Tisková konference po zápase MS Česko – Dánsko (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference po zápase MS v hokeji Česko – Dánsko

cz Pondelok 31.05.2021, 18:00Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.
     
    Po zápase Česká republika – Dánsko vám přineseme podrobný on-line přenos z tiskové konference českého týmu.
     
    Pro televizi Mezinárodní hokejové federace IIHF promluvil Filip Hronek, který uvedl, že šlo o velmi náročný zápas, který z českého týmu vysál hodně energie. "Bylo pro nás obtížné se znovu dát dohromady poté, co byl odvolán náš vítězný gól. Zítra nad Slovenskem musíme vyhrát," uvedl český obránce.
     
    Na tiskové konferenci se objeví kromě trenéra Pešána ještě Dominik Kubalík a Filip Chytil.
     
    Nyní zatím stále čekáme na začátek tiskové konference.
     
    Začíná tisková konference, první část bude v anglickém jazyce.
     
    Derek O Brien (IIHF): Otázka na Dominika Kubalíka ohledně přesilových her:
    Dominik Kubalík: Nehrajeme úplně, jak si představujeme přesilové hry. Spoustu věcí dokážeme lépe, ale dneska to nebylo úplně ono. Snažili jsme se si měnit místa a dali jsme jeden gól v přesilovce díky krásné nahrávce Filipa Chytila.
     
    Filip Chytil: Dánové skvěle blokovali střely, bylo to velmi demotivující, ale v tomhle případě mě Dominik viděla pěkně si tam najel. Co se týká nájezdů, hodně šťastně jsem před zápasem studoval i náhradního gólmana Dánska. Dělám to zcela výjimečně, tady jsem to udělal poprvé. Je to mladý kluk, tak jsem mu zkusil něco naznačit a spolkl to.
     
    Dominik Kubalík: Musíme víc střílet, to nám dneska vůbec nešlo, musíme se z toho poučit.
     
    K neuznanému gólu:
    Kubalík: Jsem rád, že ten moment nerozhodl zápas. Hodně mě to odvolání gólu překvapilo, ale naštěstí jsme to i pak zvládli.
     
    Otázka redaktora Blesku na oba hráče: Jak těžké bylo jít do třetí třetiny s vědomím, že když nedáte gól, je konec.

    Kubalík: Myslím, že od nás ta třetí třetina bylo to nejlepší v zápase z naší strany. Pořád musíme jít víc do brány a spoustu věcí zlepšit.
     
    Budete fandit večer Rusům?

    Kubalík: Je to o nás. Zítra hrajeme další zápas a musíme do něj dát všechno a musíme ho vyhrát. Víme, že se ten zápas Rusko – Švédsko dneska hraje, ale nemůžeme na něj spoléhat.
     
    Otázka Antonína Vavrdy z Lidových novin: Proč český tým ty zápasy takhle komplikuje a dokáže zapnout, až když jim teče úplně do bot.

    Kubalík: To bychom rádi věděli. Děláme si to zbytečně těžké. První třetina nebyla dobrá, chodili jsme jeden do pěti, ale zase jsem rád, že se ukázala síla týmu a že jsme to zvládli.
     
    Vavrda: Jak se budete připravovat na Slováky?

    Chytil: Slováci mají velmi dobrý turnaj za sebou. Mají skvělou první lajnu, která je velmi produktivní a musíme dneska začít jiným způsobem, než jsme začali dneska. Nebude to o Slovácích, ale bude to o nás. Myslím, že máme trochu lepší individuality než soupeř.
     
    Otázka Pavla Ryšavého z Deníku Sport: Jak bylo těžké hrát pod tlakem, že každá chybička může znamenat konec?

    Chytil: Tlak je to, proč ten sport děláme. Ve stejné situaci jsme byli před třetí třetinou se Švédy. My si děláme každý zápas takové malé play-off. Je super, že jsme vyhráli, ale je škoda, že to není za tři body. Snad nás to ale nakopne a zítra to proti Slovákům zvládneme.
     
    Chytil: My jsme věděli, že hrají jeden na jednoho v obranném pásmu, ale málo chodíme do míst, kde to bolí a musíme to změnit, protože není na co čekat.
     
    Pavel Bárta z Deníku Sport: Co jste si říkali v prodloužení, kdy jste si mysleli, že to máte a najednou gól neplatil?

    Kubalík: Neříkali jsme si nic. Mrzelo nás, že nebyl konec už po tom prvním. Viděl jsem to na videu, bohužel jsem dříve zvednul nohu a ofsajd to byl.
     
    Otázka na osm Kubalíkových střel:

    Kubalík: Dokázali jsme si zase, že každý to sám nezvládne. Musíme jeden druhému pomáhat. Já se snažím osobně moc nevymýšlet a hodně střílet. Pak mě to třeba mrzelo, dost střel mi i zblokovali.
     
    Martin Kézr z Práva: Filipe, jak jste byl překvapený změnou brankáře na nájezdech?

    Gólman, který chytá na farmě v Ottawě, odchytal jen pár zápasů, je mu dvacet let. Měl jsem připravené původně jiné zakončení nájezdů, ale změnil jsem to. Věřil jsem, že půjde na první naznačení dolů a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Jsem rád, že to pomohlo vyhrát zápas. Důležité bylo, že Šimon chytil první nájezd a měli jsme tak výhodu. Pak to vypadalo jako fotbal při penaltách. Máme v týmu spoustu skvělých individualit a šikovných hráčů a myslím, že to máme v sobě. Musíme dostat do sebe to, že tým je to hlavní, že hrajeme za Českou republiku. Jestli chceme vyhrát, musíme hrát jako tým a věřím, že tato vydřená výhra, nám pomůže si to lépe uvědomit.
     
    Chytil: Já jsem hrál na křídle v první sezóně v NHL, ale jinak jsem tam nikdy nehrál. Jsem centr a cítím se víc komfortně na centru a jsem moc rád, že mě trenér teď dal na centra a doufám, že můžu týmu dát na centru víc, než bych mu mohl dát na křídle.
     
    To byla poslední otázka na oba české hráče. Nyní budeme chvilku čekat, až na tiskovou konferenci dorazí kouč Filip Pešán.
     
    Nyní začne odpovídat na otázky Filip Pešán, nejprve v angličtině.
     
    Derek O Brien (IIHF):

    Pešán: Emocionálně to byl velmi složitý zápas. Potřebovali jsme proti extrémně dobře bránícímu soupeři vyhrát. Dali jsme vítězný gól, který byl odvolán a pak jsme museli bojovat v nájezdech.
     
    Derek O Brien ke změně brankáře u nájezdů:

    Pešán: Mě to napadlo ještě před tím, než tu změnu udělali Dánové a jsem rád, že jsme tu změnu udělali, vyšla nám.
     
    Derek O Brien se ptá na Slováky:

    Pešán: Zítra nás čeká lepší zápas, Dánové hráli extrémně defenzivně.
     
    Pavel Ryšavý z Deníku Sport: Na začátku přišlo vyloučení a gól soupeře. Plán se zbortil brzy...

    Pešán: Dánové mají výborný tým v defenzivě. Věděli jsme, že musíme dát gól na 1:0. Udělali jsme zbytečný faul, totálně zbytečný faul a bušili jsme do totálně zavřené konzervy a kdybychom nevyrovnali, tak bychom jeli domů.
     
    Otázka Pavla Ryšavého na tlak.

    Pešán: Kluci určitě nesložili zbraně. Pořád ale chci od toho týmu daleko víc. Jsou kluci, kteří hrají výborně, ale někteří mladší hráči musí blokovat střely, jít brzo střídat a spoustu dalších maličkostí.
     
    Pavel Ryšavý se ptá na to, že už boj o postup do čtvrtfinále není formalita:

    Pešán: Každý se třese, aby postup udělal. Letos je to naprosto bláznivé, podívejte se na vývoj druhé skupiny a je to opravdu velmi vyrovnané a nikdo nemá nic jistého.
     
    Antonín Vavrda se ptá na situaci o přestávkách:

    Pešán: Po druhé třetině to bylo v klidu, ale po první třetině to v klidu nebylo. Po druhé třetině jsem cítil tu nervozitu a cítil jsem, že nesmím moc stresovat.
     
    Pešán: Nechci nic zakřiknout, ale myslím, že tým se Slováky by pro nás mohl být přijatelnější. Za Dánsko hrají velcí chlapi a hokej na hraně juda nám úplně nesedí. Slováci hrají ofenzivněji a mohli by nám sedět víc. Když se mně zeptáte, komu kromě Čechů přeju postup ze skupiny, jsou to vždycky Slováci. Ale není žádný zápas, ve kterém bych je nechtěl porazit.
     
    Jan Škvor ze Sport.cz: Zase to vyšlo jako proti Švédům ve třetí třetině, ale v prvních dvou třetinách se mi zdálo, že jste si zase šli zahrát hokej.

    Pešán: Zastavilo nás nesmyslné vyloučení, pak jsme dostali gól a s naší psychikou to zamávalo. Pak jsme zkoušeli najít cestu, jak soupeře překonat a našli jsme ho, až ve třetí třetině. Kluci si v šatně musí uvědomit, jak malá věc může vyřadit tým z mistrovství světa.
     
    Pešán: Vezměte si to z druhé strany. My jsme neodehráli žádný zápas podle mých představ a přesto jsme pořád ve hře o postup o postup.
     
    Pešán: Hokej přináší bláznivé situace a bláznivé zápasy. Nezáleží na tom, zda jde o nároďák nebo extraligu. Tenhle zápas byl šílený a myslím, že jsem nezestárl jen já, ale zestárlo celé mužstvo. Jsem moc rád, že od zítřka přijdou diváci, mám z toho radost.
     
    Martin Kézr z Práva se ptá na nájezdy:

    Filip Pešán: Buď člověk má šťastnou ruku nebo nemá. Děkuju, že Roman do té brány šel a že se k tomu postavil tak, jak se postavil. Pár střelců jsem měl v hlavě, ale rozhodla informace od Zdeňka Orcta, který říkal, že máme nasadit hráče, který dokáží brankáře rozhýbat a nikoliv volit střelu. S touhle informací jsem šel před nájezdy za hráči. Zdeněk Orct odvedl skvělou práci. Jako pátý měl jet střílet Filip Zadina.
     
    Pešán: Nechci být alibista. Stát se lídrem neznamená jen to střílet branky a být efektivní, ale taky odvádět tu černou práci ve chvíli, kdy je to potřeba. Myslím, že výborným příkladem je pro hráče Honza Kovář, který bojuje a křičí a dělá všechno pro tým. Věřím, že to ostatní hráči slyší a vidí a vezmou si z toho příklad.
     
    Tisková konference po zápase skončila. Děkujeme vám za pozornost a přejeme pěkný večer. (19:00:44)

    David Schlegel