5. etapa: Irun - Bilbao Vítěz: M. Soler (ESP/UAD) (kon.)
koniec udalosti
5. etapa: Irun - Bilbao

Vítěz: M. Soler (ESP/UAD)

Streda 24.08.2022, 12:57Vuelta a Espaňa
     
    Pořadí 5. etapy:

    1. Marc Soler (ESP) UAE Team Emirates 4h 15min 23s
    2. Daryl Impey (RSA) Israel–Premier Tech +4s
    3. Fred Wright (GBR) Team Bahrain Victorious +4s
    4. Rudy Molard (FRA) Groupama–FDJ +4s
    5. Lawson Craddock (USA) Team BikeExchange–Jayco +4s
    6. Nikias Arndt (GER) Team DSM +4s
    7. Victor Langellotti (MON) Burgos BH +4s
    8. Vadim Pronskij (KAZ) Astana Qazaqstan Team +4s
    9. Gregor Mühlberger (AUT) Movistar Team +4s
    10. Roger Adriá (ESP) Equipo Kern Pharma +4s
    ...
    110. Vojtěch Řepa (CZE) Equipo Kern Pharma +10min 32s
    179. Jan Hirt (CZE) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux +16min 47s
     
    CÍL
    Rudy Molard (FRA/GFC) sice skončil mimo stupně vítězů, protože druhý skončil Daryl Impey (RSA/IPT) a třetí Fred Wright (GBR/TBV), i tak ale může být spokojený, protože pro zítřek se oblékne do červeného trikotu na úkor Primože Rogliče (SLO/TJV), dosavadního lídra závodu.
     
    CÍL
    Marc Soler (ESP/UAD) vítězí! Skupina za ním začala s ataky prostě příliš pozdě. Španěl tak urval své druhé kariérní vítězství na Vueltě.
     
    1 KM
    Poslední kilometr, na čele stále Marc Soler (ESP/UAD), ale už je vidět, že na paty mu vážně šlapou Lawson Craddock (USA/BEX) či Gregor Mühlberger (AUT/MOV).
     
    4 KM
    Nikias Arndt (GER/DSM), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Roger Adriá (ESP/EKP) a Daryl Impey (RSA/IPT) jsou spojeni se stíhací skupinou. Každopádně Marc Soler (ESP/UAD) dře a dře, do cíle už mu zbývá opravdu pouze pár stovek metrů.
     
    5 KM
    Marc Soler (ESP/UAD) disponuje už jen náskokem několika vteřin, přece je vidět, že Španěl trochu zpomaluje, zatímco pětice ve složení Rudy Molard (FRA/GFC), Victor Langellotti (MON/BBH), Lawson Craddock (USA/BEX), Fred Wright (GBR/TBV) a Vadim Pronskij (KAZ/AST) začala jet o dost rychleji. Ovšem pozor, zezadu se začínají blížit další cyklisté, a to prakticky všichni zúčastnění z nedávného úniku, tedy Nikias Arndt (GER/DSM), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Roger Adriá (ESP/EKP) i Daryl Impey (RSA/IPT), kteří by mohli hodně zamíchat kartami nejen o etapové prvenství, ale i o červený trikot. Chybí pouze Jake Stewart (GBR/GFC), jehož nohy mu před malou chvilkou vypověděly službu.
     
    8 KM
    Skupina pronásledovatelů ve složení Rudy Molard (FRA/GFC), Victor Langellotti (MON/BBH), Lawson Craddock (USA/BEX), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC) a Vadim Pronskij (KAZ/AST) příliš dobře nespolupracuje, což je pochopitelně voda na mlýn Marcovi Solerovi (ESP/UAD). Jeho náskok se mírně navýšil, a to na 15 sekund.
     
    Vrchařská prémie – Alto del Vivero (2) – 3. kategorie:

    1. Marc Soler (ESP/UAD) – 5 bodů
    2. Rudy Molard (FRA/GFC) – 3b.
    3. Victor Langellotti (MON/BBH) -1b.
     
    13 KM
    Marc Soler (ESP/UAD) dojel na vrchol Alto del Vivero jako první, ale jen s desetivteřinovým odstupem na ostatní soupeře. Victor Langellotti (MON/BBH) a Rudy Molard (FRA/GFC), který by se mohl obléci do červeného dresu, poněvadž peloton na jakoukoli snahu na úspěch v této etapě vzdal, takže dosud vedoucí Primož Roglič (SLO/TJV) o dres jistě přijde, jsou mu pak v patách nejvíce.
     
    14 KM
    Marc Soler (ESP/UAD) se přehnal kolem dosud vedoucího Jaka Stewarta (GBR/GFC) a směřuje vstříc bodovanému vrcholu na Alto del Vivero! Jede moc dobře, byť za ním se žene například Lawson Craddock (USA/BEX) i Brit. Každopádně Španěl jede moc dobře, aktuálně je on žhavým kandidátem na prvenství v etapě.
     
    15 KM
    Ne, Marc Soler (ESP/UAD) neodpadává, jak se zdálo před několika minutami! Zase se nadechl a přibližuje se čím dál více Jakovi Stewartovi (GBR/GFC)!
     
    18 KM
    Roger Adriá (ESP/EKP) se vydal dopředu během stoupání na Alto del Vivero a snaží se dotáhnou co nejdříve na vedoucího Jaka Stewarta (GBR/GFC)! Ještě jednou si připomeňme, jaké parametry má aktuální stoupání, nic se zkrátka od předchozího případu nezměnilo. Měří 4,6 kilometru, převýšení činí 8%.
     
    20 KM
    Jake Stewart (GBR/GFC) možná trochu ztrácel na předchozím stoupání na Alto del Vivero, dokonce byl jednu dobu asi i mimo nynější únik, nakonec je však vidět, že síly mu zbyly. A vydal se do úprku! Předchozí počínání Marca Solera (ESP/UAD) nebylo úspěšné, rychle na něj zareagovali Fausto Masnada (ITA/QST) či Roger Adriá (ESP/EKP).
     
    Sprinterská prémie – Bilbao:

    1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 20 bodů
    2. Marc Soler (ESP/UAD) – 17b.
    3. Fausto Masnada (ITA/QST) – 15b.
    4. Nikias Arndt (GER/DSM) – 13b.
    5. Vadim Pronskij (KAZ/AST) – 10b.
     
    29 KM
    Na pořadu dne byla v Bilbau také sprinterská prémie, na ní ale dvanáctičlenná skupina v úniku nijak zásadně nebojovala, poněvadž moc důvodů plýtvat vlastními silami nikdo z ní neměl. Konstatovat můžeme, že dnešní sběrač bodů na všech prémiích Victor Langellotti (MON/BBH) zde triumfoval.
     
    30 KM
    Informace aktualizovány, na čele není patnáct cyklistů, ale o tři méně. Fred Wright (GBR/TBV), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Daryl Impey (RSA/IPT) a Marc Soler (ESP/UAD) a nakonec i Jake Stewart (GBR/GFC) jsou v úniku, byť posledně jmenovaný dle dostupných zpráv na čele figurovat neměl. Aktuálně je tahle dvanáctičlenná grupa v Bilbau, které je jakousi hlavní metropolí regionu Baskicko. Od původního úniku tak odpadli Kamil Malecki (POL/LTS), kterého už zřejmě definitivně pohltil peloton, Anthony Delaplace (FRA/ARK), Ibai Azurmendi (ESP/EUS), Julius Johansen (DEN/IWG), Alessandro De Marchi (ITA/IPT) a Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE).
     
    Vrchařská prémie – Alto del Vivero (1) – 3. kategorie:

    1. Lawson Craddock (USA/BEX) – 5 bodů
    2. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3b.
    3. Fausto Masnada (ITA/QST) – 1b.
     
    42 KM
    První výstup na Alto del Vivero zvládl nejlépe Lawson Craddock (USA/BEX), ale opravdu jen o fous. Na závěr totiž pořádně zabral Victor Langellotti (MON/BBH), který vyhrál předchozí tři prémie, soupeři tlačil na paty, nakonec ale na vrcholu nebyl tím prvním. Každopádně je Monačan hodně nabuzený, puntíkatý dres hodlá mít pro zítřek za každou cenu, a možná nejen pro zítřek.
     
    44 KM
    Lawson Craddock (USA/BEX) jde do čela, pokouší se roztrhat původní skupinu v úniku. A nutno říci, že mu podnikání jde poměrně slušně. Některé své soupeře opravdu utrhl.
     
    45 KM
    Ačkoli třeba Alessandro De Marchi (ITA/IPT) nevypadá pří stoupání nejlépe, kromě Kamila Maleckého (POL/LTS) zatím nikdo ze skupiny v úniku neodpadl. Tempo pelotonu každopádně nedokážou udržet někteří cyklisté, a to včetně Jana Hirta (CZE/IWG)! Mimo je například i Thomas De Gendt (BEL/LTS).
     
    47 KM
    Alto del Vivero je na pořadu dne, tedy první ze dvou dnešních stoupání na tento kopec. Oproti třem předchozím se řadí již do druhé kategorie, měří 4,6 kilometru, převýšení činí nepříjemných 8%. Už nám mimochodem odpadl první závodník z úniku, a to Kamil Malecki (POL/LTS).
     
    Vrchařská prémie – Alto de Morga – 3. kategorie:

    1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3 body
    2. Roger Adriá (ESP/EKP) – 2b.
    3. Daryl Impey (RSA/IPT) – 1b.
     
    62 KM
    Zase bez boje! Victor Langellotti (MON/BBH) se dostal jako první i na třetí bodované stoupání na Alto de Morga, v podstatě zadarmo urval další tři body do vrchařské soutěže. Je vážně překvapivé, že nikdo z jeho sedmnácti soupeřů se zkrátka o tyhle mety nerve. Samozřejmě tím lépe pro Monačana a jeho stáj Burgos BH, to ano.
     
    63 KM
    Nepříjemné zprávy pro stáj Burgos BH. Jetse Bol (NED/BBH) se dostal do nezáviděníhodné pozice a upadl na zem. Ne že by jeho kolize byla nějaká katastrofická, Nizozemce to každopádně muselo bolet. Už je ale zpátky na kole a jede vstříc dotažení se na peloton.
     
    69 KM
    Alto de Morga je dalším stoupáním, na které nyní šplhá vedoucí osmnáctičlenná skupina ve složení Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG), Anthony Delaplace (FRA/ARK), Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Marc Soler (ESP/UAD). Je ještě delší než předchozí dvě, konkrétně měří 8,6 kilometru, převýšení je ale menší, a to 3,5%.
     
    Vrchařská prémie – Balcón de Bizkaia – 3. kategorie:

    1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3 body
    2. Roger Adriá (ESP/EKP) – 2b.
    3. Ibai Azurmendi (ESP/EUS) – 1b.
     
    84 KM
    Victor Langellotti (MON/BBH) už získal šest bodů za dnešní počínání na bodovaných stoupáních a virtuálně se oblékl do puntíkatého dresu. Nikdo mu v podstatě na závěrečných metrech kopce Balcón de Bizkaia nesekundoval, v podstatě si pro vítězství dojel bez větších problémů.
     
    87 KM
    Balcón de Bizkaia je další, v pořadí druhé bodované stoupaní, kde se budou rozdávat odměny do soutěže o puntíkatý dres. Dlouhé je 4,2 kilometru, převýšení činí 5,6%, spadá také do kategorie číslo tři. Mimochodem na minimální rozdíl je už od skupiny, která čítá 17 jmen, Marc Soler (ESP/UAD).
     
    Vrchařská prémie – Puerto de Gontzagarinaga – 3. kategorie:

    1. Victor Langellotti (MON/BBH) – 3 body
    2. Roger Adriá (ESP/EKP) – 2b.
    3. Rudy Molard (FRA/GFC) – 1b.
     
    91 KM
    První bodované stoupání na Puerto de Gontzagarinaga máme za sebou. Ovládl ho Victor Langellotti (MON/BBH), monacký reprezentant, který si tak zapsal 3 body. Za ním se pak umístili Roger Adriá (ESP/EKP) a Rudy Molard (FRA/GFC).
     
    93 KM
    Tak se nakonec obě grupy přece jenom spojily, takže Jaakko Hänninen (FIN/ACT), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH), Roger Adriá (ESP/EKP), Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG) a Anthony Delaplace (FRA/ARK) mají nové parťáky, Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS) se dokázali na početnou skupinu před nimi dotáhnout.
     
    94 KM
    Je vidět, že teď už peloton nepracuje tak markantně, jako v prakticky celé první polovině dnešní etapy. Vedoucí skupina náskok navyšuje, už je odstoupená na rozdíl 1 minuty a 50 sekund. Skupina pronásledovatelů, tedy Jonathan Klever Caicedo (ECU/EFE), Daryl Impey (RSA/IPT), Kamil Malecki (POL/LTS) a Ibai Azurmendi (ESP/EUS), se stále nedokáže na vedoucí čtrnáctku dotáhnout, ztrácí i nadále nějakých 30 vteřin.
     
    109 KM
    Nakonec se k devítičlennému úniku připojilo ještě dalších pět cyklistů, čili vepředu je už čtrnáctka uprchlíků. Vadim Pronskij (KAZ/AST), Rudy Molard (FRA/GFC), Nikias Arndt (GER/DSM), Julius Johansen (DEN/IWG) a Anthony Delaplace (FRA/ARK) jsou novými návštěvníky skupiny na čele.
     
    113 KM
    Tak bude tenhle únik úspěšný? Teď se vydalo dopředu devět cyklistů, kteří si utvořili náskok zhruba 10 sekund na peloton. Figurují v něm Jaakko Hänninen (FIN/ACT), Fred Wright (GBR/TBV), Jake Stewart (GBR/GFC), Alessandro De Marchi (ITA/IPT), Gregor Mühlberger (AUT/MOV), Fausto Masnada (ITA/QST), Lawson Craddock (USA/BEX), Victor Langellotti (MON/BBH) a Roger Adriá (ESP/EKP).
     
    126 KM
    Dvanáct cyklistů je vepředu, a to včetně Madse Pedersena (DEN/TFS), který na letošní Vueltě ukazuje, že má slušnou formu, vždyť včera skončil o chlup druhý, a mohl by se tak zapojit o úspěchy nejen v dnešní etapě. Každopádně náskok početnější skupinky činí aktuálně jen pár sekund.
     
    166 KM
    Ethan Hayter (GBR/IGD) dřel, co to šlo, možná že kdyby se na něj dotáhli pronásledovatelé ve složení Rein Taaramäe (EST/IWG), Mark Donovan (GBR/DSM), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Simon Guglielmi (FRA/ARK), mohli by společně zabojovat o úspěšný únik. Jenže pro hlavní balík prostě Brit představoval velké nebezpeční, zkrátka se nechtělo nic riskovat. Třetí muž průběžného pořadí je tak zpátky v pelotonu.
     
    172 KM
    Na 30 sekund se navýšil náskok Ethana Haytera (GBR/IGD) na čele! Pár vteřinek přitom zbývá dalším pronásledovatelům, konkrétně těm ve složení Rein Taaramäe (EST/IWG), Mark Donovan (GBR/DSM), Ibai Azurmendi (ESP/EUS) a Simon Guglielmi (FRA/ARK), aby vedoucího Brita dotáhli a mohli se společně pokusit o velmi zajímavý úprk.
     
    174 KM
    Ethan Hayter (GBR/IGD) se pokouší o únik! Aktuálně disponuje zatím jen náskokem 10 sekund na hlavní balík. Za ním se každopádně vydávají další cyklisté, kteří jsou mu v patách. Rozhodně zajímavý moment dosavadního dění, vždyť Brit, nosící rovněž bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, je zároveň v průběžném pořadí na třetím místě.
     
    185 KM
    Tak přece jeden výpadek zaznamenáváme, nicméně není to ten v případě českého závodníka. Čili peloton by měl čítat 179 jmen. Daan Hoole (NED/TFS) bohužel postihla hrozba, která je stále aktuální. "Dnes ráno se Daan probudil s mírnou bolestí v krku. Následný rychlý test na COVID-19 ukázal pozitivní výsledek," stálo na oficiálním účtu stáje Trek–Segafredo.

    Dávid Švec