Muži 15 km klasicky s hromadným startem, Engadin Vítěz: A. Bolšunov (RUS) (kon.) | Ženy 10 km klasicky s hromadným startem, Enga Vítěz: J. Stupaková (RUS) (kon.)
koniec udalosti
SP - ženy 10 km klasicky s hromadným startem, Engadin

Vítěz: J. Stupaková (RUS)

cz Sobota 13.03.2021, 15:30Beh na lyžiach
     
    S konstatováním, že předposlední běžecký závod žen letošní sezony vyhrála Ruska Julija Stupaková a že zítra ženy čeká třicítka volně, se s Vámi loučí a hezkou sobotu přeje Tomáš Lysý. (16:12:12)
     
    Kateřina Razýmová sice nezačala závod dobře a zřejmě i vinou nějaké komplikace se na úvod propadla až na padesáté místo, ale postupně ukazovala své nesporné kvality a také to, že rozhodně patří minimálně do bodované třicítky. V cíli byla na 27. místě a bere tak čtyři body do světového poháru. Petra Nováková obsadila 42. příčku, Kateřina Janatová byla o dalších jedenáct míst zpět.
     
    Předposlední ženský běžecký závod na 10 kilometrů klasicky se stal kořistí Rusky Julije Stupakové, která se prakticky od úvodních metrů pohybovala na čele startovního pole a na posledním mezičasu, tedy 1500 metrů před cílem, si vytvořila rozhodující náskok na druhou Heidi Wengovou. Norka naopak na stejné metě urvala Ebbu Anderssonovou a rozhodla tak o své třetí pozici.

    Kousek za polovinou závodu se do čelní skupinky na chvilku vrátila vítězka letošního světového poháru Jessie Digginsová, jenže rychle zase čelo závodu opustila a nakonec jí v cíli ještě předběhla na konečném čtvrtém místě Laura Gimmlerová z Německa, pro kterou se jedná o výborné umístění.

    Vzhledem k tomu, že Jessie Digginsová skončila na pátém místě a Julija Stupaková vyhrála, čeká nás zítra ještě hodně dramatický závod na 30 km, ve kterém se rozhodne o majitelce malého křišťálového globu v distančních závodech. Jakmile bude průběžné pořadí k dispozici, ihned jej přineseme.

    Do závodu dnes nepromluvila Therese Johaugová, fenomenální norská závodnice, jenž má za sebou parádní mistrovství světa. Nepostavila se ani na start.
     
    Konečné pořadí:
    1. Julija Stupaková (RUS) 25:15,3
    2. Heidi Wengová (NOR) +7,1
    3. Ebba Anderssonová (SWE) +8,5
    4. Laura Gimmlerová (GER) +16,4
    5. Jessie Digginsová (USA) +20,7
    6. Katharina Hennigová (GER) +28,2
    7. Helene Marie Fossesholmová (NOR) +29,7
    8. Emma Ribomová (SWE) +31,9
    9. Tatjana Sorinová (RUS) +36,4
    10. Victoria Carlová (GER) +42,4
    11. Anamarija Lampičová (SLO) +43,6
    12. Hailey Swirbulová (USA) +49,1
    13. Tiril Udnes Wengová (NOR) +50,7
    14. Rosie Brennanová (USA) +58,0
    15. Lotta Udnes Wengová (NOR) +1:08,8
    16. Pia Finková (GER) +1:08,9
    17. Teresa Stadloberová (AUT) +1:09,5
    18. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +1:09,5
    19. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:10,3
    20. Anna Comarellaová (ITA) +1:10,6
    21. Jonna Sundlingová (SWE) +1:10,7
    22. Laura Mononenová (FIN) +1:11,6
    23. Dahria Beattyová (CAN) +1:15,9
    24. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18,5
    25. Natalja Něprjajevová (RUS) +1:21,9
    26. Johanna Hagströmová (SWE) +1:22,5
    27. Kateřina Razýmová (CZE) +1:25,6
    28. Johanna Matintalová (FIN) +1:27,2
    29. Delphine Claudelová (FRA) +1:33,3
    30. Linn Svahnová (SWE) +1:33,7
    ...
    42. Petra Nováková (CZE) +2:03,0
    53. Kateřina Janatová (CZE) +2:44,5.
     
    Cíl
    Poslední dvaašedesátá Bruna Mouradová z Brazílie je se ztrátou více jak deseti minut v cíli, závod skončil.
     
    Cíl
    Petru Novákovou evidujeme ve finiši na dvaačtyřicáté pozici, Katce Janatové patří 53 příčka.
     
    Cíl
    Kateřina Razýmová nakonec urvala čtyři body a patří jí 27. místo. Na vítěznou Rusku ztratila 1:25,6 minuty a nebýt neduhu na začátku závodu, určitě by byla výše. I tak je to slušný výsledek.
     
    Cíl
    Laura Gimmlerová se startovním číslem 45 v závěrečných metrech získala cenný skalp vítězky letošního světového poháru Jessie Digginsové, která je na konec pátá.
    Julija Stupaková získává další kariérní vítězství
     
    Cíl
    Julija Stupaková rozhodla závod na mezičase kolem 8,5 kilometrů, kde si začala tvořit rozhodující náskok a v cíli poráží o 7,1 sekundy Heidi Wengovou. Norka je druhá, třetí místo bere Ebba Andersonová (+8,5 sekundy).
     
    9,4 km
    Ruska nadále hájí slušný náskok, navíc sebrala ještě bonusové sprinterské vteřinky!
    Julija Stupaková rozhoduje dnešní desítku klasicky
     
    9,2 km
    Julija Stupaková pořádným tempem vyběhla menší kopeček a tvoří si zřejmě rozhodující náskok před Heidi Wengovou, která se naopak odpoutala od Ebby Anderssonové!
     
    8,5 km
    Kateřina Razýmová se na posledním mezičasu posunula na 28. místo a aktuálně je na bodech. Oproti 31. Macokinové má k dobru 15 sekund!
     
    8,5 km
    Před závodnicemi je posledních patnáct stovek metrů. Nejvyšší stupínek stále drží Ruska Julija Stupaková, která si při sjezdu na mezičas 8,5 km za sebou veze Heidi Wengovou (+0,6 sekundy) a Ebbu Anderssonovou (+1,1 sekundy). Jessie Digginsová ztrácí na vedoucí ruskou běžkyni 7,9 vteřiny a spíše si bude hlídat čtvrté místo, jelikož se k ní přibližuje německé duo Laura Gimmlerová a Katharina Hennigová.
    Stupaková, Anderssonová a Wengová na čele
     
    7,5 km
    Trio na čele! Ebba Anderssonová, Julija Stupaková a Heidi Wengová urvaly zatím Jessie Digginsovou a Tiril Udnes Wengovou. Mezi touto trojicí by se mohlo rozhodnout o pořadí na prvních třech místech. Navíc Američanku ve žlutém už stíhá vláček jedoucí za ní.
     
    6,6 km
    Češky jsou zatím stále mimo body. Kateřina Razýmová figuruje na 32. místě se ztrátou 49,8 sekundy a na třicáté místo jí chybí sedm sekund. Hned za ní jede Petra Nováková; Kateřinu Janatovou máme nyní na 45. pozici.
     
    6,6 km
    Pětičlenný vláček zakončuje Tiril Udnes Wengová. Mezi ní a šestou Laurou Gimmlerovou s vysokým startovním číslem 45 je rozdíl sedmi sekund.
     
    6,6 km
    Za dalších 1400 metrů je Jessie Digginsová zpět v čelní skupince. Od posledního mezičasu stáhla ztrátu dvou sekund a nyní si může trošku "odfrknout".
     
    5,2 km
    Pořadí po 5,2 km:
    1. Julija Stupaková (RUS) 13:39,2
    2. Heidi Wengová (NOR) +0,5
    3. Ebba Anderssonová (SWE) +1,1
    4. Tiril Udnes Wengová (NOR) +1,7
    5. Jessie Digginsová (USA) +3,4
    ...
    32. Petra Nováková (CZE) +39,3
    36. Kateřina Razýmová (CZE) +45,8
    46. Kateřina Janatová (CZE) +55,6

    Therese Johaugová nenastoupila na start, Eva Urevčová nedkončila.
     
    5,2 km
    Bonusové sprinterské body na 5,2 kilometrech bere Julia Stupakovová před Heidi Wengovou a Ebbou Anderssonovou.
     
    5,2 km
    Do dnešního závodu nenastoupila Therese Johaugová, naopak nedokončí jej Eva Urevčová.
    Na čele je nyní vláček čtyř závodnic
     
    4,0 km
    Závodnice už jsou ve druhém okruhu a vláček se postupně natahuje. Na čele je nyní Anderssonová, Stupaková, Heidi Wengová a Tiril Udnes Wengová. Mezi touto čtyřkou je zhruba třísekundový rozdíl, který se nyní při stoupání možná natáhne, jelikož Jessie Digginsová je zatím marně stíhá.
     
    3,3 km
    Kateřina Razýmová se prodrala na 32. místo a k bodům jí chybí 1,6 sekundy. Petra Nováková je čtyřicátá se ztrátou 17,8 sekundy, Kateřina Razýmová figuruje na 47. místě a je o dalších sedm sekund zpět.
     
    3,3 km
    Jedná se o Ebbu Anderssonovou, která si drží půlsekundový náskok před Julijí Stupakovovou, za ní je Linn Svahnová, Jessie Digginsová, Heidi Wengová a Jonna Sundlingová. Tato sedmička si vytvořila zhruba dvou sekundový náskok, který se snaží stáhnout Tatjana Sorinová, jenž vede další vláček. Třetina závodu je minulostí.
     
    2,5 km
    Mírný kopeček vyběhla nejlépe Ebba Anderssonová, mladá třiadvacetiletá Švédka ze Sollefteå. Na čele se nyní vytváří skupinka šesti závodnic.
     
    1,9 km
    Kateřina Janatová se drží na 23. místě se ztrátou 9,8 sekundy, ale je – stejně jako mnoho dalších závodnic – v balíku. Petra Nováková figuruje na 37. místě, Kateřina Razýmová je na pozici padesáté a klidně mohla figurovat nějaké kolizi, což je při hromadných závodech běžné.
     
    1,9 km
    Do čela průběžného pořadí se po necelých dvou kilometrech dostala Švédka Ebba Anderssonová, která také patří k favoritkám závodu. Ovšem rozdíl mezi ní a čtyřiadvacátou Norkou Svendsenovou je rovných deset sekund.
     
    1,5 km
    Na první mezičas se dere jako první Rosie Brennanová, kterou následuje samozřejmě Ebba Anderssonová a Jessie Digginsová. Ve předu je také Julija Stupaková. Zatím ale žádné velké náskoky nejsou.
     
    0,5 km
    Všechny ženy jsou zatím po kupě, což se na prvních pět set metrů dalo čekat. Na chvostu celého závodního pole ale došlo k menší kolizi.
    Start závodu
     
    Start
    Klasická ženská desítka byla zahájena.
     
    Vzhledem k tomu, že do konce letošní sezony zbývají poslední dva závody, tedy právě oba dva v Engadinu, je Jessie Digginsová novou majitelkou velkého křišťálového glóbu za vítězství ve světovém poháru. I nyní by měla patřit k hlavním favoritkám.

    tu bude vyzývat zejména Ebba Andersonová ze Švédska nebo Therese Johaugová z Norska či Rusky Julija Stupaková, Natalja Něprjajevová nebo Tatjana Sorinová.

    Ćeské barvy může těšit, že v závodu bude hned trojí zastoupení. Se třináctkou pojede Kateřina Razýmová a rozhodně není bez šancí na dobré umístění. Pětatřicítku poveze Petra Nováková a číslo 37 bude mít Kateřina Janatová.
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Jessie Digginsová (USA) 1246 bodů
    2. Julija Stupaková (RUS) 904 b.
    3. Rosie Brennanová (USA) 879 b.
    4. Ebba Anderssonová (SWE) 861 b.
    5. Tatjana Sorinová (RUS) 780 b.
    ...
    17. Kateřina Razýmová (CZE) 362 b.
    40. Kateřina Janatová (CZE) 116 b.
    46. Tereza Beranová (CZE) 87 b.
    71. Petra Hynčicová (CZE) 29 b.
    95. Petra Nováková (CZE) 12 b.
    120. Alena Procházková (SVK) 1 b.
    121. Barbora Klementová (SVK) 1 b.
     
    Na programu bude nejprve sobotní závod mužů na 15 kilometrů klasicky s hromadným startem, poté přijdou na řadu ženy se vzdáleností o 5 kilometrů menší.

    Oba závody se poběží s hromadným startem, v neděli je pak na programu nejdelší možná vzdálenost obou kategorií, tedy nejprve ženská třicítka a pak mužská padesátka.
     
    Startovní listina:
    1. Jessie Digginsová (USA)
    2. Ebba Anderssonová (SWE)
    3. Julija Stupaková (RUS)
    4. Rosie Brennanová (USA)
    5. Therese Johaugová (NOR)
    6. Katharina Hennigová (GER)
    7. Natalja Něprjajevová (RUS)
    8. Tatjana Sorinová (RUS)
    9. Teresa Stadloberová (AUT)
    10. Helene Marie Fossesholmová (NOR)
    11. Linn Svahnová (SWE)
    12. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    13. Kateřina Razýmová (CZE)
    14. Heidi Wengová (NOR)
    15. Nadine Fähndrichová (SUI)
    16. Delphine Claudelová (FRA)
    17. Hailey Swirbulová (USA)
    18. Emma Ribomová (SWE)
    19. Maja Dahlqvistová (SWE)
    20. Anamarija Lampičová (SLO)
    21. Johanna Matintalová (FIN)
    22. Tiril Udnes Wengová (NOR)
    23. Anna Comarellaová (ITA)
    24. Jonna Sundlingová (SWE)
    25. Charlotte Kallaová (SWE)
    26. Laura Mononenová (FIN)
    27. Anne Kjersti Kalvåová (NOR)
    28. Ragnhild Hagaová (NOR)
    29. Victoria Carlová (GER)
    30. Coralie Bentzová (FRA)
    31. Katherine Stewartová-Jonesová (CAN)
    32. Lotta Udnes Wengová (NOR)
    33. Marte Skånesová (NOR)
    34. Anna Svendsenová (NOR)
    35. Petra Nováková (CZE)
    36. Francesca Franchiová (ITA)
    37. Kateřina Janatová (CZE)
    38. Julia Kernová (USA)
    39. Katharine Ogdenová (USA)
    40. Flora Dolciová (FRA)
    41. Hedda Østberg Amundsenová (NOR)
    42. Pia Finková (GER)
    43. Vilma Nissinenová (FIN)
    44. Laurien van der Graaffová (SUI)
    45. Laura Gimmlerová (GER)
    46. Johanna Hagströmová (SWE)
    47. Sofie Krehlová (GER)
    48. Kristina Macokinová (RUS)
    49. Julia Preussgerová (GER)
    50. Cendrine Browneová (CAN)
    51. Sophia Laukliová (USA)
    52. Caterina Ganzová (ITA)
    53. Dinigír Jilamudžiangová (CHN)
    54. Marija Istominová (RUS)
    55. Bayani Ťia-lin (CHN)
    56. Veronika Stěpanovová (RUS)
    57. Jevgenija Krupická (RUS)
    58. Dahria Beattyová (CAN)
    59. Uj-čin I (KOR)
    60. Dasom Han (KOR)
    61. Eva Urevcová (SLO)
    62. Bruna Mouraová (BRA)
    63. Karen Chanloungová (THA)
    64. Jaqueline Mourãová (BRA)
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu světového poháru v běhu na lyžích. Ten se měl tento víkend uskutečnit v tradiční norské baště v Holmenkollenu, ale bohužel kvůli aktuální celosvětové situaci byly závody v Oslu zrušeny. Místo sprintů se tak poběží distanční závody a navíc ve švýcarském Engadinu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:30.

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí:
    1. Julija Stupaková (RUS) 25:15,3
    2. Heidi Wengová (NOR) +7,1
    3. Ebba Anderssonová (SWE) +8,5
    4. Laura Gimmlerová (GER) +16,4
    5. Jessie Digginsová (USA) +20,7
    6. Katharina Hennigová (GER) +28,2
    7. Helene Marie Fossesholmová (NOR) +29,7
    8. Emma Ribomová (SWE) +31,9
    9. Tatjana Sorinová (RUS) +36,4
    10. Victoria Carlová (GER) +42,4
    11. Anamarija Lampičová (SLO) +43,6
    12. Hailey Swirbulová (USA) +49,1
    13. Tiril Udnes Wengová (NOR) +50,7
    14. Rosie Brennanová (USA) +58,0
    15. Lotta Udnes Wengová (NOR) +1:08,8
    16. Pia Finková (GER) +1:08,9
    17. Teresa Stadloberová (AUT) +1:09,5
    18. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +1:09,5
    19. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:10,3
    20. Anna Comarellaová (ITA) +1:10,6
    21. Jonna Sundlingová (SWE) +1:10,7
    22. Laura Mononenová (FIN) +1:11,6
    23. Dahria Beattyová (CAN) +1:15,9
    24. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18,5
    25. Natalja Něprjajevová (RUS) +1:21,9
    26. Johanna Hagströmová (SWE) +1:22,5
    27. Kateřina Razýmová (CZE) +1:25,6
    28. Johanna Matintalová (FIN) +1:27,2
    29. Delphine Claudelová (FRA) +1:33,3
    30. Linn Svahnová (SWE) +1:33,7
    ...
    42. Petra Nováková (CZE) +2:03,0
    53. Kateřina Janatová (CZE) +2:44,5.


    Pořadí po 5,2 kilometrech:
    1. Julija Stupaková (RUS) 13:39,2
    2. Heidi Wengová (NOR) +0,5
    3. Ebba Anderssonová (SWE) +1,1
    4. Tiril Udnes Wengová (NOR) +1,7
    5. Jessie Digginsová (USA) +3,4
    ...
    32. Petra Nováková (CZE) +39,3
    36. Kateřina Razýmová (CZE) +45,8
    46. Kateřina Janatová (CZE) +55,6

    Therese Johaugová nenastoupila na start, Eva Urevčová nedkončila.
    Startovní listina:
    1. Jessie Digginsová (USA)
    2. Ebba Anderssonová (SWE)
    3. Julija Stupaková (RUS)
    4. Rosie Brennanová (USA)
    5. Therese Johaugová (NOR)
    6. Katharina Hennigová (GER)
    7. Natalja Něprjajevová (RUS)
    8. Tatjana Sorinová (RUS)
    9. Teresa Stadloberová (AUT)
    10. Helene Marie Fossesholmová (NOR)
    11. Linn Svahnová (SWE)
    12. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    13. Kateřina Razýmová (CZE)
    14. Heidi Wengová (NOR)
    15. Nadine Fähndrichová (SUI)
    16. Delphine Claudelová (FRA)
    17. Hailey Swirbulová (USA)
    18. Emma Ribomová (SWE)
    19. Maja Dahlqvistová (SWE)
    20. Anamarija Lampičová (SLO)
    21. Johanna Matintalová (FIN)
    22. Tiril Udnes Wengová (NOR)
    23. Anna Comarellaová (ITA)
    24. Jonna Sundlingová (SWE)
    25. Charlotte Kallaová (SWE)
    26. Laura Mononenová (FIN)
    27. Anne Kjersti Kalvåová (NOR)
    28. Ragnhild Hagaová (NOR)
    29. Victoria Carlová (GER)
    30. Coralie Bentzová (FRA)
    31. Katherine Stewartová-Jonesová (CAN)
    32. Lotta Udnes Wengová (NOR)
    33. Marte Skånesová (NOR)
    34. Anna Svendsenová (NOR)
    35. Petra Nováková (CZE)
    36. Francesca Franchiová (ITA)
    37. Kateřina Janatová (CZE)
    38. Julia Kernová (USA)
    39. Katharine Ogdenová (USA)
    40. Flora Dolciová (FRA)
    41. Hedda Østberg Amundsenová (NOR)
    42. Pia Finková (GER)
    43. Vilma Nissinenová (FIN)
    44. Laurien van der Graaffová (SUI)
    45. Laura Gimmlerová (GER)
    46. Johanna Hagströmová (SWE)
    47. Sofie Krehlová (GER)
    48. Kristina Macokinová (RUS)
    49. Julia Preussgerová (GER)
    50. Cendrine Browneová (CAN)
    51. Sophia Laukliová (USA)
    52. Caterina Ganzová (ITA)
    53. Dinigír Jilamudžiangová (CHN)
    54. Marija Istominová (RUS)
    55. Bayani Ťia-lin (CHN)
    56. Veronika Stěpanovová (RUS)
    57. Jevgenija Krupická (RUS)
    58. Dahria Beattyová (CAN)
    59. Uj-čin I (KOR)
    60. Dasom Han (KOR)
    61. Eva Urevcová (SLO)
    62. Bruna Mouraová (BRA)
    63. Karen Chanloungová (THA)
    64. Jaqueline Mourãová (BRA)

    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Jessie Digginsová (USA) 1246 bodů
    2. Julija Stupaková (RUS) 904 b.
    3. Rosie Brennanová (USA) 879 b.
    4. Ebba Anderssonová (SWE) 861 b.
    5. Tatjana Sorinová (RUS) 780 b.
    ...
    17. Kateřina Razýmová (CZE) 362 b.
    40. Kateřina Janatová (CZE) 116 b.
    46. Tereza Beranová (CZE) 87 b.
    71. Petra Hynčicová (CZE) 29 b.
    95. Petra Nováková (CZE) 12 b.
    120. Alena Procházková (SVK) 1 b.
    121. Barbora Klementová (SVK) 1 b.