, objevily se na čele Kipyegonová z Keni a Hullová z Austrálie. Hned za nimi je ale silný etiopský kvartet.
     
    1500m
    Mítink v Dauhá zakončí závod na 1500 metrů žen. A jak už to tak bývá na těchto delších tratích, bude to hlavně souboj mezi Etiopií a Keňou. A také Austrálií, Jessica Hullová a Georgia Griffithová umí zaběhnout velmi kvalitní časy. Největší favoritkou je ale Faith Kipyegonová z Keni.
     
    Oštěp
    Mezi oštěpaři se tak v hodnocení DL ujímá s osmi body vedení Chopra, Vadlejch si z Dauhá odváží sedm bodů.
     
    Oštěp
    Jakub Vadlejch v poslední sérii netrefil dobře svůj pokus. Oštěp se zapíchl do vzdálenosti 84,76 metru. S výkonem 88,63 metru ze druhé série tak zaostává za Choprou o pouhé čtyři centimetry. A skončí nakonec na druhém místě, jelikož Andersen Peters v poslední sérii háže pod 82 metrů.
     
    Oštěp
    Jsou tu poslední tři hody. Neeraj Chopra háže 86,52 metru, což nestačí na zlepšení. Zůstává mu 88,67 metru.
     
    200m
    De Grasse a Norman za zatáčkou ztráceli, nicméně jednalo se o velmi kvalitní běh! V čase 19,92 vítězí Fred Kerley ze Spojených států před svým krajanem Kennethem Bednarskem. Třetí nakonec končí Kanaďan Aaron Brown v čase 20,20. S tím nemůže být moc spokojený, letos zaběhl už 20 sekund rovných. Jeho soupeři si naopak vylepšovali sezonní maxima.
     
    200m
    Vrchol z pohledu mužských běhů. Závod na 200 metrů se sprinterskými hvězdami jako Fred Kerley, Aaron Brown, Andre de Grasse či Michael Norman.
     
    Oštěp
    A nyní už je jisté, že Jakub Vadlejch bude na začátku sezony, respektive na úvod Diamantové ligy, na stupních vítězů! Postoupil do Final 3, tedy poslední šesté série. A v ní zabojuje ještě o nějaký zázračný pokus.
     
    Oštěp
    Vadlejch háže v páté sérii 88,47 metru! Zaostal za svým nejlepším pokusem o 16 centimetrů. Český reprezentant se snaží, bojuje a zkouší překonat Neeraje Chopru, který stále vede s výkonem 88,67 metru z první série.
     
    3000m
    Skvělý výkon etiopské trojice! Lamecha Girma vítězí v rekordu mítinku s časem 7:26,18! Nový rekord by stanovil i druhý Selemon Barega s časem 7:27,16, jenž si stanovil nový osobák. Třetí skončil jejich krajan Berihu Aregawi. Soufiane El Bakkali dobíhá čtvrtý.
     
    Oštěp
    Překvapením oštěpařského sektoru je, že Keňan Julius Yego třikrát přešlápl, nezapsal ani jeden dobrý pokus a nedostal se do užšího finále mezi osm nejlepších.
     
    3000m
    Závod se pomalu přehoupl do své poslední třetiny. Etiopané Aregawi a Girma jsou na čele, El Bakkali třetí, ale tlačí se na něj další Etiopan Barega. Naopak Keňané dnes zcela propadají.
     
    Oštěp
    Ve čtvrté sérii v oštěpařském sektoru se nic nezměnilo. Chopra, Vadlejch i Peters po svých pokusech vyšlápli, protože byli krátcí. Čtvrtý je Němec Weber, který se nemůže trefit do pokusu. S 82,62 metry nemůže být spokojený.
     
    3000m
    Mezitím se na dráze rozběhl závod na tři kilometry mužů. O tempo se starají Australan Callum Davies a Kyumbe Munguti. Pro drtivou většinu běžců se jedná o první trojku v této sezoně. Favority jsou samozřejmě Etiopané, zejména Berihu Aregawi, Keňané a pozor si tito závodníci musí dát na Maročana Soufiane El Bakkaliho.
     
    Výška
    Sang-hjok Woo shazuje třikrát na 232 centimetrech a vítězem výškařského závodu se tak stal JuVaughn Harrison ze Spojených států!
     
    Výška
    JuVaughn Harrison skočil prvním pokusem i 232 centimetrů! Korejec Woo už na této laťce nevynechává, ale shazuje.
     
    Tyč
    Sandi Morrisová své dva přenesené pokusy na 4,81 metrech nevyužila, třikrát také shodila Tina Šutejová, naopak Katie Moonová dokázala druhým pokusem skočit. A Katie Moonová se tak stává vítězkou úvodního závodu DL v katarském Dauhá!
     
    Výška
    Mutaz Essa Barshim dnes nezvítězí! Třikrát shazuje na 227 centimetrech a končí na konečném třetím místě. Korejec Woo se třetím pokusem zachránil. Následně ale na 230 centimetrech prvním pokusem skáče Američan Harrison a Woo vynechává, bude skákat až na 232 centimetrech.
     
    100m
    Osm bodů za vítězství ve sprintu na 100 metrů bere Sha'Cam Richardsonová ze Spojených států, která zaběhla čas 10,76, jen čtyři setinky za osobákem! Je to rekord mítinku a nejlepší světový výkon této sezony. Druhá doběhla Shericka Jacksonová z Jamajky a třetí Britka Dina Asher-Smithová.
     
    Oštěp
    Ve třetí sérii háže Jakub 86,64 metru a nedokázal se tedy zlepšit. Dál zůstává za Choprou na druhém místě.
     
    Výška
    Na 227 centimetrech skočil prvním pokusem Harrison. Woo a Barshim musí opravovat.
     
    Tyč
    První pokusy na 4,81 metrech byly neúspěšné. Moonová a Šutejová mají před sebou ještě dva pokusy, Morrisová ale už jen jeden.
     
    Výška
    Harrison, Woo i Barshim zvládli 224 centimetrů. Barshim druhým pokusem.
     
    Oštěp
    Čtyři centimetry! Jen tolik dělí Jakuba Vadlejcha od vedoucího Inda Chopry! Ve druhé sérii se totiž český reprezentant zlepšil na 88,63 metru a posunul se na druhou příčku před Grenaďana Peterse. Snad se podaří, aby ještě jeden pokus ulétl, čtyři centimetry by hodně mrzely.
     
    800m
    Osmistovku mužů si podmanil Slimane Moula z Alžírska, který využil toho, že Wyclife Kisasy nastoupil příliš brzy a v cílové rovince mu došly síly. Keňan se tak nakonec propadl na druhé místo. Třetí je další Alžiřan Djamel Sedjati.
     
    Tyč
    Slovinka Tina Šutejová právě vyrovnala národní rekord, když druhým pokusem překonala 4,76 metru. Sandi Morrisová musí reagovat a schovává si dva pokusy na 4,81 metru. Rázem je to ona, kdo figuruje až na třetím místě.
     
    Oštěp
    Po první sérii je Vadlejch na třetí pozici. Lepší jsou zatím jen Neeraj Chopra a Anderson Peters.
     
    Tyč
    Katie Moonová prvním pokusem zdolala 4,76 metru a útočí na vítězství v dnešním závodě tyčkařek!
     
    Výška
    Posledním pokusem se Barshim zachránil. Takové štěstí naopak neměli Norbert Kobielski, Shelby McEwen a Edgar Rivera. Vedle Barshima tak v soutěži pokračují už jen JuVaughn Harrison a Sang-hjok Woo.
     
    Výška
    Barshim je ve velkých problémech. Na 221 centimetrech má svou poslední opravdu!
     
    110mpř
    Velmi rychlý byl běh na 110 metrů překážek žen. Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika vítězí v čase 12,48 sekundy před dvojicí Američanek Alayshou Johnsonová a Niou Aliovou. Camachová-Quinnová zaznamenala třetí nejlepší výkon sezony a bere po zásluze osm bodů do hodnocení DL.
     
    Tyč
    Všechny tři tyčkařky zvládly 4,71 metru. Pravda, Šutejová až posledním pokusem a má tak nejhorší výchozí pozici před 4,76 metry.
     
    Oštěp
    Rozběhla se soutěž v mužském oštěpu. V této disciplíně je také jediný český zástupce v Dauhá. Jakub Vadlejch v první sérii založil s 85,51 metry. Výtečný pokus předvedl naopak Ind Neeraj Chopra, který háže 88,67 metru.
     
    Tyč
    V tyči odpadávají další závodnice. Na 4,63 metrech třikrát shodily Roberta Bruiniová z Itálie, Aikaterini Stefanidiová z Řecka a Bridger Williamsová. Na 4,71 metru pokračují tak už jen Američanky Sandi Morrisová s Katie Moonovou a Slovinka Tina Šutejová.
     
    3skok
    Superfavorita Pedra Picharda nedokázal nikdo přeskočit a Portugalec tak vítězí s výkonem 17,91 metru v úvodním závodě Diamantové ligy. V poslední sérii se na 17,81 metru zlepšil Hugues Fabrice Zango z Burundi, který tak končí druhý a o jeden centimetr poráží Kubánce Andyho Díaze Hernándeze.
     
    Výška
    Zatímco domácí Barshim prvním pokusem překonal 218 centimetrů, třetím vyřazeným ze soutěže je Belgičan Thomas Carmoy.
     
    400mpř
    Rai Benjamin potvrdil roli favorita a zvítězil v čase 47,78 sekundy. Ale nescházelo mnoho, aby došlo k překvapení. CJ Allen si totiž vylepšil osobák na 47,93 sekundy a až na posledních desítkách metrů se před něj Benjamin prosmýkl. Třetí skončil Francouz Wilfried Happio.
     
    400mpř
    Čtvrtka překážek v Dauhá nabídne běh obrovského favorita Raie Benjamina ze Spojených států. Ten má takřka o sekundu lepší výkon v této sezoně než jeho krajan CJ Allen.
     
    Výška
    A dost divoce byla zahájena výška. Tomohiro Šinno z Japonska a Django Lovett z Kanady nedokázali založit na 215 centimetrech.
     
    Tyč
    Ze soutěže na 4,55 metrech skončily Alysha Newmanová z Kanady a Nina Kennedyová z Austrálie. Pokračuje se na laťce ve výši 4,63 metru.
     
    3000mp
    A nakonec Keňanky ostrouhaly! V čase 9:04,38 vítězí Winfred Mutile Yaviová z Bruneje, o více než sekundu před Etiopankou Sembo Almayewovou. Třetí je Cherotichová a až čtvrtá světová rekordmanka Beatrice Chepkoechová.
     
    3000mp
    Na čele se osamostatnil kvartet Beatrice Chepkoechová, Faith Cherotichová, Sembo Almayewová a Winfred Mutile Yaviová. Tato Brunejka čelí dvěma Keňankám a jedné Etiopance.
     
    3000mp
    Pro jinou Američanku, Valerii Constienovou, závod skončil. Po doskoku z překážky jí nejspíš něco píchlo v koleni, za které se chytla a má hodně bolestivou grimasu v obličeji. Zranění hned na začátku sezony, to je obrovská nepříjemnost.
     
    3000mp
    Coburnová ve druhém okruhu závodu nepříjemně upadla po jedné překážce. Nabrala kvůli tomu ztrátu, zatímco se pole celkově výrazně trhá.
     
    Výška
    A mezitím se chystá také začátek výškařské soutěže mužů. Hlavní hvězdou a favoritem je domácí Mutaz Essa Barshim. KAtařak bude čelit hlavně Korejci Woovi či Američanovi Harrisonovi.
     
    3000mp
    Na dráze se chystá závod na 3000 metrů překážek žen. Dominanci keňských a etiopských běžkyň bude chtít narušit hlavně Američanka Emma Coburnová. Jako vodička se představí Keňanka Doris Lengole Cheropová.
     
    Disk
    V poslední sérii se nejlepší trio diskařů nezlepšilo. Vítězství a zisk osmi bodů tak slaví Krisjan Cech se 70,89 metry, což je rekord mítinku. Druhou příčku a sedm bodů do hodnocení Diamantové ligy bere Daniel Stahl za 67,14 metru. Třetí příčku bere Sam Mattis s 64,69 metry.
     
    3skok
    Pedro Pichardo dál vede trojskokanskou soutěž s 17,91 metry. Druhý je za 17,80 Kubánek Andy Díaz a na třetí příčku se posunul s výkonem 17,78 metru Hugues Zango z Burundi.
     
    Disk
    V páté sérii si polepšil na 64,69 metru Američan Sam Mattis, který vytěsnil z třetí příčky Australana Matthewa Dennyho. Denny se tak v poslední šesté sérii, což je Final 3, nepředstaví. Házet budou Mattis, Stahl a Ceh.
     
    Tyč
    První ze soutěže odpadá Finka Wilma Murtová. Skočila jen základ na 4,30 metrech. Na 4,45 metrech třikrát shazuje. V soutěži pokračuje osm tyčkařek – Kennedyová (AUS), Moonová, Morrisová a Williamsová (všechny USA), Bruniová (ITA), Stefanidiová (GRE), Newmanová (CAN) a Šutejová (SLO).
     
    400m
    Čtvrtá doběhla Sada Williamsová z Barbadosu a až pak následují Jamajčanky Candice McLeodová a Stephenie Ann McPhersonová.
     
    400m
    Letošní ročník Diamantové ligy mezi čtvrtkařkami nejlépe zahájila podle očekávání Marileidy Paulinová, která zaběhla s časem 50,51 sekundy. Druhá končí Američanka Shamier Littleová se ztrátou 33 setin. Třetí příčku vybojovala možná trošičku překvapivě Polka Natalia Kaczmareková, která startovala v osmé dráze, ale zaběhla výtečný čas 51,64.
     
    Disk
    Kristjan Ceh v páté sérii háže 70,70 metru a i tento pokus by mu bohatě stačilo k prvenství v dnešní soutěži. Druhý je stále Švéd Stahl, třetí příčku za 64,42 metru drží Matthew Denny z Austrálie.
     
    400m
    První běžeckou disciplínou letošní Diamantové ligy bude čtvrtka žen. Hlavní favoritkou je rozhodně MArileidy Paulinová z Dominikánské republiky. Silná bude rovněž Američanka Shamier Littleová. Evropu zastupují dvě polské běžkyně Natalia Kaczmareková a Justyna Swietyová-Erseticová.
     
    Mítink odstartoval.
     
    Před oficiálním začátkem úvodního mítinku Diamantové ligy byly odstartovány první disciplíny. V hodu diskem vede po třech sériích Slovinec Kristjan Ceh, jenž předvedl jako jediný hod přes 70 metrů. Se 70,89 metry vede o více než tři a půl metru před Švédem Danielem Stahlem. Roli superfavorita zatím potvrzuje v trojskoku Portugalec Pedro Pichardo, jenž předvedl 17,91 metru, což je nový nejlepší výkon sezony. Poměrně jej ale prohání Kubánci Andy Díaz Hernández a Lázaro Martínez. Ve skoku o tyči nebude startovat Britka Holly Bradshawová. Prozatím se skáče na 445 centimetrech.
     
    Program
    (před začátkem programu)
    17:04 Skok o tyči žen
    17:15 Hod diskem mužů
    17:32 Trojskok mužů
    (po oficiálním začátku)
    18:04 400 metrů žen
    18:17 3000m překážek žen
    18:20 Skok do výšky mužů
    18:34 400 metrů překážek mužů
    18:44 Hod oštěpem mužů
    18:48 100 metrů překážek žen
    19:00 800 metrů mužů
    19:12 100 metrů žen
    19:23 3000 metrů mužů
    19:41 200 metrů mužů
    19:50 1500 metrů žen
     
    Zkrátka nepřijdou ani fanoušci české atletiky. V Dauhá se představí oštěpař Jakub Vadlejch, jenž v této sezoně už dokázal hodit 88,38 metru a je z tohoto hlediska ze startujících nejlepší. Byť je pravdou, že pro řadu oštěpařů se bude jednat o první akci v sezoně.

    Ačkoliv další Češi v Dauhá startovat nebudou, bude se jednat samozřejmě o přehlídku špičkových zahraničních sportovců. Hlavní program bude odstartován v 18:00.
     
    Letošní ročník Diamantové ligy odstartuje v pátek v katarském Dauhá. Diamantová liga má na programu celkem 14 mítínků a naplno se boje o slávu a úspěch rozběhne na konci května, kdy budou jednotlivé mítinky rychle na sebe navazovat. V Dauhá se bude jednat o jakýsi předkrm, ovšem neméně zajímavý.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.

    Jan Vojkůvka

    Program
    (před začátkem programu)
    17:04 Skok o tyči žen
    17:15 Hod diskem mužů
    17:32 Trojskok mužů
    (po oficiálním začátku)
    18:04 400 metrů žen
    18:17 3000m překážek žen
    18:20 Skok do výšky mužů
    18:34 400 metrů překážek mužů
    18:44 Hod oštěpem mužů
    18:48 100 metrů překážek žen
    19:00 800 metrů mužů
    19:12 100 metrů žen
    19:23 3000 metrů mužů
    19:41 200 metrů mužů
    19:50 1500 metrů žen