Devonte Smith - Ľudovít Klein sk Víťaz: Klein (SVK) (kon.) | Sergej Spivak - Greg Hardy Vítěz: Spivak (kon.)
Kevin Holland - Alex Oliveira Vítěz: Holland (kon.) | Edson Barboza - Bryce Mitchell Vítěz: Mitchell (kon.)
Rafael dos Anjos - Renato Moicano Vítěz: dos Anjos (kon.) | Colby Covington - Jorge Masvidal Vítěz: Covington (kon.)
koniec udalosti
Colby Covington - Jorge Masvidal

Vítěz: Covington

Nedeľa 06.03.2022, 06:30 • T-Mobile Arena, Nevada, USA • UFC
     
    Máme za sebou hlavní zápas večera a tím také celý galavečer UFC 272. Colby Covington potvrdil veškeré předpoklady a dominantně přejel Masvidala hlavně na zemi a u pletiva. V postoji byl zápas mnohem vyrovnanější a Masvidal dokázal Covingtonem několikrát méně či více otřást.
    Covington ještě v pozápasovém rozhovoru vyzval na další duel Dustina Poiriera.

    Toto je pro dnešek vše a děkuji za pozornost! (07:11:18)
     
    Vítěz: Colby Covington (na body – 49:46, 50:44, 50:45).
     
    Takřka stoprocentně Covington získal všechna lichá kola. Kompetitivnější mohlo být kolo číslo 2 a možná také číslo 4. Nechme se překvapit, jak to viděli tři bodoví rozhodčí.
     
    05:00
    Konec zápasu.
     
    04:50
    Masvidala dnes ale neuškrtí. To mu ale vadit nebude a nejdominantnějším kolem zápasu korunuje svůj dnešní výkon.
     
    04:26
    Poslední minuta zápasu a Colby si jde pro jistou výhru. Zkouší ale další rear naked choke.
     
    03:46
    Dnešní Colbyho kontrola na zemi už překonala hranici deseti minut.
     
    03:10
    Jorge klečí na zemi zády k soupeři a ten ho zasypává zejména z levé strany svými údery.
     
    02:25
    Colby má stále dost sil na to, aby tahal s Masvidalem sem a tam. Nutno ale dodat, že také Masvidal srdnatě bojuje o návrat na nohy.
     
    01:26
    Probíhá další boj o Jorgeho krk. Ale je to pro Colbyho beznadějné. Masvidalův krk není z nejdelších a ještě včas tlačí bradu dolů.
     
    00:28
    Válka pokračuje posledním pátým kolem. Covington se hned vrhá za Masvidalem a dostává ho rychle na zem.
     
    05:00
    Začátek 5. kola.
     
    05:00
    Konec 4. kola.
     
    04:51
    Oba si to teď rozdávají uprostřed oktagonu, ale nic signifikantního netrefují.
     
    04:24
    S Covingtonem už to vypadá lépe než před pár desítkami sekund a pro jistotu se vrací k tomu, co mu dnes jde nejlépe, tedy tlak u pletiva.
     
    03:53
    Nejprve trefil Colby, ale potom mnohem lépe, tvrději a hlavně přesně na bradu Masvidal! Colby šel do dřepu a usmál se, ale je viditelně otřesen.
     
    02:48
    Po chvíli u pletiva přišel návrat do prostoru a Masvidalův pokus o koleno. Poté ale Colby zahnal Jorgeho k pletivu a zasypal dlouhou kombinací úderů!
     
    02:01
    Covington opět využívá své snad nekonečné kardio. Kromě toho trefil skvělou pravou!
     
    01:10
    Masvidal je opět zády k pletivu a odolává tlaku rivala. Hlavní bude ubránit takedown.
     
    00:38
    Zatím nejopatrnější začátek kola. Masvidal zkusil pár slabších low kicků.
     
    00:00
    Začátek 4. kola.
     
    05:00
    Konec 3. kola.
     
    04:52
    Kolo končí v postoji a Masvidal trefuje dobrou levou.
     
    04:36
    Masvidal na chvíli otočil pozici a ocitl se v té lepší než Colby, ale ten ukázal, kdo dnes na zemi kraluje. Trvalo to jen pár sekund a je v zádech soupeře.
     
    04:00
    Další pokus o rear naked choke, ale Masvidal vždy včas dá bradu dolů.
     
    03:43
    Masvidal se pokusil explodovat, ale Colby skvěle zapracoval svou váhou a těžištěm. Jde si tak pro zisk dalšího kola. Je otázkou, zda to bude jeho druhé nebo získal všechna tři.
     
    02:36
    Jorgemu tato pozice vůbec nevoní. Snaží se sice o krátké lokty, ale cesta na nohy bude těžší a těžší.
     
    01:46
    Nakonec se cesta na zem podařila. Masvidal je na zádech. Sice vidíme jen full guard, tedy nejbezpečnější pozici, ale Covington z ní i tak posílá přesné a tvrdé lokty.
     
    00:48
    Colby Covington hned od začátku tlačí a neohroženě se vrhá za Masvidalem. Ten se ale nenechal strhnout k zemi a v postoji sledujeme vyrovnanou bitvu. Covington je aktivnější, ale nedisponuje KO úderem.
     
    00:00
    Začátek 3. kola.
     
    05:00
    Konec 2. kola.
     
    04:42
    Covington tlačil několik desítek vteřin Masvidala k pletivu, ten ale uniká a okopává nohu Covingtona. K tomu dobře trefuje také tělo.
     
    04:00
    Colby situaci na zemi rychle otočil, ale Masvidal znovu vstal.
     
    03:31
    U levého oka Colbyho jsou vidět známky poškození. Navíc teď podklouzl a Masvidal se za ním vydal na zem.
     
    03:00
    Duel pokračuje a Covington okamžitě navažuje spojení s Masvidalem a lepí se na něj. Jorge ale raději drží distanc a dobře trefil ze zadní ruky.
     
    02:16
    Herb Dean přerušuje duel. Covington Masvidala u pletiva nakopl viditelně do rozkroku.
     
    02:00
    Masvivdal opět zády na pletivu. Proti tlaku Colbyho se bránil lokty, které vypadaly trochu sporně a možná mířily do zátylku.
     
    00:56
    Na Covingtonovi jde znát, že má z Masvidala v postoji respekt. Jorge teď trefil dobrý low kick. Postoj Colbyho je velmi neortodoxní a jde z něho vždy cítit cesta k vytvoření pozice pro takedown.
     
    00:00
    Začátek 2. kola.
     
    První kolo jasně pro Colbyho. Každou chvíli jde cítit, jak je tento souboj osobní.
     
    05:00
    Konec 1. kola.
     
    04:30
    Herb Dean varuje Covingtona, aby si dal pozor na údery do zátylku soupeře. Masvidal se dostává na nohy!
     
    03:28
    Masvidal se proti škrcení dobře brání, ale Covington pokračuje v dominanci a přidává údery.
     
    02:43
    Nyní už ale pozice pro Covingtona vypadá lépe a dokonce se pokouší nasadit rear naked choke.
     
    02:22
    Colby usilovně bojuje o přenesení boje na zem a visí na zádech soupeři. Už ho na zem třikrát dostal, ale Masvidal se zvedl.
     
    01:20
    Hala začala skandovat křestní jméno Covingtona a hned následují příznivci Masvidala. Covington mezitím v kleci přimáčkl Jorgeho na klec.
     
    00:19
    Masvidal chtěl začít kolenem jako proti Askrenovi, ale Covington to očekával a držel si distanc.
     
    00:00
    Začátek 1. kola.
     
    Rozhodčím zlatého hřebu dnešní akce bude Herb Dean.
     
    Už tu máme Colbyho, který je zabalen v americké vlajce. Jeho nástup budí v hledišti velké emoce, a to hlavně ty negativní.
     
    První polovina hlavního zápasu právě přichází. Jorge Masvidal už je u klece a vypadá až neobvykle moc soustředěn.
     
    Vážení

    Staredown na vážení byl podle očekávání velmi vyhecovaný. Covington a Masvidal museli splnit váhu 170 liber (77,1 kg) s tolerancí jedné libry.
    Oba shodně navážili 170,5 libry (77,3 kg).
     
    Colby „Chaos“ Covington
    Bilance 16:3 (UFC 11:3)


    Nebýt éry Kamaru Usmana, tak není pochyb, že by Covington možná i neohroženě vládl welterové divizi. Usmana ale nedokázal porazit a strávil s ním v kleci pro obě strany bolestivých 10 kol. Jinak si ale Coby kromě jedné starší výjimky počíná v kleci naprosto suverénně. Doprovází ho pravidelné kontroverze, ke kterým se uchýlil hlavně od roku 2017 uprostřed své série sedmi výher v UFC v řadě, kdy nebyl daleko od propuštění kvůli neshodám s organizací. Poslední zápas kontraktu proběhl v Brazílii a po výhře nad domácí legendou Demianem Maio přišla sprška nadávek na brazilské publikum a zisk obrovské pozornosti. Poté dokonce místo propuštění dostal hned souboj o prozatimní pás s dos Anjosem. Pás mu byl později kvůli neaktivitě odebrán. Po dalších vítězstvích nad Lawlerem a poté Woodleym vždy přišel právě neúspěch s Usmanem.
    Proti Masvidalovi je Covington jasným favoritem a uvidíme asi znovu pro soupeře až otravný a dotěrný postoj Covingtona doplňovaný o takedowny a tlak na pletivo, kdy ze soupeřů doslova ždíme energii a často vítězí na body. Masvidala Usman dostal na zem sedmkrát z 18 pokusů. Povede-li se taková úspěšnost také Covingtonovi, což je dost pravděpodobné, tak uvidíme opět systematické sbírání energie a dominantní výhru na body.
     
    Jorge „Gamebred“ Masvidal
    Bilance 35:15 (UFC 12:9)


    Masvidal byl vždy brán jako styl pouličního zápasníka, který si to jde takřka bez taktiky rozdat se svým soupeřem. V roce 2017 zaznamenal dvě prohry v řadě z oktagonu se na rok a půl vytratil. Jako velký outsider se vracel v Londýně proti Darrenu Tillovi, kde se počítalo s Tillovou výhrou a následným duelem s Askrenem. Právě Till a Askren se už v Londýně špičkovali a Masvidal zůstával skoro až bokem. Anglie ale utrpěla šok, když Jorge nachytal Tilla ve druhém kole a tvrdě ho poslal k zemi. Byl to díky tomu poté nakonec právě Masvidal, kdo se postavil neporaženému Askrenovi. Tento duel si asi všichni pamatují, však trval také jen pět vteřin díky legendárnímu kolenu Gamebreda. Právě své naskočené koleno si nyní nechal vytetovat. Úspěšná série pokračovala ziskem symbolickémo BMF opasku po válce s Natem Diazem. Masvidal se skvělými výkony pasoval do role vyzyvatele, ale Usman mu dvakrát prakticky nedal šanci a v odvetě ho dokonce nekompromisně knokautoval, což čekal jen málokdo.
    Masvidal sází hlavně na svůj divoký postoj, ale s Covingonem ho čeká těžká práce. Výhodou je určitě to, že zná Colbyho z tréninků, což je pro outsidera vždy lepší než pro favorita. Stejně tak si určitě vzal dost ze sedmi kol, která strávil v kleci s Usmanem, Staneme se nejspíš svědky snahy o nachytání Covingtona divokou kombinací. Otázkou je, zda dojde na Masvidalovy kopy na tělo, aby tím zbytečně neriskoval přenesení souboje na zem.
     
    Hlavní zápas večera obstarají dva velcí rivalové, kteří už se delší dobu špičkovali. Jasný favorit a jednička váhy Colby Covington bude obhajovat svou pozici proti šestce divize Jorgemu Masvidalovi. Kromě společné tréninkové minulosti, kdy Masvidal chodil v UFC do rohu Covingtona, oba spojují také dvě nedávné porážky od šampiona Usmana. Ani Covington ani Masvidal na Nigérijce během dvou pokusů nedokázali vyzrát a nyní bojují o přiblížení se další šanci.
     
    Největší světová MMA organizace má na programu očekávanou akci s názvem UFC 272. Hlavní předzápas obstará dvojice bývalých přátel a tréninkových partnerů, Colby Covington a Jorge Masvidal. Mezi oběma elitními zápasníky welterové váhy v posledních letech vznikla velká nenávist a nyní budou mít příležitost si to vyřešit přímo v kleci.
    Kromě nich bude na hlavní kartě k vidění brazilský duel Dos Anjos versus Moicano, ale také jeden z nejlépe kopajících postojářů Edson Barboza nebo kontroverzní bývalý hráč amerického fotbalu Greg Hardy.
    Jako třetí zápas celého galavečera bude navíc pro domácí fanoušky atraktivní duel Slováka Ľudovíta Kleina, který cca dva týdny před turnajem vzal výzvu v podobě Devonteho Smitha.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 06:30.

    Dávid Švec

    Herb Dean