Slalom žien, 1. kolo, Kranjska Gora sk (kon.) | Slalom mužov, 1. kolo, Adelboden sk Vítěz: F. Gstrein (AUT) a M. Feller (AUT) (kon.)
Slalom žien, 2. kolo, Kranjska Gora sk Víťazka: Petra Vlhová (SVK) (kon.) | Slalom mužov, 2. kolo, Adelboden sk Vítěz: J. Strolz (AUT) (kon.)
koniec udalosti
Slalom mužov, 2. kolo, Adelboden

Vítěz: J. Strolz (AUT)

cz Nedeľa 09.01.2022, 13:30Zjazdové lyžovanie • 2. kolo
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Světový pohár v alpském lyžování mužů pokračuje v neděli v Adelbodenu závodem v klasickém slalomu. V tomto přenosu se budeme věnovat druhému kolu, do něhož projde 30 nejlepších slalomářů z úvodního dějství, které se uskuteční dopoledne.
     
    Pořadí SP
    1. Marco Odermatt (SUI) 845 b.
    2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 469
    3. Matthias Mayer (AUT) 447
    4. Alexis Pinturault (FRA) 382
    5. Vincent Kriechmayr (AUT) 373
    6. Henrik Kristoffersen (NOR) 327
    7. Beat Feuz (SUI) 300
    8. Dominik Paris (ITA) 281
    100. Adam Žampa (SVK) 14
    116. Andreas Žampa (SVK) 8
     
    Bližší informace přineseme po skončení prvního kola.
     
    Dva velcí favorité, Sebastian Foss-Solevag a Clement Noel, vůbec první kolo nedokončili a slalom tak pozná třetího vítěze v probíhající sezoně. Mezi třicítku nejlepších po špicaru neprošel navíc ani Švéd Kristoffer Jakobsen, což bylo další velké překvapení první části závodu. Boj o prvenství je mezitím nesmírně vyrovnaný. Vždyť v půl sekundě registrujeme hned 11 slalomářů a po úvodním kole jsou na čele se stejným časem Fabio Gstrein a Manuel Feller.
     
    Pořadí po 1. kole
    1. Fabio Gstrein (AUT) 54,06
    1. Manuel Feller (AUT) +0,00
    3. Luca Aerni (SUI) +0,05
    4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,09
    5. Alexis Pinturault (FRA) +0,11
    6. Ramon Zenhäusern (SUI) +0,16
    7. Johannes Strolz (AUT) +0,17
    8. Marc Digruber (AUT) +0,33
    9. Giuliano Razzoli (ITA) +0,36
    10. Marco Schwarz (AUT) +0,44
    11. Daniel Yule (SUI) +0,50
    12. Lucas Braathen (NOR) +0,51
    13. Dave Ryding (GBR) +0,58
    14. Sandro Simonet (SUI) +0,62
    14. Linus Strasser (GER) +0,62
    16. Istok Rodeš (CRO) +0,64
    17. Tanguy Nef (SUI) +0,65
    18. Luke Winters (USA) +0,77
    19. Loïc Meillard (SUI) +0,80
    20. Filip Zubčić (CRO) +0,82
    21. Samuel Kolega (CRO) +0,85
    22. Alexander Chorošilov (RUS) +0,89
    23. Stefano Gross (ITA) +0,93
    24. Tommaso Sala (ITA) +0,98
    25. Matej Vidović (CRO) +1,12
    26. David Ketterer (GER) +1,22
    27. Johei Kojama (JPN) +1,28
    28. Alex Vinatzer (ITA) +1,29
    29. Dominik Raschner (AUT) +1,32
    30. Marc Rochat (SUI) +1,37
    ...
    43. Kryštof Krýzl (CZE) +2,37
     
    Druhé kolo odstartovalo.
     
    30
    První se na trať vydal Marc Rochat ze Švýcarska, ale v polovině svahu udělal obrovskou chybu a prakticky zastavil. To bude výrazná ztráta v boji o posun pořadím.
     
    30
    Švýcar je v cíli v souhrnném čase 1:51,42
    .
     
    29
    Ani Dominik Rashner se nevyhnul chybě, pro změnu ve spodní části svahu. Udržel ale balanc, ustál těžkou situaci a proniká do cíle s náskokem 28 setin na Rochata. Nebýt té chyby, jeho náskok by byl okolo sekundy.
     
    28
    Zkušený Ital Alex Vinatzer také výrazně chybuje! V přejezdu na prudší svah mu lyže vystřelily do vzduchu a v oblouku musel vyrovnávat balanc na patkách! Zvládl to a ani neztratil tolik rychlost. Přesto, jeho náskok činí jen 43 setin, přičemž na posledním mezičase měl k dobru 7 desetin.
     
    27
    Johei Kojama z Japonska se snažil jet na jistotu, příliš nebláznit a nechodit agresivně do oblouků. Výsledkem je ale přesto spousta drobných chyb a propad na poslední místo se ztrátou takřka dvou sekund.
     
    26
    Na těžkou trať se vydal Němec David Ketterer, který prošel do druhého kola s hodně vysokým startovním číslem a je překvapivým bodujícím z dnešního závodu. V cíli je čtvrtý před Japoncem, na vedoucího Vinatzera ztrácí 1,24 sekundy.
     
    25
    Matej Vidovic umístění na předních příčkách atakovat nebude. V součtu obou kol byl o dvě setinky pomalejší než Ketterer a je tedy na pátém místě.
     
    24
    Ani Ital Tomasso Sala se s náročnou tratí nedokázal popasovat podle svých představ. Do cílového prostoru se dostal se ztrátou přes jednu sekundu na čtvrtém místě. Trio Vinatzer, Raschner a Rochat tak nadále stoupá pořadím.
     
    23
    Ital Stefano Gross se snažil jít agresivně do oblouků, ale ve druhé polovině svahu viditelně zpomalil, trochu mu kolísal rytmus a výsledkem je ztráta 84 setin a průběžné čtvrté místo.
     
    22
    Vedoucí trojka si polepšila už o šest pozic oproti prvnímu kolu! Rus Alexandr Chorošilov totiž také nedokázal ohrozit jejich výsledné časy, i když se snažil. Jak to vypadá, jejich chyby, kterých se dopustily, byly vynahrazeny parádní rychlostí.
     
    21
    Chorvat Samuel Kolega nepatřil mezi favority, a potvrdilo se to i během jeho jízdy ve druhém kole. Se ztrátou přes jednu sekundu se propadá na šesté místo.
     
    20
    Druhý z Chorvatů na startu, Filip Zubčič, neprojel příliš dobře vrchní pasáž, ale tu spodní měl výtečnou. Na třetím mezičase ztrácel 96 setin, ale v závěrečné části trati dokázal zrychlit a nakonec smrsknul své manko na 37 setin. Řadí se tak na druhé místo za Vinatzera.
     
    19
    Po dlouhé době dochází ke změně na čele a je to domácí Loic Meillard! V cíli se mu povedlo porazit Itala Vinatzera o šest setin sekundy a proniká do čela. Od domácího publika se mu dostává bouřlivého aplausu.
     
    18
    Američan Luke Winter je v cíli hodně spokojený. S vysokým startovním číslem se dostává do cíle na třetím místě a vejde se tak do druhé desítky konečného pořadí. Hodně příjemné body pro tohoto Američana.
     
    17
    Bouřlivá atmosféra v Adelbodenu pokračuje. V cíli je domácí Tanguy Nef, jenž se řadí se ztrátou 29 setin na čtvrtou příčku a užívá si potlesku zaplněných tribun. Možná ale toužil po trochu lepším umístění.
     
    16
    Chorvat Istok Rodeš se naopak výrazně propadá pořadím. V cíli je až na 14. místě se ztrátou takřka sekundy a půl na vedoucího Meillarda.
     
    Pořadí
    1. Loïc Meillard (SUI) 1:50,65
    2. Alex Vinatzer (ITA) +0,06
    3. Luke Winters (USA) +0,17
    4. Tanguy Nef (SUI) +0,29
    5. Filip Zubčić (CRO) +0,43
     
    15
    Němec Linus Strasser předvedl hodně povedenou jízdu, od prvního mezičasu byl v zelených číslech a sesadil domácího Meillarda z první pozice. Poráží jej o 31 setin.
     
    14
    Domácí Sandro Simonet byl naopak od prvního mezičasu v červených číslech a na Němce Strassera jeho ztráta postupně narůstala. V závěrečné prudší pasáži se snažil zvýšit rychlost, jít riskantněji do oblouků, ale udělal obrovskou chybu a závod po špicaru nedokončí.
     
    13
    Už ve vrchní části svahu se netrefil oběma lyžemi do branky Brit Dave Ryding, jenž je tak druhým ze slalomářů, kteří druhé kolo nedokončí.
     
    12
    Po delší době se některý ze závodníků dostal do cíle. Nicméně, Lucas Braathen je v cílovém prostoru až šestý, moc spokojený tak není.
     
    11
    Domácí Daniel Yule, který po prvním kole ztrácel na první místo půl sekundy, by v případě bravurní jízdy mohl pomýšlet i na celkové prvenství. Jenže on svou jízdu bravurně nezajel. Naopak, se ztrátou 39 setin je čtvrtý.
     
    10
    Jsme u slalomářů, kteří rozhodně mají velkou šanci proniknout na stupně vítězů díky nikterak výrazné ztrátě po prvním kole. Rakušan Marco Schwarz se ovšem s tratí nepopasoval vůbec ideálně a propadá se na šesté místo.
     
    9
    Giuliano Razzoli útočil ještě na posledním mezičase na průběžné vedení, ale pak podjel jednu z branek, ztratil dobrý rytmus a výsledkem je ztráta 46 setin a páté místo.
     
    Pořadí
    1. Linus Strasser (GER) 1:50,34
    2. Loïc Meillard (SUI) +0,31
    3. Alex Vinatzer (ITA) +0,37
    4. Daniel Yule (SUI) +0,39
    5. Giuliano Razzoli (ITA) +0,46
    6. Luke Winters (USA) +0,48
     
    Alex Vinatzer si oproti prvnímu kolu polepšil už o 17 míst! Neskutečný výkon Itala.
     
    8
    Rakušan Marc Digruber také nebude atakovat umístění na stupních vítězů. Dokonce ztrácí v cíli 99 setin a je až dvanáctý, tedy výrazný propad a velká nespokojenost.
     
    7
    Zasněžená trať v Adelbodenu moc rychlosti nepřeje, Rakušan Johannes Strolz však udržel velmi dobrý rytmus a dokázal úspěšně hospodařit s náskokem po prvním kole! Byť na startu vedl o 6 desetin a něco ztratil, v cíli se raduje z vedení o 29 setin a rozhodně útočí na stupně vítězů.
     
    Konkurenti Strolze mají náskok maximálně 16 setin sekundy (Gstrein a Feller). Tedy minimální náskok po prvním kole. Klidně jsme mohli sledovat jízdu pozdějšího vítěze, uvidíme.
     
    6
    Ramon Zenhäusern domácí publikum nepotěšil. Druhé kolo se mu vůbec nevyvedlo, postupně nabíral vyšší a vyšší ztrátu. V posledních brankách sice zrychlil, ale i tak se propadá na třetí příčku. Na posledním mezičase to dokonce vypadalo na výpadek z první desítky.
     
    5
    Alexis Pinturault při přejezdu přes terénní hranu podklouzl v oblouku a položil se na bok. Už se nezvládl rychle zvednout a vrátit do trati.
     
    4
    Nepovedená jízda v podání Henrika Kristoffersena. Na zasněžené trati se mu nedařilo držet rytmus, provedl několik drobných chyb a se ztrátou 85 setin se propadá na desáté místo.
     
    Skutečně to vypadá, že by se Strolz mohl vejít na stupně vítězů. Na startu už jsou jen tři závodníci. Jejich náskoky na něj činí 12, 17 a 17 setin.
     
    3
    Domácí Luca Aerni chybuje hned krátce po startu a musí dohánět ztrátu 25 setin z prvního mezičasu!
     
    3
    Jenže to nezvládl! Ani za mohutného povzbuzování domácího publika se mu nepovedlo v závěrečné pasáži zrychlit a v cíli je až čtvrtý! Johannes Strolz se startovním číslem 38 bude nejhůře třetí!
     
    2
    Prvotřídní senzace se blíží! Manuel Feller prohrává se svým krajanem o 17 setin!
     
    Strolz, který v životě nebyl na stupních vítězů, útočí na vítězství!
     
    1
    Fabio Gstrein vyráží na svah! Jeho náskok na startu činí 17 setin!
     
    1
    A na druhém mezičase už ztrácí 21 setin!
     
    1
    Gstrein trefil jednu z branek rukou, to jej vychýlilo z rovnováhy a závod nedokončí! Senzace je na světě! Vítězí Johannes Strolz!
     
    Závod skončil.
     
    Devětadvacetiletý Johannes Strolz, který byl doposud ve Světovém poháru nejlépe na 10. místě ve slalomu v italské Madonně di Campiglio v lednu 2020, senzačně vítězí v těžkém slalomu ve švýcarském Adeboldenu! Strolz, jenž byl po prvním kole na sedmém místě a startoval s vysokým startovním číslem 38, se popasoval s náročným závodem nejlépe ze všech a získává premiérový triumf mezi elitou.
     
    Bronzový medailista ze Super G z juniorského mistrovství světa 2012 v cíli porazil svého krajana Manuela Fellera o 17 setin. Třetí skončil Němec Linus Strasser se ztrátou 29 setin.
     
    Kromě senzačního vítězství Strolze se ohromně může z výsledků radovat i Němec Strasser, jenž si oproti prvnímu kolu polepšil o 11 pozic. V tomto ohledu byl skokanem závodu Alex Vinatzer z Itálie, jenž byl po prvním kole na 28. místo a v konečném pořadí mu náleží 7. pozice.
     
    Konečné pořadí
    1. Johannes Strolz (AUT) 1:50,05
    2. Manuel Feller (AUT) +0,17
    3. Linus Strasser (GER) +0,29
    4. Ramon Zenhäusern (SUI) +0,48
    5. Luca Aerni (SUI) +0,58
    6. Loïc Meillard (SUI) +0,60
    7. Alex Vinatzer (ITA) +0,66
    8. Daniel Yule (SUI) +0,68
    9. Giuliano Razzoli (ITA) +0,75
    10. Luke Winters (USA) +0,77
    11. Marco Schwarz (AUT) +0,78
    12. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,85
    13. Tanguy Nef (SUI) +0,89
    14. Lucas Braathen (NOR) +0,99
    15. Filip Zubčić (CRO) +1,03
    16. Dominik Raschner (AUT) +1,09
    17. Marc Digruber (AUT) +1,28
    18. Marc Rochat (SUI) +1,37
    19. Alexander Chorošilov (RUS) +1,45
    20. Stefano Gross (ITA) +1,50
    21. Samuel Kolega (CRO) +1,73
    22. Tommaso Sala (ITA) +1,75
    23. David Ketterer (GER) +1,90
    24. Matej Vidović (CRO) +1,92
    25. Istok Rodeš (CRO) +2,00
    26. Johei Kojama (JPN) +2,33
    Sandro Simonet (SUI) DNF
    Fabio Gstrein (AUT) DNF
    Dave Ryding (GBR) DNF
    Alexis Pinturault (FRA) DNF
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (14:31:18)

    Jan Vojkůvka

    Konečné pořadí
    1. Johannes Strolz (AUT) 1:50,05
    2. Manuel Feller (AUT) +0,17
    3. Linus Strasser (GER) +0,29
    4. Ramon Zenhäusern (SUI) +0,48
    5. Luca Aerni (SUI) +0,58
    6. Loïc Meillard (SUI) +0,60
    7. Alex Vinatzer (ITA) +0,66
    8. Daniel Yule (SUI) +0,68
    9. Giuliano Razzoli (ITA) +0,75
    10. Luke Winters (USA) +0,77
    11. Marco Schwarz (AUT) +0,78
    12. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,85
    13. Tanguy Nef (SUI) +0,89
    14. Lucas Braathen (NOR) +0,99
    15. Filip Zubčić (CRO) +1,03
    16. Dominik Raschner (AUT) +1,09
    17. Marc Digruber (AUT) +1,28
    18. Marc Rochat (SUI) +1,37
    19. Alexander Chorošilov (RUS) +1,45
    20. Stefano Gross (ITA) +1,50
    21. Samuel Kolega (CRO) +1,73
    22. Tommaso Sala (ITA) +1,75
    23. David Ketterer (GER) +1,90
    24. Matej Vidović (CRO) +1,92
    25. Istok Rodeš (CRO) +2,00
    26. Johei Kojama (JPN) +2,33
    Sandro Simonet (SUI) DNF
    Fabio Gstrein (AUT) DNF
    Dave Ryding (GBR) DNF
    Alexis Pinturault (FRA) DNF

    pořadí po 1. kole
    1. Fabio Gstrein (AUT) 54,06
    1. Manuel Feller (AUT) +0,00
    3. Luca Aerni (SUI) +0,05
    4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,09
    5. Alexis Pinturault (FRA) +0,11
    6. Ramon Zenhäusern (SUI) +0,16
    7. Johannes Strolz (AUT) +0,17
    8. Marc Digruber (AUT) +0,33
    9. Giuliano Razzoli (ITA) +0,36
    10. Marco Schwarz (AUT) +0,44
    11. Daniel Yule (SUI) +0,50
    12. Lucas Braathen (NOR) +0,51
    13. Dave Ryding (GBR) +0,58
    14. Sandro Simonet (SUI) +0,62
    14. Linus Strasser (GER) +0,62
    16. Istok Rodeš (CRO) +0,64
    17. Tanguy Nef (SUI) +0,65
    18. Luke Winters (USA) +0,77
    19. Loïc Meillard (SUI) +0,80
    20. Filip Zubčić (CRO) +0,82
    21. Samuel Kolega (CRO) +0,85
    22. Alexander Chorošilov (RUS) +0,89
    23. Stefano Gross (ITA) +0,93
    24. Tommaso Sala (ITA) +0,98
    25. Matej Vidović (CRO) +1,12
    26. David Ketterer (GER) +1,22
    27. Johei Kojama (JPN) +1,28
    28. Alex Vinatzer (ITA) +1,29
    29. Dominik Raschner (AUT) +1,32
    30. Marc Rochat (SUI) +1,37
    ...
    43. Kryštof Krýzl (CZE) +2,37