Villarreal – Getafe 1:0 (kon.) | Valencia – Atlético Madrid 3:3 (kon.) | Mallorca – Elche 2:2 (kon.)
Osasuna – Sociedad 0:2 (kon.) | Real Betis – Sevilla 0:2 (kon.)
koniec
Real Betis
0:2 (0:0)
FC Sevilla
cz Nedeľa 07.11.2021, 21:00 • Estadio Benito Villamarín (Sevilla) • Španielska LaLiga • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký nedělní večer u sledování prestižní španělské La Ligy. Ta má dnes na programu celkem pětici zápasů 13. kola a my se v rámci tohoto textového přenosu podrobněji podíváme na 101. městské derby mezi Realem Betis a Sevillou FC. Mírnými papírovými favority budou fotbalisté hostujícího celku.
     
    Betis je po dvanácti odehraných zápasech s 21 body na pátém místě tabulky, když zvládl vyhrát polovinu z nich. V případě triumfu by se na Sevillu bodově dotáhl. Po sérii tří výher v řadě přišla v posledním kole porážka 0:3 na horké půdě Atlética Madrid. Oklepat se Betis musí i z porážky 0:4, kterou utrpěl ve čtvrtek v rámci Evropské ligy na stadionu německého Leverkusenu. Nejlepšími střelci jsou dva čtyřgóloví útočníci – Brazilec Willian Jose a Španěl Juanmi.
     
    Sevilla se s 24 body nachází na třetí příčce tabulky a v případě výhry se může bodově dotáhnout na vedoucí Real Madrid. Oproti Betisu má Sevilla jeden neodehraný duel k dobru. Aktuálně táhne tým trenéra Lopeteguiho v La Lize sérii čtyř utkání bez porážky, z nichž dokázal vytěžit rovných deset bodů. Naposledy se Sevilla představila v úterý v Lize mistrů, kdy doma prohrála 1:2 s francouzským Lille. I zde nalezneme v čele klubové produktivity dva čtyřgólové střelce. Jsou jimi Argentinec Erik Lamela a Španěl Rafa Mir.
     
    Betis porazil svého slavnějšího městského rivala naposledy v roce 2018. Od té doby se hrálo pětkrát a čtyřikrát zvítězila Sevilla, jednou se pak zrodila remíza. Naposledy vyhrála Sevilla v půlce letošního března doma 1:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Real Betis: C. Bravo – Bellerín, Pezzella, González, Moreno – Guardado (C), G. Rodríguez – Canales, Fékir, Rodri – José.
    Náhradníci: Rui Silva – Bartra, W. Carvalho, Joaquín, Juanmi, Iglesias, D. Lainez, Miranda, Montoya, Ruibal, V. Ruiz, Tello.

    Sevilla FC: Bunú – G. Montiel, Koundé, Diego Carlos, Acuňa – Jordán, Fernando, Rakitić (C) – Lamela, Mir, Ocampos.
    Náhradníci: Díaz, Dmitrović – Augustinsson, Carmona, Delaney, Munir, Gudelj, Idrissi, A. Gómez, Óscar Rodríguez, Romero, Ó. Torres.

    Rozhodčí: Lahoz – Martínez, Fernández.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Fotbalisté Betisu hrají v pruhovaných zeleno-bílých dresech. Sevilla FC v červených.
     
    2
    Ivan Rakitić posunul na levém křídle balon do běhu na Marcose Acuňu, jenž odcentroval na střed vápna. Na míč si naskakoval Lucas Ocampos, k lepšímu zakončení mu ale nějaké ty centimetry scházely.
     
    3
    Sevilla měla k dispozici standardní situaci. Ivan Rakitić přenechal balon Marcosi Acuňovi. S jeho centrem si obrana Betisu uvnitř šestnáctky poradila.
     
    4
    Na středu hřiště se provinil faulem Érik Lamela, jenž šlápl na nohu Guida Rodrígueze. Rozehrávat bude Betis.
     
    6
    Domácímu týmu nevyšel pokus o nákop směrem dopředu. Míč dohopsal až k brankáři Bunúovi, který jej posunul na své spoluhráče v obraně.
     
    7
    Sevilla rozehrávala standardku zhruba z poloviny hřiště. Marcos Acuňa hledal pasem Rafu Mira. Ten se octl v ofsajdu.
     
    8
    Nabil Fékir si navedl míč na střelu levačkou. Zpoza pokutového území vypálil přesně doprostřed branky, kde číhal připravený Jasín Bunú.
     
    9
    Acuňův centr z levé strany sklepl Alex Moreno na prsou svému brankáři Claudiu Bravovi.
     
    10
    Guido Rodríguez sundal u postranní čáry skluzem Ivana Rakitiće a vyfasoval už v desáté minutě první žlutou kartu.
     
    11
    Po vhazování Sevilly odvrátil Germán Pezzella balon před Lucasem Ocamposem na další aut.
     
    12
    Willian José upadl na středu hřiště na trávník po kontaktu s Érikem Lamelou. Rozhodčí nechali k nelibosti fanoušků pokračovat ve hře.
     
    14
    Hosté jsou dle očekávání aktivnějším týmem. Na držení míče vedou v procentech 68 ku 32. Na první vážnější možnost ovšem stále čekáme.
     
    15
    Zadáci Sevilly FC teď nikam nespěchají. Na vlastní polovině sbírají do statistik krátké přihrávky.
     
    16
    Lucas Ocampos centroval z levé strany na penaltový puntík, kde se po míči natahoval Rafa Mir. Ten na něj nedosáhl, Claudio Bravo i tak musel tygřím skokem vyrazit balon vedle pravé tyče. Vlastně nemusel – Mir byl v ofsajdu, takže byl stejně pískán ofsajd.
     
    18
    Héctor Bellerín uvedl do hry autové vhazování. Krátce po něm se Willian José prezentoval útočným faulem na Diega Carlose. Hrát tak může zase Sevilla FC.
     
    19
    Gonzalo Montiel přihrával z pravé strany do šestnáctky. Míč byl skluzem odvrácen za postranní čáru. Následné vhazování sehráli hosté mizerně, krátce po rozehrávce nahrával Joan Jordán do ofsajdu.
     
    20
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka utkání a musíme konstatovat, že tahák 13. kola La Ligy se zatím rozjíždí hodně pozvolna. Sevilla FC je aktivnější, vyloženou možnost ale ještě neměla.
     
    22
    Rodri se hezky prodral k hranici pokutového území. Poté vyslal levačkou technický pokus na zadní tyč a Jasín Bunú musel vytáhnout efektivní zákrok! Bylo to však poměrně z dálky, takže balon vyrazil.
     
    24
    Balon se v těchto chvílích pohybuje nejčastěji poblíž půlící čáry. Hraje se dost opatrně.
     
    25
    Joan Jordán se uvnitř středového kruhu pověsil na záda Sergia Canalese a skolil ho zápasnickým chvatem k zemi. Tohle mohlo být klidně za kartu, sudí Lahoz byl ale benevolentní.
     
    26
    V krátkém sledu další faul Joana Jordána. Ten vystavil kousek před hranicí velkého vápna ukázkový blok Nabilu Fékirovi, který se o něj rozbil jako o zeď. Standardka pro Betis.
     
    28
    Balon si odkrokoval sám faulovaný Nabil Fékir. Jeho střela byla ve zdi sražena na rohový kop. Jasín Bunú za míčem doběhl až za brankovou čárou.
     
    29
    Betisu nevyšel roh podle představ. Následovala ztráta balonu a taktický faul na Lucase Ocampose, kterým se na obranné polovině prezentoval Alex Moreno.
     
    30
    Nabil Fékir bojoval na levém okraji hřiště s dvojnásobnou přesilou. Nakonec byl poslán k zemi Marcosem Acuňou.
     
    31
    Mimo tento souboj dohrál ještě Diego Carlos Andrése Guardada. Rozhodčí udělil žlutou kartu a musel krotit vášně. Vře to i v hledišti.
     
    33
    Sevilla operuje s míčem na polovině Betisu. Cestičky k pokutovému území nalézají hosté jen obtížně, často tak vrací míč i směrem dozadu.
     
    34
    Lucas Ocampos odcentroval z levé strany na hlavu Ivana Rakitiće. Ten zakončoval asi dva metry mimo levý horní růžek branky. Tohle se dalo vyřešit lépe a chorvatský záložník to dobře ví.
     
    36
    Héctor Bellerín dostal míč do běhu a střelou z pravé strany zahrál Jasínu Bunúovi na housle! Jeho radost ale měla krátkého trvání, asistent ihned vymrštil do vzduchu praporek. Domácí bek vybíhal z ofsajdu.
     
    37
    Na protějším konci hrací plochy musel Claudio Bravo předvést dobrý reflex proti nepříjemné přihrávce Gonzala Montiela.
     
    39
    Ze střední vzdálenosti se opřel do balonu Ivan Rakitić. Razanci měl jeho pokus slušnou, jen ta (ne)přesnost... Míč nabral směr daleko napravo od branky.
     
    41
    Z levé strany centroval na střed vápna Alex Moreno. Balon odkopl Marcos Acuňa.
     
    42
    Marcos Acuňa uvede na útočné polovině do hry autové vhazování.
     
    43
    A další. Domácí dostali balon na polovinu soupeře, Sevilla se ale rychle vrátila na dostřel šestnáctky Realu.
     
    44
    Z pravé strany centroval do šestnáctky Gonzalo Montiel. Merunu si stáhl do rukavic pozorný Claudio Bravo.
     
    45
    Betis jde na konci první půle do deseti! Guido Rodríguez zastavil na okraji středového kruhu rozběhnutého Rafu Mira a zápas pro něj po druhé žluté kartě končí!
     
    45+2
    Rozhodčí dal konečně pokyn pokračovat ve hře. Po centru Ivana Rakitiće přišel v pokutovém území útočný faul Diega Carlose na Andrése Guardada.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Úvodní poločas městského derby mezi Realem Betis a Sevillou FC regulérní branku nenabídl. Z vedení se chvíli radovali domácí, Bellerín ale zakončoval ve 36. minutě z ofsajdu a jeho trefa proto neplatila. Jinak měli více ze hry hosté, vyloženou možnost ke skórování si ovšem nevypracovali. Uvidíme, zda tak Sevilla učiní ve druhé půli. Tu bude hrát po Rodríguezově vyloučení celou v početní výhodě proti deseti.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Real Betis: ze hřiště odchází Willian José, přichází William Carvalho.
     
    47
    Sevilla FC se krátkými přihrávkami prokombinovala až ke střele kousek zpoza šestnáctky. Tu zblokoval Germán Pezzella.
     
    48
    Germán Pezzella se po vzdušném souboji s Rafou Mirem poroučel k zemi ve vlastním vápnu. Druhému jmenovanému byl odpískán přísný faul.
     
    49
    Hned úvodní minuty druhé půle dávají tušit další scénář. Sevilla FC bude dobývat urputně bránícího soupeře, který hraje v deseti.
     
    50
    Érik Lamela si v pokutovém území až příliš předkopl míč. Ten skončil u brankáře Claudia Brava.
     
    52
    Gonzalo Montiel přihrával z pravé strany před branku. Míč byl odvrácen na hranici šestnáctky, odkud střílel z otočky Marcos Acuňa. Jeho ránu vyrazil Claudio Bravo. Lucas Ocampos dorážel v pádu nad branku.
     
    54
    Gonzalo Montiel po centru z levé strany vracel míč hlavou na střed šestnáctky. Lucas Ocampos zakončoval akrobaticky opět hodně nepřesně.
     
    55
    Sevilla právě vstřelila branku!
    Teď už se hosté radují! Lucas Ocampos oslovil zpětnou přihrávkou z levé strany MARCOSE ACUŇU a ten krásnou ranou z hranice šestnáctky rozvlnil síť! Claudio Bravo se po dělovce mířící do levého horního růžku natahoval marně.
     
    56
    Pokud bylo záměrem domácího celku bránit v deseti remízu, z plánu sešlo. Betis bude muset začít hrát více i směrem dopředu.
     
    57
    Joan Jordán se na obranné polovině provinil držením za dres. Jeho "obětí" byl Nabil Fékir, jenž rozehraje standardní situaci Betisu.
     
    58
    Nabil Fékir vyprodukoval hodně nepřesný centr, na který nikdo ze spoluhráčů v šestnáctce nedosáhl.
     
    60
    Hosté kombinují s balonem poblíž půlící čáry. Sevilla FC nikam pospíchat nepotřebuje. Zápas má v tuto chvíli rozehrán parádně.
     
    62
    Gonzalo Montiel střílel po centru z levé strany zprava o zem. Rafa Mir tečoval v tísni balon vedle pravé tyče.
     
    63
    Střídání v týmu Real Betis: ze hřiště odchází Andrés Guardado, přichází Juanmi.
     
    63
    Střídání v týmu Real Betis: ze hřiště odchází Rodri, přichází Cristian Tello.
     
    65
    Sevilla i nadále drží balon pevně ve své moci a domácím ho téměř nepůjčuje. Z hlediště se začíná ozývat pískot.
     
    66
    Sergio Canales přihrál v pokutovém území pád v souboji s Érikem Lamelou, který se verdiktu hodně diví. Byl mu odpískán útočný faul.
     
    68
    Rakitićův kratší vzdušný pas adresáta nenašel. Míč byl zhruba na penaltovém puntíku vyhlavičkován domácí obranou. Následně se Sergio Canales dostal do kleští dvou protihráčů a bylo opět pískáno.
     
    70
    Sevilla vede většinu svých útočných akcí po levé straně. Po jedné takové se bude kopat roh. Centr Marcose Acuni byl zblokován.
     
    71
    Centr na přední tyč byl odvrácen Williamem Carvalhem. Betis si může na chvíli užít míče.
     
    72
    Alex Moreno se dostal k centru z levé strany. Nikoho ze spoluhráčů jím nenašel.
     
    73
    Obrana Sevilly si trestuhodně nepohlídala úplně volného Cristiana Tella. Ten si na levé straně šestnáctky počkal na sražený skákavý balon a poté se do něj opřel z voleje. Mířil zhruba metr vedle levé tyče.
     
    75
    Zajímavá akce Sevilly. Na konci kombinace posouval Gonzalo Montiel míč zprava pod sebe na Julese Koundého. Ten střílel vysoko nad břevno.
     
    75
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Érik Lamela, přichází Alejandro Gómez.
     
    75
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Joan Jordán, přichází Óliver Torres.
     
    76
    Lucas Ocampos odcentroval z pravé strany na zadní tyč. Rafa Mir hlavičkoval jednak nepřesně, druhak z ofsajdu.
     
    78
    Nabil Fékir se s míčem hezky posunul až kousek před hranici šestnáctky. Poté pálil do zad Julese Koundého. Ochozy viděly ruku, na penaltu to ale opravdu nebylo. Kopat se bude jen roh.
     
    79
    Po centru z levé strany zkoušel střílet z otočky Germán Pezzella. Jeho rána skončila na bloku Gonzala Montiela.
     
    80
    Sledujeme zajímavou pasáž utkání. Real Betis směrem dopředu výrazně přidal. Zároveň se dají očekávat čím dál více otevřená zadní vrátka.
     
    81
    Sevilla právě vstřelila branku!
    Je zřejmě rozhodnuto. Gonzalo Montiel centroval z pravé strany a míč uklidil na zadní tyči nešťastně do vlastní branky HÉCTOR BELLERÍN.
     
    83
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Ivan Rakitić, přichází Munir.
     
    83
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Rafa Mir, přichází Thomas Delaney.
     
    84
    Fotbalisté Sevilly znovu pohodlně kombinují s míčem na polovině Betisu. O výhru už by favorita připravil jen totální kolaps.
     
    85
    Héctor Bellerín střílel po přihrávce z levé strany z hranice šestnáctky jen do protihráče před sebou.
     
    87
    Duel už se vyloženě jen dohrává. Není ani moc důvodů proč výrazně nastavovat. Viděl bych to maximálně na tři minuty.
     
    88
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Marcos Acuňa, přichází Ludwig Augustinsson.
     
    89
    Óliver Torres zezadu požduchl Juanmiho, který skončil na trávníku. Standardní situace pro Betis z nějakých pětadvaceti metrů.
     
    89
    Střídání v týmu Real Betis: ze hřiště odchází Nabil Fékir, přichází Joaquín.
     
    90
    Cristian Tello zvolil přímou střelu a nemířil vůbec špatně. Balon prosvištěl pár decimetrů vedle levého horního růžku. Jasín Bunú zaplachtil vzduchem.
     
    90+1
    Hlavní arbitr Antonio Mateu Lahoz přidá navrch ještě tři minuty.
     
    90+2
    Betis se ještě sympaticky pokouší napadat. Cristian Tello to nicméně přehnal s důrazem a počínal si při snaze obrat o míč Julese Koundého za hranicí pravidel.
     
    90+3
    Cristian Tello se v krátkém sledu prezentoval dalšími dvěma fauly, když poslal k zemi Alejandra Gómeze a Gonzala Montiela. Zápas zakončil ziskem žluté karty.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Sevilla FC zužitkovala po změně stran převahu jednoho muže v poli a porazila ve 101. městském derby Real Betis 2:0. Skóre otevřel deset minut po přestávce Marcos Acuňa, jenž po Ocamposově zpětné přihrávce rozvlnil síť bombou k levé tyči z hranice šestnáctky. Pojistku přidali hosté v 81. minutě, kdy si Montielův centr z pravé strany srazil do vlastní sítě Héctor Bellerín.
     
    Držení míče: 25 % : 75 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 3:7. Rohy: 2:1. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 12:13.
     
    Sevilla se po výhře bodově dotáhla na druhý Real Madrid. Na vedoucí Real Sociedad ztrácí jeden bod, zároveň má však jeden neodehraný zápas k dobru. Real Betis je po druhé porážce za sebou pátý.
     
    Po reprezentační přestávce přivítá Sevilla čtrnáctý Alavés. Betis bude hrát na stadionu osmnáctého Elche.
     
    Z tohoto klání je to vše. Děkujeme vám za pozornost a přejeme úspěšný vstup do nového kalendářního týdne. Na viděnou. (22:58:15)

    Filip Lefenda

    Góly: 55. Acuňa (Ocampos), 81. Bellerín (vla.)

    Karty:   10. G. Rodríguez (RBE), 90+3. Tello (RBE) – 31. Diego Carlos (SEV)   45. G. Rodríguez (RBE)


    Držení míče: 25 % : 75 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 3:7. Rohy: 2:1. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 12:13.
    Real Betis: C. Bravo – Bellerín, Pezzella, González, Moreno – Guardado (C) (63. Juanmi), G. Rodríguez – Canales, Fékir (89. Joaquín), Rodri (63. Tello) – José (46. W. Carvalho).
    Náhradníci: Rui Silva – Bartra, W. Carvalho, Joaquín, Juanmi, Iglesias, D. Lainez, Miranda, Montoya, Ruibal, V. Ruiz, Tello.

    FC Sevilla: Bunú – G. Montiel, Koundé, Diego Carlos, Acuňa (88. Augustinsson) – Jordán (75. Ó. Torres), Fernando, Rakitić (C) (83. Munir) – Lamela (75. A. Gómez), Mir (83. Delaney), Ocampos.
    Náhradníci: Díaz, Dmitrović – Augustinsson, Carmona, Delaney, Munir, Gudelj, Idrissi, A. Gómez, Óscar Rodríguez, Romero, Ó. Torres.

    Rozhodca: Lahoz – Martínez, Fernández