koniec udalosti
21. etapa: Verona - Verona

Vítěz: M. Sobrero (Team BikeExchange)

cz Nedeľa 29.05.2022, 14:00Giro d’Italia
     
    Cíl
    Růžový trikot pro vítěze závodu Giro d'Italia zůstane na hrudi Jaie Hindleyho! V cíli časovky je na konečném 15. místě!
     
    Cíl
    Nibali je v cíli na 48. místo se ztrátou 44 sekund na Jana Hirta. Tak Nibali uhájil svou pozici nejen před Hirtem, ale i před Bilbaem. Jan Hirt tedy skončí na konečném šestém místě letošního Gira, což je ale fantastický úspěch!
     
    Cíl
    Bilbao měl ale závěr časovky lepší než Hirt a poráží jej. Tak Španěl uhájil svou pozici před českým závodníkem. To je velká škoda, naděje určitě byla.
     
    Cíl
    Jan Hirt je v cíli na průběžném 23. místě s časem 24:16!
     
    Ale pozor! Vincenzo Nibali vystoupal na vrcholek se ztrátou 42 sekund na Hirta! Jeho náskok v celkovém pořadí přitom činí 70 sekund. I zde existuje jedna z možností pro posun pro českého cyklistu!
     
    Bilbao projel mezičasem na vrcholu stoupání se ztrátou necelých čtyř sekund na Hirta! Ještě to stále může Honza Hirt zvládnout, musí ale ze sebe vytáhnout poslední špetky sil! Páté místo není daleko!
     
    Jan Hirt nejede časovku ale vůbec špatně! Na mezičase figuruje na 22. místě s časem 15:39! Klíčový bude čas Bilbaa, na něhož ztrácí Honza 12 sekund.
     
    Start
    A do závodu vyráží Australan Jai Hindley. Dlouho se mu nevedlo nalézt recept na Carapaze, na něhož ztrácel pouhé tři sekundy. Ve dvacáté etapě však Ekvádorce utavil, pláchl mu a dnes se může stát historicky prvním australským vítězem Gira! Potřebuje k tomu zvládnout posledních 17,4 kilometrů!
     
    Start
    A teď už k závěrečné časovce vyráží Jan Hirt z Intermarché! Český závodník v letošních horských etapách vybojoval jedno vítězství a jednou byl třetí. A díky dalším povedeným výkonům v horách, a i v Dolomitech, je průběžně na skvělém šestém místě.
     
    Cíl
    Mathieu van der Poel to změnil. Do cíle se dostal na druhém místě, ovšem s ohromnou ztrátou 40 sekund na vedoucího Sobrera. Schmid klesnul na třetí místo, Cort je čtvrtý.
     
    Cíl
    Fenomenální čas od Mattea Sobrera! Ital po trati doslova letěl, průměrná rychlost činí 46,588 kilometrů! A v cíli je na prvním místě v čase 22:24 s náskokem 1:17 na druhého Schmida! Je to útok na vítězství od závodníka z Teamu BikeExchange?
     
    Cíl
    Ale proč čekat na Sobrera, když Švýcar Mauro Schmid dokázal v cíli předčit Corta o zhruba půl sekundy! Takže nyní je vedoucím závodníkem tento borec z Quick-Stepu.
     
    Cíl
    Magnus Cort to naopak stihl a o šest sekund překonal Australana Hepburna! Jde do čela dnešní veronské časovky!
     
    Cíl
    Michael Hepburn z Team BikeExchange Jayco dorazil do cíle v čase 23:48 o více než minutu před van den Bergem! Třetí je Serry a na čtvrté místo se zařadil Brit Matthew Holmes, jenž odsunul na pátou příčku Milese Scotsona.
     
    Pozor na Michaela Hepburna! Na vrchol stoupání dorazil v čase 15:10 a je o 42 sekund rychlejší než druhý v pořadí Holmes!
     
    Cíl
    A právě van den Berg už dojel i do cíle! Jeho průměrná rychlost v časovce má hodnotu 41,936 kilometrů a s časem 24:53 poráží Serryho o necelé tři sekundy! Na čtvrté místo za Davyho se mezitím zařadil Ital Tagliani.
     
    Cíl
    Pieter Serry zvládl časovku v čase 24:56. Je prvním závodníkem, pro kterého letošní Giro d’Italia končí! Skončí v celkovém pořadí mezi posledními, ale to jej trápit nemusí. Jeho úkoly byly trochu jiné než útoky na celkové pořadí.

    Jan Vojkůvka