Katar – Angola 30:25 (kon.) | Nemecko – Uruguaj 43:14 (kon.) | Španielsko – Brazília 29:29 (kon.)
Chorvátsko – Japonsko 29:29 (kon.) | Argentína – Kongo 28:22 (kon.) | Maďarsko – Kapverdy 34:27 (kon.)
Tunisko – Poľsko 28:30 (kon.) | Dánsko – Bahrajn 34:20 (kon.)
koniec
Španielsko
29:29 (16:13)
Brazília
cz Piatok 15.01.2021, 18:00 • New Capital Sports Hall, Káhira • Majstrovstvá sveta mužov • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný páteční večer všem příznivcům dobré házené! Mistrovství světa v Egyptě se rozjíždí na plné obrátky a ve zdánlivě jasně rozdané skupině B budeme svědky otevíracího zápasu celé skupiny. Proti sobě půjdou jeden z favoritů na medailové příčky, a to Španělsko, na druhé straně pak bude stát tradičně nepříjemná Brazílie, která již několikrát dokázala potrápit zvučná jména na házenkářské mapě.

    Jenže brazilské repre se nevyhnula pandemie koronaviru a tým se bude muset obejít bez své největší hvězdy, kterou je střeďák Thiagus Petrus, do Egypta neodletěl ani hlavní kouč Marcus „Tatá“ Oliveira. Španělsko by tak mělo být v tomto souboji jasným favoritem. Začátek zápasu je plánován na 18:00, příjemnou zábavu!
     
    BRAZÍLIE

    Brazílie je od roku 1995 stabilním účastníkem MS a až do roku 2011 hrála především prezidentský pohár o umístění v druhé šestnátce. Průlom přišel až s rokem 2013, ve Španělsku se totiž Brazilci dostali mezi poslední šestnáctku a 13. místo bylo tehdy jejich historickým maximem. To se povedlo překonat o šest let později, když odehrála Brazílie skvělý šampionát, nechala za sebou Rusko či Srbsko a z třetího místa postoupila do čtvrtfinálové skupiny.

    A parádní výkony pokračovaly, hned v prvním utkání zavřeli dost možná dveře do semifinále Chorvatům, jenže klíčový zápas se Španělskem nezvládli. A to tak, že prohráli 24:36. Ani výhra nad Islandem toho moc nezměnila, deváté místo však byl fantastický úspěch pro brazilskou házenou.
     
    ŠPANĚLSKO

    Španělsko je v současné době v absolutní evropské špičce, ale na titul ze světového šampionátu už sedm let čeká. Naposledy se tak stalo v roce 2013, kdy Španělé plně využili domácího prostředí, ve finále vypráskali Dánsko o 16 branek a pod úspěšným trenérem Valerem Riverou slavili zasloužený titul. Málokdo by si v tu chvíli pomyslel, že trenér Rivera podlehne tlaku katarských peněz a od reprezentace odejde...

    Od té doby mají výsledky na svěťáku sestupnou tendenci. Jako obhájci o dva roky později v Kataru skončili až na čtvrtém místě. I oni sami ale okusili rozdílný metr ve vzájemném zápase s domácí zemí, vzájemný špíl však vyhrát dokázali. Na posledních dvou šampionátech se brány uzavřely už ve čtvrtfinále, ve Francii podlehli těsně Chorvatsku o jednu branku, v Německu pak ve čtvrtfinálové skupině neporazili ani jednoho z favoritů a mezi poslední čtyřku se nedostali.
     
    -32
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: Pérez de Vargas, Corrales Rodal – Maqueda Peno, Fernández Pérez, Entrerríos Rodríguez, A. Dujshebaev, Sarmiento Melián, Solé Sala, Figueras Trejo, Cañellas Reixach, Morros de Argila, Gómez Abelló, Ariño, Guardiola Villaplana, Marchán Criado, D. Dujshebaev.

    Brazílie: M. F. dos Santos, Luan da Rosa, C. Almeida – H. Selicani Teixeira, J. P. Silva, de Toledo, R. Moraes Ferreira, Chiuffa, V. Teixeira, Patrianova, Dutra, Luciano Costa, Alves Ponciano, Inoue Langaro, Hackbarth, Cesar Rodrigues.

    Rozhodčí: Pavičević, Raznatović (oba MNE).
     
    -13
    Ještě jednou vám přeji krásný páteční večer při sledování házené! Zhruba za 13 minut začne první zápas skupiny B, za velkého favorita je bráno Španělsko, které v ani jednom z devíti vzájemných špílů neprohrálo. Nejblíže tomu však bylo v osmifinále MS čtyři roky zpátky, když Brazílie aktivní nátlakovou hrou držela 40 minut vedení, v neskutečně vyrovnaném závěru ale padla o jedinou branku.
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Utkání začíná, výhoz má brazilský tým. Skupina B tak byla oficiálně zahájena! (0:0)
    1
    Překřížení na levé spojce sice Brazílii nevyšlo, de Toledo to ale vzal nakonec na sebe a s proskokem na šesti metrech otevírá skóre dnešního zápasu! (0:1)
     
    2
    Alex Dujshebaev si vyběhl na střední spojku a z deseti metrů pálil na kasu Brazílie, brankář dos Santos ale trefil stranu a míč chytá! (0:1)
     
    2
    Raúl Entrerríos to chtěl po úspěšně ubráněném útoku soupeře vzít na sebe a jít do střelby za každou cenu, nakonec z toho byl jenom faul bránícího hráče. (0:1)
    3
    Technická chyba Španělů na levém křídle a Chiuffa dostal možnost úniku po pravém křídle, který využil a Brazílie vede v úvodu o dvě branky! (0:2)
     
    4
    Langaro šel v souboji s Entrerríosem k zemi a španělský špílmachr inkasuje hned dvě minuty za sražení brazilského hráče. Brazílie má navíc sedmičku! (0:2)
     
    4
    Jenže Chiuffa selhal! Pokoušel se propálit Peréze de Vargase mezi nohy, stálice Barcelony však tohle očekávala a sedmičku chytá! (0:2)
     
    4
    Po krátkých problémech s multifunkční kostkou nad hřištěm se může rozjet útok Španělska, které hraje v oslabení po vyloučení Entrerríose. (0:2)
     
    5
    Brazílie jede od první minuty velmi ostrý a agresivní styl obrany, Sarmineto nyní dostal dobrý záhlavec v obranném souboji a nařízena je devítka pro Španěly. (0:2)
     
    5
    Daniel Dujshebaev ale střelou ze země napálil jenom Luana da Rosu v brazilské brance! Zatím stále Španělé na branku čekají. (0:2)
    6
    Krásný odblok na pivotu a pro Langara se otevřel prostor na pravé spojce, který skončil střelou ze šesti metrů a přesnou trefou. Brazílie vede po šesti minutách hry už o tři branky! (0:3)
     
    6
    Tady to nemůže být jinak. Španělsko bere oddechový čas, absolutně totiž nezachytilo start zápasu a má o čem přemýšlet. (0:3)
     
    6
    Španělům neklapla dohrávka na pravé křídlo pro Soleho, technická ztráta vzešla v rychlý útok Brazílie, ani on ale nedopadl nějakým úspěchem. (0:3)
     
    7
    Langaro v momentě, kdy po odpískání útočného faulu šli Brazilci znovu vpřed, se tlačil rusákem do zakončení z levé spojky, ale trefuje jenom boční síť. Pískán byl však předešlý faul. (0:3)
     
    8
    Brazílie v pasivitě, Toledo se pokoušel jít přes dva obránce do zakončení, ale neúspěšně. Přihrávek už moc Brazílii nezbývá. (0:3)
    8
    Brazílie pokračuje v povedeném úvodu a vede už o čtyři branky! Aktivní Langaro opět zakončoval individuální akci, ani tentokrát nezaváhal. (0:4)
    9
    Nakonec se Španělé dočkali po osmi minutách hry! Daniel Dujshebaev po rychlé rozehrávce prošel až do zakončení ze šestky a prolomil tak nulu na brankovém kontě. (1:4)
     
    9
    A Daniel Dujshebaev mohl po hrubé technické chybě hned snížit na dvě branky, z čistého brejku ale poslal míč vysoko nad břevno! (1:4)
     
    10
    Po parádním zákroku Luana da Rosy Langaro letěl do otevřené obrany, ale z tutovky trefuje jenom tyčku branky Španělska. První desetiminutovka nabízí doslova královskou zábavu! (1:4)
     
    10
    Langaro se to snažil vzít v třetím útoku za sebou do vlastních ruk. Třikrát však napálil levou tyčku, stále tak máme stav 1:4. A nezměnil to ani Daniel Dujshebaev podstřelem ze střední spojky! (1:4)
     
    11
    Laciná chyba v jednoduché kombinační přihrávce a brejk musel hasit de Toledo tvrdým zákrokem na brankovišti vůči Entrerríosovi. Za zásah do obličeje to jsou dvě minuty. (1:4)
     
    12
    Álex Dujshebaev byl sevřen při zakončení hned dvěma hráči, pro Španělsko je to první sedmička v tomto zápase! (1:4)
    12
    Solé zakončoval technickou střelou přes prsty a dos Santos už nedokázal míč ztlumit. (2:4)
    13
    Teixeira využil volného prostoru po navázání obrany a úspěšným zakončením ze šestky stále drží Brazílii v tříbrankovém náskoku. (2:5)
     
    14
    da Rosa fantasticky vychytal Solého, který šel do náskoku z pravého křídla. Jeho zakončení na delší tyč brazilský brankář skvěle vykopl nohou! (2:5)
     
    14
    A když jenom pár chvil poté starší z bratrů Dujshebaevových napálil jenom tyčku, za stavu 5:2 jde Brazílie do útoku. (2:5)
    14
    Moraes se na pivotu dobře nabídl a po získání přihrávky technickým přehozem nedal šanci Perez de Vargasovi. (2:6)
    15
    Figueras si zaběhl jako falešný pivot a po přihrávce ze střední spojky stahuje na tři branky. (3:6)
    15
    Poměrně zbytečná ztráta Brazílie rezultuje ve čtvrtý gól Španělska. Entrerríos se protáhl na pravé spojce až do zakončení a rázem to pro Španěly vypadá o něco lépe! (4:6)
     
    16
    Chiuffa nezakončil přes dobře vybíhajícího Perez de Vargase, který mu zmenšil úhel a pravý křídelník Brazílie tak druhou branku nevsítil! (4:6)
    16
    Entrerríos to vzal ze střední spojky na sebe a prostřelil da Rosu. Španělsko už je na kontakt, třígólová série stahuje ztrátu Španělů na jednu branku! (5:6)
     
    17
    Alex Dujshebaev si došel po souboji s Teixeirou pro sedmičku, dokáží Španělé srovnat? (5:6)
    17
    Solé tentokrát již spolehlivě proměnil, po 17 minutách hry tak máme poprvé srovnáno! (6:6)
    18
    Rodrigues ve výskoku někde na deseti metrech přeskočil bloky a střelou pod víko vrací Brazílii vedení. (6:7)
     
    18
    Entrerríos se snaží tvořit hru, tentokrát ale byl až moc aktivní a dopustil se na levé spojce útočného faulu, konkrétně pak průrazu! (6:7)
    19
    Silvovi nevyšlo podruhé v řadě zakončení z levého křídla a Pérez de Vargas mohl poslat dopředu Solého, který srovnává a nutí Brazilce vzít timeout! (7:7)
    19
    Vysunutá obrana dělala Brazílii problémy, nakonec to ale zahráli přes pivota a Moraes se po těžkém osobním souboji dostal do zakončení, ve kterém neselhal. (7:8)
    20
    Oklepnutím se zbavil Dujshebaev obránce a rázem byl sám na brankovišti. S nabídnutou šancí naložil spolehlivě, stav je i tak nadále vyrovnaný. (8:8)
    20
    Moraes měl útočný faul na brankovišti a Španělé jdou poprvé do vedení! Smrtící kontr předvedl opět Solé, který z pravého křídla nedal žádnou šanci da Rosovi! (9:8)
    21
    Rodrigues udělal jednoduchou kličku z pravé spojky a přísnou střelou na hlavu propálil Pérez de Vargase! (9:9)
     
    21
    Patrianova mohl poslat svůj tým do opětovného vedení, v samostatném úniku ale nechal vyniknout fantastického Péreze de Vargase ve španělské kase! (9:9)
     
    22
    Dutra se dopustil špatného střídání, za což dostává dvě minuty. Zbytečné vyloučení na brazilské straně. (9:9)
    22
    Maqueda v prvním útoku přesilovky neselhal, rusákem došel na šestku a zvolil přímé zakončení do vinglu. (10:9)
    23
    Hned je na španělské straně lépe, Maqueda se totiž dostal skrz obranu na šestku do zakončení, které neodmítl. Španělsko vede o dvě branky! (11:9)
    23
    Rodrigues svižným pohybem zbavil obranu možnosti jej legálně chytit, tudíž z toho byla velmi dobrá příležitost, která i brankou skončila. (11:10)
     
    24
    Přihrávka na Moraese do pivota byla až moc tlačená, také tam došlo k technické chybě, tím pádem i ztrátě míče na brazilské straně. (11:10)
     
    25
    Kroky na španělské straně, stále se tak držíme ve velmi vyrovnaném skóre. Brazílie se může tímto útokem po čtyřech minutách opět dotáhnout. (11:10)
     
    25
    Figueras chtěl využít rychlého brejku, dobře se ale vrátil Patrianova, který útok zastavil a Španělé musí přejít do postupného. (11:10)
    26
    Cañellas po překřížení šel do silového souboje, který dotáhl i do gólového konce. Španělsko tak utíká opět na dvě branky. (12:10)
    26
    Teixeira využil dobré práce Langara, dal mu dobrou nahazovačku do brankoviště a Teixeira může slavit druhou branku. (12:11)
    27
    Sarmiento spíše odhodil míč z nouze na pravé spojce, balon však propadl za záda da Rosy! Nešťastný gól pro Brazílii. (13:11)
    28
    Rodrigues zakončoval postavenou devítku přímo proti brance a v takové pozici, jaké byl, se zkrátka nemýlil. (13:12)
    28
    Maqueda nešel do střelby, dohrál naopak do pivota na Figuerase, jehož zakončení bylo zcela bezchybné. (14:12)
     
    29
    Rodriguesův podstřel dobře vykryl Pérez de Vargas a Španělé mohou na konci poločasu utéct už na tři branky. (14:12)
    29
    A to se také děje, Cañellasův podstřel nebyl pro da Rosu moc chytatelný! (15:12)
    30
    Langaro opět stál u útočné akce, kterou si nakonec i sám neomylně zakončil. Brazílie ještě stahuje. (15:13)
    30
    Ariño 30 sekund před koncem využil téměř spojkového úhlu na levém křídle a křídelník Barcelony se v tomto případě nemýlil! (16:13)
     
    30
    Pár sekund před koncem pak šli Španělé ještě do brejku, který ale vzhledem k siréně nestihli dotáhnout do gólového konce! (16:13)
     
    30
    První poločas skončil. (16:13)
     
    Zábavný první poločas nabídl dynamickou a rychlou házenou s 29 brankami za 30 minut. Brazílie zaskočila favorita duelu nátlakovou hrou, po úvodních sedmi minutách vedla už 4:0 a Španělé se dostávali do hry jenom velmi těžko.

    Jenže Brazílie neustála vedení hlavně psychicky. Upustila od své hry, začala tvořit technické chyby a zmatkovat v útoku, což Španělé trestali zejména z brejkových situací, kde byli bezchybní. Poprvé šli do vedení Španělé 10 minut před koncem poločasu (9:8) a nakonec se díky povedenému závěru dostali do přijatelného tříbrankového vedení, na kterém se dá stavět.
     
    31
    Začal druhý poločas. (16:13)
     
    31
    Začíná druhý poločas, tady mají výhoz španělští hráči, kteří mají tříbrankové vedení v zádech. (16:13)
    31
    Prodloužení kombinace až na levé křídlo vyneslo Španělsku další branku, Fernández měl velmi dobrý úhel a dotáhl ho jej až do branky. (17:13)
    32
    Moraes si zpracoval míč na pivotu zády k brance a přepadával do brankoviště, nakonec ale neskutečnou bombou naslepo vymetl vingl! (17:14)
    33
    Cañellas dostal hodně prostoru, brazilská obrana mu moc nevěnovala prostor a byla překvapena, když Cañellas prostřelil brankáře Brazílie na bližší tyči. (18:14)
    33
    Hackbarth první útok v zápase dotáhl do konce, šel na pravém křídle do zakončení, které mu vyšlo dobře. (18:15)
    34
    Cañellas šel do střelby po kříži přes trojblok a trefil přesně křížem protější vingl! Bývalý spoluhráč Filipa Jichy a veterán španělské repre tak stále má co nabídnout! (19:15)
    34
    Moraes tentokrát už lépe viděl branku v zakončení z pivota, měl to tak i snazší a jeho střela skončila až v síti. (19:16)
    35
    Sarmiento se natlačil za obranu a dostal od Cañellase nahazovačku, kterou zužitkoval. Tahle házená zatím zkrátka baví! (20:16)
     
    36
    Brazílie začíná mírně herně ztrácet. Španělsko dostalo na míč herní jistotu a začíná to pomalu vypadat lehce jednoznačně. (20:16)
    36
    Maqueda netrefil z těžké pozice branku a Brazílie se pokoušela o kontr. Jenže Langaro nepřihrál vůbec dobře a Guardiola měl před sebou možnost odvety, která se mu povedla. (21:16)
    37
    Langaro šel do zakončení na hraně kroků, jeho střelu však lapil Pérez de Vargas. Tak vznikl další brejk, Španělsko vede už o šest branek a začíná to být jednoznačné! (22:16)
     
    37
    Podle očekávání bere Brazílie oddechový čas na uklidnění týmu. (22:16)
     
    38
    Langaro neměl komu na zhuštěném středu nahrát, Brazilci se v postupném útoku celkem trápí. (22:16)
    38
    Nakonec to na sebe vzal de Toledo a střelou na bližší tyč propálil Pérez de Vargase. (22:17)
    39
    Technické chyby jsou na obou stranách, trestá je však jenom Španělsko. Maqueda vyslal z vhazování do trháku Fernándeze, který pohodlně zakončil. (23:17)
    39
    de Toledo se napřáhl na pravé spojce a střela z kroku na devíti metrech končí pod břevnem španělské branky! (23:18)
    40
    Jenže v momentě, kdy budou Brazilci do obrany vyklusávat, branek z rychlých přechodů budou dostávat hodně. Jako například nyní, Fernández prolétl obranou až do zakončení a nemýlil se. (24:18)
    40
    Toledo zadovkou v souboji pustil míč na Teixeiru, jehož střela na delší tyč skončila v brance. (24:19)
     
    41
    Maqueda šel zřejmě s kroky do střelby z dálky, míč ale končí jenom na ochranné síti před jednou z tribun zbrusu nové haly. (24:19)
     
    42
    Langaro si zkoušel připomenout staré dobré časy z první půle, jenže napálil jenom levou tyč branky Španělska! (24:19)
     
    42
    Figueras šel do koncovky na pivotu, tentokrát ale předvedl skvělý zákrok da Rosa v brazilské brance! (24:19)
    43
    Tentokrát se to již Langarovi povedlo, střeleckou ruku utáhl tak, že zápěstím švihl míč k tyči, kam se Pérez de Vargas už nedostal. (24:20)
     
    44
    Sarmiento už nedohrál akci do pivota, obrana Brazílie se v posledních minutách zvedla. Bude to ještě stačit na drama? (24:20)
     
    44
    Po rychlé výměně míče jsou na tahu Brazilci, kteří mají k dispozici útok. Mohou se dotáhnout na tři branky. (24:20)
     
    45
    Morros zezadu za krk chytal pronikajícího de Toleda a dostává dvě minuty, Brazílie pak sedmičku! (24:20)
    45
    Hackbarth sedmičku proměnil, jsme tak na stejné ztrátě, co na konci první půle. Brazílie cítí, že by s tím ještě něco šlo udělat! (24:21)
     
    45
    Moraes pustil do zakončení Figuerase. Jenže ten nedává, trefuje z úhlu jenom boční síť! (24:21)
     
    46
    Moraes odmítl další snížení! Zůstal viset zcela sám na pivotu a ze šestky trefuje jenom nohu Pérez de Vargase! (24:21)
    47
    Langaro se dostal do gólového zakončení i přes tvrdý zákrok Joana Cañellase. Zřejmě se bude ještě vylučovat! (24:22)
     
    47
    Je tomu skutečně tak, za tvrdý zákrok dostává Joan Cañellas dvouminutový trest. Brazílie má 25 sekund 6 na 4, ale zahajuje v obraně. (24:22)
     
    47
    Oddechový čas pro Španělsko. To může zápas ještě klidně ztratit. (24:22)
     
    47
    Aitor Ariño mohl dát Španělům větší náskok, jeho průnik se zakončením z levého křídla končí jenom na brankáři Brazílie! (24:22)
    47
    Hackbarth tohle trestá z nařízené sedmičky, Brazilci se hecují a ztrácí na Španělsko už jenom jeden gól! (24:23)
    48
    Maqueda se na sílu protlačil rusákem z osmi metrů až na šestku a nakonec zavěsil pod víko brazilské klece. (25:23)
     
    48
    Hackbarth mohl ihned rychle reagovat, jenže z pravého křídla tentokrát vůbec netrefil branku! Tady to možná může být jeden z klíčových momentů zápasu. (25:23)
     
    49
    Ponciano stáhl za dres Figuerase a dostává dvě minuty jako třetí brazilský plejer v zápase. (25:23)
     
    49
    Entrerríos to vzal na sebe, šel do rychlé kličky, kterou Moraes hasil zbytečním strčením do zakončujícího hráče. Dvě minuty pro pivota Brazílie, skoro minuta a půl 6 na 4 pro Španělsko a sedmička k tomu! (25:23)
    50
    Gómez následně nařízenou sedmičku proměnil bez nervů a vypadá to, že Španělé si berou pomalu vedení zpět. (26:23)
     
    50
    Daniel Dujshebaev zezadu tahal za dres Langara při oslabení 4 na 6. Mladší z bratrů dostává dvojku a hodně oslabuje španělskou repre v tažení za body! (26:23)
    51
    Langaro doletěl přes Maquedu až do čistého náskoku ze šestky, ještě si s ním vyměnil pár slov a je to zase o dvě! (26:24)
     
    51
    Ángel Fernández Pérez se to snažil strhnout zpět na stranu Španělů, ale z výhozu přímo trefil jenom da Rosu, který se vracel do branky! (26:24)
    52
    Krásný přehoz mezi křídly, Hackbarth v těžké pozici ze vzduchu vzal míč a zametl jej do opuštěné branky! (26:25)
     
    52
    Figueras na pivotu sice dal branku, ale dopustil se přešlapu! Brazílie může sedm minut před koncem vyrovnat! (26:25)
     
    53
    Dutraova sražená střela rezultuje ve vhazování Brazílie, ta tak bude pokračovat nadále v útoku. (26:25)
    53
    K Moraesovi se nakonec míč dostal, na brankovišti to byla rychlá otočka a Brazilci po delší době srovnávají! (26:26)
     
    54
    Entrerríos tlačil přihrávku do sbíhajícího pivota, byl ale faulován. Španělé jsou již v pasivní hře. (26:26)
     
    55
    Álex Dujshebaev z pravé spojky v pasivitě přestřelil branku a Brazílie může jít na hraně úplného závěru do důležitého vedení! (26:26)
     
    56
    Moraes dostal od Langara přihrávku zpátky na pivota, tentokrát ale předvádí skvělý zákrok Gonzalo Pérez de Vargas! (26:26)
     
    56
    Rodrigues se dopustil faulu na Entreríose a rozhodčí jsou nekompromisní, posílají brazilského obranáře na dvě minuty ven! (26:26)
    57
    Teď to již Dujshebaevovi vyšlo, vybral dobrý prostor k tyči po ruce a Španělé jsou opět v důležitém vedení! (27:26)
     
    57
    Moraes sice dosáhl branky, ta ale není uznána kvůli přešlapu! Rozhodčí se však vrací k předešlému faulu a je z toho nakonec sedmička! (27:26)
    57
    Hackbarth bez nervů propálil Pérez de Vargase mezi nohama a závěr bude ještě velké drama. (27:27)
    58
    Alex Dujshebaev se nabudil, opět šel do střelby z devíti metrů a klepákem se potřetí prosadil! (28:27)
    58
    Rodrigues po vyloučení naskočil do útoku, okamžitě si udělal prostor kličkou a dalekonosnou střelou zase ustanovuje remízový stav! (28:28)
     
    59
    Rodrigues zezadu stáhl za dres vyskakujícího Entrerríose, dostává minutu a půl před koncem další dvojku, až do konce zápasu tak bude Brazílie v oslabení! (28:28)
     
    59
    Alex Dujshebaev chtěl zakončit další útok v řadě, jenže napálil opět prostory kdesi nad! (28:28)
     
    60
    55 sekund před koncem bere Brazílie oddechový čas, bude hrát zajisté bez brankáře vzadu! (28:28)
    60
    Moraes využil odraženého míče po nouzové střele Patrianovy z pasivní hry! Pérez de Vargas míč vyrazil, jenže právě na pivota Moraese a 24 sekund před koncem právě tento hráč Veszprému posílá Brazílii do možná rozhodujícího vedení! (28:29)
     
    60
    21 sekund před koncem bere oddechový čas i Španělsko. To musí tento útok proměnit. (28:29)
    60
    Entrerríos sedm sekund před koncem využil velmi dobré kombinace na střední spojce a ze šestky zachraňuje Španělsku alespoň jeden bod v tomto zápase! (29:29)
     
    60
    Byla z toho ještě jedna devítka po čase, Langaro měl ale hodně těžkou pozici a konečný stav 29:29 tak zůstává v kronikách! (29:29)
     
    Konec zápasu. (29:29)
     
    Hned první zápas ve skupině B nabídl naprosto fantastickou házenou a bylo to drama až do posledních sekund! Přitom to minimálně prvních 12 minut druhé půle nevypadalo, Španělé si povedenými akcemi tvořili postupně náskok, který ve 42. minutě už činil pět branek (24:19). V tu chvíli to bylo jasně rozdané, Brazílie se trápila v postupném útoku, stejně tak jako v obraně.

    Posledních 15 minut se ale začaly karty otáčet. Brazílie ukázala neskutečné emoce a bojovnost, i bez největší hvězdy dos Santose nic nevypustila a náskok postupně stahovala, až v 53. minutě bylo srovnáno (26:26). Od té doby mohl rozhodnout každý útok a Brazilci navíc museli hrát úplný závěr v oslabení. Ale Moraes poslal 24 sekund před koncem svůj tým do vedení, Španělsko pak muselo hrát vabank. Ten vyšel sedm sekund před koncem a remíza 29:29 je v kontextu zápasu zasloužená pro oba týmy.
     
    Bod se může Brazílii hodit, navíc jejich herní projev byl na vysoké úrovni. Zejména po týmové a bojovné stránce nebylo co vytknout, Brazílie ukázala ohromnou sílu i v momentě, kdy ztrácela pět branek. Rázem jsou tak Brazilci prakticky ve velmi výhodné pozici pro další postup, který je pro ně i cílem.

    Španělsko naopak ukázalo, že rozjezdy do šampionátů mu moc nejdou, z jednoho zápasu však závěry dělat nelze. Stejně tak, jako ukázalo, že má skutečně skvělou sestavu, tak i ukázalo, že proti obětavému soupeři, jako byla dnes Brazílie, to bude mít velmi těžké.
     
    Španělsko – Brazílie 29:29 (16:13)
    Nejvíce branek: Fernández Pérez 4, Solé Sala 4/2, Cañellas Reixach 4 – Moraes Ferreira 6, Inoue Langaro 6, Hackbarth 5/3. Rozhodčí: Pavičević, Raznatović (oba MNE). Sedmimetrové hody: 3/3 – 4/3. Vyloučení: 4:6.
     
    Pohledem na statistiky se s vámi loučím. Přeji vám pohodový víkend a budu se těšit napočtenou u házené už v neděli od 18:00 u zápasu Kapverdy – Německo. Carpe diem! (19:47:01)

    Tomáš Kalas

    Španielsko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    12 B R. Corrales Rodal 0/0 0 0
    1 B G. Perez de Vargas 0/0 0 0
    29 LK A. Ariño 1/0 0 0
    21 LS J. Cañellas 4/0 0 1
    10 PS Á. Dujshebaev 3/0 0 0
    59 LS D. Dujshebaev 1/0 0 1
    9 SS R. Entrerríos Rodríguez 3/0 0 1
    6 LK Á. Fernández Pérez 4/0 0 0
    17 P A. Figueras Trejo 2/0 0 0
    28 PK A. Gómez Abelló 1/1 0 0
    30 P G. Guardiola Villaplana 1/0 0 0
    5 PS J. Maqueda Peno 3/0 0 0
    52 P R. Marchan 0/0 0 0
    24 LS V. Morros de Argila 0/0 0 1
    11 SS D. Sarmiento Melián 2/0 0 0
    14 PK F. Solé Sala 4/2 0 0
    Celkom 29/3 0 0 4 0
    Brazília
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    89 B C. Almeida 0/0 0 0
    16 B R. da Rosa 0/0 0 0
    1 B M. dos Santos 0/0 0 0
    4 SS J. da Silva 0/0 0 0
    33 SS L. Dutra 0/0 0 1
    77 PK R. Hackbarth 5/3 0 0
    19 PK F. Chiuffa 1/0 1 0
    37 LS H. Langaro 6/0 0 0
    34 LS J. Luciano Costa 0/0 0 0
    13 P R. Moraes Ferreira 6/0 0 1
    30 LS A. Patrianova 0/0 0 0
    35 LS T. Ponciano 0/0 0 1
    95 PS G. Rodrigues 5/0 0 2
    2 SS H. Selicani Teixeira 3/0 0 0
    25 P V. Teixeira 0/0 0 0
    10 PS J. Toledo 3/0 0 1
    Celkom 29/3 1 0 6 0
    Rozhodca: Pavičević, Raznatović (oba MNE)