Hellas Verona – Fiorentina 0:3 (kon.) | Lazio – Sampdoria 1:0 (kon.)
koniec
Lazio Rím
1:0 (0:0)
Sampdoria Janov
cz Pondelok 27.02.2023, 20:45 • Stadio Olimpico, Řím • Talianska Seria A • 24. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný pondělní večer. Vítám vás při sledování 24. kola italské Serie A, u zápasu mezi Laziem a Sampdorií.
     
    S. S. Lazio

    Fotbalisté Lazia se momentálně nacházejí v tabulce Serie A na pátém místě, přičemž směle mohou pomýšlet na pozice zajišťující kvalifikaci do příštího ročníku Ligy mistrů, neboť na úhlavního rivala AS mají ztrátu pouhých dvou bodů. Svěřenci kouče Sarriho v minulém kole ukončili třízápasové čekání na ligové vítězství, když vyloupili výsledkem 2:0 stadión Salernitany a zadařilo se jim posléze i v týdnu, kde jim bezbrankové remíza v Kluži stačila po domácí výhře 1:0 na postup do osmifinále Evropské konferenční ligy, v němž změří síly s nizozemským Alkmaarem. Nejlepším střelcem týmu je Ciro Immobile s jedenácti góly.
     
    UC Sampdoria

    Janovské Sampdorii vážně hrozí, že po jedenácti letech opustí elitní italskou soutěž. Aktuálně totiž figuruje v sestupovém pásmu na devatenácté příčce, přičemž ztráta na sedmnáctou Spezii čítá už devět bodů. Stankovićově družině se navíc vůbec nedaří. První ligové utkání v novém kalendářním roce sice vyhrála, ale od té doby čeká na tříbodový zisk už dlouhých sedm zápasů, během nichž uhrála dva body, naposledy prohrála 1:2 doma s Bolognou. Střelecké produktivitě mužstva vévodí čtyřgólový Manolo Gabbiadini.
     
    Úvodní sestavy:

    S. S. Lazio: Provedel – Lazzari, Casale, Patric, Marušić – S. Milinković-Savić, Cataldi, Luis Alberto – F. Anderson, Immobile (C), Pedro.
    Náhradníci: Adamonis, Maximiano – Antônio, Bašić, Cancellieri, Fáris, Gila, Hysaj, Lu. Pellegrini, S. Radu, Romero, Vecino, Zaccagni.
    Trenér: Maurizio Sarri

    UC Sampdoria: Audero (C) – Zanoli, Nuytinck, Amione – Léris, Winks, Rincón, Cuisance, Augello – Gabbiadini, Lammers.
    Náhradníci: N. Ravaglia, Türk – De Luca, İlkhan, Jesé, Malagrida, Murru, Oikonomou, Paoletti, Sábírí, Yepes.
    Trenér: Dejan Stanković

    Rozhodčí: Colombo – Mondin, Dei Giudici.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních světle modrých dresech. Fotbalisté Sampdorie pro dnešní střetnutí oblékli dresy barvy oranžové.
     
    3
    Lazio brzy vybojovalo první rohový kop. Emil Audero trestuhodně podskočil centr, naštěstí pro něj zaváhání napravil dobře postavený stoper Bram Nuytinck.
     
    4
    Z ostrého úhlu centroval Mickaël Cuisance. Ivan Provedel mohl zůstat ledově klidný, balón totiž skončil v boční síti.
     
    5
    Mizernou křižnou rozehrávku Tomáse Rincóna vystihl Felipe Anderson. Brazilec byl po narážečce s Milinkovićem-Savićem faulován v půlkruhu za šestnáctkou, domácí mají hodně slibně vypadající standardku.
     
    6
    Arbitr Colombo musel výrazně posunout hned šestičlennou zeď složenou z hostujících hráčů. V poslední chvíli k ní ještě vyběhl gólman Audero, jemuž se nelíbilo postavení dvou spoluhráčů, a tak jej upravil.
     
    7
    Exekuci obstaral Španěl Luis Alberto. Balón kroutil přes zeď, ovšem neuspěl, míči dal malou výšku a hlavou jej srazil mimo nebezpečí Tommaso Augello.
     
    8
    Domácí dominují od úvodních vteřin. Okamžitě získali balón na vlastní kopačky a kombinaci přenesli na útočnou polovinu.
     
    9
    Pohybem si řekl o pas na levou stanu šestnáctky Felipe Anderson. Nicolò Casale jej zpozoroval, ovšem nahrávka mu vůbec nevyšla, Emil Audero bude odkopávat.
     
    10
    Individuálně Sam Lammers neuspěl. Sice proskočil mezi dvojicí konkurentů, ale pak si míč posunul až příliš, Manuel Lazzari této skutečnosti využil k získání hracího předmět pro sebe.
     
    11
    Luis Alberto si rozmyslel průnikový pas do vápna a hrál k levé lajně na krajana Pedra, jehož čistým způsobem odzbrojil Bruno Amione.
     
    12
    Další nahrávku už Luis Alberto do vápna poslal. Sergej Milinković-Savić zvládl zpracování na hruď, zdvojený Srb však posléze balón neudržel.
     
    13
    Vysunutý presink Sampdorie zahnal domácí mužstvo na jeho vlastní polovinu. Byl to stoper Patric, kdo vrátil kulatý nesmysl na útočnou polovinu, jmenovitě na Casaleho.
     
    14
    Útočný faul odpískán Cirovi Immobilemu. Italský forvard si ve vzdušném souboji pomohl rukou, kterou trefil do tváře Alessandra Zanoliho.
     
    15
    Rychlý brejk hostujícímu celku nevyšel. Sam Lammers hledal Harryho Winkse, anglický středopolař reagoval příliš pozdě.
     
    16
    Hru nohama si vyzkoušel Emil Audero. Zpracování malé domů zvládl na jedničku, načež z druhého doteku hrál kolem pravé nohy napadajícího Immobileho k Augellovi.
     
    17
    Felipe Anderson z levého křídla mohl přihrávat na střed úplně volnému Cirovi Immobilemu, jenže všiml si jej pozdě, nahrávku nakonec dokázal zachytit Bram Nuytinck.
     
    18
    Nepovedený nákop vyprodukoval Manolo Gabbiadini. Míč doputoval k Ivanu Provedelovi, jenž z první nasměroval kulatý nesmysl k lajně na osamoceného Pedra.
     
    19
    S problémy, ale přece se Pedro proháčkoval k zakončení. Se zlomeným nosem hrající Španěl otřel střelu o clonícího Augella, míč proskákal těsně vedle pravé tyčky.
     
    20
    Dobrou práci odvedl ve vlastním vápně Sam Lammers. Právě on vyskočil ze všech nejvýše, ovšem kulatý nesmysl odvrátil jenom na další roh.
     
    21
    Milinkovićem-Savićem prodloužený centr si našel Ciro Immobile. V krkolomné pozici zakončující nejlepší střelec Lazia v sezóně si pravačkou v pádu smolně nastřelil ruku.
     
    22
    Další standardka v podobě rohu pro Lazio. Protože Ciro Immobile neměl komu nahrát, tak zkusil prostřelit hradbu tří protihráčů, Amioneho trefil do pravého stehna.
     
    23
    Nebezpečí pro svou svatyni nepřipustil Tommaso Augello. Na přední tyči měl situaci pod kontrolou, hlavou míč odvrátil mimo velké vápno.
     
    24
    Po pravé lajně unikl osobnímu strážci Manuel Lazzari. Stříleným centrem nastřelil Augella, načež se míč vrátil na paty domácímu hráči a až od nich se odrazil mimo hrací plochu, takže následuje odkop od brány.
     
    25
    Ciro Immobile se zapojil do kombinace, ale právě u něj skončila, protože pokus o nákop za obranu k levé lajně Bruno Amione přečetl na jedničku.
     
    26
    Hosté zkouší kombinovat. Balón si však vyměňují zatím jen kolem poloviny hřiště, dále je zatím dobře pracující domácí obrana nepustila.
     
    27
    Na kraj vápna vyběhl domácí brankář Ivan Provedel. Dlouho se nerozpakoval a odkopem napálil balón mimo bezprostřední nebezpečí.
     
    28
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Sergej Milinković-Savić vymýšlel oblouček za obranu na Felipeho Andersona, ovšem míči dal malou výšku a Augello jej sklepl pro Nuytincka.
     
    29
    Slibný protiútok janovského celku gólem neskončil. Po pasu Gabbiadiniho na pravé straně zůstal trestuhodně volný Mickaël Cuisance, jehož obalovačku na zadní tyč Adam Marušić v poslední chvíli zblokoval na roh.
     
    30
    Po rozehrávce na krátkou vzdálenost centroval Tomás Rincón. Hodně nepovedeně, gólman Ivan Provedel nechal míč doputovat mimo hrací plochu.
     
    31
    Za nákopem sprintoval Harry Winks. Zpracování mu vyšlo na jedničku, jeden na jednoho však neuspěl proti Patricovi.
     
    32
    Protiútok Lazia zastavil taktickým faulem Bram Nuytinck, který příliš ostrým způsobem vletěl do Cira Immobileho.
     
    33
    Prvního konkurenta se Felipe Anderson zbavil, ale následoval druhý, jímž byl Tommaso Augello a ten protihráče do vnitra šestnáctky nepustil.
     
    34
    Těžko říct, co Tomás Rincón zamýšlel udělat nákopem po levé lajně, kde neměl žádného ze spoluhráčů. Nicolò Casale dostal moře volného času na rozehrávku.
     
    35
    Sám proti třem Sam Lammers neměl moc šancí na úspěch. Ještě zkontroloval, jestli mu někdo neběží na pomoc. Když zjistil, že ne, tak zkusil štěstí, přičemž ztroskotal hned na Lazzarim.
     
    36
    Středopolař Sergej Milinković-Savić hledal přesně mířeným nákopem na Pedra, jehož ale zradilo zpracování, Španěl věnoval míč Amionemu.
     
    37
    Domácí se dožadovali odpískání pokutového kopu poté, co Alessandro Zanoli údajně zahrál v pokutovém území rukou. Arbitr Colombo rozpažil a VAR se k situaci nevracel.
     
    38
    Ne, Tomási Rincónovi to dnes nelepí. Chtěl zrychlit útočnou akci obloučkem za obranu, jenže míči dal příliš velkou razanci, Sam Lammers neměl žádnou šanci míč chytit ve hře.
     
    39
    Slabší levou nohou vystřelil už uvnitř pokutového území Pedro. Jenže při zakončení podklouzl, míč prosvištěl o dobrý metr vedle bližší, pravé tyče.
     
    40
    Pas šajtlí zkoušel po levé lajně Patric. Hledal Cira Immobileho, před nějž se příkladně natlačil stoper Alessandro Zanoli.
     
    41
    První velkou příležitost zápasu Lazio nevyužilo! Felipe Anderson střílel levačkou na střed brány, ovšem Audero chyboval a míč mu vypadl doleva k Pedrovi, jenž z úhlu vypálil do tyče, následně Ciro Immobile z další dorážky přestřelil.
    41. Po nejistém zákroku Audera orazítkoval Pedro tyč, Immobile z další dorážky přestřelil
     
    42
    Domácí otočili hru na vlastní polovinu, dokonce až Ivanu Provedelovi. Gólman si užil pár sekund slávy s míčem, načež si jako cíl vybral Patrica.
     
    43
    Pedro vyrazil do brejku, ale už zřejmě neměl dostatek sil, tak předal Luise Albertovi, jenž si věřil na Tommase Augella, kterého však neobehrál.
     
    44
    Standardku domácího celku z levé strany rozehrával Luis Alberto. Hledal nejspíše Cira Immobileho, ten však balón podskočil.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství zápasu mezi Laziem a Sampdorií gól nepřineslo. Za zmínku stojí jediná příležitost z konce první půle, kdy Andersonovu střelu Audero pouze vyrazil k Pedrovi, který zakončoval do levé tyče, Immobile z další dorážky bránu přestřelil. Je jasné, že celek z hlavního města chce udělat fanouškům radost, v lize na domácí scéně nevyhrál už déle jak měsíc, navíc proti trápícímu se soupeři se tři body očekávají.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:46.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů neudělal o poločasové přestávce žádnou změnu v sestavě. Oba celky tak pokračují v původním rozložení.
     
    48
    Na polovině hřiště fauloval Tomás Rincón. Pozdě přiběhl do souboje s Luisem Albertem, jehož rukama postrčil k zemi.
     
    49
    Další faul hostujícího celku už je potrestán první žlutou kartu zápasu, za přišlápnutí Pedrova kotníku si ji vysloužil Mehdi Léris.
     
    50
    Faul také v domácích řadách. Zprvu to vypadalo, že Manolo Gabbiadini podklouzl, ale Sergej Milinković-Savić mu skutečně k zemi pomohl.
     
    51
    Levou stranou zahrozili hosté. Do vápna centroval Mickaël Cuisance a Adam Marušić zažehnával nebezpečí před Samem Lammersem.
     
    52
    Adam Marušić konstruktivní rozehrávkou neuspěl. Přihrál jenom Samu Lammersovi, jenž posunul na Manola Gabbiadiniho, jehož přízemní pokus směřující k levé tyči Ivan Provedel udržel v rukavicích.
     
    53
    Zprava centroval Mehdi Léris. Manolo Gabbiadini se natlačil před Patrica, ovšem z těžkého úhlu hlavičkoval jenom do boční sítě.
     
    54
    Mezi tři konkurenty dostal pas Ciro Immobile. Zpracování mu vyšlo, ale klička k levé lajně nikoliv, Bram Nuytinck byl tím, kdo zažehnal nebezpečí.
     
    55
    V ofsajdovém postavení nachytán Luis Alberto. S rozhodnutím pomezního nesouhlasil, ale nahrávka Patrica skutečně přišla pozdě.
     
    56
    Po centru z pravé strany se hlavou opřel do balónu Sam Lammers. Ivan Provedel měl velké štěstí, že míč směřoval do středu brány, chytil ho do rukavic.
     
    57
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Danilo Cataldi, přichází Matías Vecino.
     
    57
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Pedro, přichází Mattia Zaccagni.
     
    58
    Defenzivní povinnosti Tommaso Augello splnil na jedničku. Odcouval společně s Matíasem Vecinem a míč odvrátil do zámezí.
     
    59
    Útočný faul odpískán Manolovi Gabbiadinimu. Zkušený italský útočník při výskoku neúmyslně trefil do obličeje Casaleho.
     
    60
    Zdá se, že Cirovi Immobilemu dnes není přáno. Ofenzivu podpořil Adam Marušić, jenž obdržel nahrávku na levou stranu šestnáctky a nahrávkou pod sebe našel elitního italského střelce, který levačkou znovu jenom přestřelil.
    60. Immobile ve velké šanci opět přestřelil
     
    61
    Odvážnou kličku vyrobil u levé lajny Alessandro Zanoli. Matíase Vecina tímto krokem viditelně překvapil, Uruguayec běžel dál a obloukem se vrátil na vlastní polovinu.
     
    62
    Matías Vecino si nyní řekl o přihrávku a dostal ji. Měkkým obloučkem hledal Felipeho Andersona, jehož zradil první dotek s balónem.
     
    63
    Sice si Mattia Zaccagni obhodil balón kolem Lérise, jenže spoluhráči kryl záda Alessandro Zanoli, který získal hrací předmět pro sebe.
     
    64
    O malou domů si hlasitě řekl Emil Audero. Dočkal se, hostující kapitán pod tlakem blížícího se Immobileho zvládl rozehrávku na Augella.
     
    65
    Domácí ožili. Mattia Zaccagni vyslal dobře mířený centr do vnitra pokutového území, kde úřadoval bránící Bruno Amione.
     
    66
    Jako další do vápna centroval Manuel Lazzari. Sergej Milinković-Savić vyskočil příliš brzy, v záklonu jenom prodlužoval za sebe do země nikoho.
     
    67
    Také druhá žlutá karta střetnutí míří do hostujících řad. V souboji dvou útočníků Manolo Gabbiadini zbytečně šel do skluzu proti Immobilemu, přičemž balón úplně minul.
     
    68
    Koncovka je v podání domácích fotbalistů mizerná. Milinković-Savić krásně sklepl míč na levou stranu vápna k Adamu Marušićovi, jemuž střela z výborné pozice hrubě nevyšla, balón napálil o kus vedle pravé tyče.
    68. Marušićovi zakončení vůbec nesedlo
     
    69
    Harry Winks si přes tři protihráče vyměnil míč s Manolem Gabbiadinim, načež centroval z první přímo do rukavic připraveného Provedela.
     
    70
    Tlak domácího celku graduje. Rohový kop rozehrával Mattia Zaccagni, nejvýše vyskočil včas reagující Tommaso Augello.
     
    71
    Prvním hráčem z domácích řad potrestaným žlutou kartou se stal střídající Matías Vecino. V poslední chvíli se rozhodl jít do skluzu, přičemž oběma nohama bolestivě trefil levou nohu Rincóna.
     
    72
    Střídání v týmu UC Sampdoria:
    ze hřiště odchází Manolo Gabbiadini, přichází Jesé.
     
    72
    Střídání v týmu UC Sampdoria:
    ze hřiště odchází Mickaël Cuisance, přichází Emirhan İlkhan.
     
    73
    Nově příchozí Emirhan İlkhan se sám pochválil za obranný zákrok proti Luisu Albertovi. Hosté jsou nahecovaní a je jasné, že bod z horké římské půdy by byl úspěch.
     
    74
    Z hranice velkého vápna vypálil pravačkou Felipe Anderson. Skákající míč směřoval do pravého dolního rohu, kam Emil Audero včas natáhl ruku.
     
    75
    Do otevřený obrany dostal Luis Alberto balón lehce za paty. Zpracování ještě zvládl, nahrávku k lajně vzápětí vypíchl Bruno Amione do zámezí.
     
    76
    Standardku v podobě rohového kopu získal Mattia Zaccagni. Pod tlakem si počínal velmi dobře, když šikovně nastřelil pravou nohu Augella.
     
    77
    Luis Alberto centroval na přední tyč, kde viděl Zaccagniho. Ještě před ním zvládl kulatý nesmysl přizvednout Bruno Amione na další roh.
     
    78
    Na žluté karty je vyrovnáno. Nicolò Casale zastavil Jesého s jasným cílem ukončit slibně se rozvíjejí protiútok Sampdorie, což se jeho podražením povedlo.
     
    79
    Od praporku opět centroval Luis Alberto. Centr zakroutil na Patrice, jehož hlavička Audera vystrašila, nakonec doletěla jenom na horní síť brány.
     
    80
    Lazio právě vstřelilo branku!
    Tak to byla paráda. Nuytinck nepovedeným obranným zákrokem poslal míč za půlkruh šestnáctky, kde k němu doběhl LUIS ALBERTO a parádním technickým pokusem balón nasměroval nechytatelným způsobem do levého horního růžku, Audero za skvěle umístěnou střelou natahoval ruce marně.
    80. Luis ALBERTO - 1:0
     
    82
    Hosté potřebují zmobilizovat poslední síly a všechny je vrhnout do útoku. Není času na zbyt, navíc lze očekávat, že Lazio hru více zatáhne.
     
    83
    Protože Matías Vecino neměl komu nahrát, tak volil obranný odkop po pravé lajně. Emil Audero na nic nečekal a míč stihl ve hře, dlouhý nákop poslal přesně na volného Lammerse.
     
    84
    Fanoušky i vyběhnuvšího gólmana vystrašil Nicolò Casale. pozdě reagoval na Provedelův výkřik a hlavičkou usměrnil míč nad břevno vlastní svatyně.
     
    85
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Manuel Lazzari, přichází Elseid Hysaj.
     
    85
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Sergej Milinković-Savić, přichází Toma Bašić.
     
    86
    Na polovině hřiště hrál proti pravidlům Toma Bašić. Při výskoku použil pravou rukou, kterou zezadu trefil do hlavy Amioneho.
     
    87
    Brejk hostujícímu celku vůbec nevyšel. Sam Lammers pozdě reagoval na průnikovou nahrávku Emirhana İlkhana, balón chytal až za postranní čárou.
     
    88
    Další útočnou akci janovské Sampdorie zastavil na polovině hřiště Patric, když správně odhadl, kam Jesé udělá kličku a vložil před něj tělo.
     
    89
    Domácí kopali rohový kop, po němž mohl definitivně rozhodnout Toma Bašić, který si vyskočil na centr Alberta a vyslal prudkou hlavičku, ovšem přímo do středu brány, Emil Audero zkrotil balón nadvakrát.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    90+1
    Do defenzivy příkladně zabojoval Felipe Anderson. Doběhl Tomáse Rincóna, navíc mu špičkou kopačky kopl balón do pravé nohy, takže pro Lazio získal aut.
     
    90+2
    Rohový kop hosté rozehráli nakrátko. Míč mířil do prostoru, kde vyskakoval Harry Winks, jenže anglický středopolař ho vůbec netrefil.
     
    90+3
    Tlak Sampdorie pokračuje. Po pravé straně nabral vysokou rychlost Emirhan İlkhan, aby následně z hranice šestnáctky posouval míč pod sebe do přehuštěného prostoru, v němž kraloval obránce Patric.
     
    90+4
    Zřejmě poslední nebezpečí před bránou Lazia zažehnal Ivan Provedel. Vystartoval proti vysokému nákopu a ve vzduchu s velkou jistotou sebral balón do rukavic.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Římské Lazio se pořádně nadřelo, ale nakonec v dohrávce 24. kola potvrdilo roli favorita a sestupem ohroženou Sampdorii udolalo nejtěsněším možným výsledkem 1:0.

    Jediný gól střetnutí padl v 80. minutě, kdy se po nepovedeném obranném zákroku Nuytincka opřel do míče Luis Alberto a technicky jej zakroutil nechytatelně do levého horního rohu. Hosté zmobilizovali poslední síly, vrhli se do útoku a soupeře dostali pod tlak, čisté konto ovšem Provedelovi zrušit nedokázali.

    Svěřenci kouče Sarriho se vítězstvím vyšvihli na čtvrtou příčku před úhlavního rivala AS. Janovská Sampdoria zůstává na předposledním devatenáctém místě s mankem devíti bodů na sedmnáctou Spezii.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 8:3. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 10:13. (22:47:24)

    Milan Huppert

    Góly: 80. Luis Alberto

    Karty:   71. Vecino (LAZ), 78. Casale (LAZ) – 49. Léris (SMD), 67. Gabbiadini (SMD)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 8:3. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 10:13.
    Lazio Rím: Provedel – Lazzari (85. Hysaj), Casale, Patric, Marušić – S. Milinković-Savić (85. Bašić), Cataldi (57. Vecino), Luis Alberto – F. Anderson, Immobile (C), Pedro (57. Zaccagni).
    Náhradníci: Adamonis, Maximiano – Antônio, Cancellieri, Fáris, Gila, Lu. Pellegrini, S. Radu, Romero.

    Tréner: Maurizio Sarri

    Sampdoria Janov: Audero (C) – Zanoli, Nuytinck, Amione – Léris, Winks, Rincón, Cuisance (72. İlkhan), Augello – Gabbiadini (72. Jesé), Lammers.
    Náhradníci: N. Ravaglia, Türk – De Luca, Malagrida, Murru, Oikonomou, Paoletti, Sabiri, Yepes.

    Tréner: Dejan Stanković

    Rozhodca: Colombo – Mondin, Dei Giudici