Hertha – Dortmund 0:1 (kon.) | Hoffenheim – Augsburg 1:0 (kon.) | Mainz – Leverkusen 0:3 (kon.)
Lipsko – Wolfsburg 2:0 (kon.) | Schalke – Union Berlín 1:6 (kon.) | Bayern – Mönchengladbach 1:1 (kon.)
koniec
Hertha BSC
0:1 (0:1)
Borussia Dortmund
Sobota 27.08.2022, 15:30 • Olympiastadion, Berlín • Nemecká Bundesliga • 4. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Borussia Dortmund

    Hostující Dortmund se v letošním ročníku musí porvat s novou situací. Celek totiž opustil hvězdný kanonýr Haaland. Přesto Dortmund nemá špatný vstup do nového ročníku. Po třech kolech má Dortmund na kontě šest bodů za triumf nad Leverkusenem a Freiburgem. V posledním kole měl navíc na dosah tři body proti Brémám, ale v závěrečných minutách přišel o vedení 2:0 a prohrál 2:3.
     
    Hertha BSC

    Celek z německé metropole je na tom mnohem hůře. Hertha má po třech kolech na kontě jediný bod a drží se na šestnácté pozici. Pro celek Vladimíra Daridy tak rozhodně nejde o úspěšný start nového ročníku. Hertha nejprve padla 1:3 v berlínském derby na půdě Unionu, následně remizovala 1:1 s Frankfurtem a v posledním kole padla 0:1 na půdě Borussie Monchengladbach.
     
    Úvodní sestavy:

    Hertha BSC: Christensen – Kenny, Dárdai, Kempf, Plattenhardt – Serdar, Tousart, Boëtius – Lukebakio, Kanga, Ejuke.
    Náhradníci: Ernst – Boateng, Darida, Jovetić, Pekarík, Mittelstädt, Richter, Selke, Šunjić.

    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf, Hummels, N. Schlotterbeck, Guerreiro – Bellingham, Özcan – Brandt, Reus, Adeyemi – Modeste.
    Náhradníci: Meyer – Bynoe-Gittens, Hazard, Can, Meunier, Passlack, Moukoko, Süle, Rothe.
     
    Oba týmy už jsou na trávníku. Hertha bude hrát v modrobílém, zatímco Borussia oblékne žlutou sadu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí Hertha obstarala výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Celek z německé metropole už nutně potřebuje zabrat.
     
    2
    Nedovoleným zákrokem se na polovině hřiště provinil Wolf, který poslal k zemi Ejukeho. Rozehrávat bude domácí Hertha Berlín.
     
    3
    Marco Reus se na polovině hřiště výborně otočil, ale neměl možnosti na přihrávku. Zkušený německý fotbalista si tak pomohl malou domů.
     
    4
    Za prvním centrem z levé strany se do zakončení tlačil Modeste, ale důrazný obránce mu nedal ani kousek prostoru.
     
    5
    První obrovskou šanci si vypracovala domácí Hertha Berlín. Zpoza vápna vypálil Plattenhardt, ale jeho tečovaná rána skončila vedle branky.
     
    6
    Ejuke pro změnu prošel do vápna z pravé strany, ale pod tlakem nedokázal přihrát pod sebe. Defenziva Borussie se ale v úvodu musí ohánět.
     
    7
    Domácí brankář Oliver Christensen si dal pozor na sraženou pobídku, vyrazil ven z branky a schoval míč do rukavic. Hertha pokračuje v aktivním vstupu do utkání.
     
    8
    Dortmund se po delší době usadil na polovině berlínského celku. Nikdo z ofenzivních fotbalistů Dortmundu ale nehýří pohybem.
     
    9
    Salih Özcan diriguje rozehrávku Dortmundu na polovině hřiště. Kompaktní defenzivní blok Herthy se zatím skvěle přesouvá.
     
    10
    Jude Bellingham dohrál jednoho ze soupeřů a může být rád, že za svůj ostrý skluz nevyfasoval žlutou kartu.
     
    11
    Bellingham napadal rozehrávku soupeře na jeho polovině, nicméně defenziva Herthy si bez problémů dokázala poradit a odehrála míč vpřed.
     
    12
    Marius Wolf neuspěl v souboji na pravé straně, ale vybojoval pro Dortmund vhazování. Hertha se opět srovnala do kompaktnímu bloku.
     
    13
    Hostující brankář Kobel vyrazil za hranici velkého vápna a podpořil rozehrávku Dortmundu. Jeho nákop na levou stranu ale Brandt ve hře neudržel.
     
    14
    Adeyemi sprintoval za prudkou přihrávkou do běhu, ale domácí brankář Oliver Christensen prokázal parádní čtení hry a odkopl míč do zámezí.
     
    15
    První možnost také pro Dortmund! Reus se opřel do odraženého míče a jeho tečovaný pokus nakonec orazítkoval horní tyč.
     
    16
    Borussia nyní převzala aktivitu a hraje na polovině Herthy. Centr z levé strany ale zablokoval hned první zadák v modrobílém dresu Herthy.
     
    18
    Aktivní Wolf znovu podpořil útok Herthy na pravé straně, nicméně jeho centr tentokrát zamířil přímo do rukavic gólmana.
     
    19
    Další možnost hostů měl Brandt, který si míč navedl na pravačku, ale domácí brankář jeho přízemní projektil se štěstím vyrazil.
     
    20
    Lucas Tousart zbytečným skluzem dohrál jednoho z hráčů Dortmundu a může být rád, že za zákrok neobdržel žlutou kartu.
     
    21
    Zahazování šancí Dortmundu pokračuje! Po rohovém kopu zakončoval u zadní tyče Salih Özcan, jenže pod tlakem trefil brankovou konstrukci!
     
    22
    Jude Bellingham se vrátil na vlastní polovinu, kde skluzem obral jednoho ze soupeřů a pomohl si rozehrávkou na spoluhráče z defenzivy.
     
    23
    Wolf poslal z pravé strany centr do pokutového území, kde číhal Modeste, ale jeho ránu z voleje Oliver Christensen konečky prstů vyrazil na roh!
     
    24
    Po následném rohovém kopu se Dortmund do zakončení nedostal. Ve vzdušném prostoru tentokrát kraloval stoper Kempf.
     
    25
    Dortmund už mohl klidně nasázet soupeři pět branek! Do úniku se dostal Modeste, který chtěl brankáře obstřelit, ale pro změnu minul zadní tyč!
     
    26
    Sudí nařídil krátkou přestávku na občerstvení. Hertha ji skutečně potřebuje.
     
    27
    Do rozehrávky Dortmundu se znovu zapojil brankář Kobel. Ten tentokrát nespěchal a raději zapojil do kombinace stopera Matse Hummelse.
     
    29
    Julian Brandt prošel středem do pokutového území, jenže prováhal optimální moment pro zakončení. Hertha se zatím drží zuby nehty.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a zatím sledujeme utkání na jednu branku. Dortmund ale zahazuje jednu možnost za druhou.
     
    31
    Márton Dárdai byl o krok později v souboji na polovině hřiště a může být rád, že nedostal žlutou kartu.
     
    32
    Wolf znovu dostal přihrávku do běhu na pravou stranu, ale jeho nadýchaný centr tentokrát zablokoval hned první obránce.
     
    33
    Dortmund právě vstřelil branku! Další možnost už Dortmund využívá a dostává se do vedení 1:0. Francouzský útočník ANTHONY MODESTE si naskočil na centr z pravé strany a hlavou uklidil míč do horního rohu!
     
    35
    Dortmund i po vstřelení úvodní branky pokračuje v aktivitě a tlačí se vpřed. Borussia během první půle potvrzuje roli favorita.
     
    36
    Hertha zahrávala rohový kop. Centrovaný míč přiletěl na malé vápno, kde ve vzdušném prostoru uspěl Mats Hummels.
     
    37
    Na levé straně se k míči dostal osamocený Dodi Lukebakio, kterému při odcentrování do vápna podklouzla noha a míč skončil v rukavicích Gregora Kobela.
     
    38
    Stopeři Herthy Berlín si vyměnili krátké přihrávky na vlastní polovině a rozehráli na pravou stranu. Defenziva Borussie se ale skvěle přesunula.
     
    39
    Kobel se znovu musel zapojit do rozehrávky Dortmundu. Hostující celek v posledních minutách lehce rezignoval na ofenzivu a drží míč v zadních řadách.
     
    40
    Modeste obral o míč vyběhnutého brankáře a ihned poslal do vápna centr. Za míčem spěchal Brandt, ale obránce před ním na poslední chvíli odehrál míč na roh.
     
    41
    Julian Brandt zahrával rohový kop Dortmundu. Jeho rozehrávka se mu ale vůbec nepovedla a míč opustil hrací plochu ještě před vápnem.
     
    42
    Obrana Herthy zvládla ustát další ofenzivní výpad Dortmundu, nicméně nikdo v modrobílém nedokázal založit protiútok celku z německé metropole.
     
    43
    Wolf opět z pravé strany nebezpečně odcentroval do pokutového území. K hlavičce se dostal Marco Reus, ale zamířil nad břevno.
     
    44
    Marvin Plattenhardt se ujal rozehrávky přímého kopu v blízkosti velkého vápna. Domácí hráč čechral míč na zadní tyč, kam si došel Gregor Kobel.
     
    45
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce může být spokojenější Dortmund. Hostující celek si od patnácté minuty vypracoval snad pět šancí, ale orazítkoval břevno i tyčku. Až ve 33. minutě se hlavou dočkal Anthony Modeste. Hertha toho zatím moc nepředvedla.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dortmund obstaral výkop do druhého poločasu dnešního utkání. Hosté se ihned vydali vpřed, ale Brandt nákop neudržel ve hře.
     
    47
    Salih Özcan uklidnil hru rozehrávkou vnějším nártem, nicméně jeho přenesení na levou stranu neoslovilo nikoho ve žlutém dresu.
     
    48
    Brandt uspěl v souboji na vlastní polovině a hlavou sklepl míč na osamoceného spoluhráče. Dortmund je v úvodu druhé půle aktivnějším týmem.
     
    49
    Brandt tentokrát zabojoval směrem do defenzivy a prudkou přihrávku zastavil na hranici šestnáctky.
     
    50
    Marius Wolf se vrátil na pravou stranu za odraženým míčem, ale nedokázal přesně přihrát na někoho ze spoluhráčů.
     
    51
    Do vápna se za prudkým nákopem hnal Lukebakio, jenže tentokrát proti němu gólman vyběhl a schoval míč do rukavic.
     
    52
    Stopeři Dortmundu si vyměňují krátké přihrávky na vlastní polovině a nikam se neženou. Naopak hráči Herthy se rozehrávku soupeře snaží napadat.
     
    53
    Lukebakio táhl akci Herthy po pravé straně, ale po naznačení centru vůbec neodcentroval. Dortmund v zadních řadách působí jistě.
     
    54
    Do další zajímavé pozice se hnal Marco Reus, kterému vzal branku z kopačky skvělým skluzem obětavý obránce Kempf.
     
    55
    Reus si znovu řekl o přihrávku do nohy, ale tentokrát situaci výborně přečetl bránící Tousart, který míč špičkou odehrál do zámezí.
     
    56
    Střídání v týmu Hertha BSC:
    ze hřiště odchází Jean-Paul Boëtius, přichází Stevan Jovetić.
     
    57
    Julian Brandt zbytečnou patičkou na polovině hřiště daroval míč soupeři a může být rád, že nezavinil rychlý protiútok Herthy Berlín.
     
    58
    Borussia měla k dispozici rozehrávku rohového kopu. Brandt krátkým centrem našel jen prostor, kde číhal nováček na trávníku Stevan Jovetič.
     
    59
    Karim Adeyemi se po skvělé práci Modesteho dostal do vynikající pozice, měl moře času i prostoru, ale levačkou nechal vyniknout Christensena!
     
    60
    Je za námi hodina hry a Dortmund stále drží těsné vedení. Do zakončení hlavou se tlačil Anthony Modeste, ale obrana jeho pokus srazila na roh.
     
    62
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Karim Adeyemi, přichází Jamie Bynoe-Gittens.
     
    63
    Dortmund si dal pozor na rodící se akci soupeře z levé strany. Akce ale skončila nedovoleným zákrokem a Hertha má k dispozici přímý kop.
     
    64
    Dortmund přestál aktivní vstup Herthy do druhého poločasu a v posledních minutách hraje častěji s míčem na kopačkách.
     
    65
    Nico Schlotterbeck se stačil vrátit s Lukebakiem a včasným skluzem před ním odehrál míč na rohový kop.
     
    66
    Právě Nico Schlotterbeck v posledních minutách drží defenzivu Borussie. Další akci Herthy zastavil skluzem.
     
    67
    Domácí se po následném rohovém kopu sice dostali do zakončení, ale ránu z velké vzdálenosti zablokoval hned první muž ve žlutém.
     
    68
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marius Wolf, přichází Thomas Meunier.
     
    69
    Kobel musel zasahovat! Z velké vzdálenosti se do míče opřel Stevan Jovetić, ale hostující brankář jeho pokus vytěsnil nad břevno.
     
    70
    Meunier se z levé strany hnal do pokutového území, ale příliš dlouho kličkoval a nedostal se k zakončení.
     
    71
    Gregor Kobel poslal vysoký nákop na polovinu Herthy, jenže tam ve vzdušném prostoru kraloval Serdar. Odražený míč ale opět vybojoval Dortmund.
     
    72
    Na přihrávku do vápna si naběhl Marco Reus, ale ve vysoké rychlosti se mu nepovedl první dotek s míčem. Obrana Herthy se ve druhé půli výrazně zvedla.
     
    73
    Hosté zahodili stoprocentní možnost! Po průniku po pravé straně dostal zpětnou přihrávku Bellingham, ale jeho přízemní ránu před brankovou čárou zablokoval skluzem obětavý stoper!
     
    74
    Zpoza pokutového území zkoušel na opačné straně štěstí Chidera Ejuke, ale jeho technická rána skončila vedle zadní tyčky.
     
    75
    Jude Bellingham během krátké chvíle zahodil druhou vyloženou šanci. Tentokrát se ve vápně tělem dostal před obránce, ale obstřel namířil těsně vedle zadní tyče.
     
    76
    Střídání v týmu Hertha BSC:
    ze hřiště odchází Dodi Lukebakio, přichází Marco Richter.
    ze hřiště odchází Suat Serdar, přichází Kevin-Prince Boateng.
     
    77
    Jude Bellingham se potřetí během čtyř minut dostal až do zakončení, ale obstřelem opět ohrozil jen reklamní banery vedle svatyně Herthy Berlín.
     
    78
    Domácí fanoušci hlasitým skandováním ženou Herthu za vyrovnáním, ale v posledních minutách hrozí výhradně Borussia.
     
    79
    Bellingham se zbytečně pustil do potyčky s jedním z domácích hráčů. Sudí oba kohouty uklidnil domluvou.
     
    80
    Jako blesk z čistého nebe mohlo přijít vyrovnání Herthy Berlín! Marco Richter překvapivým zakončením orazítkoval břevno.
     
    81
    Hertha zahrávala přímý kop, po kterém se do zakončneí hlavou dostal Marvin Plattenhardt, ale jeho pokus v pádu skončil vysoko nad břevnem.
     
    81
    Střídání v týmu Hertha BSC:
    ze hřiště odchází Marc-Oliver Kempf, přichází Davie Selke.
     
    82
    Nico Schlotterbeck se nedokázal domluvit s brankářem Kobelem a zbytečně posunul míč na rohový kop.
     
    83
    Modeste si ve vápně hledal vysoký centr z pravé strany, ale důrazný stoper Herthy jej bez problémů dokázal udeřit mimo šanci.
     
    84
    Dosud nejčastěji zakončující hráč utkání Jude Bellingham pálil zpoza velkého vápna, nicméně jeho dělovku mířící do středu branky Oliver Christensen vyrazil.
     
    85
    Boateng se snaží zapojovat do ofenzivy Herthy Berlín, ale domácí se stále ne a ne dostat do vyložené šance na vyrovnání.
     
    86
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Anthony Modeste, přichází Niklas Süle.
    ze hřiště odchází Raphaël Guerreiro, přichází Thorgan Hazard.
     
    87
    Hertha kombinuje na vlastní polovině a hledá si prostor pro jeden ze závěrečných útoků dnešního souboje. Už i krajní obránci hrají hodně vysoko.
     
    88
    Julian Brandt si chytrou kličkou v blízkosti velkého vápna vymodlil nedovolený zákrok a vybojoval pro Borussiu přímý kop ze skvělé pozice.
     
    89
    Exekuce přímého kopu se podle očekávání chopil Marco Reus, ale jeho technickou střelu jeden z hráčů ve zdi přizvedl na roh.
     
    90
    Nico Schlotterbeck se srazil s jedním ze soupeřů a zůstává ležet s bolestivou grimasou v obličeji. Uvidíme, zda bude schopen pokračovat.
     
    90+1
    Jonjoe Kenny zatažením za dres poslal k zemi Reuse, který získal pro hosty přímý kop a cenné sekundy k dobru.
     
    90+2
    Žlutá karta pro tým Hertha BSC (Marco Richter).
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dortmund nakonec zvládl duel na půdě Herthy Berlín a vítězí 1:0. Hostující celek si od patnácté minuty vypracoval snad pět šancí, ale orazítkoval břevno i tyčku. Až ve 33. minutě se hlavou dočkal Anthony Modeste. Domácí po změně stran sice zlepšili svou hru, ale dlouho se nemohli dostat do šancí. Na opačné straně naopak další tři šance zahodil Jude Bellingham. Dortmund to ale kvůli vysoké kvalitě defenzivy mrzet nemusí.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 9:17. Rohy: 6:10. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 8:9. (17:26:00)

    Dávid Švec

    Góly: 33. Modeste (Özcan)

    Karty:   90+2. Richter (HER)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 9:17. Rohy: 6:10. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 8:9.
    Hertha BSC: Christensen – Kenny, Dárdai, Kempf (81. Selke), Plattenhardt – Serdar (76. Boateng), Tousart, Boëtius (56. Jovetić) – Lukebakio (76. Richter), Kanga, Ejuke.
    Náhradníci: Ernst – Darida, Pekarík, Mittelstädt, Šunjić.

    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf (68. Meunier), Hummels, N. Schlotterbeck, Guerreiro (86. Hazard) – Bellingham, Özcan – Brandt, Reus, Adeyemi (62. Bynoe-Gittens) – Modeste (86. Süle).
    Náhradníci: Meyer – Can, Passlack, Moukoko, Rothe.