Brno – Příbram 1:0 (kon.) | Opava – Jihlava 1:0 (kon.)
koniec
Slezský FC Opava
1:0 (0:0)
FC Vysočina Jihlava
cz Piatok 01.04.2022, 18:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 21. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    V páteční podvečer bude opavský stadion v Městských sadech hostit duel mezi Slezským FC Opava a FC Vysočina Jihlava. Jak si oba celky stojí v probíhajícím ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY?
     
    Slezský FC Opava (5. místo, 32 bodů)

    Fotbalisté Slezského FC budou v pátečním utkání favoritem. Není žádným tajemstvím, že opavský tým by rád na jaře atakoval barážové pozice. Na ně v tuto chvíli vyhlíží z pátého místa tabulky s minimálním odstupem tří bodů.

    Na jaře se navíc může pochlubit velmi slušnou formou. Slezané sice začali nečekanou porážkou 1:4 v Drnovicích, kde podlehli Vyškovu, jenže od té doby drží sérii tří zápasů bez porážky. Doma neztratili ani bod, když porazili Třinec (3:0) i Duklu Praha (2:0), po bezbrankové remíze navíc přivezli bod z Chrudimi.

    Na poslední úspěchy z domácího prostředí budou chtít Opavští navázat v pátek. „Čeká nás těžký soupeř. V Jihlavě jsme sice na podzim zvítězili, ale domácí byli velice kvalitním soupeřem. Je to velmi mladý a běhavý mančaft, který nic nevypustí. Pevně věřím, že všechny body zůstanou v Opavě,” hlásí pro klubový web kouč SFC Roman West.

    I ten bude mít pro páteční duel k dispozici navrátilce z národního týmu. Reprezentační povinnosti v týmu do 20 let si plnil záložník Samuel Šigut. Do plného tréninku s týmem se zapojil i nejlepší střelec týmu Matěj Helešic, který v posledním utkání s Duklou naskočil do hry na závěrečných 25 minut.

    West ale ztratil jednoho ze svých klíčových mužů. Kvůli nataženému vazu v koleni bude absentovat polský šikula Bartosz Pikul, jenž se na jaře zatím ukazoval ve velmi dobré formě.

    „Od doktora dostal nařízený dvoutýdenní klid. Bartosz byl v utkání s Duklou u všeho podstatného. Nahrál na obě branky, dostal do velké šance Rataje. Je to pro nás velmi citelná ztráta, ale musíme se s tím vyrovnat,“ říká opavský kouč v rozhovoru pro Deník.
     
    FC Vysočina Jihlava (12. místo, 23 bodů)

    Jihlavské mužstvo se nachází na 12. příčce tabulky, ale záchranářské starosti se ho rozhodně netýkají. Na předposlední Chrudim má tým z Vysočiny náskok osmi bodů, zato ho dělí jen tři body od sedmé příčky, kterou nyní okupuje pražská Dukla.

    Trenér Jan Kameník má k dispozici mladý kádr s věkovým průměrem 23 let. Přísun nutných zkušeností zajišťují záložníci Matúš Lacko (34 let), Lukáš Zoubele (36 let) či zimní posila Tijani Belaid (34 let). Borec, jenž si v minulosti udělal dobré jméno v pražské Slavii.

    Jihlava na jaře absolvovala tři zápasy se ziskem tří bodů. Po domácí porážce s Brnem (0:3) zdolala Ústí nad Labem v poměru 2:1 a následně podlehla Vlašimi na její půdě 1:3.

    Po reprezentační pauze se Jihlavě vrátili mladí reprezentanti Adam Ritter s Tomášem Vlčkem, jenž se představili v národním týmu do 20 let. Záložník Lukáš Fila se v dresu osmnáctky představil na turnaji ve Španělsku. A to není vše.

    „Na zápas už bude připravený i Filip Vedral (s pěti góly nejlepší střelec týmu – pozn. red.), který v souboji s Vlašimí chyběl,” prozrazuje pro web Vysočiny její sportovní ředitel Lukáš Vaculík.

    Podzimní vzájemný duel v Jihlavě vyšel lépe opavskému týmu, který zvítězil 2:0. Kdo se bude radovat tentokrát?
     
    Delegace rozhodčích
    Páteční zápas mezi Slezským FC Opava a Vysočinou Jihlava bude jako hlavní rozhodčí řídit Marek Radina, na čarách mu budou asistovat pomezní sudí Lucie Ratajová (AR1) a Milan Vyhnanovský (AR2). Delegátem FAČR je Karel Vidlák a technickým delegátem LFA je Miroslav Poklop.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Digaňa – Celba, Žídek (C), Janoščín, Kadlec – Didiba, Rychlý – Šigut, Darmovzal, Helešic – Rataj.
    Náhradníci: Lasák – M. Bílek, Kramář, Macháček, Janjuš, Šcudla, Kopečný.
    Trenér: Roman West.

    FC Vysočina Jihlava: Vejmola – T. Svoboda, T. Vlček, D. Krčík, Peřina – Lacko (C), Tureček, Selnar, Ritter – Zoubele, Křivánek.
    Náhradníci: Jágrik – Vedral, Belaid, Fila, L. Arroyo, Tall, Christodoulou.
    Trenér: Jan Kameník.

    Rozhodčí: Radina – Ratajová, Vyhnanovský.
     
    Hráči obou mužstev už přichází na hrací plochu, za malý okamžik začínáme.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Akci Opavy táhl Rataj, po centru Helešice z levé strany si míč zpracoval Rychlý, ale střela z pětadvaceti metrů mu příliš nesedla.
     
    2
    Na opačné straně Křivánek hledal centrem do vápna své spoluhráče, ale domácí obránci uklidili míč do bezpečí.
     
    3
    Povedená akce domácích. Didiba odcentroval od pravé lajny, balon posadil na hlavu Rataje, ale ten zakončil přesně do míst, kde číhal gólman Vejmola.
     
    5
    Opavští se snaží něco vymyslet, ale Vysočina zatím domácí do vážnějších příležitostí nepouští.
     
    7
    Nyní už to vypadalo mnohem zajímavěji, jenže přihrávka Darmovzala prošla celou šestnáctkou a nenašla nikoho z jeho spoluhráčů.
     
    12
    Hostující Tureček zatáhl na půli hřiště za záchrannou brzdu a sudí Radina mu ukazuje žlutou kartu.
     
    13
    Kombinace Opavských na pravé straně hřiště nevedla k ničemu nebezpečnému, dopředu může Jihlava.
     
    15
    Zoubele cpal ostrý centr do vápna, ale Janoščín míč odvrátil alespoň na chvíli do bezpečí ...
     
    16
    ... Hráči Jihlavy pokračovali v útočné akci. Zpoza vápna vypálil Selnar, míč po jeho zblokované jedovce končí v zámezí. Roh pro Vysočinu.
     
    17
    Selnar rohový kop rovnou i rozehrál, míč se po sérii odrazů dostal mimo velké vápno, vší silou se do něj opřel Peřina, jenže vystřelil vysoko nad opavskou bránu. Digaňa mohl zůstat v klidu.
     
    18
    Rataj vepředu dobře podržel balon, posunul ho doleva na nabíhajícího Helešice, jenže tomu vůbec nevyšel centr. Následuje odkop od brány Vysočiny.
     
    19
    Hosté se už už hnali do rozhozené obrany domácích, ale útočnou akci hostů zastavil zdvižený praporek pomezní Ratajové – ofsajd.
     
    20
    Máme za sebou úvodních dvacet minut utkání a nutno říct, že zatím sledujeme vyrovnanou partii. Slibnou možnost měl hned v úvodu zápasu domácí Rataj, jinak ale na vyložené šance čekáme.
     
    21
    Ritter nyní sice poslal k zemi Darmovzala, ale Opava pokračuje v akci.
     
    22
    Šigut se uvolnil na pravé straně hřiště, poslal míč pod sebe na Helešice, ale ten se zamotal mezi třemi protihráči a vzápětí o balon přišel.
     
    24
    Lacko tvrdě složil k zemi jednoho z domácích borců a za svůj zákrok vyfasoval žlutou kartu.
     
    25
    Standardku rozehrál Kadlec, odvrácený balon vracel do vápna Helešic, našel Rataje, ale jeho hlavička k ničemu zajímavému nevedla.
     
    26
    Před Celbou se před šestnáctkou otevřel volný prostor, opavský obránce vypálil, ale trefil jen klubko před sebou.
     
    27
    Po nedorozumění v obraně Jihlavy se hnal za odraženým míčem Rataj. Dřív než opavský dravec byl ovšem u balonu hostující gólman Vejmola, jenž zažehnal hrozící nebezpečí.
     
    28
    A pozor! Připomínají se i hosté. Odražený balon nyní z necelých dvaceti metrů napálil jihlavský kapitán Lacko, míč po jeho tečované dělovce končí v zámezí. Roh pro Vysočinu.
     
    29
    Tureček po rohu zakombinoval u pravé lajny, poslal míč na Zoubeleho, který ho přepustil Ritterovi, jeho pas ale nikdo z jeho spoluhráčů nepochopil. Směr hry se tak obrací.
     
    30
    Hosté přišli o balon a před domácími se rýsovalo zajímavé přečíslení, Ratajovo zakončení ale bylo nepřesné.
     
    31
    Křivánkovu přihrávku zblokoval Kadlec na roh. Rozehraje ho Ritter.
     
    32
    Šiguta stáhl Tureček. Domácí si žádali žlutou kartu pro hostujícího hráče, který už jednu má, ale rozhodčí je jiného názoru.
     
    33
    Kadlecův centr nenašel žádného adresáta, ale domácí rychle získali balon zpět na své kopačky.
     
    34
    Helešic ovšem neobešel Vlčka a dopředu už míří hosté.
     
    35
    Hra je nyní na chvíli přerušena pro drobný faul Opavských a Didiba toho rychle využívá k přezutí.
     
    36
    Zoubele dostal parádní centr do vápna, jeho hlavičku skvěle vyrazil Digaňa, ale vzrušení je zbytečné – jihlavský útočník byl v ofsajdu.
     
    37
    Opavští operovali na levé straně hřiště, jenže Didiba pak lehkovážným pasem pouze daroval míč soupeři.
     
    38
    Šigut hlavou prodloužil balon po dlouhém nákopu Janoščína na Rataje, ale ten neměl šanci zachytit míč na hřišti.
     
    39
    Obrovská šance Jihlavy! Ritter krásně vyvezl míč po levé straně hřiště, do opavského vápna poslal prudkou přihrávku. Tu si našel Zoubele a střelou bez přípravy z dobré pozice přestřelil domácí bránu! Teď měli Slezané velké štěstí.
     
    40
    Hosté opět získali míč na opavské polovině a znovu to "smrdělo". Zoubele tentokrát centroval, Selnar hlavičkoval, ale na konci celé akce byl Digaňa a jeho rukavice.
     
    41
    Jihlavští jsou v posledních minutách aktivnější a dál kombinují na opavské polovině hřiště.
     
    43
    Dlouhý nákop Vlčka odvrátil mimo vápno opavský kapitán Žídek razantní hlavičkou, ale domácím teď trochu zavařil Didiba, jenž balon následně nakopl jako svíci k nebi.
     
    44
    Hostující fotbalisté ovšem vinou vlastní nepřesnosti o míč přišli ...
     
    45
    ... Ale ne na dlouho, protože to samé se stalo i Opavským. Svoboda s Ritterem teď kombinují u rohového praporku.
     
    45
    Žluto-modří je ale odzbrojili, v závěru poločasu ještě mohou zahrozit.
     
    45
    ... To by ale vzápětí nemohli přijít o balon. Navíc si pomohli faulem a Dukla má k dispozici přímý volný kop.
     
    45
    Rozhodčí Radina nastaví v první půli jednu minutu.
     
    45+1
    Vysočina ovšem se standardkou nenaložila vůbec dobře. Míč končí v zámezí a do hry ho uvede opavský brankář Digaňa. To bude zřejmě poslední moment prvního poločasu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    První půle je za námi a mnoho zajímavého se toho na hřišti neodehrálo. V úvodu utkání měl po centru Didiby solidní příležitost Rataj, ale jeho hlavičku z těžké pozice si pohlídal gólman Vejmola. V závěru poločasu byli aktivnější hosté a mohli se dostat do vedení, Zoubele ovšem z dobré pozice vysoko přestřelil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Opavští se ihned po rozehrávce vydali dopředu, Rataj se rychle otočil s míčem a vypálil těsně vedle pravé tyče hostující brány!
     
    47
    Hosté po neúspěšném útoku přišli o balon, ale útok Opavy zastavili hned v zárodku za cenu faulu.
     
    48
    Didiba se shodou okolností objevil u rohového praporku, odkud svým centrem hledal Rataje, ale Tureček opavského útočníka k zakončení nepustil.
     
    49
    Na opačné straně si rovnal míč na střelu Selnar, ale na hranici vápna ho včas dostoupil Rychlý. Hosté ovšem dál zůstávají na balonu ...
     
    50
    ... Jejich ofenzivní manévry ukončil Zoubele svou sice prudkou, ale nepřesnou střelou mimo tyče.
     
    51
    Didiba se vzteká a dává volný průchod svým emocím. Pomezní Ratajová totiž odmávala jeho útočný faul v souboji s Peřinou na kraji hřiště.
     
    52
    Opavská defenziva se teď sama vystavila do nekomfortní situace. Žídek vše řešil ve spolupráci s Digaňou, ten ale odkopl míč jen do autu.
     
    53
    Hosté jsou stále nasáčkováni u opavského vápna ...
     
    54
    ... A vybojovali roh.
     
    55
    Rozehrál ho Selnar, na jeho centr si naskočil Zoubele, jenže zahrál rukou a sudí to dobře viděl.
     
    56
    Po nákopu Janoščína si Šigut v souboji s Lackem pomohl loktem.
     
    57
    Po centru z pravé strany, který prolétl opavským vápnem, Celba raději uklidil míč na roh.
     
    58
    Po rohu vznikl pořádný závar v opavské šestnáctce. Napočítal jsem snad tři střelecké pokusy hostujících hráčů, všechny z nich ale obětavě zastavili opavští fotbalisté. Digaňa nemusel zasahovat.
     
    58
    Na hřišti ještě zůstal v bolestech ležet opavský kapitán Žídek a domácí toho využijí ke střídání. Nevypadá to na nic vážného, Žídek bude v pořádku.
     
    58
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Matěj Helešic, přichází Adam Šcudla.
     
    59
    Hosté nyní Opavu tlačí. Janoščín ve skluzu nezastihl míč na hrací ploše, roh pro Vysočinu.
     
    60
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Jakub Selnar, přichází Tijani Belaid.
     
    60
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Matúš Lacko, přichází Filip Vedral.
     
    61
    Hostující roh opavská defenziva sice odvrátila, ale jen do autu.
     
    62
    Aktivní Zoubele se dostal k další střele, tu zblokoval Žídek na roh.
     
    63
    Opavští fanoušci jsou zatím z vystoupení svých oblíbenců zklamaní. Kotel přichází s jasným vzkazem pro hráče: Bojujte za Slezský!
     
    64
    Teď už to vypadalo pro Opavu lépe, ale Šigut neudržel míč na hrací ploše.
     
    64
    Na opačné straně Ritter dostal dlouhý pas do běhu, ale Žídek byl u balonu dřív, před jihlavského záložníka si dal tělo a zabránil nebezpečí.
     
    64
    Opava právě vstřelila branku!
    Po hodině hry jsme se dočkali úvodního gólu utkání. Na centr Jana Kadlece z levé strany si naskočil TOMÁŠ RATAJ, hlavou trknul do míče, který nádherně doplachtil až k zadní tyči! Gólman Vejmola se po balonu natahoval marně a slezský favorit vede!
     
    67
    Slezané po vstřelené brance ožili a vymýšlí další útočné akce.
     
    68
    Domácí lavička se nyní rozčiluje po neodpískaném zákroku na Janoščína, který zůstal ležet na trávníku.
     
    69
    Šigut natáhl zpoza vápna, jihlavský trojblok odvrátil míč k Darmovzalovi, který se krásně položil do střely z voleje, ale balon končí nad jihlavskou bránou.
     
    70
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Samuel Šigut, přichází Denis Kramář.
     
    70
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Denis Darmovzal, přichází David Macháček.
     
    71
    Střídající Macháček se ihned zapojil do hry a vybojoval autové vhazování pro Opavu.
     
    72
    Rataj si nyní skvěle převzal přihrávku Didiby a Krčík ho zastavuje jen za cenu faulu. Za ten navíc inkasuje žlutou kartu.
     
    73
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Adam Ritter, přichází Lukáš Fila.
     
    73
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Lukáš Zoubele, přichází Mame Tall.
     
    74
    Kramář nyní uvolnil Didibu, jeho centr si ale nenašel Rataj ani Ščudla. Teď měli hosté štěstí.
     
    76
    Skvělá myšlenka, ale horší provedení: Ščudla chtěl rychlým pasem rozběhnout Kramáře, ale dřív doběhl k míč jihlavský brankář Vejmola.
     
    77
    Rataj v souboji na půli hřiště utrpěl drobné šrámy, ale ve hře bude pokračovat.
     
    78
    Jihlavští nyní po faulu Kramáře mají k dispozici standardku ze slibné pozice.
     
    79
    Někdejší záložník pražské Slavie Belaid cpal balon na zadní tyč, ale Digaňa si hlasitě zakřičel a vyboxoval balon do bezpečí.
     
    80
    Opavští rychle obrátili hru, Rataj skvostným pasem poslal míč na rozběhnutého Ščudliu, ale ten bohužel pro domácí nepředvedl ideální zpracování balonu, a pak o něj přišel.
     
    80
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Joss Didiba, přichází Michal Bílek.
     
    80
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Tomáš Rataj, přichází Miloš Kopečný.
     
    81
    Dnešní utkání sleduje 936 diváků.
     
    82
    Opavští ubránili kombinaci hostujícího týmu, Bílek vysunul přihrávkou dopředu Kramáře, který hledal Ščudlu, před ním ovšem včas zasáhl Krčík. Tohle šlo dohrát lépe.
     
    83
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Radek Křivánek, přichází Luis Arroyo.
     
    84
    Hosté se logicky tlačí dopředu, ale Slezanům se daří jihlavské útoky rozbíjet.
     
    85
    Tohle mohla být pojistka! Celba nadýchaným centrem našel Ščudlu, který hlavičkoval z ideální pozice těsně vedle pravé tyče! Tohle musí opavský tým hodně mrzet.
     
    86
    Kramář se diví, ale rozhodčí Radina viděl jeho faul zhruba třicet metrů od opavské brány. Míč už si staví Belaid.
     
    87
    Belaidův centr opavská obrana odvrátila, ale jen na chvíli. U míče zůstávají hosté.
     
    88
    Celba vybojoval balon, nakopl ho dopředu na Bílka, ale jeho první dotek postrádal kvalitu.
     
    89
    Opavští teď dokázali udržet míč vepředu, což jim tuze hraje do karet.
     
    90
    Kramářův centr nebyl přesný, ale Slezanům to vadit nemusí. Po faulu u půlící čáry budou rozehrávat přímý volný kop.
     
    90
    Rozhodčí Radina nastaví nad rámec základní hrací doby ještě tři minuty.
     
    90+1
    Bílkova standardka po faulu střídajícího Talla skončila neúspěchem, balon proletěl mimo bránu, aniž by ho kdokoliv z jeho spoluhráčů zasáhl. Vejmola uvede míč do hry odkopem od své brány.
     
    90+2
    Nervózní závěr je tady. Celba raději fauloval na polovině hřiště, Macháček vynadal sudímu a vysloužil si žlutou kartu.
     
    90+3
    Opavští dostali míč na polovinu soupeře, kde už ho asi udrží až do konce.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 2:2.
    Střely mimo: 6:4.
    Rohy: 1:10.
     
    Vyrovnaný duel mezi Slezským FC a Jihlavou nakonec rozhodla jediná branka. O tu se po hodině hry postaral fantastickou hlavičkou mladý opavský útočník Tomáš Rataj a svému celku tak zajistil další tři body. Slezané doma na jaře neztratili ani bod, zvítězili ve všech třech zápasech a ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE bodovali počtvrté v řadě.
     
    Děkujeme Vám za pozornost, přejeme klidný páteční večer a těšíme se na Vás u dalších on-line přenosů ze světa sportu. (19:55:14)

    Jan Šimek

    Góly: 64. Rataj

    Karty:   78. Kramář (OPA), 90+2. Macháček (OPA) – 12. Tureček (JIH), 24. Lacko (JIH), 72. D. Krčík (JIH), 90+1. Tall (JIH)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 1:10.
    Slezský FC Opava: Digaňa – Celba, Žídek (C), Janoščín, Kadlec – Didiba (80. M. Bílek), Rychlý – Šigut (70. Kramář), Darmovzal (70. Macháček), Helešic (58. Šcudla) – Rataj (80. Kopečný).
    Náhradníci: Lasák – M. Bílek, Kramář, Macháček, Janjuš, Šcudla, Kopečný.

    Tréner: Roman West

    FC Vysočina Jihlava: Vejmola – T. Svoboda, T. Vlček, D. Krčík, Peřina – Lacko (C) (60. Vedral), Tureček, Selnar (60. Belaid), Ritter (73. Fila) – Zoubele (73. Tall), Křivánek (83. L. Arroyo).
    Náhradníci: Jágrik – Vedral, Belaid, Fila, L. Arroyo, Tall, Christodoulou.

    Tréner: Jan Kameník

    Rozhodca: Radina – Ratajová, Vyhnanovský.

    Diváci: 936