Ženy - Voľné jazdy Vítěz: A. Ščerbakovová (ROC) (kon.)
koniec udalosti
Ženy - Voľné jazdy

Vítěz: A. Ščerbakovová (ROC)

cz Štvrtok 17.02.2022, 11:08 • Genting Snow Park, Čang-ťia-kchou • ZOH - Krasokorčuľovanie
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (15:14:59)
     
    Při ceremoniálu zaujala Trusovová místo na stupnínku pro stříbrnou krasobruslařku a snaží se usmívat. Těžko říct, co myslela svými výkřiky, že to není fér. Každopádně, už ji nejspíš trenéři uklidnili.
     
    Trusovová podle všeho odmítá uznat, že prohrála se svou krajankou Ščerbakovovou. Jenže nic jiného jí nezbývá.
     
    Konečné pořadí
    1. Anna Ščerbakovová (ROC) 255,95
    2. Alexandra Trusovová (ROC) 251,73
    3. Kaori Sakamotová (JPN) 233,13
    4. Kamila Valijevová (ROC) 224,09
    5. Wakaba Higučiová (JPN) 214,44
    6. Čong Čou (KOR) 213,09
    7. Alysa Liuová (USA) 208,95
    8. Loena Hendrickxová (BEL) 206,79
    9. Kim Je-lim (KOR) 202,63
    10. Mariah Bellová (USA) 202,30
    11. Anastasija Gubanovová (GEO) 200,98
    12. Ekaterina Kurakovová (POL) 185,54
    13. Viktorija Safonovová (BLR) 184,83
    14. Olga Mikutinová (AUT) 182,20
    15. Jekatěrina Rjabovová (AZE) 179,97
    16. Karen Chenová (USA) 179,93
    17. Nicole Schottová (GER) 177,65
    18. Lindsay van Zundertová (NED) 175,81
    19. Madeline Schizasová (CAN) 175,56
    20. Eliška Březinová (CZE) 175,41
    21. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 171,75
    22. Alexia Paganiniová (SUI) 168,91
    23. Mana Kawabeová (JPN) 166,73
    24. Alexandra Feiginová (BUL) 159,31
    25. Jenni Saarinenová (FIN) 153,04
     
    Eliška Březinová si po zlepšeném osobním rekordu za krátký program vylepšila osobní rekord také ve volné jízdě, a tím pádem i v celkové známce, která má hodnotu 175,41 bodů. V konkurenci nejlepších krasobruslařek světa to ovšem stačilo jen na 20. místo. Česká reprezentantka dvakrát spadla, a kdyby se těmto chybám vyhnula, mohla být i poznání výše. I tak je to její nejlepší výsledek na světové akci za poslední tři roky.
     
    Situace je taková, že Ščerbakovová ani neví, jestli se může radovat a jen stojí nebo sedí v prostoru pro medailistky, kde se mezitím převléká Sakamotová. Její výraz je nevýrazný. Valijevová pláče, Trusovová má hysterický záchvat a nejvíc to odnáší olympijská šampionka, kterou si prakticky nikdo nevšímá. Dosti neuctivé vůči ní, zejména ze strany Trusovové, která by měla být ráda za stříbro. Měla sice pět čtverných skoků, ale chybovala a nezískala tak vysokou známku.
     
    Zlatou olympijskou medaili slaví Anna Ščerbakovová, která nepředvedla technicky tak náročnou jízdu jako Alexandra Trusovová, ale blýskla se fenomenální prezentací, navíc její technické prvky byly zcela čisté a i díky náskoku dokázala svou krajanku Trusovovou porazit.

    Stříbrná Trusovová to ale, zdá se, bere velmi nelibě. Vůbec nebyla se Ščerbakovovou a Sakamotovou v prostoru pro tři nejlepší krasobruslařky průběžného pořadí a záběry kamer odhalily, že propadá vzteku a možná i hysterickému záchvatu. To není závěr hodný olympijských her, obzvlášť ve chvíli, kdy tři metry od ní pláče totálně zničená Valijevová.

    Bronz slaví Kaori Sakamotová, která nepředvedla ani jeden čtverný skok, ale byla rovněž technicky zcela čistá a zaslouženě po chybách Valijevové končí mezi medailistkami.
     
    Kamila Valijevová už pláč nedrží, je to pro ni obrovské zklamání. Po zlaté medaili v týmovém závodě, na kterém se podílela skvělým výkonem, který by ji dnes stačil na vítězství, se objevila informace, že dopovala. Sice dostala povolení závodit, ale s podmínkou, tedy hrozbou, že bude dodatečně diskvalifikována. to se projevilo už na jejím výkonu v krátkém programu, kde neustála čtverný skok. A ještě více na ni dolehla tíha okamžiku ve volných jízdách, kterou letošní mistryně Evropy vůbec nezvládla, a po několika pádech a špatných výjezdech ze skoků končí až čtvrtá.
     
    Závod skončil.
     
    25
    Kamila Valijevová se snaží zadržovat pláč, jenže končí se ziskem 224,09 bodů bez medaile! Její chyby přináší radost Kaori Sakamotové, která je bronzová. Valijevová končí bez medaile... To je senzace.
     
    25
    Kamila Valijevová to má za sebou. po tolika chybách je ohromně zklamaná. Měla to být jedna z nejlepších jízd její krátké kariéry, místo toho to byla jedna z nejhorších. I Valijevová je pouze člověk, a to, co se kolem ní dělo, mělo rozhodně velký vliv na její výkon.
    Kamila Valijevová
     
    25
    Na psychiku supertalentované Valijevové se dění posledních dní a týdnů projevilo neskutečně. Ruská favoritka dnes zlatou olympijskou medaili nezíská.
     
    25
    Pád při čtverném toeloopu...
    Kamila Valijevová
     
    25
    Patnáctiletá Valijevová tlak neustála. Nezvládla ani kombinaci, v níž nedotočila čtverný skok, a když se snažila situaci zachránit rychlým přidáním trojitého skoku do kombinace, tak spadla.
     
    25
    Lehce hůře vyjetý čtverný salchow. A pak chyba při trojitém axelu, po němž položila obě ruce na led!
     
    25
    Nyní už Kamila Valijevová. Je pod velkým tlakem dopingového skandálu. Ustojí ho?
     
    24
    255,95 bodů! Ščerbakovová bude nejhůře stříbrná, v součtu obou jízd Trusovovou poráží!
    Anna Ščerbakovová
     
    24
    Ščerbakovové možná bude chybět ještě jeden čtverný skok, aby se před Trusovovou dostala. Tři čtverné skoky by ji určitě stačily. Takto to bude dost vyrovnané!
     
    24
    Ščerbakovová skutečně zvedá hozenou rukavici. Sice se dvěma čtvernými skoky zabalila tuto část skokanského vystoupení, ale i další prvky a zejména kombinace s trojitými skoky ji získávají vysokou známku. Navíc bude mít hodně silnou druhou sadu známek za prezentaci.
    Anna Ščerbakovová
     
    24
    Čtverný flip v kombinaci s trojitým toeloopem. Technický panel si tuto kombinaci poznačil. Následoval druhý čtverný flip, tentokrát zcela čistý.
     
    24
    Nyní světová šampionka Anna Ščerbakovová. Patří k nejlepším krasobruslařkám současnosti, ale dokáže zvednout hozenou rukavici Trusovové po pěti čtverných skocích?
     
    23
    Sakamotová nemohla udělat více. Předvedla maximum, co na ledě dokáže. Ale to není dost. S 233,13 body je druhá za Trusovovou.
     
    23
    Sakamotová se na medailových příčkách nejspíš neudrží. Při vší úcte k její krásné volné jízdě, s Trusovovou drtivě prohraje a zbývající dvě Rusky umí volné jízdy také mnohem lépe.
    Kaori Sakamotová
     
    23
    Sakamotovou trochu sráží, že neumí trojitý axel. Takže jen dvojitý. A o tom, že čtverné skoky skákat nebude není ani potřeba mluvit. Musí spoléhat na parádní prezentaci a čisté technické prvky.
     
    23
    Na led vyrazila Kaori Sakamotová. Tu čeká ohromně těžká práce, aby se udržela na medailových pozicích.
     
    22
    Sedmnáctileté Alexandře Trusovové byla technická známka snížena jen lehce, a tak získala 177,13 bodů za volnou jízdu a v součtu 251,73 bodů! Fantastická známka a možná i útok na zlato! Valijevová bude muset zazářit také.
     
    22
    Za takový výkon by se rozhodně nestyděl kdejaký mužský krasobruslař! Trusovová nebyla úplně čistá, ale zajela parádně a její technická známka před úpravami? Přes 108 bodů!
    Alexandra Trusovová
     
    22
    Čtverý lutz v kombinaci s trojitým toeloopem! A solo čtverný toeloop! Trusovová i přes předchozí chyby bude útočit na medaili!
     
    22
    Čtverný toeloop byl možná nedotočený, každopádně při výjezdu zahranila brusli a nedotáhla svůj pokus. A rozhodilo ji to, kvůli čemuž chybuje v kombinaci. Tak to je velká škoda.
    Alexandra Trusovová
     
    22
    Čtverný salchow byl naopak zcela čistý!
     
    22
    Čtverný flip ustála! Je označen technickým panelem ke kontrole.
     
    22
    Alexandra Trusovová si naplánovala celkem pět čtverných skoků! Ví, že pokud se svou ztrátou chce medaili, musí zazářit.
     
    21
    Higučiová nakonec obdržela za svou jízdu 140,93 bodů, což jí stačí! V součtu 214,44 bodů a jde do vedení. Hodně pomohla známka za prezentaci, díky níž jde před Čong Čou.
    Wakaba Higučiová
     
    21
    Wakaba Higučiová po chybě při druhém skoku ve volné jízdě nejspíš nedokáže překonat prozatím vedoucí Čong Čou. A pokud ano, tak hodně těsně.
     
    21
    Kombinaci trojitého lutzu s trojitým toeloopem potřebovala nutně skočit. A skočila. Stejně jako trojkombinaci trojitého ritbergeru s dvojitým toeloopem a ritbergerem.
     
    21
    Skočila jako první trojitý axel, ale pak přišla velká chyba a pád při trojitém toeloopu. To bude v konečném hodnocení mrzet...
     
    21
    Wakaba Higuriová se pokusí o zázrak a útok na medaili.
     
    20
    Čong Čou jde do čela se ziskem 213,09 bodů! Bude nejhůře šestá a je spokojená!
     
    20
    Oproti Liuové má o devět bodů vyšší technickou známku před úpravami! První místo se otřásá!
    Čong Čou
     
    20
    Nicméně celkově je technická náročnost její jízdy vysoká, tedy oproti těm, které už mají své volné jízdy za sebou. Není divu, že je po volných jízdách na šestém místě. A to by měla přinejmenším udržet.
     
    20
    Korejka nemá v sestavě žádný čtverný skok, oproti takovým Ruskám je tedy v nevýhodě. Ale vše může dohánět čistotou svých skoků. Jenže ani to se nejspíš úplně nevede.
     
    20
    Závěrečnou skupinu otevře svým vystoupením Čong Čou z Jižní Koreje.
     
    Na led se vydaly k rozbruslení poslední krasobruslařky, aspirantky na jednu z medailí.
     
    Průběžné pořadí
    1. Alysa Liuová (USA) 208,95
    2. Loena Hendrickxová (BEL) 206,79
    3. Kim Je-lim (KOR) 202,63
    4. Mariah Bellová (USA) 202,30
    5. Anastasija Gubanovová (GEO) 200,98
    6. Ekaterina Kurakovová (POL) 185,54
    7. Viktorija Safonovová (BLR) 184,83
    8. Olga Mikutinová (AUT) 182,20
    9. Jekatěrina Rjabovová (AZE) 179,97
    10. Karen Chenová (USA) 179,93
    11. Nicole Schottová (GER) 177,65
    12. Lindsay van Zundertová (NED) 175,81
    13. Madeline Schizasová (CAN) 175,56
    14. Eliška Březinová (CZE) 175,41
    15. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 171,75
    16. Alexia Paganiniová (SUI) 168,91
    17. Mana Kawabeová (JPN) 166,73
    18. Alexandra Feiginová (BUL) 159,31
    19. Jenni Saarinenová (FIN) 153,04
     
    19
    Hendrickxová v součtu obou jízd obdržela 206,79 bodů a je na druhém místě za Liuovou.
    Loena Hendrickxová
     
    19
    Technická známka Hendrickxové není tak vysoká, jak by mohla být. Ale známka za prezentaci to může bez problémů dohnat. Co na to rozhodčí?
     
    19
    Trojitý lutz s dvojitým toeloopem je mírná ztráta v kombinace. Ale ještě více pouze jednoduchý salchow místo trojitého...
     
    19
    Belgická krasobruslařka předvádí ale i skokansky velmi povedený výkon, který rozhodně aspiruje na vysokou technickou známku.
     
    19
    Třetí skupinu uzavře Loena Hendrickxová z Belgie. Její síla tkví v druhé sadě známek za prezentaci.
     
    18
    Liuová jde se ziskem 208,95 bodů do vedení s velmi zajímavým náskokem, který dává prostor k posunu pořadím!
     
    18
    Alysa Liuová si jde pro průběžné vedení! Technicky výborná jízda, prezentace bude mít také vysokou známku!
    Alysa Liuová
     
    18
    Kombinace trojitého lutzu a trojitého toeloopa jednoznačně její jízdě chyběla. Avšak na začátku druhé poloviny ji předvedla, stejně jako pak trojkombinaci trojitého lutzu s výpadem a trojitým salchowem. Technicky hodně náročná jízda.
     
    18
    Velmi dobrý začátek její volné jízdy. Po kombinaci přidala trojitý toeloop a trojitý flip solo.
     
    18
    Na led se vydala Alysa Liuová.
     
    17
    Kim Je-lim vybojovala souhrnou známku ve výši 202,63 bodů. Měla nějaké srážky, přišla v technice o šest bodů, ale měla hodně vysokou známku za prezentaci. A tak jde do čela!
     
    17
    Korejka má technickou známku vyšší než Bellová. To měla ale i Gubanovová, ale u ní nakonec rozhodla druhá sada známek. Co nyní? Zde to vypadá na mnohem drtivější náskok v technice.
     
    17
    Trojitý salchow v kombinaci s dvojitým toeloopem a dvojitým ritbergerem. Zajímavá kombinace skoků, a především čistě skočená.
    Kim Je-lim
     
    17
    Úspěšný trojitý lutz v kombinaci s trojitým toeloopem byl následován kombinací dvojitého axela s trojitým toeloopem. Obě kombinace si ale technický panel poznačil.
     
    17
    Na ledě je Korejka Kim Je-lim.
     
    16
    Gruzínka Gubanovová ale nakonec Bellovou nepřekoná! Zisk 200,98 bodů je málo. Technický panel srazil její známku, což je trochu překvapení.
     
    16
    Gubanovová neponechá Bellovou dlouho ve vedení! Výborným výkonem se před Američanku dostane. O kolik to ovšem bude?
    Anastasija Gubanovová
     
    16
    Trojitý flip v kombinaci s trojitým toeloopem byl vůbec první prvek, který byl označen technickým panelem ke kontrole. Pak i trojkombinace trojitého flipu s dvěma dvojitými toeloopy.
     
    16
    Gubanovová předvádí ze skokanského hlediska zatím nejlepší výkon, alespoň co se týče první třetiny volné jízdy!
     
    16
    Na led se vypravila Anastasija Gubanovová, která začala precizně skočeným trojitým lutzem a trojitým toeloopem v kombinaci.
     
    15
    Mariah Bellová má v součtu obou jízd 202,30 bodů a jde do průběžného vedení! Ekaterina Kurakovová přichází o první místo, bude ale nejhůře dvanáctá! Posunula se tedy z 24. místa o 12 pozic!
     
    15
    Celkově to ale byla technicky vysoce náročná jízda, která by po více než dvou hodinách mohla přinést nové jméno na čele závodu!
     
    15
    Trojitý flip s dvojitým toeloopem nebyl úplně čistě skočen, trojkombinace také byla s chybou. Vyhýbá se ale hrubým chybám jako jsou pády. Rozhodně může pomýšlet i na vedení.
     
    15
    Američanka začala výtečně, první tři prvky její volné jízdy jsou zcela čisté a posléze zvládla i trojitý salchow, avšak ten už je označen.
     
    15
    Na led se vydala Američanka Mariah Bellová.
     
    14
    Eliška Březinová si vylepšila osobní rekord na 111,10 bodů. V součtu má nejvyšší známku v kariéře, která činí 175,41 bodů. Česká reprezentantka si ve všech třech známkách vylepšila svá osobní maxima, přesto je až devátá. Škoda dvou pádů, její výsledek mohl být o mnoho lepší.
     
    14
    Březinová po výtečném začátku neudržela tempo, dvakrát spadla a bude se pořadím propadat. O kolik ovšem? Technická známka před úpravami je o 10 bodů nižší než u Kurakovové. Bude to asi kolem osmého místa. Při premiéře na olympiádě a po špatných výsledcích na posledních dvou evropských šampionátech a na loňském mistrovství světa by to ovšem mělo stačit na konec druhé desítky.
     
    14
    Pěkně skočená kombinace a na závěr ještě poslední sada piruet.
     
    14
    Rychle musí ale svá zaváhání hodit za hlavu, stále bojuje o výborný výsledek, byť na průběžné vedení ani první trojku to nebude.
    Eliška Březinová
     
    14
    Škoda! Při kombinaci trojitého toeloopu s lutzem nedotočila trojitý lutz a spadla. To ji rozhodilo a padá i při trojitém salchowu... To je velká škoda.
    Eliška Březinová
     
    14
    Lehké zaseknutí brusle při výjezdu z trojitého lutzu. Skok ale vypadal být dotočený. A výborně skočený trojitý ritberger. Následuje první sada piruet.
     
    14
    Úspěšně zvládnutým trojitým skokem započala svou volnou jízdu, načež přidala kombinaci dvojitého axelu s trojitým toeloopem.
     
    14
    Eliška Březinová je na ledě. Tak držme palce!
     
    Osobní rekord Elišky Březinové ve volných jízdách je 110,92 bodů. Bude se potřebovat zlepšit, pokud bude chtít udržet své dvanácté místo. Pokud by zajela na hranici osobního rekordu, propadla by se na deváté místo. A jakýkoliv horší výkon by mohl znamenat další propad.
     
    Nyní následuje přestávka na úpravu ledu. Pokračovat se bude zhruba za 20 minut a jako první ve třetí skupině se na led vydá Eliška Březinová, která si v krátkém programu stanovila nový osobní rekord!
     
    Průběžné pořadí
    1. Ekaterina Kurakovová (POL) 185,54
    2. Viktorija Safonovová (BLR) 184,83
    3. Olga Mikutinová (AUT) 182,20
    4. Jekatěrina Rjabovová (AZE) 179,97
    5. Karen Chenová (USA) 179,93
    6. Nicole Schottová (GER) 177,65
    7. Lindsay van Zundertová (NED) 175,81
    8. Madeline Schizasová (CAN) 175,56
    9. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 171,75
    10. Alexia Paganiniová (SUI) 168,91
    11. Mana Kawabeová (JPN) 166,73
    12. Alexandra Feiginová (BUL) 159,31
    13. Jenni Saarinenová (FIN) 153,04
     
    13
    Chenová obdržel v součtu za krátký program a volnou jízdu 179,93 bodů a propadla se na páté místo.
     
    13
    Chenová nebude se svým výkonem ve volné jízdě úplně spokojená. Je si vědoma svých chyb, které ji budou stát pořadí.
     
    13
    Není to od ní úplně nejčistší výkon, takže její známka nestoupá tolik, jak by si asi sama přála. To ale sama v tuto chvíli netuší.
     
    13
    Dvojitý axel s trojitým toeloopem předvedla na úvod, pak skáče trojitý flip a trojitý salchow, oba solo. Dobrý začátek.
     
    13
    Tuto závodní skupinu uzavře Američanka Karen Chenová.
     
    12
    Schottová dosáhla na známku ve výši 177,65 bodů a propadá se na páté místo.
     
    12
    Technický panel si poznačil další z jejích prvků. Trochu se jí to ve druhé polovině jízdy zase komplikuje. Kurakovová nejspíš může být v klidu a zažije senzační posun už na 14. místo!
     
    12
    Další prvky své volné jízdy už má zase v pořádku. Při onom pádu se jí nepovedlo dotočit skok. Této chybě se při dalších skocích už zase vyvarovala.
     
    12
    Dobrý začátek s trojitými flipem a toeloopem. Jenže pak při pokusu o další trojitý flip spadla, což už tak pozitivní není.
     
    12
    Na řadě je Němka Nicole Schottová.
     
    11
    Mana Kawabeová se propadá pořadím na deváté místo! Jen 166,73 bodů.
     
    11
    Technický panel má poznačenu více než polovinu její volné jízdy, kterou bude překontrolovávat. Vypadá to na velký propad pořadím.
     
    11
    Její vystoupení je plné chyb, tedy alespoň první polovina této jízdy. Zatím to pro ni nevypadá zrovna dobře.
     
    11
    Na ledě je první z Japonek, Mana Kawabeová. Nezačala ale ideálně, málem neustála svůj trojitý skok.
     
    10
    Rjabovová se ale dopustila několika chyb, kvůli kterým jde se známkou 179,97 bodů na čtvrté místo.
     
    10
    Rjabovová začala svůj volný program povedenou kombinací a i další tři prvky zvládla výborně. Její technická známka rychle stoupá.
     
    10
    Na řadě je Azerbajdžánka Jekatěrina Rjabovová.
     
    9
    Viktorija Safonovová z Běloruska obdržela 184,83 bodů a je těsně druhá. Takže Kurakovová ustála i tuto jízdu!
     
    9
    Safonovová svou technickou známkou útočí na Kurakovovou! Teď záleží, kolik jí uberou rozhodčí, kteří si poznačili k možné úpravě čtyři prvky.
     
    9
    Trojitý lutz s trojitým salchowem je pěkná kombinace. Safonovová pak skáče úspěšně další trojitý skok.
     
    9
    Drobné zaváhání při prvním skoku, pak ale kombinace dvojitého axelu s trojitým toeloopem. Jenže druhá kombinace už zase menší chyba, jen jednoduchý skok na závěr, což prostě je bodová ztráta...
     
    9
    Na řadě je Běloruska Viktorija Safonovová.
     
    8
    Mikutinová se ziskem 182,20 bodů jde na druhou příčku. Ani ona nesesadila z čela Kurakovovou, která si z 24. příčky polepšila už na 18.
     
    8
    Technická náročnost jízdy Mikutinové je ale na hodně vysoké úrovni, čímž dohání drobná zaváhání. Jediná skutečná ztráta se zdá být trojitý salchow, při němž špatně vyjela ze skoku a zaškobrtla.
     
    8
    V první části střídala pěkně dotočené skoky s těmi o něco hůř provedenými, které si technický panel ještě zkontroluje.
     
    8
    Na ledě je Rakušanka Olga Mikutinová, která zahájí druhou závodní skupinu.
     
    Na led se vyjely rozbruslit závodnice, které po krátkém programu figurují na 13. až 18. místě.
     
    Průběžné pořadí
    1. Ekaterina Kurakovová (POL) 185,54
    2. Lindsay van Zundertová (NED) 175,81
    3. Madeline Schizasová (CAN) 175,56
    4. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 171,75
    5. Alexia Paganiniová (SUI) 168,91
    6. Alexandra Feiginová (BUL) 159,31
    7. Jenni Saarinenová (FIN) 153,04
     
    7
    Paganiniová obdržela od rozhodčích 168,91 bodů a propadá se dokonce až na páté místo! Těch chyb bylo strašně moc a rozhodčí srazili její technickou známku hodně výrazně.
     
    7
    Paganiniová bude ráda, když neklesne až na čtvrtou příčku. Technický panel si zkontroluje hodně prvků, a to dokonce i sadu piruet. Nebyl to od ní povedený výkon, spíš jeden z těch slabších.
     
    7
    Švýcarka se po dalších drobných zaváháních, které si technický panel poznačil, trochu rozskákala a předvádí o něco lepší výkon. Ale technická náročnost dalších prvků není zrovna vysoká...
     
    7
    Na začátek volné jízdy chtěla skočit kombinaci, jenže předvedla jen dvojitý lutz. Takže hodně špatný začátek.
     
    7
    Švýcarka Alexia Paganiniová, čtyřnásobná mistryně Švýcarska, uzavře úvodní závodní skupinu.
     
    6
    Schizasová je nakonec až třetí! Známka 175,56 bodů, s van Zundertovou prohrála o 25 setin bodu.
     
    6
    Těch chyb nakonec bylo tolik, že Schizasová nemůže pomýšlet na to, aby šla před Kurakovovou. A nyní bude záležet na rozhodčích, nakolik upraví její známku a jestli ji pošlou na druhé nebo třetí místo.
     
    6
    Dvojitý axel s trojitým toeloopem už ji zase mohl udělat radost. Pak při trojkombinaci trochu ztratila rychlost, skočila jen dvojitého rittbergera. A následně spadla při dalším ze skoků. Začíná se projevovat únava.
     
    6
    Pěkný kombinace dvou trojitých skoků na úvod, pak zvládla trojitý flip, možná lehce nedotočený, a úvodní pasáž uzavřela dvojitým salchowem. To je jediná opravdová ztráta, která ji bude mrzet. Salchow měl být trojitý.
     
    6
    Kanaďanka Madelina Schizaová z Kanady se nyní představí se svou volnou jízdou. Jejím cílem je se posunout pořadím, rozhodně pro ni není umístění na konci druhé desítky adekvátní.
     
    5
    Kiibusová v olympijském závodě získala v součtu 171,75 bodů a skutečně se řadí za Kurakovovou a van Zundertovou.
     
    5
    Technická náročnost volné jízdy Kiibusové nebyla tak vysoká jako třeba u Kurakovové nebo van Zundertové, a vypadá to, že se usadí na třetím místě.
     
    5
    A oklepala, kombinaci už zase skočila velmi pěkně. Stejně jako následující dvojitý skok.
     
    5
    Ve druhé polovině jízdy přišel ne zrovna příjemný pár při trojitém flipu, ze kterého se bude muset rychle oklepat.
     
    5
    Po kombinaci dvou trojitých toeloopů předvedla precizně skočený trojitý lutz. Jenže pak zaváhala, když skočila jen jednoduchý ritberger, což ji samozřejmě bude mrzet ve výsledné známce.
     
    5
    Eva-Lotta Kiibusová z Estonska se vydala na led ke své volné jízdě.
     
    4
    Získala 175,81 bodů a dostává se na druhé místo za Kurakovovou. A to poměrně s přehledem.
     
    4
    Lindsay van Zudertová se nevyhnula při své volné jízdě chybám a její technická známka se bude opravovat. Rozhodně však má na to, aby se usadila za zatím nejlepší Kurakovovou z Polska.
     
    4
    Trojkombinace se naopak povedla, byť byla se dvěma jednoduchými skoky. Podstatné je, že bez chyby.
     
    4
    Po povedeném začátku a úspěšně skončené kombinaci, zaváhala při trojitém flipu a měla také velké problémy při trojitém ritbergeru. Ten po doskoku ještě jednou protočila na ledě, což je velká chyba při výjezdu ze skoku.
     
    4
    Trochu překvapivou postupující byla Lindsay van Zundertová, která je první nizozemskou krasobruslařkou na olympijských hrách od roku 1976. Tak dlouho nemělo nizozemské krasobruslení svou reprezentantku v ženské soutěži na největší soutěži světa.
     
    3
    Feiginová se ziskem 159,31 bodů bere průběžné druhé místo. Saarinenovou nakonec neporazila o tolik.
     
    3
    Feiginová se sice usmívá, ale je si moc dobře vědoma svých chyb, které ji budou stát průběžné vedení.
     
    3
    Přišel pád po trojitém flipu, a s ohledem na chybu hned v první kombinaci se Feiginová rozhodně před Kurakovovou nedostane. Naopak Saarinenovou by měla porazit i tak s přehledem.
     
    3
    Kombinace trojitého lutzu s dvojitým toeloopem nebyla příliš dobře skočená. To kombinace dvou trojitých toeloopů se už povedla více.
     
    3
    Alexandra Feiginová z Bulharska, která nemohla kvůli operaci přes léto bruslit a tato tréninková ztráta se tak trochu projevuje na jejich výkonech, byla z 23. místa po krátkém programu zklamaná.
     
    2
    Se ziskem 185,54 poráží Saarinenovou o 32,5 bodu! Obrovský náskok!
     
    2
    Může být spokojená, hodně spokojená. Saarinenovou překoná s pořádným náskokem a rozhodně má na to, aby se posouvala z průběžného 24. místa nahoru.
     
    2
    V porovnání se Saarinenovou předvádí výtečnou jízdu. Vyhýbá se pádům, skoky má dotočené, pěkně skočené, a její technická známka hodně rychle roste.
     
    2
    Triple lutz, jednoduchý ritberger a trojitý flip. Dobrá trojkombinace na úvod, stejně jako byl pak povedený trojitý lutz i trojitý toeloop, oba solo.
     
    2
    Ekatěrina Kurakovová z Polska je druhou závodnicí, která se na olympijském ledě dnes představí.
     
    1
    Saarinenová si od rozhodčích vysloužila v součtu za krátký program a volnou jízdu 153,04 bodů.
     
    1
    Sice se srovnala s ledem, úspěšně skočila trojitý lutz či kombinaci, ale ve druhé polovině své jízdy znovu padá a ke spokojenosti bude mít po skončení svého vystoupení hodně daleko.
     
    1
    Spadla ale hned při prvním skoku, kterým byl trojitý flip, a pádu se nevyhnula ani při druhém skoku. Saarinenová tak nezačala volnou jízdu vůbec dobře.
     
    1
    Na lede je Jenni Saarinenová z Finska. Za normálních okolností by vůbec nestartovala, ale kvůli situaci kolem Kamily Valijevové a možné dodatečné diskvalifikace, se Saarinenová do volných jízd dostala i z 25. místa.
     
    Závod odstartoval.
     
    Pořadí po krátkých programech
    1. Kamila Valijevová (ROC) 82,16 Q
    2. Anna Ščerbakovová (ROC) 80,20 Q
    3. Kaori Sakamotová (JPN) 79,84 Q
    4. Alexandra Trusovová (ROC) 74,60 Q
    5. Wakaba Higučiová (JPN) 73,51 Q
    6. Čong Čou (KOR) 70,34 Q
    7. Loena Hendrickxová (BEL) 70,09 Q
    8. Alysa Liuová (USA) 69,50 Q
    9. Kim Je-lim (KOR) 67,78 Q
    10. Anastasija Gubanovová (GEO) 65,40 Q
    11. Mariah Bellová (USA) 65,38 Q
    12. Eliška Březinová (CZE) 64,31 Q
    13. Karen Chenová (USA) 64,11 Q
    14. Nicole Schottová (GER) 63,13 Q
    15. Mana Kawabeová (JPN) 62,69 Q
    16. Jekatěrina Rjabovová (AZE) 61,82 Q
    17. Viktorija Safonovová (BLR) 61,46 Q
    18. Olga Mikutinová (AUT) 61,14 Q
    19. Alexia Paganiniová (SUI) 61,06 Q
    20. Madeline Schizasová (CAN) 60,53 Q
    21. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 59,55 Q
    22. Lindsay van Zundertová (NED) 59,24 Q
    23. Alexandra Feiginová (BUL) 59,16 Q
    24. Ekaterina Kurakovová (POL) 59,08 Q
    25. Jenni Saarinenová (FIN) 56,97 Q
    26. Josefin Taljegardová (SWE) 54,51
    27. Ču Ji (CHN) 53,44
    28. Natasha McKayová (GBR) 52,54
    29. Kailani Craineová (AUS) 49,93
    30. Anastasija Šabotovová (UKR) 48,68
     
    Skvělé vystoupení v první části soutěže má za sebou Eliška Březinová. Česká reprezentantka, která měla dosavadní osobní rekord v hodnotě 61,05 bodů, zajela životní krátký program při své individuální premiéře na olympijských hrách. Obdržela fantastických 64,31 bodů a před volnými jízdami se drží na skvělém 12. místě. To je po trablích na posledních evropských šampionátech a mistrovství světa parádní výsledek.
     
    Krátké programy vyhrála Kamila Valijevová, přesně podle očekávání, ale s velkým ALE. Její krátký program, možná ovlivněn dopingovou kauzou, nebyl dokonalý jako třeba v týmové soutěži. Nedotočila trojitý axel, a tlak, který na ni leží, si vybral svou daň. Se známkou 82,16 bodů přesto je v průběžném vedení a porazila svou krajanku Annu Ščerbakovovou o 1,96 bodů. Na třetím místě se usadila Japonka Kaori Sakamotová v novém osobním rekordu 79,84 bodů.

    Soutěž je tedy před volnými jízdami zcela otevřená. I fenomenální Valijevová umí chybovat, a může se stát, že bude chybovat i ve volné jízdě. Přeci jen, nad patnáctiletou dívkou visí stín dopingového skandálu a situaci jí neulehčuje ani to, že pokud bude dodatečně diskvalifikována, připraví o zlaté medaile i své kolegy z týmové soutěže.

    Pokud však vyšetřování dopadne pro ni dobře, má velkou šanci být dvojnásobnou olympijskou šampionkou z Pekingu. Ale musí ustát onen tlak, který ji tížil určitě na začátku krátkého programu.
     
    Soutěž žen vyvrcholí na olympijských hrách ve čtvrtek. To čeká na 25 nejlepších krasobruslařek po krátkých programech volné jízdy. Z vedoucí pozice do závodu půjde Kamila Valijevová, české fanoušky pak může velmi těšit průběžné 12. místo Elišky Březinové.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:08.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Jan Vojkůvka

    Konečné pořadí
    1. Anna Ščerbakovová (ROC) 255,95
    2. Alexandra Trusovová (ROC) 251,73
    3. Kaori Sakamotová (JPN) 233,13
    4. Kamila Valijevová (ROC) 224,09
    5. Wakaba Higučiová (JPN) 214,44
    6. Čong Čou (KOR) 213,09
    7. Alysa Liuová (USA) 208,95
    8. Loena Hendrickxová (BEL) 206,79
    9. Kim Je-lim (KOR) 202,63
    10. Mariah Bellová (USA) 202,30
    11. Anastasija Gubanovová (GEO) 200,98
    12. Ekaterina Kurakovová (POL) 185,54
    13. Viktorija Safonovová (BLR) 184,83
    14. Olga Mikutinová (AUT) 182,20
    15. Jekatěrina Rjabovová (AZE) 179,97
    16. Karen Chenová (USA) 179,93
    17. Nicole Schottová (GER) 177,65
    18. Lindsay van Zundertová (NED) 175,81
    19. Madeline Schizasová (CAN) 175,56
    20. Eliška Březinová (CZE) 175,41
    21. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 171,75
    22. Alexia Paganiniová (SUI) 168,91
    23. Mana Kawabeová (JPN) 166,73
    24. Alexandra Feiginová (BUL) 159,31
    25. Jenni Saarinenová (FIN) 153,04
    Pořadí po krátkém programu
    1. Kamila Valijevová (ROC) 82,16 Q
    2. Anna Ščerbakovová (ROC) 80,20 Q
    3. Kaori Sakamotová (JPN) 79,84 Q
    4. Alexandra Trusovová (ROC) 74,60 Q
    5. Wakaba Higučiová (JPN) 73,51 Q
    6. Čong Čou (KOR) 70,34 Q
    7. Loena Hendrickxová (BEL) 70,09 Q
    8. Alysa Liuová (USA) 69,50 Q
    9. Kim Je-lim (KOR) 67,78 Q
    10. Anastasija Gubanovová (GEO) 65,40 Q
    11. Mariah Bellová (USA) 65,38 Q
    12. Eliška Březinová (CZE) 64,31 Q
    13. Karen Chenová (USA) 64,11 Q
    14. Nicole Schottová (GER) 63,13 Q
    15. Mana Kawabeová (JPN) 62,69 Q
    16. Jekatěrina Rjabovová (AZE) 61,82 Q
    17. Viktorija Safonovová (BLR) 61,46 Q
    18. Olga Mikutinová (AUT) 61,14 Q
    19. Alexia Paganiniová (SUI) 61,06 Q
    20. Madeline Schizasová (CAN) 60,53 Q
    21. Eva-Lotta Kiibusová (EST) 59,55 Q
    22. Lindsay van Zundertová (NED) 59,24 Q
    23. Alexandra Feiginová (BUL) 59,16 Q
    24. Ekaterina Kurakovová (POL) 59,08 Q
    25. Jenni Saarinenová (FIN) 56,97 Q
    26. Josefin Taljegardová (SWE) 54,51
    27. Ču Ji (CHN) 53,44
    28. Natasha McKayová (GBR) 52,54
    29. Kailani Craineová (AUS) 49,93
    30. Anastasija Šabotovová (UKR) 48,68