Amsterdam – Lille 2:1 (kon.) | Neapol – Granada 2:1 (kon.) | Hoffenheim – Molde 0:2 (kon.)
Villarreal – Salzburg 2:1 (kon.) | Rangers – Antverpy 5:2 (kon.) | Arsenal – Benfica 3:2 (kon.)
Doneck – Tel Aviv 1:0 (kon.) | Eindhoven – Olympiakos 2:1 (kon.) | Leverkusen – YB Bern 0:2 (kon.)
D. Záhreb – FK Krasnodar 1:0 (kon.) | AS Rím – Braga 3:1 (kon.) | Leicester – Slavia 0:2 (kon.)
AC Miláno – CZ Belehrad 1:1 (kon.) | Manchester United – Sociedad 0:0 (kon.) | Brugge – D.Kyjev 0:1 (kon.)
koniec
Manchester United
0:0 (0:0)
Real Sociedad San Sebastian
Štvrtok 25.02.2021, 21:00 • Old Trafford, Manchester • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose z odvetného zápasu 16-finále Európskej ligy medzi Manchestrom United a Realom Sociedad.

    Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Cesta do 16-finále

    Real Sociedad sem postúpil z druhej priečky skupiny F Európskej ligy. Deväť získaných bodov, o dva menej ako prvý Neapol, ale o bod viac ako tretí Alkmaar. Španieli predbehli ešte aj chorvátsku Rijeku a dostali sa tak do play-off.

    Manchester United na jeseň pôsobil v Lige majstrov. Ešte po štyroch kolách to mali Červení diabli rozbehnuté na postup do osemfinále najprestížnejšej klubovej súťaže, ale prehry s PSG a Lipskom znamenali zosun len do Európskej ligy. Rovnako deväť získaných bodov, avšak trojbodové manko na finalistu, respektíve semifinalistu Ligy majstrov z poslednej sezóny, znamenali iba tretiu priečku v skupine. United prehrali aj v tureckom Basaksehire, za ktorý vtedy hral aj Martin Škrtel.
     
    1. zápas 16-finále EL:

    Real Sociedad San Sebastian 0:4 (0:1) Manchester United

    Real Sociedad:
    Remiro – Zaldúa (73. Gorosabel), Le Normand, Zubeldia, Monreal – D. Silva, Illarramendi (C) (73. Guevara), Merino – Januzaj (79. Portugués), Isak (79. Barrenetxea), Oyarzabal.

    Manchester United: D. Henderson – Wan-Bissaka, Bailly, Maguire (C), Telles – McTominay (60. N. Matić), Fred – Greenwood (83. A. Diallo), B. Fernandes (83. Mata), D. James – Rashford (68. Martial).

    Góly: 27. B. Fernandes, 57. B. Fernandes, 64. Rashford, 90. D. James
    Karty: 88. Le Normand (RSC) – 8. Wan-Bissaka (MAN)
    Rozhodovali: Schärer – De Almeida, Zogaj (všetci Švajčiarsko)

    Kvôli nariadeniam v Španielsku sa zápas odohral na Allianz Stadium v talianskom Turíne. Samozrejme, bez divákov.
     
    Po vysokom triumfe v Turíne je Manchester United jednou nohou v osemfinále Európskej ligy. Na Red Devils čaká v nedeľu navyše dôležitý súboj v Premier League s londýnskou Chelsea, takže môžeme predpokladať, že domáci budú šetriť niektorých hráčov ako napríklad Bruna Fernandesa či Marcusa Rashforda.

    Real Sociedad samozrejme stále v hre, hoci skôr už len v rovine teórie. Španieli by museli podať totálne iný výkon ako pred týždňom, pretože na bránu vystrelili len dvakrát. A to môžu byť celkom radi, že popri jednom góle zahodil Rashford ďalšie dve tutovky.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: D. Henderson – Wan-Bissaka, Bailly, Lindelöf, Telles – Fred, N. Matić – Greenwood, B. Fernandes (C), D. James – Martial.
    Náhradníci: de Gea, Grant, Bishop – Maguire, Rashford, A. Diallo, Shaw, Williams, Tuanzebe, Shoretire, Galbraith.

    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Gorosabel, Zubeldia, Sagnan, Muñoz – Zubimendi, Guevara, Merino – Januzaj, Isak, Oyarzabal (C).
    Náhradníci: Marrero, Zeberio – Portugués, Guridi, Merquelanz, Monreal, Barrenetxea, Bautista, Roberto López, González.

    Rozhodca: Visser – Nijssen, Vanyzere (všetci Belgicko).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Výkop zaobstarali domáci futbalisti hrajúci v červených dresoch, Real Sociedad dnes v čiernom. Viacero zmien v zostavách oboch tímov – presne tak, ako sme očakávali.
     
    3
    Anthony Martial sa dostával cez Zubeldiu a už pálil na bránu, s blokom lopty sa však prihnal Modibo Sagnan.
     
    4
    Mikel Merino neodcentroval, respektíve neposunul loptu dozadu cez Freda. Získal však aspoň prvý rohový kop.
     
    5
    Štandardka sa veru Španielom nevydarila. Dean Henderson zasahovať nemusel, spätná kolmica za obranu na exekútora rohu bola pridlhá – odkop od brány.
     
    6
    Hostia prevzali držanie lopty a usadili sa pred šestnástkou Manchestru.
     
    7
    Prudká lopta z hranice bránkovej čiary preletela polkou pokutového územia, až sa napokon odrazila od Nemanju Matića. Nebezpečná situácia so šťastným koncom pre United, keďže odrazenú loptu zobral Henderson.
     
    8
    Mikel Oyarzabal s faulom na útočnej polovici na Greenwooda. Ten sa aj napriek ponechanej výhode dostal cez ďalším dvoch hráčov. Belgický rozhodca Visser napokon predsa len odpískal nedovolený zákrok.
     
    9
    Igor Zubeldia prv šikovne odstavil telom Martiala, aby potom prihral len na nohu Daniela Jamesa. Veľmi opatrná desaťminútovka zo začiatku duelu – prakticky úplne odlišná od prvého zápasu v Turíne, kde sme za štyri minúty videli tri gólové tutovky.
     
    11
    Krásny lob vzduchom od Erica Baillyho za obranu Sociedadu. Bruno Fernandes v prvej šanci, avšak Portugalčan z voleja netrafil loptu ideálne a lopta končí v rukaviciach Remira.
     
    12
    Nešikovný súboj Jamesa s Andonim Gorosabelom! Walesan zapríčinil penaltu po kontakte so súperom na hranici veľkého vápna!
    12. Daniel James (MAN)
     
    13
    Mikel Oyarzabal to zobral na seba, lenže ako kapitán sklamal! Oyarzabal sa pozeral priamo na Hendersona, nevšímal si loptu a to možno rozhodlo! Sebavedomý rozbeh, mierny poskok pred zakončením a Španiel míňa bránu!
    13. Mikel Oyarzabal (RSC)
     
    14
    Na prelome minút už Oyarzabal v pozícii nahrávajúceho hráča! Táto pozícia mu sadla viac, keď po zemi hľadal na zadnej žrdi Isaka. Výborná skĺzačka od Lindelofa, ktorý zabránil temer istému gólu od Švéda! Roh.
     
    15
    A ďalšie zakončenie od hostí. Ander Guevara rovnako prestreľuje bránu United. Máme za sebou skvelú päťminútovku od Baskov.
     
    17
    Červení diabli na lopte dlhšie, snažia sa vypracovať si postupné šance, avšak sú to Španieli, ktorí mohli dvakrát udrieť.
     
    19
    Opäť to bol Januzaj, ktorý mal prsty v príležitosti. Nepodarilo sa mu však prepasírovať loptu na spoluhráča a tak sa domáci zubami-nechtami ubránili.
     
    20
    Bruno Fernandes s druhým streleckým pokusom. Loptu na hranicu veľkého vápna dostal James, tá sa po zakončení kapitána United odrazila od hostí na rohový kop.
     
    21
    Prvý nákop odvrátený, druhý vracal Lindelof "do ohňa", no nemal už veľmi komu. Matićova snaha ešte udržala Angličanov v útoku.
     
    22
    Rýchla otočka okolo protihráča a delovka Martiala k pravej žrdi vytesnená Álexom Remirom! Krásny moment z oboch strán.
    22. Anthony Martial (MAN)
     
    24
    Do tretice Fernandes, tentoraz opečiatkoval brvno! Spolupráca Martiala s Greenwoodom, kolmica od odchovanca United na nabiehajúceho Freda. Tomu mierne skrížil plány Remiro, ktorý vybehol z brány, avšak Brazílčana to z miery nevyviedlo. Prihrávka do druhej vlny na Fernandesa, ktorý z hranice šestnástky triafa konštrukciu brány!
    24. Bruno Fernandes (MAN)
     
    25
    Veľké problémy Sociedadu pri rozohrávke. Álex Remiro musel zasahovať prakticky na bránkovej čiare po "malej domov" od Andera Guevaru. Našťastie to hostí gól nestálo.
     
    27
    Po dlhšom čase atak Baskov sprava, nemal však dlhú trvanlivosť. Angličania so štandardkou z rovnakej strany.
     
    28
    Šance by aj boli, góly však nie. Daniel James vo výskoku fauloval Isaka, máme po zaujímavej možnosti.
     
    29
    Nemanja Matić nedovolil vypáliť Merinovi na Hendersona. Srb upokojuje celý stred poľa United. Koniec-koncov je aj najstarším hráčom domácich na ihrisku.
     
    30
    Telles s rohovým kopom, no center padal len do miest, kde bola dvojica hráčov v čiernom.
     
    32
    Bailly mierne pod tlakom, rutinérsky si ale poradil s dobiedzajúcim Isakom. Najprv odrazil jeho šprint a potom na istotu odkopol loptu do autu.
     
    33
    Iba útočný faul Realu Sociedad pri postrannej čiare. Aký zápas to mohol byť, keby dvadsať minút dozadu Oyarzabal nezahodil pokutový kop. To sa už nedozvieme...
     
    34
    Španieli s vyšším napádaním a aj sa to odzrkadlilo. Zisk lopty, vysunutý Isak od Januzaja, avšak Švéd ani tentoraz v súboji jeden na jedného nevyzrel na Baillyho. Sledovali sme iba prízemný center z väčšieho uhla do náručia pripraveného Hendersona.
     
    36
    Daniel James zapríčinil penaltu, no desať minút pred prestávkou mohol skórovať! Famózny nábeh z krídla, ešte lepšia lopta na hranicu malého vápna od Fernandesa a svetový zákrok Remira na bránkovej čiare!
     
    37
    Pred nami ďalší rohový kop Manchestru United. Hluchšie obdobie vystrieda jedna-dve šance, takže by sme čoskoro mali byť svedkami ďalšej príležitosti.
     
    38
    Pred svätyňou hostí to ale nebude. Victor Lindelöf vyskočil najvyššie na zadnej žrdi, ale iba za pomoci rúk. Faul.
     
    39
    Fred zozadu nabral Merina na deliacej čiare, karta sa za to ešte neudeľuje.
     
    40
    O pár desiatok sekúnd v úlohe faulovaného práve Brazílčan v službách United. Daniel James dnes večer pri chuti, táto rana spoza šestnástky bola len zrazená.
     
    40
    Ako sme to volali, tak to aj prišlo. Fred s druhým faulom v krátkom časovom rozpätí, v 40. minúte mu to už hlavný arbiter bez žltej karty neodpustil. Januzaj zastavený v rozbehnutom útoku, správna karta.
     
    42
    Greenwood sa neobtočil okolo svojho strážcu v šestnástke, James nedoskočil na Tellesov center zľava. Sociedad síce získal loptu, tá ale bleskovo skončila pri Hendersonovi.
     
    43
    Januzaj sa teraz rozčuľuje. Bývalý hráč Manchestru United mal postrčiť Tellesa a to sa píska. Všetko nasvedčuje tomu, že do šatní pôjdeme za bezgólového stavu.
     
    45
    Ešte jeden pokus o center z hry, Fred ale nemal najmenšiu šancu vyskočiť vyššie proti urastenému obrancovi súpera.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Dve sekundy po uplynutí riadneho hracieho času odpískal hlavný rozhodca polčasovú prestávku. Vývoj duelu ovplyvnila nepremenená penalta Oyarzabala v 13. minúte po faule Jamesa na Gorosabela. Vzápätí sa k Isakovi nedostala lopta od hosťujúeho kapitána a potom to s Baskami šlo dolu vodou. Manchester prevzal iniciatívu, skórovať mohli Fernandes i James s Martialom, no Álex Remiro podržal svoj tím, respektíve ho zastúpilo brvno.

    Druhý polčas sa začne približne o 22:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedania v tíme Manchester United: z ihriska odišli Bruno Fernandes, Fred a Aaron Wan-Bissaka, prichádzajú Marcus Rashford, Axel Tuanzebe a Brandon Williams.

    Striedanie v tíme Real Sociedad San Sebastian: z ihriska odišli Mikel Oyarzabal, Alexander Isak a Andoni Gorosabel, prišli Ander Barrenetxea, Cristian Portugués a Jon Bautista.
     
    47
    Trojnásobné zmeny na oboch stranách. Výrazne sa nám to premiešalo. Uvidíme tak, čo nám prinesie zvyšných 45 minút odvety 16-finále Európskej ligy.
     
    48
    Marcus Rashford prevzal kapitánsku pásku a pri prvej strele z priameho kopu po faule na Martiala mohol otvoriť skóre. Štandardka z veľkej diaľky, Rashford to mieril k ľavej žrdi, Remiro sa pohol k pravej a mal tak veľké šťastie, že koncovka len o chlp minula jeho bránu!
    48. Marcus Rashford (MAN)
     
    49
    Brandon Williams so žltou kartou ani nie štyri minúty po svojom príchode.
     
    50
    Brvno označkoval po Fernandesovi aj Modibo Sagnan. Rovnaká brána a možno aj rovnaké miesto, domáci štandardku nedokázali upratať a tak mohol prísť trest. Nestalo sa tak, pokračujeme rohovým kopom po defenzívnom odkope Martiala.
     
    51
    Alex Telles s problémami po zrážke hlavou. Brazílčan si vyžiadal prerušenie hry. Až najbližšie minúty ukážu, či bude môcť pokračovať. Rohový kop hostia nevyužili.
     
    52
    Prv Greenwood zamestnal dobre mierenou strelou Remira, aby vzápätí Williams balansoval na hrane vylúčenia. Jeden z mnohých odchovancov Manchestru United si vyšliapol na Merina a takmer to oľutoval. Belgický arbiter s finálnym varovaním.
     
    54
    Za sebou teda máme úvod druhého dejstva. Šance od oboch tímov, pokračujeme ale za bezgólovej remízy.
     
    56
    Mason Greenwood rozbehnutý, gól však nie a nie prísť. Šikovný dribling na malom vápne cez dvoch súperov, ale koncovka šla len do bočnej siete.
     
    58
    Na zemi zostáva ležať Daniel James a je nutné aj ošetrenie. Na lavičke sa pripravuje na striedanie Amad Diallo.
     
    59
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Daniel James, prichádza Amad Diallo.
     
    60
    Bohužiaľ, vynútená zmena. Diallo sa ihneď zapojil do bránenia rohového kopu, ktorý Januzaj neposlal na hlavu spoluhráča.
     
    62
    Matić dnes výborný nielen v defenzíve, ale aj v útoku. Nábeh od Srba na prihrávku Rashforda a najstarší borec na domácej strane už hľadal Martiala na prednej žrdi. Je tu roh.
     
    63
    Po hodine hry tu máme otvárací zásah! AXEL TUANZEBE si nabehol na prudkú loptu od Rashforda a zaklincoval loptu do siete!

    Ale pozor, na zemi zostal ležať Jon Bautista, ktorého doslova vo vzduchu zostrelil Victor Lindelof, bude sa to skúmať.
    63. Axel Tuanzebe (MAN)
     
    65
    Tuanzebe už oslavoval svoj prvý seniorský gól za materský klub, avšak systém VAR ukazuje faul Lindelofa. Oprávnene. Bude z toho aj karta pre Švéda.
     
    65
    Žltú kartu dostáva Victor Lindelöf (Manchester United).
     
    66
    Striedanie v tíme Real Sociedad San Sebastian: z ihriska odchádza Adnan Januzaj, prichádza Martin Merquelanz.
     
    67
    Minimálny dotyk s loptou, ale Remiro vyráža Martialovu ranu pod brvno na roh! Ten sa ale zahrávať nebude, belgickí rozhodcovia si zákrok nevšimli.
     
    69
    Máme za sebou krušné minúty, opäť pred bránou Sociedadu. V tomto momente už na ihrisku nie je ani Januzaj, duel sa bude viac-menej len dohrávať.
     
    70
    Na deň presne pred piatimi rokmi debutoval v seniorskom mužstve Červených diablov Marcus Rashford. 23-ročný útočník odvtedy zaznamenal 85 klubových gólov v 253 stretnutiach. Prvé dva strelil hneď pri svojej premiére 25. februára 2016 v Európskej lige proti dánskemu Midtjyllandu.
     
    72
    Striedanie v tíme Real Sociedad San Sebastian: z ihriska odchádza Ander Guevara, prichádza Jon Guridi.
     
    73
    Dvadsať minút na zemi, Lindelof po desiatich minútach znovu s faulom na Bautistu. Tentoraz bez karty, ktorá by znamenala vylúčenie.
     
    74
    Do tretice súboj tejto dvojičky. Švéd znegoval hlavičku Bautistu na malom vápne na rohový kop.
     
    75
    Menší tlak je na konci. Jon Guridi to skúsil spoza šestnástky, Henderson sa nemusel najmenej obávať.
     
    76
    A ďalší roh Realu Sociedad... Len do náručia Deana Hendersona.
     
    76
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Mason Greenwood, prichádza Shola Shoretire.
     
    77
    Shola Shoretire je najmladším hráčom Manchestru United v európskych súťažiach. Vo 17 rokoch a 23 dňoch prekonal o 108 dní prekonal doterajšieho rekordmana Normana Whitesida.
     
    79
    Už dve minútky sa hrá na území Manchestru United. Baskovia držia loptu, nevedia sa však dostať na dostrel Hendersonovej brány.
     
    80
    Novinky z Leicestru! Slavia Praha vyhráva v 82. minúte na King Power Stadium 2:0! Je tak veľmi blízko k postupu do osemfinále, keďže doma s Angličanmi remizovala bez gólov.
     
    82
    Domáci ubránili siedmy roh, pričom sme vstúpili do záverečnej desaťminútovky. Jedinou otázkou zostáva, či dnes uvidíme gól.
     
    83
    Tuanzebe poslaný k zemi Merinom. Faul pred Hendersonom, voľný kop pre United.
     
    85
    Vôbec prvá strela na bránu v zápase od hostí. Postaral sa o ňu Martin Merquelanz z vyše dvadsiatich metrov. Domácemu brankárovi lopta vypadla, veľmi rýchlo ju ale dostal pod kontrolu.
     
    87
    Matić s ďalšou výzvou na skórovanie. Martial sa však nepresadil cez obranu a máme tu len odkop od brány Remira.
     
    88
    Nešťastne do tváre zasiahol Guridiho Shoretire. Nebolo to nič úmyselné, aj preto sa to obišlo bez karty.
     
    90
    Možno trochu zbytočné, ale nadstavujú sa štyri minúty – najmä vzhľadom na konzultáciu VAR-u pri neuznanom zásahu Tuanzebeho.
     
    90+2
    Manchester United s loptou na kopačkách, bude tu ešte pokus o gól?
     
    90+3
    Aihen Muñoz s nedovoleným zákrokom, ale žiadna nebezpečná štandardka nehrozí.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Real Sociedad siahal po možnej dráme, ale nepremenená penalta Oyarzabala z 13. minúty defacto pochovala nádeje Baskov na prípadný zvrat. Prvá strela na bránu Hendersona prišla až v 85. minúte a s tým sa bojovať proti štvorgólovému manku nedá.

    Manchester United na druhej strane neskóroval po príležitostiach Fernandesa, Martiala, Greenwooda či Rashforda, zásah Tuanzebeho bol po konzultácii so systémom VAR anulovaný.

    Červení diabli tak po výhre 4:0 vonku a domácej bezgólovej remíze postupujú do osemfinále Európskej ligy, Real Sociedad tu končí.
     
    Odo mňa je to pre túto chvíľu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera.

    Do čítania, priatelia! (22:55:52)

    Viktor Kalinács

    Góly:

    Karty:   40. Fred (MAN), 49. Williams (MAN), 65. Lindelöf (MAN)

    Nepremenená penalta: 13. Oyarzabal (RSC), mimo


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 4:5. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:12.
    Manchester United: D. Henderson – Wan-Bissaka (46. Williams), Bailly, Lindelöf, Telles – Fred (46. Tuanzebe), N. Matić – Greenwood (76. Shoretire), B. Fernandes (C) (46. Rashford), D. James (59. A. Diallo) – Martial.
    Náhradníci: de Gea, Grant, Bishop – Maguire, Rashford, A. Diallo, Shaw, Williams, Tuanzebe, Shoretire, Galbraith.

    Real Sociedad San Sebastian: Remiro – Gorosabel (46. Bautista), Zubeldia, Sagnan, Muñoz – Zubimendi, Guevara (72. Guridi), Merino – Januzaj (66. Merquelanz), Isak (46. Portugués), Oyarzabal (C) (46. Barrenetxea).
    Náhradníci: Marrero, Zeberio – Portugués, Guridi, Merquelanz, Monreal, Barrenetxea, Bautista, Roberto López, González.

    Rozhodca: Visser – Nijssen, Vanyzere (všetci Belgicko)

    Diváci: Bez divákov
    18.02.2021
    Sociedad - Manchester United 0:4

    Góly: 27. B. Fernandes, 57. B. Fernandes, 64. Rashford, 90. D. James

    Karty:   88. Le Normand (RSC) – 8. Wan-Bissaka (MAN)

    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 2:9. Střely mimo: 3:3. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 15:13.