Manchester United – Fulham 1:1 (kon.) | Southampton – Leeds 0:2 (kon.) | Brighton – Manchester City 3:2 (kon.)
Chelsea – Leicester 2:1 (kon.)
koniec
Manchester United
1:1 (1:0)
Fulham FC
Utorok 18.05.2021, 19:00 • Old Trafford, Manchester • Anglická Premier League • 37. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose zo zápasu 37. kola anglickej Premier League. V nami sledovanom dueli si zmerajú sily Manchester United a Fulham FC.

    Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Manchester United s istotou Ligy majstrov vďaka 70 bodom, Fulham jasným zostupujúcim s nedostihnuteľným 11-bodovým mankom na sedemnásty Brighton dve kolá pred koncom.

    Zatiaľ čo favorit z Old Trafford neskončí horšie ako tretí, futbalisti z Craven Cottage vypadnú do Championship buď z 18., alebo 19. miesta.

    V lige sa obom nedarí, Manchester prehral posledné zápasy s Liverpoolom a Leicestrom, naposledy triumfoval 9. mája nad Aston Villou 3:1 na jej pôde. Na druhej strane posledná výhra Fulhamu siaha až do 7. marca – prekvapivo na ihrisko Liverpoolu.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop na Old Trafford patril domácim. Na štadióny sa v posledných dvoch kolách vrátili fanúšikovia v obmedzenom počte, takže sa môžeme tešiť aj na výdatnú atmosféru.
     
    2
    Manchester v tradičnej červenej, Fulham v alternatívnej žltej. Pri lopte stopéri United, dnes namiesto zraneného Maguirea Axel Tuanzebe.
     
    3
    Edinson Cavani sa pri predĺžení zmluvy tešil na fanúšikov, pretože ich v Anglicku ešte na vlastnej koži ako hráč United nezažil. Uruguajský kanonier bude jednou z hlavných postáv dnešného merania síl.
     
    4
    Zatiaľ inak veľmi opatrný úvod. Niekoľko strát od Manchestru, ale aj od hostí z Londýna.
     
    5
    Lookman sa predral do šestnástky, ešte hľadal spoluhráča na malom vápne, no tam včas zasiahol Luke Shaw.
     
    6
    Hlásime prvé zakončenie. Bolo to hlavou po centri Wan-Bissaku, Pogba bránu reprezentačného kolegu Aréolu neohrozil.
    6.
     
    7
    Tuanzebe len na istotu na de Geu, ktorý dnes dostáva prednosť pred odchovancom United Hendersonom. Na strane druhej na lavičke slovenský reprezentant Marek Rodák.
     
    8
    Jasný ofsajd Freda na ľavom krídle. Netypická pozícia pre Brazílčana, čo aj ukázal postavením mimo hry.
     
    9
    Vhadzovanie pre Fulham, zaobstará ho pravý obranca Bobby Decordova-Reid. Londýnčania doteraz nič zaujímavé nepredviedli.
     
    10
    Ani v tomto momente futbalisti v žltých dresoch nepochodili. Lemina neskôr čisto odzbrojil Pogbu, rozhodca Lee Mason na daný súboj nereagoval.
     
    11
    Bruno Fernandes si zbiehal na dlhú loptu za obranu. Portugalčan dnes s kapitánskou páskou na rukáve pri absencii už spomínaného stopéra Maguirea.
     
    11
    Greenwood podrazený Reedom, štandardka pre Manchester z pravého krídla.
     
    12
    S maximálnym prehľadom Tosin Adarabioyo odvrátil nákop Bruna Fernandesa do šestnástky. Fulham sa naďalej bráni po spackanej akcii na deliacej čiare.
     
    13
    Domáci to skúšajú centrami z krídel, chýba im však presnosť na kopačkách vo finálnej fáze.
     
    14
    Cavani si pýta pokutový kop po ďalšom z centrov! Tosin si ho evidentne pridržal, arbiter ale ukazuje iba na roh. Prvý v zápase.
     
    15
    Na vysokú loptu si vyskočil Scott McTominay, avšak hlavička Škóta bránu netrafila.
     
    15
    Manchester United dal gól!
    EDINSON CAVANI s ukážkovým lobom z možno tridsiatich metrov! Uruguajčan využil vysoké postavenie Aréolu a ešte lepšie priťuknutie Bruna Fernandesa, ktorý efektne predĺžil na snajpera na hrote útoku. Nádherný kúsok.
    15. Edinson Cavani (MAN) - 1:0
     
    17
    Gól sa ešte skúmal, pretože postavenie Cavaniho bolo na hrane. Nakoniec však otvárací zásah platí a Manchester je už znovu pri lopte.
     
    18
    Bruno Fernandes si po asistencii pripisuje aj žltú kartu. Ivan Cavaleiro by sa už inak rútil sám na bránu, ale Portugalčan ho nemilosrdne poslal na zem.
     
    20
    Z ťažkej pozície zakončoval Greenwood, stále iba tínedžer vo farbách Red Devils mieril nepresne.
     
    21
    Fulham sa trápi tak, ako počas celej sezóny. Mužstvo z Craven Cottage zaslúžene smeruje späť do Championship.
     
    23
    Ak sa vrátime ku gólu Cavaniho, tak ak bude asistencia pripísaná de Geovi, gól by paradoxne nemal platiť – Fernandes sa podľa záznamu lopty nedotkol. Určite bude zaujímavé sledovať aj vyjadrenia rozhodcov po skončení duelu.
     
    24
    Pohodlná kombinácia United v strede poľa. Pogba si mení loptu so Shawom.
     
    26
    Bruno Fernandes vyprášil rukavice Aréolu! Tvrdá delovka spoza šestnástky aj vďaka pressingu domácich, francúzsky gólman iba vyrážal. Následne sa k lopte dostal Pogba, máva sa však ofsajd.
    26.
     
    27
    Wan-Bissakov center našiel iba obrancu. Dobrá myšlienka poslať loptu pod seba, ale bez úspechu.
     
    28
    Manchester s ďalšími šancami, lenže tentoraz sa Bruno Fernandes nevedel rozhodnúť, či strieľať, alebo prihrávať. A tak to aj dopadlo. Lemina má šťastie, že najproduktívnejší hráč Red Devils nepotrestal jeho zaváhanie.
     
    29
    Fabio Carvalho si postrážil ofsajdové postavenie, dostal sa do pokutového územia, no tam ho odstrčil od lopty Fred. Roh.
     
    30
    André Anguissa si našiel priestor za malým vápnom, hlavičkoval síce len do náručia de Geu, avšak Španiel musel loptu na spacifikovať až na dvakrát. Prvá vážnejšia situácia pre brankára United.
     
    31
    Striedanie v tíme Fulham FC: z ihriska odchádza Harrison Reed, prichádza Joachim Andersen.
     
    32
    Vynútené striedanie pre Fulham, Reed pokračovať nebude. Krátku prestávku medzi zmenou hostí využívajú futbalisti aj na občerstvenie.
     
    33
    Po úvodných "skandovačkách" mierne utíchli aj fanúšikovia Manchestru. Zo sedadiel ich dvihla skĺzačka od Lindelofa.
     
    34
    Skvelý návrat späť ukázal Fabio Carvalho. Edinson Cavani si už predhadzoval loptu na kľučku či strelu, keď ho vtom mladý krídelník obral o túto možnosť.
     
    35
    Vzápätí na druhom konci ihriska Cavaleiro fauloval McTominaya, takže sa Fulham vracia späť na svoju polovicu.
     
    36
    Prudká kolmica od Freda na Fernandesa, ktorý loptu prepúšťal podobne ako v 15. minúte na Cavaniho. Tentoraz však dvaja ofenzívni ťahúni United neboli na rovnakej vlne a loptu zbiera len Alphonse Aréola.
     
    37
    Pokračujeme rohovým kopom. Greenwood neodcentroval ani riadne nevystrelil, ale vybojoval štandardku.
     
    38
    David de Gea so zákrokom dňa! Victor Lindelof nezachytil kolmicu a následný prienik Fabia Carvalha, ten však zoči-voči nedokázal obstreliť de Geu! Akcia nebola priamo po odvrátenom rohovom kope, ale domáci akoby zaspali prechod späť do defenzívy.
    38.
     
    39
    Joe Bryan dostal nešťastne lakťom do nosa od Masona Greenwoda. Nebolo v tom nič úmyselné, jednoducho sa to stalo. Malo by sa to zaobísť bez karty, na druhej strane však s ošetrením pre obrancu Fulhamu.
     
    41
    Po viac ako minútovej pauze môžeme pokračovať, hostia chvíľu v oslabení pri neúčasti Bryana. Lee Mason to napokon posúdil ako faul, hoci, opakujem, nebolo v tom nič úmyselné.
     
    42
    Dlhý nákop Aréolu sa skončil ofsajdom Lookmana, čo domáci fans ocenili veľkým potleskom.
     
    42
    Joachim Andersen na trávniku už viac ako desať minút. Po jeho zásahu tu máme roh pre Manchester.
     
    43
    A znovu to bol Bruno Fernandes, ktorý preveril pozornosť gólmana súpera. Po odrazenej lopte z rohu pálil len po zemi, s čím vyťažený Aréola nemal problém.
     
    43
    Favorit veľmi rýchlo v novej šanci, avšak Pogba nečakal efektnú pätičku od všadeprítomného Fernandesa vo veľkom vápne.
     
    44
    Fulham mohol poslať loptu ďaleko preč z vlastnej polovice, namiesto toho prišlo k ďalšej strate.
     
    45
    Reed si to zase raz odniesol, Pogba ho už ale naozaj fauloval.
     
    45+1
    Nadstavujú sa dve minúty.
     
    45+1
    McTominay dominantný vo vlastnom pokutovom území, o chvíľu sa píska proti Fulhamu.
     
    45+2
    Shaw sa vybral po zisku lopty na výlet, odhodlal sa na strelu, lenže vôbec netrafil priestor troch žrdí.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Zaslúžené vedenie Manchestru United nad Fulhamom 1:0. Postaral sa o to výstavným kúskom Edinson Cavani, hoci po zápase bude ešte veľká debata, či gól mal platiť, alebo nie. Aréolu niekoľkokrát preveril Bruno Fernandes, na druhej strane vychytal de Gea Carvalha, ktorý sa naňho rútil už sám.

    Druhý polčas sa začne približne o 20:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Po prestávke bez zmeny. Samozrejme, jedna prebehla už po polhodine, keď Reeda vymenil Andersen. Tuanzebe so Shawom proti pravidlám zavreli protihráča, nasleduje štandardka.
     
    47
    Lemina sa dostal k odrazenej lopte, lenže de Geu neohrozil. Hostia budú musieť urobiť veľa vecí inak, aby sa dostalo do zápasu.
     
    48
    Tuanzebe sa pošmykol na lopte, spadol a Londýnčania môžu ísť dopredu. Ťažká sezóna pre mladého stopéra, ktorý sa stal len štvrtou možnosťou Solskjaera v strede obrany.
     
    50
    Fulham v útoku, podľa očakávania, pohorel. To isté môžeme povedať aj o United, Pogba znovu fauloval.
     
    51
    Mario Lemina so žltou kartou po zákroku na McTominaya. Defenzívny záložník si to už rovnal na zakončenie, lenže tesne pred šestnástkovým polkruhom ho poslal k zemi Lemina.
     
    52
    Priamy pokus z dvadsiatich metrov k pravej žrdi, Bruno Fernandes to myslel dobre. Alphonse Aréola zostal stáť na mieste a mal šťastie, že strela šla tesne vedľa.
    52.
     
    53
    Tlak domácich neustáva. Do protihráča pálil McTominay, pekným prienikom sa prezentoval Mason Greenwood, ktorý je dnes akoby v tieni svojich spoluhráčov. Gól to však neprinieslo.
     
    54
    Pozdĺž postrannej čiary sa už rozcvičuje Marcus Rashford. Shaw medzitým faulovaný.
     
    55
    Fulham sa nevie dostať z vlastnej polovice. Nedovolený zákrok na Bruna Fernandesa viac mimo osi ihriska. Na priame zakončenie to už nebude.
     
    55
    Tesný ofsajd Greenwooda, ktorý si správne nabehol na center spoluhráča. Mladík ani na dvakrát Aréolu neprekonal, v konečnom zúčtovaní by to asi ani neplatilo.
     
    56
    Ivan Cavaleiro len rozhadzuje rukami, no práve tie využíval v súboji s Wan-Bissakom pred de Geom. Áno, útočný faul.
     
    57
    Greenwood asi vie, že čochvíľa ho vystrieda Rashford a znovu tak skúšal šťastenu. Bola to len koncovka do protihráča – roh.
     
    58
    Shawov center po druhom rohovom kope v krátkom časovom slede našiel Pogbu. Francúza bránil Lemina, aj preto sa následne kope len od brány Londýnčanov.
     
    59
    Veľké problémy s rozohrávkou pre Fulham. Už sa opakujeme, ale je to tak. Skvelé napádanie od Cavaniho s Pogbom, Fernandesom a Greenwoodom. Rashford sa už pomaly pripravuje na striedanie.
     
    61
    David de Gea naďalej drží čistý štít! Ademola Lookman z veľkého uhla pálil k bližšej žrdi, dorážka Fabia Carvalha skončila rovnako len u Španiela! Z ničoho-nič mohlo byť vyrovnané, ale domáci gólman to odmietol.
    61.
     
    62
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Scott McTominay, prichádza Marcus Rashford.
     
    62
    Tak napokon je to McTominay, ktorý predčasne odchádza. Škót mal evidentné bolesti v ostatných minútach.
     
    63
    Striedanie v tíme Fulham FC: z ihriska odchádza Fabio Carvalho, prichádza Ruben Loftus-Cheek.
     
    64
    Azda do tretica to skúsil Mario Lemina strelecky. Hosťom sa nedarí skórovať ani zo štandardky, ani z následných odrazených lôpt. Chcelo by to ďalší impulz v zápase.
     
    66
    Marcus Rashford padá po prieniku cez Andersena. Stopér Fulhamu sa diví verdiktu rozhodcu, ktorý nakázal priamy kop z hranice šestnástky. Je to ale zo strany.
     
    67
    Bruno Fernandes to skúsil priamo a Alphonse Aréola musel loptu vyrážať späť do hry!
    67.
     
    68
    Na prelome minút ďalšia príležitosť, lenže ani Shaw, ani Cavani a ani Greenwood neupratali loptu do siete po centri zľava!
     
    69
    Rashfordov príchod znamená aj tak potrebnú energiu, ktorá domácim chýbala. Manchester United so záverečným duelom sezóny na Old Trafford. V nedeľu budú Red Devils hrať proti Wolves v 38. kole Premier League, budúci stredu ich čaká v Poľsku finále Európskej ligy.
     
    70
    Maximálna dominancia na lopte od United. Pogba to skúsil z väčšej vzdialenosti, jeho center sa ale niesol vysoko vo vzduchu, pričom Aréolu neprekvapil.
     
    71
    Kombinácia Greenwooda s Rashfordom, hostia zareagovali na narážku dvojice odchovancov Manchestru včas.
     
    72
    Dočkali sme sa náznaku brejku od Fulhamu, no veľmi rýchlo sa z toho stal len postupný atak...
     
    74
    Kontra to bola na druhej strane, lenže Mason Greenwood nečakane Aréolu neprekonal! V pozíciách zoči-voči brankárovi sa Greenwood zvyčajne nemýli, teraz sa to však stalo. K odrazenej lopte sa dostal Fernandes, bránu pre zmenu prekopol.
    74.
     
    76
    Fulham FC dal gól! Ako to už vo futbale platí, hostia trestajú zaváhanie domácich a vyrovnávajú! Bobby Decordova-Reid ostal voľný na pravej strane, odcentroval do šestnástky a z jej ľavej strany vyrovnáva na 1:1 JOE BRYAN.
    76. Joe Bryan (FHM) - 1:1
     
    77
    Gól ešte odobril systém VAR, Decordova-Reid sa v ofsajde nenachádzal, pre Bryana je to prvý zásah v Premier League.
     
    79
    So záverečnou štvrťhodinu sa nám začína aj finálna dráma. Podarí sa Fulhamu rozlúčiť sa s ihriskami súperov v Premier League aspoň bodom z Old Trafford?
     
    80
    Rýchly prechod od Manchestru do útoku, lenže Rashford na Andersena nevyzrel. Napokon sme predsa len videli koncovku od Bruna Fernandesa, ktorý technickým pokusom našlo náručie gólmana Fulhamu.
     
    81
    Desať minút do konca. Hostia sa razom znovu nadýchli a túžia po troch bodoch. Pozor si však musia dávať na kontry United.
     
    82
    Nepresnosti znemožňujú Manchestru zakončiť v lepších pozíciách. United stále nemá istú druhú pozíciu v tabuľke.
     
    83
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Mason Greenwood, prichádza Amad Diallo.
     
    84
    Veľký boj o loptu sa končí podľa rozhodcu čistým zákrokom na Freda. Brazílčan ale zostáva ležať na zemi a Lee Mason prerušuje hru.
     
    85
    Faul to nebol, Lemina ukázal svoje kvality. Fred naďalej na trávniku a vyzerá to tak, že ho na posledné minúty vymení van de Beek.
     
    86
    Zatiaľ sa tak nedeje, Fred sa po ošetrení vrátil na ihrisko. Päť minút do konca.
     
    87
    Ademola Lookman s taktickým faulom na Wan-Bissaku v strede poľa. Jasná žltá karta.
     
    87
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Edinson Cavani, prichádza Donny van de Beek.
     
    88
    Tosin Adarabioyo nedovolil Diallovi zakončiť. Predsa len ešte uvidíme jednu zmenu.
     
    89
    Striedanie v tíme Fulham FC: z ihriska odchádza Ademola Lookman, prichádza Kenny Tete.
     
    89
    Podobným zákrokom ako Lookman sa previnil aj Luke Shaw, ktorý "skosil" čerstvého Kennyho Teteho. V strede ihriska sa totiž tvorila diera, ktorá sa domácim nemusela vyplatiť.
     
    90
    A ďalší zákrok, ktorý znamená faul, tentoraz od druhého krajného obrancu United. Štandardka z ľavej strany pre Fulham.
     
    90+1
    Nadstavujú sa štyri minúty.
     
    90+1
    Lemina aj teraz víťazné v sklze, keď sa cez neho nedostal Donny van de Beek. Fulham v ostatných minútach lepším mužstvom.
     
    90+2
    Faulovaný aj Diallo, hra sa kúskuje. Uvidíme ešte gól v samom závere?
     
    90+3
    Paul Pogba neúspešný pri rohovej zástavke súpera. Nasleduje odkop od brány Fulhamu.
     
    90+3
    Žltú kartu za zdržiavanie hry dostáva Alphonse Aréola (Fulham FC).
     
    90+4
    Fernandes nevymyslel nič čarovné. Wan-Bissaka musel šprintovať späť, aby zamedzil možnému brejku.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Krásny gól Cavaniho na Fulham nestačil, o remízu sa postaral štvrťhodinu pred koncom Joe Bryan. Manchester United neskončí horšie ako tretí, Fulham zostáva na osemnástej priečke. Domáci boli lepší na lopte, ale nedokázali premieňať šance, no to isté môžeme povedať aj o hosťoch.
     
    Odo mňa je to pre dnešok všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera.

    Do čítania, priatelia! (20:57:48)

    Viktor Kalinács

    Góly: 15. Cavani – 76. Bryan

    Karty:   18. B. Fernandes (MAN), 89. Shaw (MAN) – 51. Lemina (FHM), 87. Lookman (FHM), 90+3. Aréola (FHM)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 5:2. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 10:15.
    Manchester United: de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Tuanzebe, Shaw – McTominay (62. Rashford), Fred – M. Greenwood (83. A. Diallo), B. Fernandes (C), P. Pogba – Cavani (87. van de Beek).
    Náhradníci: D. Henderson – Bailly, A. Diallo, Mata, N. Matić, Telles, Rashford, B. Williams, van de Beek.

    Fulham FC: Aréola – Ream (C), Adarabioyo, Bryan – Carvalho (63. Loftus-Cheek), Reed (31. J. Andersen), Lemina, Decordova-Reid – Lookman (89. Tete), Anguissa – Cavaleiro.
    Náhradníci: Rodák – Aina, J. Andersen, M. Hector, Loftus-Cheek, Odoi, Maja, Onomah, Tete.

    Rozhodca: Mason – Bennett, Holmes