Tirreno - Adriatico 7.etapa sk Vítěz: Jasper Philipsen (BEL/Alpecin-Deceuninck) (kon.)
koniec udalosti
Tirreno - Adriatico 7.etapa

Vítěz: Jasper Philipsen (BEL/Alpecin-Deceuninck)

Nedeľa 12.03.2023, 14:00 • San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto, 154 km • Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.
     
    Týmová soutěž:

    1. UAE Team Emirates 75:22:03 h
    2. Bora – hansgrohe +0:29
    3. INEOS Grenadiers +5:03
    ...
     
    Pořadí jezdců do 25 let (bílý trikot):

    1. João Almeida (POR/UAE Team Emirates) 25:06:39 h
    2. Brandon McNulty (USA/UAE Team Emirates) +1:01
    3. Felix Gall (AUT/AG2R Citroen Team) +1:56
    ...
     
    Vrchařská soutěž (zelený trikot):

    1. Primož Roglić (SLO/Jumbo-Visma) 25 bodů
    2. Davide Bais (ITA/EOLO-Kometa) 20 bodů
    3. Giulio Ciccone (ITA/Trek – Segafredo) 18 bodů
    ...
     
    Bodovací soutěž (bramboříkový trikot):

    1. Primož Roglić (SLO/Jumbo-Visma) 36 bodů
    2. Tao Geoghegan Hart (GBR/INEOS Grenadiers) 24
    3. Jaspes Philipsen (NED/Alpecin-Deceuninck) 22
    ...
     
    Celkové pořadí (modrý trikot):

    1. Primož Roglić (SLO/Jumbo-Visma) 25:06:21 h
    2. João Almeida (POR/UAE Team Emirates) +0:18
    3. Tao Geoghegan Hart (GBR/INEOS Grenadiers) +0:23
    4. Lennard Kämna (GER/Bora – hansgrohe) +0:34
    5. Giulio Ciccone (ITA/Trek – Segafredo) +0:37
    ...
    103. Peter Sagan (SVK/TotalEnergies) +58:55
    107. Zdeněk Štybar (CZE/Team Jayco AlUla) +59:34
    Profil 7. etapy

    zdroj: tirrenoadriatico.it
     
    Závěrečná etapa letošního „Závodu dvou moří“ začne i skončí v pobřežním městečku San Benedetto del Tronto a kromě pár kopců navíc bude takřka kopií loňské sedmé části tohoto podniku.
    První polovina trati je kopcovitější ve vnitrozemí s jednou vrchařskou prémií, druhá už naprosto rovinatá s jedním sprinterským bonusem. Poslední kopec čeká na závodníky v podobě 3,6 km dlouhého výjezdu na Risantrone a po sjezdu do Grottammare si dají pětkrát okruh dlouhý 15 kilometrů a vždy končící v San Benedetto del Tronto.
    Vítěz získá opět časovou bonifikaci 10 sekund, ale nepočítá se s tím, že by o ně bojovali jezdci na celkové pořadí. Všeobecně se předpokládá klasický sprint. Loni ho zde opanoval Němec Phil Bauhaus, který je na startu i letos a zatím byl nejlépe druhý v etapě číslo 3, kdy se naposledy sprintovalo z balíku. Favoritem bude také vítěz třetí etapy a druhý z etapy číslo 2, Jasper Philipsen.
    S náskokem 18 vteřin na druhého Almeidu vstoupí do etapy lídr a vítěz posledních tří etap Primož Roglić. Nepočítá se moc s tím, že by etapa ještě celkovým pořadím zamíchala, ale možná se nějaký z vláčků jezdců na celkové pořadí pokusí pole roztrhat a zkusit to. Proti nim nebudou ale jen jejich soupeři, kteří mají závodníky na elitních pozicích, ale také týmy jedoucí na své sprintery.
     
    Oficiální start etapy je plánován na čas 12:15.
    Přímým přenosem vstoupíme do závodu ve 14 hodin rovných a shrneme si, co se na trati do té chvíle dělo důležitého. Tou dobou by se měli závodníci dle rozpisu nacházet cca na 55 kilometru před začátkem stoupání na Ripatransone, po kterém už bude následovat zmíněný sjezd a pět rovinatých okruhů.
    Finiš je předpokládán okolo půl páté.
     
    131 km
    Vrchařská prémie (Cossignano):

    1. Lorenzo Fortunato (ITA/EOLO-Kometa) 5 bodů
    2. Nans Peters (FRA/AG2R Citroën Team) 3
    3. Arthur Kluckers (LUX/Tudor Pro Cycling Team) 2
    4. Bruno Armirail (FRA/Groupama – FDJ) 1

    Výsledek na tomto kopci do pořadí v boji o nejlepšího vrchaře nikterak nepromluvil. Když Primož Roglić dokončí závod, stane se králem hor.
     
    100 km
    Přímý přenos ze závěrečné etapy letošního závodu Tirreno-Adriatico právě začíná.
    Do dnešní etapy nenastoupila oproti včerejšku trojice Aleksej Lucenko, Wilco Kelderman a Steff Cras. Odstoupilo už tedy dcelkem 24 cyklistů.
    Jen pár kilometrů po startu zaútočila sedmičlenná skupina a vybudovala si náskok přes dvě minuty. V krátkém, ale prudkém kopci Cossignano z pelotonu vypálil Henri Vandenabeele (Team DSM), později se začlenil do čelní skupiny a rozšířil ji tak na osm.
    Peloton řídí hlavně Team Jayco AlUla, který dnes bude chtít vytvořit dobrou pozici pro Dylana Groenewegena a Alpecin-Deceunick jedoucí pro Philipsena.
    111 kilometrů před cílem odstoupil ze závodu následkem pádu Thomas Pidcock z týmu INEOS Grenadiers. Mistr světa v cyklokrosu a loňský vítěz dojezdu na Alpe d'Huez v rámci Tour de France zaznamenal na letošním Tirrenu-Adriaticu už druhý takový pád.
     
    97 km
    Skupinu uprchlíků tvoří tato osmička: Lorenzo Fortunato (ITA/EOLO-Kometa), Nans Peters (FRA/AG2R Citroën Team), Arthur Kluckers (LUX/Tudor Pro Cycling Team), Bruno Armirail (FRA/Groupama – FDJ), Mikkel Frølich Honoré (DEN/EF Education-Easy/Post), Samuele Zoccarato (ITA/Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Valentin Ferron (FRA/TotalEnergies) a Henri Vandenabeele (BEL/Team DSM).
    Jejich aktuální náskok na hlavní pole je dvě minuty a pět vteřin.
     
    93 km
    Celé pole aktuálně šlape poslední desetikilometrové stoupání a pak už jen rovinaté okruhy. Často se dnes s ohledem na vítězství ve spurtu skloňují jména jako Philipsen, Jakobsen, Groenewegen, Girmay, či Theuns. Nesmí se ale zapomínat také na Bauhause či van Aerta. Možná překvapí někdo úplně jiný.
     
    88 km
    Uprchlíci mají kopec za sebou a čeká je teď dlouhý sjezd. Náskok vzrostl už na 3:32.
     
    85 km
    Tempo pelotonu aktuálně udává Loïc Vliegen ze stáje Intermarché – Circus – Wanty. Toto je tedy práce pro jejich eritrejského sprintera Biniama Girmaye.
     
    80 km
    Rozdíl mezi vedoucí skupinou a hlavním balíkem mírně klesá a aktuálně činí tři minuty plus 18 vteřin.
     
    76 km
    Osmička na čele závodu právě vjela do druhé poloviny dnešního závodu, co se kilometrů týká. Zároveň jim skončil sjezd a teď se bude až do cíle kroužit po takřka naprosté rovině.
     
    73 km
    Peloton začíná stupňovat své tempo. Na uprchlíky mu aktuálně schází 2:30.
     
    68 km
    Tahouny pelotonu jsou nyní týmy Team Jayco AlUla a Soudal – Quick Step.
     
    65 km
    Lehce přes 20 kilometrů zbývá do sprinterské prémie v cílovém městečku San Benedetto del Tronto. Scénář pro zbytek závodu se jeví poměrně jasně. Peloton postupně stáhne uprchlíky a čeká nás tuhá bitva sprinterských vláčků. Možná ale někdo překvapí a zkusí to ještě dřív. Pak bude zajímavé, kdo se za ním požene a bude plýtvat nejvíc silami.
    Nyní peloton ztrácí 2:04.
     
    60 km
    Uvidíme, jak dlouho ještě potrvá pouť vedoucí osmičky. Jejich výhoda se stále tenčí a aktuálně je na hodnotě jedné minuty a 40 vteřin.
     
    55 km
    Zbývá nám už jen posledních 55 kilometrů letošního ročníku „Závodu dvou moří“. Zatímco o vítězi celkového pořadí a nejlepším vrchaři je rozhodnuto, pokud se nic nestane Slovinci Roglićovi, tak bodovací soutěž a hlavně cíl dnešní etapy nabídnou snad ještě zajímavou zápletku.
     
    50 km
    Z Francie právě přišla zpráva o suverénním vítězství Tadeje Pogačara na slavném závodě Paříž-Nice.
    Vypadá to tedy tento víkend na velký slovinský triumf. Primož Roglić svého krajana a zároveň velkého rivala napodobí a také díky zvítězí na týdenní etapovce. Oba shodně získali tři etapová prvenství.
    Pogačar loni závodil právě na Tirreno-Adriatico a taktéž ho ovládl.
     
    49 km
    Pět kilometrů nás dělí od sprinterské prémie.
     
    48 km
    Osamocený čas osmičlenné skupiny na čele se krátí. Jejich odstup před pelotonem je aktuálně na jedné minutě.
     
    44 km
    Sprinterská prémie (San Benedetto del Tronto):

    1. Mikkel Frølich Honoré (DEN/EF Education-Easy/Post) 5 bodů
    2. Bruno Armirail (FRA/Groupama – FDJ) 3
    3. Henri Vandenabeele (BEL/Team DSM) 2
    4. Arthur Kluckers (LUX/Tudor Pro Cycling Team) 1
     
    43 km
    Náskok uprchlíků klesl o další deset vteřina na zbývajících 50. Uvidíme, zda se ještě tito závodníci nějak rozdělí nebo se nechají pohltit společně.
     
    39 km
    Z účastníků dnešního úniku dnes dokázal zvítězit pouze Nans Peters, který ovládl italskou klasiku Trofeo Laigueglia, jež není součástí závodů World Tour.
     
    36 km
    Už jen půl minuty činí rozestup vedoucí skupiny od pelotonu.
     
    33 km
    Na čele se stále maká. Osmička se nechce smířit s tím, že by dnešní práce byla bez odměny. Matematika a rozložení sil jsou však nejspíš neúprosné a je jen otázkou času, kdy kolem nich prolétne hlavní pole. Teď sice natáhli náskok na 38 vteřin, ale toto tempo neudrží.
     
    30 km
    Slunečno a poměrně příjemných 13 stupňů dnes panuje u Jaderského moře, kudy projíždí účastníci závodu. Přesně 30 kilometrů před cílem je náskok uprchlíků 31 sekund.
     
    29 km
    Peloton si znovu vyzkoušel průjezd finišem v cílovém městečku. To ho čeká nanečisto ještě jednou a pak už ostrá bitva.
    Za mantinelem vidíme vlát také velkou slovenskou vlajku na podporu Petera Sagana.
     
    23 km
    Vedoucí skupinka stále spolupracuje a většina jezdců se střídá v udávání tempa. Náskok ale padá na 18 vteřin. Peloton už je má na dosah.
    Technický problém v pelotonu postihl 13. může celkového pořadí Bena O'Connora a musel měnit kolo. Teď musí rychle dojet zpět, což při aktuálním tempu nebude žádná legrace.
     
    20 km
    Je tu posledních 20 kilometrů. Na čele pelotonu se střídají zástupci stájí, které si dnes brousí zuby na etapový vavřín a brzy by mělo dojít k předjetí uprchlíků. Ti ale stále srdnatě vzdorují.
     
    17 km
    Další defekt a výměna zadního kola potkává tentokrát Grega van Avermaeta. Stejně tak na tom byl ped chvílí jezdec Trek – Segafredo, zatímco jeho kolegové z týmu a členové INEOS Grenadiers nyní táhnou peloton a chtějí udržet své muže z vysokých pozic celkového pořadí v bezpečí. Brzy ale uvidíme asi znovu nástup sprinterských stájí.
     
    15 km
    Uprchlíci znovu zabrali, vjíždí do posledního okruhu a zvýšili náskok 30 vteřin!
     
    13 km
    Pokud by tento dlouhatánský únik vyšel, tak je to skutečně šok a obrovské podcenění situace ze strany pelotonu. Nejednalo se přitom o žádný obří náskok uprchlíků. Maximálně se za celou etapu dostal maximálně na tři a půl minuty. Hlavně několik kilometrů zpět byli pelotonu na dohled jen cca 200 metrů.
     
    11 km
    Od roku 2010 vidělo Tirreno-Adriatico pouze dva úspěšné úniky. Předloni takto vyhrál Mads Würtz Schmidt a loni Warren Barguil.
    Náskok je stále na půl minutě.
     
    11 km
    Team Jayco AlUla nyní vede peloton. Tento tým nechce svého lídra Dylana Groenewegena připravit o možnost bojovat o vítězství.
     
    10 km
    Situace uprchlíků je stále nadějná, drží se vepředu o 26 sekund. Pokud ale peloton sešlápne plyn na podlahu, může se stát, že to čelní skupině těsně nevyjde. To se holt v cyklistice často stává.
     
    9,2 km
    Team Jayco AlUla dělá vše, co je v jeho silách. Stahují osmičku před sebou na aktuálních 21 sekund.
     
    8,3 km
    Vepředu se stále střídá většina závodníků. Moc už delší dobu nepomáhá Samuele Zoccarato (ITA/Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), ale drží se v závěsu.
     
    7 km
    Do čela pelotonu se přesunulo uskupení Soudal – Quick Step, které pracuje pro Fabia Jakobsena. Hlavní balík už je jen 12 vteřin za vedoucímí závodníky.
     
    4,8 km
    Náskok před pelotonem je nyní na sedmi vteřinách. Uprchlíci ze sebe vydávají totální maximum.
     
    4 km
    Ztráta pelotonu se nyní moc nehýbe a skáče mezi sedmi a devíti vteřinami. Až se ale rozjedou vláčky naplno, bude to nejspíš konec čelní skupinky.
     
    3,2 km
    Dlouhý únik sedmičky mužů končí po takřka 150 kilometrech. Později se k nim přidal ještě Belgičan Vandenabeele. Všichni budou brzy předjeti balíkem.
    Klobouk dolů před výkonem osmi bojovníků, ale nyní už se pojďme soustředit na finiš a bitvu sprinterů.
     
    2,8 km
    Dopředu se dostala skupina jezdců Cofidis.
     
    1,9 km
    Skvěle projetá nepříjemná zatáčka ze strany trojice Cofidisu. Balík ještě čeká kilometr před cílem těžká šikana, kde může dojít k pádům.
     
    1,5 km
    Ke Cofidisu se na čelo přidává Intermarché – Circus – Wanty, tedy tým Biniama Girmaye!
     
    900 m
    Cofidis stále na čele, ale bude to boj!
     
    600 m
    Skvělá práce Alpecinu, který přebírá vedení a bude diktovat spurt!
     
    CÍL
    Jasper Philipsen se stává vítězem poslední etapy! V cíli kolo na kolo tvrdě bojoval s Dylanem Groenewegenem, ale dokázal kolo udržet těsně před Nizozemcem! Třetí dojel poněkud překvapivě domácí Alberto Dainese z Teamu DSM.
     
    Byli jsme nakonec svědky toho, co se přesně očekávalo, tedy skvělého hromadného sprintu v cílovém městečku San Benedetto del Tronto. Drtivou většinu závodu se sice v čele držela osmička uprchlíků, ale peloton je tři kilometry před koncem pohltil a šlo se na věc.
    Několik stovek metrů před cílem si podmanil tempo tým Alpecin-Deceuninck a dokázal připravit skvělou pozici pro svého rychlíka Jaspera Philipsena. Na toho sice ještě dotíral Dylan Groenewegen, ale Belgičan dokázal pozici uhájit a zopakovat triumf z třetí etapy!
     
    Výsledky 7. etapy:

    1. Jasper Philipsen (BEL/Alpecin-Decenuinck) 3:32:36 h
    2. Dylan Groenewegen (NED/Team Jayco AlUla)
    3. Alberto Dainese (ITA/Team DSM)
    4. Phil Bauhaus (GER/Bahrain – Victorious)
    5. Simone Consonni (ITA/Cofidis)
    ...
    26. Peter Sagan (SVK/TotalEnergies) vš. stejný čas
    112. Zdeněk Štybar (CZE/Team Jayco AlUla) +0:34
     
    Celkové pořadí po poslední etapě (modrý trikot):

    1. Primož Roglić (SLO/Jumbo-Visma) 28:38:57
    2. João Almeida (POR/UAE Team Emirates) +0:18
    3. Tao Geoghegan Hart (GBR/INEOS Grenadiers) +0:23
    4. Lennard Kämna (GER/BORA – hansgrohe) +0:34
    5. Guilio Ciccone (ITA/Trek – Segafredo) +0:37
    ...
    96. Peter Sagan (SVK/TotalEnergies) +58:55
    101. Zdeněk Štybar (CZE/Team Jayco AlUla) +1:00:08
     
    Vrchařská soutěž (zelený trikot):

    1. Primož Roglić (SLO/Jumbo-Visma) 25 bodů
    2. Davide Bais (ITA/EOLO-Kometa) 20
    3. Giulio Ciccone (ITA/Trek – Segafredo) 18
    ...
     
    Bodovací soutěž (bramboříkový trikot):

    1. Primož Roglić (SLO/Jumbo-Visma) 36 bodů
    2. Jasper Philipsen (BEL/Alpecin-Deceuninck) 34
    3. Tao Geoghegan Hart (GBR/INEOS Grenadiers) 32
    ...
     
    Pořadí mladých jezdců (bílý trikot):

    1. João Almeida (POR/UAE Team Emirates) 28:39:15 h
    2. Brandon McNulty (USA/UAE Team Emirates) +1:01
    3. Felix Gall (AUT/AG2R Citroën Team) +1:56
    ...
     
    Pořadí týmů:

    1. UAE Team Emirates 85:59:51 h
    2. BORA – hansgrohe +0:29
    3. INEOS Grenadiers +5:03
    ... (16:32:05)
     
    Celkovým vítězem letošního závodu Tirreno-Adriatico se přesvědčivě stává Slovinec Primož Roglić ze stáje Jumbo-Visma, kretý dokázal opanovat tři ze sedmi etap. K modrému trikotu získal ještě prvenství v bodovací i vrchařské soutěži. Druhé místo celkově a bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let bere João Almeida z Portugalska v barvách UAE Team Emirates. Třetí skončil Tao Geoghegan Hart (GBR/INEOS Grenadiers).
    Slovák Peter Sagan a Čech Zdeněk Štybar končí v hloubi pole bez nějakého speciálního úspěchu v rámci týdenního „etapáku“. Štybara jsme mohli více vidět alespoň v jednom úniku dne.
    Toto je pro dnešek vše a budu se těšit při dalších závodech těch nejlepších cyklistů světa!

    Michal Hromas