Zvolen – B. Bystrica 4:1 (kon.) | Michalovce – HC Slovan 4:1 (kon.) | Miškovec – Trenčín 0:0 (odl.)
Detva – Lipt. Mikuláš 5:3 (kon.) | Poprad – Nitra 2:3 (kon.)
koniec
HK Poprad
2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
HK Nitra
Piatok 02.10.2020, 19:00 • Zimný štadión mesta Poprad • Tipos Extraliga (SR) • 1. kolo
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Prajem vám príjemný piatkový večer a vítam vás pri sledovaní on-line prenosu z úvodného kola nového ročníka Tipos Extraligy, v ktorom sa odohrá aj stretnutie medzi HK Poprad a HK Nitra. Duel sa začne o 19:00 a jeho priebehom vás bude sprevádzať Lukáš R. Ovšonka.

    Popradskí hokejisti mali sľubne rozbehnutú minulú sezónu. Po základnej časti figurovali Podtatranci na 4. mieste a dostali sa do skupiny víťazov, kde napokon obsadili 4. miesto, ale sezóna 2019/20 sa kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu skončila predčasne. Príprava na novú sezónu 2020/21 bola pre kamzíkov vcelku úspešná. Popradčania ovládli domáci turnaj o Tatranský pohár a v Kaufland Tipsport Cup-e postúpili už do semifinále. Celkový súhrn doterajších 12 zápasov od 20. augusta činí: 10 víťazstiev (z toho 8 v riadnom hracom čase), 1 remíza a 1 prehra. Práve posledný prípravný zápas pred novou sezónou sa skončil remízou 3:3 na ľade Detvy. Stretnutie sa nepredlžovalo, keďže Poprad v prvom zápase zdolal Detvu 4:0 a s celkovým skóre 7:3 teda postúpil do semifinále.

    Majstri našej najvyššej hokejovej súťaže zo sezóny 2015/16 nepredviedli v minulej predčasne skončenej extraligovej sezóne veľmi presvedčivé výkony. Po základnej časti Nitra figurovala až na 8. pozícii a putovala teda v nadstavbe do skupiny porazených. V skupine porazených si však Nitra celkovú ôsmu priečku podržala pred deviatym DVTK, ktorý mal rovnaký počet bodov. Nitra v príprave na sezónu 2020/21 odohrala deväť prípravných stretnutí, vrátane tých z Kaufland Cup-u. Celkovo si pripísala 6 výhier a tri prehry. V Kaufland Cup-e bola Nitra rovnako úspešná ako Poprad, vďaka štvrťfinálovej výhre 6:3 a prehre 2:0 sa s celkovým skóre 6:5 prebojovala cez Trenčín do semifinále.

    Posledný vzájomný zápas Popradu a Nitry bol zaznamenaný 16. februára 2020. Na ľade pod Tatrami sa vtedy zrodilo víťazstvo domácich 7:5.
     
    Úvodné zostavy:

    HK Poprad: Vošvrda (Rychlík) – Drgoň, Brejčák, Ulrych, Dalhuisen, Hudec, Erving, Kramár – Svitana, Skokan, Haščák – Vandas, Preisinger, Handlovský – Matúš Paločko, Zagrapan, Bjalončík – Mešár, Lušňák, Matej Paločko – Šotek

    HK Nitra: Cowley (Nagy) – Mezei, Cardwell, Švarný, Nemec, Pupák, Bodák, Vitaloš, Pätoprstý – Tvrdoň, Slovák, Hrnka – Kollár, Šťastný, Lantoši – Holešinský, Dauda, Žitný – Čaládi, Šiška, Minárik

    Rozhodca: Tvrdoň, Baluška – Synek, Stanzel.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:46
    Nitrania nahodili puk do útočného pásma, dlho tam však nepobudli a Popradčanom sa podarilo získať puk na hokejky.
     
    01:51
    V zaujímavej pozícii sa ocitol pred bránkou Adam Dauda. Nakorčuľoval si do voľného priestoru, v poslednej chvíli však o puk prišiel.
     
    02:12
    Na opačnej strane sme videli strelu Hudeca, ktorá bola zblokovaná. Puk sa ešte ocitol na hokejke Bjalončíka, ktorý zakončoval zblízka, mieril však iba do Cowleyho.
     
    02:36
    Nitrania sa uvoľnili spod mierneho popradského tlaku. Pupák vykorčuľoval preč z obranného pásma, nahadzoval do útočnej tretiny a odišiel striedať.
     
    03:24
    Matej Paločko krížnou prihrávkou hľadal na ľavom kruhu Dávida Skokana. Bol to však pridlhý puk, ktorý sa nedostal na Skokanovu hokejku.
     
    03:44
    Po vyhratom buly v strednom pásme si nakorčuľoval s pukom dopredu Marek Tvrdoň. Zakončoval z ľavého kruhu, jeho pokus Vošvrda vyrazil.
     
    04:48
    Po nitrianskej nevydarenej akcii smerovali do protiútoku vo dvojici domáci. Vandasova krížna prihrávka však na Handlovského hokejku nedorazila.
     
    05:21
    Nitra dala gól!
    Nitrania sa dostávajú do vedenia v stretnutí. Hostia vyrazili do zaujímavého protiútoku, z ktorého priamo neprofitovali. Lantoši strieľal spomedzi kruhov, Vošvrda vyrážal. Puku sa nezmocnil najprv nik, potom si ho našiel ANDREJ KOLLÁR a zblízka chladnokrvne zakončil.
    Asistencie: Šimon Nemec, Róbert Lantoši.
     
    06:06
    A Nitrania si vytvorili ďalšiu zaujímavú možnosť. Šiška korčuľoval po ľavom krídle a prihrávkou pred bránu našiel Erika Čaládiho, ktorý zakončil zblízka, mieril to však len do betónov Vošvrdu.
     
    06:45
    Od modrej čiary dokázal po prihrávke páliť Vitaloš. Vošvrda mal dobrý výhľad a dokázal betónom vyrážať.
     
    07:13
    Marek Hudec sa uvoľnil do streleckej pozície z ľavého kruhu. Strela letela na zadný mantinel, puk sa odrazil k Haščákovi, no tomu zablokoval zakončenie Cardwell.
     
    07:56
    V strednom pásme sa ujal puku Lantošiho, nehrnul sa však unáhlene dopredu a radšej posúval na obrancov.
     
    08:15
    Nitrania v zápase vedú a majú k dispozícii presilovku. Lukáš Handlovský dostáva dve minúty za seknutie.
     
    08:34
    Popradčania v oslabení vyrazili dopredu. Zagrapan sa dostal medzi kruhy, tam prenechal Brejčákovi, ktorý zakončoval bekhendom a Evan Cowley musel zasiahnuť.
     
    09:08
    Nitrania sa pokúsili získať pásmo. Tvrdoňovu krížnu prihrávku Slovák nezachytil. Od modrej prišla strela z hokejky Cardwella, ktorá bola zblokovaná a domáci dokázali puk dostať preč z pásma.
     
    10:00
    Bodák sa dostal k delovke od modrej, tá mierila na zadný mantinel. Puku sa ujal Lantoši, ktorý servíroval pred bránkovisko Šťastnému, no ten už nedokázal z prvej zakončiť.
     
    10:24
    Vylúčený Handlovský už naskočil na ľadovú plochu a hostia teda nevyužili prvú ponúknutú presilovku v zápase.
     
    10:53
    Poprad dal gól!
    Kamzíci po hre v oslabení vyrovnávajú. Brejčákova strela od modrej čiary bola tečovaná, Cowley ju však dokázal vyraziť. Medzi kruhmi sa k puku dostal FILIP MEŠÁR, ktorý tvrdou strelou k žrdi prekonal Cowleyho a pripísal si premiérový zásah v našej najvyššej súťaži.
    Asistencie: Matej Paločko, Patrik Lušňák.
     
    12:02
    Ulrych zachytil nahodený puk za bránkou. Popradskí hráči striedali a na ľad smerujú aj čerstvé sily nitrianskeho mužstva.
     
    13:04
    Tvrdoň manévroval s pukom v útočnom pásme, no nemal veľmi komu prihrávať. Nitrania sa rozostavili v tretine a trochu to pripomína presilovú hru.
     
    13:28
    Erving získal puk na svoju hokejku, ale poslal ho iba jemne po mantineli preč z pásma, keďže jeho spoluhráči striedali.
     
    13:56
    Bjalončík naštartoval po ľavom krídle Matúša Paločka, ktorý zrýchlil a dostal sa k strele z kruhu. Na opačnej strane ešte mal na výber Zagrapana, rozhodol sa sám strieľať a Cowley vyrážal na ochrannú sieť.
     
    14:21
    Matej Paločko na chvíľu vybojoval puk v útočnom pásme, potom ho však na hokejku vzal späť Vitaloš a rozohral popri mantineli.
     
    15:49
    Odrazený puk sa dostal pred bránku, kde sa ocitol obranca Jacob Cardwell. Mal čas aj priestor, Vošvrda však stihol včas zasiahnuť.
     
    16:42
    Matúš Paločko sa vysunul do úniku, dostal sa sám na brankára Cowleyho, pokryl si puk, zakončil. Cowley napokon vyrážal, no puk možno skončil na bránkovej čiare.
     
    17:06
    Z opakovaného záberu sme mali možnosť vidieť, že puk od Cowleyho betónu sa odrazil do hokejky a zo vzduchu padal na bránkovú čiaru a potom Cowley rýchlo pravou rukou zasiahol a odstránil puk preč z čiary. Videorozhodca po analýze uznal, že gól to nebol.
     
    17:58
    Holešinský vyrazil dopredu po pravom krídle, zabrzdil na kruhu, tam však o puk prišiel, keď sa vrátil domáci hráč.
     
    18:46
    Vandasovi sa pred bránkoviskom ukazoval Handlovský, nebol však úplne voľný a Vandasov pokus o prihrávku nedopadol najlepšie.
     
    19:36
    Kollár pri mantieli v útočnom pásme bojoval o puk s Bjalončíkom, domáci hokejista však napokon uspel.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Úvodná tretina bola veľmi vyrovnaná. Šancí bolo na opačnej strane rovnako, nik nemal výraznejšiu hernú prevahu a je to vyrovnané aj na góly. V 6. minúte otvoril skóre Kollár, domáci vyrovnávali v 11. minúte, kedy sa presadil Mešár.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:14
    Skokan súperil o puk so Slovákom za nitrianskou bránkou. Puk sa dostal k Haščákovi, ktorý zblízka strieľal, ale bránu netrafil.
     
    20:42
    Slovák smeroval dopredu a spoza ľavého kruhu nahadzoval na bránku. Vošvrda všetko videl a predviedol dostatočný zákrok.
     
    21:16
    Dalhuisen zamieril s pukom do útočnej tretiny, potom ho však odovzdal svojim kolegom útočníkom.
     
    21:33
    Poprad dal gól!
    Popradčania vstupujú do druhej tretiny gólom. Vandas prenechal za ľavým kruhom Ervingovi, ktorý smeroval po kruhu a pred bránkoviskom našiel úplne nechráneného MAREKA ZAGRAPANA a ten strelou z prvej dal prakticky do prázdnej brány.
    Asistencie: Joona Erving, Michael Vandas.
     
    22:13
    Popradčania si museli dať pozor na Holešinského, ktorý sa uvoľnil medzi kruhmi. Po jeho dobrej strele sa chcel ešte k dorážke dostať Žitný, puk mu však unikol.
     
    22:58
    Nitra udržala útočné pásmo, Vitaloš zamieril po pravej strane pred bránu, prenechával Čaládimu. Hostia to teraz dobre roztočili v pásme.
     
    23:22
    Nitrania ostali v pásme, Šiška posúval za ľavý kruh Švarnému, ktorý príklepom vypálil. Obetavý Erving však strelu zablokoval.
     
    23:42
    Ofenzívu opätovne podporil obranca Cardwell, ktorý sa dostal do voľného priestoru pred bránku, Vošvrda musel zákrokmi rýchlo hasiť nebezpečenstvo.
     
    24:33
    Nitrania chvíľu hrali v šestici počas avizovaného vylúčenia a teraz už je hra prerušená. Za nedovolenú hru vysokou hokejkou je vylúčený Adam Drgoň.
     
    25:10
    Nitra dala gól!
    Nitrianski hokejisti pomerne rýchlo využívajú presilovku. Kollár na ľavom kruhu naviazal na seba hráča a posunul spätnou prihrávkou Lantošimu. Ten servíroval perfektnú krížnu prihrávku na pravý kruh pre ADAMA DAUDU. Dauda si spracoval puk, počkal, zamieril, a tak skóroval.
    Asistencie: Róbert Lantoši, Andrej Kollár.
     
    25:46
    Popradčania znovu získali puk v útočnom pásme. Svitana našiel prihrávkou dobre zabudnutého Dávida Skokana pred bránkou. Skokan to mal na bekhend, šancu nevyužil dobre a strieľal prízemne iba do Cowleyho.
     
    26:01
    Prvé vylúčenie v zápase na strane hostí. Dve minúty za podrazenie dostáva Branislav Mezei.
     
    26:18
    Haščák zbytočne krížne prihrával a stratil puk. Ujal sa ho Róbert Lantoši, ktorý vykorčuľoval po pravom krídle a tesne spoza kruhu preveril Vošvrdovu lapačku a získal aj buly najďalej od vlastnej brány.
     
    27:00
    Skokan nabíjal na pravý kruh Svitanovi, ktorý to skúsil z prvej. Cowley úspešne zasiahol a podržal do prerušenia hry.
     
    28:20
    Popradská presilovka sa už skončila. Jej druhá časť nebola veľmi výrazná, do šance sa domáci nedostali. Nitrania to prečkali bez väčších problémov.
     
    28:51
    Opäť tu bude popradská presilovka. Andrej Kollár si odchádza odsedieť trest za držanie hokejky.
     
    29:02
    Popradská presilovka sa veľmi rýchlo skončila. Patrik Svitana fauloval a odsedí si dve minúty za hákovanie.
     
    29:33
    Preisinger si zaujímavo pustil puk dopredu po ľavom krídle. Mal náskok, prekorčuľoval pred bránku a pálil. Strela napokon bola nepresná.
     
    30:38
    Bjalončík zachytil nepresnú Cardwellovu prihrávku v strednom pásme, otočil hru a vystrelil spomedzi kruhov. Puk letel do stredu brány a Cowley bezpečne zasiahol.
     
    31:13
    Popradčania sa vystavili do ofsajdu, následne vyhrali buly a Skokan po ľavom krídle vyrazil dopredu. Nahadzoval na bránu, Haščák korčuľoval pred Cowleyho, nitriansky gólman bol pripravený.
     
    31:28
    Svitana vykorčuľoval spoza bránky a napokon sa s pukom vyviezol až k modrej čiare. Odtiaľ nahadzoval, Cowley ihneď pokryl.
     
    32:02
    Slovák dobrou krížnou prihrávkou na ľavom kruhu našiel Tomáša Hrnku, ktorý napriahol a pálil. Vošvrda hokejkou vyrážal.
     
    32:58
    Šťastný zvíťazil na buly proti Zagrapanovi. Od modrej čiary vypálil Nemec, namieril to priamo na Vošvrdu.
     
    33:41
    Mešár poskytol Brejčákovi v obrannom pásme pomerne kostrbatú prihrávku. Brejčák sa trochu dostal pod tlak, potom z toho však bolo iba zakázané uvoľnenie.
     
    34:31
    Nitrania nevyužili unavených popradských hráčov po dvoch icingoch. Popradčania napokon dokázali získať puk po Pupákovej nepresnej prihrávke a aj prestriedali.
     
    35:14
    Erving prekorčuľoval poza bránku, potom strieľal z otočky z pravého kruhu a brankár Cowley musel zasiahnuť.
     
    35:56
    Už sa do útočného pásma dostali aj hostia. Mezei nahadzoval od modrej čiary, Vošvrda vyrážal a následne to skúšal z podobných priestorov aj Švarný. Namieril opäť do gólmana Popradu.
     
    36:57
    Bjalončík chcel vyraziť dopredu po ľavom krídle, v strednom pásme však zabudol puk za sebou a prišiel oň.
     
    37:51
    Drgoň sa ako obranca vysúval dopredu, napokon sa puku po nepresnej prihrávke ujali Nitrania.
     
    38:34
    Už viac ako dve minúty sa hrá bez prerušenia, puk momentálne v moci veľmi nemá nik, je to skôr také nahadzovanie do pásma.
     
    39:04
    Po dlhšom čase sme videli menšiu príležitosť. Medzi kruhmi sa uvoľnil Adam Dauda, ktorý pálil z prvej, mieril to však iba mimo brány.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Prostredná tretina sa hrala v miernejšom tempe, nebolo tak veľa príležitostí. Takisto sme videli dva góly, tak ako v prvej. V 22. minúte najprv poslal Zagrapan do vedenia domácich, no už o štyri minúty vyrovnal na 2:2 Dauda.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:27
    Svitana prihrával Brejčákovi na modrú čiaru, jeho strela však bola zblokovaná.
     
    41:02
    Lantoši si počkal na domáceho obrancu Ulrycha a znepríjemňoval mu rozohrávku efektívnym napádaním.
     
    41:28
    Handlovský sa vyrútil po pravom krídle, v momente zakončenia však dokázal dobre zasiahnuť Švarný a nepustiť útočníka Popradu k strele.
     
    41:42
    Pred bránku si nikým nepovšimnutý nakorčuľoval Marek Zagrapan, pretlačil sa, zakončoval bekhendom, no mieril iba do betónu.
     
    41:59
    Presilovka pre Poprad. Miroslav Pupák dostáva dve minúty za držanie.
     
    42:40
    Haščák nie veľmi dobre prihral Preisingerovi, potom Popradčania o puk prišli a stratili útočné pásmo.
     
    43:16
    Domáci znovu získali útočné pásmo a prihrávku na ľavý kruh dostal Haščák, ktorý strieľal, no mieril to mimo brány.
     
    43:57
    Vo veľkej šanci z tesnej blízkosti sa ocitol Marek Zagrapan po priamej prihrávke Dalhuisena. Pripravoval si puk na bekhend, puk zdvihnúť cez betón však už nedokázal.
     
    44:28
    Slovák si všimol, že má pred bránkou zaparkovaného Tvrdoňa a nahodil to teda tam. Tvrdoň dokázal tečovať a Vošvrda aj so šťastím betónom vyrážal.
     
    45:16
    Popradská rozohrávka nebola úspešná, skončilo sa to zakázaným uvoľnením.
     
    45:50
    Nitrania udržali puk v pásme a spoza ľavého kruhu to skúšal Martin Bodák. Obranca Nitry mieril na brankára Popradu, ktorý vyrážal.
     
    46:08
    Preisinger dobrou krížnou prihrávkou na ľavý kruh našiel Handlovského. Vyzeralo to tak, že Handlovský situáciu podcenil a triafal úplne mimo.
     
    46:33
    Nasledovať bude nitrianska presilovka. Za podrazenie si menší trest odsedí Michael Vandas.
     
    46:59
    Cardwell nabíjal na pravý kruh Tvrdoňovi, ktorý delovkou z prvej triafal ľavú žrď Vošvrdovej brány.
     
    47:42
    Nitrania znovu získali útočné pásmo a videli sme ďalšiu strelu. Na modrej čiare sa uvoľňoval Marek Slovák. Puk triafal špičkou čepele a trafil to do lapačky Vošvrdu.
     
    48:44
    Popradčania prežili oslabenie bez inkasovaného gólu a už v pätici vyrazili dopredu. Akciu po krídle ťahal Lušňák, ďaleko sa však nedostal.
     
    49:17
    Svitana výbornou krížnou prihrávkou uvoľnil do brejkovej pozície Dávida Skokana, ktorý to skúsil bekhendom, Cowley však vyrážal.
     
    50:18
    Vandas jemne od modrej čiary nahadzoval iba na brankára Cowleyho, ktorý úspešne zasiahol a prikryl.
     
    51:44
    Na pravom krídle si puk spracoval Andrej Kollár, ktorý ho posielal spoza kruhu na bránku. Gólman Vošvrda bol pripravený a zakročil.
     
    52:21
    Dávid Skokan za nitrianskou bránkou vydoloval puk spopod korčúľ, ihneď sa natlačil pred bránku a z otočky to skúsil. Cowley zasiahol.
     
    52:46
    Ulrych stratil puk v obrannom pásme a z pravého kruhu to strelecky skúsil Cardwell. Nitriansky obranca však mieril nepresne.
     
    53:42
    Vandas sa po pravom krídle vybral dopredu, nahadzoval to popred bránku, no nemal tam pripraveného žiadneho spoluhráča.
     
    54:20
    Brejčák dokázal prečítať pôvodnú prienikovú prihrávku na Žitného a nepustil ho do samostatného zakončenia.
     
    54:55
    Videli sme strelu od modrej v podaní Pupáka, ktorá však mierila iba na Vošvrdove betóny a k dorážke sa nik nedostal.
     
    55:28
    Nitra dala gól!
    Nitrania vyrovnávajú stav stretnutia a môže to byť aj kľúčový a rozhodujúci gól. Veľkú chybu v defenzíve urobil Svitana, ktorého nečakane napadol Tvrdoň. Puku sa na pravom kruhu ujal TOMÁŠ HRNKA a šikovnou strelou švihom prekonal Vošvrdu.
    Asistencia: Marek Tvrdoň.
     
    56:08
    Vandas vnikol do pásma po pravej strane a skúsil to spoza kruhu. Namieril to však priamo na hruď Cowleyho.
     
    56:50
    Dauda šikovne zastavil Vošvrdovu rozohrávku. Rukou zachytil vzdušný puk, na pravom krídle mal dokonca uvoľneného Romana Žitného, ktorý strieľal z prvej, napálil však do Vošvrdu.
     
    57:54
    Dalhuisen vypálil od modrej čiary na bránu. Nakoniec sa však ukázalo, že puk už bol v strednom pásme a pískal sa ofsajd.
     
    57:54
    Oddychový čas pre Poprad.
     
    58:12
    Poprad zamieril do útočného po vyhratom buly v strednom pásme. Vandas strieľal spomedzi kruhov, mieril to však na Cowleyho.
     
    58:35
    Nitra spáchala zakázané uvoľnenie a vhadzovať sa bude pred Cowleym. Vošvrda je už preč z brány, Popradčania skúšajú hru bez brankára.
     
    59:00
    Lantoši získal puk, krížnou prihrávkou chcel presúvať na Kollára, bol to však veľmi dlhý puk.
     
    59:32
    Poprad v útočnom pásme, Svitana dával krížom na Ulrycha, ten to však hneď nevyužil.
     
    59:38
    Poprad bude mať posledných 22 sekúnd presilovku. Martin Bodák dostáva dve minúty za hákovanie.
     
    59:47
    Svitanova strela bola nepresná, puk sa dostal von z útočného pásma Popradu.
     
    59:57
    Zakázané uvoľnenie domácich, Drgoňovi nevyšiel hybridný icing.
     
    Koniec zápasu.
     
    Posledná dvadsaťminútovka sa viac-menej hrala z oboch strán výrazne takticky. Lepšie to napokon zvládla Nitra. V 56. minúte profitoval zo Svitanovej chyby Hrnka a rozhodol o zisku troch veľmi cenných bodov pre svoj tím. Popradčanov môže mrzieť nevyužité šance. (21:19:38)

    Lukáš Rastislav Ovšonka

    Góly a asistencie: 11. Mešár (Matej Paločko, Lušňák), 22. Zagrapan (Erving, Vandas) – 6. Kollár (Nemec, Lantoši), 26. Dauda (Lantoši, Kollár), 56. Hrnka (Tvrdoň)


    HK Poprad: Vošvrda (Rychlík) – Drgoň, Brejčák, Ulrych, Dalhuisen, Hudec, Erving, Kramár – Svitana, Skokan, Haščák – Vandas, Preisinger, Handlovský – Matúš Paločko, Zagrapan, Bjalončík – Mešár, Lušňák, Matej Paločko – Šotek
    HK Nitra: Cowley (Nagy) – Mezei, Cardwell, Švarný, Nemec, Pupák, Bodák, Vitaloš, Pätoprstý – Tvrdoň, Slovák, Hrnka – Kollár, Šťastný, Lantoši – Holešinský, Dauda, Žitný – Čaládi, Šiška, Minárik

    Rozhodca: Tvrdoň, Baluška – Synek, Stanzel