Rybakina – Martincová 0:1; 0:0; 0-0 (skreč) | Beguová – Kvitová 2:0 (kon.)
skreč Rybakinová
Elena Rybakina
Elena Rybakina (3)
0
0
0
 
Tereza Martincová
Tereza Martincová
1
0
0
 
cz Štvrtok 10.02.2022, 11:00 • Sibur Arena, Petrohrad (RUS) • WTA Petrohrad - St. Petersburg Ladies Trophy (krytý tvrdý povrch) • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Střetnutí mezi Terezou Martincovou a Jelenou Rybakinovou se neuskuteční. Kazašská nasazená trojka z turnaje odstoupila kvůli nemoci. Sedmadvacetiletá Češka je tak v Petrohradu bez boje ve čtvrtfinále. V tom narazí buď na krajanku Petru Kvitovou, nebo na Irinu Beguovou z Rumunska. (10:24:14)
     
    Hezké čtvrteční dopoledne. Tereza Martincová si na halovém podniku kategorie WTA 500 v ruském Petrohradu zahraje osmifinále. Hned na úvod programu čeká Češku v Sibur Areně kazašská favoritka Jelena Rybakinová.

    Dvaadvacetiletá Rybakinová je na turnaji třetí nejvýše nasazenou účastnicí. V roce 2020 si na podniku zahrála finále. Vytáhlá Kazaška je aktuálně na svém žebříčkovém maximu, kterým je 12. místo. Rozhodně má potenciál vystoupat i do elitní desítky. Sezonu zahájila parádně, když hned na úvodním podniku v Adelaide prohrála až ve finále se světovou jedničkou a letos stále neporaženou Australankou Bartyovou. Následně musela pro zdravotní komplikace odstoupit z turnaje v Sydney a posléze skrečovala i zápas druhého kola v Melbourne. Nyní už by měla být Rybakinová fit, v Petrohradu začala suverénně. Domácí Gračevovou vyprovodila z kurtu debaklem 6:2 a 6:1.

    O Martincové a její přelomové loňské sezoně už toho bylo napsáno hodně. Češka si nepočíná špatně i v té nové, na kontě má zatím tři výhry a stejný počet porážek, přičemž všechny utrpěla z pozice papírové outsiderky. V žebříčku je pražská rodačka na 42. místě, které je jejím maximem. V Petrohradu začala obratem nad bývalou světovou dvojkou Ruskou Zvonarevovou. Nejstarší účastnici turnaje porazila 2:6, 6:1 a 6:4. Případným postupem do čtvrtfinále by sedmadvacetiletá Martincová vylepšila turnajové maximum. Dosud hrála třikrát "pouze" osmifinále.

    Rybakinová a Martincová se spolu utkají znovu po pěti letech. V roce 2017 se v kvalifikaci podniku v Moskvě radovala po obratu ve třech setech Kazaška (4:6, 7:6, 6:4). Od té doby ušly obě hráčky obrovský kus cesty a bude nesmírně zajímavé sledovat, jak jejich střet dopadne tentokrát.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:00.

    Filip Lefenda

    Elena Rybakina
    Štát: Kazachstan
    Dátum narodenia: 17.06.1999
    Vek: 25 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 184 cm
    Nasadený: 3

    Tereza Martincová
    Štát: Česká republika
    Dátum narodenia: 24.10.1994
    Vek: 29 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 177 cm