Troyes – Nice 1:0 (kon.) | Bordeaux – Nantes 1:1 (kon.) | Brest – Remeš 1:1 (kon.)
Metz – Rennes 0:3 (kon.) | Štrasburg – Saint-Étienne 5:1 (kon.) | Montpellier – Lens 1:0 (kon.)
Marseille – Lorient 4:1 (kon.)
koniec
Olympique Marseille
4:1 (1:1)
FC Lorient
cz Nedeľa 17.10.2021, 20:45 • Stade Vélodrome, Marseille • Ligue 1 Uber Eats • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:46:55)
     
    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 6:7. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 7:10.
     
    Před velkým derby s PSG se Marseilla posouvá na třetí místo. Bod za Lens a bod před Nice. Lorient potřetí za sebou nevyhrál a klesl na dvanáctou příčku.
     
    Více než půlku zápasu se Lorient držel a byl blízko bodům. Po Laurienteho penaltě a vyrovnání Kamary platil stav 1:1 až do 56. minuty, kdy vstřelil vítězný gól Matteo Guendouzi. Tím se aktivita hostů malinko zvedla. Šance na srovnání se ale nedostavily a úplný závěr už byl v režii Marseille. Prvním gólem v sezóně uklidnil své barvy Milik a v nastavení na konečných 4:1 ještě upravil stav Guendouzi.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Pau López si v závěru utkání na nedostatek práce stěžovat nemůže! Měl co dělat s přímým kopem Adriana Grbice i dorážkou dalšího náhradníka Danga Ouattary.
    90+2. Matteo GUENDOUZI - 4:1
     
    90+2
    Marseille právě vstřelilo branku!
    MATTEO GUENDOUZI pokládá třešničku na výherní dort! Dimitri Payet pro něj vybojoval míč na pravé straně. Kmenový hráč Arsenalu už byl z optimálního úhlu, ale odrazem o Mendese dostal balon za bezmocného Nardiho.
     
    90+1
    López si skočil směrem k pravé tyči, kam se nesměle blížila přízemní střela z dálky od hostujícího kapitána Laurenta Abergela.
     
    90
    Čtvrtý rozhodčí zveřejnil informaci o šestiminutovém nastavení.
     
    89
    Lorient už vypadá smířen s osudem. Vincent Le Goff z dálky posílal balon k okraji vápna, ale ostatní spoluhráči si ho tam převzít nedokázali.
     
    88
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Valentin Rongier, přichází Leonardo Balerdi.
     
    86
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Armand Lauriente, přichází Dango Ouattara.
    85. Arkadiusz MILIK - 3:1
     
    85
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Olympique má pro závěrečné minuty klid, neboť zvyšuje na 3:1! Dimitri Payet naplno využil obrovské díry ve středu hřiště. Vhodně načasoval přihrávku na ARKADIUSZE MILIKA a ten pravačkou uklidil balon za záda Paula Nardiho.
     
    84
    Valentin Rongier si vynutil faul na své polovině. Za Marseille bleskově otočil hru Dieng. Rychlost nabral parádní, ale při koncovce z úhlu selhal. Asi ho trochu vyrušil dobíhající Laporte.
     
    83
    Obešlo se to bez zásahu Paula Nardiho, protože Duje Ćaleta-Car nevecpal své zakončení hlavou mezi tři tyče.
     
    82
    Dimitri Payet z nějakých pětadvaceti metrů vypálil do překážky jménem Moritz Jenz. Bude to několikátý rohový kop.
     
    81
    Matteo Guendouzi byl ještě ve středu pole stržen k zemi. Armand Lauriente si kromě gólu odnese z této partie i žlutou kartu.
    Fanoušci Marseille ještě před zápasem uctili památku bývalého klubového prezidenta Bernarda Tapieho
     
    79
    Chorvatský stoper Duje Ćaleta-Car se rozhodl přezout obuv přímo na hrací ploše. Hlavní rozhodčí Gautier mu to kupodivu toleruje. Možná tam každopádně bude i problém se stehenním svalem.
     
    78
    Gueye si naběhl na přihrávku od Payeta. Finální pas ale nedal Diengovi přesně na nohu a navíc mu byl odmáván ofsajd.
     
    76
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Pol Lirola, přichází Pape Gueye.
     
    75
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Konrad de la Fuente, přichází Bamba Dieng.
     
    75
    Maximálně koncentrovaný Armand Lauriente si pečlivě odkrokoval vzdálenost od balonu, jenže z necelých třiceti metrů katapultoval balon nad břevno.
     
    74
    Ležérnost v rozehrávce dostala Marseille do značných problémů před vlastní šestnáctkou. Končilo to faulem a nebezpečným přímým kopem ve prospěch Lorientu.
     
    73
    Laurientemu utekla jednoduchá přihrávka za levou postranní čáru. Po laciné chybičce vhazuje Valentin Rongier.
     
    72
    Sotva stihl Pau López uvést míč zpátky do pohybu, tak se Laporte na trávník vrátil. Je před námi jistě zajímavých dvacet minut.
     
    71
    Naštěstí to v Laporteho případě nebude tak vážné, jak to v první okamžik vypadalo. Srážka dvou hlav přesto jistý otřes způsobila.
     
    70
    Nehezký pohled na Laporteho, který zůstal po Boisgardově rohu bezvládně ležet na zádech. Rozhodčímu docela trvalo, než přerušil hru.
     
    69
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Stéphane Diarra, přichází Adrian Grbic.
     
    67
    Pár minut po nástupu o sobě dává Quentin Boisgard solidně vědět. Nyní obdržel před vápno míč od Diarry, jenže slabá přízemní střela se kutálela hodně vedle brány.
     
    65
    Arkadiusz Milik se dostal z palebného úhlu. Z pravého okraje vápna proto nahrával pod sebe a vybídl Payeta, který z jedničky přestřelil.
     
    64
    Quentin Boisgard se odvážil poslat míč k bližší tyči, kde se zrodila jen nepřesná hlavička. Na programu je rozehrávka Paua Lópeze.
     
    63
    Z kotle Marseille přilétlo na exekutora Boisgarda několik předmětů. Domácí fotbalisté mají s tímto velké zkušenosti, kvůli podobným výtržnostem nedohráli zápas na hřišti Nice.
     
    62
    Igor Silva dobře přečetl domácí rozehrávku. Přidal se k němu aktivní Stéphane Diarra a odrazem o Perese ukořistil roh i pro Lorient.
     
    61
    Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Enzo Le Fée, přichází Quentin Boisgard.
     
    60
    Držení míče: 69% – 31 %.
     
    59
    Klidně mohlo být rychle srovnáno na 2:2. Diarra opět provětral domácí obranu nahrávkou do malého vápna, kde na ni těsně nedosáhl kapitán Laurent Abergel.
    57. Matteo GUENDOUZI - 2:1
     
    57
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Domácí k velké radosti tribun otáčí na 2:1! Minulý pokus Rongiera byl nakonec tečován. Proto se konal roh, kterým Payet našel MATTEA GUENDOUZIHO a ten svými kudrnatými vlasy parádně zavěsil k vzdálenější tyči.
     
    56
    O ty se stará Diarra, který znovu natáhl krok, ale tentokráte nedošel ani k půlící čáře. Na druhou stranu vyrazil Payet, jenž překombinoval útok s nepřesně zakončujícím Rongierem.
     
    55
    S příchodem druhé půle se toho moc nezměnilo. Lorient se poctivě věnuje bránění a číhá na příležitosti k protiútokům.
     
    53
    Rušno bylo také před Nardim, kde Moritz Jenz odrazil Lirolovu střelu na roh. Ten zrealizoval Payet mimo dosah Payeta.
     
    52
    Lauriente tam byl po své neproměněné šanci ještě jednou dohrán ve vápně. Důvod k zapískání druhé hostující penalty to každopádně nebyl.
    51. Armand Lauriente (LOR), Stéphane Diarra (LOR)
     
    51
    Rovnou dvojí velká šance Lorientu! Armand Lauriente byl z levého konce půlící čáry vysunut do trháku. Z bezprostřední blízkosti ale trefil Lópeze do hrudi a obdobně dopadla i dorážka Diarry!
     
    50
    Gautier udělil kázání Guendouzimu se Silvou a nechal Payeta rozehrát roh. Přímo z něj nebylo nic, nicméně domácí zůstali u balónu a de la Fuenta levačkou o nějaký půlmetr přestřelil.
     
    49
    Payet si přebíhá k pravému rohovému praporku, protože předchozí centr mu bránící Thomas Monconduit prodloužil za koncovou čáru.
     
    48
    Igor Silva nakopnul de la Fuenteho, který se mu vyhýbal na levém křídle. Je z toho standardní situace Dimitriho Payeta.
     
    47
    Sampaoli ani Pelissier nesáhli pro žádné z pěti dostupných střídání, tudíž se na Stade Vélodrome pokračuje v původních jedenáctkách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Celá první půle se nesla v duchu aktivity Marseille, kterou sem tam narušovaly nebezpečné protiútoky Lorientu. V jednom z nich byl faulován Diarra v pokutovém území a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Lauriente. Domácí se rychle oklepali a pokračovali v nastoleném trendu. V sedmadvacáté minutě díky tomu srovnali tečovanou střelou výborně hrajícího Kamary. Mezitím měl na druhé straně dvě další šance Stéphane Diarra, ale svou gólovou sbírku nerozšířil.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Konrad de la Fuente to opět bral na sebe. Míč ale ztratil a Lorient ho odehrál o pár metrů dál, aby mohl zaznít hvizd označující konec poločasu.
     
    45+1
    Arkadiusz Milik byl cílem Kamarova krásného obloučku za obranu. Balonu se ale dotkl jen špičkou kopačky, která ho neusměrnila mezi tyče. Nardi si vůbec nebyl jist tím, co má v daný okamžik dělat.
     
    45
    Nastavují se 2 minuty.
     
    44
    Konrad de la Fuente na vlastní pěst vyvážel balon zahuštěným středem. Důraznou stopku mu vystavil Mendes. Opět bez karty.
     
    43
    Payet technickou finesou přenechával míč Lirolovi, u kterého domácí snažení skončilo. Zasloužil se o to Laurent Abergel.
     
    42
    Pol Lirola si vybral špatné místo ve vápně pro umístění přihrávky. Guendouzi se vzápětí dopustil faulu na Vincenta Le Goffa.
     
    41
    Armand Lauriente čekal na podporu od Le Goffa, jenž shazoval balon k šestnáctce. Byla tam ale teč obránce a Marseille zůstala v klidu.
     
    40
    Z další domácí chybičky mohl těžit Silva. Roztáhl hru na Diarru, který si vybral Monconduita. López dalekonosnou přízemní střelu řešit nemusel.
     
    39
    V domácím kouči Sampaolim to tradičně vře. Ve svém území pochoduje jak lev v kleci. Nyní ho nepotěšila laciná chyba ve zdlouhavé kombinaci.
     
    37
    Paul Nardi zapsal velmi snadný zákrok. Payet to zkoušel z dálky přímo na bránu, ale zapomněl své střele dát dostatek razance.
     
    36
    Kamara snad bude v provozuschopném stavu sledovat standardku Payeta. Dívat se budou i tisíce přítomných fanoušků v kotli Marseille, kteří napomáhají parádní kulise.
     
    35
    Byl to tvrdý hit i na poměry hokejových zápasů. Laurent Abergel asi vnitřně doufá, že se jeho zákrokem nebudou zabývat videorozhodčí.
     
    34
    Abergel dost nešetrně sestřelil ramenem na hlavu Boubacara Kamaru. Ten vcelku pochopitelně zůstává otřeseně ležet na břiše.
    33. Stéphane Diarra (LOR)
     
    33
    Stéphane Diarra hraje opravdu působivě s ohledem na to, že původně ani neměl být v sestavě. Nyní si poctivě našteloval balon na parádní obalovačku z okraje vápna, která notně protáhla brankáře Lópeze.
     
    32
    Laurent Abergel se stal obětí nedovoleného zákroku Milika, takže si přetížené zadní řady Lorientu mohou trochu oddechnout.
     
    31
    Guendouzi měl vpravo Lirolu, který bez většího přemýšlení zase cpal míč do šestnáctky, ale tam se tentokrát neodrazil k nikomu v bílém.
     
    30
    Držení míče: 68 % – 32 %.
     
    29
    Stéphane Diarra na svých dolních končetinách pocítil „saně“ Luana Perese. Podle sudích o nedovolený zákrok ale nešlo.
    27. Boubacar KAMARA - 1:1
     
    27
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno! Zmiňovanou střelu de la Fuenteho Nardi vyrazil do strany, odkud vracel míč do vápna Guendouzi a postaral se o to, že BOUBACAR KAMARA mohl pálit ze střední vzdálenosti. Smolařem okamžiku byl Laporte, jehož teč překonala vlastního gólmana.
     
    26
    Obléhání hostujícího vápna vygradovalo střelou de la Fuenteho z dvaceti metrů. Nardi měl problémy, ale míč vytěsnil.
     
    24
    Thomas Monconduit přiletěl pozdě do souboje s Payetem. Toho to uprostřed hřiště dost bolelo, ale žlutá karta přesto nepadla.
     
    23
    Stéphane Diarra v citlivé lokalitě zase oloupil domácí hráče o balon. Ten jim byl vrácen špatným nákopem Igora Silvy.
     
    22
    Rozehrávka po zemi na Monconduita mohla leckoho překvapit. Hodně nepřesná střela z dálky už nikoliv.
    21. Stéphane Diarra (LOR)
     
    21
    Domácí podlehli zvyšujícímu se tlaku napadajících protihráčů a málem za to draze zaplatili! Diarrova střela z rohu malého vápna však byla ztečována na roh.
     
    20
    Lorient nechává obrannou řadu dost vysoko, takže Marseille musí dlouze kombinovat hodně daleko od Nardiho. Teď dokonce u středového kruhu.
     
    18
    Inkasovaný gól nejspíše nebude mít žádný vliv na domácí tlak. Lirola a po něm i Guendouzi však marně bojovali na pravém křídle. Zleva se zase neprosadil de la Fuente.
     
    17
    Payet standardku opět nikomu nepůjčil a centrem mezi penaltu a malé vápno hledal Milika. Polskému hráči se však míč otřel spíše o rameno a pokračoval dál vedle brány.
     
    16
    Centr k bližšímu rohu malého vápna fotbalisté Lorientu ubránili. Nějakou dobu ale u Nardiho zůstanou, neboť Laporte poslal k zemi Kamaru.
     
    15
    Dimitri Payet vytloukl bloky prvního hráče a bleskově si připravil exekuci rohového kopu.
     
    14
    Krátce po rozehrání si Gautier u přítomných diváků odpustek nepořídil. Tentokráte se mu nechtělo zákrok na ležícího Milika.
    13. Armand LAURIENTE - 0:1
     
    13
    Lorient právě vstřelil branku!
    Za ohlušujícího pískotu zaplněných tribun si míč na penaltovou značku postavil ARMAND LAURIENTE a přízemní střelou všechny fanoušky Marseille utišil, neboť španělský gólman mylně skákal na svou levou stranu.
     
    11
    Videorozhodčí původní výrok sudího Gautiera potvrdili, takže Pau López bude skutečně čelit penaltě!
     
    10
    Kamara byl připraven o balon a byl to právě Diarra, který si v protiútoku ochotným pádem vynutil pokutový kop!
     
    9
    Christophe Pelissier nejspíše musel těsně před zápasem změnit jednu součást sestavy. Původně v ní měl být Terem Moffi, nicméně na trávníku je místo něj Diarra.
     
    8
    Arkadiusz Milik si v jednom z urputných soubojů poranil ruku. Vypadá to, že se to neobejde bez zásahu zdravotnického personálu.
     
    7
    Až teď si může i Lorient vyměnit pár přihrávek a získat potřebný klid na kopačky. Zatím tak činí na obranné polovině.
     
    6
    Od začátku se hraje podle domácích not. Marseille má velkou touhu přerušit sérii tří zápasů bez vítězství.
    5. Dimitri Payet (OMA)
     
    5
    Po hezké akci de La Fuenteho ukázal velký tah na bránu Dimitri Payet. Nardi ale zmenšil střelecký úhel a domácího kapitána vychytal.
     
    4
    Guendouzi napravil chybičku svých spoluhráčů. Olympique vyrobil zámek a hledá skulinku v postavené obraně soupeře.
     
    3
    Prvních pár nákopů od obou stran. Ten dosud poslední směřoval k Arkadiuszi Milikovi, kterého rozhodčí s praporkem viděl v ofsajdu.
     
    2
    O úvodní výkop se postarali hosté, kteří nastupují v modrých, zatímco domácí v kompletně bílých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Marseille: Pau López – Saliba, Ćaleta-Car, Peres – Lirola, Rongier, Guendouzi, Payet (C), Kamara, de la Fuente – Milik.
    Náhradníci: Mandanda – Amavi, Balerdi, Dieng, Gerson, Álvaro González, Gueye, Henrique, Seghir.

    FC Lorient: Nardi – Igor Silva, H. Mendes, Laporte, Jenz, Le Goff – Le Fée, Monconduit, Abergel (C) – Diarra, Lauriente.
    Náhradníci: Dreyer – Boisgard, Moffi, Fontaine, Grbic, Hergault, Le Bris, Loric, Petrot.

    Rozhodčí: Gautier – Pagès, Danos.
     
    Lorient má stejně bodů jako Marseille, ale zato horší skóre. Momentálně platí za remízového krále, nerozhodně hrál už popáté. Naposledy doma s Clermontem a týden předtím v Lyonu (oba zápasy skončily 1:1). Jeho zatím jediným přemožitelem byl ve třetím kole Montpellier. Od té doby bretaňský tým pravidelně sbírá body, kterých nashromáždil už čtrnáct. Dá se tedy očekávat, že tato sezona bude pro něj daleko úspěšnější než ta předchozí, ve které se do poslední chvíle strachoval o přežití.
     
    Marseille bylo ještě před víkendem páté a k tomu mělo (a stále ještě má) jeden zápas k dobru. Ještě lepší postavení měl Olympique tři kola zpět, kdy byl dokonce jen krůček od vrcholu tabulky. Pak nastal výsledkový kolaps. Marseille nejprve doma nestačila na Lens (2:3) a v nové sezoně utrpěla první porážku (napříč všemi soutěžemi). Chuť si tým z druhého největšího města Francie nespravil ani v Lille, kde nedokázal vstřelit gól (0:2). Během dvou týdnů tak klesl o tři příčky, a pokud chce tabulkový propad zastavit, musí bezpodmínečně vyhrát.

    Kromě domácí soutěže bojuje Marseille i v Evropské lize. Konkrétně ve skupině E je při konkurenci Galatasaraye Istanbul, Lazia Řím a Lokomotivu Moskva po dvou kolech se dvěma body třetí.
     
    Marseille a Lorient v neděli zavřou dveře za 10. kolem Ligue 1. A čeká se bitva jako řemen, protože oba celky v našlapané tabulce atakují pohárové příčky.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Michal Břuchanský

    Góly: 27. Kamara (Guendouzi), 57. Guendouzi (Payet), 85. Milik (Payet), 90+2. Guendouzi (Payet) – 13. Lauriente (pen.)

    Karty:   81. Lauriente (LOR)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 6:7. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 7:10.
    Olympique Marseille: Pau López – Saliba, Ćaleta-Car, Peres – Lirola (76. Gueye), Rongier (88. Balerdi), Guendouzi, Payet (C), Kamara, de la Fuente (75. Dieng) – Milik.
    Náhradníci: Mandanda – Amavi, Balerdi, Dieng, Gerson, Álvaro González, Gueye, Henrique, Seghir.

    FC Lorient: Nardi – Igor Silva, H. Mendes, Laporte, Jenz, Le Goff – Le Fée (61. Boisgard), Monconduit, Abergel (C) – Diarra (69. Grbic), Lauriente (86. Ouattara).
    Náhradníci: Dreyer – Boisgard, Fontaine, Grbic, Hergault, Le Bris, Loric, Petrot, Ouattara.

    Rozhodca: Gautier – Pagès, Danos