Karaganda – Tel Aviv 1:2 (kon.) | Raków – Gent 1:0 (kon.) | KuPS – Union Berlín 0:4 (kon.)
Karabach – Aberdeen 1:0 (kon.) | Flora – Shamrock 4:2 (kon.) | Be'er Sheva – Famagusta 0:0 (kon.)
Linz – St. Johnstone 1:1 (kon.) | Plzeň – CSKA Sofia 2:0 (kon.) | Riga FC – Lincoln 1:1 (kon.)
Neftçi Baku – Haifa 3:3 (kon.) | Žalgiris Vilnius – Bodö/Glimt 2:2 (kon.) | Trabzonspor – AS Rím 1:2 (kon.)
Bazilej – Hammarby IF 3:1 (kon.) | Fola – Almaty 1:4 (kon.) | Jablonec – Žilina sk 5:1 (kon.)
Sivasspor – Kodaň 1:2 (kon.) | Feyenoord – Elfsborg 5:0 (kon.) | Solún – Rijeka 1:1 (kon.)
Anderlecht – Arnhem 3:3 (kon.) | Rennes – Rosenborg 2:0 (kon.) | Ferreira – Tottenham 1:0 (kon.)
Santa Clara – Partizan 2:1 (kon.)
koniec
LASK Linz
1:1 (0:1)
St. Johnstone FC
cz Štvrtok 19.08.2021, 19:00 • Hypo-Arena, Klagenfurt • Európska konferenčná liga (predkolá) • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (21:21:28)
     
    Utkání mezi Linzem a St. Johnstone skončilo nerozhodným výsledkem 1:1, což je do odvety lepší pozice pro skotský celek, který do Rakouska odlétal v roli outsidera. Byli to právě hosté, kteří vstřelili první gól, když v 17. minutě skóroval skluzující Chris Kane. Domácí se s přibývajícími minutami zlepšili a zaslouženého vyrovnání dosáhli v 60. minutě, kdy nařízenou penaltu po faulu na Goigingera proměnil útočník Mamoudou Karamoko. Blízko ke stržení vítězství na stranu Linzu měl střídající Keito Nakamura, ale hlavičku, i s lehkým přispěním gólmana, nasměroval pouze do tyče.
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 2:1. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 13:11.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Akce Linzu pokračovala dvěma rohovými kopy. Po tom prvním gólman boxoval balón na břevno, při druhém vyskočil nejvýše bránící McCart.
     
    90+4
    Jan Boller vystřelil na stranu brankáře. Zander Clark se nenechal zaskočit a balón dokázal vyrazit nad břevno, byť se pořádně zapotil.
     
    90+3
    Domácí fotbalisté vybojovali slibnou standardní situaci kousek za šestnáctkou. Marvin Potzmann si hodil balón kolem Maye, který se dopustil prohřešku.
     
    90+2
    Střídání v týmu St. Johnstone FC: ze hřiště odchází Michael O'Halloran, přichází Callum Hendry.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    90
    Chyběly centimetry! Keito Nakamura vyskočil proti centru a hlavičku namířil k levé tyči. Gól ale nevstřelil, protože Clark parádním zákrokem vytěsnil míč na tyč!
     
    89
    Naslepo Jason Kerr nakopl míč k pravé lajně, kde tušil Rooneyho. Spoluhráč se zde skutečně nacházel, ale velmi dobře bráněný Bollerem.
     
    88
    Z dvaceti metrů napřáhl ke střele Rene Renner. Balón měl dobrý směr, ale skluzující Jamie McCart ho poslal vysoko nad břevno.
     
    87
    Střídání v týmu St. Johnstone FC: ze hřiště odchází Chris Kane, přichází Stevie May.
     
    86
    Ukázkový skluz předvedl Filipović proti Boothovi. Soka v plném běhu zastavil a balón dokonce udržel na hrací ploše.
     
    85
    Zápas se přiostřuje. Rooney si počkal na Potzmanna, jehož poslal na trávník levým lotem. V tomto případě došlo k ústnímu varování od sudího.
     
    84
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Lukas Grgić, přichází Keito Nakamura.
     
    83
    Také Chris Kane si poležel, do akce dokonce museli zdravotníci. Ale podle prvních záběrů se zdá, že jediný střelec hostů bude moci pokračovat ve hře.
     
    82
    Lukas Grgić jako by se mstil a tentokráte on fauloval Kanea. Arbitr Nyberg dává najevo, že odplaty tolerovat nebude, Rakušanovi udělil žlutou kartu.
     
    81
    Tvrdým zákrokem Chris Kane sestřelil k zemi Grgiće. Domácí záložník chvíli zůstal ležet na trávníku, nicméně po chvíli se zvedl po svých.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Domácí v průběhu druhé půle vyrovnali, ale s remízou z domácího prostředí určitě spokojeni nejsou a ještě zabojují o obrat.
     
    79
    Na centr do vnitra pokutového území nabíhal Marvin Potzmann. Těsně před ním zakročil gólman, balón vyboxoval pryč z velkého vápna.
     
    78
    Michael O'Halloran si nezvládl převzít dobře myšlenou nahrávku po lajně. Balón si pustil mezi nohama, jenže potom ho dostihl až za lajnou.
     
    77
    Útočný faul odpískán střídajícímu Ragužovi. K McCannovi přiběhl pozdě, kromě těla zapojil do hry i obě ruce.
     
    76
    Do hry se zapojil i domácí brankář Alexander Schlager. Nemusel řešit nic složitého, Jason Kerr mu poslal nákop přímo do rukavic.
     
    75
    Centr z volného přímého kopu žádné nebezpečí neznamenal. Vysoko totiž vyšplhal Andres Andrade, panamský stoper poslal míč pryč z vápna.
     
    74
    Souboj ve středu hřiště arbitr Nyberg vyhodnotil jako nedovolený z pohledu domácích. Andrade loktem trefil obličej Bootha.
     
    73
    Nepřesný centr evidujeme i na druhé straně. Rooney hledal nejspíše O'Hallorana, nicméně míč poslal vysoko nad jeho hlavu.
     
    72
    Dobrou práci odvedl Jan Boller. Německý stoper zabojoval a udržel kulatý nesmysl ve hře, aby vzápětí nastřelil Kanea a vybojoval aut pro domácí.
     
    71
    Lukas Grgić měl dost volného prostoru, přesto mu centr vůbec nevyšel. Vysoký balón poslal přímo do rukavic Clarka.
     
    70
    Na druhou stranu vystartoval po pravé lajně Thomas Goiginger. Rychlostně se jej chytil Kerr, hostující kapitán ve skluzu špičkou kopačky posunul balón do zámezí.
     
    69
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Mamoudou Karamoko, přichází Marko Raguž.
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Peter Michorl, přichází Hyunseok Hong.
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Florian Flecker, přichází Marvin Potzmann.
     
    68
    Zdá se, že se hráči v bílo-červené kombinaci definitivně oklepali z obdržené branky a začali útočit. Po sraženém centru Rooneyho budeme sledovat rohový kop.
     
    67
    V postavení mimo hru nachytán hrdina z před pár minut Mamoudou Karamoko. Francouz se hodně diví, ale skutečně vystartoval příliš brzy.
     
    66
    Po dlouhé době zahrozili i hosté. Do brejku utekl Michael O'Halloran, avšak z levé lajny se nedokázal procpat až do šestnáctky, stopku mu vystavil Flecker.
     
    65
    Zander Clark může být rád, že nedostal kartu žluté barvy za zdržování hry před výkopem. Nakonec poslal balón do autu.
     
    64
    Hosté i navzdory inkasovanému gólu zůstávají ve velké defenzivě. Jsou si vědomi, že i nerozhodný výsledek by byl do odvety dobrým počinem.
     
    63
    Psychická výhoda je teď bezesporu na straně domácích, kteří navíc mají v zádech fanoušky. Času na obrat je ještě dostatek.
     
    62
    Začínáme tak prakticky zase od začátku. Od letošní sezóny se v evropských pohárech zrušilo pravidlo venkovního gólu, takže stav 1:1 má úplně stejnou hodnotu, jako ten bezbrankový.
    60. Mamoudou KARAMOKO - 1:1
     
    60
    Linz právě vstřelil branku!
    K exekuci se postavil francouzský útočník MAMOUDOU KARAMOKO. Vystřelil prudce po zemi k levé tyči. Clark sice trefil směr, ale na dobře umístěný balón neměl šanci dostáhnout.
    59. Faul McCanna na Goigingera, po němž hlavní rozhodčí nařídil pokutový kop
     
    59
    Bude se kopat penalta! Thomas Goiginger si hodil míč do šestnáctky kolem McCanna, načež přepadl přes jeho nastavenou nohu. Arbitr Nyberg neváhal ani vteřinu.
     
    58
    Centr z levé strany Linzi vůbec nevyšel. Jmenovitě to byl středopolař Peter Michorl, kdo poslal míč přímo do rukavic brankáře.
     
    57
    Pokračuje kombinace domácího mužstva. Rooney nevystihl nahrávku na střed k nohám Grgiće, musí se tak vrátit ještě hlouběji.
     
    56
    Glenn Middleton mohl k asistenci přidat i vstřelený gól. Jenže klička brankáři mu vůbec nevyšla, z velkého úhlu pak trefil jen obránce.
     
    55
    Murray Davidson se probojoval k hlavičce, ale ne takové, která by měla Schlagera ohrozit. Balón zamířil brankáři přímo do náruče.
     
    54
    Defenzivní povinnosti Andrs Andrade sice zvládl, ale hlavičku poslal k Filipovićovi, který si proti Kaneovi pomohl loktem. Standardka pro St. Johnstone.
     
    53
    Ani teď to nevyšlo. Karamoko číhal na zadní tyči, ale zradilo jej zpracování, pravačkou si balón kopl mimo hrací plochu.
     
    52
    Navzdory nepříznivému stavu se domácí fanoušci baví. Po většinu času hlasitě povzbuzují svůj klub, ten v současné chvíli ženou za vyrovnáním.
     
    51
    Do pokutového území nabíhal Thomas Goiginger. Kulatý nesmysl dostal na paty, v těžké pozici si nedokázal poradit se zpracováním.
     
    50
    Premiérová žlutá karta hostů míří k Liamu Gordonovi. Stoper sice ve skluzu trefil jako první balón, ale šlapákem tvrdě zajel i do Karamoka.
     
    49
    Ne, takhle to nepůjde. Karamoko si řekl o nahrávku, ale Grgić vyslal příliš dlouhý pas, který spoluhráč neměl šanci stihnout.
     
    48
    Z levé strany vypálil těsně za šestnáctkou zajímavý projektil šajtlí Callum Booth. Balón se zakroutil jen těsně vedle pravé tyčky.
     
    47
    Zatímco hostující kouč podle očekávání žádnou změnu v sestavě neudělal, tak domácí trenér jedno střídání provedl, nevýrazného Baliće nahradil Schmidtem.
     
    46
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Husein Balić, přichází Alexander Schmidt.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:00.
     
    První poločas zápasu mezi Linzem a St. Johnstone se vůbec nevyvíjel podle papírových předpokladů. Favorizovaní domácí sice měli první velkou příležitost zásluhou Bollera, toho ovšem vychytal Clark. Na druhé straně udeřilo hned z první příležitosti. Skvěle načasovaný centr Middletona si našel Chris Kane, který ve skluzu rozvlnil síť. Svěřenci kouče Thalhammera sice postupně zase začínali přebírat iniciativu na svou stranu, do poločasového hvizdu se ovšem vyrovnání nedočkali.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Thalhammerova družina pokračuje v kombinaci na útočné polovině. Florian Flecker zleva vyslal centr do vnitra pokutového území, Gordon vyrovnání nepřipustil.
     
    43
    Jan Boller je při chuti! Z pozice stopera dnes měl druhou gólovou příležitost, když z dálky vypálil povedenou střelu, kterou Clark s obtížemi vyrazil nad břevno.
     
    42
    Fotbalisté v černých dresech dostali balón do pokutového území, avšak dlouho v něm nepobyli. Booth byl tím, kdo míč poslal k polovině hřiště.
     
    41
    Kličkovaná Glenna Middletona u levé lajny neměla dlouhého trvání. Sám proti třem protihráčům neměl žádnou šanci na úspěch.
     
    40
    Brankář Zander Clark si vyběhl pro autové vhazování a dlouhým výhozem nastartoval po pravé straně Rooneyho. Toho zastavil skluzující Filipović.
     
    39
    Fanoušci se dožadovali odpískání volného přímého kopu těsně za velkým vápnem. Arbitr Nyberg ale posoudil zákrok Gordona jako povolený.
     
    38
    Middletona se ještě zbavil, ale na McCanna už kličkující Michorl nevyzrál. Dal si míč příliš od nohy a pak prohrál v rychlostním souboji.
     
    37
    Příliš dlouho otálel se zakončením Lukas Grgić. Naopak bleskově zareagoval Murray Davidson, jenž soupeři míč šikovně vypíchl.
     
    36
    Liam Gordon při obranné hlavičce nepůsobil vůbec jistým dojmem. Každopádně změnil směr letu míče, čímž vyřadil ze hry číhajícího Baliće.
     
    35
    Linz se pomalu začíná vzpamatovávat ze šoku, který mu St. Johnstone připravil v podobě vstřeleného gólu. Poslední minuty kombinuje na útočné polovině.
     
    34
    Taktickým faulem Glenn Middleton zastavil slibně se rozvíjející protiútok. Zatáhl za dres Fleckera a dokonce vyvázl jen s ústním varováním.
     
    33
    V souboji jeden na jednoho uspěl bránící Jan Boller. Tělem odstavil Kanea a ještě zvládl středem nahrát volnému Grgićovi.
     
    32
    Pohybem si řekl o balón Rene Renner. Peter Michorl přecenil rychlostní schopnosti spoluhráče, volný balón zachytil gólman.
     
    31
    Zajímavý signál rozehrát volný přímý kop po zemi přečetl Callum Booth. Vystartoval včas, aby zabránil Rennerovi v postupování do šance.
     
    30
    Prvním potrestaným hráčem žlutou kartou se stal Thomas Goiginger. Těsně za polovinou hřiště pochopil, že O'Hallorana nedoběhne, tak jej zezadu podrazil.
     
    29
    Velmi dobrou práci udělal Karamoko. V obležení dvou protihráčů vyskočil hodně vysoko a následně se dočkal faulu ze strany Gordona.
     
    28
    Nebezpečí nyní zažehnal samotný gólman Zander Clark. Včas zareagoval na lob za obranu a k balónu doběhl dříve, než adresát Balić.
     
    27
    Tak dlouho si McCart s Kerrem dávali přednost, až do úniku málem utekl Mamoudou Karamoko. V posledním okamžiku druhý jmenovaný stoper odpálil balón do autu.
     
    26
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Balić se rozběhl za dlouhým nákopem Michorla, nicméně míč dostihl až mimo hrací plochu.
     
    25
    Shaun Rooney to zkusil přímo na bránu, ale k úspěchu měl daleko. Balón spadl na zem ještě před brankovou čárou, Schlager si s míčem lehce poradil.
     
    24
    Hodně zbytečný zákrok Andradeho v momentě, kdy měl Kane hodně daleko k míči. Domácí stoper daroval konkurentovi standardku ze zajímavé pozice.
     
    23
    S presujícím útočníkem si stoper Liam Gordon nedělal vůbec těžkou hlavu. Z poloviny hřiště poslal malou domů gólmanovi.
     
    22
    Domácím se zatím vůbec nedaří a je zřejmé, že jsou dosavadním průběhem pořádně zaskočení. Flecker nezvládl zpracování, načež fauloval.
     
    21
    Akce ještě pokračovala. Balón vrátil do pokutového území Rooney a Schlager musel vyběhnout z brány, aby zabránil v zakončení ze slibné pozice Kaneovi.
     
    20
    Akce hostujícího týmu pokračovala rohovým kopem. Centr mířil na penaltu, kde naskakoval Gordon, ještě výše se však vyšponoval Boller.
    19. McCann na Schlagera nevyzrál
     
    19
    Nechybělo moc, aby St. Johnstone vedlo o dvě branky. Od stopera odražený balón si na hranici šestnáctky našel Alistair McCann, jeho pokus k pravé tyči Schlager vytěsnil konečky prstů.
    17. Chris KANE - 0:1
     
    17
    St. Johnstone právě vstřelilo branku!
    Obrovský šok pro domácího favorita, skotský celek se ujímá vedení! Middleton vyslal z levé strany parádní centr, na nějž Filipović nedosáhl, zatímco CHRIS KANE míč ve skluzu trefil a poslal jej za bezmocného Schlagera.
     
    16
    Praporek vyletěl nahoru i na druhé straně. Michael O'Halloran se vracel před obranou linii příliš pozdě, dávno po nákopu stopera.
     
    15
    Hra se hodně kousku. Teď nikoliv v důsledku faulu, ale ofsajdového postavení útočníka Linze Thomase Goigingera.
     
    14
    Na trávníku skončil Pete Michorl, ale byl to právě on, kdo se dopustil faulu. Ve skluzu bolestivě přejel kotníky noc netušícímu Kerrovi.
     
    13
    Shaun Rooney hodil autové vhazování až do vnitra pokutového území. Nejvýše se vyšplhal Andres Andrade, míč poslal pryč z šestnáctky.
     
    12
    Utkání zatím kromě šanci ze třetí minuty není příliš atraktivní. Je vidět, že ani jeden z týmů nechce udělat chybu, jež by mohla výrazně napovědět o jeho dalším osudu.
     
    11
    Opět byl zapojen do hry nohama gólman Schlager. Tentokráte si na kličky netroufl a přenesl hru doprava na volného Fleckera.
     
    10
    Útočný faul vrací balón do držení hostujícího mužstva. Huseina Baliće přeskočil McCart, právě ten pak získal nedovolený zákrok na svou osobu.
     
    9
    Potlesk fanoušků si vysloužil Alexander Schlager. Gólman si po tlakem dovolil kličku, kterou vyřadil ze hry napadajícího O'Hallorana.
     
    8
    Levou lajnou utekl Callum Booth. V plné rychlosti vyslal střílený balón pod sebe, do bezpečí jej následně odpálil Lukas Grgić.
     
    7
    Pod tlakem zkusil Shaun Rooney nastřelit blokujícího Rennera. Ten se ovšem míči šikovně vyhnul, takže vhazovat budou domácí.
     
    6
    Proti pravidlům hrál Mamoudou Karamoko. Francouzský forvard si sice poradil se zpracováním, jenže si přitom pomohl rukou.
     
    5
    Nedorozumění mezi Rooneym a McCannem využil Balić. Křídelník rakouského mužstva vystihl rozehrávku a situaci uklidnil zpětnou nahrávkou do zadních řad.
     
    4
    Svěřenci kouče Davidsona ukázali, že i oni umí zaútočit. Ale Kaneovi se střílený centr vůbec nevydařil, hrací předmět poslal nad bránu.
     
    3
    Běží teprve třetí minuta, přesto už měl Linz gólovku! Po centru od rohového praporku spadl balón na pravačku stopera Jana Bollera. Kulatý nesmysl směřoval do brány, ale Clark předvedl výborné reflexy a balón za záda nepustil.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních černých dresech. Hostující skotský celek St. Johnstone nastoupil do pohárového klání v červených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    LASK Linz: Schlager (C) – Boller, Andrade, Filipović – Flecker, Grgić, Michorl, Renner – Balić, Karamoko, Goiginger.
    Náhradníci: Gebauer, Polster – Raguž, Potzmann, Hong, Schmidt, Wild, Radulovic, Nakamura, Marešić.

    St. Johnstone FC: Clark – Kerr (C), Gordon, McCart – Rooney, McCann, Davidson, Middleton, Booth – O'Halloran, Kane.
    Náhradníci: Parish, Sinclair – Brown, Devine, May, Gilmour, Muller, Hendry, Ballantyne, Northcott, Craig, Denham.

    Rozhodčí: Nyberg (SWE) – Beigi (SWE), Söderqvist (SWE).
     
    St. Johnstone FC

    St. Johnstone v loňské sezóně v lize neuspěl, neboť skončil na pátém místě s jedenáctibodovou ztrátou na čtvrtý Aberdeen a právě první čtyři týmy mají jistotu pohárové Evropy. Davidsonova družina však nemusela smutnit, protože vítězstvím v tuzemském poháru si vybojovala účast v Evropské lize, když ve finále porazila těsně 1:0 Hibernian. Letos má skotská liga za sebou doposud dvě kola, celek St. Johnstone bral z obou bod.

    Dlouho se skotský tým St. Johnstone v Evropské lize neohřál, neboť po slibné remíze v Istanbulu proti Galatasarayi doma prohrál 2:4. O účast ve skupinové fázi nyní bude bojovat alespoň v Evropské konferenční lize, nicméně ani proti Linzu nebude favoritem.
     
    LASK Linz

    Rakouský Linz se do nově vzniklé evropské soutěže dostal ze čtvrtého místa v lize. Na Evropskou ligu ztratil poměrně dost, Graz skončil třetí o šest bodů, pátý Wolfsberger pak zaostal o tři. Tuzemská liga má odehráno už čtyři kola a svěřenci kouče Thalhammera jsou s pěti získanými body na pátém místě, naposledy o víkendu prohráli 1:3 s Grazem.

    Pouť Evropskou konferenční ligou zahájil Linz ve 3. předkole proti Vojvodině. Potvrdil roli velkého favorita a srbského soupeře po venkovní výhře 1:0 doma deklasoval 6:1.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný čtvrteční podvečer. Vítám vás při sledování play-off Evropské konferenční ligy, u zápasu mezi rakouským Linzem a skotským týmem St. Johnstone.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Milan Huppert

    Góly: 60. Karamoko (pen.) – 17. Kane (Middleton)

    Karty:   30. Goiginger (LIN), 82. Grgić (LIN) – 50. Gordon (JOH)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 2:1. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 13:11.
    LASK Linz: Schlager (C) – Boller, Andrade, Filipović – Flecker (69. Potzmann), Grgić (84. Nakamura), Michorl (69. Hong), Renner – Balić (46. Schmidt), Karamoko (69. Raguž), Goiginger.
    Náhradníci: Gebauer, Polster – Raguž, Potzmann, Hong, Schmidt, Wild, Radulovic, Nakamura, Marešić.

    St. Johnstone FC: Clark – Kerr (C), Gordon, McCart – Rooney, McCann, Davidson, Middleton, Booth – O'Halloran (90+2. Hendry), Kane (87. May).
    Náhradníci: Parish, Sinclair – Brown, Devine, May, Gilmour, Muller, Hendry, Ballantyne, Northcott, Craig, Denham.

    Rozhodca: Nyberg (SWE) – Beigi (SWE), Söderqvist (SWE)
    Štvrtok 26.08.2021
    St. Johnstone - Linz 0:2

    Góly: 72. Balić (Goiginger), 84. Raguž (pen.)

    Karty:   80. Rooney (JOH), 86. McCann (JOH) – 7. Renner (LIN)   76. Wotherspoon (JOH), 84. Rooney (JOH)

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 0:4. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 6:12.