Kanada – Brazília 0:0 (4:3 po pen.) | Veľká Británia – Austrália 3:4 (po pr.) | Švédsko – Japonsko 3:1 (kon.)
Holandsko – USA 2:2 (2:4 po pen.)
koniec po penal. (2:4)
Holandsko
2:2 (1:2)
USA
cz Piatok 30.07.2021, 13:00 • International Stadium Jokohama • Olympijské hry - ženy • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (15:50:13)
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 11:10. Rohy: 19:11. Ofsajdy: 1:6. Fauly: 12:13.
     
    Vyrovnané utkání rozhodla penaltová loterie. Střelkyně Vivianne Miedemaová bude smutnou hrdinkou, protože svůj nejpodstatnější kop na turnaji, na rozdíl od mnoha jiných, neumístila dostatečně přesně. Alyssa Naeherová vychytala v rozstřelu ještě Aniek Nouwenovou, během druhého poločasu si na ni z nařízeného pokutového kopu nepřišla Lieke Martensová a americká brankářka může se svými spoluhráčkami hlasitě slavit. Z řad USA se nemýlila žádná střelkyně a utkání tak končí výsledkem 2:2 (2:4 po penaltách).
     
    Konec zápasu.
    Megan RAPINOEOVÁ
     
    4. séria
    2:4
    Z posledního pokutového kopu se prosazuje Megan Rapinoeová, Američanky mohou slavit postup.
    Aniek NOUWENOVÁ
     
    4. séria
    2:3
    Nizozemky už jsou na hraně vyřazení! Alyssa Naeherová chytá třetí penaltu v zápase a Aniek Nouwenová zklamala. Špatně kopnutá penalta.
    Christen PRESSOVÁ
     
    3. séria
    2:3
    Střídající Christen Pressová také přečetla pohyb Sari van Veenendaalové. Po zemi míří doleva, Američanky snad nemají nervy.
    Stefanie van der Gragtová
     
    3. séria
    2:2
    Kámen ze srdce spadl Stefanie van der Gragtová. Měla velkou kliku, míč poslala do levé tyče, ale ten se pak odráží dovnitř brány.
    Alex MORGANOVÁ
     
    2. séria
    1:2
    Ani Alex Morganová nic složitého nevymýšlela. Rána doprava po zemi a brankářka Sari van Veenendaalová míří na druhou stranu.
    Dominique JANSSENOVÁ
     
    2. séria
    1:1
    Tentokrát jsme poprvé viděli penaltu na pravou stranu, Dominique Janssenová po zemi bezpečně dává gól.
    Rose LAVELLEOVÁ
     
    1. séria
    0:1
    Doleva se trefila i Rose Lavelleová, ale na rozdíl od Vivianne Miedemaové proměnila.
    Vivianne MIEDEMAOVÁ
     
    1. séria
    0:0
    O první penaltu se stará nejlepší střelkyně Nizozemek, Vivianne Miedemaová. Její kop směřoval do levé části a Alyssa Naeherová chytá! Skvělý zákrok.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    120+1
    Konec prodloužení.
     
    120+1
    Zbytečně se ukvapila Lindsey Horanová, zkoušela pálit zpoza šestnáctky, ale tato její střela neobletí stránky sportovních deníků.
     
    120+1
    Posledních 60 vteřin, které nás dělí od případných penalt.
     
    120
    Dobrou úsečku téměř zužitkovala Rose Lavelleová. Z voleje chtěla navštívit horní patro branky, ale výtahem vyjela až na střechu.
     
    119
    Příliš riskují nizozemské hráčky. Až Aniek Nouwenová zachrání svůj tým, to když Victoria Pelovaová na středu zcela zbytečně přihrávala přes dvě americké hráčky a neuspěla.
     
    118
    Dobře si Victoria Pelovaová všimla na pravé straně Daniëlly van de Donkové. Jenže té se vůbec nevydařila protisměrná klička a Nizozemsko bude rádo, že Megan Rapinoeová nenaložila se svým kontrem lépe.
     
    117
    Pobídku do vápna sebrala Sari van Veenendaalová. Tentokrát žádná hrubka v rozehrávce nevznikne.
     
    116
    Extrémně daleký výhoz ukázala Alyssa Naeherová. Bohužel pro ni z toho asistence nebude, jelikož před Megan Rapinoeovou zasáhly Nizozemky.
     
    115
    Ve vzduchu Lineth Beerensteynovou zbořila Kelley O'Harová. Vidí žlutou kartu, která je ale hodně přísná.
     
    114
    Na levé straně se rozeběhla krajní obránkyně Dominique Janssenová. Centr nezvládla a nakonec ztrácí vydobyté území.
     
    113
    Ne ne, hráčky se dnes radují zcela zbytečně. Jen v prodloužení jsme viděli tři gólové akce z ofsajdu. Tentokrát se „prosadila“ Alex Morganová.
     
    113
    Snadnou pozici neměla rozhodně Sari van Veenendaalová. Hlídkovala před ní Alex Morganová a do míče mohla kdykoliv sáhnout. Nakonec ho nechala být, ale Sari van Veenendaalová neudělala zbytečný pohyb navíc.
     
    112
    Nejčerstvější hráčka na hřišti Victoria Pelovaová, která skvěle ovládá i šachy, teď nenabídla Vivianne Miedemaové šachmat. Její centr vůbec nedoletěl.
     
    111
    Neskutečný míč ještě zvládla udržet Alex Morganová, většina hráček by ho už dávno viděla za postranní čarou. Jenže Aniek Nouwenová ji tělem správně rozhodila a pak uloupila nabídnutý balon.
     
    110
    Další neuznaný gól! Christen Pressová vyplavala za obranou a nacházela se v ofsajdové pozici. Zakončení i zpracování zvládla dobře, ale to už se oficiálně vlastně nehrálo.
     
    109
    Po hodně dlouhé době nepřevzala Vivianne Miedemaová přihrávku tak, jak si přála. Ztratila vteřinu, možná dvě, takže pak už byl postup vpřed de facto nemožný.
     
    108
    Američanky si zřejmě na penalty věří, protože Alyssa Naeherová už dnes jednu chytila. Rozehrávka pozvolná, probíhá jen v obranné řadě.
     
    107
    Další hlavičkou zakončila Vivianne Miedemaová, tentokrát se musela pro míč trochu vracet, takže byla nepřesná. Centr sesílala Lieke Martensová.
     
    106
    Alex Morganová nehybně čekala jednu desetinku sekundy, aby navázala obránkyni a pak rychlým strhem chtěla získat prostor. Ale Stefanie van der Gragtová dnes v defenzivě hraje prostě skvěle.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    I přes velké šance v prodloužení čekáme na pátý gól utkání, který zřejmě definitivně rozhodne. Nizozemky se prosadily, ale branka nemohla platit pro ofsajd. Po dobrém zakončení ještě předvedly také Megan Rapinoeová a na druhé straně Vivianne Miedemaová, kterou vychytala Alyssa Naeherová.
     
    105+2
    První poločas prodloužení skončil.
     
    105+2
    Nyní už Lineth Beerensteynová ve fotbalovější pozici, střelou zpoza vápna zkoušela ohrožovat branku. Střele chybělo několik decimetrů.
     
    105+2
    Lineth Beerensteynová byla přesvědčená, že si vymodlila rohový kop. Sudí její prosebná gesta odmítá.
     
    105+1
    Na druhé straně zajímavý americký atak, ale hlavička se sveze mimo tři tyče.
     
    105
    Pád v pokutovém území, který předvedla Vivianne Miedemaová, nebude oceněn penaltou. Šlo by o druhou podobnou situaci v zápase.
    104. Miedemaová narazila na odpor Naeherové.
     
    104
    Centr Lynn Wilmsové dolétl na místo určení a Vivianne Miedemaová měla na hlavě rozhodnutí. Jenže do vzduchu se vyšplhala Alyssa Naeherová a připisuje na své konto další kritický zákrok. Nizozemky mají v prodloužení mnohem více šancí.
     
    103
    Předávka Victorie Pelovaové do strany se povedla, akce pokračuje.
     
    102
    Nepovolený zákrok je sice odpískán Alex Morganové, ale sama si přivodila bolístku. Naštěstí pro USA je už zase na nohou.
     
    101
    Poprvé se ke slovu mohla dostat Victoria Pelovaová, ale její proslov byl hodně tichý. Rána z první zamířila někam do dvacáté řady jakohamského stadionu.
    99. Hezké kličky Rapinoeové odemkly cestu ke střele těsně mimo bránu.
     
    99
    Teď to vzala Megan Rapinoeová na sebe, když si hezky povodila dvě soupeřky a viděla šanci pálit na přední tyč. Sari van Veenendaalová by zřejmě byla na zemi včas, ale to už není podstatné, protože balon zasáhl jen boční síťku.
     
    99
    Zapracovala Aniek Nouwenová, to když se na zpracování přihrávky chystala Alex Morganová. Znovu ji pozici chystala neúspěšně Megan Rapinoeová.
     
    98
    Jestli USA v závěru působily lepším dojmem, zatím jim v prodloužení pšenka nekvete. Nizozemkám sudí neuznali gól, k tomu měli další sadu šancí.
     
    97
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Jill Roordová, přichází Victoria Pelovaová.
     
    96
    O ofsajd se nakonec jedná. Nizozemky alespoň v mezičase připravují střídání.
     
    95
    Ruce nad hlavu už zvedala Lynn Wilmsová, když skákavý balon odražený od břevna ze vzduchu dopravila do sítě. Pomezní odmávala ofsajd, čeká se na verdikt VARu.
     
    94
    Ideální moment pro zakončení znovu pováhala Lineth Beerensteynová. I když následuje roh, Nizozemsko by mělo podobné situace beze zbytku využít.
     
    93
    Dlouhý balon nestihne Julie Ertzová, odkop se chystá od nizozemské brány.
     
    92
    Už druhé zakončení Vivianne Miedemaové, tentokrát už k zákroku musela sáhnout Alyssa Naeherová. Balon vyrazila a pak i sebrala, Američanky zůstaly před vápnem nebezpečně nedůrazné.
     
    92
    Kelley O'Harová hledala sice Alex Morganovou, ale adresátkou její přihrávky se stala Stefanie van der Gragtová.
     
    91
    Středem neprorazila Lindsey Horanová a okamžitě se do kontru dostala Lineth Beerensteynová. K balonu se procpala znovu Vivianne Miedemaová, ale její rána míří hodně nad.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    Jedinou střelkyní druhé půle zůstala Vivianne Miedemaová, a to přesto, že Nizozemky zahrávaly pokutový kop. V 80. minutě na zemi skončila Lineth Beerensteynová, jenže Lieke Martensová naložila s penaltou hodně ledabyle a brankářka Alyssa Naeherová ji vychytala. Za stavu 2:2 se dočkáme prodloužení a možná i penaltového rozstřelu. Američanky byly v závěru jasně aktivnější, takže bude zajímavé sledovat, komu zbylo více sil.
     
    90+6
    Druhý poločas skončil.
     
    90+5
    Až příliš důrazně kopla do míče Megan Rapinoeová. Její centr se svezl až za branku a vypadá to, že půjdeme do prodloužení.
     
    90+4
    Při kličce narazila Kelley O'Harová. No a rozhodčí viděla žlutý zákrok, takže středopolařku Nizozemska napomene.
     
    90+3
    To je škoda pro Američanky! Aut se na výbornou povedl Megan Rapinoeové, ale Alex Morganová zřejmě nezaznamenala, že je v pokutovém území úplně sama a může si dovolit jít k brance blíže. Centrovala zcela zbytečně.
     
    90+2
    Při protiakci předržela balon Christen Pressová a následně ji proto odstavila Stefanie van der Gragtová. Nyní se hraje nahoru – dolů.
     
    90+2
    Těžko říct, proč si do koncovky nevěří Vivianne Miedemaová, když dala už dva góly. Na středu měla ideální pozici pro to zakončit, ale vybrala si Lineth Beerensteynovou. Ta ztrácí.
     
    90+1
    Nastavuje se ještě pět minut. To je pořád dost času na finální útok s gólovým vyústěním.
     
    90
    Rozběhla se poslední minut základní hrací doby, Jackie Groenenová dokázala odmítnout vzdušný pas Rapinoeové.
     
    89
    Neskutečné zmatky v nizozemské obraně! Sari van Veenendaalová musela vyrazit proti nedůrazné přihrávce a Alex Morganová si ji málem namazala na chleba. Nizozemky pak přežívají i centr Megan Rapinoeové, který si málem do vlastní sítě srazila Stefanie van der Gragtová.
     
    88
    S Lineth Beerensteynovou to nevypadá dobře, americká brankářka ji pořádně naložila. Hráčky se opět napijí vody.
     
    87
    Jako parní válec přejela Alyssa Naeherová útočnici Lineth Beerensteynovou. Výborné vyběhnutí, po kterém se ovšem Nizozemka ocitá v obrovských bolestech.
     
    86
    Vivianne Miedemaová využila celou délku hřiště a Lineth Beerensteynová dostala šanci centrovat. Daniëlle van de Donková pak hlavičkou těsně minula vzdálenější tyč.
     
    84
    Smůlu má Megan Rapinoeová. Její centr se odrazil zpátky a od její kopačky míří až za brankovou čáru.
     
    84
    Z velké dálky zkusila pálit Jill Roordová, míč se zatočil mimo tři tyče.
     
    83
    Nizozemky kazí kombinaci, předchozí moment je určitě na nějakou dobu poznamená. Penalty jsou ještě daleko, ale pokud k nim hráčky dojdou, bude zajímavé sledovat, zda se k puntíku postaví právě Martensová.
    81. Penalta
     
    81
    Nizozemky zahazují obrovskou možnost! Penaltu neproměnila Lieke Martensová. Upřímně se divím, že se současnou fazonou nešla kopat Vivianne Miedemaová. Alyssa Naeherová vystihla směr a zachraňuje USA. Rozhodně už jsme viděli lepší penalty, ale zákrok tím rozhodně není třeba dehonestovat.
     
    80
    Z nenápadného souboje na středu vápna vzniká penalta. Ještě se na situaci podívá VAR.
     
    79
    I když se do sprintu vložila Lineth Beerensteynová, u levé postranní čáry balon nestihne. Sledujeme závěr v duchu fotbalové šedi. nikdo nechce udělat chybu.
     
    78
    Průnikovou přihrávku zkoušela narýsovat Christen Pressová, ale Aniek Nouwenová si tělem pokryla míč. Odkop pro Sari van Veenendaalovou.
     
    77
    První žlutou kartu v utkání spatří Lindsey Horanová. Ostrý skluz odnesla Daniëlle van de Donková a nějakou dobu si poleží na travnatém pažitu.
     
    76
    Narážečka s Julie Ertzovou teď Lindsey Horanové nevyšla. Míč ukořistí Nizozemsko, které se ale v posledních minutách brání.
     
    75
    Ve skluzu se obětovala Lindsey Horanová, ale s míčem se potkala tak nešťastně, že ji stejně utekl až za autovou čáru.
     
    74
    Kousek od hlavičky byla Alex Morganová, ale nakonec dobře boxuje Sari van Veenendaalová. Nizozemky mohou zůstat v klidu poté, co faul absorbovala Lineth Beerensteynová.
     
    73
    Americká akce se nevyvedla podle očekávání, přesto mají hráčky v bílém aspoň rohový kop.
     
    72
    A znovu ošetření přichází v „příhodnou dobu.“ Ženy z obou celků míří ke střídačkám, kde se rády občerství.
     
    71
    Na hrací ploše otřesená Stefanie van der Gragtová, už k ní spěchají lékaři. Alex Morganová podběhla balon a místo toho nabrala hlavu své soupeřky.
     
    70
    Když už nic jiného, Nizozemky teď drží balon dobré tři minuty v kuse. Platit už to nebude po zákroku Lineth Beerensteynové, který byl proti pravidlům.
     
    69
    Ze souboje vyvázne bez újmy Dominique Janssenová, přestože skluz na její osobu byl hodně důrazný. Asi něco podobného očekávala.
     
    68
    Rychlá kombinace Nizozemek, za obranu si skvěle naběhla právě Lineth Beerensteynová. Z úhlu pro střelu se vyhnala, takže zkoušela míč kulišárnou poslat do ohně. Brankářka Alyssa Naeherová závar vyřeší.
     
    67
    Poprvé se k zakončení propracovala Lineth Beerensteynová, ale její ránu dobře zastavila Abby Dahlkemperová.
     
    67
    Martensová kvapíkem postupovala k bráně, ovšem Dominique Janssenová od ní pak nedostala ideální pas. Ztráta hluboko na polovině soupeře a Nizozemky spěchají zpátky.
     
    65
    Stále rozhodčí telefonuje, teď už je ale vše jasné. Skutečně šlo o ofsajdovou pozici. Branka platit nebude.
     
    64
    Další změnu v ofenzivě mezitím přináší Američanky, Tobin Heathová pro dnešek dohrála. Na place ji střídá Megan Rapinoeová.
     
    63
    Američanky téměř přidaly třetí gól, ale pár centimetrů za ofsajdovou hranou hrálo v jejich neprospěch. VAR nicméně zasahuje.
     
    63
    Nizozemsko ještě více posilují útočnou fázi. Končí Shanice van de Sandenová a nové síly přinese Lineth Beerensteynová.
     
    62
    Teď měla Dominique Janssenová dostat minimálně výhodu, musela se vypořádat se šlapákem. Nizozemky pak pod tlakem jen odkopávají do autu.
     
    61
    Výjimečně Vivianne Miedemaová volila přihrávku a na druhé straně se uvádí nově příchozí Christen Pressová. Její rázná střela se stává kořistí brankářky Sari van Veenendaalové.
     
    60
    Centr Kelley O'Harové našel hlavu Aniek Nouwenové. Nizozemský protiútok vede Daniëlle van de Donková.
     
    59
    V půlkruhu na středu hřiště dvakrát zaúřadovala Stefanie van der Gragtová. Jako by měla na očích klapky, pořád dává dlouhé míče na hranici šestnáctky.
     
    59
    Na hrací ploše už operuje i největší hvězda ženského amerického fotbalu, Alex Morganová. Dokáže se prosadit a spasit USA?
     
    58
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Lynn Williamsová, přichází Christen Pressová.
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Sam Mewisová, přichází Rose Lavelleová.
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Carli Lloydová, přichází Alex Morganová.
     
    57
    Míč si navedla Shanice van de Sandenová, ale její průnik nedokázala zakončit Vivianne Miedemaová. Pálí jen do bloku.
     
    57
    Hodně nebezpečný balon Crystal Dunnové, který hlavou odvrací z hranice malého vápna až Aniek Nouwenová. Inkasovaným gólem se tedy USA nenechaly zviklat.
     
    56
    Nákopem hledala Stefanie van der Gragtová spoluhráčku ve středu pole, mezitím americký trenér chystá střídání.
    54. Vivianne MIEDEMAOVÁ - 2:2
     
    54
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    A to je přesně ta situace, ze které dokáže VIVIANNE MIEDEMAOVÁ udeřit. Tři rychlé kroky a pak rána, kterou nedovedla vytáhnout ani brankářka Alyssa Naeherová. I když předvedla tygří skok, míč pouze tečovala do sítě a Miedemaová dá i ve čtvrtfinále dva góly v jednom utkání! Její potence je neskutečná. Bez asistence.
     
    53
    Zajímavou americkou šanci málem zakončila Carli Lloydová, ale v rozhodujícím momentu ji zklamalo obutí. Sari van Veenendaalová si pochopitelně balon sebrala ze země.
     
    53
    Williamsová běží vpřed, protože autové vhazování USA posouvá ještě dál. Už jsou Američanky u půlky hřiště.
     
    52
    Hodně si věří dvojice Kelley O'Harová – Abby Dahlkemperová. Výměna míče u vlastního rohového praporku a pak dalekonosný odkop, který prozatím vyřeší všechny potíže.
     
    51
    Každopádně Jill Roordová se nyní překonala a dlouhým balonem našla až ve vápně Miedemaovou. Té to ze vzduchu tolik nejde, přihrávku by potřebovala spíše do nohy.
     
    50
    Na zemi tentokrát Daniëlle van de Donková. Takové zákroky Američanky vůbec nemrzí, rozehrávka je položená daleko od brány.
     
    50
    Z pravé strany snášela padající list Jill Roordová, nikdo se k němu ale nedostal.
     
    49
    Jackie Groenenová si naložila pořádné sousto, ale na její osobu je spáchán faul. Rozehrávka od půlící čáry.
     
    49
    A i na druhé straně dobrá práce obránkyně. Aniek Nouwenová napálila míč do soupeřky a Nizozemky se těší z vhazování.
     
    48
    Zkušeně to zvládla Crystal Dunnová, když si odražený balon pokryla tělem a nechá odkopávat brankářku Alyssu Naeherovou.
     
    48
    Dominique Janssenová sotva poslala míč na střed. USA nechtějí ponechat nic náhodě, okamžitě jdou po ztrátě do presu.
     
    47
    Rozehrávku brankářky Nizozemska zkoušela komplikovat Carli Lloydová. Nemusí ale vůbec spěchat, její tým přece jen vede.
     
    46
    Okamžitě přichází atraktivní nákop, ale Lynn Williamsové zatím tryskové motory nenarostly. Tuhle přihrávku na pravé straně nemohla stihnout, přesto zdviženým palcem děkuje.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Po úvodní patnáctiminutovce, která branky nepřinesla, se do toho obě družstva pořádně obula. Po gólu Vivianne Miedemaové se chvíli zdálo, že by si Nizozemky mohly dojít pro odplatu za poslední finále mistrovství světa, kdy prohrály právě s USA 0:2. Jenže několikanásobný vládce ženských turnajů z LOH se vzchopil. O 11 minut později odpovídala Sam Mewisová a na její hlavičku po necelých 120 vteřinách navázala přesným volejem Lynn Williamsová. Tyto dvě branky určily poločasovou podobu skóre 1:2.
     
    Omlouváme se za technické potíže z úvodu prvního poločasu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Snad závěrečnou akci poločasu rozjíždí Kelley O'Harová. Centr mířil do malého vápna a Sari van Veenendaalová tentokrát nedopustí chybu.
     
    45+1
    Výběh nezvládla Sari van Veenendaalová a pak musela volný míč nahánět po celém velkém vápně. Byla ráda, že ji clonou pomohly kolegyně, za balonem se totiž pustila i Lindsey Horanová.
     
    45+1
    Nastavení poběží dvě minuty, balon má u nohy Tobin Heathová.
     
    45
    Tak přece jen ještě jeden nebezpečný volný kop z levé strany.
     
    44
    Zřejmě poslední práci v tomto poločasu bude mít Sari van Veenendaalová, když přízemní centr Lindsey Horanové schovala do náruče.
     
    44
    Centr do země nikoho. Balon sice zachránila Sam Mewisová, pak už ale neměla sílu na ofenzivní akci.
     
    43
    Napoprvé to ještě nevyšlo, ale pak už Jill Roordová odražený míč poslala přesně a Vivianne Miedemaová hlavou neumístí dostatečně razantně.
     
    42
    Nizozemsko dostává v závěru půle dárek v podobě rohového kopu, rychle na nohy tak musí Lindsey Horanová, která podstoupila náročný střet.
     
    42
    Dobře pozičně Kelley O'Harová, která nedovolila Nizozemkám průnik až do vápna. Alyssa Naeherová následně raději vyběhne z branky a odkopává do autu.
     
    41
    Souboj ustála Stefanie van der Gragtová a na zemi se ocitá Carli Lloydová. Budeme pokračovat bez píšťalky.
     
    40
    Míč nyní doskákal až k Sari van Veenendaalové. Zatím si moc zákroků po střelách Američanek nepřipsala.
     
    39
    Po levé straně postoupila Tobin Heathová a po ní další centr vymyslela Crystal Dunnová. Ohrožení trvá a končí až střelou Kelley O'Harové, která neměla gólové parametry.
     
    37
    Z první se snažila obranu USA rozhodit Jill Roordová, na přesnost už myslela méně. Aut pro Američanky.
     
    37
    Hra se po druhé vstřelené brance přece jen trochu uklidnila. Dominique Janssenová nezvládla přesnou přihrávku na Martensovou.
     
    36
    Na pravé straně měla trošku prostoru k centru Shanice van de Sandenová, rozhodla se proto tuto možnost ihned využít. Je z toho přetažený míč, který skončí daleko za brankou.
     
    35
    Volný kop nařízen ve prospěch Jackie Groenenové. Rozehrává z půlky.
     
    34
    Ambiciózní pokus Tobin Heathové neměl větší šanci na úspěch, rána z velké vzdálenosti skončila několik metrů vedle levé tyče.
     
    33
    Dunnová už čepuje Williamsové další zajímavý balon, hráčky v bílém jsou rázem jako vyměněné.
    31. Lynn WILLIAMSOVÁ - 1:2
     
    31
    Američanky právě vstřelily branku!
    Znovu se na trefě podepsala LYNN WILLIAMSOVÁ, tentokrát ovšem přímo jako střelkyně. USA vypadaly na odpis, nyní ovšem dvakrát v krátkém čase udeřily a absolutně zvrátily skóre. Po rohu nedokázala hlavou lépe zahrát Aniek Nouwenová a nachystala soupeřce dobrou palebnou pozici. Bez asistence.
     
    30
    Američanky vybojovaly záhy roh, tentokrát z pravé strany.
    29. Sam MEWISOVÁ - 1:1
     
    29
    Američanky právě vstřelily branku!
    USA vstřeleným gólem odpovídají lépe, než se v zárodku akce mohlo zdát. Těžiště se přeneslo na pravou stranu, kde stála Lynn Williamsová. Její centr hlavou parádně tečovala SAM MEWISOVÁ. Na její koncovku už Sari van Veenendaalová nemohla reagovat a skóre je vyrovnané.
     
    28
    Přes střed defenzivy se nedostala Shanice van de Sandenová. A protiútok je na světě.
     
    27
    Jill Roordová rozdala míč do strany, odkud letí centr jen do rukavic Alyssy Naeherové. Snadná práce pro americkou brankářku.
     
    26
    Ošetřování využijí oba týmy k občerstvovací pauze.
     
    25
    Dlouhý centr do vápna, který jen pohledem zkontroluje kapitánka a brankářka v jedné osobě Sari van Veenendaalová. Od Američanek z podobných situací čekáme lepší řešení.
     
    24
    Zbytečný zákrok předvedla proti Lloydové Daniëlle van de Donková. Nyní se musí postavit do zdi.
     
    24
    Ve vápně bylo hodně oranžových dresů, Nizozemky mají z ofenzivní síly USA respekt. Julie Ertzová nedoručila přesný pas.
     
    23
    Z levé strany nabíhala na přihrávku Dunnové Carli Lloydová. Její centr je zablokován a skončí na rohu.
     
    23
    Dvakrát dobře zasáhla Dominique Janssenová. Z protiútoku zkoušela překvapivé řešení Lieke Martensová, ale potřebovala větší podporu.
     
    22
    Na obránkyně vrhá pohled Sam Mewisová. Byla v obklopení tří soupeřek a sotva vrátila přihrávku. Kombinace USA po celý turnaj vázne.
     
    21
    Z pravé strany se k další ráně dostala Shanice van de Sandenová, tentokrát ale nebude tak nebezpečná jako její kolegyně z útoku.
    18. Vivianne MIEDEMAOVÁ - 1:0
     
    18
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Nepřekvapí, že se za Nizozemsko prosazuje VIVIANNE MIEDEMAOVÁ. Svou schopnost zaútočit ukazovala už ve skupině, kdy dala vždy minimálně dva góly. Nyní otevírá skóre tato útočnice Arsenalu také a USA se nacházejí v problémech. Miedemaová zpracovala přihrávku na středu pokutového území a po otočce šokovala brankářku Alyssu Naeherovou přízemní střelou. Bez asistence.
     
    17
    Faul na Martensonovou spáchala Julie Ertzová. Rozehrávají hráčky Nizozemí.
     
    16
    Skóre je stále bezbrankové a míč patří hráčkám USA.
     
    Omluvte technické potíže, které nedovolily přinést zprávy z úvodních 15 minut tohoto poločasu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    FOTBAL NA LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
    Jednoznačně nejpopulárnější sport světa ve své mužské edici nepředstavuje na letní olympiádě nejlepší hráče. Aby se fotbalisté mohli soutěže zúčastnit, musí mít 23 let a méně. Každý tým přitom směl dovést tři starší výjimky.

    To je velký rozdíl oproti ženskému turnaji, kde žádné věkové restrikce neplatí a do Tokia se tak znovu dostavila světová špička. V akci vidíme mnoho fotbalistek z předloňského mistrovství, které se konalo na půdě Francie.

    Historie fotbalu sahá do roku 1863, kdy v Londýně vznikla Fotbalová asociace, která vymyslela první verzi pravidel. O 37 let později se mužský fotbal poprvé ukázal také na LOH, kde vydržel až dodnes. Jedinou výjimkou byly hry v Los Angeles (1932). Až do roku 1984 se turnajů účastnili pouze amatéři, dnes jsou tyto podniky přehlídkou mladých talentů. Pravidlo o účasti hráčů ve věku 23 let a mladších pochází z Barcelony (1992). V Atlantě (1996) pak přibyla také ženská soutěž. Od olympiády v Sydney (2000) hrají fotbalisté své první zápasy dříve, než proběhne slavnostní zahájení. Je to kvůli náročnosti tohoto sportu.

    Olympiády v Tokiu se účastnilo 16 mužských a 12 ženských týmů. Kromě domácího Japonska, které mělo účast zajištěnou automaticky, se ostatní družstva dostala do turnaje prostřednictvím kontinentálních kvalifikací. Ze čtyřčlenných skupin postoupily dva nejlepší mančafty, u žen se do čtvrtfinále podívají také dva nejúspěšnější výběry z třetích míst. Pokud ve vyřazovací části nastane remíza, následuje prodloužení a případně také penalty. Na LOH se koná zápas o bronz, což je rozdíl třeba oproti EURU.

    Mužskému turnaji v nedávné minulosti vládly hlavně středo- a jihoamerické národy (2016 – Brazílie, 2012 – Mexiko, 2008, 2004 – Argentina). Evropa zaznamenala vítězství naposledy prostřednictvím Španělska v roce 1992. Asijský výběr se neradoval nikdy.

    Čtyři z šesti ženských podniků ovládly fotbalistky USA, v Riu ovšem řádilo Německo. V Tokiu se mezi 12 elitních zemí připojily nově také reprezentantky Chile a Zambie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.

    Patrik Czepiec

    Góly: 18. Miedemaová, 54. Miedemaová – 29. S. Mewisová (Williamsová), 31. Williamsová

    Karty:   90+4. van de Donková (NED) – 77. Horanová (USA), 115. O'Harová (USA)

    Nepremenená penalta: 81. Martensová (NED), brankár Naeherová zneškodnil

    Penaltový rozstrel:

    1. séria:
    0:0   Vivianne Miedemaová (NED)
    0:1   Rose Lavelleová (USA)
    2. séria:
    1:1   Dominique Janssenová (NED)
    1:2   Alex Morganová (USA)
    3. séria:
    2:2   Stefanie van der Gragtová (NED)
    2:3   Christen Pressová (USA)
    4. séria:
    2:3   Aniek Nouwenová (NED)
    2:4   Megan Rapinoeová (USA)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 11:10. Rohy: 19:11. Ofsajdy: 1:6. Fauly: 12:13.
    Holandsko: van Veenendaalová (C) – Wilmsová, van der Gragtová, Janssenová, Nouwenová – Roordová (97. Pelovaová), van de Donková, Groenenová – van de Sandenová (63. Beerensteynová), Martensová, Miedemaová.
    Náhradníci: Kopová – van Dongenová, Pelovaová, van Esová, Beerensteynová, R. Jansenová, Dekkerová.

    USA: Naeherová – O'Harová, Dahlkemperová, Sauerbrunnová (C), Dunnová – Horanová, S. Mewisová (58. Lavelleová), Ertzová – Heathová (64. Rapinoeová), Lloydová (58. Morganová), Williamsová (58. Pressová).
    Náhradníci: Franchová – K. Mewisová, Pressová, Morganová, Sonnettová, Rapinoeová, Lavelleová.

    Rozhodca: Jacewiczová (AUS) – Kim (KOR), Lee (KOR)