Žilina – Michalovce 6:2 (kon.) | Ružomberok – Pohronie 0:0 (kon.) | Zlaté Moravce – Dunajská Streda 1:2 (kon.)
koniec
FC ViOn Zlaté Moravce
1:2 (1:1)
DAC 1904 Dunajská Streda
Nedeľa 30.08.2020, 19:00 • FC ViOn Zlaté Moravce, a. s. • Niké liga • 5. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose zo zápasu 5. kola Fortuna ligy medzi FC ViOn Zlaté Moravce a FC DAC Dunajská Streda.

    Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    FC DAC Dunajská Streda

    Pre Dunajskostredčanov je to zatiaľ ideálny august. Štyri výhry vo Fortuna lige – prvá priečka v súťaži – a postup do 2. kola Európskej ligy. DAC nastrieľalo súperom v lige 16 gólov (najviac) a zároveň inkasovalo len 2 (najmenej spolu so Slovanom, ten má ale o zápas menej). Naša najvyššia súťaž je naštrbená rôznymi odkladmi zápasov, no aj tak má celok zo Žitného ostrov priam skvelý štart do nového ročníka.
     
    FC ViOn Zlaté Moravce

    Až do posledného kola Moravce neprehrali. V utorok však cestovali do Michaloviec, odkiaľ si odniesli porážku 0:1 a teda i ukončenie série bez prehry. Dovtedy ViOn nazbieral 5 bodov za dve remízy a jednu výhru pri vyrovnanom skóre 5:5. To radí Zlatomoravčanov na pozíciu číslo 7 po neúplných piatich kolách.
     
    Úvodné zostavy:

    FC ViOn Zlaté Moravce: Chovan – Čögley, Moško, Čonka – Menich – Hrnčár, Grozdanovski, Duga, Kovaľ – Ďubek (C), Balaj.
    Náhradníci: Lukáč – Tkáč, Chren, Orávik, Haspra, Kyziridis, Šmatlák.

    FC DAC Dunajská Streda: Jedlička – Rodolfo, Müller, Kružliak, Malý – Schafer – Friede, A. Balić – Ramírez, Kalmár (C), Divković.
    Náhradníci: Száraz – Fábry, Njie, Méndez, Bednár, Andzouana, Nebyla.

    Rozhodca: Ivan Kružliak – Ján Pozor, František Ferenc.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Výkop zaobstarali Dunajskostredčania, no boli to domáci, ktorým patrili prvé dve minúty. Čonka sa dostával ku lopte, ViOn ale nedokázal nič vážnejšie vymyslieť.
     
    3
    Denis Duga dostal priveľa priestoru a času pred šestnástkou súpera. Strela z dvadsiatich metrov napokon ale míňa bránu, Martin Jedlička si určite vydýchol.
    3. Denis Duga (ZMO)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    4
    Gólman hostí zároveň zasahuje pri Balajovom pokuse. Predsa len tam bol hrotový útočník domácich dobre tiesnený vracajúcim sa stopérom.
     
    5
    Svoje silné stránky ukázal Eric Ramírez, avšak legionár v službách DAC-u nevystrašil domácu defenzívu.
     
    6
    Balaj zatiaľ ukazuje skvelý pohyb a prehľad v hre. Vedel, že nemá rýchlosť na prienik za obranu, preto radšej centroval. Nechýbalo veľa a temer by našiel adresáta.
     
    8
    Blackman nepreniesol hru na ľavú stranu, Zlaté Moravce ale takisto rýchlo strácajú pôdu pod nohami. Vhadzuje sa na polovici žlto-modrej Dunajskej Stredy.
     
    9
    Na prelome minút sa k prvému vážnejšiemu zakončeniu dostal i favorit. Eric Ramírez sa zavesil do vzduchu cez Petra Čögleya, hlavička zakončovateľa hostí ale minula pravú žrď Chovanovej svätyne.
    9. Eric Ramírez (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    10
    András Schafer takou polotechnickou koncovkou len rozchytáva Adriána Chovana v bráne Moraviec. Bez problémov si teraz jednotka ViOnu poradila s týmto pokusom.
     
    11
    Hostia to skúšajú centrami a nemyslia to vôbec zle. Do ohňa to posielal Schafer, na malom vápne striehnu Kalmár a aktívny Ramirez.
     
    12
    Jozef Menich musel telom odstaviť protihráča, ktorý už-už smeroval za loptou.
     
    13
    Sidney Friede si chcel vypýtať pokutový kop po súboji s Menichom, no bol to záložník hostí, ktorý sa previnil proti pravidlám.
     
    14
    O čosi neskorší hvizd rozhodcu po ofsajdovom postavení Erica Ramíreza. Fanúšikovia DAC-u, ktorí sú situovaní za bránou Chovana vyjadrili svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím.
     
    14
    O polminútu neskôr vidí žltú kartu na ľavej strane obrany Moraviec Matúš Čonka. Odchovanec košického futbalu si odteraz bude musieť dávať pozor na Blackmana či Ramíreza.
     
    15
    Filip Balaj netriafa priestor brány z hranice šestnástky! V prvom momente bol na seba nahnevaný, no fakt, že zakončoval z ofsajdu, útočníka ViOnu mierne upokojil.
     
    16
    Dávid Hrnčár po jednoduchej akcii na jeden dotyk vyprášil rukavice Jedličku. Celé to začal Ďubek, pokračoval pätičkou Kovaľ, no a Hrnčár z hranice pokutového územie z pravej strany mieril na bližšiu tyč. Krásny útok a ešte krajší zákrok!
    16. Dávid Hrnčár (ZMO), Martin Jedlička (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    18
    Hrnčár teraz v pozícii krídelného hráča ťahajúceho loptu po pravej strane. Z tohoto už nebezpečenstvo nehrozilo, domáci zostávajú pri lopte.
     
    19
    Šikovný Kovaľ oklamal kľučkou dvojicu obrancov súpera na šestnástke, dostal sa do spomínaného územia, avšak získava iba roh.
     
    20
    Matej Moško prakticky voľne hlavičkuje cez Ramíreza, no stopér Moraviec vôbec nemôže byť spokojný! Lopta končí minimálne dva metre vedľa ľavej tyče...
     
    21
    Lopta sa odrazila od Grozdanovskiho v jeho vlastnom pokutovom území. Hlavný arbiter bol blízko a jasne ukázal, že o penaltu sa jednať nemohlo.
     
    22
    Jannik Müller chcel vysúvať Blackmana po pravej strane, dvojica legionárov si ale nerozumela a je z toho iba odkop od Chovanovej brány.
     
    23
    Čonka najprv iba odcentroval na hlavu Kružliaka, potom nedokázal odzbrojiť Blackmana.
     
    24
    Zlaté Moravce dali gól!
    Absolútne zaslúžené vedenie pre domácich! Filip Balaj sa dostal k lopte niekde na pomedzí veľkého vápna. Dvihol hlavu, poslal loptu doprava, kde si už všetci mysleli, že hľadal Ďubeka. To bol ale iba klam, lopta putovala ďalej do strany, kde si ju našiel DÁVID HRNČÁR a ten z ôsmich deviatich metrov polovysokou strelou prekonal Jedličku!

    Asistencia: Filip Balaj.
    24. Dávid HRNČÁR - 1:0
    Zdroj: www.huste.tv
     
    24
    Andrija Balić vidí za kritiku rozhodcu žltú kartu.
     
    26
    Dunajská Streda okrem možno dvoch centrov neukázala za 25 minút nič prevratné. Ramírez najaktívnejším mužom svojho celku, väčšia podpora ale chýba od Divkovića a Kalmára.
     
    27
    Hrnčárova prudká lopta na malé vápno, tam už boli dôrazní stopéri hostí. Ak by toto skončilo na kopačke domáceho útočníka, bolo by zle-nedobre.
     
    29
    Dnes parádne hrajúci Balaj si pokryl loptu a vypýtal si nedovolený zákrok od Blackmana. V Zlatých Moravciach navyše slušne prší, čo futbalistom vôbec nevyhovuje.
     
    30
    Síce vysoký center Ďubeka, ktorý hostia odvrátili, ale Duga o polminútu na to získava rohový kop.
     
    31
    Domáci z toho vybúchali iba ofenzívny faul. Polhodina za nami, Zlaté Moravce prekvapivo, ale zároveň zaslúžene vedú 1:0.
     
    32
    Trochu nešťastne ViOn poslal loptu na nohu Friedeho. Grozdanovski smutný z toho, k čomu došlo, domáci to hasili faulom dva metre od šestnástky. Pri lopte sú už Balić a Kalmár.
     
    33
    Nádherný defenzívny signál Moraviec. Domáci obrancovia sa razom rozpŕchli po šestnástke, aby zamedzili strele po zemi, ktorá napokon od Balića aj prišla. Skvelá robota.
    33. Andrija Balić (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    34
    Líder tabuľky zapína vyšší rýchlostný stupeň a je to poznať. DAC tlačí na svojho protivníka, ten sa zo zovretia nevie vymaniť.
     
    35
    Matúš Čonka podráža Divkovića v pokutovom území a môže byť rád, že je z toho iba penalta!
    35. Matúš Čonka (ZMO), Marko Divković (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    36
    Dunajská Streda dala gól!
    ZSOLT KALMÁR chladnokrvne posiela loptu doprostred brány, zatiaľ čo Chovan si vybral ľavú stranu – je vyrovnané!
    36. Zsolt KALMÁR - 1:1
    Zdroj: www.huste.tv
     
    37
    Hrnčár nešťastne, ale predsa zahral loptu rukou pri súboji na pravom krídle. Dobrý postreh postranného arbitra.
     
    38
    Stačila silnejšia päťminútovka a Dunajská Streda je nielen späť v hre, ale dokonca i na koni. DAC ukazuje svoju silu.
     
    39
    Kružliak vypomáha Jedličkovi, ktorý zbiera loptu zo vzduchu pred kapitánom Ďubekom.
     
    40
    Andrija Balić si zasekol Grozdanovskiho a vypálil z dvadsiatich metrov. Lopta síce putovala viac-menej po zemi, predsa ale na mokrom teréne podskočila a Chovan nemal úplne ľahkú robotu. Potrebný zákrok.
    40. Andrija Balić (DUN), Adrián Chovan (ZMO)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    41
    Adrián Chovan znovu hrdinom momentu, teraz to bolo ale nebezpečnejšie! Marko Divković to technicky mieril k pravej žrdi, tam ale predviedol svoje silné stránky gólman Zlatých Moraviec. Parádne momenty.
    41. Adrián Chovan (ZMO), Marko Divković (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    42
    Domáci mohli upokojiť situáciu, dokonca aj zahroziť. Ďubek zahrával voľný kop z hĺbky poľa. Bol tam pokus o signál, no evidentne o ňom vedel len kapitán ViOnu.
     
    43
    Dominik Kružliak v netradičnej pozícii strelca. Stopér DAC-u z vyše 25 metrov to poslal priamo k tyči, Chovan len s vypätím všetkých síl gólu zamedzil! Roh.
     
    43
    Ešte v tej istej minúte si na mäkučký center Balića naskočil Blackman, no jeho hlavička z malého vápna šla iba nad bránu súpera! Toto sa má premieňať.
    43. Cesar Rodolfo (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    45
    Pred nami už posledná minúta prvého polčasu, domáci avizujú faul Blackmana v pokutovom území. Neúspešne, dopredu sa tak ženie Dunajská Streda.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Ivan Kružliak nenadstavil ani sekundu, po odpískaní prestávky sa k nemu zbehli hráči Zlatých Moraviec, ktorí reklamovali penaltu. Tá sa podľa opakovaných záberov asi aj pískať mala, Blackman tam totiž sotil Kovaľa smerom k zemi. Nuž, ktovie ako by rozhodol videorozhodca, ak by sme ho mali k dispozícii...

    Každopádne sledujeme výborný futbal. Domáci sa zaslúžene ujali vedenia po góle Hrnčára, hosťom z Dunajskej Stredy stačilo zatlačiť na niečo vyše päť minút a po získanej penalte vyrovnali zásluhou kapitána Kalmára.

    Druhý polčas sa začne približne o 20:00.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Pokračujeme bezo zmien a my veríme, že budeme sledovať rovnako zaujímavý futbal, ako tomu bolo pred prestávkou.
     
    47
    Hneď z úvodu po faule na oboch stranách, pri lopte Dunajská Streda.
     
    49
    András Schafer a Balić to mohli vyriešiť o čosi lepšie, Adrián Chovan sa tak rozchytáva po výmene strán bez väčšej námahy.
     
    50
    Pozorný aj Jedlička, ktorý po štandardke súpera schováva hlavičku Balaja z ôsmich metrov vo svojom náručí!
     
    51
    Zsolt Kalmár zvládol jeden súboj na hranici šestnástky, druhý po sebe už nie. Divković mu možno bude vyčítať, že chcel hrať zbytočne na krásu.
     
    52
    Friede ukazuje jedničku smerom ku Blackmanovi, ktorý vyškolil Kovaľa na pravej strane. Nemecký záložník zo záklonu po centri svojho kolegu mieri iba vedľa...
     
    53
    Karta sa rýchlo obracia, Kovaľ na druhej strane ihriska získava cez Blackmana rohový kop. Pri zástavke sa stretli Ďubek a práve Kovaľ.
     
    53
    Akrobatický pokus Denisa Dugu po signále na kraji šestnástky. Krásny kop zo vzduchu, no lopta šla len nad brvno Jedličkovej svätyne.
     
    54
    Uf, Chovan si teraz dovolil veľa na Balića. Ocenili to však domáci diváci, ktorí svojmu brankárovi zatlieskali s údivom.
     
    55
    Martin Kovaľ zase v zábere reflektorov. Hlavička krídelníka ViOnu mierila opäť len mimo bránu. Je jasné, že Kovaľ nie je rodený hlavičkár, navyše to bol prudký center, na ktorý musel domáci hráč reagovať.
     
    56
    Ramírez sa pohyboval na hrane ofsajdu, gól sa mu aj tak streliť nepodarilo. Ako by to aj útočník DAC-u čakal, že by sa mohlo pískať, tak tú koncovku možno aj trochu podcenil.
     
    58
    Ďubek si narazil loptu s Kovaľom, dostal sa do výhodnej pozície na center, avšak nenašiel Balaja pred Jedličkom.
     
    59
    Cesar Rodolfo alias Blackman zase raz prekonal na svojej strane Kovaľa, ktorý toho dnes nalieta kvantum. Obranca Dunajskej Stredy potom z minimálneho uhla strieľanou prihrávkou donútil zakročiť Chovana.
    59. Cesar Rodolfo (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    61
    Ani Hrnčár, ani Menich nezakončili po centri zľava. Len to tak zahučalo na štadióne v Zlatých Moravciach.
     
    62
    Matúš Malý jednoznačne neskoro v súboji s Kovaľom. Domáci hráč si vypýtal faul, Malý trafil svojho protivníka a ako bonus prichádza aj žltá karta.
     
    63
    Hostia preváhali ideálny moment na zakončenie, boli tak vyhnaní späť na svoju polovicu a musia začať s útokom od piky.
     
    64
    Hodina hry medzičasom za nami, nevideli sme zatiaľ ani jedno striedanie. Budeme zvedaví, kedy sa kolotoč žolíkov začne.
     
    65
    Sidney Friede sa po čase opäť pripomína. Jeho koncovka z dvadsiatich metrov šla zas a znova len nad bránu.
     
    66
    Defenzíva Zlatých Moraviec si vie poradiť s Dunajskou Stredou. V druhom dejstve nevidíme toľko šancí ako v prvom.
     
    67
    Akoby čarovne vrátil Friede loptu z bránkovej čiary späť do ohňa, no Ivan Kružliak po piatich sekundách avizuje aj vďaka svojmu asistentovi, že lopta už bola mimo hry.
     
    68
    DAC s lepšou desaťminútovkou, ViOn vyčkáva na svoj moment.
     
    69
    Celok zo Žitného ostrova si posúva loptu skôr dozadu. Nikomu sa nechce zbytočne riskovať.
     
    71
    Až Zsolt Kalmár ukončuje dve minúty nudy. Kapitán lídra tabuľky to skúsil technicky spoza veľkého vápna, trafil nanajvýš bočnú sieť.
    71. Zsolt Kalmár (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    73
    Striedanie v tíme FC DAC Dunajská Streda: z ihriska odchádza Eric Ramírez, prichádza Yhoan Andzouana.
     
    73
    Ďubek si tam čosi vysvetľuje s Blackmanom, hlavný arbiter musí dvojicu upokojovať. Domáci budú čoskoro takisto striedať.
     
    74
    Čonka neoslobodil svojich spod tlaku, dnes výborne hrajúci Blackman získava prv vhadzovanie a potom i štandardnú príležitosť.
     
    75
    Peter Čögley odvrátil center za postrannú čiaru. Trochu statickej hry od Dunajskej Stredy, Moravce boli nebezpečné v útoku asi tak štvrťhodinu dozadu.
     
    76
    Teraz nevedno čo zamýšľal Kalmár, ale maďarský reprezentant sa bude chytať za hlavu. So šancou z uhla mal naložiť lepšie.
     
    78
    Striedanie v tíme FC ViOn Zlaté Moravce: z ihriska odchádza Martin Kovaľ, prichádza Alexandros Kyziridis.
     
    78
    Balaj prehodil z prvej na Ďubeka, výborne sa ale vrátil takmer bez práce hrajúci stopér Jannik Müller.
     
    79
    Aj to len potvrdilo, že stačí chvíľková nepozornosť a môže byť po zápase.
     
    79
    Na zemi sa v bolestiach zvíja Filip Balaj, ktorého po odohraní lopty trafil do chrbta čerstvý Yhoan Andzouana. Domácim chvíľková prestávka pomôže, na viacerých borcoch v bielom totiž vidno, že toho majú naozaj dosť.
     
    80
    Napriek tomu sa hralo ďalej, DAC získal štandardku. Po nej prišla defenzívna hlavička, roh už mieri zahrať Andrija Balić.
     
    80
    Dávid Hrnčár vykopáva loptu spred bránkovej čiary, Chovan by už asi loptu nedokázal zachrániť.
    80. Dávid Hrnčár (ZMO)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    82
    Žltú kartu dostáva Tomče Grozdanovski (FC ViOn Zlaté Moravce).
     
    83
    Filip Balaj hral v súboji so Schaferom neférovo, zdalo sa mi, že tam bola aj ruka v tvári. Útočník Moraviec každopádne vidí žltú kartu.
     
    84
    Tlak DAC-u je stabilný, avšak sa výrazne nestupňuje. Dunajská Streda vie, že toto by nebola ideálna strata bodov.
     
    86
    Dunajská Streda dala gól!
    Toto čakal málokto. MARKO DIVKOVIĆ po prihrávke Blackmana bol už de facto na bránkovej čiare, v bežeckom súboji porazil Čonku. Chovan zmenšil už bez tak malý strelecký uhol, no Divković si to bravúrne hodil na ľavačku a prekonal domáceho strážcu svätyne!

    Asistencia: Cesar Rodolfo – Blackman.
    86. Marko DIVKOVIĆ - 1:2
    Zdroj: www.huste.tv
     
    87
    Dnešné stretnutie sleduje 1 903 divákov.
     
    88
    A mohlo byť bleskovo vyrovnané! Výborná narážačka pred šestnástkou DAC-u, center na malé vápno si pred Balajom zrazil na brvno Jannik Müller! Chýbali centimetre a mohlo byť 2:2!
    88. Jannik Müller (DUN)
    Zdroj: www.huste.tv
     
    88
    To boli krušné minúty. ViOn ukázal, že stačí jedna akcia a môže to byť všetko inak. Čonka musel vyskočiť do vzduchu pred Andzouanom.
     
    89
    Striedanie v tíme FC DAC Dunajská Streda: z ihriska odchádza Marko Divković, prichádza Sainey Njie.
     
    89
    Píska sa proti bráne domácich, Dunajská Streda získava na svoje konto cenné sekundy.
     
    90
    Žltú kartu za zdržiavanie hry dostáva Martin Jedlička (FC DAC Dunajská Streda).
     
    90
    Mierne zaváhanie Čögleya už nestíha využiť Kalmár, Chovan vykopáva ďaleko na polovicu súpera.
     
    90
    Moško z postu stopéra už na hrote útoku. Presun mu veľmi nevyšiel, bol nachytaný v ofsajde.
     
    90+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90+1
    Matej Moško už s faulom a aj so žltou kartou, keď trafil nohu Schafera pri snahe hrať loptu.
     
    90+2
    No a do tretice Moško, ktorý teraz získava štandardku pre svoj tím. Sto sekúnd do konca.
     
    90+3
    Ďubekov center odvrátený Schaferom. Njie mohol ísť do otvorenej obrany, avšak loptu stráca pred šestnástkou.
     
    90+3
    Jedlička odkopáva loptu ďaleko od svojej brány, do konca zostáva ešte dvadsať sekúnd.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Dunajská Streda zatlačila v potrebných momentoch a vyhráva nad Zlatými Moravcami 2:1. Domáci boli lepší úvodnú polhodinu, potom ale DAC prebralo velenie a reagovalo na zásah Hrnčára penaltou Kalmára a šesť minút pred koncom i zásahom Divkovića.

    Zlaté Moravce môžu cítiť krivdu z konca prvého polčasu, kedy sa mohla pískať penalta po zákroku Blackmana na Kovaľa. Na keby sa však nehrá, Dunajská Streda zostáva na čele tabuľky s 15 bodmi z 15 možných. ViOn je naďalej siedmy s piatimi bodmi.
     
    Ja vám v tejto chvíli ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok víkendu.

    Do čítania, priatelia! (20:54:31)

    Viktor Kalinács


    Hľadáme spravodajcu pre tím FC ViOn Zlaté Moravce. Viac informácií tu.


    Hľadáme spravodajcu pre tím DAC 1904 Dunajská Streda. Viac informácií tu.

    Góly: 24. Hrnčár (Balaj) – 36. Kalmár (pen.), 86. Divković (Rodolfo)

    Karty:   14. Čonka (ZMO), 82. Grozdanovski (ZMO), 83. Balaj (ZMO), 90+1. Moško (ZMO) – 24. A. Balić (DUN), 62. Malý (DUN), 90. Jedlička (DUN)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 15:14.
    FC ViOn Zlaté Moravce: Chovan – Čögley, Moško, Čonka – Menich – Hrnčár, Grozdanovski, Duga, Kovaľ (78. Kyziridis) – Ďubek (C), Balaj.
    Náhradníci: Lukáč – Tkáč, Chren, Orávik, Haspra, Kyziridis, Šmatlák.

    DAC 1904 Dunajská Streda: Jedlička – Rodolfo, Müller, Kružliak, Malý – Schafer – Friede, A. Balić – Ramírez (73. Andzouana), Kalmár (C), Divković (89. Njie).
    Náhradníci: Száraz – Fábry, Njie, Méndez, Bednár, Andzouana, Nebyla.

    Rozhodca: Ivan Kružliak – Ján Pozor, František Ferenc

    Diváci: 1 903