Tisková konference po zápase MS Česko – Dánsko (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference po zápase MS v hokeji Česko – Dánsko

cz Pondelok 31.05.2021, 18:00Tlačové konferencie
     
    Tisková konference po zápase skončila. Děkujeme vám za pozornost a přejeme pěkný večer. (19:00:44)
     
    Pešán: Nechci být alibista. Stát se lídrem neznamená jen to střílet branky a být efektivní, ale taky odvádět tu černou práci ve chvíli, kdy je to potřeba. Myslím, že výborným příkladem je pro hráče Honza Kovář, který bojuje a křičí a dělá všechno pro tým. Věřím, že to ostatní hráči slyší a vidí a vezmou si z toho příklad.
     
    Martin Kézr z Práva se ptá na nájezdy:

    Filip Pešán: Buď člověk má šťastnou ruku nebo nemá. Děkuju, že Roman do té brány šel a že se k tomu postavil tak, jak se postavil. Pár střelců jsem měl v hlavě, ale rozhodla informace od Zdeňka Orcta, který říkal, že máme nasadit hráče, který dokáží brankáře rozhýbat a nikoliv volit střelu. S touhle informací jsem šel před nájezdy za hráči. Zdeněk Orct odvedl skvělou práci. Jako pátý měl jet střílet Filip Zadina.
     
    Pešán: Hokej přináší bláznivé situace a bláznivé zápasy. Nezáleží na tom, zda jde o nároďák nebo extraligu. Tenhle zápas byl šílený a myslím, že jsem nezestárl jen já, ale zestárlo celé mužstvo. Jsem moc rád, že od zítřka přijdou diváci, mám z toho radost.
     
    Pešán: Vezměte si to z druhé strany. My jsme neodehráli žádný zápas podle mých představ a přesto jsme pořád ve hře o postup o postup.
     
    Jan Škvor ze Sport.cz: Zase to vyšlo jako proti Švédům ve třetí třetině, ale v prvních dvou třetinách se mi zdálo, že jste si zase šli zahrát hokej.

    Pešán: Zastavilo nás nesmyslné vyloučení, pak jsme dostali gól a s naší psychikou to zamávalo. Pak jsme zkoušeli najít cestu, jak soupeře překonat a našli jsme ho, až ve třetí třetině. Kluci si v šatně musí uvědomit, jak malá věc může vyřadit tým z mistrovství světa.
     
    Pešán: Nechci nic zakřiknout, ale myslím, že tým se Slováky by pro nás mohl být přijatelnější. Za Dánsko hrají velcí chlapi a hokej na hraně juda nám úplně nesedí. Slováci hrají ofenzivněji a mohli by nám sedět víc. Když se mně zeptáte, komu kromě Čechů přeju postup ze skupiny, jsou to vždycky Slováci. Ale není žádný zápas, ve kterém bych je nechtěl porazit.
     
    Antonín Vavrda se ptá na situaci o přestávkách:

    Pešán: Po druhé třetině to bylo v klidu, ale po první třetině to v klidu nebylo. Po druhé třetině jsem cítil tu nervozitu a cítil jsem, že nesmím moc stresovat.
     
    Pavel Ryšavý se ptá na to, že už boj o postup do čtvrtfinále není formalita:

    Pešán: Každý se třese, aby postup udělal. Letos je to naprosto bláznivé, podívejte se na vývoj druhé skupiny a je to opravdu velmi vyrovnané a nikdo nemá nic jistého.
     
    Otázka Pavla Ryšavého na tlak.

    Pešán: Kluci určitě nesložili zbraně. Pořád ale chci od toho týmu daleko víc. Jsou kluci, kteří hrají výborně, ale někteří mladší hráči musí blokovat střely, jít brzo střídat a spoustu dalších maličkostí.
     
    Pavel Ryšavý z Deníku Sport: Na začátku přišlo vyloučení a gól soupeře. Plán se zbortil brzy...

    Pešán: Dánové mají výborný tým v defenzivě. Věděli jsme, že musíme dát gól na 1:0. Udělali jsme zbytečný faul, totálně zbytečný faul a bušili jsme do totálně zavřené konzervy a kdybychom nevyrovnali, tak bychom jeli domů.
     
    Derek O Brien se ptá na Slováky:

    Pešán: Zítra nás čeká lepší zápas, Dánové hráli extrémně defenzivně.
     
    Derek O Brien ke změně brankáře u nájezdů:

    Pešán: Mě to napadlo ještě před tím, než tu změnu udělali Dánové a jsem rád, že jsme tu změnu udělali, vyšla nám.
     
    Derek O Brien (IIHF):

    Pešán: Emocionálně to byl velmi složitý zápas. Potřebovali jsme proti extrémně dobře bránícímu soupeři vyhrát. Dali jsme vítězný gól, který byl odvolán a pak jsme museli bojovat v nájezdech.
     
    Nyní začne odpovídat na otázky Filip Pešán, nejprve v angličtině.
     
    To byla poslední otázka na oba české hráče. Nyní budeme chvilku čekat, až na tiskovou konferenci dorazí kouč Filip Pešán.
     
    Chytil: Já jsem hrál na křídle v první sezóně v NHL, ale jinak jsem tam nikdy nehrál. Jsem centr a cítím se víc komfortně na centru a jsem moc rád, že mě trenér teď dal na centra a doufám, že můžu týmu dát na centru víc, než bych mu mohl dát na křídle.
     
    Martin Kézr z Práva: Filipe, jak jste byl překvapený změnou brankáře na nájezdech?

    Gólman, který chytá na farmě v Ottawě, odchytal jen pár zápasů, je mu dvacet let. Měl jsem připravené původně jiné zakončení nájezdů, ale změnil jsem to. Věřil jsem, že půjde na první naznačení dolů a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Jsem rád, že to pomohlo vyhrát zápas. Důležité bylo, že Šimon chytil první nájezd a měli jsme tak výhodu. Pak to vypadalo jako fotbal při penaltách. Máme v týmu spoustu skvělých individualit a šikovných hráčů a myslím, že to máme v sobě. Musíme dostat do sebe to, že tým je to hlavní, že hrajeme za Českou republiku. Jestli chceme vyhrát, musíme hrát jako tým a věřím, že tato vydřená výhra, nám pomůže si to lépe uvědomit.
     
    Otázka na osm Kubalíkových střel:

    Kubalík: Dokázali jsme si zase, že každý to sám nezvládne. Musíme jeden druhému pomáhat. Já se snažím osobně moc nevymýšlet a hodně střílet. Pak mě to třeba mrzelo, dost střel mi i zblokovali.

    David Schlegel