Tisková konference k Radě sportovců ČPV (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k Radě sportovců Českého paralympijského výboru

cz Streda 08.06.2022, 16:30 • Střecha budovy Allianz, Praha-Karlín • Tlačové konferencie
     
    Tisková konference je u konce! Děkujeme za pozornost. (16:55:19)
     
    Roman Suda: „Jsme moc rádi za prostory. Budova je bezbariérová, reprezentativní. Budeme tu mít i takovou Síň slávy.“
     
    Zbyněk Sýkora: Český paralympijský výbor se přestěhoval do nových prostor. V prostorách partnera společnosti Allianz, která je partnerem ČPV, má paralympijský výbor k dispozici 253 metrů čtverečních reprezentativních prostor. Žije se nám tu moc hezky a na rozdíl od Strahova tu máme bezbariérové toalety a tyhle prostory jsou pro nás úplně jiná dimenze.
     
    Zbyněk Sýkora: „Po volbě nového vedení 4. prosince jsme přebrali funkce ze dne na den. Absolvovali jsme dva vrcholy sezóny, paralympiádu a vyhlášení Nejlepšího handicapovaného sportovce roku. Snahou je vychovat co nejvíce mladých sportovců. Koncepční věci budeme řešit v této chvíli. Od NSA jsme nedostali žádnou dotaci. Velmi nás to limituje a netěší nás to. Řešíme to, jednáme. Pro parasport to není ideální situace. Financování ze státu tvořilo 50 procent rozpočtu. Není to veselá záležitost."
     
    Patrik Hetmer: "Jsem rád, že podobná rada vznikla, i když z mého pohledu k té změně došlo strašně pozdě. Věřím, že my všichni, sportovci, se postaráme o to, abychom se přiblížili k tomu, jak to funguje ve vyspělých v parazemich."
     
    Vendula Dušková: „Budu se snažit, abychom sportovcům naslouchali. Reagovali na přání a stížnosti."
     
    Jiří Suchánek: „Nové vedení se snaží kopírovat mezinárodní sféru. To se mi líbí. I proto jsem do kandidatury do Rady šel. O předsedovi jsme ještě nerozhodli."
     
    Vendula Dušková: „Je fajn nebýt pasivní člen týmu." Patrik Hetmer: „Bude důležité naslouchat a ptát se ostatních sportovců. Budeme fungovat asi zejména on-line." Arnošt Petráček: „Věřím, že předám zkušenosti s propagací sportu handicapovaných. Účastním se mnoha iniciativ."
     
    Historicky první volby do Rady sportovců proběhly během XIII. zimních paralympijských her Peking 2022. Sportovci si mezi sebou zvolili jako své zástupce tři sportovce, kterými jsou Michal Vápenka a Pavel Kubeš (oba parahokej) a Patrik Hetmer (alpské lyžování). Online volbou pak byli zvoleni zástupci letních sportů – Jiří Suchánek (stolní tenis), Arnošt Petráček a Vendula Dušková (oba plavání).
     
    Tiskovou konferenci zahajuje ředitelka komunikace ČOV Veronika Macková. Pedagožka IKSŽ FSV UK a bývalá redaktorka České televize představuje hosty tiskové konference. Slova se ujímá Roman Suda: „Rada sportovců je aktivována coby velice důležitá součást stanov. Potřebujeme mít se sportovci kontakt. Jsme velice rádi, že jsme tento orgán ustanovili a šestičlenná rada (tři z letní a tři ze zimní složky) bude aktivně pracovat. Sportovci v této radě se volí sami."
     
    Stanovy Českého paralympijského výboru ustanovily nový orgán ČPV, Radu sportovců. Cílem Rady sportovců ČPV je zabezpečit úzkou spolupráci a provázanost sportovců s činností ČPV.

    Rada sportovců sestává ze šesti členů – aktivních sportovců, kteří se v roce volby účastní paralympijských her – vždy jde o tři sportovce zastupující zimní para sporty a tři sportovce zastupující letní para sporty. Funkční období člena RS jsou čtyři roky.
     
    Účastníci tiskové konference
    Zbyněk Sýkora, předseda ČOV
    Jiří Suchánek, stolní tenis
    Arnošt Petráček, plavání
    Roman Suda, místopředseda ČPV
    Patrik Hetmer, alpské lyžování
    Vendula Dušková, plavání
     
    Tisková konference začne s mírným zpožděním.
     
    Tisková konference předznamenává představení nových prostor ČPV v budově centrály pojišťovny Allianz v pražském Karlíně. Po jejím skončení je pro novináře a partnery ČPV připravena Střešní slavnost.
     
    Hezké středeční odpoledne, Český paralympijský výbor si připravil tiskovou konferenci, kde by měl představena jeho Rada sportovců. Do ní byla jmenována šestice osobností-parasportovců, která by měla zabezpečit úzkou spolupráci s činností ČPV. Startujeme v 16:30!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:30.

    David Schlegel

    Johan Čáp

    Účastníci tiskové konference
    Zbyněk Sýkora, předseda ČOV
    Jiří Suchánek, stolní tenis
    Arnošt Petráček, plavání
    Roman Suda, místopředseda ČPV
    Patrik Hetmer, alpské lyžování
    Vendula Dušková, plavání