Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 24:27p (kon.) | Los Angeles Rams - San Francisco 49ers 20:17 (kon.)
koniec udalosti
Los Angeles Rams - San Francisco 49ers

20:17

(0:0, 7:10, 0:7, 13:0)

cz Pondelok 31.01.2022, 00:45 • SoFi Stadium, Inglewood • Americký futbal • Finále konferencie NFC
Predzápasové kurzy
     
    Super Bowl se bude hrát za 2 týdny, výkop proběhne krátce po půl jedné v noci na 14. února středoevrospkého času. Do té doby děkuji za pozornost. (04:13:52)
     
    Do Super Bowlu z obou konferencí postoupily celky nasazené v play-off jako číslo 4. Los Angeles Rams a Cincinnati Bengals. Zatímco tým z Kalifornie patřil do širšího okruhu favoritů, v případě mužstva z Ohia se jedná o senzaci.
     
    Matthew Stafford nadále bourá vlastní hranice. Před 2 týdny poprvé vyhrál zápasy play-off, dnes poprvé v kariéře porazil Jimmyho Garoppola. A ukazuje, že bídné výkony Detroitu s ním až tolik nesouvisely.
     
    Hráčské statistiky:

    Matthew Stafford (LAR) zkompletoval 31 z 45 přihrávek pro 337 yardů, 2 touchdowny a 1 interception.
    Jimmy Garoppolo (SF) zkompletoval 16 z 30 přihrávek pro 232 yardů, 2 touchdowny a 1 interception.

    Cam Akers (LAR) měl 13 běhů pro 48 yardů.
    Deebo Samuel (SF) měl 7 běhů pro 26 yardů.

    Cooper Kupp (LAR) zachytil 11 přihrávek pro 142 yardů a 2 touchdowny.
    Odell Beckham Jr. (LAR) zachytil 9 přihrávek pro 113 yardů.
    Deebo Samuel (SF) zachytil 4 přihrávky pro 72 yardů a 1 touchdown.
    Brandon Aiyuk (SF) zachytil 4 přihrávky pro 69 yardů.
     
    Přímo na stadionu sledovalo zápas 73 202 diváků.
     
    Také druhé konferenční finále nabídlo velký zvrat v závěru! Přitom Niners vstoupili do druhého poločasu lépe a přes nepodařený první drive po návratu z kabin zvýšili na konci třetí čtvrtiny náskok na 10 bodů a zdálo se, že fungující obrana je podrží. Ta totiž předtím zastavila ještě před dostřelem field goalu soupeře i při čtvrtém downu, což potvrdilo i video po challenge hozené domácím trenérem a velmi dobrou výchozí pozici přetavil v touchdown závěrečný 16yardový catch tight enda George Kittlea. Jenže vzápětí se právě obrana hostů začala postupně rozpadat a již po 3 a půl minutách to bylo znovu jen o 3 body, 11yardovým catchem zaznamenal druhý touchdown v zápase špičkový receiver Cooper Kupp. San Franciscu se navíc úplně přestalo dařit v útoku, rychle přicházeli o míč a ačkoliv už svoji end zónu dokázalo ubránit, přesto obrana zbytečnými chybami včetně nepochopitelného úderu helmou na helmu dovolila domácím skórovat dvěma field goaly Matta Gaye dlouhými 40 a 30 yardů, kterými se Rams dostali podruhé v zápase do vedení. Hostům zbývalo 109 sekund a měli ještě i jeden timeout, jenže v té chvíli si vzala slovo hvězdami nabitá obrana Los Angeles a nejen, že nedovolila soupeři žádný posun na hřišti, ale navíc ukončila utkání chycenou interception, postaral se o to po skvělé práci celé sestavy linebacker Travin Howard. Rams tak poprvé po třech letech a šesti zápasech poráží odvěkého divizního rivala a postupují přes něj do Super Bowlu, do kterého se vrací po 3 letech a budou ho hrát na vlastním stadionu!
    Finále Super Bowlu za dva týdny? Domácí Rams proti Bengals!
    Finále konference je ostře sledovanou událostí. Z postupu Rams do Super Bowlu má radost i hvězdný LeBron James
    Odell Beckham Jr. utěšuje Deebo Samuela
     
    Konec utkání.
     
    1:09
    LAR, 1&10, SF 13
    I přes využití posledního timeoutu Niners Stafford třikrát zaklekává a ukončuje zápas!
    Los Angeles Rams postupují v domácím prostředí do Super Bowlu
    Interception a výhra Rams!
     
    1:09
    SF, 3&13, SF 22 – INTERCEPTION
    Je rozhodnuto, obrana nakonec vyhrává Rams tento zápas! Celá defenzivní lajna vyvinula neuvěřitelný tlak na Garoppola, který dělal, co mohl, snažil se za každou cenu zabránit sacku, v poslední chvíli hodem v podstatě přes ruku hledal u levé lajny Hastyho, jenže míč letěl jinam a to do míst, kde čekal linebacker Travin Howard, který rozjásal celé Los Angeles, protože Rams se stanou druhým týmem historie, který bude hrát Super Bowl v domácím prostředí vlastního stadionu!
     
    1:42
    SF, 2&10, SF 25
    Screen na Jenningse, ale obrana zafungovala skvěle a Howard ho složil ihned.
     
    1:46
    SF, 1&10, SF 25
    Hasty ubráněn Gainesem, přihrávka nebyla úspěšná.
     
    1:46
    Gay poslal míč do end zóny, touchback. Drive pravdy pro Niners.
    Matt Gay posílá Rams do vedení a LA jsou blízko postupu do Super Bowlu
     
    1:49
    LAR, 4&10, SF 12 – FIELD GOAL RAMS
    Hosté si vzali druhý timeout, aby měli víc času na útok, protože čekali, že MATT GAY se z 30 yardů mýlit nebude. Tak se také stalo, domácí kicker posílá svůj tým do vedení, 20:17!

    Libor Štěpán

    Carl Cheffers
    73 202
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad LAR, 3&5, SF 42 – U míče je Los Angeles, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině San Francisca.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.