Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 17. deň (kon.) | Záverečný ceremoniál (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 17. deň

cz Nedeľa 08.08.2021, 02:00Olympijské hry
     
    Olympijský maraton je u konce. Pokud jste ho s tímto každodenním přehledem vydrželi až sem, smekám před vámi klobouk a děkuji za čtenářskou přízeň. Přeji krásný zbytek neděle. (10:59:57)
    Konečné medailové pořadí zemí olympijských her v Tokiu
     
    Je hotovo! 16 dní plných světového sportu je za námi. Všechny medaile jsou rozdány, všechny příběhy, ať už přijemné, nebo nepříjemné napsány a zaznamenány. Češi dosáhli nejlepšího výsledku ve své samostatné historii, Slovensko pak, možná s jednou výjimkou, dosáhlo asi na maximum možného, co jeho výprava nabízela.

    A čím se zapsal do historie poslední den? Zcela určitě historickým počinem britského dráhaře Jasona Kennyho, který kontrastoval se starostmi jeho manželky, která ne vlastní vinou nemohla reálně útočit na medaili ve své disciplíně. Videli jsme završení unikátního francouzského házenkářského doublu, potvrzení dominance amerických basketbalistek a návrat na výsluní kubánských boxerů. Zároveň se dnes, v poslední možná moment, dostaly Spojené stát před Čínu do čela medailového pořadí zemí, kterému přitom Čína vládla prakticky celé hry.
     
    Konec soutěží letních olympijských her v Tokiu.
     
    10:44
    Vodní pólo

    Srbsko přes nevýrazné výkony v základní skupině dokázalo obhájit zlatou olympijskou medaili! V play-off totiž dokázalo přepnout na vyšší výkonnostní úroveň a postupně odstranilo z cesty všechny tři do té doby neporažené týmy turnaje (ve čtvrtfinále Itálii, v semifinále Španělsko a nyní Řecko), takže z tohoto pohledu vyhrává turnaj naprosto zaslouženě! Do finálového zápasu Srbové výborně vstoupili, rychle si vytvořili tříbrankový náskok a hlavně v útoku se jim dařilo, na co sáhli. Krize však přišla ve druhé čtvrtině, během které svůj gólový polštář ztratili a začínalo se znovu. Vyrovnaná bitva trvala až do třetí minuty poslední čtvrtiny. Tehdy Řekové za stavu 10:11 nevyužili z jasné pozice přesilovku a vzápětí inkasovali dva slepené góly. Z tohoto direktu se už nedokázali vzpamatovat a Srbové mohli už minutu a půl před koncem začít slavit nejen obhajobu zlata, ale dokonce už šestou olympijskou medaili v řadě! Ale i Řekové nebudou dlouho smutní, získali historicky první olympijskou medaili z vodního póla a doma budou přivítáni jako hrdinové.

    finále mužů:
    Řecko – Srbsko 10:13 (3:6, 4:2, 2:2, 1:3)
     
    10:05
    Vodní pólo

    Srbové velmi dobře začali, v útoku jim vycházelo vše, co si zamanuli, a na začátku druhé čtvrtiny vedli 7:4. Jenže pak se zadrhli, kdežto Řekové pokračovali v útoku dál ve svém tempu a dokázali vyrovnat. V posledních sekundách před koncem druhé čtvrtiny se ale ještě stihli znovu trefit i Srbové a do druh poloviny boje o zlato jdou s vedením 8:7.
     
    9:30
    Vodní pólo

    Zbývá určit poslední majitele zlaté medaile z Tokia. Ve vodním pólu mužů to budou obhájci zlata Srbové, nebo Řekové, kteří na těchto hrách vybojovali v tomto sportu vůbec první medaili v historii. Finále začíná právě nyní.
     
    9:29
    Házená

    Házenkářky Francie dokonale oplatily Ruskám porážku nejen ze základní skupiny, ale hlavně z finále olympiády v Riu a poprvé v historii vyhrávají tu nejcennější zlatou medaili! Po velmi důležitém okamžiku ke konci prvního poločasu v podobě zisku dvou až tříbrankového náskoku přišel druhý takový po deseti minutách druhého poločasu v momente, kdy se Rusky jedinkát dokázaly dotáhnout na remízový stav. Následovala totiž šestibranková šňůra, kterou Francouzky během sedmi minut rozhodly o svém vítězství!

    Francii se podařil unikátní zlatý double, který dosud dokázaly pouze Sovětský Svaz při premiéře ženské házené na OH v roce 1976 a Jugoslávie v roce 1984, totiž vyhrát turnaj v házené mužů i žen na jedněch olympijských hrách!

    finále žen:
    ROV – Francie 25:30 (13:15)
     
    8:47
    Box

    Boxerské soutěže pravidelně zakončuje finále supertěžké váhy mužů, která se letos stala kořistí obrovitého Uzbeka Bachodira Džalovova! Úřadující mistr světa se při druhé účasti na hrách dočkal zaslouženého zlata. V Riu ve 22 letech ještě nepatřil k favoritům a skončil pátý. Letos však naprosto kraloval. Ve finále si v prvním kole soupeře spíše oťukával, což někteří rozhodčí ocenili vítězstvím v kole pro protivníka, ale ve zbytku zápasu to rozbalil a Američan Richard Torrez jr. byl rád, že to ve zdraví přežil. Ve druhém kole byl dokonce počítán, navíc se mu v průběhu souboje otevřela nějaká pravděpodobně už starší nezhojená rána na víčku, nebo někde těsně nad okem. Ve svých 22 letech chce přejít do profiringu, ale s tímhle výkonem se v těžké váze dostane tak maximálně do pozice otloukánka pro vycházející hvězdy.

    finále mužů nad 91 kg:
    Bachodir Džalovov (UZB) – Richard Torrez jr. (USA) 5:0
     
    8:38
    Házená

    Francie nemá daleko k unikátnímu házenkářskému doublu! Ve zcela vyrovnaném prvním poločase finále ženského turnaje se jí podařilo v závěru odskočit a vede nad Ruskami 15:13.
     
    8:10
    Box

    Finále střední váhy žen bylo naprosto jednoznačnou záležitostí Britky Lauren Priceové! Úřadující mistryně světa nedala své soupeřce vůbec žádnou šanci, po většinu doby ji mydlila a myslím si, že kdyby se boxovala tak ještě dvě kola navíc, došlo by ke knockoutu i přesto, že ženy v amatérském ringu boxují v helmách. Druhá zlatá boxerská medaile pro Británii z těchto her! Li Čchien, bronzová z Ria a mistryně světa 2018, navíc promarnila poslední šanci zvrátit medailové pořadí zemí tokijské olympiády zpět na čínskou stranu!

    finále žen do 75 kg:
    Lauren Priceová (GBR) – Li Čchien (CHN) 5:0
     
    8:07
    Házená

    Začalo finále házené žen mezi Ruskami a Francouzkami, kde bude udělena předposlední zlatá medaile celých her.
    Karch Kiraly, trenér volejbalistek USA, měl v roce 2017 diagnostikován kolorektální karcinom. S trénováním nepřestal a týmu to řekl, až když se uzdravil. Nyní ten tým dovedl k historickému zlatu.
     
    8:00
    Volejbal

    Ve třetím setu držela Brazílie vyrovnný průběh do stavu 7:7, jenže stačily tři body USA zs sebou a nalomená brazislá psychka šla definitivně do kopru. Najednou byl stav 8:16 a v podstatě se jen čekalo na konec, jehož výsledkem je historicky první ženské olympijské volejbalové zlato pro tým USA a čvrtá medaile z OH v řadě! Brazilky neobhájily zlaté medaile z Londýna i Ria a musí se spokojit jen se stříbrem!

    finále žen:
    Brazílie – USA 0:3 (21, 20, 14)
     
    7:42
    Vodní pólo

    Maďarsko se po 13 letech dočkává mužské olympijské medaile z vodního póla a poprvé dosahuje na jedněch hrách na cenný kov z turnaje žen i mužů zároveň! Ve druhé polovině utkání o bronz proti Španělsku jednoznačně vládlo v bazénu a po opatrné třetí čtvrtině v té závěrečné zcela jasně soupeře přehrálo. Maďaři začali být produktivní v útoku, přitom úplně zavřeli prostor před vlastní brankou a co prošlo, pochytal skvělý brankář Nagy, který v druhých 16 minutách nedostal gól. Španělsko až do semifinále neztratilo ani bod, ale dvě porážky v nejnevhodnější dobu znamenají, že jeho čekání na olympijskou medaili ani po 21 letech nekončí.

    o 3. místo mužů:
    Maďarsko – Španělsko 9:5 (3:3, 2:2, 1:0, 3:0)
     
    7:40
    Volejbal

    Brazílie ve druhém setu velmi dlouho nebyla schopná složit míč na zem do vymezeného území a prohrávala už 11:20. Přestože se ještě zmohla na jednu pětibodovou šňůru, nezabránilo to Američankém v jasném zisku i druhé sady a jsou velmi blízko zlaté medaili.
     
    7:38
    Box

    Finále lehké váhy mužů bylo mnohem opatrnější záležitostí než před chvílí u žen. A také hodně vyrovnané. Po zásahu ústup a znovu hedat pozici. Rozhodlo třetí kolo, ve kterém Kubánec Andy Cruz trefil několik velmi pěkných úderů, které překlopily zápas na stranu dvojnásobného mistra světa! Čtvrtá zlatá boxerská medaile pro Kubu z těchto her! 22letý Američan Keyshawn Davis je po stříbru z MS 2019 stříbrný i v Tokiu a podle informací by měl zamířit mezi profesionály.

    finále mužů do 63 kg:
    Andy Cruz (CUB) – Keyshawn Davis (USA) 4:1
     
    7:16
    Box

    Ve finále lehké váhy žen byla k vidění taktika i bohapusté přestřelky. Ačkoliv se zdálo, že v úvodních dvou kolech se častěji a přesněji trefovala Brazilka Beatriz Ferreiraová, stále ještě úřadující mistryně světa, rozhodčí přisoudili druhé a třetí kolo jednomyslně mistryni světa 2018 Kellie Anne Harringtonové, která tak získává pro Irsko první a zároveň poslední boxerské zlato z těchto her!

    finále žen do 60 kg:
    Kellie Anne Harringtonová (IRL) – Beatriz Ferreiraová (BRA) 5:0
     
    7:08
    Vodní pólo

    K bronzové medaili z turnaje mužů nemá zatím ani jeden ze soupeřů blíž. Maďaři i Španělé si vzájemně odpovídají na góly a nikdo se nedokáže trhnout. V poločase je stav vyrovnaný 5:5.

    Libor Štěpán