Rakúsko – Fínsko 2:4 (kon.) | Česko – Švédsko 9:3 (kon.)
koniec
Rakúsko
2:4 (0:2, 2:1, 0:1)
Fínsko
cz Sobota 30.04.2022, 12:00 • Ostravar Aréna, Ostrava (CZE) • Euro Hockey Tour
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Rakousko řádně potrápilo v úvodním zápase na Českých hokejových hrách tým Švédska a nyní se pokusí zaskočit dalšího severského soupeře, kterým bude už v sobotu poledne Finsko. Suomi dokázali udolat český tým a na rozdíl od svého nadcházejícího protivníka vstoupili do turnaje úspěšně. Dokáže Finsko roli favorita potvrdit?
     
    Úvodní sestavy:

    Rakousko: Kickert (Madlener) – Unterweger, Maier, Heinrich (A), Zündel, Wolf, Hackl, Kragl, Kirchschläger – Ganahl (A), Haudum, Feldner – Raffl (C), Nissner, Schneider – Zwerger, Baumgartner, Lebler – Macierzynski, Rauchenwald, Schwinger.
    Trenér: Roger Bader

    Finsko: Tuohimaa (Westerholm) – Lehtonen, Kaski, Friman, Saarijärvi, Maalahti, Hietanen, Ohtamaa (A), Pelli – Aaltonen, Manninen (A), Innala – Rajala, Petman, Ojamäki – Pesonen, Sallinen, Palmu – Erholtz, Mäenalanen, Anttila (C).
    Trenér: Jukka Jalonen

    Rozhodčí: Daniel Pražák, Adam Kika. Čároví: Miroslav Lhotský, Jiří Svoboda.
     
    Hymny obou národních týmů jsou za námi a střetnutí mezi Rakouskem a Finskem může začít. Vaše tipy?
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Kotouč dopadl na českého lva ve středovém kruhu a utkání mezi Finskem a Rakouskem bylo zahájeno. Rakušané chtějí potrápit dalšího silného soupeře.
     
    01:28
    Rakousko nemá v sestavě otloukánky a dokonalým příkladem je Thomas Raffl. Kapitán Rakušanů, který se účastnil mistrovství světa 2011 a 2015 a také ZOH.
     
    02:17
    Jere Sallinen chtěl zavést puk na ose ledové plochy do útočného pásma, jenže proti sobě měl dvě věže rakouské obrany, o jednu z nichž se rozbil, a upadl.
     
    03:35
    Nico Feldner se ocitl před bránou v obrovské šanci po přihrávce Manuela Ganahla z pravého křídla, bekhendem ale na finského brankáře nevyzrál! Frans Tuohimaa skvěle zasáhl – 0:0.
     
    04:32
    Oliwer Kaski vypálil na pravé křídle od modré čáry, zatímco Mikko Lehtonen na levém z vrcholu kruhu pro vhazování, David Kickert ale obě střely Finů vyrazil.
     
    05:36
    David Maier na pravém křídle vystřelil z ostrého úhlu a Frans Tuohimaa na přední tyči snadno zasáhl, když šel rychle do kolen a kotouč sevřel mezi rukavicemi.
     
    06:38
    Rakušané hrají zatím velice sympaticky a navazují na podařený výkon proti Švédsku. Zatím jsme byli svědky jedné obrovské šance a mělo ji právě Rakousko.
     
    06:59
    Dominic Hackl skvěle zabojoval na levém křídle a Rakousko vystřelilo od modré čáry, jenže táhlá střela zápěstím byla zablokována. Frans Tuohimaa bez práce.
     
    07:33
    David Kickert vyrazil finskou střelu mimo ledovou plochu a po přerušení následuje krátká komerční přestávka.
     
    07:45
    Oliwer Kaski zavážel na ose ledové plochy kotouč do útočného pásma, jenže Miro Aaltonen v něm byl na pravém křídle rychleji. Postavení mimo hru. Stále 0:0.
     
    08:12
    Ve finále českého playoff mezi Spartou a Třincem bylo pražskému celku často pískáno postavení mimo hru a dnešní utkání je podobné. Jeden ofsajd za druhým.
     
    08:48
    Harri Pesonen teď vypálil na vrcholu levého kruhu pro vhazování bez přípravy, jenže jeho rána zamířila pouze doprostřed brány, kde puk snadno lapil David Kickert.
     
    10:53
    Rakousko sahalo proti Švédsku po bezbrankové remíze, nakonec ale čtrnáct minut před koncem zápasu přece inkasovalo a úvodní zápas na Českých hrách prohrálo.
     
    10:53
    Hokejisté Suomi vystřelili na pravém křídle od modré čáry a puk byl přizvednut do ochranné sítě. Následuje druhá komerční přestávka. Stále hrajeme bez branek.
     
    10:57
    Juuso Hietanen vypálil na ose útočného pásma od modré čáry ihned po vhazování a puk mířil k levé tyči, David Kickert ale dobře zasáhl svou vyrážečkou.
     
    11:56
    Petrus Palmu nastřelil puk od modré čáry k levé tyči, kde puk tečoval Kalle Maalahti, a David Kickert vytáhl skvělý zákrok, když kotouč vyrazil!
     
    12:00
    Dominic Hackl byl vyloučen na dvě minuty za hákování a Finové vybojovali zásluhou velké aktivity první přesilovou hru. Rakušany čeká velmi těžká práce.
     
    12:18
    Miro Aaltonen vypálil na bodu pravého kruhu pro vhazování bez přípravy, jeho rána ale zamířila přímo do hrudi rakouského brankáře, který kotouč podržel.
     
    13:27
    Finsko právě vstřelilo branku! JERE INNALA si počkal v mezikruží na nahození Mira Aaltonena z vrcholu pravého kruhu a skvělou tečí puk usměrnil nad vyrážečkou rakouského brankáře do vzdálenějšího levého rohu brány! Je to 0:1. Asistence: Miro Aaltonen a Mikko Lehtonen.
    13:27 Jere INNALA - 0:1
     
    15:22
    Finsko právě vstřelilo branku! HARRI PESONEN si najel před bránu na přihrávku Jereho Sallinena z pravého křídla a parádní tečí usměrnil puk do vzdálenějšího levého horního rohu brány! Dva góly po dvou tečích z podobného místa a Finové vedou v Ostravě 2:0. Asistence: Jere Sallinen.
    15:22 Harri PESONEN - 0:2
     
    17:02
    Finové si vytvořili obrovský tlak a na pravém křídle se dostali po nahození od hrazení k další teči, tentokrát ale David Kickert puk lapil. Komerční přestávka. Stav 0:2.
     
    18:42
    Harri Pesonen odvedl obrovskou práci, když v obranném pásmu vybojoval puk, na levém křídle ho bleskově zavezl do útočného pásma, u hrazení ustál souboj s dvěma protihráči a ještě připravil šanci pro Petruse Palmua, který u pravé tyče ani nadvakrát neuspěl! Neskutečné bruslení a skill.
     
    18:42
    Gerd Kragl dostal trest za držení a Finsko si zahraje v závěru první třetiny druhou přesilovku. První využilo.
     
    19:00
    Do konce úvodní části utkání zbývá odehrát 1 minuta.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Nico Fledner mohl poslat Rakousko po necelých čtyřech minutách hry senzačně do vedení, jenže v tváří v tvář brankářovi neuspěl a poté už to byla tradiční jízda od Finska. Suomi dominovali a nakonec se dvakrát prosadili po dvou tečích. V přesilové hře skóroval Jere Innala a v běžném počtu hráčů krátce před přestávkou Harri Pesonen. Skóre po první třetině. Rakousko 0 Finsko 2.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 12:53
     
    Statistiky po první třetině: Střely na bránu: 4-17; Zablokované střely: 7-7; Vhazování: 50%-50%; Hity: 2-1; Přesilové hry: 0/0-1/2; Trestné minuty: 4-0.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:28
    Toni Rajala nabral na ose útočného pásma obrovskou rychlost a od modré čáry napřáhl k prudké ráně s příklepem, která skončila v náručí Davida Kickerta.
     
    20:52
    Rakouský brankář zasáhl proti střele od modré čáry pravým betonem a na bodu levého kruhu se dostal k dorážce Mikko Lehtonen, i jeho pokus ale vyrazil.
     
    21:14
    Finsko právě vstřelilo branku! Rakousko nyní předvedlo špatnou rozehrávku a JERE INNALA pak skóroval z blízkosti po přiťuknutí Harriho Pesonena! Vypadalo to však, že kotouč si sklepl hokejkou do vlastní brány během otočky David Kickert. Stav je 3:0. Asistence: Harri Pesonen.
    21:14 Jere INNALA - 0:3
     
    24:10
    Mikko Lehtonen vypálil s příklepem na bodu levého kruhu pro vhazování a jeho rána mířila do vzdálenějšího pravého horního rohu brány, David Kickert ho ovšem horní částí lapačky vytáhl na vzdálenější tyč! Mohlo to být už 4:0 pro Suomi.
    24:10 Mikko Lehtonen orazítkoval pěknou střelou pravou tyč!
     
    26:42
    Útočník Miro Aaltonen byl vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění a Rakousko si zahraje přesilovku.
     
    27:09
    Peter Schneider vystřelil na vrcholu levého kruhu od hrazení zápěstím a Frans Tuohimaa na přední tyči puk zastavil, přestože toho moc neviděl.
     
    28:49
    Rakousko právě vstřelilo branku! Frans Tuohimaa předvedl několik skvělých zákroků, jenže kotouč nakonec dorazil do prázdné brány po obrovském závaru DOMINIC ZWERGER! Asistence: Brian Lebler a Benjamin Baumgartner.
    28:49 Dominic ZWERGER - 1:3
     
    30:58
    Rakousko tedy zvýšilo obrátky a dokázalo se prosadit. Vracíme se zpět po krátké komerční přestávce – 1:3.
     
    32:54
    Jere Innala mohl zkompletovat hattrick, když na pravém křídle vypálil z úhlu a jeho střela skončila na boční síti.
     
    33:47
    Rakousko právě vstřelilo branku! Dominic Zwerger sice po přečíslení dva na jednoho a přihrávce BRIANA LEBLERA z pravé strany u levé tyče ležícího brankáře Finska nepřekonal, po přihrávce zpoza brány ale skóroval sám, když střelou z mezikruží vymetl levý roh! Asistence: Dominic Zwerger a Benjamin Baumgartner.
    33:47 Brian LEBLER - 2:3
     
    35:01
    Sledujeme velice zajímavé utkání. Rakousko prohrávalo už o tři góly, jenže dvěmi zásahy se vrátilo zpět do zápasu. Po přerušení následuje reklamní přestávka.
     
    35:25
    Ville Petman krásně vystřelil na vrcholu levého kruhu zápěstím a nad vyrážečkou rakouského brankáře mířil do předního horního rohu brány, puk se ale od horní tyče odrazil do ochranné sítě!
    35:25 Ville Petman zacinkal nádhernou střelou na horní tyč!
     
    36:37
    Arttu Pelli míchal s pukem na vrcholu mezikruží, jenže skončil na ledě a Rakousko vyhodilo puk na zakázané uvolnění. Poté vhazování po levici Davida Kickerta.
     
    37:05
    Finsko mělo obrovskou šanci, když se střela z mezikruží svezla po pravém betonu rakouského brankáře do vzdálenější levé tyče a Marko Anttila mohl skórovat z úhlu do prázdné brány, jenže David Kickert předvedl spektakulární zákrok! Včas se vrátil do brány a vsedě puk senzačně vyrazil pravým betonem! Možná zasáhl obránce.
    37:05 Kapitán Finů Marko Anttila neproměnil obrovskou šanci!
     
    39:00
    Do konce druhé třetiny zbývá odehrát 1 minuta.
     
    39:34
    Vili Saarijärvi vystřelil na vrcholu levého kruhu a na přední tyči snadno zasáhl David Kickert. Puk podržel.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Jere Innala sice vstřelil po přestávce svůj druhý gól v zápase a Rakousko prohrávalo už o tři góly, jenže poté zabralo a dokázalo se vrátit zpět do zápasu. Dominic Zwerger a Brian Lebler se postarali o to, že třetí třetina ještě může být hodně zajímavá. Finové měli i trošku smůly, protože v prostřední části dvakrát trefili tyč a nevyužili jednu obrovskou šanci. Skóre po druhé třetině duelu v Ostravar Aréně. Rakousko 2 Finsko 3.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 13:47.
     
    Statistiky po druhé třetině: Střely na bránu: 14-29; Zablokované střely: 11-16; Vhazování: 51%-49%; Hity: 3-4; Přesilové hry: 0/1-1/2; Trestné minuty: 4-2.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:22
    Kalle Maalahti předvedl kličku před vlastní bránou do protipohybu Benjamina Nissnera, který ho fauloval.
     
    42:15
    David Kickert předvedl během oslabení Rakouska dva zákroky a našim jižním sousedům se podařilo vyhodit.
     
    43:09
    Finové předvedli hodně kostrbatý přechod do útočného pásma, ve kterém sice byla trojice hráčů v modrých dresech, jenže nemohli hrát kvůli signalizovanému ofsajdu. Rakousko samozřejmě nikam nespěchalo.
     
    43:39
    Benjamin Nissner se vrátil zpět na led z trestné lavice a z pravého křídla jel sám na bránu, na přední tyči ale zamířil přímo do hrudi brankáře!
     
    44:21
    Rakousko se poté dostalo na vrcholu levého kruhu k nahození a Frans Tuohimaa ukryl kotouč v své lapačce.
     
    45:56
    Benjamin Nissner byl natlačen jedním z Finů na bránu, která byla posunuta, a Finové tedy nemohou střídat.
     
    46:31
    Benjamin Nissner přihrával zpoza brány k pravé tyči, kde mohl skórovat útočník Thomas Raffl, jenže druhý jmenovaný hráč měl zablokovanou hůl a střela nikde.
     
    47:16
    Benjamin Baumgartner šlápl do pedálů a chtěl dovést puk až do brány, Frans Tuohimaa se ale překonat nenechal a následuje krátká komerční přestávka.
     
    47:16
    Rakousko sice vyšlo proti Švédsku v úvodním zápase Czech Hockey Games gólově naprázdno, na bránu soupeře ale vyslalo 34 střel a ukazuje svůj potenciál.
     
    48:25
    Svěřenci Rogera Badera jsou dnes mnohem efektivnější a v závěru zápasu usilují o vyrovnání. Finové vedou 3:2.
     
    49:11
    Finsko právě vstřelilo branku! Finové předvedli rychlý přechod do útoku a NIKO OJAMÄKI se ocitl před bránu po přihrávce Toniho Rajaly z pravé strany úplně sám, čehož využil, a po kličce do bekhendu skóroval do prázdné brány! Je to tedy 2:4. Asistence: Toni Rajala a Oliwer Kaski.
    49:11 Niko OJAMÄKI - 2:4
     
    51:15
    Finové nepříjemně nahodili puk z pravé strany před bránu a Rakušané ho s problémy dokázali dostat pryč.
     
    52:40
    Jere Innala mohl zkompletovat hattrick, když vystřelil na bodu levého kruhu, jenže trefil pouze logo na hrudi Davida Kickerta, který kotouč bez problému vyrazil.
     
    53:12
    Dnešní utkání sleduje 4192 diváků.
     
    53:12
    Rakušané se mohli řítit sami na bránu, jenže kolmá přihrávka před bránu byla nepřesná a další útočnou akci týmu zastavilo postavení mim hru. Reklamní brejk.
     
    54:48
    Rakousko čeká v posledním zápase na Českých hokejových hrách česká reprezentace, zatímco Finsko vyzve v severském derby hokejisty Tre Kronor.
     
    54:59
    Lukas Haudum byl vyloučen na dvě minuty za držení a Finsko si zahraje v závěru zápasu přesilovou hru.
     
    55:18
    Mikko Lehtonen nedokázal na modré čáře zpracovat puk po zpětné přihrávce a Finové se sami připravili o útočné pásmo. Za vedení 4:2 je to ale příliš mrzet nemusí.
     
    56:18
    Toni Rajala mohl vypálit na bodu pravého kruhu bez přípravy, jenže ještě přihrával na vzdálenější levou tyč, kde se jeden z jeho spoluhráčů ke střele nedostal.
     
    57:10
    Finsko se ocitlo na levém křídle v postavení mimo hru. Rakousko přečkalo oslabení. Následuje reklamní přestávka. Suomi vedou v závěru zápasu o dva góly.
     
    59:00
    Do konce dnešního utkání zbývá odehrát 1 minuta.
     
    Konec zápasu.
     
    Rakušané dnes potrápili po Švédsku také Finsko, proti kterému v prostřední části utkání dokázali téměř smazat tříbrankové manko, vyrovnat se jim ovšem nepodařilo a Suomi ve třetí třetině pojistili své druhé vítězství na Českých hokejových hrách. Skvělý zápas odehrál Jere Innala, který vstřelil dva góly. Rakousko 2 Finsko 4.
     
    Statistiky: Střely na bránu: 17-39; Zablokované střely: 12-16; Vhazování: 46%-54%; Hity: 3-4; Přesilové hry: 0/1-1/4; Trestné minuty: 8-2.
     
    Nejlepší hráči utkání

    Dominic Zwerger (AUT) 1+0
    Harri Pesonen (FIN) 1+1 (14:21:21)

    Tomáš Reiner

    Góly a asistencie: 29. Zwerger (Lebler, Baumgartner), 34. Lebler (Zwerger, Baumgartner) – 14. Innala (Aaltonen, Lehtonen), 16. Pesonen (Sallinen), 22. Innala (Pesonen), 50. Ojamäki (Rajala, Kaski)


    Rakúsko: Kickert (Madlener) – Unterweger, Maier, Heinrich (A), Zündel, Wolf, Hackl, Kragl, Kirchschläger – Ganahl (A), Haudum, Feldner – Raffl (C), Nissner, Schneider – Zwerger, Baumgartner, Lebler – Macierzynski, Rauchenwald, Schwinger.
    Tréner: Roger Bader

    Fínsko: Tuohimaa (Westerholm) – Lehtonen, Kaski, Friman, Saarijärvi, Maalahti, Hietanen, Ohtamaa (A), Pelli – Aaltonen, Manninen (A), Innala – Rajala, Petman, Ojamäki – Pesonen, Sallinen, Palmu – Erholtz, Mäenalanen, Anttila (C).
    Tréner: Jukka Jalonen

    Rozhodca: Daniel Pražák, Adam Kika. Čároví: Miroslav Lhotský, Jiří Svoboda

    Diváci: 4192