Fínsko – Japonsko 9:3 (kon.) | Nemecko – Česko 0:6 (kon.) | USA – Švajčiarsko 9:0 (kon.)
Maďarsko – Švédsko 2:3 (0:1 po s.n.)
koniec
Fínsko
9:3 (2:1, 4:1, 3:1)
Japonsko
cz Pondelok 29.08.2022, 15:10 • KVIK Hockey Arena, Herning • MS žien • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (17:39:50)
     
    Finské hokejistky potvrdily roli obrovských favoritek a Japonky deklasovaly výsledkem 9:3.

    Evropanky definitivně rozhodly o svém vítězství ve druhé třetině, v níž skórovaly hned čtyřikrát, zatímco soupeřkám povolily jediný gól. Finky byly v utkání výrazně lepším týmem a finální skóre odpovídá průběhu střetnutí, které nabídlo hned tři dvougólové střelkyně. Z finské strany se jedná o Elisu Holopainenovou a Viivi Vainikkaovou, za Japonsko se dvakrát trefila Akane Šigaová.

    Svěřenkyně kouče Toivoly získaly po porážkách s USA a Kanadou první body na turnaji a skupinu uzavřou utkáním proti Švýcarsku. Japonky v základní skupině nezískaly jediný bod a ve čtvrtfinále se utkají s prohraným týmem ze střetnutí mezi Finskem a Švýcarskem, klidně se tak může v brzkých dnech opakovat dnešní zápas.
     
    Nejlepší hráčky: Sofianna Sundelinová – Akane Šigaová.
     
    Střely na bránu: 51 – 20.
     
    Konec zápasu.
     
    59:49
    V závěrečných vteřinách přichází vyloučení na japonské straně. Haruka Tokoová v útočném pásmu zahákovala Sofiannu Sundelinovou.
     
    59:22
    Individuálně zkusil štěstí Suzuka Takaová. Vypálila ze zápěstí přes bránící Sanni Rantalaovou, Meeri Räisänenová skryla puk v lapačce.
    58:14 Aoj ŠIGAOVÁ - 9:3
     
    58:14
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Místo desátého gólu Finska přichází třetí japonský! Tokoová nahrála k pravému mantinelu Akaně Šigaové a najela si před bránu, kam dostala skvělou zpětnou nahrávku. Sama neskórovala, ale za ní se ještě nacházela AOJ ŠIGAOVÁ a tato ofenzivu podpořivší obránkyně forhendem plácla hrací předmět nad levý beton Räisänenové. Asistence: Haruka Tokoová a Akane Šigaová.
     
    57:46
    Před bránou číhala úplně zapomenutá Petra Nieminenová. Na puk čekala marně, Jenni Hiirikoskiová spoluhráčce poslala touš daleko za brusle.
     
    57:17
    Finky nechtějí soupeřky šetřit a útočí na dvouciferný počet branek. Teč Sanni Vanhanenové zamířila vedle levé tyče japonské svatyně.
    56:28 Sini KARJALAINENOVÁ - 9:2
     
    56:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    První gól na turnaji pro SINI KARJALAINENOVOU! Finská obránkyně si na modré vytvořila na levé straně prostor ke střele a s přispěním teče jedné z bránících hokejistek kotouč zapadl k pravé tyči. Asistence: Kiira Yrjänenová a Sanni Vanhanenová.
     
    56:09
    Pod tlakem Šiori Jamašitaová nevymýšlela složitosti a po pravém mantinelu vyhodila na zakázané uvolnění. Tokoová Rantalaovou nedostihla.
     
    55:55
    Japonky chybovaly v rozehrávce a Finky vyrazily do přečíslení. Jenniina Nylundová zbytečně volila kličku proti Sekiové a neuspěla.
     
    55:25
    Krátce po buly v útočné třetině vypálila forhendem Ella Viitasuová. Mijuu Masuharaová zvedla touš vyrážečkou do ochranné sítě.
     
    54:42
    Jistá Mijuu Masuharaová proti střele Sanni Vanhanenové. Gólmanka si počkala na zakončení do poslední chvíle, touš lapila do lapačky.
     
    54:31
    Na modré vyčkala na nahrávku Kohane Satoová. Nenechala se dlouho pobízet a střílela z první, puk zamířil těsně nad břevno.
     
    53:50
    Remi Kojamaová vyzkoušela vysoký oblouček na Mijuri Ogawaovou. Japonská útočnice se snažila, leč těžké zpracování nezvládla.
     
    53:26
    I v pádu Michelle Karvinenová ještě zvládla přenést hru na Nooru Tulusovou, jíž nevyšla klička proti dobře postavené Aoj Šigaové.
     
    52:56
    Z pravého kruhu vyslala ránu z otočky Akane Hosojamadaová. Meeri Räisänenová byla na svém místě a levým betonem vykopla puk za bránu.
     
    52:23
    Znovu je třeba pochválit práci Jenni Hiirikoskiové. Finka se stáhla k Haruce Tokoové a čistým hitem ji odzbrojila od kotouče.
     
    51:38
    Jenni Hiirikoskiová si byla moc dobře vědoma, že si jakožto poslední hráčka nemůže dovolit propadnout. Levou bruslí přikopla puk k Viitasuové kolem frčekující Šigaové.
     
    51:12
    Z mezikruží vypálila svižný projektil ze zápěstí Kiira Yrjänenová. Opět úřadovala Mijuu Masuharaová a její lapačka.
     
    50:49
    Nicméně zatím k němu nedošlo. Dobrý zákrok nyní předvedla Mijuu Masuharaová, brankářka pokryla v lapačce zakončení Rantalaové.
     
    50:10
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Finky mačkají Japonky v jejich vlastním obranném pásmu, devátý gól visí ve vzduchu.
     
    49:50
    Situaci dvou proti dvěma vyřešila Petra Nieminenová nečekaným pasem na z druhé vlny najíždějící Kristu Parkkonenovou, jež golfákem přestřelila.
     
    49:21
    Michelle Karvinenová z pravého kruhu chytře přenášela hru do levého na Ellu Viitasuovou, ta ovšem trestuhodně promáchla.
     
    48:53
    Už to vypadalo, že Arni Sasakiová bude zakončovat tváří v tvář gólmance, když jí v poslední chvíli čistým způsobem obrala vracející se Sini Karjalainenová.
     
    48:22
    Akcí tří proti třem řešila Jenniina Nylundová přihrávkou po levé ruce na Julii Liikalaovou, svižnou ránu na přední tyč Mijuu Masuharaová odrazila do ochranné sítě.
     
    47:32
    Pochvalu od spoluhráček si vysloužila Mijuu Masuharaová. V brankovišti se natáhla pro puk a zabránila tak zkompletizování nahrávky na Rantalaovou.
     
    47:05
    Druhý finský ofsajd v krátkém časovém sledu. Netrpělivá byla na modré čáře Sanni Vanhanenová, útočný výlet přerušila obránkyni Hiirikoskiové.
     
    46:41
    Přečíslení dvou proti jedné vyřešila Akane Šigaová povedenou přihrávkou na Haruku Tokoovou, ta však z bezprostřední blízkosti Räisänenovou bekhendem neprostřelila!
     
    46:06
    Útočnou akci Finska zastavil hvizd čárového rozhodčí. Postavení mimo hru způsobila nedomluva mezi Nieminenovou a Karvinenovou.
     
    45:30
    Středem nabrala velkou rychlost Nelli Laitinenová. Jedné protihráčky se zbavila, ale hned i zakřižovala jiná, Fumika Sasanová, který puk získala pro sebe.
    44:59 Elisa HOLOPAINENOVÁ - 8:2
     
    44:59
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Mijuu Masuharaová loví ze své brány osmý puk. Se zakončením Vainikkaové si ještě poradila, jenže Tulusová posléze zpoza brány vymyslela pěknou přihrávku před ni na ELISU HOLOPAINENOVOU, dvacetiletá útočnice usměrnila kus černé gumy do volné levé poloviny brány. Asistence: Noora Tulusová a Viivi Vainikkaová.
     
    44:14
    Po ztrátě Satoové okamžitě otočila hru Sofianna Sundelinová. Vzala zodpovědnost na sebe, mezeru mezi betony brankářky hledala marně.
    43:20 Nelli LAITINENOVÁ - 7:2
     
    43:20
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finské střelecké hody pokračují. Ve středním pásmu získala puk NELLI LAITINENOVÁ. Obránkyně si vyměnila hrací předmět se Sundelinovou a z pravého kruhu mířila zápěstím neomylně do pravého horního růžku. Asistence: Sofianna Sundelinová.
     
    42:44
    Z ostrého úhlu střílela Sanni Vanhanenová. Brankářka se zaskočit nenechala a u levé tyčky nenechala ani kousek volného místa.
     
    42:13
    Ella Viitasuová si s těžkým zpracováním na útočné modré neporadila. Musela zacouvat, před forčekující Satoovou přenesla hru doleva na Karjalainenovou.
     
    41:45
    Zmatky v předbrankovém prostoru vyřešila gólmanka Mijuu Masuharaová. Ve změti hokejek si našla volný puk a přikryla ho lapačkou.
     
    41:21
    Akane Šigaová si je vědoma, že Japonsko už prakticky nemá šance na vítězství, sama by ale určitě ráda zaznamenala hattrick. Z levého kruhu střílela nepřesně.
     
    40:39
    Na nastřeleným kotoučem spěchala Emilia Vesaová, avšak jako první u něj byla japonská brankářka, jež zvládla rozehrávku na Akane Hosojamadaovou.
     
    40:06
    Finky bleskově vtrhly do útočného pásma a Elisa Holopainenová se dostala ke střele, kterou Mijuu Masuharaová podržela ve výstroji.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:52.
     
    Po druhé třetině je o vítězkách rozhodnuto. Finky vylepšily náskok o tři góly, jsou tedy napřed o čtyři branky. Dva vstřelené góly má po prostředním dějství na kontě Viivi Vainikkaová, ale i Japonka Akane Šigaová, jež dnes táhne japonskou ofenzivu. Finská útočnice má ovšem výrazně větší podporu, kromě ní ve druhé části skórovaly spoluhráčky Elisa Holopainenová a Petra Nieminenová. Evropanky jsou jasně lepším týmem, skóre střetnutí odpovídá dění na ledě.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 36 – 13.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
    39:14 Petra NIEMINENOVÁ - 6:2
     
    39:14
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Šestý gól střílí Finky soupeřkám do šatny! Laitinenová vymyslela parádní pas po levé lajně, jehož adresátkou byla PETRA NIEMINENOVÁ. V úniku si členka elitní útočné formace poradila na jedničku, bekhendovým blafákem pokořila brankářku, která k levé tyči doklouzala pozdě. Asistence: Nelli Laitinenová a Sanni Rantalaová.
     
    39:02
    Obránkyně Nelli Laitinenová podpořila ofenzivu a od levého mantinelu nahazovala před bránu, Kiira Yrjänenová vzduchem letící hrací předmět minula.
     
    38:36
    Ella Viitasuová skončila na ledě, ale neznamenalo to nic dramatického, protože za spoluhráčku výborně zaskočila Sanni Rantalaová, puk poslala obloučkem do střední třetiny.
     
    38:05
    Rozjetá Viivi Vainikkaová útočila na hattrick. Z vrcholku levého kruhu mířila na přední tyčku, kde úřadoval pravý beton Mijuu Masuharaové.
     
    37:34
    Krista Parkkonenová opět v akci, tentokráte při plnění defenzivních povinností. Udržela na zádech Kojamaovou a zvládla i rozehrát na Holopainenovou.
     
    37:20
    Od modré čáry vystřelila Krista Parkkonenová. Mijuu Masuharaová měla dobrý výhled a touš odrazila do ochranné sítě.
     
    36:26
    Susanně Tapaniové střela z ostrého úhlu vůbec nevyšla. Táhlý pokus po ledě zamířil o dobrý metr vedle levé části brankové konstrukce.
     
    36:09
    Souboj v rohu kluziště skončil hvizdem rozhodčí. Ta ztratila kus černé gumy z dohledu, proto se rozhodla pro fouknutí do píšťalky.
     
    35:56
    Do brejku směřovala Suzuka Takaová. Dlouho si ovšem chystala kličku na poslední obránkyni, mezitím se k ní stáhly další dvě protihráčky.
     
    35:25
    Blízko šestému finskému úspěchu byla Nelli Laitinenová. Výborně si připravila puk na střelu, jenže napálila ho vysoko nad.
    34:13 Viivi VAINIKKAOVÁ - 5:2
     
    34:13
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finky si berou zpět tříbrankové vedení. Holopainenová poslala puk před bránu. Rantalaová ještě trefila blokující Šigaovou, nicméně VIIVI VAINIKKAOVÁ dorážkou našla volný prostor u levé tyče a zapsala svůj druhý úspěch v utkání. Asistence: Sanni Rantalaová a Elisa Holopainenová.
     
    33:34
    Zakázané uvolnění vrací hru před Mijuu Masuharaovou. Makoto Itoová ještě zabojovala, leč velkou ztrátu na Sanni Rantalaovou nesmazala.
     
    33:06
    Z otočky vymyslela z pravého kruhu zajímavé zakončení Jenni Hiirikoskiová. Rychle letící touš po ledě projel vedle pravé tyče.
     
    32:39
    Akane Šigaová by určitě ráda vstřelila hattrick. Od levého mantinelu se chtěla natlačit až před bránu, kde jí Sanni Rantalaová vystavila stopku čistým hitem.
     
    32:09
    Japonky vstřelený gól viditelně povzbudil. Zajímavý projektil vyprodukovala Jošino Enomotoová, obětavým blokem se prezentovala Sini Karjalainenová.
    31:01 Akane ŠIGAOVÁ - 4:2
     
    31:01
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Finská obrana propadla a outsiderky trestaly! AKANE ŠIGAOVÁ možná poněkud sobecky řešila přečíslení tří na jednu střelou. Od levého betonu brankářky se k ní kotouč vrátil, druhým pokusem našla volné místečko u bližší tyčky. Asistence: Kanami Sekiová.
     
    30:44
    V permanenci musela být i Meeri Räisänenová. Také finský brankářka si poradila na jedničku, pokus z hole Satoové skryla v lapačce.
     
    30:33
    Zákrok z kategorie jednodušších pro Mijuu Masuharaovou. Velmi dobře viděla na střelu Vanhanenové z úhlu, touš udržela někde mezi betony.
     
    30:10
    Utkání se přehouplo do své druhé poloviny. Finky potvrzují roli favoritek a vedou tříbrankovým rozdílem, Japonky nestíhají vysokému tempu soupeřek.
     
    29:36
    Petra Nieminenová naznačil střelu, aby nakonec ještě vylepšila pozici pro Michelle Karvinenovou, ta vysoko přestřelila.
     
    29:13
    Na snížení si dělala zálusk Haruka Tokoová. Z levého kruhu střílela zajímavě na přední tyč, Meeri Räisänenová zasáhla vyrážečkou.
     
    28:22
    Japonkám každopádně nelze upřít snaha. Čisato Mijazakiová si troufla o souboje proti dvěma konkurentkám, podle očekávání ovšem puk neudržela.
    27:31 Elisa HOLOPAINENOVÁ - 4:1
     
    27:31
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Začíná být čím dál tím jasnější, že Finsko dnes získá premiérové body na turnaji. Parkkonenová posunula kotouč do středního pásma na ELISU HOLOPAINENOVOU, jež nabrala vysokou rychlost, prosmýkla se mezi dvěma protihráčkami a pohlednou akci završila nechytatelnou střelou ze zápěstí do levého víka. Asistence: Krista Parkkonenová.
     
    27:12
    Na kontaktní gól útočila Jumeka Wadžimaová. Počkala si na pohyb brankářky Meeri Räisänenové, aby nakonec vypálila vedle pravé tyče.
     
    26:37
    Emmi Rakkolainenová se zbavila osobní strážkyně a svižnou nahrávkou nabila na Laitinenové, střela z první zamířila příliš vysoko.
     
    26:11
    Na teč cíleně nahazovala Krista Parkkonenová. Našla hokejkou Sanni Vanhanenové, od níž puk zamířil vedle pravé tyče.
     
    25:44
    Hra má nyní parádní spád. Nelli Laitinenová se od pravého mantinelu natlačila před bránu, v klíčový moment však ztratila kontrolu nad kotoučem.
     
    25:37
    A pět nebezpečná akce Japonska! Po pravém křídle nabrala rychlost Haruka Tokoová, tvrdá rána se lehce otřela o břevno.
     
    24:57
    Akane Hosojamadaová zvedla hlavu a zprava přenesla hru na Akane Šigaovou, rána z první prosvištěla těsně vedle bližší tyčky.
     
    24:33
    Za Japonsko zahrozila Čisato Mijazakiová. Prosmýkla se mezi dvěma protihráčkami, leč na tu třetí již nestačila.
     
    23:55
    S nahozením od modré čáry neměla Mijuu Masuharaová větší problémy. Kus černé gumy hravě schovala do lapačky.
     
    23:20
    Elisa Holopainenová si vyměnila puk s Ellou Viitasuovou a postupovala proti poslední obránkyni, na Satoovou nevyzrála.
     
    22:45
    Elisa Holopainenová si vyměnila puk s Ellou Viitasuovou a postupovala proti poslední obránkyni, na Satoovou nevyzrála.
     
    22:22
    K asistenci chtěla Krista Parkkonenová přidat i gól. Vyslala pořádnou dělovku od pravého mantinelu, cílové zařízení však minula.
    21:33 Viivi VAINIKKAOVÁ - 3:1
     
    21:33
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Favoritky poprvé v utkání disponují dvoubrankovým náskokem! Tulusová nabila na modrou Rantalaové, jejíž tvrdou střelu VIIVI VAINIKKAOVÁ šikovně ztečovala mezi betony Masuharaové. Asistence: Sanni Rantalaová a Noora Tulusová.
     
    21:05
    Trest Elisy Holopainenové, který se přenesl do druhé třetiny, je minulostí. Finská útočnice okamžitě zamířila na střídačku a pustil do hry Petru Nieminenovou.
     
    20:39
    Po pravém křídle nabrala rychlost Akane Šigaová. Dostala se až do útočného pásma, jenže křižné nahození zamířilo o kus vedle pravé tyče finské svatyně.
     
    20:10
    Druhá třetina je v plném proudu, tak pojďme na ni! Sanni Vanhanenová vyhrála buly na Kiiru Yrjänenovou, jež se marně zkoušela probít do útočné třetiny.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:58.
     
    První třetina zápasu mezi Finskem a Japonskem přinesla tři góly, o jeden víc vstřelily favorizované Evropanky. Na vedoucí zásah Sofianny Sundelinové ještě dokázala odpovědět Akane Šigaová, na trefu Susanny Tapaniové už ale Japonky do zaznění úvodní sirény nedokázaly reagovat. Finky jsou podle očekávání aktivnějším týmem. V úvodní dvacetiminutovce se přiblížily vítězství, jisté tři body ale ještě nemají ani zdaleka.
     
    Střely na bránu po 1. třetině: 15 – 5.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:34
    Tentokráte už se Finky osvobodily. Sanni Rantalaová dostala druhou možnost a po levém mantinelu odpálila puk mimo dosah na modré stojící Jamašitaové.
     
    19:05
    Vhazování zvládly Finky, avšak Sanni Rantalaová nevyhodila. Vzápětí se po rychlé kombinaci dostala ke střele Haruka Tokoová, Meeri Räisänenová ukryla puk ve výstroji.
     
    18:58
    Závěr úvodního dějství stráví Japonky v početní převaze. První vyloučenou finskou hráčkou je příliš agresivně forčekující Elisa Holopainenová, rozhodčí jí odpískaly nedovolené bránění.
     
    18:12
    Na pravém křídle se uvolnila Michelle Karvinenová. Všimla si na druhé straně najíždějící Petry Nieminenové, ta žabičku promáchla naprázdno.
     
    17:48
    Hru se rozhodla alespoň na okamžik zklidnit Jenni Hiirikoskiová. Pod tlakem forčekující Enomotoové odjela za vlastní bránu, kde počkala na vystřídání spoluhráček.
     
    17:20
    Šiori Jamašitaová vyhodila tak šikovně, že nemohla být řeč o zakázaném uvolnění. Pro kotouč vystartovala brankářka Meeri Räisänenová a rozehrála na Viitasuovou.
     
    16:33
    Další útok táhla středem kluziště Sanni Vanhanenová. Pěknou žabičkou hledala Elisu Holopainenovou, té nevyšlo zpracování.
     
    16:11
    Už zase útočí Finky. Sanni Rantalaová nahazovala od modré čáry na teč, Elisa Holopainenová nasměrovala puk těsně vedle levé tyčky.
     
    15:30
    Do vyrovnané podoby se snažila vrátit skóre Jošino Enomotoová. Tvrdá rána golfákem z levého kruhu prosvištěla vysoko nad břevnem.
    14:44 Susanna TAPANIOVÁ - 2:1
     
    14:44
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Vyrovnaný stav dlouho nevydržel! SUSANNA TAPANIOVÁ přetlačila na útočné modré Satoovou, načež se od pravého mantinelu natlačila před bránu. Na malém prostoru vyřadila ze hry Sasakiovou a forhendovým blafákem si položila brankářku, aby nakonec zametla kus černé gumy za brankovou čáru podél jejího pravého betonu. Asistence: Michelle Karvinenová.
    13:25 Akane ŠIGAOVÁ - 1:1
     
    13:25
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Japonky vyrovnávají ze své první nebezpečnější akce! Yrjänenová za vlastní bránou minula kotouč, čehož Tokoová využila k bekhendovému posunutí hracího předmětu na Itoovou, která ukázala výborný přehled a z pravého kruhu vymyslela parádní pas k protější tyči na AKANE ŠIGAOVOU, ta forhendem uklízela do prázdné brány. Asistence: Makoto Itoová a Haruka Tokoová.
     
    13:09
    Nahozený kotouč dobruslila Jenniina Nylundová. Bekhendem ho pak nasměrovala do brankoviště, kde úřadovala lapačky Mijuu Masuharaové.
     
    12:37
    Velkou chutí hýří Petra Nieminenová, snaha zapsat se mezi střelkyně zápasu je enormní. Křižnou ránu zleva vykopla Masuharaová betonem.
     
    12:02
    Po pravém křídle se prohnala až do kruhu Elisa Holopainenová. Zakončení jí nevyšlo, střelu doprostřed brány gólmanka snadno pokryla.
     
    11:36
    Vysoko forčekující Remi Kojamaová nadělala finské defenzivy velké problémy. Jen škoda, že krátce po zisku kotouče ztratila stabilitu a skončila na ledě.
     
    11:11
    Náskok chtěla bleskově navýšit Jenni Hiirikoskiová. Prezentovala se pěknou dělovkou od modré čáry z levé strany, Mijuu Masuharaová schovala hrací předmět v lapačce.
    10:13 Sofianna SUNDELINOVÁ - 1:0
     
    10:13
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Svěřenkyně kouče Toivoly jsou za přetrvávající aktivitu odměněny vedoucím gólem! Za bránou soupeře vybojovala puk SOFIANNA SUNDELINOVÁ, u pravého mantinelu ho přenechala Kiiře Yrjänenové, jež jej nahrnula do brankoviště, kam si mezitím najela právě SOFIANNA SUNDELINOVÁ a z bezprostřední blízkosti bez problémů nasměrovala touš za bezmocnou Masuharaovou. Asistence: Kiira Yrjänenová.
     
    09:50
    Není překvapení, že celek z Asie se po většinu času brání. Na kontě má jedinou střelu směřující mezi tři tyče, po většinu času jsou k vidění obloučky do střední třetiny.
     
    09:23
    Julia Liikalaová na sebe natáhla dvě soupeřky, načež posunula k pravému mantinelu puk na Kavinenovou, jejíž zakončení s mezi tři tyče nevešlo.
     
    08:33
    Aktivní Petra Nieminenová si protáhla střídání. Nakonec zbylo zakončení na ni, z pravé strany v tomto případě střílela příliš vysoko.
     
    08:10
    Kanami Sekiová je zpět na ledové ploše. Na lavici hany strávila kompletní dvě minuty, nyní se zase může zapojit do bránění.
     
    07:21
    Až Petra Nieminenová si v pravém kruhu našla prostor ke střele. Vyzkoušela křižné zakončení ze zápěstí, touš nasměrovala nad břevno.
     
    07:05
    Minuta z přesilové hry Finska je minulostí. Japonky zatím brání velmi dobře, během tohoto úseku soupeřkám nepovolily žádnou střelu na bránu.
     
    06:04
    První přesilovou hru si vyzkoušejí hokejistky Finska. Ve středním pásmu se proti pravidlům provinila Kanami Sekiová, rozjetou Vanhanenovou zastavila jen za cenu nedovoleného bránění.
     
    06:00
    Přes obránkyni vypálila od levého mantinelu Haruka Tokoová. Meeri Räisänenová má na kontě první zákrok, puk schovala do lapačky.
     
    05:40
    Postavení mimo hru i na japonské straně. Suzuka Takaová přejela modrou čáru o něco dříve, než s pukem jedoucí Remi Kojamaová.
     
    05:12
    Do útočné třetiny vrátila kotouč Jenniina Nylundová. Pod tlakem ovšem nenašla Elisu Holopainenovou, Japonky se tedy opět ubránily.
     
    04:37
    Dobrou práci odvedla Šiori Jamašitaová. Zpozorovala, kudy protihráčky napadají, do středního pásma ta posunula hru po levém mantinelu.
     
    04:13
    Útok finských hokejistek zastavil hvizd čárové rozhodčí. Ofsajd způsobilo nedorozumění mezi Sundelinovou a Vanhanenovou.
     
    03:55
    Michelle Karvinenová mohla nahrávat, sama si ovšem věřila na poslední bránící Jamašitaovou, jíž udělala úspěšnou kličku, jenže bekhendem zamířila nepřesně.
     
    03:01
    A další zákrok pro japonskou gólmanku. Ta dokonce zvládla vyklepat ránu Sanni Rantalaové z lapačky pro Kohane Satoovou.
     
    02:44
    Z pravého křídla se před bránu prodrala Kiira Yrjänenová. Mijuu Masuharaová se nenechala překvapit a střelu z bezprostřední blízkosti podržela ve výstroji.
     
    02:17
    Po buly pálila od modré čáry Sini Karjalainenová. Japonská brankářka reagovala pozdě, naštěstí pro ni puk zamířil mimo tři tyče.
     
    01:57
    Pod tlakem Akane Hosojamadaová nevymýšlel žádné složitostí a kus černé gumy vyhodila po pravém mantinelu na zakázané uvolnění.
     
    01:25
    Středem vyzkoušela štěstí Ronja Savolainenová. Zkusila se procpat skrze dvojici protihráček, stopku jí vystavila Šiori Jamašitaová.
     
    00:36
    Z levého kruhu vystřelila Petra Nieminenová. Mijuu Masuharaová si na první zákrok ještě chvíli počká, kotouč proletěl vedle pravé tyče.
     
    00:10
    Utkání mezi Finskem a Japonskem odstartovalo! Na úvodním buly byly úspěšnější Evropanky, které jsou obrovskými favoritkami zápasu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Räisänenová (Silvonenová) – Viitasuová, Hiirikoskiová (C), Rantalaová, Laitinenová, Parkkonenová, Karjalainenová, Savolainenová – Karvinenová (A), Tapaniová, Nieminenová (A) – Vainikkaová, Tulusová, Holopainenová – Liikalaová, Nylundová, Vesaová – Sundelinová, Vanhanenová, Yrjänenová – Rakkolainenová.
    Trenér: Juuso Toivola

    Japonsko: Masuharaová (Konišiová) – Hosojamadaová (C), Ao. Šigaová, Š. Jamašitaová, Sekiová, Satoová, Sasanová – Ak. Šigaová, Tokoová (A), Itoová – Kojamaová, Takaová (A), Sasakiová – Ogawaová, Enomotoová, Mijazakiová – Wadžimaová.
    Trenér: Juji Iizukaová

    Rozhodčí: Hansonová (USA), Nearyová (CAN) – Saarimakiová (FIN), Toddová (CAN).
     
    Japonsko

    Japonky jsou outsiderkami elitní skupiny. A papírové předpoklady se zatím potvrzují. V úvodním klání schytaly od USA debakl 0:10, se Švýcarskem prohrály 1:3 a s Kanadou padly 0:9. Družina trenérky Iizukaové obsadila na uplynulém mistrovství světa pátou příčku, na olympijských hrách v Číně vypadly ve čtvrtfinále po vysoké porážce 1:7 s Finskem.
     
    Finsko

    Finky v úvodních dvou zápasech šampionátu žádný bod nezískaly. Ale nemusí klesat na mysli, protože změřily síly s nejlepšími reprezentacemi světa. Nejprve prohrály výsledkem 1:4 na Kanadu, posléze nestačily 1:6 na Kanadu. Svěřenkyně kouče Toivoly obhajují z loňského mistrovství světa bronz, v utkání o bronz zdolaly 3:1 Švýcarsko. Na únorových olympijských hrách taktéž skončily třetí, opět porazily Švýcarsko, tentokráte vyšším rozdílem 4:0.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásné pondělní odpoledne. Vítám vás při sledování světového šampionátu žen, u zápasu skupiny A mezi Finskem a Japonskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Milan Huppert

    Góly a asistencie: 11. Sundelinová (Yrjänenová), 15. Tapaniová (Karvinenová), 22. Vainikkaová (Rantalaová, Tulusová), 28. Holopainenová (Parkkonenová), 35. Vainikkaová (Rantalaová, Holopainenová), 40. Nieminenová (Laitinenová, Rantalaová), 44. Laitinenová (Sundelinová), 45. Holopainenová (Tulusová, Vainikkaová), 57. Karjalainenová (Yrjänenová, Vanhanenová) – 14. Ak. Šigaová (Itoová, Tokoová), 32. Ak. Šigaová (Sekiová), 59. Ao. Šigaová (Tokoová, Ak. Šigaová)


    Fínsko: Räisänenová (Silvonenová) – Viitasuová, Hiirikoskiová (C), Rantalaová, Laitinenová, Parkkonenová, Karjalainenová, Savolainenová – Karvinenová (A), Tapaniová, Nieminenová (A) – Vainikkaová, Tulusová, Holopainenová – Liikalaová, Nylundová, Vesaová – Sundelinová, Vanhanenová, Yrjänenová – Rakkolainenová.
    Tréner: Juuso Toivola

    Japonsko: Masuharaová (Konišiová) – Hosojamadaová (C), Ao. Šigaová, Š. Jamašitaová, Sekiová, Satoová, Sasanová – Ak. Šigaová, Tokoová (A), Itoová – Kojamaová, Takaová (A), Sasakiová – Ogawaová, Enomotoová, Mijazakiová – Wadžimaová.
    Tréner: Juji Iizuka

    Rozhodca: Hansonová (USA), Nearyová (CAN) – Saarimakiová (FIN), Toddová (CAN)

    Diváci: 531