Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs 35:38 (kon.)
koniec udalosti
Super Bowl LVII: Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs

35:38

(7:7, 17:7, 3:7, 8:17)

cz Pondelok 13.02.2023, 00:40 • State Farm Stadium, Glendale, Arizona • Americký futbal • Super Bowl
    V Glendale propukávají oslavy, které se určitě potáhnou do dlouhých ranních hodin. Tímto se i my loučíme s dnešním přenosem, dobré posezónní ráno!
     
    Sezona 2022 právě skončila. Nyní bude měsíc relativní klid. Poté se otevře trh s volnými hráči, 27. dubna pak všichni příznivci budou ostře sledovat první kolo draftu, který trvá celkem 3 dny. Hlavní předsezónní kempy všech týmů by se měly otevřít 26. července, o týden později začne série přípravných zápasů. Výkop úvodního mistrovského utkání ročníku 2023 pak proběhne ve čtvrtek 7. září a díky výsledku tohoto finále je jasné, že se tak stane v Kansasu City na Arrowhead Stadium. S online přenosy se přihlásíme zase na začátku play-off. Do té doby děkuemei za pozornost. (05:05:59)
    Letošní Superbowl byl i souboj bratří Kelceyů. Poražený Jason ale zůstal na hřišti i během oslav a musely se v něm míchat emoce z úspěchu jeho mladšího bratra. Pro něj to totiž možná bylo poslední utkání v kariéře
    Nechybí ani polibek od Travise Kelceyho
    A podruhé v kariéře si jí potěžká i Patrick Mahomes
    Generální manažér Chiefs už má ruce na slavné trofeji
     
    A nyní se již dostáváme k předání trofeje Vince Lombardiho do rukou vítězného týmu, což sleduje přímo na stadionu 67 827 diváků.
     
    Cenu MVP Super Bowlu LVII podle očekávání obdržel Patrick Mahomes! V této sezoně tak vyhrál úplně všechno, co mohl.
     
    Hráčské statistiky Super Bowlu LVII

    quarterback Jalen Hurts (PHI) zkompletoval 27 přihrávek z 38 pokusů pro 304 yardů a 1 touchdown
    quarterback Patrick Mahomes (KC) zkompletoval 21 přihrávek z 27 pokusů pro 182 yardů a 3 touchdowny

    quarterback Jalen Hurts (PHI) měl 15 běhů pro 70 yardů a 3 touchdowny, ale také 1 ztracený fumble
    running back Isiah Pacecho (KC) měl 15 běhů pro 76 yardů a 1 touchdown

    receiver DeVonta Smith (PHI) zachytil 7 přihrávek pro 100 yardů
    receiver A.J. Brown (PHI) zachytil 6 přihrávek pro 96 yardů a 1 touchdown
    tight end Dallas Goedert (PHI) zachytil 6 přihrávek pro 60 yardů
    tight end Travis Kelce (KC) zachytil 6 přihrávek pro 81 yardů a 1 touchdown
    receiver JuJu Smith-Schuster (KC) zachytil 7 přihrávek pro 53 yardů
     
    Eagles sice vstupovali do druhého poločasu s desetibodovým náskokem, jenže ten se začal otřásat v základech hned od úvodního hvizdu. Fyzioterapeuti Chiefs totiž odvedli fantastickou práci a Patrick Mahomes po zbytek zápasu svým pravým kotníkem téměř nebyl limitován. /vodní drive druhé půle zvádl s přehledem a zakončil ho předáním míče running backovi Isiahu Pacechovi, tento nováček vybraný až v 7. kole draftu měl z 1 yardu jednoduchou práci. Následně dobře zafungovala dosud se spíš trápící obrana Kansasu a zastavila téměř 8minutový útok soupeře natolik, aby se musel spokojit pouze s 33yardovým field goalem kickera Jakea Elliotta. Poslední čtvrtina slibovala velké finále a očekávání bylo vrchovatě naplněno. Chiefs s vidinou možnosti poprvé v zápase převzít vedení rozkládali obranu soupeře a za necelých 5 minut přešli hřiště, aby 5yardovým catchem skóroval nikým nehlídaný receiver Kadarius Toney. Následně obrana hostů rychle vyhnala útok Eagles ze hřiště a právě Toney poté fantastickým punt returnem dostal míč až 5 yardů před end zónu, což je pozice, se kterou si Patrick Mahomes poradí těměř vždycky. Tentokrát z toho byl 4yardový hod na receivera Skyye Moorea a Kansas vedl už o 8 bodů. Jenže pensylvánští bojovníci se nepoložili, poprvé za druhý poločas dokázali přejít celé hřiště a quarterback Jalen Hurts sneakem z 1 yardu dosáhl již 3. touchdownu po zemi v zápase, čímž stanovil nový rekord Super Bowlu mezi quarterbacky. Následně sám proměnil i dvoubodovou konverzi a vyrovnal. Jenže zbývalo ještě 5 minut a to je v americkém fotbale moře času. Chiefs systematicky postupovali vpřed, dobře hospodařili s časem a 2 minuty před koncem odmítli jasný touchdown, aby dali soupeři co nejméně času na odpověď. A to jim i s přispěním možná trochu kontroverzního rozhodnutí sudích ohledně defenzivního držení cornerbacka Jamese Bradberryho vyšlo naprosto dokonale. Čas totiž dokázali vyčerpat na maximum. Kicker Harrison Butker 11 sekund před koncem udržel nervy na uzdě, po chybě v první půli tentokrát bezpečně proměnil 27yardový field goal a stal se hrdinou. Eagles se ve zbývajících 8 sekundách nezmohli vůbec na nic a na středozápadě USA mohly vypuknout potřetí v klubové historii Chiefs oslavy titulu.
     
    KANSAS CITY CHIEFS VÍTĚZÍ V SUPER BOWLU LVII!
     
    Konec utkání.
    Tragický pokus o Hail Mary ukončuje letošní Superbowl
     
    0:06
    PHI, 1&10, PHI 36
    Jalen Hurts se rozhodl pro Hail Mary už na první pokus, ale jednalo se o naprosto nezdařenou akci, kterou pro obranu Chiefs nebylo vůbec těžké zlikvidovat! Je konec!
     
    0:08
    Butker se rozhodl pro krátký výkop, aby rozběhl čas, Gainwell se nejprve rozběhl, ale zjistil, že není kudy a rychle zaklekl. Zbývá 6 sekund a Eagles jsou na vlastních 36 yardech!
    Vítězný kick večera
     
    0:11
    KC, 4&8, PHI 9 – FIELD GOAL CHIEFS
    HARRISON BUTKER udržel nervy na uzdě a 27yardový field goal bezpečně poslal do branky! Chiefs se podruhé v zápase ujímají vedení a Eagles mají 8 sekund na odpověď! 35:38!
     
    0:11
    Chiefs opět nechali čas uběhnout na maximum a berou si poslední timeout.

    Libor Štěpán

    Carl Cheffers
    67 827
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad PHI, 3&5, KC 42 – U míče je Philadelphia, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Kansasu City.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.