Tisková konference k MS do 20 let (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k MS do 20 let

cz Sobota 20.08.2022, 20:00 • Síň slávy, Rogers Place, Edmonton • Tlačové konferencie
     
    20:41
    Tisková konference právě skončila. (20:42:08)
     
    Tardif: Je důležité, že se hokej vyrovnává. Všechny týmy z nižší divize se hodně zlepšují, mají své vlastní speciální zaměstnance. Na MS žen už to není jen o Kanaďankách a Američankách. Výborné jsou i Finky, další země se zlepšují.
     
    Tardif připomíná letošní příběh Lotyšska na MSJ: Je to tak, všechno se vyrovnává. Když vidíme, že i na MS nižší divize míří skauti NHL, tak máme velkou radost. Když budeme pracovat takhle dál, tak je v budoucnu klidně možné šampionáty rozšiřovat.
     
    Nielsen nyní dodává, že do titulku novináři nemají používat spojení: Jsme stále při životě či musíme stále zůstat při životě. Nielsen rovněž tvrdí, že IIHF je v dobré finanční kondici. Povedlo se prý ušetřit i nějaké finance během roku.
     
    Tardif rovněž vysvětluje, že IIHF musí pořádat turnaje: Musíme zůstat při životě. Pořádali jsme turnaje v bublině, nebylo to vůbec jednoduché. Zároveň musíme říct, že bez Ruska turnaje nejsou takové, jaké bývaly. Doufáme, že se brzy vrátí, ale teď jsou suspendování. Chceme mít normální hokejovou sezonu –⁠ to do této doby prakticky nešlo. Ovlivňovaly to pravidla jednotlivých zemí ohledně covidu.
     
    Prezident IIHF Tardif mluví nyní o hráčích, kteří reprezentují z ruských soutěží: Jsou určité federace, které řekly, že pokud daný hráč půjde do Ruska, tak nebude reprezentovat. Nechali jsme v tomhle případě rozhodnutí na federacích. Někteří hráči s platnými smlouvami v Rusku po nás chtěli rovněž, abychom změnili pravidla ohledně kontraktů v KHL. To jsme nechtěli, protože jsme respektovali zákony.
     
    Tardif nyní mluví o podpoře Ukrajiny: Je neskutečné, jak všichni hodně podporují. Slovensko, Polsko, Lotyšsko a spousta dalších zemí pomáhaly. Pro Ukrajiny sháněla peníze i NHLPA. Národní týmy do osmnácti lety na Ukrajině stále chtějí hrát, ale nejde jen podpořit jen samotné hráče. Jde o to podpořit i jejich sestry, matky i otce. Není to jen o hokeji.
     
    Tardif: Před dvěma lety jsme museli zrušit MS žen v Halifaxu, v tu chvíli jsme jiný plán neměli. Stejně tomu je tak i s následujícím MSJ v Halifaxu a Monctonu. Nemáme plán B, počítáme s tím, že se bude turnaj normálně konat.

    Nielsen dodává, že má informace o tom, že prodej lístků jde dobře.
     
    Prezidenta Tardifa se rovněž jeden z novinářů zeptal, proč na tiskové konferenci není také někdo z Hockey Canada. Podle prezidenta IIHF to nebylo vůbec v plánu.
     
    A Tardif pokračuje: Během MSJ jsme často dělali se všemi týmy sezení o důležitých tématech. Například o dopingu, tento rok jsme mluvili o tom, jak se chovat v tomto tématu nevhodného chování. Nechceme se schovávat, náš cíl je vytvářet nejenom kvalitní hokejisty. Ale i kvalitní lidí.
     
    Tardif o skandálech Hockey Canada: Jedná se o národní aféru, jsem rád, že vyšetřování se obnovilo a obnovuje. Všechno dění sledujeme a až se vyšetřování uzavře, tak z toho učiníme výsledky. A vezmeme do rukou všechnu zodpovědnost. Nejdůležitější je spravedlnost. Hockey Canada nám musí předat všechny informace, spolupracujeme na tom. Uvidíme, jestli z toho budou sankce, ale to až po důkladném vyšetření všech událostí. Proces ale stále probíhá, nějaké informace máme. Nicméně určitě to pro IIHF není dobré. I celkově pro hokej.
     
    Nielsen: Myslím, že MSJ je tradičně úspěšné během Vánoc. Nyní v létě se jedná o jednorázovou záležitost. Chceme vrátit MSJ do normálu. Chceme MSJ během Vánoc.
     
    Tardif o srpnovém turnaji: Co jsme se naučili? Nepořádat takový turnaj v létě. Myslím si, že pro Edmonton je dobré, že jsme se opět vrátili. Ale možná byla lepší cesta přesunout MSJ na menší stadion. Ale zvolili jsme jednodušší variantu ve velké aréně.
     
    Stejné téma komentuje i Tardif: Myslím si, že během srpna je v Edmontonu skvělé počasí, to nám moc nepomohlo. Ale mrzí mě to, protože hráči si tohle opravdu nezaslouží. Myslím si ale, že léto je hlavní důvod nízké návštěvnosti. Ale pro Halifax a Moncton to vypadá se vstupenkami velmi dobře, snad se na tohle brzy zapomene. Jsme ale hlavně rádi, že se nám podařilo turnaj uskutečnit.
     
    Nielsen o cenách vstupenek: Viděl jsem návštěvnost, my nicméně ceny nenastavovali. Osobně si myslím, že dávat 60 až 80 dolarů za lístky, je opravdu mnoho. Možná se dala najít cesta k tomu, jak cenu přizpůsobit.
     
    Nyní dostávají prostor novináři, kteří se budou ptát.
     
    Nielsen zároveň objasňuje srpnový termín: Nechceme ze srpna dělat hokejový měsíc, ale jiná možnost, jak uspořádat tenhle šampionát, nebyla. Následující týden máme MS žen v Dánsku, i to bude velmi náročné.
     
    Naopak Nielsen zase připomíná, že bylo náročné uspořádat takové mistrovství: Všechny zápasy se odehrály v jedné aréně, bylo to opravdu náročné. Všichni, kdo se o to zasloužili, odvedli výbornou práci. Žádný případ covidu se během MS neobjevil. To je výborné, sice si myslíme, že covid je za námi, ale například Tour de France ukázala, že tomu tak ještě není.
     
    Na úvod Tardif připomíná ukončení mistrovství v prosinci: Byl to šok, nevěděli jsme, co se stane během dne. Kluci si ale zasloužili cestu, jak si zahrát na MSJ. Nebylo to jednoduché, srpen byl jedinou možnou variantou. Věřím, že nyní už šampionát dokončíme. Za to jsem moc rád.

    Daniel Krátký

    Účastníci tiskové konferenci v závěrečný den MSJ:
    Luc Tardif, prezident mezinárodní federace ledního hokeje.
    Henrik Bach Nielsen, předseda organizačního výboru MSJ 2022.