Larnaca – Rennes 1:2 (kon.) | Zürich – Arsenal 1:2 (kon.) | Fenerbahce – D.Kyjev 2:1 (kon.)
Helsinki – Real Betis 0:2 (kon.) | Razgrad – AS Rím 2:1 (kon.) | Malmö – Braga 0:2 (kon.)
Eindhoven – Bodö/Glimt 1:1 (kon.) | Union Berlín – St.Gilloise 0:1 (kon.) | CZ Belehrad – Monaco 0:1 (kon.)
Ferencvároš – Trabzonspor 3:2 (kon.) | Freiburg – Karabach 2:1 (kon.) | Lazio – Feyenoord 4:2 (kon.)
Manchester United – Sociedad 0:1 (kon.) | Nantes – Olympiakos 2:1 (kon.) | Omonia Nikózia – Tiraspol 0:3 (kon.)
Sturm Graz – Midtjylland 1:0 (kon.)
koniec
FC Zürich
1:2 (1:1)
Arsenal FC
cz Štvrtok 08.09.2022, 18:45 • Arena St. Gallen, St Gallen - Švýcarsko • Európska liga • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.
     
    Vítám všechny fotbalové nadšence u Evropské ligy, v jejíž skupinové fázi na sebe narazí FC Curych a Arsenal Londýn FC. Obrovským favoritem zápasu je anglické mužstvo, které se nachází ve skvělé formě. Avšak Švýcary požene publikum, a tak uvidíme, zda náhodou nedojde k překvapení.
     
    Do Evropské ligy se Curych probojoval tak, že vypadl v předkole Ligy Mistrů s Karabachem. Ovšem poté v pohodě přehrál Linfield a následně dvěma těsnými výsledky Hearts. O účast v evropských pohárech si Curych řekl vítězstvím v domácí Super League, kterou ovládl o čtrnáct bodů před Basilejí. Jenomže v nové sezoně se účastníkovi Evropské ligy vůbec nedaří, když získal pouhé dva body ze sedmi zápasů a krčí se na předposlední pozici.

    Naopak Arsenal je v právě probíhající sezoně téměř k nezastavení. Sice v posledním kole klopýtl na půdě Manchesteru United, ovšem jinak je k vidění jízda kanonýrů. Mužstvo z Londýna odehrálo v Premier League šest střetnutí, z nichž hned pět ovládlo a vyhřívá se na prvním místě nejsledovanější ligy. The Gunners postoupili do Evropské ligy přímo z anglické nejvyšší soutěže, když v posledních kolech přišli o možnost účastnit se Ligy Mistrů. Arsenal tak je jedním z horkých favoritů na trofej.
     
    Konfrontace mezi švýcarským a anglickým fotbalem ve skupinové fázi Evropské ligy je na programu ve čtvrtek a úvodní hvizd je naplánován na 18 hodin 45 minut. Ze souboje je pro vás připravený podrobný textový přenos, jímž vás provede Michal Luxa. Doufejme, že nás čeká duel, jenž nabídne spoustu vstřelených branek.
     
    Ještě jednou vás vítám u dnešního přenosu, jenž startuje zhruba za pětapadesát minut. Do souboje půjde v pozici papírového favorita Arsenal, ovšem Curych se bude chtít vzepřít osudu a uhrát přijatelný výsledek. Oba celky už odtajnily sestavy, a tak si je za pár okamžiků představíme.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Curych: Brecher (C) – Boranijašević, Kamberi, Kryeziu, Aliti – Džemaili, Selnaes – Okita, Krasniqi, Guerrero – Aiyegun.
    Náhradníci: Kostadinović, De Nitti – Omeragic, Santini, Marchesano, Hornschuh, Conde, Avdijaj, Vjunnik, Rohner, Mets, Hodža.
    Trenér: Franco Foda.

    Arsenal FC: Turner – Tomijasu, Holding, Gabriel – Marquinhos, Lokonga, Xhaka (C), Tierney – Vieira – Nketiah, Martinelli.
    Náhradníci: Ramsdale, Hein – White, Saka, Ödegaard, Jesus, Saliba, Zinčenko, Cirjan, Cozier-Duberry, Smith.
    Trenér: Mikel Arteta.

    Rozhodčí: Mohammed Al-Hakim¨- Fredrik Klyver, Max Robin Wilde (všichni SWE).
     
    Oba celky už jsou přichystané v tunelu a za malou chvíli je švédští rozhodčí přivedou na zelený pažit. Vše tak značí, že střetnutí za pár okamžiků začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní střetnutí skupinové fáze Evropské ligy právě začalo. Jako první se balonu chopil londýnský Arsenal, ovšem brankářův nákop na pravou stranu byl neúspěšný. Avšak hostující hráči se k míči vrátili a kombinují na útočné polovině.
     
    2
    Do dnešního utkání Curych nastoupil v bílých dresech, naopak The Gunners hrají v černé sadě. Přihrávku soupeře zachytil Kieran Tierney, jenž následně dal nepřesnou přihrávku. Poté navíc ještě fauloval Fábio Vieira.
     
    3
    Na pravé straně se rozeběhl Tosin Aiyegun, který byl nachytán v ofsajdové pozici. Postupnou akcí se tak bude moci znovu prezentovat Arsenal.
     
    4
    Arsenal kombinoval na útočné polovině a po chvíli pas mířil do šestnáctky soupeře, kde na balon jen o kousek nedoskočil Kieran Tierney. Londýnští se poté opět zmocnili míče a vybojovali faul.
     
    5
    Standardní situaci špatně rozehráli hostující hráči, a tak Curych mířil do otevřené obrany. O klíčovou přihrávku před branku se pokoušel Jonathan Okita, avšak trefil bránícího soupeře.
     
    6
    Zatím sledujeme taktiku, v níž ani jedno mužstvo nechce chybovat. Přenesení hry mířilo na levou stranu, odkud Kieran Tierney přihrával hlavou za obranu. Balon doputoval mimo prací plochu, a tak se bude odkopávat od branky Curychu.
     
    7
    Hostující brankář vyběhl mimo šestnáctku a střelou ze strany se prezentoval Blerim Džemaili. Ovšem jeden z obránců Arsenalu se vrátil a balon odkopl do bezpečí.
     
    10
    Deset minut hry je minulostí a my sledujeme zatím opatrné střetnutí. Stále také čekáme na vedoucí branku zápasu.
     
    12
    Zády k brance byl před brankou švýcarského mužstva Fábio Vieira, jenž vystřelil přes hlavu. Jeho zakončení ale letělo pouze vedle pravé tyče.
     
    15
    Arsenal znovu kombinuje na útočné polovině a snaží se najít recept na překonání soupeřovy obrany. Po chvíli míč mířil na levou stranu, odkud Granit Xhaka přihrával před branku, leč neúspěšně.
     
    16
    Až napodruhé Granit Xhaka odcentroval správným způsobem. Ovšem Gabriel Martinelli nepočítal s faktem, že míč k němu propadne, i proto zakončil jen nad branku.
     
    16
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Londýnský celek zablokoval střelecký pokus soupeře a okamžitě vyrazil do otevřené obrany soupeře. Po levé straně se rozeběhl Eddie Nketiah, který postupoval až vápnu, kde vymyslel přihrávku a zadní tyčku. Chladnokrevně se zachoval MARQUINHOS, jenž míč uklidil do vzdálenějšího horního rohu branky – 0:1. Asistence: Eddie Nketiah.
    16. MARQUINHOS - 0:1
     
    18
    Prvním potrestaným hráčem zápasu je Mirlind Kryeziu (Curych), který se na pravé straně položil do skluzu, jímž trefil nohy autora první trefy zápasu.
     
    20
    K rozehrání standardní situace se postavil Gabriel Martinelli, jehož centr nepřeletěl prvního bránícího hráče. Curych odehrál míč tak, že v akci bude pokračovat Arsenal.
     
    21
    Oblouček Arsenalu mířil za obranu, kam si naběhl také Fábio Vieira. Hostující záložník se snažil přehodit brankáře, ovšem přehodil také branku.
     
    22
    Velkou rychlost na levé straně nabral aktivní Kieran Tierney, jemuž ale stíhal Nikola Boranijašević. Od domácího hráče pak balon putoval mimo hrací plochu.
     
    23
    Marquinhos přihrával na hranici šestnáctky, kde si míč chtěl stáhnout Eddie Nketiah, ovšem domácí obránci byli připraveni. Arsenal se k balonu vrátil a dál kombinuje blízko brance Curychu.
     
    24
    Už to vypadalo, že Adrià Guerrero situaci zvládne, jenomže praporek pomezního rozhodčího ukázal na roh. Následný centr se domácí obraně podařil odvrátit.
     
    25
    Další rohový kop pro anglický celek vybojoval Kieran Tierney. Centr před branku chtěl poslat Fábio Vieira, avšak míč se mu po kopačce sklouzl a zamířil k soupeři.
     
    26
    Centry před domácí branku létají ve velkém počtu, ovšem zatím jsou nepřesné. Arsenal zavřel Curych pod zámek a v klidu kombinuje na útočné polovině.
     
    27
    Gabriel Martinelli si narazil míč s kapitánem Arsenalu a následně chtěl kolmici poslat do pokutového území, kam už mířil Eddie Nketiah. Ovšem našel jen soupeře, který se balonu znovu rychle zbavil.
     
    29
    Pokračujeme v té samé písničce, kdy Arsenal je hodně aktivní a v klidu kombinuje na útočné polovině. Na domácím celku je vidět, že na začátku sezony není v herní pohodě.
     
    30
    Třicet minut hry je minulostí a Arsenal poslal do vedení Marquinhos. Hostující celek si zatím moc není ve hře, ale ztrácí pouhou jednu trefu. Do úniku tentokrát mohl běžet Tosin Aiyegun, ale nepohlídal si ofsajdové postavení.
     
    31
    Největším problémem Curychu je fakt, že ani chvíli nepodrží balon. Tím Arsenal přetěžuje obranu domácího celku, který musel pokrýt náběh Eddiea Nketiaha.
     
    32
    Po delší době registrujeme hráče v bílých dresech na polovině londýnského mužstva. Do vápna chtěl přihrávat Bledian Krasniqi, ovšem poslal balon jen mimo hrací plochu. Matt Turner se v brance Arsenalu zatím solidně nudí.
     
    33
    Vysoký balon si na levé straně vápna zpracoval Eddie Nketiah, který se snažil přihrávat před branku, ale trefil soupeře, čímž vybojoval další rohový kop.
     
    34
    Centr od rohového praporku zamířil na zadní tyčku, kam se také vydal brankář Yanick Brecher. Jenomže po otočení hry Curych znovu neudržel míč.
     
    35
    Už to vypadalo, že by švýcarské mužstvo mohlo vyrovnat. Krásnou přihrávku na volného spoluhráče poslal Jonathan Okita a Ole Selnaes měl kolem sebe dost prostoru. Jenomže ideální možnost ke střele prováhal, a tak se mu pod nohy vrhnul Gabriel.
     
    37
    Před malou chvilkou Arsenal poznal, že potřebuje přidat rychle ještě jednu trefu. Pokud by se domácímu celku podařilo vyrovnat, dostal by se na koně.
     
    38
    Hráči v černých dresech se znovu v pohodě usadili na útočné polovině, kde trpělivě kombinuje. Ovšem obránci Curychu se s přihrávkami dobře přesouvají.
     
    39
    Granit Xhaka si pokryl balon, a tak jej nedovoleně atakoval Blerim Džemaili. Curych jednu z přihrávek pokryl, jenomže přišlo další zbytečné odevzdání míče.
     
    40
    Blížíme se do koncovky prvního poločasu, v němž stále o jednu trefu vede Arsenal. U postranní čáry k sobě nechal přiběhnout dva soupeře velmi blízko Marquinhos, jenž se dopustil faulu.
     
    42
    V posledních minutkách to vypadá, že švýcarský celek trochu otupil tlak Arsenalu. Curychu se daří konečně držet balon, ale centr zprava byl soupeřovou obranou odvrácený.
     
    43
    Do šestnáctky prošel Fidan Aliti, který po souboji se soupeřem skončil na hrací ploše. Hlavní rozhodčí se běžel podívat na video a téměř okamžitě se rozmyslel, že ukáže na penaltový puntík.
     
    44
    Curych právě vstřelil branku!
    Arsenal se v závěru poločasu dopustil chyby, kterou z pokutového kopu potrestal MIRLIND KRYEZIU. Domácí hráč poslal balon do levého spodního rohu branky, zatímco Matt Turner šel na druhou stranu a je vyrovnáno!
    44. Mirlind KRYEZIU - 1:1
     
    45
    Domácí příznivci se po vstřelené brance probudili a jsou velmi slyšet. Navíc odpálili pyrotechniku, která budí skvělý dojem.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Prvnímu poločasu dominoval Arsenal, který byl téměř neustále nastěhovaný na polovině soupeře. Ovšem připravil si pouze jednu velkou příležitost, kterou proměnil Marquinhos. Trochu jsem přivolal branku Curychu, na němž bylo vidět, že bude čekat na své šance. Po jednom z útoku přišel nedovolený zákrok ve vápně a o vyrovnání se postaral Mirlind Kryeziu. Uvidíme, co nám hráči připraví po změně stran.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Švédský rozhodčí dal pokyn k zahájení druhého poločasu, do něhož vstupujeme s vyrovnaným stavem. Arsenal se chopil míče a zakončení Gabriela Martinelliho bylo sražené na rohový kop.
     
    47
    Centr od rohového praporku jen proletěl pokutovým územím Curychu. Domácí celek nepříjemnou situaci přežil bez úhony a od branky odkopával Yanick Brecher. Ovšem míče se rychle chopil Eddie Nketiah, jehož pokus z hranice vápna letěl asi metr nad břevnem.
     
    48
    Hráči v bílých dresech nenavázali na koncovku prvního poločasu a znovu se zbytečně zbavují míče, čímž dostávají Arsenal ještě více do hry.
     
    50
    Po nepřesná přihrávce domácího brankáře vhazoval Arsenal. Kanonýři se poté kombinačně usadili na polovině soupeře a přenesli hru na levou stranu. Jenomže Kieran Tierney přes soupeře tentokrát nepřešel.
     
    51
    Pokud by byl výsledek zápasu dlouhou dobu vyrovnaný, dá se očekávat, že Mikel Arteta pošle do hry zkušené hráče. Tím by kvalita kanonýrů rapidně stoupla.
     
    52
    Pěknou přihrávku přes tři soupeře převzal před pokutovým územím Kieran Tierney, jehož zakončení letělo těsně nad trávníkem. Ovšem balon mířil do míst, kde byl Yanick Brecher připravený.
     
    53
    Už před utkáním jsem konstatoval, že Arsenal bude ohromný favoritem. Sice soupeře přehrává, ale nedokáže poslat další míč za brankovou čáru.
     
    54
    Přes trojici soupeřů se v pokutovém území dral Eddie Nketiah, kterému se povedlo i se štěstím vystřelit. Jenomže i tento pokus mířil jen doprostřed branky.
     
    55
    Hráči Arsenalu zvyšují tempo a okamžitě je to na herním projevu poznat. Nepřesným volejem zpoza šestnáctky se prezentoval krajní obránce Takehiro Tomijasu.
     
    56
    Po deseti minutách, kde se Curych pouze bránil, tak jej vidíme na útočné polovině. Jenomže domácí hráči vypadají, jakoby jim došly nápady.
     
    57
    Přenesení hry zachytil Takehiro Tomijasu a Arsenal znovu mířil do otevřené obrany. Kieran Tierney posunul míč do vápna, ale z levé strany mířil nad branku Gabriel Martinelli.
     
    59
    Hráči v bílých dresech se snaží držet balon, což se dařilo. Hostujícího brankáře se snažil nachytat Tosin Aiyegun, jenž vystřelil ze středového kruhu. Ovšem Matt Turner se v pohodě do branky vrátil a míč chytil.
     
    60
    Hodina hry je minulostí a výsledek je stále vyrovnaný. Před branku tentokrát odcentroval Fábio Vieira, ovšem k hlavičce se neprobojoval Gabriel Martinelli.
     
    61
    Granit Xhaka vymyslel parádní oblouček do šestnáctky, kde se pohyboval znovu Gabriel Martinelli. Jeho zakončení z jedné zamířilo jen vysoko nad branku Curychu.
     
    62
    Arsenal právě vstřelil branku!
    The Gunners se vracejí zpátky do vedení! Zprava odcentroval na zadní tyčku Marquinhos a přesnou hlavičkou do spodního rohu branky se prezentoval EDDIE NKETIAH. Yanick Brecher byl míči blízko, jenomže nohou nestihl reagovat – 1:2. Asistence: Marquinhos.
    62. Eddie NKETIAH - 1:2
     
    65
    Arsenal znovu drží balon, který nejprve putoval na vlastní polovinu a poté po levé straně zase zpátky. Hráči v černých dresech jsou na vlně, což se projevuje v jejich hře.
     
    67
    Střídání v týmu FC Curych:
    ze hřiště odchází Bledian Krasniqi, přichází Antonio Marchesano,
    ze hřiště odchází Adrià Guerrero, přichází Cheick Oumar Conde,
    ze hřiště odchází Blerim Džemaili, přichází Fabian Rohner.
     
    68
    Centr z levé strany mířil na zadní tyčku, kde se po balonu marně natahoval osamocený Nikola Boranijašević. Hráči Arsenalu reklamovali ofsajd, což potvrdil také pomezní rozhodčí.
     
    69
    Střídání v týmu Arsenal FC:
    ze hřiště odchází Kieran Tierney, přichází Olexandr Zinčenko,
    ze hřiště odchází Fábio Vieira, přichází Martin Ödegaard,
    ze hřiště odchází Marquinhos, přichází Bukayo Saka.
     
    70
    Dvacet minut plus nastavení chybí do konce zápasu. Arsenal znovu kombinoval na útočné polovině, ale po chvíli balon ztratil a faulem se provinil Gabriel Martinelli.
     
    71
    Po rychlém přechodu si míč více na střed navedl Jonathan Okita, jehož zakončení letělo kolem nohy bránícího soupeře, ale také hodně vedle pravé tyče.
     
    72
    Jonathan Okita a Tosin Aiyegun si spolu narazili míč a první jmenovaný mířil do pokutového území. Ovšem celou situaci přečetl Takehiro Tomijasu, jenž míč poslal za postranní lajnu. V přerušené hře se na trávník posadil Granit Xhaka, jenž potřebuje ošetření.
     
    73
    Kapitán londýnského celku už opouští hrací plochu, a tak se může pokračovat. Ovšem dle pohybu bych řekl, že se Granit Xhaka na trávník ještě vrátí.
     
    74
    Přihrávkou pod sebe se prezentoval Bukayo Saka, který místo spoluhráče našel jenom soupeře. Dlouhý nákop Curychu sebral Nikola Boranijašević, ale následný centr před branku byl nepřesný.
     
    76
    Celkem bez potíží se Arsenal drží u balonu, ovšem po chvíli přišla nepřesná přihrávka, kterou zachytil Nikola Boranijašević. Jenomže také on se u balonu neohřál příliš dlouho.
     
    77
    Gabriel Martinelli se snažil přejít přes soupeře, který ho zastavil jen za cenu faulu. U postranní čáry se už do hry chystá brazilský útočník Gabriel Jesus.
     
    78
    Střídání v týmu Arsenal FC:
    ze hřiště odchází Eddie Nketiah, přichází Gabriel Jesus.
     
    79
    Antonio Marchesano si chtěl převzít balon, jenomže dlouho s dotekem otálel, a tak ho předskočil Takehiro Tomijasu. Arsenal se znovu drží s míčem na útočné polovině.
     
    80
    Deset minut je Arsenal od vítězství, nebo je to čas, který má Curych na vyrovnání. Jaký bude konečný výsledek zápasu?
     
    80
    Střídání v týmu FC Curych:
    ze hřiště odchází Jonathan Okita, přichází Donis Avdijaj,
    ze hřiště odchází Tosin Aiyegun, přichází Ivan Santini.
     
    81
    Na hranici vápna převzal balon Gabriel Jesus, který si ho stáhl na levou nohou, kterou zamířil do míst, kde se nacházel Yanick Brecher.
     
    83
    Arsenal se tlačil za dalším střeleckým pokusem a vybojoval rohový kop. Místo centru přišla přihrávka a kanonýři tak znovu kombinují před vápnem Curychu.
     
    84
    Cheick Oumar Conde nepříjemně přišlápl špičku kopačky Sakaovi. Arsenal ale před branku nepošle další centr, raději si míč rozehraje a bude kombinovat.
     
    85
    Na pravé straně se pohyboval osamocený Bukayo Saka, jehož centr byl sražený na rohový kop. Arsenal by potřeboval vsítit ještě jednu branku, aby se definitivně uklidnil.
     
    86
    Zpoza vápna se napřáhl aktivní Bukayo Saka, jenž technickou střelu směřoval na zadní tyčku. Ovšem obránci Curychu byli dobře postavení a pokus zastavili.
     
    87
    Gabriel Martinelli si počkal na náběh Gabriela Jesuse, který z druhé vlny udělal kličku soupeři a mířil po zemi na branku. Jenomže také do míst, kde se nacházel připravený Yanick Brecher, jenž zasáhl nohou.
     
    88
    Hráči v bílých dresech se jen ojediněle ukazují u branky Arsenalu. Ani tentokrát se nic nezměnilo, protože centr za obranu nikdo nezachytil, až na brankáře Matta Turnera.
     
    90
    Až nyní se domácí hráči probudili a snaží se o závěrečný tlak, z něhož by vsítili vyrovnávací trefu. Ovšem po rozehrání standardní situace došlo k ofsajdovému postavení.
     
    90+1
    Na centr z pravé strany si naskočil na první tyči Ole Selnaes. Jeho hlavička sice mířila pod břevno, ovšem také do míst, kde se zrovna nacházel Matt Turner.
     
    90+1
    Nastavují se ještě čtyři minuty.
     
    90+3
    Centr na hranici vápna poslal Cheick Oumar Conde, ovšem Ivan Santini přihrával zpátky. Před branku Arsenalu mířil další míč, který odvrátil skvěle hrající Takehiro Tomijasu.
     
    90+4
    Donis Avdijaj měl před sebou otevřený prostor, ale vybral si přihrávku na střed. Zpoza šestnáctky chtěl rychle vystřelit Antonio Marchesano, který poslal balon vysoko nad branku Arsenalu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Sledovali jsme střetnutí, v němž Arsenal potvrdil roli favorita a zvítězil. Anglické mužstvo mělo daleko více ze hry, často kombinovalo kolem šestnáctky soupeře, ale zvítězilo pouze o jednu trefu. Naopak Curych se často zbavoval míče, do útoku se dostával spíše sporadicky, a tak zavařil kanonýrům pouze díky pokutovému kopu. Výsledkem 2:1 tak bere tři body celek Mikela Artety.
     
    S konstatováním, že hlavní hvězdou zápasu byl Marquinhos, který byl u obou tref Arsenalu, se loučím a přeji vám příjemný zbytek čtvrtečního večera. (20:43:13)

    Michal Luxa

    Góly: 44. Kryeziu (pen.) – 16. Marquinhos (Nketiah), 62. Nketiah (Marquinhos)

    Karty:   18. Kryeziu (CUR)


    Držení míče: 32 % : 68 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 4:9. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 5:0. Fauly: 11:7.
    FC Zürich: Brecher (C) – Boranijašević, Kamberi, Kryeziu, Aliti – Džemaili (67. Rohner), Selnaes – Okita (80. Avdijaj), Krasniqi (67. Marchesano), Guerrero (67. Conde) – Aiyegun (80. Santini).
    Náhradníci: Kostadinović, De Nitti – Omeragic, Hornschuh, Vjunnik, Mets, Hodža.

    Tréner: Franco Foda

    Arsenal FC: Turner – Tomijasu, Holding, Gabriel – Marquinhos (69. Saka), Lokonga, Xhaka (C), Tierney (69. Zinčenko) – Vieira (69. Ödegaard) – Nketiah (78. Jesus), Martinelli.
    Náhradníci: Ramsdale, Hein – White, Saliba, Cirjan, Cozier-Duberry, Smith.

    Tréner: Mikel Arteta

    Rozhodca: Mohammed Al-Hakim – Fredrik Klyver, Max Robin Wilde (všichni SWE)