Górnik Ł. – Jagiellonia 0:0 (*12:30) | Derby – Manchester United 1:2 (kon.)
koniec
Derby County
1:2 (0:1)
Manchester United
cz Nedeľa 18.07.2021, 14:00 • Pride Park, Derby • Prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    V přípravném zápase na nadcházející sezónu se proti sobě utkají týmy Derby County a Manchester United. Naposled se proti sobě tato mužstva utkala před rokem v březnu v rámci osmifinále FA Cupu, kde Manchester United zvítězil v Pride Parku jednoznačně 3:0 po dvou gólech Ighala a jednoho Shawa. Dnes se bude opět hrát na stadionu Derby a to od 14:00.
     
    Derby County

    Velmi speciální zápas to bude především pro trenéra domácího celku Wayne Rooneyho, který už je navždy nezapomenutelnou legendou Manchesteru United, který by ovšem dnes chtěl určitě rád porazit.
    Derby hraje druhou nejvyšší anglickou soutěž také další ročník. Ovšem nemuselo tomu tak být, neboť se zachránilo až v posledním zápase, přesněji 12 minut před jeho koncem, kdy srovnal z penalty na 3:3 Waghorn a Derby získalo stěžejní bod k záchraně.
     
    Manchester United

    Manchester United má za sebou rozporuplnou sezónu, kdy se mu povedlo v domácí lize skončit na 2. místě se 74 body a s pěkným náskokem si rezervovat místo v Lize mistrů, ovšem k titulu opět chybělo dost bodů. V Evropské lize navíc prohrál ve finále s Villarrealem a to na penalty, které se rozhodly až v 11. kole, kdy tu svou neproměnil brankář de Gea. Ani v domácím pohárech rudí ďábli nezískali trofej, na kterou tak čekají již čtvrtým rokem.

    Sestava podle Manchester Evening News by měla být následující: Heaton, Wan-Bissaka, Mengi, Tuanzebe, Telles, Garner, Matic, Elanga, Mata, Shoretire, Greenwood.
    Sestava Derby County.
    Sestava Manchesteru United.
     
    Úvodní sestavy:

    Derby County: Roos – Byrne, Jagielka, Davies, Buchanan – Bird, Shinnie – Aluko, Lawrence (C), Morrison – Baldock
    Náhradníci: Marshall – Foulkes, Forsyth, Stearman, McDonald, Solomon, Bardell, Aghatise, Thompson, Hutchinson, Ebosele, Sibley, Plange, Kazim-Richards

    Manchester United: Heaton – Wan-Bissaka, Tuanzebe, Mengi, Williams – Garner, Levitt – Elanga, Mata (C), Chong – Greenwood
    Náhradníci: Bishop, Grant – Telles, Bernard, Fish, Andreas, Galbraith, Hannibal, Lingard, Matič, Pellistri, Hugill, Shoretire.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hosté se hned v úvodu utkání dostali ke střele, konkrétně to byl Lawrence, ale Tom Heaton nemusel zasahovat, ovšem následuje rohový kop.
     
    3
    Následná standardní situace druholigového celku skončila pouze na hlavě hostujícího hráče, který tak odehrál míč do bezpečí.
     
    4
    Manchester United získal balón zpět na své kopačky a rozjíždí tak další útočnou akci od svého brankáře a zároveň navrátilce Toma Heatona.
     
    5
    Williams natáhl krok na levé straně, kde také dostal přihrávku, ale jeho průchod do vápna byl zastaven obranou soupeře.
     
    7
    Byrne si nedokázal zpracovat křížný pas z nohy Shinnieho, jelikož na něj doléhal Brandon Williams a Manchester získal autové vhazování.
     
    8
    Nyní už je u balónu opět domácí celek, který nikam nespěchá a do své kombinace krátkých přihrávek zapojuje také gólmana Roose.
     
    9
    Wan-Bissaka, který v minulé sezóně plnil jednu z hlavních tváří základní sestavy, nyní zblokoval centr z levé strany a Derby má k dispozici rohový kop.
     
    10
    Centr Byrneho ze standardní situace letěl na zadní tyč, kde se sice jeho spoluhráči nedostali do zakončení, ovšem Derby zůstalo u míče i nadále a posléze už musel zasahovat Heaton proti hlavičce soupeře.
     
    12
    Derby County zatím je v úvodu tohoto utkání aktivnějším a možná také lepším celkem na trávníku, ovšem oba dva pokusy, po kterých si Heaton připsal zákrok nebyly nijak obtížné.
     
    13
    Juan Mata, jenž dnes hraje s kapitánskou páskou se snažil dlouhým pasem vyslat po levé straně Elangu, ale míč končí jen u domácího brankáře.
     
    14
    Wan-Bissaka na pravé straně posunul míč Chongovi, který jej vrátil Matovi a ten se pokusil o centr, ovšem s ním si obrana Derby poradila bez problémů.
     
    15
    Rudí ďábli nyní uzamkli soupeře ve vápně, ale po centru Williamse se Wan-Bissaka dopustil zbytečného faulu, kdy strčil do Aluka, což sudí viděl a odpískal.
     
    17
    Manchester United právě vstřelil branku!
    Máme tady úvodní branku tohoto přípravného zápasu! Max Bird se dopustil obrovské chyby, když na hranici svého vápna přišel o míč, který mu vypíchnul TAHITH CHONG a dostal se tak do obrovské šance, kdy nejprve jeho zakončení sice vyrazil brankář Roos, ale balón se Chongovi odrazil od něj přímo do cesty a následně jej uklidil do prázdné svatyně.
    17. Tahith CHONG - 0:1
     
    18
    Aluko se snažil něco vymyslet na pravé straně společně s Byrnem a Derby County získalo alespoň autové vhazování.
     
    20
    Manchester United nyní kombinuje pár metrů od hranice šestnáctky domácího celku. Posléze se Juan Mata snažil nasadit housle soupeři, ale to se mu nepovedlo.
     
    21
    Brandon Williams hraje ať už v přípravném nebo mistrovském zápase stále stejně tvrdě a může být rád, že byl v tomto případně rozhodčí benevolentní a neudělil mu žlutou kartu za tvrdý skluz.
     
    22
    Elanga se opět rozbíhal po levém křídle, ale ani tentokrát nedosáhl na křížný pas spoluhráče.
     
    23
    Posléze hlavní rozhodčí nařídil krátkou přestávku na občerstvení.
     
    25
    Po menší pauze jsou hráči zpět na hrací ploše a domácí brankář Kelle Roos bude rozehrávat od své brány.
     
    26
    Domácí celek zkoušel projít po levé straně, ale tam to uzavřel Wan-Bissaka, který je ve skluzech a hře na zemi jako doma.
     
    27
    Derby County to následně opět zkoušelo po levé straně, ale Tuanzebe přečetl hru a také následný pokus o přihrávku, po které se zmocnil míče.
     
    28
    Tom Heaton předvedl své zkušenosti a včas vyběhl proti Baldockovi, který se jako buldok hnal za míčem po přihrávce do běhu.
     
    29
    Prvních deset, patnáct minut byli domácí hráči o něco lepším celkem na hřišti, ale nyní už dominuje Manchester United, který má míč pod kontrolou a stále hledá nové cestičky, jak se dostat blíž ke svatyni Roose.
     
    30
    Máme za sebou půl hodiny tohoto přípravného utkání, ve kterém vede Manchester United po brance Tahitha Chonga.
     
    31
    Tahle šance volala po gólu! Aluko odcentroval z pravé strany nebezpečný centr na zadní tyč, kde se Lawrence dostal před Wan-Bissaku, ale následně zakončil hlavou mimo tři tyče!
    31. Lawrence v dobré pozici přestřelil bránu Manchesteru!
     
    32
    Posléze hosté trestuhodně přišli o míč na své polovině, ale Derby County se nepodařilo vymyslet nic vážnějšího a centr končí opět jen v rukou Heatona.
     
    33
    Brandon Williams se snažil projít po levé straně, ale tentokrát mu tvrdý skluz oplatil Byrne, ovšem vše v rámci pravidel.
     
    35
    Rudí ďábli drží míč na své polovině a následně přišel nákop na Chonga, který se ale k balónu nedostal, jelikož jej předskočila obrana Derby.
     
    36
    Domácí mužstvo se prodralo po pravé straně, ale Williams skvělým skluzem zblokoval pokus o centr z nohy Byrneho. Tito dva hráči dnes předvádějí skvělé souboje.
     
    37
    Tohle je důvod, proč manažer Ole Gunnar Solskjær podepsal staršího gólmana Toma Heatona, který nyní předvedl fantastický zákrok! Po centru z rohu se ke hlavičce dostal Davies a následně změnil dráhu míče tečí Jagielka, ovšem zkušený gólman Manchesteru se vytáhl!
    37. Tom Heaton vychytal nebezpečnou teč Jagielky!
     
    39
    Tentokrát balón skončil jen v zámezí a Manchester United tak získal autové vhazování na polovině soupeře.
     
    40
    Greenwood se pohnul do volného místa, ale než přišla Matova přihrávka, tak se tento anglický mladík ocitl jen v ofsajdu.
     
    41
    Domácí mužstvo sice drželo míč ve středu hrací plochy, ale následně se po horší přihrávce muselo stáhnout až ke svému gólmanovi.
     
    42
    Mason Greenwood ukázal své schopnosti, kdy se svou rychlostí dostal až do vápna, kde motal hlavu Buchananovi, ale následně jeho střelu zblokoval domácí obránce.
     
    43
    Juan Mata se postaral o centr z rohového kopu, který ale nepřinesl nic nebezpečného a Derby odvrátilo balón do bezpečí.
     
    44
    Mata sice pasem poslal míč na levou stranu Williamsovi, ale balón se postupně dostal opět na pravou stranu, kde se snaží něco vymyslet Greenwood s Wan-Bissakou.
     
    45
    Brandon Williams se sice rozčiluje, ale opět se v souboji s Byrnem dopustil jen nedovoleného zákroku.
     
    45+1
    Ke konci poločasu zkusil Mason Greenwood překvapit brankáře z poloviny hrací plochy à la Patrik Schick, ale domácí gólman Roos se dokázal včas vrátit a dokonce si zpracoval míč na prsa.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První polovina tohoto utkání je za námi a Manchester United vede nad Derby County poměrem 1:0. V úvodu zápasu byli domácí o něco lepším celkem, ale následně se do hry už dostali také rudí ďábli a v 17. minutě otevřel brankový účet Tahith Chong. Ve 31. minutě mohlo být srovnáno, ovšem to by musel lépe mířit Lawrence. O šest minut později mělo Derby další šanci, ale tentokrát se proti zakončení Jagielky vytáhl brankář Heaton.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Heaton, přichází Grant.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Williams, přichází Telles.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Wan-Bissaka, přichází Galbraith.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Levitt, přichází Pereira.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Elanga, přichází Pellistri.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Garner, přichází Matič.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Chong, přichází Shoretire.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Mata, přichází Lingard.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Greenwood, přichází Hugill.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Baldock, přichází Kazim-Richards.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Davies, přichází Stearman.
     
    48
    Tentokrát přišel nedovolený zákrok ze strany domácích a Manchester United má k dispozici přímý kop z dobré pozice.
     
    49
    Andreas Pereira rozehrál standardní situace lehkým přiťuknutím míče proti noze Alexe Tellese, který vypálil přízemní dělovku, ovšem ta byla zblokována vedle brány.
     
    50
    Následný rohový kop z pravé strany nepřinesl nic nebezpečného a následuje odkop od svatyně Roose.
     
    51
    Kazim-Richards se snažil zakončit po centru z levé strany, ale na míč těsně nedosáhl.
     
    53
    Hosté mají míč ve své moci, ale nedaří se jim nyní něco vymyslet.
     
    55
    Buchanan zatáhl za ruční brzdu, když stáhl za dres Pellistriho a uviděl od sudího kartu žluté barvy.
     
    56
    Manchester United se následně snažil něco vymyslet přes pravou stranu, ale Facundo Pellistri nedostihl balón na hrací ploše, což znamená odkop od svatyně Roose.
     
    57
    Jesse Lingard si nyní chtěl dojít pro faul, ale hlavní rozhodčí tentokrát do píšťalky nefoukl. U tohoto anglického ofenzivního záložníka je budoucnost nejistá. V minulé sezóně naprosto ožil a stal se velmi důležitým hráčem West Hamu United, ovšem tam mu hostování skončilo. Kladiváři by ale měli mít nadále zájem o tohoto osmidvacetiletého hráče.
     
    59
    Derby County rozjíždějí další útočnou akci po levé straně, ale je to ze strany domácích hodně pomalé.
     
    60
    Manchester United právě vstřelil branku!
    Hosté jdou do dvoubrankového vedení! Domácí hráč přišel o míč na vlastní polovině, kterého se zmocnil Lingard, jenž posunul balón Shoretiremu, který počkal na vhodný moment a následně dostal FACUNDA PELLISTRIHO do obrovské tutovky, se kterou si devatenáctiletý mladík poradil parádně, když ještě obešel brankáře a zakončil do prázdné svatyně.
    60. Facundo PELLISTRI - 0:2
     
    61
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Mengi, přichází Bernard.
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Tuanzebe, přichází Fish.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Roos, přichází Marshall.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Byrne, přichází Forsyth.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Jagielka, přichází McDonald.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Buchanan, přichází Bardell.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Shinnie, přichází Thompson.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Morrison, přichází Hutchinson.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Aluko, přichází Ebosele.
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Lawrence, přichází Sibley.
     
    63
    Pellistri je při chuti a snažil se po pravém křídle dostat až před bránu, což se mu povedlo, ale jeho následná nabídka byla zblokována domácí obranou.
     
    65
    Tentokrát přišel další nedovolený zákrok ze strany Derby County a rudí ďábli získali volný kop.
     
    66
    Následná standardní situace byla rozehrána nakrátko a posléze poslal Andreas Pereira centr do vápna, do kterého se vložil stoper Fish, ale jeho zakončení hlavou minulo bránu.
     
    67
    Jesse Lingard předvádí nabyté zkušenosti ve West Hamu a vybojoval autové vhazování na levé straně.
     
    68
    Sibley skluzem dohrál Williama Fishe, ale hlavní rozhodčí tentokrát žlutou kartu nevytáhl.
     
    69
    A právě Sibley se snažil rozběhnout pravou stranu, ale obrana Manchesteru United ho dostalo jen do ofsajdové pasti.
     
    70
    Derby County právě vstřelilo branku!
    No a domácí snižují na 1:2! Osmnáctiletý mladík Williams Fish se dopustil velmi zbytečné chyby, když přišel o balón na své polovině hřiště a k míči se tak dostal soupeř, až skončil balón u nohou COLINA KAZIM-RICHARDSE, jenž vypálil ze střední vzdálenosti fantastickou přízemní ránu k levé tyči.
    70. Colin KAZIM-RICHARDS - 1:2
     
    72
    Derby County se probudilo a Hutchinson pálil uvnitř šestnáctky, ovšem jeho zakončení minulo hostující svatyni zhruba o půl metru.
     
    73
    Andreas Pereira se snažil zpracovat míč uvnitř vápna, ale byl natěsno bráněn Forsythem a nakonec je z toho jen odkop od brány Marshalla.
     
    74
    Jesse Lingard mohl poslat United zpět do dvoubrankového vedení, ale jeho technická rána z rohu hranice vápna pouze otřásla břevnem! Nádherný pokus.
    74. Lingardův pokus orazítkoval horní tyč!
     
    76
    Derby si je vědomo, že nyní má Manchester United na stoperech dva mladé nezkušené hráče a snaží se tvořit převážně přes střed hřiště.
     
    77
    Pellistri předvádí velice dobrý výkon, ale tentokrát se z pravé strany nedostal přes obránce.
     
    79
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Hugill, přichází Mejbri.
     
    80
    Zbývá posledních deset minut a Manchester United nadále vede nad Derby County, ovšem už pouze o jeden gól.
     
    81
    Hannibal Mejbri si chtěl jít pro pokutový kop, když v hraničním souboji upadl, ale rozhodčí hru nepřerušil.
     
    82
    Kazim-Richards centroval z pravé strany do vápna, kde byl Fish, jenž dokázal odhlavičkovat balón do bezpečí.
     
    84
    Manchester United se snaží kombinovat na polovině soupeře, ale není to nic rázného směrem dopředu.
     
    84
    Střídání v týmu Derby County: ze hřiště odchází Bird, přichází Aghatise.
     
    85
    Matič přesunul hru na levou stranu Lingardovi, ale United stále drží míč u středového kruhu a nikam se nežene.
     
    86
    Hannibal Mejbri se dopustil chyby, když přišel o míč ve středu hrací plochy a Sibley už chtěl vyslat spoluhráče do velké šance, ovšem Telles přečetl hru a na poslední chvíli přihrávku zblokoval.
     
    87
    Opět byl ve středu dění Hannibal Mejbri, ale Manchesteru se ani tentokrát nepodařilo dostat dovnitř šestnáctky s míčem u nohou.
     
    88
    Nadále má Manchester míč v obranné řadě a spíše čeká, až se Derby County vytáhne trochu výš, jinak by se mohl zápas ukončit již nyní.
     
    89
    Obránce Bernard se dokonce s balónem snad na pět vteřin zastavil a pouze čekal. Následně ale poslal dlouhý nákop na Lingarda, který si z první sice zpracoval míč, ale dalším posunutím už o něj přišel.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 2 minuty navíc.
     
    90+1
    Jesse Lingard si žádal rohový kop po souboji s Forsythem, ale nakonec je z toho pouze odkop od brány Marshalla.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je konec tohoto přípravného utkání, ve kterém na půdě Derby County vítězí Manchester United poměrem 2:1.
    V úvodu zápasu byli domácí o něco lepším celkem, ale následně se do hry už dostali také rudí ďábli a v 17. minutě otevřel brankový účet Tahith Chong. Ve 31. minutě mohlo být srovnáno, ovšem to by musel lépe mířit Lawrence. O šest minut později mělo Derby další šanci, ale tentokrát se proti zakončení Jagielky vytáhl brankář Heaton.
    Do druhé půle oba týmy postupně vyměnili celou základní sestavu a v 60. minutě poslal United do dvoubrankového vedení Facundo Pellistri. Ovšem o deset minut později snížil Colin Kazim-Richards. V 74. minutě se mohl blýsknout skvělým gólem Jesse Lingard, ale jeho technická rána trefila břevno. Konec zápasu už nic vážnějšího nepřinesl.
     
    Střely celkem: 6:6. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:8. (15:55:04)

    Michal Raška

    Góly: 70. Kazim-Richards – 17. Chong, 60. Pellistri

    Karty:   55. Buchanan (DER)


    Střely na branku: 6:6. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:8.
    Derby County: Roos (61. Marshall) – Byrne (61. Forsyth), Jagielka (61. McDonald), Davies (46. Stearman), Buchanan (61. Bardell)– Bird (84. Aghatise), Shinnie (61. Thompson) – Aluko (61. Ebosele), Lawrence (C) (61. Sibley), Morrison (61. Hutchinson) – Baldock (46. Kazim-Richards)
    Náhradníci: Marshall – Foulkes, Forsyth, Stearman, McDonald, Solomon, Bardell, Aghatise, Thompson, Hutchinson, Ebosele, Sibley, Plange, Kazim-Richards

    Manchester United: Heaton (46. Grant) – Wan-Bissaka (46. Galbraith), Tuanzebe (61. Fish), Mengi (61. Bernard), Williams (46. Telles) – Garner (46. Matič), Levitt (46. Pereira) – Elanga (46. Shoretire), Mata (C) (46. Lingard), Chong (46. Pellistri) – Greenwood (46. Hugill (79. Mejbri)
    Náhradníci: Bishop, Grant – Telles, Bernard, Fish, Pereira, Galbraith, Mejbri, Lingard, Matič, Pellistri, Hugill, Shoretire