Muži - doobedný program (kon.) | Ženy - poobedný program (kon.)
Muži - 1. semifinále 5:3 (kon.) | Muži - 2. semifinále 4:8 (kon.)
koniec udalosti
Muži - 2. semifinále

4:8

cz Štvrtok 17.02.2022, 13:05Zimné olympijské hry - Curling
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (15:48:06)
     
    Velká Británie dokázala Spojeným státům oplatit porážku ze základní skupiny v ten nejvhodnější okamžik a vybojovala postup do finále! Po výhře 8:4 se může těšit v souboji o zlato na Švédsko. Američané se o bronz střetnou již v pátek ráno s Kanadou.
     
    Zápas skončil.
     
    10
    Zkusili to dobře, odstranili onen lepší britský kámen, ale zároveň oba jejich kameny vyjely mimo skórovací pozice, a to znamená, že Britové vítězí 8:4!
     
    10
    Poslední kámen endu. Britové mají v červeném kruhu lepší kámen, dobře schovaný. Američané musí zkusit o take-out.
     
    10
    Američané poslali jeden svůj guard ťuknutím do kruhů. Jenže to neřeší dost obtížnou pozici na kruzích, kde jsou Britové stále lepší.
     
    10
    Britové se tak jali zpevnit obrannou pozici dalším guardem. Možná ale trochu krátkým.
     
    10
    Situace se Američanům dost komplikuje. Po dalším krátkém kamenu sice konečně dostali svůj hod do červeného kruhu, ale Britové mají lepší pozici.
     
    10
    Američané chybě v podstatě zahodili jeden ze svých kamenů. Oběma týmům zbývají čtyři kameny v tomto endu.
     
    10
    Britové na začátku endu poslali dva kameny do kruhů a jeden před ně. Američané nyní schovali svůj kámen za ty britské.
     
    9
    Američané zahodili poslední kámen. Darují tak Britům jedničku a za stavu 4:6 si ponechali výhodu posledního kamene do 10. endu. Nyní budou muset skórovat minimálně double!
     
    9
    Britové svůj poslední kámen poslali těsně nad americký do skórovací pozice. Zahrát double je v tuto chvíli pro Američany asi reálně nemožné.
     
    9
    Američané se pokusili schovat svůj předposlední kámen za britský, přičemž se dotýká červeného kruhu. Zkouší zahrát na dvojku.
     
    9
    A klidně by Britové mohli v tomto endu dosáhnout krádeže. Tím by sice zůstala výhoda Američanům, ale jejich ztráta by se zvýšila.
     
    9
    Američané chybovali svým kamenem, který jen trefil guard a nedostal se do skórovací pozice. Tento end je rozehrán Brity takticky tak, aby získali výhodu posledního kamene, a Američané jim to nyní usnadnili.
     
    9
    Je tu tedy devátý end. Američané v tuto chvíli se nejspíš pokusí opět vynulovat kruhy, pokud neuvidí možnost skórovat alespoň trojkou. V tuto chvíli by totiž předání výhody posledního kamene Britům pro poslední end bylo hodně nevýhodné.
     
    8
    Osmý end končí také 0:0. Nadále tak Velká Británie vede 5:4. Spojeným státům dál zůstává výhoda posledního kamene.
     
    8
    Obrázek hry se nemění ani v osmém endu. Britové nedávají prostor Američanům, aby skórovali více než jedničkou, což oni nechtějí. A čistí kruhy.
     
    7
    Sedmý end byl skutečně vynulován. Američané si tak znovu ponechali výhodu posledního kamene. A nadále prohrávají 4:5.
     
    7
    Sedmý end hodně rychle plyne a pomalu to vypadá, že i nyní by se mohlo pouze nulovat...
     
    6
    Je to tak. Šestý end byl vynulován, Američané nechtěli jedničku, a tak si ponechávají za stavu 4:5 výhodu posledního kamene.
     
    6
    Zatím to vypadá, že šestý end bude pouze vynulován.
     
    6
    Šestý end zatím začal z obou stran opatrně. Ani jeden tým nemá po polovině endu v kruzích žádný kámen.
     
    Nadchází krátká přestávka před šestým endem, po němž budou mít výhodu Američané.
     
    5
    Pátý end nakonec končí lépe pro Brity. Ti měli jeden kámen v modrém kruhu a svým posledním posléze odstranili hodem kolem guardu z kruhů americký kámen. Výsledkem jsou dva body a vedení 5:4.
     
    5
    A další americký double take-out. Skvělá práce amerických curlerů, kteří de facto vyčistili kruhy od britských kamenů.
     
    5
    Pěkný hod, po kterém dva britské kameny vyjely z kruhů. Sice vyjely i dva americké, ale ty nebyly ve skórovacích pozicích.
     
    5
    Američané musí něco vymyslet. Mají sice poblíž středu jeden kámen, ale Britové hned čtyři.
     
    5
    V pátém endu tak mají výhodu posledního kamene opět Britové. A opět se zkraje dost hustí pozice u středového bodu.
     
    4
    Spojeným státům se povedlo zahrát takticky výborně! Američané ťukli do svého kamene u středu, který odrazil britský kámen z hranice středového a červeného kruhu, díky čemuž skórují dvojku!
     
    4
    Američané mají poblíž středu dva kameny, Britové také. Klíčové je nyní dobře takticky poslat poslední kámen a nezničit si pozici. Jinak Britové provedou prvotřídní krádež.
     
    4
    Potřebují ale zlepšit pozici na středu.
     
    4
    Hodně vyrovnaný je zatím čtvrtý end. U středového bodu mají Američané jeden kámen a Britové dva, z nichž jeden je lepší než ten americký. A Britové se nyní snaží stavět guardy, což Američané záhy likvidují.
     
    3
    Britové zaváhání soupeře využívají a svým posledním kamenem dosáhli trojky! Otáčí tak na 3:2!
     
    3
    Chyba Američanů, kteří místo double take-outu odpálili jen jeden kámen a Britové mohou skórovat triple!
     
    3
    Vše je před posledními kameny jinak! Britové odstranili z kruhů všechny americké kameny a mají v kruzích tři své kameny.
     
    3
    Američaném se povedlo pročistit kruhy a ponechali jen jeden britský kámen v modrém kruhu. Opět se to nevyvíjí zcela podle představ britských curlerů.
     
    3
    Ve třetím endu už potřebují Britové zahrát dobrý výsledek. Chtějí alespoň dvojku, ale Američané opět velmi dobře posílají své kameny do horkého kruhu.
     
    2
    Britský kámen však nebyl úplně nejlépe hozen. Rozhodnout muselo měření, které určilo, že Američané skórují double. Od tří bodů je dělily milimetry. A to při výhodě Britů. Britové si výhodu ponechají do dalšího endu.
     
    2
    Výborně obklopili svůj kámen v červeném kruhu. Britové se pokusí nejspíš jejich pozici nějakým způsobem rozbít, ale to pro Spojené státy byla pouze jednička. Jinak hrozí trojka.
     
    2
    Britové se zásahem do amerického guardu pokusili rozbít pozici soupeřů v červeném kruhu, ale těsně minuli. Spojené státy nyní mohou postavit obranný kámen a doufat v krádež.
     
    2
    Američané nejen, že odpálili britský kámen z červeného kruhu, ale budují si dobrou pozici právě na místě, kde předtím stál britský kámen.
     
    2
    V kruzích se pořádně zhušťuje pole. Britové mají dva kameny poblíž červených kruhů. Američané zase čtyři kameny v modrém kruhu.
     
    2
    Druhý end začal mnohe útočněji. Oba týmy mají před kruhy guardy a po jednom kameni v kruzích.
     
    2
    Do druhého endu tak jdou s výhodou posledního kamene znovu Britové.
     
    1
    Přesně podle očekávání. Britové vyčistili posledním kamenem kruhy a po prvním endu je skóre 0:0.
     
    1
    Situace se nemění, a pokud nikdo neudělá chybu, schyluje se k tomu, že úvodní end bude vynulován.
     
    1
    Guard byl odstraněn a nyní se oba týmy vzájemně vytloukají z kruhů.
     
    1
    Výhodu posledního kamene mají v úvodním endu Britové. Američané postavili guard těsně za červenou lajnu a nyní se pracuje na získávání pozic.
     
    Zápas odstartoval.
     
    Britové přesto budou favority. Američané měli sice dobrý vstup do turnaje a měli po utkání s Brity dobře rozjetou bilanci 2/1, ale pak prohráli několik zápasů a zejména výbuch s Italy 4:10 byl překvapením. Svůj postup tak museli zachraňovat v posledním utkání s Dánskem, které nakonec dokázali porazit 7:5 a zajistili si čtvrtou postupovou příčku s bilancí 5/4. Klíčové pro ně ale byly i výhry nad domácí čínou a Švýcarskem, tedy dalšími týmy, které se vehementně hlásily o postup do semifinále, avšak neuspěly.
     
    Britové, kteří celou základní skupinu vyhráli, když dosáhli bilance 8 výher a 1 porážky. Navíc vyhráli sedm utkání v řadě. Jenže onu jedinou porážku jim uštědřili právě semifináloví soupeři ze Spojených států, kteří je 11. února porazili 9:7. Jestli však dokážou svůj výkon zopakovat je hodně těžké odhadovat. Britové totiž dokázali v dalších zápasech výrazně zpřesnit svou hru a soupeřům už nepovolovali více než 6 získaných bodů.
     
    Konečná tabulka základní skupiny
    1. Velká Británie 8/1 Q
    2. Švédsko 7/2 Q
    3. Kanada 5/4 Q
    4. USA 5/4 Q
    5. Čína 4/5
    6. Norsko 4/5
    7. Švýcarsko 4/5
    8. Ruský olympijský výbor 4/5
    9. Itálie 3/6
    10. Dánsko 1/8
     
    Mužský olympijský turnaj v curlingu má za sebou svou základní část, ve které se z postupu do semifinále radovaly i týmy Spojených států a Velké Británie. A právě souboji těchto dvou celků se v tomto přenosu budeme věnovat.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:05.

    Jan Vojkůvka