Muži 50 km klasicky, Holmenkollen Vítěz: M. Nyenget (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - Muži 50 km klasicky, Holmenkollen

Vítěz: M. Nyenget (NOR)

cz Nedeľa 06.03.2022, 12:00 • Národní aréna Holmenkollen • Beh na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.
     
    Holmenkollen a běh na 50 kilometrů, to už je taková královská tradice závěrečných týdnů sezony v běžeckém lyžování. Nejinak tomu bude i letos, ačkoliv... Úplně stejné to nebude. Poběží se totiž bez silných Rusů.
     
    I kdyby však Rusové běželi, a na startu byl Alexandr Bolšunov, i tak by byl velkým favoritem tohoto závodu Fin Iivo Niskanen. V současnosti není ve startovním poli lepšího klasikáře, tedy běžce klasickou technikou, než právě Niskanena. Jediným úskalím závodu pro něj je, že se poběží s hromadným startem a bude se tak jednat o kontaktní závod. V něm budou jeho největší hrozbou domácí Norové, ale dokáže vůbec někdo fenomenální klasikáře z Finska vůbec ohrozit?
     
    V Holmenkollenu nestartují čeští běžci, závod se tak bude muset obejít bez české stopy.
     
    Pořadí SP
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1375
    2. Alexandr Bolšunov (RUS) 878
    3. Iivo Niskanen (FIN) 585
    4. Erik Valnes (NOR) 559
    5. Richard Jouve (FRA) 513
    6. Pål Golberg (NOR) 489
    7. Ivan Jakimuškin (RUS) 459
    8. Denis Spicov (RUS) 405
    ...
    20. Michal Novák (CZE) 270
    70. Ondřej Černý (CZE) 41
    80. Luděk Šeller (CZE) 30
    100. Jan Pechoušek (CZE) 16
    105. Adam Fellner (CZE) 15
    121. Tomáš Kalivoda (CZE) 7
    132. Petr Knop (CZE) 5
     
    Startovní listina
    1. Iivo Niskanen (FIN)
    2. Simen Hegstad Krüger (NOR)
    3. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR)
    4. Harald Oestberg Amundsen (NOR)
    5. Sjur Røthe (NOR)
    6. Didrik Tønseth (NOR)
    7. Hans Christer Holund (NOR)
    8. Hugo Lapalus (FRA)
    9. Francesco De Fabiani (ITA)
    10. Friedrich Moch (GER)
    11. Federico Pellegrino (ITA)
    12. Andrew Musgrave (GBR)
    13. William Poromaa (SWE)
    14. Jonas Baumann (SUI)
    15. Clement Parisse (FRA)
    16. Perttu Hyvärinen (FIN)
    17. Dario Cologna (SUI)
    18. Jens Burman (SWE)
    19. Maurice Manificat (FRA)
    20. Jonas Dobler (GER)
    21. Scott Patterson (USA)
    22. Oskar Svensson (SWE)
    23. Ristomatti Hakola (FIN)
    24. Vebjørn Turtveit (NOR)
    25. Irineu Esteve Altimiras (AND)
    26. Andrew Young (GBR)
    27. Naoto Baba (JPN)
    28. Beda Klee (SUI)
    29. Jonas Eriksson (SWE)
    30. Janosch Brugger (GER)
    31. Håvard Moseby (NOR)
    32. Giandomenico Salvadori (ITA)
    33. Mattis Stenshagen (NOR)
    34. Leo Johansson (SWE)
    35. Dietmar Nöckler (ITA)
    36. Thomas Maloney Westgaard (IRL)
    37. Fredrik Andersson (SWE)
    38. Eirik Mysen (NOR)
    39. Simone Dapra (ITA)
    40. Paolo Ventura (ITA)
    41. Adam Martin (USA)
    42. Imanol Rojo (ESP)
    43. Cyril Fähndrich (SUI)
    44. Sondre Ramse (NOR)
    45. Iver Tildheim Andersen (NOR)
    46. Antoine Cyr (CAN)
    47. Candide Pralong (SUI)
    48. Zak Ketterson (USA)
    49. Richard Jouve (FRA)
    50. Lauri Lepistö (FIN)
    51. Albert Küchler (GER)
    52. Philippe Boucher (CAN)
    53. Remi Lindholm (FIN)
    54. Snorri Einarsson (ISL)
    55. Ricardo Izquierdo-Bernier (CAN)
    56. Remi Drolet (CAN)
    57. Ville Ahonen (FIN)
    58. Olivier Leveille (CAN)
    59. Ťin-cchaj Šang (CHN)
    60. Alvar Johannes Alev (EST)
    61. Thomas Stephen (CAN)
    62. Žung-šeng Liou (CHN)
    63. Steve Hiestand (BRA)
    64. Sebastian Endrestad (CHI)
     
    Závod odstartoval.
     
    Start
    Start závodu proběhl v pořádku a bez karambolů. Královská padesátka v Holmenkollenu dnes pozná svého nového vítěze. Alexandr Bolšunov, vítěz z let 2019 a 2020 zde nemůže startovat, Dario Cologna, který vyhrál v roce 2018, už nemá výkonnost, aby konkuroval nejlepším v boji o vítězství, a předchozí šampion Martin Johnsrud Sundby, již ukončil kariéru.
     
    Start
    Jistě, je tu ještě Sjur Roethe, který vyhrál tento závod v roce 2015. To by mohl být černý kůň závodu. Ačkoliv mu více vyhovuje volný styl, kterým se běželo i v roce 2015, kdy vyhrál.
     
    Závod v Holmenkollenu se běží na celkem šest okruhů. Závodníci mají možnost v průběhu závodu vyměnit lyže, což bude hodně taktická hra. Kdo vymění brzy, a kdo později? Kdo se pokusí s čerstvou mázou uprchnout, a kdo kvůli brzké výměně začne ztrácet na soupeře, co vyměnili později? I o tom je královská padesátka.
     
    3km
    Běžci mají za sebou tři kilometry závodu. Na čele se objevil Iivo Niskanen, který ale prozatím rozhodně neplánuje nějaký nástup. Na takové myšlenky je dost brzy. Je ovšem bezpochyb, že tento elitní klasikář je velkým favoritem závodu.
     
    V jednom z ostřejších sjezdů se srazili a spadli Kanaďané Drolet a Stephen. Naštěstí jsou v pořádku a ani jejich vybavení nedoznalo žádné újmy. Onen sjezd s ostrou pravotočivou zatáčkou zhruba na čtvrtém kilometru celého okruhu je dost nebezpečný.
     
    První bonusová meta dopadla nejlépe pro Fina Niskanena, který si připsal 15 bodů do hodnocení Světového poháru. 12 bodů bere Candide Pralong, 10 Martin Nyenget, 8 Didrik Toenseth, 6 Perttu Hyvarinen, po 5 bodech získali William Poromaa a Clement Parisse, 3 body jdou na konto Huga Lapaluse, 2 body bere Hans Holund a 1 bodík připisuje Francesco De Fabiani.
     
    5km
    Jedna desetina závodu je u konce. Tempo nyní diktuje William Poromaa, kolem něj je spousta Norů a také Andořan Ireneu Esteve.
     
    5,9km
    A právě Esteve Altimiras se ujal před Poromoou taktovky závodu. Je pro něj docela příjemné, že může běžet na čele závodu Světového poháru. Jedná se ale už o dost známé jméno, rozhodně to není žádný nazdárek, který se přijel do Holmenkollenu jen zúčastnit. Pravidelně ve Světovém poháru boduje a o solidní výsledek by rád jel i dnes.
     
    Za Andořanem se postupně střídají běžci. Vedle Švéda Poromyy je to Hyvarinen a pak legie domácích běžců, kterých je v popředí hned osm.
     
    Altimirad se takticky zařadil hlouběji do pole. Na čele nyní běží Fin Hyvarinen.
     
    8,3km
    Celý balík probíhá do druhého okruhu tohoto závodu. Tempo je poměrně ostré, a dá se očekávat, že se bude ještě stupňovat.
     
    Celkem je v závodě šest prémií. Pokud by jeden závodník všechny vyhrál a zároveň doběhl jako první i do cíle, může získat do hodnocení Světového poháru z tohoto závodu hned 190 bodů. Vzhledem k tomu, že Klaebo je již jistým vítězem Světového poháru, to nijak boj o první místo nezdramatizuje, ale rozhodně třeba Iivo Niskanen může bojovat o celkové druhé místo v rámci SP. Na Bolšunova ztrácí necelých 300 bodů.
     
    11,3km
    A podle očekávání si Niskanen doběhl pro dalších 15 bodů. Před prémií se rychle prodral na čelní pozici a nedal soupeřům šanci. Druhý Holund bere 12 bodů, třetí Nyenget 10 bodů. Pak jsou Amundsen (8), Musgrave (6), De Fabiani (5), Poromaa (4), Toenseth (3), Hyvarinen (2) a Krueger (1).
     
    Niskanen po úspěšné prémii zůstává na čelní pozici. Důvodem je, že se blíží onen nebezpečný sjezd, ve kterém rozhodně nechce jet v obklopení soupeřů, ale rád by jej projel v klidu a bez karambolu.
     
    Závodní pole se výrazně roztrhalo. Už nemáme na trati jeden velký balík, ale spíš několik skupin. Ta čelní je složena zhruba z 20 lyžařů. Více napoví další mezičas.
     
    13,3km
    Čelní skupina, v níž nechybí Niskanen, Hyvarinen, Krueger, Amundsen, Nyenget, Holund či Roethe, je složena z 19 závodníků. Ti mají náskok čtyř sekund na Jouveho se Stenshagenem. Pak je s odstupem dalších tří sekund skupina od 22. do 33. místa. Dalších pět sekund vzad běží třetí větší závodní skupina. Zatím odstupy nejsou nijak výrazné a dá se očekávat, že se pole ještě zhustí.
     
    A skutečně se to vepředu opět zhustilo, skupiny se zase spojily. Ovšem registrujeme více než 20 závodníků, kteří už dnes o body do Světového poháru s největší pravděpodobností nezasáhnou. A je zřejmé, že se pole bude i v dalším okruhu dost trhat. Zatím se ale stále běží druhý okruh závodu.
     
    Pomalu se blíží další průjezd stadionem do dalšího okruhu. Niskanen převzal opět taktovku a lehce zvýšil tempo čelní skupiny.
     
    16,6km
    Za Niskanenem se aktuálně drží dalších 37 lyžařů ve vláčku. Maloney Westgaard a Patterson o kontakt přišli. A zbytek pole je ze hry. Trochu překvapivě je mimo Ristomatti Hakola, který ztrácí půl minuty na čelní peloton, odpadl i Esteve Altimiras, Hugo Lapalus, Andrew Young či Oskar Svensson.
     
    Vypadá to, že se do toho Niskanen opřel a zkraje třetího okruhu se rozhodl roztrhat čelní balík. Přinejmenším celý peloton dost výrazně natáhl.
     
    Niskanen se krátce zařadil zpět a nechal táhnout závod jiné. Povedlo se mu opět odstranit z čelní skupiny několik soupeřů.
     
    Ale už je zase Niskanen na čele, blíží se totiž prémie na 19,6 kilometrech!
     
    19,6km
    Ano, Niskanen bere 15 bodů, Holund 12. Musgrave 10. Dále se pro body prodrali Toenseth (8), Moseby (6), Krueger (5), Parisse (4), Amundsen (3), Nyenget (2) a Poromaa (1).
     
    Nyní se blíží znovu onen několikrát zmíněný sjezd. V krátkém stoupání před ním se Niskanen prohnal kolem několika soupeřů a zaujal opět čelní příčku. Takticky zatím jede závod výborně. Několik nástupů a pole je znovu více prořídlé.
     
    Sjezdařská vložka se obešla bez pádů, tedy co se přední skupiny týče. A na čele se znovu osamostatnilo 19 závodníků. Za nimi v nejrůznějších odstupech jsou jednotliví odpadlíci či malé skupinky odpadlíků.
     
    Výborně se na trati pohybují Nor Krueger, Francouz Parisse nebo Švéd Poromaa. Rozhodně to Niskanen nebude mít úplně jednoduché, ale finský favorit si běží to, co potřebuje, a sil má na rozdávání. To letos ukázal už mnohokrát.
     
    Čelni skupina nyní čítá 21 běžců. Pouze toto množství akceptuje tempo závodu. Němec Moch, který je na 22. místě, už ztrácí přes 20 sekund a do boje o přední příčky nezasáhne. Mimo jsou také Manificat či Dobler, rozhodně žádní slabí běžci.
     
    Přední balík proběhl občerstvovací stanicí, Nor Didrik Toenseth si dokonce nuceně vyměnil i hůlky.
     
    Domácí Harald Amundsen se rozhodl vyměnit si lyže a při nájezdu do čtvrtého okruhu nabral ztrátu 9 sekund na přední skupinu. Tu by ale měl rychle dohnat s čerstvě namazanými skluznicemi.
     
    24,9km
    Nejrychleji do čtvrtého okruhu proběhl domácí Krueger, následován Poromoou a Toensethem. Musgrave je čtvrtý, pátý Roethe, za ním jsou Ramse, Nyenget, Cologna, Hyvarinen a Niskanen.
     
    Zatímco se Amundsen vrátil do čelní skupiny, lehce z ní odpadá jeho krajan Iver Andersen. Trochu vlaje na chvostu, tempo na něj začíná být příliš ostré.
     
    27,1km
    Už přes půl minuty ztrácí Fin Ahonen na 22. místě. Na 23. místě běží Nor Turtveit, jehož ztráta na čelní skupinu je okolo 45 sekund.
     
    A s blížící se prémií dochází znovu k tomu, že se do popředí prodral Iivo Niskanen. Běží si pro dalších 15 bodů.
     
    27,9km
    Za Niskanenem (15) se seřadili Musgrave (12), Krueger (10), Nyenget (8), Holund (6), Toenseth (5), Cologna (4), Amundsen (3), Parisse (2) a Roethe (1). Takže čtvrtá bodovací prémie je za námi. A Andersen definitivně ztratil kontakt s vedoucím balíkem.
     
    29,9km
    Amundsen se dostal na přední pozici a diktuje tempo před Niskanenem. Spousta závodníků se snaží naznačit Finovi, že by se neměl bezhlavě pouštět do útoků, že by na to mohl doplatit. Jejich cílem není ale Niskanena uštvat, spíš se s ním dostat do hromadnějšího dojezdu.
     
    Prozatím o to stále usiluje 19 závodníků. Čelní skupina totiž nadále čítá 20 lyžařů.
     
    Na čele se utvořila hradba norských lyžařů. Nyenget, Krueger, Holund, Amundsen, Moseby a Ramse mezi sebe pustili jen Brita Musgrava. Velmi zajímavé rozložení sil. Ale ani tato přesila by na Niskanena nemusela stačit.
     
    Stále více to ale vypadá, že se rozhodovat bude až v posledním okruhu. Ve čtvrtém se nic nevyjasnilo a v pátém se to také nedá příliš očekávat.
     
    Kromě Amundsena šli všichni závodníci na výměnu lyží! Amundsen si tak vypracoval na čele náskok ve výši 13 sekund na druhého Roetheho.
     
    33,2km
    Niskanen to zvládl s přezouváním dobře, ztrácí 16 sekund na norského závodníka na čele. Problémy měli naopak Moseby a Mysen, kteří jsou sice v kontaktu, ale ztrácí 25 sekund. Stahování manka stojí síly.
     
    Amundsen už byl na trati dostižen a hlavní skupina je zas pohromadě.
     
    Ale už to neplatí! Niskanen se do toho opřel a spolu s Toensethem, Roethem, Musgravem, Amundsenem, Nyengetem, Holundem a Poromoou se odpoutal od dalších běžců! Krueger na devátém místě ztrácí 9 sekund a čeká ho hodně náročný úkol.
     
    35,4km
    Ano, Krueger, Cologna, Parisse a Moseby se snaží stíhat přední skupinku.
     
    Niskanen navíc dál drží ostré tempo! Tak že by pátý okruh skutečně rozhodoval?
     
    36,2km
    Další prémie je za námi. Niskanen bere 15 bodů, za ním jsou Toenseth (12), Roethe (10), Nyenget (8), Holund (6), Amundsen (5), Poromaa (4), Musgrave (3), Krueger (2) a Cologna (1).
     
    Rozestupy mezi skupinkami se ale navyšují!
     
    V několikrát zmíněném sjezdu spadl Nor Krueger. Cologna se mu chtěl vyhnout, ale skončil také na zemi a dokonce mimo trať.
     
    38,2km
    Na čele nyní běží pohromadě už jen osm běžců. Tato skupina si to dnes rozdá o vítězství. Jsou zde Nyenget, Toenseth, Roethe, Poromaa, Holund, Musgrave, Amundsem a Niskanen.
     
    38,2km
    Krueger s Colognou ztrácí shodně přes 33 sekund. Cologna by dnes měl tímto závodem ukončit svou bohatou kariéru. Bojuje o elitní patnáctku.
     
    Niskanen opticky vlaje na chvostu vedoucí skupiny, ale nenechme se tímto pohledem zmást. On i na klasických patnáctkách vypadá, že mele z posledního, přesto na posledních kilometrech předvádí neskutečné strojové tempo a k tomu rychlé.
     
    Na čelo závodu se prodral po delší době také Švéd Poromaa. Toho čeká rovněž hodně těžká práce, čelit převaze Norů a silnému Finovi. Rozhodně však v královském závodě ukazuje, že je fantasticky připraven.
     
    41,5km
    čelní osmička proběhla do posledního okruhu! Nyenget, Roethe, Musgrave, Toenseth, Holund, Poromaa, Amundsen a Niskanen bojují o stupně vítězů!
     
    41,5km
    Krueger s Colognou jsou už na devátém a desátém místě, ale ztrácí přes dvacet sekund na čelní skupinu.
     
    Dlouhé a táhlé stoupání na prvních stovkách metrů závěrečného okruhu nic nenabídlo. Kostky budou nejspíše vrženy před bodovací prémií.
     
    Dost možná klíčové okamžiky posledního okruhu se blíží. Z vedoucí skupiny odpadl domácí Amundsen, kterému dochází síly.
     
    Tempo na čele je hodně ostré a rázem to vypadá, že Niskanen, který se vystoupil do druhé stopy, nedokáže poslední prémii ovládnout!
     
    44,5km
    Ano, Niskanen je až čtvrtý, na této prémii jej porazili Toenseth, Nyenget a Roethe! Fin si dokázal, že nesmí připustit hromadný dojezd, jinak ohromně riskuje.
     
    Z vedoucí skupiny odpadají další závodníci! Mimo jsou Holund a Musgrave!
     
    O vítězství usilují už jen Nyenget, Poromaa, Toenseth, Roethe a Niskanen!
     
    Pomalu se blíží vůbec poslední stoupání tohoto závodu. Teď nebo nikdy. Niskanen potřebuje zabrat, poodjet soupeřům, pak ve sjezdu dokázat náskok udržet či navýšit, a nakonec dojet do cíle. V cílovém sprintu se totiž jeho šance dost sníží.
     
    Ale vše je jinak! Naopak tři Norové se snaží poodjet!
     
    Nyenget, Toenseth a Roethe mají drobný náskok před Niskanenem a Poromoou. Ač mírný, tohle už bude Niskanena hodně bolet!
     
    Odstup Niskanena a Poromyy od vedoucích Norů činí šest sekund!
     
    Posledního půl kilometrů! Niskanen bude poražen a nejlepší klasikář současnosti v královském závodě nezvítězí!
     
    Nyenget se dokázal odpoutat spolu s Roethem od Toensetha a rozdávají si to o konečné vítězství!
     
    Cíl
    Martin Løwstrøm Nyenget se stává vítězem královské klasické padesátky v Holmenkollenu v čase 2:03:07,3! Sjur Roethe končí druhý o 6 desetin a úspěch norského lyžování potvrdil třetím místem Didrik Toenseth!
     
    Cíl
    Iivo Niskanen, nejlepší klasikář současnosti, nedokázal v posledním okruhu silné Nory porazit, nechal si je poodjet a končí čtvrtý. William Poromaa je pátý.
     
    Cíl
    Šestý končí Brit Andrew Musgrave, sedmý Hans Christer Holund, osmý Haavard Moseby a elitní desítku uzavírají Dario Cologna se Simenem Hegstadem Kruegerem.
     
    Cíl
    Do cíle mezitím dobíhají další a další závodníci. V cílovém prostoru slaví i Dario Cologna, který končí kariéru. Během ní byl velkým soupeřem i Lukáše Bauera, celkem čtyřikrát ovládl hodnocení Světového poháru, vyhrál 26 závodů v SP... Na olympijských hrách vybojoval čtyři zlaté medaile, na mistrovství světa jednu zlatou a dvě stříbrné medaile... A ve 35 letech už si řekl, že je čas skončit.
     
    Cíl
    Je poměrně škoda, že se populárního závodu v Holmenkollenu letos nezúčastnil žádný český běžec. S ohledem na výsledky padesátky na olympijských hrách v Pekingu se ale asi jedná o logické vyústění a zhodnocení situace.
     
    Cíl
    Do cílového prostoru se mezitím dostávají poslední závodníci.
     
    Závod skončil.
     
    Martin Løwstrøm Nyenget se stal vítězem královského závodu na padesát kilometrů klasickou technikou v norském Holmenkollenu. Závod, který se jezdí od roku 1898, poznal díky Nyengetovi domácího vítěze poprvé od roku 2017, kdy se z triumfu radoval Martin Johnsrud Sundby.

    Norský úspěch navíc zvýraznili i jeho kolegové Sjur Roethe a Didrik Toenseth, kteří skončili za ním na stupních vítězů. Tři Nory na stupních vítězů Holmenkollen viděl naposledy v roce 1985.

    Největší favorit závodu, Iivo Niskanen, v posledním okruhu nedokázal svým soupeřům nastoupit, prováhal možná ideální příležitost k úniku v pátém okruhu, a naopak domácí lyžaři v závěrečných kilometrech finskému klasikáři doslova pláchli a vypálili mu rybník.
     
    Konečné pořadí
    1. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) 2:03:27,3
    2. Sjur Røthe (NOR) +0,6
    3. Didrik Tønseth (NOR) +3,5
    4. Iivo Niskanen (FIN) +11,1
    5. William Poromaa (SWE) +11,2
    6. Andrew Musgrave (GBR) +52,7
    7. Hans Christer Holund (NOR) +53,2
    8. Håvard Moseby (NOR) +1:15,8
    9. Simen Hegstad Krüger (NOR) +1:16,0
    10. Dario Cologna (SUI) +1:16,1
    11. Harald Oestberg Amundsen (NOR) +1:16,4
    12. Giandomenico Salvadori (ITA) +1:40,2
    13. Clement Parisse (FRA) +2:11,4
    14. Sondre Ramse (NOR) +2:21,2
    15. Dietmar Nöckler (ITA) +3:19,3
    16. Eirik Mysen (NOR) +3:25,2
    17. Jens Burman (SWE) +3:32,3
    18. Francesco De Fabiani (ITA) +3:33,2
    19. Perttu Hyvärinen (FIN) +3:37,3
    20. Vebjørn Turtveit (NOR) +4:00,9
    21. Imanol Rojo (ESP) +4:05,3
    22. Ville Ahonen (FIN) +4:07,0
    23. Jonas Baumann (SUI) +4:26,2
    24. Iver Tildheim Andersen (NOR)+4:29,1
    25. Naoto Baba (JPN) +4:52,7
    26. Adam Martin (USA) +5:03,2
    27. Friedrich Moch (GER) +5:30,8
    28. Ristomatti Hakola (FIN) +5:50,8
    29. Jonas Eriksson (SWE) +5:59,8
    30. Jonas Dobler (GER) +6:01,0
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (14:39:59)

    Jan Vojkůvka

    Konečné pořadí
    1. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) 2:03:27,3
    2. Sjur Røthe (NOR) +0,6
    3. Didrik Tønseth (NOR) +3,5
    4. Iivo Niskanen (FIN) +11,1
    5. William Poromaa (SWE) +11,2
    6. Andrew Musgrave (GBR) +52,7
    7. Hans Christer Holund (NOR) +53,2
    8. Håvard Moseby (NOR) +1:15,8
    9. Simen Hegstad Krüger (NOR) +1:16,0
    10. Dario Cologna (SUI) +1:16,1
    11. Harald Oestberg Amundsen (NOR) +1:16,4
    12. Giandomenico Salvadori (ITA) +1:40,2
    13. Clement Parisse (FRA) +2:11,4
    14. Sondre Ramse (NOR) +2:21,2
    15. Dietmar Nöckler (ITA) +3:19,3
    16. Eirik Mysen (NOR) +3:25,2
    17. Jens Burman (SWE) +3:32,3
    18. Francesco De Fabiani (ITA) +3:33,2
    19. Perttu Hyvärinen (FIN) +3:37,3
    20. Vebjørn Turtveit (NOR) +4:00,9
    21. Imanol Rojo (ESP) +4:05,3
    22. Ville Ahonen (FIN) +4:07,0
    23. Jonas Baumann (SUI) +4:26,2
    24. Iver Tildheim Andersen (NOR)+4:29,1
    25. Naoto Baba (JPN) +4:52,7
    26. Adam Martin (USA) +5:03,2
    27. Friedrich Moch (GER) +5:30,8
    28. Ristomatti Hakola (FIN) +5:50,8
    29. Jonas Eriksson (SWE) +5:59,8
    30. Jonas Dobler (GER) +6:01,0

    Startovní listina
    1. Iivo Niskanen (FIN)
    2. Simen Hegstad Krüger (NOR)
    3. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR)
    4. Harald Oestberg Amundsen (NOR)
    5. Sjur Røthe (NOR)
    6. Didrik Tønseth (NOR)
    7. Hans Christer Holund (NOR)
    8. Hugo Lapalus (FRA)
    9. Francesco De Fabiani (ITA)
    10. Friedrich Moch (GER)
    11. Federico Pellegrino (ITA)
    12. Andrew Musgrave (GBR)
    13. William Poromaa (SWE)
    14. Jonas Baumann (SUI)
    15. Clement Parisse (FRA)
    16. Perttu Hyvärinen (FIN)
    17. Dario Cologna (SUI)
    18. Jens Burman (SWE)
    19. Maurice Manificat (FRA)
    20. Jonas Dobler (GER)
    21. Scott Patterson (USA)
    22. Oskar Svensson (SWE)
    23. Ristomatti Hakola (FIN)
    24. Vebjørn Turtveit (NOR)
    25. Irineu Esteve Altimiras (AND)
    26. Andrew Young (GBR)
    27. Naoto Baba (JPN)
    28. Beda Klee (SUI)
    29. Jonas Eriksson (SWE)
    30. Janosch Brugger (GER)
    31. Håvard Moseby (NOR)
    32. Giandomenico Salvadori (ITA)
    33. Mattis Stenshagen (NOR)
    34. Leo Johansson (SWE)
    35. Dietmar Nöckler (ITA)
    36. Thomas Maloney Westgaard (IRL)
    37. Fredrik Andersson (SWE)
    38. Eirik Mysen (NOR)
    39. Simone Dapra (ITA)
    40. Paolo Ventura (ITA)
    41. Adam Martin (USA)
    42. Imanol Rojo (ESP)
    43. Cyril Fähndrich (SUI)
    44. Sondre Ramse (NOR)
    45. Iver Tildheim Andersen (NOR)
    46. Antoine Cyr (CAN)
    47. Candide Pralong (SUI)
    48. Zak Ketterson (USA)
    49. Richard Jouve (FRA)
    50. Lauri Lepistö (FIN)
    51. Albert Küchler (GER)
    52. Philippe Boucher (CAN)
    53. Remi Lindholm (FIN)
    54. Snorri Einarsson (ISL)
    55. Ricardo Izquierdo-Bernier (CAN)
    56. Remi Drolet (CAN)
    57. Ville Ahonen (FIN)
    58. Olivier Leveille (CAN)
    59. Ťin-cchaj Šang (CHN)
    60. Alvar Johannes Alev (EST)
    61. Thomas Stephen (CAN)
    62. Žung-šeng Liou (CHN)
    63. Steve Hiestand (BRA)
    64. Sebastian Endrestad (CHI)

    Pořadí SP
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1375
    2. Alexandr Bolšunov (RUS) 878
    3. Iivo Niskanen (FIN) 585
    4. Erik Valnes (NOR) 559
    5. Richard Jouve (FRA) 513
    6. Pål Golberg (NOR) 489
    7. Ivan Jakimuškin (RUS) 459
    8. Denis Spicov (RUS) 405
    ...
    20. Michal Novák (CZE) 270
    70. Ondřej Černý (CZE) 41
    80. Luděk Šeller (CZE) 30
    100. Jan Pechoušek (CZE) 16
    105. Adam Fellner (CZE) 15
    121. Tomáš Kalivoda (CZE) 7
    132. Petr Knop (CZE) 5