Tisková konference k Livesport Prague Open (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha

cz Pondelok 18.07.2022, 15:00Tlačové konferencie
     
    To byla poslední otázka této tiskové konference. Přeji hezký zbytek dne. (15:40:58)
     
    Brian Priske o spolupráci s Danem Zítkou a o tom, kdo případně bude jednička a jak bude spolupracovat se Zítkou o nasazení brankářů:

    Úvodem bych chtěl říct něco obecně o členech realizačního týmu. Nebyla to pro ně jednoduchá situace, přišel nový kouč z jiné země, museli se adaptovat a zvyknout si na nový styl spolupráce, za což bych chtěl všechny pochválit.

    Dan, stejně jako ostatní členové realizačního týmu, odvádí skvělou práci. S Danem věci konzultuji, snažím se pro konzultace využít všechny své spolupracovníky na maximum, abych mohl získat co nejvíce informací. Tomáš mě přivedl proto, abych dělal rozhodnutí a abych za ně byl zodpovědný. Stejně jako u ostatních hráčů, tak i u brankáře bude všechno na mém finálním rozhodnutí, ale nezlobte se, kdo bude stát ve čtvrtek v brance, se dozvíte až při čtvrtečním zápase.
     
    Tomáš Rosický o případných změnách v sestavě:

    Mohu potvrdit, že o naše hráče je zájem. Co se týká Dávida Hancka a Feyenoordu, tak to platí, ale představy obou klubů se výrazně liší. Stejně tak víme, jak fotbal funguje, že se to může vyvíjet jinak, ale momentálně jsou představy velmi rozdílné.

    Co se týká příchodů i odchodů, tak kádr je nadále otevřený. Diskutujeme, že eventuelně bychom mohli náš kádr posílit a nevylučuji to, že ještě někdo přijde a eventuelně odejde, ale se co týká odchodu, tak předpokládáme, že to budou kluci, kteří budou potřebovat větší vytížení.
     
    Brian Priske o losu třetího předkola Konferenční ligy, kdy Sparta by v případě postupu přes Viking hrála se skotským (Motherwell) nebo irským (Sligo Rovers) soupeřem:

    K tomuhle vám nemohu moc říct, protože veškeré naše soustředění směřuje k zápasu s Vikingem, protože fotbal je o tom, že musíte porazit příštího soupeře a až potom se můžete zabývat dalšími týdny.
     
    František Čupr o srovnání důležitosti postupu do základní skupiny Konferenční ligy k zisku titulu a případném neúspěchu v předkolech:

    Děkuji za otázku, prosím nepřivolávejte to. Pro nás je stejně důležité zvládnout předkola Konferenční ligy stejně jako získat domácí titul. Je to o tom, o čem jsem hovořil na začátku, že do každého zápasu půjdeme s tím, že chceme zvítězit. Tomu také Brian přizpůsobil intenzitu tréninků, protože chceme být nejlepší. V rámci Konferenční ligy chceme být vidět v Evropě, je to pro nás jeden z hlavních cílů této sezóny a nechci říkat nic, když to nevyjde, protože všichni věříme, že to vyjde. Má to i druhou stranu, což je finanční aspekt. Nejsme v situaci, kdy bychom úspěch či neúspěch v Evropě museli nějak balancovat v rámci finančního rozpočtu. Za to jsem rád, že když uvedu příklad, tak odchod Adama (Hložka) nás oslabil sportovně, ale posílil finančně.
     
    Brian Priske o tlaku v roli trenéra Sparty a zda-li je před startem sezóny nervózní:

    Musím říct, že se cítím velmi dobře, hlavně se tu cítím vítán. Jaký je Sparta klub si člověk uvědomuje, když jde po tréninkovém centru a vidí všechny ty úspěchy. Rychle si tak člověk udělá obrázek, pro jaký klub pracuje. Radost mi dělá i to, jaké lidi tu potkávám. Když se s nimi bavím, tak vím, že i oni by si rádi přáli úspěch.

    Nervózní nebývám, spíše jsem nadšený. Jsem v očekávání, jaká úroveň našeho týmu bude, jaká bude atmosféra kolem české nejvyšší soutěže. Co jsem zatím navnímal, tak že tu všichni pracujeme společně, i další zaměstnanci, že pracujeme jako jeden organismus a že všichni pracují velmi tvrdě. Nejenom já, ale i náš realizační tým, i hráčská kabina, i všichni lidi z klubu, měl jsem velkou radost, když včera na Strahově jsme se všichni sešli s našimi rodinami v tréninkovém centru, kde jsme prožili společný čas. Když jsem tohle viděl, tak jsem byl velmi rád, protože lidi tu spolupracují společně a cítím v klubu atmosféru soudržnosti.
     
    Ladislav Krejčí mladší o své nové roli kapitána Sparty:

    Bořek byl pro mě velkou inspirací, ať už z lidského či fotbalového hlediska. Od každého kapitána, co jsem měl v Brně či Spartě, tak si něco vezmu, ale možnost být kapitán jsem dostal za to, jaký jsem a takový stále budu.
     
    Brian Priske o nových posilách:

    Chtěl bych říct, že obecně, každý kdo je na naší soupisce, má šanci získat místo v základní sestavě. Potřebujeme v týmu konkurenci. Jsou tu hráči, kteří přišli, všimli jste si, že Jan Mejdr nebo Lukáš Sadílek odehráli přípravné zápasy a odehráli je na vysoké úrovni, pokud dostali příležitost. Jsem spokojen s celým týmem, jak se adaptovali na náš způsob přípravy. Je to tým s velmi dobrou disciplínou a jsem se spoustou věcí spokojený. Věřím, že tyto věci povedou k tomu, že budeme mít úspěchy.

    Myslím si, že tu nemusím moc mluvit o Honzovi Kuchtovi. Věřím, že všichni v této místnosti moc dobře znají jeho kvality a pokud jste viděli jeho gól v posledním přípravném zápase, tak víte, jaký je jeho přínos našemu týmu.
     
    Brian Priske o novém kapitánovi Sparty, zda-li jím bude Ladislav Krejčí mladší, který se účastní této tiskové konference:

    Chtěl bych říct, že Láďa je skutečně novým kapitánem týmu. I kvůli svému přístupu, nejen kvůli tomu, že je dobrý hráč.


    Tomáš Rosický: Jsem rád, že se Láďa stal novým kapitánem Sparty, protože k tomu má všechny předpoklady. Je pro všechny své spoluhráče dobrým vzorem a zaslouží si být kapitánem Sparty. Víme, že je momentálně zraněný, ale věříme, že bude brzy zpět.
     
    Ladislav Krejčí o zdravotním stavu a novém trenérovi:

    Cítím se tak, že aktuální můj stav je takový, že se doléčuji s fyzioterapeuty a nejsem ještě plně připraven, snažím se dělat vše pro to, aby to co nejdřív bylo.

    Co se týká přípravy, stihl jsem jen část v Praze, na soustředění jsem trénoval individuálně, ale co říkají kluci a co jsem viděl, tak tréninky jsou hodně intenzivní. Nejsou tak extrémně zdlouhavé, jsou tam věci, které mají hlavu a patu.
     
    Brian Priske o přípravě týmu v předsezónním období.

    Děkuji za otázku, jsme spolu zhruba pět týdnů, po něž jsme hodně pracovali. Zároveň jsme se potřebovali vzájemně poznat, ať už v realizačním týmu, či s hráči. Věnovali jsme se implementaci taktických záměrů, s nimiž jsme přišli. V prvních týdnech to bylo hodně o fyzickém tréninku, aby hráči měli dobrý fyzický základ pro to, absolovat sezónu. Jsem rád, jak se absolvovali na způsob našeho tréninku. Vidíme i v datech, kolik byli schopni naběhat metrů ve sprintu.

    Co se týká taktiky, zaměřili jsme se hodně na defenzivní část hry a mám radost, že už v přípravných zápasech jsme inkasovali nízký počet branek a pouštěli jsme soupeře do minima příležitostí. Je pro mě klíčové, že se hráči chtějí učit a chtějí se adaptovat na taktiku, rozumí tomu, co po nich chceme.
     
    Tomáš Rosický o případném možném nepovedeném startu do sezóny, než si tým pod novým trenérem „sedne“.

    Já jsem říkal, že ultimátní cíl je titul, na druhou stranu je to spojené s tím, že jsme na začátku nové cesty. Tým je hladový, kluci chtějí vyhrávat, ale stejně tak víme, že to nemusí být hned, okamžitě. Důležité je to, co říkáte vy, začínáme evropskými poháry, obě soutěže jsou stejně důležité a věříme, že jsme připraveni a budeme se zlepšovat.
     
    Nyní přichází čas na otázky novinářů.
     
    Tomáš Rosický: Naše klubové cíle se nijak nemění. Chceme vyhrávat, rozvíjet hráče, rozvíjet tým, rozvíjet celý klub a působit v Evropě. Ultimátní cíl je jasný, to je titul, ale jak František zmiňoval, jsme na začátku nové cesty, té cestě chceme dát čas a šanci a já se na sezónu moc těším.
     
    František Čupr: Děkuji, že jste vážili cestu na tiskovou konferenci a doufám, že budeme schopni zodpovědět vaše zvídavé dotazy. Děkuji fanouškům, když jsem viděl počet prodaných permanentek i účast na přípravných zápasech, která byla velmi hojná. Jsem za to velmi rád, že přízeň je nám stále zachována. S tím souvisí náš cíl, což je přilákat do ochozů co nejvíce našich fanoušků. S tím jsme nastavovali i ceny permanentek či ceny na druhé předkolo Konferenční ligy, na což chceme navázat.

    Je nám jasné, že bez kvalitní hry a uspokojivých výsledků tu důvěru ztratíme a nepodaří se nám, co jsme si předsevzali. Proto jsme přivedli před zahájením sezóny nový realizační tým. Je potřeba to vnímat v kontextu situace, kdy se nám loni nepovedlo dosáhnout předsezónních cílů. Proto jsem rád, že tu máme Briana i celý nový realizák, který je doplněn o známé tváře, s nimiž jste měli možnost již dělat rozhovory jako Dan Zítka nebo Tomáš Sivok.

    Vydáváme se novou cestou, ale nechceme, aby cesta byla jako cíl. Chceme mít nejvyšší ambice, vyhrávat tituly, vyhrávat poháry, proto tu jsme. Samozřejmě nemůžeme očekávat, že bychom hned všechny válcovali, proto chceme vidět ten postupný progres, aby každý fanoušek či příznivec fotbalu viděl, že se neustále zlepšujeme a že naše hra má řád.

    Když se vrátím k minulým změnám na trenérských postech, tak vždy tam byl okamžitý skok, kdy tam byl nějaký progres a pak došlo k útlumu. Toho se chceme vyvarovat, aby ten progres v celé sezóny i v těch nadcházejících sezónách pokračoval, abychom byli jednička na špici naší ligy.
     
    Účastníky tiskové konference jsou generální ředitel František Čupr, sportovní ředitel Tomáš Rosický, hlavní trenér Brian Priske a zástupce hráčské kabiny Ladislav Krejčí mladší.
     
    Hezké odpoledne z pražské Letné, kde se v tiskovém středisku uskuteční předsezónní tisková konference Sparty před nadcházející sezónou.

    Nejdůležitější letní událostí na Letné je změna na trenérském postu, Pavla Vrbu nahrazuje dánský kouč Brian Priske, jenž poslední sezónu strávil v Antverpách, s nimiž uhrál čtvrté místo v belgické lize. Právě Priske bude jedním z účastníků této tiskové konference.

    Sparta vstupuje do nového ročníku už ve čtvrtek, kdy zde na Letné v rámci druhého předkola Evropské konferenční ligy přivítá norský tým Viking FK. Za týden ji čeká odveta na severu Evropy a v poslední červencový den zahájí svoji ligovou pouť domácím utkáním se Slovanem Liberec.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.

    Tomáš Kohlmann