Týmový závod mužů, HS138, Planica Vítěz: Norsko (kon.) | Týmový závod mužů, 4x5 km volně, Planica Vítěz: Norsko (kon.)
koniec udalosti
Týmový závod mužů, HS138, Planica

Vítěz: Norsko

cz Streda 01.03.2023, 11:00 • Bloudkova velikanka, Planica • MS v klas. lyžovaní - severská kombinácia
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Mistrovství světa v klasickém lyžování pokračuje ve středu další várkou závodů. V severské kombinaci se bude konat týmový závod mužů. V tomto přenosu se budeme věnovat skokanské části na velkém můstku, z jejíž výsledků bude vycházet běžecká část.
     
    Před dvěma lety v Oberstdorfu se z titulu mistrů světa radovali Norové, kteří startovali ve složení Espen Bjoernstad, Jorgen Graabak, Jens Luras OFtebro a Jarl Magnus Riiber. Stříbro získalo Německo a bronz vybojovalo Rakousko.
     
    Největšími favority závodu jsou znovu Norové. Ti budou startovat v takřka identickém složení, pouze místo Bjoernstada bude startovat Espen Andersen. Norsko bude odolávat náporu především Rakouska a Německa. Další týmy naopak reálnou naději na medailová umístění nemají. Japonci mají například výraznou slabinu ve Rjotovi Jamamotovi, Francie nedosahuje kvalit, který dosahovala v dobách, kdy startoval Jason Lamy Chappuis, a Finové mají hodně nevyrovnané skokanské výkony.
     
    Do závodu vyrazí i český kvartet ve složení Jiří Konvalinka, Tomáš Portyk, Jan Vytrval a Ondřej Pažout. Úspěchem pro český tým by bylo, pokud by se mu povedlo prokousat do první osmičky a bojovat o konečné sedmé místo. Do závodu vyrazí celkem jedenáct družstev.
     
    Startovní listina

    1. Ukrajina (Mazurčuk, Šumbarec, Pylypčuk, Hrebenjuk)
    2. Česká rep. (Konvalinka, Portyk, Vytrval, Pažout)
    3. Slovinsko (Garbajs, Hladnik, Zelnik, Brecl)
    4. USA (Malacinski, Schumann, Shumate, Loomis)
    5. Itálie (Costa, Bortolas, Kostner, Buzzi)
    6. Japonsko (Watabe, Jamamoto, Jači, Jamamoto)
    7. Francie (Heinis, Muhlethaler, Gerard, Baud)
    8. Finsko (Mäkiaho, Niittykoski, Hirvonen, Herola)
    9. Norsko (Graabak, Riiber, Andersen, Oftebro)
    10. Rakousko (Fritz, Rettenegger, Greiderer, Lamparter)
    11. Německo (Rydzek, Frenzel, Geiger, Schmid)
     
    Závod odstartoval.
     
    1
    Dmytro Mazurčuk skákal v silném větru pod lyže, z čehož vytěžil 115 metrů. Odepisuje 10,9 bodu za vítr, což se zdá být poměrně hodně.
     
    2
    Jiřímu Konvalinkovi se v obdobných podmínkách povedlo skočit 118,5 metru. Odepisuje 9,1 bodu, takže rozdíl činí skoro celý metr oproti Ukrajinci. V součtu jde český tým před Ukrajinu o necelých 10 bodů.
    Jiří Konvalinka
     
    3
    Matič Garbajs je slušný skokan, ale slabší běžec. Skáče daleko, zapisuje 129,5 metru při odpisu 9,1 bodu za vítr. Slovinci vedou v přepočtu o 22 sekund.
     
    4
    Američan Niklas Malacinski skočil 120 metrů rovných. I Spojené státy se v první sérii tlačí před český tým.
     
    5
    Italové naopak mírně zaostávají, vesměs jsou ale lepšími běžci. Samuel Costa skočil 117 metrů a jde na předposlední příčku, o pět sekund za český kvartet.
     
    6
    Před skokem Jošita Watabeho spodní vítr mírně zeslábl, odepisuje jen 5,5 bodu. Skáče 123,5 metru a zaujímá druhou příčku za Slovinci.
     
    7
    Marco Heinis se 121 metry může být spokojený. Prakticky mu totiž přestalo foukat pod lyže. Odepisuje jen 2,5 bodu a jde na těsné třetí místo za Japonce.
     
    8
    Arttu Makiaho z Finska musí čekat. Vítr se stočil do zad.
     
    8
    Makiaho skákal ve větru do zad. Připisuje 2,8 bodu. Za to platí skokem, který měří jen 113,5 metru. Znamená to pro něj průběžné páté místo, jen těsně před českým týmem. Skutečně doplatil na podmínky.
     
    9
    Jorgen Graabak také neměl zrovna ideální podmínky. Lehký vánek pod lyže, spíš mírně do zad za bubnem. Vytěžil z toho alespoň 120 metrů. Norové budou dnes útočit na zlato, zatím ale i kvůli podmínkám nezačínají tak suverénně.
     
    10
    Pořadatelé by mohli zauvažovat nad změnou nájezdu. Otázkou je, jestli by to pomohlo, jelikož ve spodní části svahu pod můstkem fouká zadní vítr a za hranou a bubnem je silný boční vítr.
     
    10
    Vypadá to, že nájezd jde skutečně o jedno okno výš na patnáctku. To znamená automatický odpis 5,2 bodu.
     
    10
    Rakušan Martin Fritz odepisuje 5,2 bodu za nájezd, připisuje 9,5 bodu za vítr a skáče 120 metrů. Rakousko se prodralo na průběžnou druhou příčku.
     
    11
    Také Johannes Rydzek musel poměrně dlouho čekat. Skákal v obdobných podmínkách jako Fritz a předvedl 115 metrů. Německo je po první sérii šesté, dál vede Slovinsko.
     
    Pořadí po 1. sérii
    1. Slovinsko
    2. Rakousko +0:05
    3. Japonsko +0:07
    4. Norsko +0:09
    5. Francie +0:10
    ---
    9. Česko +0:22
     
    12
    Nájezd se vrátil na čtrnáctku, nicméně nadále fouká silný vítr do zad. Oleksandr Šumbarec skočil jen 105,5 metru. Připisuje 9,5 bodu.
     
    13
    Tomáš Portyk kazí svůj skok. Jeho letošní skokanská forma je špatná, nicméně jen 104,5 metru je problém. Nepomáhá mu ani přípočet 7 bodů. Češi sice jsou nadále před Ukrajinou, ale tohle je výrazná ztráta v boji o lepší umístění.
    Tomáš Portyk
     
    14
    Tohle je naopak ohromně špatné pro Slovinsko! Matič Hladnik skočil jen 88 metrů a posílá svůj kvartet na poslední místo... Z čela! Jak vidno, mohlo být ještě hůře.
     
    15
    O poznání víc zamrzí slabý Portykův skok, když se podíváme na konkurenci. Stephen Schumann ve slabším větru skočil 101 metrů. Spojené státy jdou na třetí příčku. Tady mohli Češi nabrat slušný náskok, škoda.
     
    16
    Ital Iacopo Bortolas předvedl zatím nejpovedenější skok v této sérii. Předvedl 110 metrů a dostává se na první místo před český tým.
     
    17
    Juja Jamamoto skočil pouze 107,5 metru. V zadním větru ze čtrnáctky se evidentně nedají čekat zázraky. Japonci vedou s náskokem 16 sekund na Itálii.
     
    18
    Ale určitě se dá skákat dál. Ukazuje to Laurent Muhlethaler. Ten skočil 115,5 metru, přestože mu zadní vítr před skokem zesílil a připisuje přes 9 bodů. Francie vede nad Japonskem o 20 sekund.
     
    19
    Naopak Finsko nadále za očekáváním. Otto Niittykoski měl slabší vítr do zad, připisuje jen 3,6 bodu. Avšak skáče pouze 109,5 metru. Finsko je třetí, těsně před Itálií a Českou republikou.
     
    20
    Už dvojnásobný mistr světa z tohoto šampionátu, Jarl Magnus Riiber, se vůbec netrápí tím, jaký je vítr, jaký je nájezd, jaké jsou podmínky! Skáče 139 metrů, rozdílem ne jedné třídy, ale dvou tříd přeskákal všechny soupeře ze druhé série a Norsko se rázem vymrštilo do čela s náskokem 43 sekund! A má rekord můstku!
    Jarl Magnus Riiber
     
    21
    Odpovídat musel Stefan Rettenegger. Nebyl to špatný skok, nebyl to zázračný skok. Se 121 metry ztrácí na Norsko přes půl minuty.
     
    22
    Ericovi Frenzelovi zeslábl vítr do zad, připisuje jen jeden bod a skáče 123,5 metru. Němci jsou třetí se ztrátou šesti sekund na Rakousko a 40 sekund na Norsko.
     
    Pořadí po 2. sérii
    1. Norsko
    2. Rakousko +0:34
    3. Německo +0:40
    4. Francie +0:43
    5. Japonsko +1:02
    ---
    8. Česko +1:21
     
    23
    Vítr se mírně stočil pod lyže. Andrij Pylypčuk skáče 107,5 metru při odečtu jednoho bodu. Ukrajina nejspíš setrvá ve jedné z posledních příček.
     
    24
    Jan Vytrval se musel už zase popasovat v mírným větrem do zad. Skáče 110 metrů, připisuje 3,4 bodu a je velmi nespokojen. Češi jsou před Ukrajinou o 13 sekund. Je to další ztráta, Vytrval rozhodně chtěl víc metrů.
    Jan Vytrval
     
    25
    Slovinci setrvají na posledním místě. Matija Zelnik skáče 103,5 metru v zadním větru.
     
    26
    Také Spojené státy budou za českým kvartetem. Jared Shumate skáče 103,5 metru. Připisuje osm bodů za vítr, ten tedy dál sílí. Američané jsou těsně za Ukrajinou.
     
    27
    Ač je Aaron Kostner lepším běžcem než skokanem, dokázal v silném větru do zad skočit 111 metrů a Itálové jsou před českým týmem už s náskokem 10 sekund. V bílé stopě se přitom dá očekávat, že budou mnohem silnější než Češi.
     
    28
    Japonec Sora Jači skočil 112 metrů v obdobných podmínkách a posouvá svůj kvartet do vedení o 17 sekund před Itálii.
     
    29
    Francie bojuje o možnost usilovat o medaili. Antoine Gerard skáče 119 metrů s přípočtem 7,4 bodu za vítr. Francie přinejmenším Japonsku utíká o parník, rozdíl je 36 sekund.
     
    30
    Fin Eero Hirvonen předvedl jeden z povedenějších skoků v této sezoně. Zapisuje solidních 123,5 metru a dostává svůj tým před Japonsko na druhé místo.
     
    31
    Espen Andersen měl jen mírný vánek do zad. Skáče velmi dobrých 126 metrů a Norsko dál navyšuje náskok na Francii. Jak odpoví hlavní konkurenti?
     
    32
    Lukas Greiderer odpovídá výborně! Se 130 metry stahuje ztrátu na Norsko, která se smrskla na 24 sekund!
    Lukas Greiderer
     
    33
    Vinzenz Geiger skáče 125,5 metru, připisuje 6,8 bodu za vítr a také jemu se daří stáhnout mírně ztrátu na čelo. Ta nyní činí 34 sekund.
     
    Pořadí po 3. sérii
    1. Norsko
    2. Rakousko +0:24
    3. Německo +0:34
    4. Francie +0:49
    5. Finsko +1:17
    ---
    8. Česko +1:51
     
    34
    S pouhými 94 metry zakončil skokanskou část z pohledu Ukrajiny Vitalij Hrebenjuk.
     
    35
    Nejlepší formu z českých sdruženářů v posledních týdnech prokazoval Ondřej Pažout. Jenže silný zadní vítr mu nadělal na velkém můstku problémy. Pouze 111,5 metru a to je málo. Vypadá to dnes na boj o osmé místo.
    Ondřej Pažout
     
    36
    Gasper Brecl ze Slovinska v sílícím zadním větru skočil 109 metrů a pomáhá Slovinsku se alespoň prodrat před Ukrajinu na předposlední místo. Ztráta na český tým je v přepočtu 21 sekund.
     
    37
    Ačkoliv Ben Loomis připisuje za vítr 13,5 bodu, skáče 113 metrů a Američané budou v boji o osmé místo přímými konkurenty českého týmu. Rozdíl mezi oběma kvartety je nyní jen šest sekund v neprospěch Spojených států.
     
    38
    Raffaele Buzzi hájí pro Itálii sedmou příčku. Skáče 112 metrů. Rozhodně ale mohou Italové bojovat i o posun, platí, že jsou velmi dobrými běžci.
     
    39
    Rjota Jamamoto je výborným skokanem, o to ale horším běžcem. Na můstku to potvrzuje, skáče 128 metrů. I když možná chtěl skákat ještě o něco dál. Momentálně má Japonsko před Itálií náskok 53 sekund, nicméně právě Jamamoto je schopný to na pětikilometrovém úseku ztratit...
     
    40
    Skáče se daleko. Matteo Baud z Francie v mírném zadním vánku skáče 131 metrů a náskok Francie na Japonsko činí výrazných 35 sekund.
     
    41
    Ilkka Herola nezazářil. Skočil 123,5 metru a klesá za Japonce na třetí místo.
     
    42
    Jens Luraas Oftebro dostal mírný vánek pod lyže a dokázal z toho vytěžit 127,5 metru. Norsko má náskok na druhou Francii 40 sekund a s ohledem na kvality v běžecké části je Norsko hodně blízko zlatým medailím!
     
    43
    Ale Rakousko bojuje! Johannes Lamparter v mírné podpoře větru skočil 130 metrů a odstup od Norů snížil na 20 sekund. Běžecky ovšem Rakousko není celkově tak silné jako Norsko. Alespoň ne na všech úsecích.
     
    44
    Julian Schmid dostal dáreček v podobě silnějšího větru pod lyže a hned z toho těží 137 metrů! Sice nepředvedl úplně dobrý telemark, ale bodová ztráta z tohoto ohledu není nijak výrazná. Německo je sice stále třetí, ale díky Schmidovi ztráta klesla na 23 sekund na Norsko a jen tři sekundy na Rakousko.
    Julian Schmid
     
    Skokanská část skončila.
     
    Skokanskou část týmového závodu v severské kombinaci vyhrálo Norsko, a to především zásluhou 139 metrů Jarla Magnuse Riibera. Rakousko a Německo sice dokázalo nabranou ztrátu stahovat, ale i tak do běžecké části vyrazí se ztrátou 20, respektive 23, sekund. Přesto odpolední štafeta slibuje, že stát se může cokoliv a Norsko ještě nemá ani zdaleka nic jistého.

    Český tým je po skoku na osmém místě a bude zápolit o tuto příčku se Spojenými státy či Slovinskem. Sedmá Itálie má sice náskok jen sedm sekund na český tým, ale běžecky je na tom o poznání kvalitněji.
     
    Konečné výsledky

    1. Norsko (Graabak, Riiber, Andersen, Oftebro) 478.0
    2. Rakousko (Fritz, Rettenegger, Greiderer, Lamparter) 458.1 (+0:20)
    3. Německo (Rydzek, Frenzel, Geiger, Schmid) 455.3 (+0:23)
    4. Francie (Heinis, Muhlethaler, Gerard, Baud) 438.1 (+0:40)
    5. Japonsko (Watabe, Jamamoto, Jači, Jamamoto) 403.0 (+1:15)
    6. Finsko (Mäkiaho, Niittykoski, Hirvonen, Herola) 396.9 (+1:21)
    7. Itálie (Costa, Bortolas, Kostner, Buzzi) 349.6 (+2:08)
    8. Česká rep. (Konvalinka, Portyk, Vytrval, Pažout) 343.0 (+2:15)
    9. USA (Malacinski, Schumann, Shumate, Loomis) 336.9 (+2:21)
    10. Slovinsko (Garbajs, Hladnik, Zelnik, Brecl) 322.8 (+2:35)
    11. Ukrajina (Mazurčuk, Šumbarec, Pylypčuk, Hrebenjuk) 299.0 (+2:59) (11:59:44)

    Jan Vojkůvka

    ...
    • 1. Norsko (J. Graabak, J. Riiber, E. Andersen, J. Oftebro) 478.0
    • 2. Rakousko (M. Fritz, S. Rettenegger, L. Greiderer, J. Lamparter) 458.1 (+0:20)
    • 3. Německo (J. Rydzek, E. Frenzel, V. Geiger, J. Schmid) 455.3 (+0:23)
    • 4. Francie (M. Heinis, L. Muhlethaler, A. Gerard, M. Baud) 438.1 (+0:40)
    • 5. Japonsko (J. Watabe, J. Jamamoto, S. Jači, R. Jamamoto) 403.0 (+1:15)
    • 6. Finsko (A. Mäkiaho, O. Niittykoski, E. Hirvonen, I. Herola) 396.9 (+1:21)
    • 7. Itálie (S. Costa, I. Bortolas, A. Kostner, R. Buzzi) 349.6 (+2:08)
    • 8. Česká rep. (J. Konvalinka, T. Portyk, J. Vytrval, O. Pažout) 343.0 (+2:15)
    • 9. USA (N. Malacinski, S. Schumann, J. Shumate, B. Loomis) 336.9 (+2:21)
    • 10. Slovinsko (M. Garbajs, M. Hladnik, M. Zelnik, G. Brecl) 322.8 (+2:35)
    • 11. Ukrajina (D. Mazurčuk, O. Šumbarec, A. Pylypčuk, V. Hrebenjuk) 299.0 (+2:59)

    ...
    • 1. Ukrajina (D. Mazurčuk, O. Šumbarec, A. Pylypčuk, V. Hrebenjuk)
    • 2. Česká rep. (J. Konvalinka, T. Portyk, J. Vytrval, O. Pažout)
    • 3. Slovinsko (M. Garbajs, M. Hladnik, M. Zelnik, G. Brecl)
    • 4. USA (N. Malacinski, S. Schumann, J. Shumate, B. Loomis)
    • 5. Itálie (S. Costa, I. Bortolas, A. Kostner, R. Buzzi)
    • 6. Japonsko (J. Watabe, J. Jamamoto, S. Jači, R. Jamamoto)
    • 7. Francie (M. Heinis, L. Muhlethaler, A. Gerard, M. Baud)
    • 8. Finsko (A. Mäkiaho, O. Niittykoski, E. Hirvonen, I. Herola)
    • 9. Norsko (J. Graabak, J. Riiber, E. Andersen, J. Oftebro)
    • 10. Rakousko (M. Fritz, S. Rettenegger, L. Greiderer, J. Lamparter)
    • 11. Německo (J. Rydzek, E. Frenzel, V. Geiger, J. Schmid)