Varillas – Kolář 2:0 (kon.)
koniec
Juan Pablo Varillas
Juan Pablo Varillas (1)
2
6 6  
Zdeněk Kolář
Zdeněk Kolář
0
3 1  
cz Pondelok 31.05.2021, 15:37 • Centrální kurt, Biella (ITA) • Challenger Biella (antuka) • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Nasazená jednička Juan Pablo Varillas v prvním kole turnaje v Bielle potvrdil roli favorita, Zdeňka Koláře vyřadil po setech 6:3 a 6:1.

    Rodák z Bystřice nad Pernštejnem vstoupil do zápasu skvěle, když už ve třetím gemu získal výhodu brejku, o kterou ale v šesté hře přišel. Od té chvíle byl Juan Pablo Varillas jasně lepším hráčem a pěti gemy v řadě urval úvodní dějství pro sebe. I v tom druhém byl Peruánec jasně lepší. Soupeři po zbytek zápasu povolil jediný gem a utkání ukončil na příjmu, kde proměnil hned svůj první mečbol.

    V osmifinále se Juan Pablo Varillas utká s argentinským tenistou Renzem Olivem. (17:05:32)
     
    Konec zápasu
    2:0; 6:1 - Juan Pablo Varillas
     
    6:1
    Je konec! Kolář se křižným úderem dostal z defenzivy do ofenzivy, jenže finální fázi výměny nezvládl, kraťas umístil do území pro čtyřhru.
     
    A-40
    Čtvrtý fiftýn v řadě znamená pro peruánského tenistu mečbol! K jeho zisku potřeboval zvládnout return, soupeř vzápětí minul forhendem.
     
    40-40
    Svou první dvojchybu si rodák z Bystřice nad Pernštejnem neschoval na vhodný moment.
     
    30-40
    Kolářovi zbývá poslední gembol. Peruánec jej forhendovým křižným returnem vyhnal z kurtu, načež po lajně zahrál vítězný míč.
     
    15-40
    Rodák z Limy bojuje, rád by završil střetnutí už na příjmu. U sítě si hravě poradil s bekhendovým volejem.
     
    0-40
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    0-30
    Varillas ukázal na síti skvělé reflexy, když vybral zdánlivě ztracený míček a zůstal ve výměně. Ne na dlouho, za dalším prohozem natahoval raketu marně.
     
    0-15
    Zdeněk Kolář vstoupil do sedmého gemu druhého setu úspěšně. V technické výměně měl navrch, slajz soupeře pustil do autu.
    1:0; 5:1 - Juan Pablo Varillas
     
    5:1
    Třetí gembol pětadvacetiletý rodák z Limy proměnil v zisk hry a je tak jediný gem od postupu. Bekhend Koláře doplachtil za základní čáru.
     
    40-30
    Juan Pablo Varillas zapisuje druhou dvojchybu.
     
    40-15
    Forhendová přestřelka pro Zdeňka Koláře. Peruánský konkurent v závěru musel hrát v záklonu, míček poslal pod pásku.
     
    40-0
    Po servisu ven z dvorce následovala forhendová rána do pravého rohu dvorce. Pak napálil míček do levého rohu, Kolář na dlouhou ruku hrál do sítě.
     
    30-0
    Kolář zaslouží pochvalu za bojovnost, přesto bere bod jeho peruánský konkurent. Kraťasem soka vylákal k síti, kam pak sám naběhl a při smeči nezaváhal.
     
    15-0
    Eso na kříž.
     
    4:1
    Konec přestávky, podávat bude Juan Pablo Varillas.
     
    4:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 4:1 - Zdeněk Kolář
     
    4:1
    Kanár to nebude. Zdeněk Kolář využil jediného gembolu a snížil na 1:4. Konečně získal bod i v delší výměně, jako první chyboval konkurent.
     
    30-40
    Forhendový return skončil v síti.
     
    30-30
    Český tenista musí tvrdě bojovat o každý gem, navíc stále zůstává v hrozbě kanáru. Delší výměnu ukončil nevynucenou bekhendovou chybou.
     
    15-30
    Varillas znovu zariskoval, ale neúspěšně. Return ještě skončil v kurtu, jenže posléze vypálil forhendovou ránu o značný kus za základní lajnu.
     
    15-15
    Avšak Peruánec si rychle došel pro srovnání. Returnem k základní čáře si připravil pozici, načež forhendem napálil míček do protipohybu soka.
     
    0-15
    Zdeněk Kolář přerušil výměnu a dobře udělal, protože bekhend protihráče skutečně dopadl do deblového koridoru. Fiftýn pro českého tenistu.
    1:0; 4:0 - Juan Pablo Varillas
     
    4:0
    Juan Pablo Varillas potvrzuje i druhý brejk je velmi blízko postupu do další fáze turnaje. Výměnu skvěle oběhal, aby ve finále sledoval příliš nízký bekhend Koláře.
     
    40-15
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    30-15
    Druhá nevynucená chyba českého tenisty v řadě. Pro změnu z bekhendu, avšak do stejného místa, a sice za základní lajnu.
     
    15-15
    Rodák z Bystřice nad Perštejnem byl blízko dalšímu fiftýnu, jenže po forhendu ven z dvorce hrál ze stejné strany po lajně, jenže až za základní čáru.
     
    0-15
    Dlouhá výměna pro Koláře. Skvěle oběhal útočné rány protihráče a nakonec se dočkal jeho chyby z forhendu.
     
    3:0
    Konec přestávky, podávat bude Juan Pablo Varillas.
     
    3:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 3:0 - Juan Pablo Varillas
     
    3:0
    Se Zdeňkem Kolářem to nevypadá vůbec dobře. Juan Pablo Varillas si připravil útok na síť na jedničku. Volej hrát nemusel, soupeř poslal balónek pod pásku.
     
    40-30
    Další brejkbol! Zdeněk Kolář udělal všechno dobře, až na koncovku. Kraťas se mu vůbec nepodařil, do cesty se mu postavila páska.
     
    30-30
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    30-15
    Náběh na síť neměl český reprezentant vůbec dobře připravený, za bekhendovým prohozem po lajně ani nenatahoval raketu.
     
    15-15
    S returnem si ještě rodák z Limy poradil, nikoliv však s následným forhendem, balónek napálil o pár centimetrů do zámezí.
     
    15-0
    Bekhendová výměna pro Varillase. Peruánec po většinu času spíše bránil, poslední rána soka ale dopadla do území pro čtyřhru.
     
    2:0
    Juan Pablo Varillas nemusí smutnit, protože druhý gembol již zužitkoval. Tvrdý servis Kolář nedokázal returnovat.
     
    40-15
    Čistá hra se nekoná. Peruánský tenista viděl volný prostor po lajně, ke své smůle napálil míček těsně za základní čáru.
     
    40-0
    Pětadvacetiletý rodák z Limy je v posledních minutách lepším tenistou. Tentokráte zaútočil křižným bekhendem, Kolář míček pouze ztlumil před sebe rámem.
     
    30-0
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-0
    Útočit soupeřovi do forhendu se Varillasovi vyplatilo. Dvakrát ještě český konkurent natáhl raketu a vrátil míček, na třetí pokus však na míček nedosáhl.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Juan Pablo Varillas.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 1:0 - Juan Pablo Varillas
     
    1:0
    Bohužel, Juan Pablo Varillas druhý brejkbol přetavil v brejk a v úvodu druhé sady tak má navrch. Český tenista chyboval pro změnu z bekhendu.
     
    A-40
    Zdeněk Kolář si servisem ven z kurtu otevřel celou pravou polovinu dvorce. Jenže místo gembolu přichází další brejkbol, protože umístil balónek do koridoru pro debl.
     
    40-40
    Juan Pablo Varillas svou příležitost nevyužil. K forhendovému úderu přiběhl hodně pozdě, na dlouhou ruku napálil pouze pásku.
     
    A-40
    Tak pozor. Peruánec odvrátil dva gemboly a nyní má sám výhodu brejkbolu a možnost brejku! Očima kontroloval příliš dlouhý forhend protihráče.
     
    40-40
    Ani v tomto případě však gem nekončí. Zdeněk Kolář hrál křižným bekhendem jenom pod pásku, za což si pořádně vyčinil.
     
    40-A
    Eso na téčko.
     
    40-40
    Shoda. Juan Pablo Varillas přinutil hrát Koláře daleko za základní čárou, závěrečný forhend českého tenisty nepřeletěl síť.
     
    30-40
    Štěstí stálo na straně Koláře. Volej soupeře zpomalila páska a míček následně spadl o milimetry vedle boční lajny.
     
    30-30
    Pětadvacetiletý Peruánec byl blízko dvěma brejkbolům. Avšak forhendový útok uspěchal, ránu po lajně umístil o pár centimetrů do autu.
     
    30-15
    Vzápětí ovšem rodák z Bystřice nad Pernštejnem chybuje. Forhendem chtěl hrát do protipohybu konkurenta, dobrému úmyslu vystavila stopku síť.
     
    15-15
    Zdeněk Kolář zabojoval a došel si pro vyrovnání. S bekhendy si poradil a trpělivě střídal strany, čímž unaveného protihráče přiměl k zaváhání.
     
    15-0
    Úvodní bod druhého dějství patří Varillasovi. Ten si všiml soka nabíhajícího k síti a pod těžkým úhlem vykouzlil parádní bekhendový prohoz po lajně.
     
    0:0
    Začíná druhý set.
    1:0; 6:3 - Juan Pablo Varillas
     
    6:3
    V prvním setu zvítězil Juan Pablo Varillas! První podání trefil na téčko, forhendový return Koláře skončil ve středu sítě.
     
    40-30
    Forhendový return doplachtil do deblového koridoru. Pětadvacetiletý rodák z Limy má setbol.
     
    30-30
    Výborně! Zdeněk Kolář si oběhl úder na forhend a protihráče zatlačil do hluboké defenzivy. Druhý forhend již proměnil ve vítězný míč.
     
    30-15
    Často jsou k vidění výměny, kdy se hraje pouze z bekhendu. A ve většině případů je úspěšnější Juan Pablo Varillas, stejně jako teď.
     
    15-15
    Dva forhendy Juan Pablo Varillas k základní čáře umístil, ale ten třetí poslal o pár čísel za ni. Kolář srovnává skóre v gemu.
     
    15-0
    Začíná skvěle, svým třetím esem.
    0:0; 5:3 - Juan Pablo Varillas
     
    5:3
    Druhý gem na returnu v řadě, kdy Juan Pablo Varillas neztratil jediný fiftýn! Vede tak 5:3 a za okamžik bude podávat na vítězství v prvním setu.
     
    40-0
    Po dlouhé době útočil Peruánec a byl úspěšný! Útok na síť sice neměl připravený ideálně, ovšem bekhendový stopvolej zvládl mistrovsky.
     
    30-0
    Druhá nevynucená chyba v krátkém časovém rozmezí posouvá Varillase zase o kus blíže brejkbolům. Forhend Čecha skončil v deblovém koridoru.
     
    15-0
    Zdeněk Kolář si vlastními chybami zadělává na problémy. Výměnu měl skvěle rozehranou, přesto v jejím finále zkazil forhend.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 4:3 - Juan Pablo Varillas
     
    4:3
    Juan Pablo Varillas potvrzuje brejk a ujímá se vedení 4:3. Při druhém jeho gembolu byla k vidění vyrovnaná výměna, kterou ukončil nepřesností Kolář.
     
    40-30
    Peruánec si na potvrzení brejku ještě bude muset počkat. Zariskoval a v záklonu útočil na vítězný forhend po lajně, avšak míček skončil v zámezí.
     
    40-15
    Forhendový return zastavila páska.
     
    30-15
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    15-15
    Juan Pablo Varillas si rychle došel pro srovnání stavu v gemu. Forhendy sázel do bekhendové strany konkurenta, poslední obranný úder skončil za základní lajnou.
     
    0-15
    Kolář bojuje o okamžitý brejk zpět. A začal dobře, kraťasem přímo z returnu soupeře dokonale zaskočil.
    0:0; 3:3 - Juan Pablo Varillas
     
    3:3
    Rodák z Limy čistou hrou maže ztrátu brejku. Kolář si servisem připravil dobrou pozici pro útok, jenže útočným forhendem napálil pásku.
     
    40-0
    Peruánský tenista disponuje třemi brejkboly! Zas a znovu se mu vyplatila strategie pálit do protihráčova bekhendu. V tomto případě úřadovala páska.
     
    30-0
    A další nevynucená chyba z rakety českého hráče, znovu z bekhendové strany. Úderu dal velkou razanci, míček doletěl za základní čáru.
     
    15-0
    Juan Pablo Varillas bojuje, první sadu ještě zdaleka nezabalil. Bekhendovou výměnu urval pro sebe, úder soka zastavila páska.
     
    2:3
    Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 2:3 - Juan Pablo Varillas
     
    2:3
    Druhý gembol Juan Pablo Varillas s velkým štěstím využil. Forhendovou ránu přizvedla páska, balónek pak spadl přesně na čáru. Kolář už míček nestihl.
     
    40-15
    Kratším returnem Zdeněk Kolář účelně nalákal protihráče k síti. Vzápětí si dobře promyslel prohoz, míček napálila do Varillasova protipohybu.
     
    40-0
    Forhendový return skončil v autu.
     
    30-0
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    15-0
    Na síti umí rovněž Juan Pablo Varillas. Náběh si připravil na jedničku, forhendový volej byl třešničkou na dortu.
    0:0; 1:3 - Zdeněk Kolář
     
    1:3
    Jak se hrají kraťasy, to teď Zdeněk Kolář názorně svému protihráči ukázal. Z bekhendu vytáhl překvapivé zkrácení hry, Varillas jen bezmocně pokrčil rameny.
     
    0-40
    Peruánec naznačoval dlouho dopředu, že bude hrát kraťas. Nakonec tak skutečně učinil a provedl tuto techniku mizerně, míček sotva doletěl k síti.
     
    0-30
    A i další fiftýn míří za českým tenistou. Ten využil tlaku k náběhu na síť, Juan Pablo Varillas v hluboké defenzivě poslal balónek do deblového koridoru.
     
    0-15
    Cestu za potvrzením brejku zahájil Kolář přímým bodem po podání ven z kurtu.
     
    1:2
    Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.
     
    1:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 1:2 - Zdeněk Kolář
     
    1:2
    Druhý brejkbol už si ale Zdeněk Kolář pohlídal a proměnil jej v brejk! Klíčový byl úder do bekhendu Peruánce, jenž při snaze hrát křižně napálil síť.
     
    15-40
    Forhendový return vyletěl za základní čáru.
     
    0-40
    Juan Pablo Varillas trefuje první dvojchybu, posunul tak protihráče ke třem brejkbolům!
     
    0-30
    Velké štěstí na straně Zdeňka Koláře. V nouzi hrál bekhend hodně u těla a míček se odrazil od pásky na stranu protihráče, jenž zůstal stát na základní čáře jako přikovaný.
     
    0-15
    Český hráč podruhé na síti, znovu úspěšný. Pořádně se musel natáhnout, aby dosáhl na křižný bekhendový prohoz. Míček pak poslal nechytatelně na polovinu soupeře.
    0:0; 1:1 - Zdeněk Kolář
     
    1:1
    Zdeněk Kolář odvrátil dva brejkboly, aby nakonec srovnal na 1:1. Při gembolu zapsal do statistik své premiérové eso.
     
    40-A
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    40-40
    Také druhý brejkbol dokázal čtyřiadvacetiletý český hráč vymazat. V delší výměně byl trpělivější, na jejím konci Varillas nečistě trefil forhend.
     
    40-30
    Zdeněk Kolář se poprvé v utkání vydal k síti a byl v tomto prostoru úspěšný. Za bekhendovým stopvolejem běžel konkurent marně.
     
    40-15
    Brejkboly má k dispozici také Peruánec. Skvěle přešel z obrany do útoku, za forhendovou dělovkou po lajně se Kolář jen ohlédl.
     
    30-15
    Tenisté nyní hráli tomu druhému do bekhendu. Jako první chtěl změnit rytmus Kolář, jehož rána do forhendu soupeře doletěla za základní čáru.
     
    15-15
    Rodák z Bystřice nad Pernštejnem znovu tlačil a pálil balónky ze strany na stranu. Jenže Varillas se v tomto případě ubránil a ve finále sledoval, jak forhend Čecha končí v síti.
     
    0-15
    Na podání začíná Zdeněk Kolář úspěšně. Forhendy ze strany na stranu soupeře rozběhal a vyčkal na chybu.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 1:0 - Juan Pablo Varillas
     
    1:0
    S problémy, ale přece si peruánský tenista podržel první podání v zápase a ujal se tím pádem vedení. Soupeřův bekhendový return doletěl do území pro čtyřhru.
     
    A-40
    Juan Pablo Varillas skvěle přečetl zkrácení hry, k míčku přiběhl včas. Navíc dokázal nastavit raketu takovým způsobem, že křižně Koláře prohodil.
     
    40-40
    Zatím nejdelší výměna střetnutí nepřinesla konec úvodní hry. Kolář měl navrch, přesto chyboval jako první. Křižný bekhend poslal pod pásku.
     
    40-A
    Po sérii dvou gembolů je tu třetí brejkbol! Return na tělo přinesl kýžené ovoce, Juan Pablo Varillas hrál forhendem nepřesně.
     
    40-40
    Zdeněk Kolář přerušil výměnu v domnění, že bekhend protivníka skončil mimo vymezené území. A měl pravdu, umpirový rozhodčí správnost jeho výroku potvrdil.
     
    A-40
    Bekhendový return skončil v síti.
     
    40-40
    Po servisu ven z dvorce následoval forhend na opačnou stranu kurtu. Úmysl dobrý, jenže balónek spadl o pár čísel do autu.
     
    A-40
    Forhendová přestřelka pro Varillase. Tenista z Peru byl sice většinu času v defenzivě, avšak v klíčový moment zahrál na tělo soupeře, čímž vybojoval výhodu.
     
    40-40
    A stejně si počínal i při druhé hrozbě ztráty podání.
     
    30-40
    Ten první odvrátil rodák z Limy esem.
     
    15-40
    Český hráč měl velké štěstí, protože oběma jeho úderům ve výměně pomohla na stranu soka páska. Vzápětí Varillas z forhendu přestřelil. Dva brejkboly!
     
    15-30
    Bekhendový return po slabším druhém podání měl potřebnou délku i razanci. Peruánec v záklonu poslal míček do zámezí.
     
    15-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    0-15
    První bod jde za českým tenistou. Ten hned po returnu zatlačil soupeře do defenzivy a vynutil si zaváhání z jeho strany.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Juan Pablo Varillas.
     
    Vzájemné zápasy

    Hráči proti sobě sehrají první zápas.
     
    Zdeněk Kolář do utkání nebude vstupovat v roli favorita. V žebříčku okupuje český reprezentant 231. příčku, je tedy o více jak sto míst za dnešním konkurentem. I rodák z Bystřice nad Pernštejnem svedl neúspěšnou bitvu o kvalifikaci na French Open, už v prvním kole vypadl s Italem Pellegrinem. Kolář hrál zápas po třech týdnech, na domácím turnaji v Praze vypadl hned na úvod s Indem Nagalem. Stejně si vedl také v Ostravě, kde pro změnu nestačil na Etchverryho. Na vítězství v hlavní části pavouka čeká čtyřiadvacetiletý Čech měsíc a půl.
     
    Juan Pablo Varillas je peruánský tenista, který je členem druhé světové stovky, konkrétně na 130. místě. Pětadvacetiletý rodák z Limy bojoval o účast na aktuálně probíhajícím French Open. V prvním kole kvalifikace si ve třech setech poradil s Ofnerem, následně ale ve třech sadách nestačil na švýcarského tenistu Laaksonena. Varillas v posledních týdnech nabral výbornou formu, před zápasy na francouzské antuce opanoval pátý turnaj challengeru v Bielle a o týden později došel do finále v Záhřebu, v němž prohrál ve třech setech s Baezem.
     
    Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné pondělní odpoledne! Vítám vás při sledování challengeru v Bielle, u zápasu 1. kola mezi Juanem Pablem Varillasem a Zdeňkem Kolářem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    Milan Huppert

    čas zápasu: 1:13

    2. set: 0:34

    Varillas Kolář
    2. set Stretnutie 2. set
    získané body celkom
    30 62 42 18
    najdlhšia séria získaných bodov
    5 6 7 3
    Setboly
    1 2 0 0
    Mečboly
    1 1 0 0
    víťazné údery *
    0 0
    nevynútené chyby *
    0 0
    úspešnosť na sieti *
    0 %
    0 %
    Štatistiky na podaní
    Čas hier pri vlastnom podaní
    0:11 0:30 0:37 0:25
    Esá **
    1 4 2 1
    Dvojchyby **
    1 2 1 1
    udržané podania
    3 / 3
    100 %
    7 / 8
    88 %
    4 / 9
    44 %
    2 / 5
    40 %
    Odvrátené brejboly
    0 / 0
    0 %
    4 / 5
    80 %
    3 / 8
    38 %
    1 / 4
    25 %
    body pri vlastnom podaní
    12 / 16
    75 %
    33 / 52
    63 %
    23 / 52
    44 %
    14 / 32
    44 %
    body po 1. podaní *
    22 / 30
    73 %
    15 / 28
    54 %
    body po 2. podaní *
    11 / 22
    50 %
    8 / 24
    33 %
    úspešnosť 1. podania *
    58 %
    54 %
    úspešnosť 2. podania *
    0 %
    0 %
    priemerná rýchlosť prvého podania *
    priemerná rýchlosť druhého podanie *
    najrýchlejšie podanie *
    Štatistiky na príjme
    Premenené brejkboly
    3 / 4
    75 %
    5 / 8
    63 %
    1 / 5
    20 %
    0 / 0
    0 %
    body pri súperovom podaní
    18 / 32
    56 %
    29 / 52
    56 %
    19 / 52
    37 %
    4 / 16
    25 %
    body po príjme 1, podania *
    13 / 28
    46 %
    8 / 30
    27 %
    body po príjme 2. podania *
    15 / 24
    63 %
    9 / 22
    41 %
    Informáciu ku štatistikám

    Aktuálnosť štatistík označených *: po 2. setu

    ostatné štatistky sú počítané priebežne automaticky

    ** počty es a dvojchýb v priebehu setu sú neoficiálne

    Juan Pablo Varillas
    Štát: Peru
    Dátum narodenia: 06.10.1995
    Vek: 28 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 185 cm
    Hmotnosť: 77 kg
    Nasadený: 1

    Zdeněk Kolář
    Štát: Česká republika
    Dátum narodenia: 09.10.1996
    Vek: 27 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 185 cm
    Hmotnosť: 76 kg