Tisková konference LFA a FAČR (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference LFA a FAČR

cz Piatok 17.03.2023, 14:00 • Hotel Marriott, Praha 1-Nové Město • Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.
     
    Zdravím vás u společné tiskové konference Ligové fotbalové asociace a Fotbalové asociace České republiky z pražského hotelu Marriott. Hosty tiskové konference budou předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda, obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný a předseda výkonného výboru FAČR Petr Fousek.
     
    Jako první se ujal slova Daniel Hajný, který přivítal oba ostatní přítomné hosty tiskové konference.
     
    Daniel Hajný Na této tiskové konference bude podepsána nová rámcová dohoda mezi FAČR a LFA.
     
    Petr Fousek: Dnešní okamžik považuju za klíčový. Profesionální fotbal má své pevné místo ve struktuře českého fotbalu. Dosavadní smlouva mezi FAČR a LFA z roku 2016 zastarala, bylo tedy potřeba dohodnout novou. Jednání byla místy náročná, avšak korektní. Za to chci kolegům z FAČR i LFA poděkovat. Schvalování na straně LFA i FAČR bylo bezproblémové. Na straně FAČRu bylo jednomyslné.
     
    Petr Fousek: Považuji za důležité, že vztahy mezi FAČR a LFA máme uzavřeny smluvně, není to úplně v Evropě obvyklé. Smlouva je na delší dobu, aby LFA byla v klíčových parametrech dynamičtější. Dále máme doprovodná memoranda k VAR a mládeži.
     
    Dušan Svoboda: Chtěl bych Petru Fouskovi poděkovat za korektní jednání i za účast na dnešní tiskové konferenci. My potřebovali prodlouženou rámcovou smlouvu, abychom mohli co nejrychleji spustit tendr na televizní práva.
     
    Dušan Svoboda: Na rozdíl od Petra Fouska mám výhodu, že jsem byl u vyjednávání prvního podpisu rámcové smlouvy. Mezi tím existuje jeden výrazný rozdíl, dříve jsem musel vyjednávat nejen s FAČR, ale i kluby, neboť se tehdy jednalo o úplně novou věc. Bylo třeba kluby přesvědčit, proč se jedná o správný krok. To nyní všichni respektují, tedy jednání bylo jen o tom, domluvit se na férových podmínkách mezi FAČR a LFA.
     
    Dušan Svoboda: Vnímám podpis prodloužení smlouvy jako důkaz funkčního nastavení. V roce 2016 nikdo netušil, že bude Covid, později i nárůst cen energií. Přesto nikdo nastavený model nerozporuje. Ani Petra Fouska jakožto zkušeného funkcionáře nebylo třeba přesvědčovat o nutnosti existence spolupráce.
     
    Daniel Hajný: Nová rámcová smlouva je platná od 1. 7. 2024 a je platná na čtyři roky se čtyřletou opcí.
     
    Petr Fousek: Ze strany FAČR i z mojí osobní strany neuvažovali o jiné konstrukci. Postavení mezi FAČR a LFA je jasně dané a spolupráce probíhá dobře. Na začátku jednání byl rozdíl trochu v dynamice, kterou mělo LFA vyšší. My jako FAČR jsme poté usoudili, že bude jednodušší smlouvu rozdělit na dvě části, první je hlavní memorandum, problematika VAR a talentované mládeže se řeší v doplňkových smlouvách.
     
    Dušan Svoboda: Největší debaty byly o finančním nastavení vztahů. Vnímám to tak, že jsme došli ke správné rovnováze. Navazujeme na to, co obsahovala smlouva předešlá. Naším cílem bylo příjmy LFA posilovat, proto je zde konstrukce v podobě pětiprocentního podílu. Je pro nás důležité, aby byla i reprezentace úspěšná, na jejích ekonomických benefitech pak bude i participovat LFA. Shodu jsme našli i v délce trvání smlouvy. Jinak mezi námi neexistovaly jiné sporné záležitosti.
     
    Dušan Svoboda: První smlouvu jsme dohadovali od nuly, víceméně jen se zkušenostmi ze zahraničí. Nyní máme i zkušenosti s Covidem, čímž došlo k upřesnění určitých smluvních parametrů.
     
    Petr Fousek: Každá ze stran do jednání vstupovala s nějakou maximalistickou představou, kompromis byl ale nalezen. Nakonec jsme přistoupili k dvojkrokovému řešení. Chceme se vzájemně motivovat v úspěšnosti, jak sportovní, tak komerční. Jak na reprezentační, tak na klubové úrovni. Přímo v číslech konkrétní být nemůžu.
     
    Dušan Svoboda: Atraktivita poháru pro veřejnost začíná až v době, kdy se do něj zapojují celky z první a druhé ligy. Dříve jej řídily úseky na FAČRu, které mimo pohár řídily amatérské soutěže. Specifika profesionálních klubů jsou trochu jiné a ne každý, kdo s nimi má zkušenost, je schopný je naplnit. Ukazuje to i současné nasazení semifinálových dvojic a termínová listina. To je jeden z důvodů, proč došlo k dohodě, proč došlo k přesunu pravomocí na LFA.
     
    Petr Fousek: I když je pohár soutěží FAČRu, my ho prodáváme MOLu, tak obsahově je to spíše na úrovni LFA. Z šestnácti osmifinalistů jen dva nebyly součástí Ligové fotbalové asociace.
     
    Dušan Svoboda: LFA bude řídit pohár od osmifinále, předchozí části budou nadále v kompetenci FAČRu.
     
    Dušan Svoboda: Žádná zvláštní novinka ohledně VAR se nechystá. Technické zajištění jeho fungování má na starosti LFA. Metodické zajištění a personální obsazení je v kompetenci FAČRu. Další rozvoj bude řešen v souvislosti s tendrem na audiovizuální práva.
     
    Petr Fousek: Obsazení VARu souvisí s celkovým uchopením rozhodčích. Na starosti ho má místopředseda komise rozhodčích Libor Kovařík. Máme projekt na rozšíření sídla FAČR na Strahově, jehož součástí bude i nové VAR centrum.
     
    Dušan Svoboda: Co se týká tendru, je pro nás důležitý dnešní den a podpis rámcové smlouvy. Až nyní máme co nabízet k prodeji. Další krok bude podpis s poradenskou společností Deloitte, která od nás získá poradenský mandát. Chtěli bychom do konce září mít tendr uzavřený a zajištěný.
     
    Dušan Svoboda: Naším cílem je přivést do české ligy kalibrovanou ofsajdovou čáru. K tomu potřebujeme součinnost dodavatelů přenosu. Jak přesně to bude, to ještě není specifikováno. Chtěli bychom kalibrovanou čáru od sezony 2024/2025.
     
    Dušan Svoboda: S hodnotou mediálních práv v současné době nemůžeme být spokojeni. Od nástupu LFA došlo k jejich postupnému nárůstu. Nicméně, pokud hodnota marketingových práv nebude oproti současné situaci alespoň dvojnásobná, budu to považovat za neúspěch.
     
    Dušan Svoboda: Jedna věc jsou finanční závazky, druhá pak propagace fotbalu na sociálních sítích a ve virtuálním prostoru.
     
    Dušan Svoboda: Pravidlo o ofsajdu je jedno z mála, které je ve fotbale poměrně jasné. Jakým způsobem to bude znázorněno na televizní obrazovce, to v tuto chvíli neumím říct.
     
    Dušan Svoboda: Myslím, že představa je jednoduchá. Budou nastavené podmínky tendru, nejen finanční, ale i závazek toho, jakým způsobem bude fotbal prezentovaný a vysílaný. Ten model, kdy práva získávají agentury, je poměrně běžný.
     
    Petr Fousek: Všichni víme, jak vypadala ofsajdová čára v Kataru. FIFA má trochu jiné možnosti, nicméně záleží na tom, jaké možnosti bude mít nový provider služeb. Jako FAČR podporujeme tendry.
     
    Petr Fousek: Máme ve FAČRu zpracovaná pravidla pro talentovanou mládež, které jsou poměrně obsáhlé. Začíná se od klubových akademií, přes sportovní centra a sportovní střediska. Profesionální kluby LFA jsou jen určitou součástí tohoto memoranda. Na talentovanou mládež přispívá NSA, následně existuje určitý klíč, kterým jsou financovány i kluby LFA ale nemůže to ovlivnit celkový nastavený rámec.
     
    Na závěr tiskové konference Dušan Svoboda i Petr Fousek před zraky novinářů podepsali klíčové memorandum.
     
    Ode mne je to odsud z pražského hotelu Marriott pro dnešek vše a přeji vám hezký zbytek pátečního dne. (14:39:25)

    Vít Trubička