Sheffield Utd. – Wolverhampton 0:2 (kon.) | Brighton – Chelsea 1:3 (kon.)
koniec
Brighton & Hove Albion
1:3 (0:1)
Chelsea FC
Pondelok 14.09.2020, 21:15 • Amex Stadium, Falmer • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Brighton & Hove Albion FC – Chelsea FC. Stretnutie 1. kola anglickej Premier League sa začne o 21:15.
     


    Brighton & Hove Albion FC

    Brighton sa v minulom ročníku dlho strachoval o záchranu, nakoniec sa ale udržal v Premier League pomerne pohodlne a skončil na 15. mieste tabuľky. Najväčšou posilou Brightonu je určite Adam Lallana, ktorý prišiel zadarmo z Liverpoolu. Zabudnúť ale nemôžeme ani na Joëla Veltmana (z Ajaxu) či Jana Paula van Heckeho (z Bredy). Najväčšou stratou je naopak určite Anthony Knockaert, ktorý zamieril za takmer 12 miliónov eur do Fulhamu. V prípade Brightonu sa očakáva umiestnenie v druhej polovici tabuľky, prípadne opäť boj o záchranu v súťaži.
     


    Chelsea FC

    Chelsea sa v premiérovej sezóne Franka Lamparda na lavičke dostala zo štvrtého miesta tabuľky do Ligy majstrov. Cez leto zrejme ovládla prestupový trh a poriadne sa posilnila. Londýnčania do svojho kádru priviedli Kaia Havertza z Leverkusenu, Tima Wernera z Lipska, Bena Chilwella z Leicesteru, Thiaga Silvu (zadarmo z PSG) či Hakima Zijecha z Ajaxu. Z výraznejších postáv naopak odišiel Willian, ktorý zamieril zadarmo do Arsenalu, Michy Batshuayi (hosťovanie v Crystal Palace) či Pedro (zadarmo do AS Rím). Očakávania na Chelsea v novej sezóne teda budú obrovské a uvidíme, ako sa s nimi „The Blues“ popasujú.
     


    Vzájomné zápasy

    Vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Chelsea, ktorá zo šiestich vzájomných súbojov vyhrala päť a jeden sa skončil remízou. Brighton za šesť zápasov strelil Chelsea len dva góly. V minulej sezóne vyhrala Chelsea doma 2:0 a na pôde Brightonu sa zrodila remíza 1:1.
     
    Tento zápas sa, rovnako ako všetky ostatné zápasy tohto kola anglickej Premier League, bude kvôli nariadeniam v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 hrať bez divákov.
     
    Úvodné zostavy:

    Brighton & Hove Albion FC: Ryan – White, Webster, Dunk (C) – Lamptey, Lallana, Bissouma, Alzate, March – Maupay, Trossard.
    Náhradníci: Steele – Burn, Connolly, Groß, Džahánbachš, Veltman, D. Stephens.

    Chelsea FC: Arrizabalaga – R. James, Christensen, K. Zouma, M. Alonso – Loftus-Cheek, Jorginho (C), Kanté – Havertz, Werner, Mount.
    Náhradníci: Caballero – T. Abraham, Azpilicueta, Barkley, Giroud, Hudson-Odoi, Rüdiger.

    Rozhodca: Pawson – Hussin, West.
     
    Oba tímy práve vybiehajú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Domáci Brighton bude hrať v modrých dresoch, Chelsea v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Brighton sa snaží prejsť cez prehustený stred poľa, rozohrávke domácich ale bránia dobre sa pohybujúci hostia.
     
    2
    Marchov prienik po ľavej strane útočnej polovice ukončil James, ktorý získal loptu. Možnosť svojej prvej rozohrávky tak majú už i hostia.
     
    3
    James nakopol loptu na pravé krídlo na rozbehnutého Wernera, ktorý hneď nacentroval na Mounta. Ten loptu netrafil, Werner však i tak vybiehal z ofsajdu.
     
    4
    Brighton má veľké problémy s rozohrávkou a vysoký presing hostí drží domácich na ich polovici. Zatiaľ však o loptu neprišli.
     
    5
    Napokon bola rozohrávka Brightonu úspešná a domáci sa prekombinovali na útočnú polovicu. Ich akciu zakončil strelou vysoko nad Arrizabalagovu bránu Webster.
     
    6
    Brighton rýchlo získal loptu naspäť po nevydarenej rozohrávke Chelsea a opäť sa usadil na polovici hostí. Zatiaľ si domáci loptu prihrávajú okolo pokutového územia hostí.
     
    7
    Alonso podobne, ako pred malou chvíľou James, nakopol loptu na krídlo na Wernera. Nová posila Chelsea však bola znovu pristihnutá v ofsajdovej pozícii.
     
    8
    Brankár domácich Ryan nakopol loptu na polovicu Chelsea, kde sa však jeho spoluhráči k hraciemu predmetu nepretlačili. Hostia majú možnosť založiť postupný útok.
     
    9
    Dunk tiež nakopol loptu za obranu Chelsea, tam ale bol len pripravený Arrizabalaga, ktorý loptu bez väčších problémov zastavil.
     
    10
    Úvod zápasu sa nesie vo veľmi opatrnom duchu a ani jeden z tímov sa neženie príliš dopredu. Hra sa odohráva takmer výhradne v strede ihriska.
     
    12
    Postupná kombinácia Chelsea na útočnej polovici znovu skončila neúspechom. White sa potom pokúsil potiahnuť loptu po pravom krídle na útočnú polovicu, to sa mu ale cez dvojicu protihráčov nepodarilo.
     
    13
    Chelsea sa tak vracia na útočnú polovicu. Center Loftus-Cheeka odhlavičkoval Dunk, odrazenú loptu ale znovu získali hostia.
     
    14
    Domáci po zisku lopty okamžite vyrazili do rýchleho protiútoku. Maupay dostal prihrávku do behu na pravé krídlo, jeho center však zablokoval na roh Brightonu Zouma.
     
    15
    Marchov center na zadnú tyč odhlavičkoval obranca Chelsea k Bissoumovi, ktorý z prvej vystrelil veľmi nepresne. Loptu získali pod svoju kontrolu hostia.
     
    16
    Lamptey odkopol do autu nákop na Wernera, nemecký útočník sa ale i tak dostal k lopte. Jeho sólový prienik po ľavom krídle ukončil čistým sklzom Lallana.
     
    17
    Pokus domácich o rýchly protiútok po zisku lopty ukončil taktickým faulom na Bissoumu v strede poľa Alonso.
     
    19
    Mountov center zľava nadvihol brániaci hráč Brightonu a ani Werner, ani Mount v šestnástke sa už k lopte nedostali.
     
    20
    Trossard si pekne narazil loptu na ľavom krídle s Alzatem a nabehol si na jeho spätnú prihrávku do šestnástky. Tam už nedokázal presne prihrať na Maupaya a hostia loptu odkopli do autu.
     
    21
    Jorginho vystihol rozohrávku domácich a vysunul Wernera do samostatného úniku na domácu bránu. Brankár Ryan proti nemu vybehol, Werner ho ale kľučkou do ľavej strany obišiel a Ryanovi tak nezostala iná možnosť, ako ho podraziť. Penalta pre Chelsea!
    21. Timo Werner (CHE)
     
    23
    Chelsea dala gól!
    Hostia otvárajú skóre! JORGINHO poslal brankára do pravej strany a sebaisto kopol loptu z penaltového bodu po zemi k ľavej tyči.
    23. Jorginho (CHE) - 0:1
     
    24
    Domáci sa hneď pokúsili o odpoveď. Lallana našiel prihrávkou z pravého krídla voľného Alzateho, ktorého strelu z hranice šestnástky zablokoval Zouma.
     
    25
    Obrancovia Chelsea hneď nakopli loptu na hrot útoku na Wernera, ktorí sa ale sám vytlačil do ostrého uhla. Z pravej strany potom namieril priamo na brankára Ryana.
     
    26
    Lamptey pekným centrom z pravého krídla našiel na prednej tyči voľného Maupaya, ktorý však nikým neobsadený hlavičkoval len do výšky. Gólman Arrizabalaga si loptu stiahol zo vzduchu do rukavíc.
     
    27
    Držanie lopty: 56 % : 44 %
     
    28
    Hra sa teraz trochu upokojla. Loptu majú na kopačkách domáci, ktorým bránia v rozohrávke vysoko napádajúci hráči Chelsea.
     
    29
    Zouma šliapol v súboji pri autovom vhadzovaní v strede poľa na nohu Maupayovi. Ten zostáva ležať na trávniku a musí byť ošetrený.
     
    31
    Lamptey nasadil jasličky Alonsovi, toho ale zastúpil v obrane Jorginho, ktorý Lampteymu vypichol čistým sklzom loptu na rohový kop.
     
    32
    Brankár Chelsea Arrizabalaga podbehol center z rohového kopu, našťastie preňho a i pre celý jeho tím ale za ním nebol žiaden domáci hráč, ktorý by mohol dorážať loptu do odkrytej brány.
     
    34
    Alzate napriahol k strele z hranice pokutového územia, jeho dobrú strelu k pravej tyči však dokázal brankár Arrizabalaga vyraziť.
     
    35
    Brighton prebral v posledných minútach iniciatívu a domáci sú omnoho aktívnejší. Marchov center bol zablokovaný na ich ďalší rohový kop.
     
    36
    March trochu neobyvklým spôsobom nacentroval z rohu na hranicu šestnástky na Bissoumu, ktorý však nedokázal loptu z voleja trafiť. Maupay potom dostal prihrávku medzi obrancov Chelsea, ani jedného z nich si ale nedokázal obhodiť a hostia mu loptu odkopli.
     
    37
    Lallana dokázal udržať loptu na ľavej strane proti dvojici protihráčov a posunul ju na stred na Alzateho. Tomu na poslednú chvíľu vypichol sklzom loptu Loftus-Cheek.
     
    38
    Trossard prišiel o loptu na vlastnej polovici a umožnil tým Chelsea prejsť do rýchleho protiútoku. Havertz posunul loptu na pravé krídlo na Jamesa, ktorý nacentroval priamo do rúk pripraveného domáceho brankára Ryana.
     
    40
    Domáci sú naďalej aktívnejším tímom. Brighton sa tlačí dopredu postupnou kombináciou, nateraz sa však domáci zasekli na prehustenom strede poľa.
     
    41
    Domáci gólman Ryan sa dostal pri rozohrávke pod tlak a pred dobiehajúcou dvojicou Werner – Havertz musel loptu odkopnúť aspoň do autu.
     
    42
    Loftus-Cheek sa dostal s Wernerom po vystihnutí domácej rozohrávky do prečíslenia 2 proti 1. Úplne ho však pokazil, keď ani nevystrelil, ani neprihral a loptu mu napokon vypichol posledný obranca Brightonu.
     
    43
    Lallana zostal sedieť na trávniku bez cudzieho zavinenia a hneď po prerušení hry sa ocitol v opatere domácich lekárov. Vypadá to na svalové zranenie.
     
    45
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Adam Lallana, prichádza Aaron Connolly.
     
    45
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    45+1
    Domáci pokračujú vo svojej aktivite i v nadstavenom čase. Lampteyho nebezpečný center z pravého krídla preletel celou šestnástkou až na opačnú stranu, kde loptu získali znovu domáci.
     
    45+2
    Werner potiahol loptu na opačnú stranu, rozbehol sa po ľavej strane do šestnástky a už zvnútra pokutového územia vystrelil k bližšej tyči. Gólman Brightonu Ryan vyrazil jeho strelu na roh.
     
    45+3
    Jamesov center odhlavičkoval Dunk za šestnástku k Jorginhovi, ktorého nepresná strela skončila na krídle u Alonsa. Po faule Wernera v súboji o loptu však získavajú hrací predmet domáci.
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase bol aktívnejším tímom asi trochu prekvapivo domáci Brighton, ktorý hostí nepustil do veľkého množstva gólových príležitostí. Domáci sa však dostávali pod tlak, z čoho pramenili chyby pri rozohrávke. Jednu z nich využil nováčik v drese Chelsea Timo Werner, ktorý si vypýtal faul v pokutovom území domácich a nariadenú penaltu potom premenil Jorginho. Napriek útočnej snahe domácich hráčov, ktorí v niektorých pasážach dostávali hostí pod veľký tlak, sa už skóre nemenilo. Chelsea tak bude musieť v druhom polčase na tento vývoj zareagovať. Napriek tomu, že vedie, jej hra nebola ani zďaleka dobrá.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 59 % : 41 %
    Strely na bránu: 1:2
    Strely mimo: 4:2
    Rohy: 3:1
    Ofsajdy: 0:2
    Fauly: 6:6
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:21.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
     
    47
    March sa dostal na ľavom krídle cez Jamesa a nacentroval na prednú tyč, kde loptu tečoval Connolly. Jeho strela skončila na bočnej sieti brány Chelsea.
     
    48
    Brighton začal veľmi aktívne i druhý polčas a znovu sa vrátil na polovicu svojho súpera. Connolly sa dostal k Alzateho prihrávke do šestnástky, tentokrát však jeho strelu zablokoval Christensen.
     
    49
    Lamptey sa rozbehol pomedzi Alonsa a Christensena do šestnástky a tvrdou strelou z pravej strany šestnástky trafil Zoumu do miest, kam ani slnko nesvieti. Obranca Chelsea zostáva ležať na trávniku.
     
    50
    Marchov center z rohu odhlavičkoval Zouma, ktorý je už v poriadku a pokračuje v hre.
     
    51
    Až po viac ako piatich minútach druhého polčasu má Chelsea možnosť na založenie svojho postupného útoku. Loptu si prihrávajú obrancovia hosťujúceho celku pred vlastnou šestnástkou.
     
    52
    Brighton však získal loptu v strede poľa a prešiel do svojho útoku. Ten Chelsea po niekoľkých desiatkach sekúnd spomalila a donútila domácich dokonca až k malej domov na brankára Ryana.
     
    53
    Brighton oblieha pokutové územia Chelsea a domáci hľadajú priestor na prienik za obranu hostí.
     
    54
    Tím Brighton práve strelil gól!
    Domáci zaslúžene vyrovnávajú! Lamptey prihral z pravého krídla pred šestnástku k voľnému LEANDROVI TROSSARDOVI, ktorý mal dostatok času si loptu spracovať. Spoza pokutového územia ju potom poslal strelou, ktorá sa ešte odrazila od trávnika, k pravej tyči Arrizabalagovej brány.
    54. Leandro Trossard (BRN) - 1:1
     
    56
    Chelsea dala gól!
    Chelsea okamžite odpovedá svojim ešte krajším gólom a znovu sa dostáva do vedenia! REECE JAMES si spracoval loptu v strede útočnej polovice a tvrdou strelou pravačkou vymietol ľavý horný roh Ryanovej brány. Domáci brankár nemal absolútne žiadnu šancu zasiahnuť.
    56. Reece James (CHE) - 1:2
     
    58
    V strede poľa fauloval Mount Lampteyho. Priamy kop pre Brighton.
     
    59
    Domáci ho rozohrali po zemi do strany. Na center z pravej strany si nabiehal na zadnej tyči úplne voľný kapitán Brightonu Dunk, ktorý ale loptu nasmeroval zblízka mimo Arrizabalagovej brány.
    59. Lewis Dunk (BRN)
     
    61
    Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Ruben Loftus-Cheek, prichádza Ross Barkley.
     
    62
    Chelsea prvýkrát v druhom dejstve dostáva domácich pod tlak. Brighton sa zatiahol do obranného postavenia a nepúšťa hostí do blízkosti svojej šestnástky.
     
    63
    Brightonu sa dobrým pohybom podarilo donútiť hráčov Chelsea zacúvať na svoju polovicu a potom i donútiť brankára Arrizabalagu k odkopu na útočnú polovicu.
     
    64
    James vysunul na pravom krídle do nábehu Havertza, ktorého center doletel na Wernera. Ten v krkolomnej pozícii skúšal zakončenie pätičkou, trafil však len domáceho kapitána Dunka.
     
    65
    Chelsea po druhom strelenom góle úplne prevzala iniciatívu a tlačí súpera veľmi hlboko do obrany. Jamesov center z pravej strany bol zablokovaný na rohový kop.
     
    66
    Chelsea dala gól!
    Hostia odskakujú do dvojgólového náskoku! Jamesov center doletel do stredu šestnástky na voľného KURTA ZOUMU, ktorý vystrelil z voleja. Jeho nie príliš prudkú strelu potom tečoval Webster do protipohybu bezmocného brankára Ryana.
    66. Kurt Zouma (CHE) - 1:3
     
    68
    Chelsea cíti šancu na to, aby definitívne rozhodla dnešný zápas. Hostia pokračujú vo svojom tlaku na útočnej polovici.
     
    69
    Trossard hneď po zisku lopty centroval z pravej strany na Maupaya, pred ktorým loptu odkopol na poslednú chvíľu Zouma.
     
    70
    Gólman Chelsea potom poriadne naťahoval rozohrávku od svojej brány a nakoniec sa mu to nevyplatilo. Nepresným výkopom totiž prakticky prihral domácim hráčom.
     
    71
    Držanie lopty v 1. polčase: 59 % : 41 %
    Držanie lopty v 2. polčase: 45 % : 55 %
     
    72
    Chelsea sa znovu dostala do tlaku na útočnej polovici, jej postupnú kombináciu ale ukončil zbytočným útočným faulom Kanté.
     
    74
    Connolly sa rozbehol po ľavej strane útočnej polovice smerom k šestnástke Chelsea, vhodný moment na prihrávku ale preváhal a Alonso mu už vo vlastnej šestnástke loptu vypichol.
     
    75
    Guľatý nezmysel sa však vrátil na kopačky domácich, ktorí sa snažia zatlačiť hostí do obrany. Postupnou kombináciou si zatiaľ „hádzanársky“ prihrávajú zo strany na stranu.
     
    76
    Kanté získal loptu pred vlastnou šestnástkou a posunul ju k Barkleymu, ktorý sa rozbehol na útočnú polovicu. Ten pred šestnástkou prihral na pravú stranu šestnástky Wernerovi, ktorého tvrdú strelu zablokoval sklzom na roh White.
     
    77
    Jamesovi sa rozohrávka štandardnej situácie vôbec nevydarila. Jeho center bol privysoký pre všetkých hráčov v pokutovom území a bez teču preletel na opačnú stranu.
     
    79
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Steven Alzate, prichádza Alírezá Džahánbachš.
     
    79
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Ben White, prichádza Pascal Groß.
     
    80
    Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Kai Havertz, prichádza Callum Hudson-Odoi.
     
    81
    Connolly sa pokúsil zaskočiť brankára Chelsea nečakanou strelou zo zhruba 25 metrov, jeho pokus cez Christensena ale skončil priamo v rukách brankára Arrizabalagu.
     
    81
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za podrazenie prenikajúceho Barkleyho ostrým sklzom zboku Tariq Lamptey (Brighton & Hove Albion FC).
     
    82
    Brighton sa prihrávkami vo vlastnej šestnástke medzi obrancami dostal znovu pod tlak napádajúcich hráčov Chelsea, rozohrať sa mu ale podarilo. Domáci už sa posunuli na útočnú polovicu.
     
    83
    Trossardov center zľava odhlavičkoval Christensen. Marchovi sa potom sólový prienik nevydaril a loptu si predkopol až za bránkovú čiaru.
     
    84
    Jorginho zostal ležať na trávniku pred vlastným pokutovom území a i on musí byť ošetrený. I v jeho prípade to vypadá na svalové zranenie.
     
    85
    Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Jorginho, prichádza César Azpilicueta.
     
    87
    Kanté zaviezol loptu po ľavom krídle na polovicu Chelsea a jeho spoluhráči sa postarali o to, že sa hostia usadili pred šestnástkou Brightonu k postupnej kombinácii.
     
    88
    Christensen zastavil kolmicu na rozbehnutého Trossarda a hneď nakopol loptu na ľavé krídlo na Mounta. Hostia sa už nikam neponáhľajú a svojou kombináciou skôr získavajú čas.
     
    89
    Kanté si nabehol na Wernerovu prihrávku na ľavú stranu pokutového územia a oblúčikom centroval na hranicu bránkoviska. Tam si nabiehal Mount, ktorý však pri snahe zasiahnuť loptu zasiahol vysokou nohou Dunka.
     
    90
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Brighton sa ešte snaží o záverečný tlak a nasťahoval sa na útočnú polovicu. Hráči Chelsea však majú dianie ne trávniku pod kontrolou a domácich vôbec nepúšťajú do nebezpečných priestorov.
     
    90+2
    Dobre hrajúci Lamptey nacentroval z pravej strany, jeho trochu zúfalý nákop však hravo odkopol zo šestnástky Zouma. Odrazenú loptu potom získali domáci, ktorí pokračujú v tlaku.
     
    90+3
    Tlak Brightonu k ničomu neviedol. Werner získal loptu, zaviezol ju na polovicu domácich a posunul na os ihriska k Barkleymu. Ten vystrelil zo zhruba 40 metrov k ľavej tyči, brankár Ryan však tento pokus chytil.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Brighton vstúpil veľmi aktívne i do druhého polčasu a podarilo sa mu rýchlo vyrovnať zásluhou Trossarda. Prakticky hneď z ďalšej akcie však dostal Chelsea do vedenia nádhernou strelou Reece James a ako sa neskôr ukázalo, bol to zlomový moment zápasu. Chelsea po tomto góle úplne prevzala iniciatívu a kontrolu nad dianím na trávniku, svoj náskok ešte prikrášila gólom Zoumu a domácich už nepustila absolútne k ničomu. Brighton tak môže mrzieť predovšetkým nevyužitý prvý polčas, v ktorom hral veľmi dobrý futbal, avšak nedokázal sa v ňom presadiť.
     
    Držanie lopty: 52 % : 48 %.
    Strely na bránu: 3:5.
    Strely mimo: 6:2.
    Rohy: 4:3.
    Ofsajdy: 0:3.
    Fauly: 8:13.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (23:18:16)

    Michal Sadlek

    Góly: 54. Trossard – 23. Jorginho (pen.), 56. R. James, 66. K. Zouma

    Karty:   81. Lamptey (BRN)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 6:2. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 8:13.
    Brighton & Hove Albion: Ryan – White (79. Groß), Webster, Dunk (C) – Lamptey, Lallana (45. Connolly), Bissouma, Alzate (79. Džahánbachš), March – Maupay, Trossard.
    Náhradníci: Steele – Burn, Connolly, Groß, Džahánbachš, Veltman, D. Stephens.

    Chelsea FC: Arrizabalaga – R. James, Christensen, K. Zouma, M. Alonso – Loftus-Cheek (61. Barkley), Jorginho (C) (85. Azpilicueta), Kanté – Havertz (80. Hudson-Odoi), Werner, Mount.
    Náhradníci: Caballero – T. Abraham, Azpilicueta, Barkley, Giroud, Hudson-Odoi, Rüdiger.

    Rozhodca: Pawson – Hussin, West