Nemecko – Kanada 2:16 (kon.) | USA – Rakúsko 11:0 (kon.) | Fínsko – Švajčiarsko 4:1 (kon.)
koniec
Fínsko
4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Švajčiarsko
Nedeľa 27.12.2020, 20:05 • Rogers Place, Edmonton • Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Skupina A
Partner:
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:33:53)
     
    Švajčiari na začiatku tretej tretiny stále cítili šancu na vyrovnanie a mali i možnosti na to, aby sa im to podarilo, tie však premeniť nedokázali. Fíni následne definitívne rozhodli tento zápas v presilovkách, v ktorých strelili tri zo svojich štyroch gólov a oba góly v tejto tretine, ktoré strelili Aku Räty a Kasper Simontaival, padli práve v početnej výhode. Až na niektoré pasáže na začiatku prvého a tretieho dejstva sa drvivá väčšina zápasu odohrávala vo švajčiarskej tretine a len skvelý výkon brankára Fattona a nepresná koncovka Fínov, ktorí okrem štyroch gólov trafili ešte trikrát konštrukciu švajčiarskej bránky, uchránili Švajčiarov od výraznejšej prehry. Výhra Fínska sa tak dá považovať za úplne zaslúženú.

    Fíni teda zvládli i svoj druhý zápas na turnaji a majú na svojom konte plný počet 6 bodov. Švajčiari naopak po prehre so Slovenskom znovu nezískali ani bod a v zápase s Nemeckom budú zrejme hrať o to, aby sa pre nich turnaj neskončil už základnou skupinou. Fínov ešte čaká Slovensko a Kanada, Švajčiari budú hrať s Kanadou a Nemeckom.

    Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 18:2 (43:14)
     
    Najlepší hráči zápasu:

    Fínsko: Juuso Pärssinen
    Švajčiarsko: Ray Fust
     
    Koniec zápasu.
     
    59:50
    Zápas končí symbolicky tam, kde sa odohrávala jeho väčšina – Fíni si prihrávajú puk vo švajčiarskej tretine, kde už len čakajú na záver zápasu.
     
    59:32
    Fíni už sa s rozohrávkou ani nezdržujú. Viro hneď po zisku puku nahodil hrací predmet na zadný mantinel, kde ho dokorčuľovali jeho spoluhráči.
     
    59:03
    Helvéti majú puk na hokejkách, Fíni ale majú ich útoky viac-menej pod kontrolou a zachytávajú ich už v strednom pásme.
     
    58:30
    Švajčiari sa dostali do útočného pásma a po prihrávke spoza bránky strieľal od modrej Fiedler. Puk neprešiel cez skrumáž pred fínskou bránkou na brankára Taponena.
     
    58:02
    Nikkanenovu strelu z ľavého kruhu vyrazil brankár Fatton do rohu vlastnej tretiny. Tam sa puku zmocnili jeho spoluhráči, ktorí sa ešte snažia aspoň o zníženie skóre.
     
    57:30
    Fíni sa výrazne priblížili k trom bodom, vo svojej aktivite ale ešte nepoľavujú. Naďalej tak vysoko napádajú rozohrávajúcich švajčiarskych obrancov.
    56:49 Kasper Simontaival (FIN) - 4:1
     
    56:49
    Fínsko dalo gól!
    Fíni po krásnej kombinácii využívajú ďalšiu presilovku! Lundell posunul z pravého kruhu puk na Hirvonena, ktorý stál pred brankárom Fattonom. Hirvonen ho hneď z prvej prihral medzi kruhy na KASPERA SIMONTAIVALA, ktorý rovnako z prvej namieril presne k pravej žŕdke. Asistencie: Roni Hirvonen, Anton Lundell.
     
    56:29
    K strele sa ale Fíni nedostali, prihrávku na ľavé krídlo na Lamberta totiž vystihol Dähler. Práve on potom zaviezol puk až do fínskej tretiny, kde ho i niekoľko sekúnd podržal.
     
    56:02
    Pärssinen ho zaviezol do útočnej tretiny, kde obkrúžil celé pásmo a potom ho posunul na spoluhráčov. Švajčiari sú rozostavení do obranného štvorca.
     
    55:32
    Švajčiari vyhrali vhadzovanie vo vlastnej tretine a vyhodili puk do fínskeho pásma.
     
    55:13
    Vylúčenie v tíme Švajčiarsko (Ray Fust – 2 min., nedovolené bránenie brankárovi).
     
    55:04
    Fust vystihol rozohrávku Fínska a dostal sa do samostatného úniku. Puk si posunul na forhendový blafák do ľavej strany, bránku Taponena však minul.
     
    54:36
    Švajčiari sa teraz sami nepresnými prihrávkami vyhnali z fínskeho pásma a severania ich opäť výborným napádaním držia v strednej tretine klziska.

    Michal Sadlek

    Góly a asistencie: 5. Lundell (Simontaival), 25. Pärssinen (Niemelä, Lambert), 51. Aku Räty (Lambert, Niemelä), 57. Simontaival (Hirvonen, Lundell) – 4. Biasca (Fust, Allenspach)


    Fínsko: Taponen (Piiroinen) – Hatakka (A), Heinola, Kokkonen (A), Puutio, Viro, Niemelä, Rafkin – Hirvonen, Lundell (C), Simontaival – Järventie, Pärssinen, Lambert – Pyyhtiä, Nikkanen, Aku Räty – Puhakka, Helenius, Petman – Mäntykivi.
    Švajčiarsko: Fatton (Patenaude) – Chanton, Baragano (A), Meier, Fiedler, Guggenheim, Delémont, Pezzullo (A), Vouardoux – Knak (C), Canonica, Fust – Biasca, Allenspach, Hofer – Marchand, Schläpfer, Bottini – Dähler, Derungs, Jobin.

    Rozhodca: Garon, Maille – Harris, O'Quinn (CAN)