Nominační tisková konference fotbalové repre U21 (kon.) | Nominační tisková konference fotbalové repre (kon.)
koniec udalosti
Nominační tisková konference fotbalové reprezentace

cz Utorok 24.08.2021, 13:30Tlačové konferencie
     
    Tímto vám děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne! (13:55:00)
     
    Trenér Jaroslav Šilhavý navíc naznačil, že po kvalifikačním dvojutkání s Běloruskem a v Belgii může dojít ke změnám, kdy by někteří vytížení hráči odjeli domů a na utkání s Ukrajinou by byli povoláni náhradníci.
     
    Do nominace promlouvají zejména zranění některých důležitých hráčů, což ale otevírá dveře pro další zajímavá jména. V reprezentaci je znovu brankář Filip Nguyen, největším překvapením je jméno Milana Havla z Plzně, zato se vrací obránce Ondřej Kúdela.
     
    V týmu je tedy aktuálně 20 jmen, ke kterým se další tři přidají po zápasech evropských pohárů a následujícím ligovém víkendu.
     
    Tisková konference je u konce!
     
    Jaroslav Šilhavý: Michala Sáčka sledujeme, je mezi náhradníky. Je možné, že se do týmu dostane. Jedná se o schopného fotbalistu, který může hrát i na beku nebo křídle. Aktuálně je jeho post na středu hřiště, kde je velký přetlak, proto má zatím smůlu.
     
    Jaroslav Šilhavý: (Honza Bořil) byl jeden z hráčů, kteří dostali po mistrovství Evropy volno. Nastoupil v lize proti Ostravě, kdy na něm výpadek nebyl poznat, tak uvidíme. Slavia má před sebou Legii a Karvinou, takže věřím, že se mu nic nestane.
     
    Jaroslav Šilhavý: Každý zápas je důležitý, ale po EURO chceme navázat na předešlé výkony. Bude to strašně důležité, protože tam jsme získali zkušenosti se silnými týmy. Nechci podceňovat Bělorusko, ale v Belgii musíme navázat na výkony z EURO a být konkurenceschopní.
     
    Jaroslav Šilhavý: Plánujeme, jak se k zápasům postavíme. Důležité jsou dva kvalifikační zápasy, pak se uvidí. Ukrajina je velice silný tým, který nechceme podcenit. Jsme domluveni, že pošetříme některé hráče a vyzkoušíme jiné. Určitě je možné, že během srazu někoho nominujeme někoho, zatímco někdo odjede domů.
     
    Jaroslav Šilhavý: Incident ve Walesu jsme probírali hned po zápase. Patrik si uvědomil, že udělal kravinu. Aktuálně je to za námi, nabízí se Adam Hložek a uvidíme, jak na tom bude zdravotně Tomáš Pekhart. Máme v týmu i Matěje Vydru, který čeká na šanci, i když jsou to samozřejmě typologicky trošku jiní hráči.
     
    Libor Sionko: Když Patrik Schick dostal červenou kartu, zkoušeli jsme přes právníky kontaktovat UEFA, kam jsme poslali svůj pohled na věc. My jsme se snažili trest zmírnit, ideálně i zrušit, ale bohužel dostal trest nad dva zápasy.
     
    Libor Sionko: My samozřejmě zjišťujeme, kdo je očkovaný a kdo není. UEFA však tuto možnost neuznává, ale vnímáme to směrem k nám. Když se budeme vracet z Belgie, bude stačit očkování, ale my stejně budeme absolvovat PCR testy.
     
    Jaroslav Šilhavý: Jakub Jankto chtěl odejít do jiného týmu a získat novou motivaci. Španělsko ho oslovilo, mluví plynule španělsky a těšil se. Do Getafe se těšil, prohráli gólem v nastavení, takže mě trošku mrzelo, že v prvním zápase neodehrál alespoň remízový zápas. Kuba má motivaci ukázat, že je dobrý hráč a promítne se to i do reprezentace.
     
    Jaroslav Šilhavý: Program je nabitý. Aktuální program není jednoduchý pro kluby, hráči ani trenéry. Mám pocit, že podobnou situaci řeší i jiné země, ale česká liga se hraje nejdéle a nebylo tolik prostoru na odpočinek.
     
    Libor Sionko: Stačí, že to trenér rozděluje v kanceláři. (úsměv)
     
    Jaroslav Šilhavý: Vzhledem k absencím Jakub Pešek dostane více prostoru. Pro Spartu je důležitý, hraje a dává góly. On je charakterový kluk, nebylo co řešit. My ale neděláme mezi Spartu a Slavií rozdíl, tady jsme reprezentace.
     
    Jaroslav Šilhavý: Aktuální situace je komplikovaná pro všechny. Ať už je to Slavia, Sparta nebo Plzeň, kteří dodávají nejvíce hráčů. Chápu, že je hodně zápasů a naše liga se dohrává nejdéle.

    Věřím, že pro kluby to není jednoduché, ale i z toho důvodů aktuální nominaci vypadá, jak vypadá. Uvidíme po přípravném zápase s Ukrajinou, ve kterém třeba dostanou šanci další hráči a někoho povoláme. Rozumím jejich pohledu, ale my samozřejmě chceme co nejlepší hráče.
     
    Jaroslav Šilhavý: Co se týče Milana Havla, dlouhodobě podával dobré výkony. I kvůli absenci Pavla Kadeřábka jsme se rozhodli pro něj.
     
    Jaroslav Šilhavý: Ondra Kolář je kvalitní brankář. Kluci, které jsme měli, moc nechytali. Ondra je v permanenci a připravený.
     
    Jaroslav Šilhavý: Jsme rádi, že Ondru Kúdelu máme v týmu. Ondra Čelůstka hrál s Tomášem Kalasem velice dobře, ale bohužel je zraněný, i proto jsme rádi, že je Ondra zpátky.
     
    Jaroslav Šilhavý: Patrik Schick byl nejlepší střelec EURO, bude chybět jednoznačně. U ostatních se rozhodneme podle toho, kdo bude zdravý a k dispozici. Věřím, že ti, kteří dostanou šanci místo Patrika, ukážou své kvality.
     
    Jaroslav Šilhavý: Uvidíme. Minule jsme měli Adama Hložka níž, dneska je vedený jako útočník. Může se stát, že povoláme dva a Adam se přesune zpět na kraj.
     
    Nominace českého týmu:

    Brankáři:

    Tomáš Vaclík (Olympiacos)
    Ondřej Kolář (Slavia)
    Filip Nguyen (Slovácko)

    Obránci:
    Vladimír Coufal (West Ham)
    Jan Bořil (Slavia)
    Milan Havel (Plzeň)
    Ondřej Kúdela (Slavia)
    Tomáš Kalas (Bristol City)
    Aleš Matějů (Brescia)
    David Zima (Slavia)
    Jakub Brabec (Plzeň)

    Záložníci:
    Antonín Barák (Hellas Verona)
    Tomáš Holeš (Slavia)
    Jakub Jankto (Getafe)
    Alex Král (Spartak Moskva)
    Jakub Pešek (Sparta)
    Michal Sadílek (Twente)
    Tomáš Souček (West Ham)

    Útočníci:
    Adam Hložek (Sparta)
    Matěj Vydra (Burnley)

    Náhradníci: Tomáš Koubek, Aleš Mandous – Václav Jemelka, Tomáš Hájek, Jan Lecjaks, Stefan Simič, Patrizio Stronati, Tomáš Wiesner – Pavel Bucha, Ondřej Lingr, David Pavelka, Michal Sáček, Jaromír Zmrhal – Martin Doležal, Tomáš Chorý, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart, Jan Kuchta, Stanislav Tecl
     
    Libor Sionko: Tým se sejde v pondělí, kdy podstoupí PCR testy. Když budou všechny negativní, vrhneme se na trénink. Následně se přesuneme vlakem do Ostravy, kde máme rezervované dva vagóny jen pro sebe. Ve čtvrtek hrajeme v Ostravě, kde zůstaneme a přesuneme se do Bruselu, kde hrajeme s Belgií. Tam zůstaneme ještě jednu noc, abychom necestovali přes noc.
     
    Nominační tiskovka právě začíná!
     
    I proto by nebylo překvapením, kdyby si trenér českého týmu nechal ještě pár otazníků pro dodatečnou nominaci po následujícím víkendu.
     
    Zdá se, že se navíc za dvě hodiny potvrdí, že Jaroslav Šilhavý měl při skládání nominace těžší úlohu. V posledních týdnech a měsících trápí zranění řadu hráčů, kteří mohou na áčko pomýšlet.
     
    Zářijový program české fotbalové reprezentace:

    2. září – 20:45 – Česko vs. Bělorusko (Ostrava)
    5. září – 20:45 – Belgie vs. Česko (Brusel)
    8. září – 20:45 – Česko vs. Ukrajina (Plzeň)
     
    Darida ukončil kariéru, Kadeřábek je zraněný

    Trenér Jaroslav Šilhavý se musí obejít bez tahouna a kapitána Vladimíra Daridy, který po EURO ukončil reprezentační kariéru. Celý podzim vynechá také obránce Pavel Kadeřábek, jenž ze sestavy vypadl a doléčuje zranění lýtkového svalu.

    "Nároďák je pro mě nadále obrovská čest a vrchol, kterého může fotbalista dosáhnout. Nicméně abych mohl být na reprezentaci platný, musím být stoprocentně zdravý a rozehraný v klubu," uvedl v rozhovoru pro ČTK.
     
    Český tým čeká v září nabitý program. Ve čtvrtek 2. září přivítá v Ostravě fotbalisty Běloruska, zatímco o tři dny později se představí v Belgii. Celý zářijový program vyvrcholí přípravným utkáním proti Ukrajině, který hostí plzeňský stadion.
     
    České fotbalisty čeká pokračování kvalifikace na světový šampionát 2022, do které vstoupili výhrou 6:2 na půdě Estonska a cennou remízou proti Belgii.

    Černou kaňkou je porážka 0:1 ve Walesu, která předchozí výsledky trošku shodila a pro český tým znamená komplikaci. Zopakujme si však, že pokud skončí za Belgií a Walesem, může být klidně poslední, přesto bude hrát baráž díky Lize národů.
     
    Všem fanouškům české fotbalové reprezentace přeji podruhé hezký den! Od 13:30 zveřejní trenér Jaroslav Šilhavý nominaci k prvním zápasům od letního EURO, kde Češi skončili ve čtvrtfinále.

    Daniel Ryl

    Nominace českého týmu:
    Brankáři:
    Tomáš Vaclík (Olympiacos)
    Ondřej Kolář (Slavia)
    Filip Nguyen (Slovácko)

    Obránci:
    Vladimír Coufal (West Ham)
    Jan Bořil (Slavia)
    Milan Havel (Plzeň)
    Ondřej Kúdela (Slavia)
    Tomáš Kalas (Bristol City)
    Aleš Matějů (Brescia)
    David Zima (Slavia)
    Jakub Brabec (Plzeň)

    Záložníci:
    Antonín Barák (Hellas Verona)
    Tomáš Holeš (Slavia)
    Jakub Jankto (Getafe)
    Alex Král (Spartak Moskva)
    Jakub Pešek (Sparta)
    Michal Sadílek (Twente)
    Tomáš Souček (West Ham)

    Útočníci:
    Adam Hložek (Sparta)
    Matěj Vydra (Burnley)

    Náhradníci: Tomáš Koubek, Aleš Mandous - Václav Jemelka, Tomáš Hájek, Jan Lecjaks, Stefan Simič, Patrizio Stronati, Tomáš Wiesner - Pavel Bucha, Ondřej Lingr, David Pavelka, Michal Sáček, Jaromír Zmrhal - Martin Doležal, Tomáš Chorý, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart, Jan Kuchta, Stanislav Tecl
    Kvalifikace na MS 2022:
    Estonsko - Česko 2:6
    Česko - Belgie 1:1
    Wales - Česko 1:0

    Zbývající zápasy:

    2. září - 20:45 - Česko vs. Bělorusko (Ostrava)
    5. září - 20:45 - Belgie vs. Česko (Brusel)
    8. září - 20:45 - Česko vs. Ukrajina (Plzeň)
    8. října - 20:45 - Česko vs. Wales (Praha)
    11. října - 20:45 - Bělorusko vs. Česko (Kazaň)
    16. listopadu - 20:45 - Česko vs. Estonsko (Praha)