Tisková konference UNYP k ohlášení partnerství (kon.) | Tisková konference HC Sparta Praha (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference HC Sparta Praha

cz Štvrtok 02.09.2021, 12:00Tlačové konferencie
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn. (12:27:20)
     
    Setkání s Josefem Jandačem právě skončilo.
     
    Jandač o sezoně: Myslím si, že liga bude vyrovnaná. Je dobře, že se zvýšil počet zápasů a budou tam tři duely týdně. Zápasová kondice nám ostatně trochu chybí i na té mezinárodní scéně. Je rozdíl odehrát 70 a 40 zápasů. Z důvodu zranění a nemocí tradičně nejde všechno stihnout. Zase může vyskočit někdo, od koho se to třeba tolik nečeká.
     
    Jandač o Salákovi a Neužilovi: Tíhu zápasů se budeme určitě snažit rozložit tak, aby nechytal pouze Saša. Potřebujeme mít v permanenci oba brankáře. Nechci to říci přesně, ale takový ten poměr 2:1 by možná mohl odpovídat našim představám.
     
    Jandač o možnosti rotací v sestavě na základě programu: Budeme chtít zápasy vyhrávat, ale i proto jsme tu přípravu pojali tak, že jsme zařadili do sestavy více hráčů než dříve. Chtěli jsme hodně zapojit i ty mladé hráče, aby věděli aspoň systémově co se po nich chce. I proto jsme proti Slavii postavili jenom mladé hráče. Chtěli jsme sparťanské řady rozšířit tak, abychom v případě potřeby měli kam sáhnout. Náš úspěch bude záviset i na tom, jak se nám vyhnou zranění, nemoce, a podobně. Uvidíme, jaký bude rozjezd a zdravotní stav hráčů, ale i mladé kluky bychom rádi zabudovávali do sestavy.
     
    Jandač o návratu Davida Krejčího do Olomouce: Je to obrovská lidská i hokejová osobnost. Má věk, kdy by ještě klidně mohl hrát venku. Určitě může Olomouci přinést spoustu zkušeností. Nejen pro ni, ale i pro ostatní týmy. Bude důležité, aby k sobě našel spoluhráče. David Krejčí je ale výjimečný hráč. Na druhou stranu si nemyslím, že je naše liga tak špatná, aby jeden hráč tolik posunul jeden tým. My jsme v play-off porazili Olomouc 4:0, ale byly to těžké zápasy. Rozhodovaly výkony rozdílových hráčů a Hanáci se prezentovali i jiným hokejem než tím defenzivním. David určitě může hodně pomoci na přesilovkách a vůbec upravit svou hru.
     
    Jandač o Open Air ve Špindlu: Je to výjimečný, jiný zápas. Absolvoval jsem to už dvakrát na střídačce, takže vím, do čeho jdeme. Je to jiné hlavně pro hráče, zejména v otázkách vidění. Kluci nabrali tu atmosféru třeba i loni v Dobříši, kde se rovněž trénovalo na otevřeném hřišti. Byl jsem u toho dvakrát, jednou jsem byl dokonce i ve studiu, když hrála Sparta s Litvínovem. Upřímně ale teď to vůbec neřešíme. Čeká nás Liga mistrů a obecně start do extraligy.
     
    Jandač o nadcházející sezoně: Těším se až to vypukne, byť my už hrajeme alespoň Ligu mistrů. Těšíme se na atmosféru, lidi, ať už doma nebo venku. Věříme, že to bude opět kulturní prostředí. Čeká nás extrémně těžká sezona i z důvodu programu. Přibyly čtyři zápasy v základní části, jsme navíc účastníkem Ligy mistrů, která loni nebyla. Uvidíme, jestli postoupíme nebo ne. Minimálně ale hrajeme dalších šest zápasů. Navíc ještě máme o Vánocích Spengler Cup. Je to pro nás takový režim NHL/KHL. Hrajeme zhruba 13 zápasů za měsíc, do toho máme i program rozbitý kvůli O2 areně. Sám jsem zvědav, jak se s tím popasujeme. Já jsem si to zažil v KHL, není to jednoduché a právě takto nahuštěný program teprve ukážu tu sílu týmu.
     
    Jandač o návratu sestupového model: Vůbec nevím, jak se bude soutěž vyvíjet. Tuším, že tam byl ke konci Litvínov s Kladnem. Pro diváka je to určitě hezké, ale pro hráče, trenéry a majitele je to strašně těžké a hodně na nervy. Dole je to určitě horší než nahoře. Strašák z padáku je vždycky hrozný. Model je letos trochu jiný v tom, že padají dva. Jeden přímo a druhý jde do baráže. Bude to boj. Možná budou jednotlivé zápasy více nervózní nebo svázané taktikou. Pevně ale věřím, že se do nebude týkat Sparty.
     
    Jandač o divácích: Když budu mluvit za sebe, v době, kdy se diváci vytratili z tribun, bylo to celé takové divné. Postupně jsme si na to ale zvykli a už jsme o tom nepřemýšleli. Měl jsem strach i z toho, že tomu kvalita zápasů bude odpovídat. Ale loni se hrálo na krev i bez těch diváků. Omílala se i otázka toho, proč domácí týmy ztrácí tolik zápasů na domácím ledě. Byla to ale výjimečná situace, ale jsme hodně rádi za to, že se diváci opět vrací do hlediště. Snad budou chodit v hojném počtu a pomohou nám i celému hokeji. I majitelé klubů samozřejmě také musí pocítit nějaké příjmy ze vstupného. Bereme to tak, že se to brzy vrátí do normálu a tato situace se už nebude opakovat.
     
    Jandač o první lajně: Spolu toho zatím moc neodehráli. Nicméně už v Lize mistrů přepnuli trochu na jiný režim. Bylo vidět, že to vzali už jako soutěžní zápas. Dokázali soupeře někdy přehrávat. Zatím to ještě není střelecky vyjádřeno, ale je to tady i o trpělivosti.
     
    Jandač: Čtvrtou pětku ještě hledáme z hlediska vhodných hráčů, ale pochopitelně nějaké posuny v sestavě ještě budou ať už z hlediska zranění nebo výkonnosti. V obraně je citelná ztráta v osobě Košťálka, ale na jeho místo jsme přivedli Moravčíka, který by ho měl nahradit. Je to spíše stabilnější bek defenzivnějšího ražení.
     
    Josef Jandač o CHL: Nemůžu říci, že ty zápasy s Pardubicemi a Vary, byly kvalitativně horší, než ty duely, které jsme odehráli v LM. Proti Varům jsme nebyli úplně v nejlepší sestavě, navíc náš soupeř hrál výborně. V rychlosti jsme ale na zápasy Ligy mistrů již byly připraveni. Švédové a Finové hráli malinko rozdílnými styly, a to je na této soutěži dobré. Rychlostně a hokejově jsme určitě byli vyrovnaným soupeřem. Nevytvořili jsme si ale proti Švédům nějaké velké šance, proti Finům to bylo také dost vyrovnané. Musíme ale zapracovat na hře v oslabení a vyvarovat se hloupých faulů. V tomto máme ještě určitě velkou rezervu.
     
    Josef Jandač o kádru: Nějací hráči se protočili a vyměnili. Bude důležité, abychom na ně byli trpěliví. Potřebujeme je zapracovat do systému. Ukáží to až samotné těžké zápasy, což nám ukázal už samotný dvojzápas v Lize mistrů. Co se týká kádru, do přestupní uzávěrky, která je na konci ledna, j kádr pořád otevřený.
     
    Josef Jandač o stavu kádru a změnách: Přípravu bych rozdělil na začátek, kdy jsme první zápasy odehráli hodně s mladými hráči a zbytek přípravy jsme se snažili rozložit, abychom hráli třeba na dvě pětky ze stabilního kádru a dvě pětky by byly ze širšího kádru. Ke konci už hlavně zápas s Pardubicemi probíhal v ustálenější sestavě. Výsledkově to nebylo nic extra, ale pro nás to nebylo až tak podstatné. Chtěli jsme dát hlavně prostor pro všechny hráče a připravit se na LM a extraligu.
     
    Na tiskové konferenci by měl vystoupit trenér hokejové Sparty Josef Jandač.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.

    Radek Barkman