Kvalifikácia na VC Španielska Víťaz: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Španielska

Víťaz: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)

Sobota 15.08.2020, 15:00 • Barcelona, Španielsko • Formula 1
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 15:00.
     
    Vítam všetkých priaznivcov motošportu a obzvlášť F1! V nedeľu je na programe šiesty pretek tohtoročnej edície F1 a ten sa uskutoční v Španielsku. Klasicky ešte pred ním sú na programe tréningy, ale aj sobotná kvalifikácia, po ktorej sa dozvieme presné postavenie na štartovacom rošte.

    Minulý týždeň dominoval v kvalifikácii Bottas, ale víťazom VC k 70. výročiu F1 sa napokon nestal. Tento pretek ovládol Verstappen a konečne sa tak postaral o to, aby tento pretek vyhral niekto iný ako Mercedes.

    Piloti majú za sebou už aj prvé dva tréningy, ten tretí sa pôjde ešte zajtra pred štartom kvalifikácie. Prvý tréning ovládol s najlepším časom Bottas, ten druhý zase Hamilton.
     
    Prajem príjemné sobotné popoludnie všetkým fanúšikom F1! Dnes je na programe kvalifikácia na zajtrajšiu VC Španielska, po ktorej sa dozvieme zloženie štartovacieho roštu. Doobeda sa ešte uskutočnil posledný tretí tréning, ktorého víťazom sa stal Hamilton. Štart kvalifikácie je naplánovaný na 15:00, tesne pred jeho zahájením sa vám opäť prihlásime.
     
    Na štarte je už všetko pripravené, čoskoro sa teda začne dnešná kvalifikácia na VC Španielska! Kto si vybojuje pole position? Sledujte náš online prenos!
     
    Závod práve odštartoval.
     
    18:00
    Prvá časť kvalifikácie na VC Španielska sa práve začala!
     
    17:31
    Na trati máme zatiaľ pilotov zo stajne Williams a to Nicholasa Latifiho a Georgeho Russella. Prvý menovaný nemá zrejme prehnané ambície, ale Russell išiel minulú kvalifikáciu výborne.
     
    16:15
    Stále máme na trati len týchto dvoch spomínaných jazdcov a čoskoro im bude nameraný aj ich prvý čas. Ostatní pretekári zostávajú zatiaľ v boxoch.
     
    15:10
    A to platí aj naďalej, takže Williams má stále na trati ako jediný svoje zastúpenie. Uvidíme, kedy sa dostanú na trať aj známejšie mená a hlavne favority kvalifikácie a celej VC.
     
    14:20
    Zatiaľ tak môžme spomenúť vôbec prvý dnešný nameraný čas. O ten sa postaral Latifi a je to 1:19.231. Už to začína vyzerať, že čoskoro sa na trať dostanú aj zvyšní pretekári.
     
    13:25
    V boxoch sa pripravujú ďalší pretekári a tak snáď ich čoskoro uvidíme a bude to zaujímavejšie. Reprezentanti stajne Williams majú celú trať stále pre seba.
     
    12:50
    No a na trati sa nám to postupne navyšuje, už z boxov vyrazili aj také mená ako Hamilton, Bottas či Verstappen, teda ústredné trio, ktoré patrí medzi top favoritov hlavnej VC.
     
    11:15
    Zoznam na trati sa už postupne rozširuje, do svojej prvej časti kvalifikácie sa dostávajú aj Leclerc či Albon. Zopár jazdcov je ešte v boxoch, ale to bude čoskoro minulosť.
     
    10:24
    Máme tu nový najlepší čas prvej kvalifikácie, o ktorý sa postaral Hamilton a to 1:17.037. V jeho tesnom závese sa drží Lance Stroll a tretia priečka patrí Bottasovi.
     
    9:05
    Čoskoro sa však na druhú priečku prepracoval Serigo Pérez. Ten musel vynechať minulotýždňovú VC, pretože mal pozitíviny test na koronavírus. Posledné testovanie však dopadlo negatívne a tento Mexičan je už späť na trati.
     
    08:04
    Spomenuli sme kto je na čele prvej kvalifikácie, ale povedzme si kto je na jej chvoste. Za súčastného stavu by sa do ďašej časti nedostali Grosjean, Räikkönen, Magnussen, Latifi a Giovinazzi.
     
    07:15
    Ak pozorne sledujete aj kvalifikácie, tak sú to známe mená, ktoré majú problémy dostať sa cez prvú časť. U Räikkönen je to však veľkým prekvapením, pred sezónou by to zrejme predpokladal málokto.
     
    06:45
    Na trati momentálne nemáme nikoho, pretože jazdi začli do boxov. Po ich návrate prebehne záverečná pasáž prvej kvalifikácie, bude to hlavne boj o prienik do druhej časi.
     
    05:15
    Postupne sa pretekári vracajú späť na trať, ale len vo veľmi malom množstve. Zatiaľ môžme konštatovať, že Russell drží poslednú postupovú miestenku do druhej časti.
     
    04:13
    Ten si bude musieť dávať pozor na Grosjeana, ktorý má ešte šancu z potencionálneho zoznamu vypadávajúcich ešte preninúť do druhej časti.
     
    03:02
    Na trať sa už postupne vracajú aj jednotlivé esá. Hamilton je stále neohrozene prvý, výborne mu sekunduje Peréz, ktorý je zrejme poriadne nabudený po vynútenej pauze.
     
    02:31
    V pozornom hľadáčiku sa určite nachádza Sebastian Vettel, ktorému sa v tejto sezóne vôbec nedarí. V tejto časti kvalifikácie mu momentálne patrí 12. miesto.
     
    01:02
    Je tu už záver prvej časti kvalifikácie. Russell stále bojuje, aby sa prebojoval do druhej časti a vylepšil si tak pozície na zajtrajšom štartovacom rošte.
     
    00:00
    Prvá časť kvalifikácie na VC Španielska sa práve skončila!
     
    Do druhej časti kvalifikácie nepostupujú:

    Kevin Magnussen (Haas), Romain Grosjean (Haas), George Russell (Williams), Nicholas Latifi (Williams) a Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
     
    Tak predsa len tu je menšie prekvapenie po prvej časti, do tej druhej nepostupuje viackrát spomínaný Russell a ďalej ide na jeho úkor Räikkönen.
     
    15:00
    Druhá časť kvalifikácie sa práve začala!
     
    14:36
    Dostávame sa do prostrednej časti dnešnej kvalifikácie. Na trati momentálne máme len Hamiltona a Bottasa. Otázkou tejto VC tak opäť bude, či niekto dokáže zosadiť dole Mercedes.
     
    13:22
    Ešte sme si nič nepovedali k tomu, aké podmienky momentálne panujú na trati. Je to typické španielske počasie, takže je veľmi horúco a slnečno.
     
    12:16
    Na trať sa postupne dostávajú aj ďalší pretekári, ale stále ich je pomerne málo. Pribúdajú však ďalší favoriti ako Verstappen a tomu sa staží sekundovať jeho tímový kolega Albon.
     
    11:19
    Zástavku v boxoch logicky ako prvý zvolili Hamilton a Bottas. Môžme sa pozrieť aj na chvost druhej časti kvalifikácie, do tretej časti zatiaľ nepostupujú Sainz, Kvjat, Leclerc, Vettel a Räikkönen.
     
    10:42
    Prvá trojica nieje žiadne prekvapenie. Najlepší čas 1:16.013 momentálne patrí Hamiltonovi, v tesnom závese je jeho tímový kolega Bottas a tretia priečka patrí Vetstappenovi.
     
    09:37
    Postupune sa do boxov v druhej časti kvalifikácie dostávajú aj zvyšní pretekári. Zaujimavý súboj to potom tradične bude na chvoste, či z neho niekto prenikne do tretej časti.
     
    07:26
    Keď som to už načrtol, tak si tu situácie lepšie priblížime. Momentálne je posledným postupujúcim Daniel Ricciardo, ale v jeho tesnom závese sa nachádza Sebastian Vettel. Druhý menovaný má výrazné problémy v tohtoročnej edícii F1.
     
    06:15
    Na trati sa momentálne nikto nenachádza. Všetci si zašli do boxov a potom sa vrátia na záverečnú pasáž druhej časti kvalifikácie.
     
    05:46
    Nikomu sa zrejme späť na trať nechce, stále je prázdna. Môžme spomenúť zatiaľ jazdcov, ktorý ďalej nepostupujú: Vettel, Ocon, Gasly, Kvjat a Räikkönen. Uvidíme, či sa na tom niečo zmení.
     
    04:30
    Pomaly sa všetci jazdci sa vrátili späť na trať, sme teda v závere druhej časti dnešnej kvalifikácie.
     
    03:15
    V boxoch však zostali obaja jazdci Marcedesu: Hamilton a Bottas.
     
    02:03
    Stále sa obaja spomínaný jazdci nevrátili na trať a je otázne, či tak v druhej časti kvalifikácie ešte spravia. Majú dostatočný náskok a zrejme si doprajú kratšiu pauzu.
     
    01:05
    Ešte teda prebehne boj o posledné postupové priečky. Piloti Mercedesu oddychujú v boxoch a na trať sa vrátia až v tretej časti dnešnej kvalifikácie.
     
    00:00
    Druhá časť kvalifikácie sa práve skončila!
     
    Do tretej časti kvalifikácie nepostupujú:

    Sebastian Vettel (Ferrari), Daniil Kvjat (AlphaTauri), Daniel Ricciardo (Renault), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) a Esteban Ocon (Renault).
     
    12:00
    Tretia časť kvalifikácie sa práve začala!
     
    11:35
    Sme už v záverečnej časti dnešnej kvalifikácie. Rozhodne sa v nej o tom, kto si vybojuje pole position na zajtrajšiu hlavnú časť. Favoriti sú jasný.
     
    10:02
    Všetci favoriti sú už na trati a absolvujú tak dnešný záverečný boj o to najpodstatnejšie. Uvidíme, či sa niekomu prípadne podarí prebojovať ešte vyššie.
     
    09:03
    Zatiaľ sme nepoznali namerané časy, ale tie budú čoskoro reaitou a priblížia nám lepšie situáciu na trati.
     
    08:05
    Vyskočiť sa podarilo Sergiovi Pérezovi, ktorý je momentálne na čele záverečnej časti. Hamilton a Bottas sa však určite so svojimi aktuálnymi pozíciami neuspokoja.
     
    07:10
    No a ani to dlho netrvalo. Lewis Hamilton je už prvý a druhý je Bottas. Najlepší čas na trati je momentálne 1:15.584.
     
    06:15
    Na trati sa momentálne nikto nenachádza, všetci jazdic sú v boxoch. Čoskoro vyvrcholí záverečný boj dnešnej kvalifikácie.
     
    03:10
    Pomerne dlho zostali všetci v boxoch, ale trať je opäť zaplnená. Sme už v samej závere kvalifikácie, boj o pole position bude napínavý!
     
    02:06
    Peréz stále tvrdo bojuje a určite by sa veľmi rád umiestnil do tretieho miesta. Uvidíme, či sa mu to napokon podarí.
     
    00:00
    Tretia časť kvalifikácie sa práve skončila!
     
    Koniec závodu.
     
    Konečné poradie kvalifikácie na VC Španielska:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Racing Point), 5. Stroll (Racing Point), 6. Albon (Red Bull), 7. Sainz (McLaren), 8. Norris (McLaren), 9. Leclerc (Ferrari), 10. Gasly (AlphaTauri), 11. Vettel (Ferrari), 12. Kvjat (AlphaTauri), 13. Ricciardo (Renault), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Ocon (Renault), 16. Magnussen (Haas), 17. Grosjean (Haas), 18. Russell (Williams), 19. Latifi (Williams), 20. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    Víťazom kvalifikácie na zajtrajšiu VC Španielska sa stáva Lewis Hamilton z tímu Mercedes. Jeho tímový kolega Valtteri Bottas si vybojoval druhú priečku a tretí skončil Max Verstappen. Určite to nieje žiadne prekvapenie, ale určite za pozornosť stojí štvrté miesto Sergia Peréza, ktorý dnes bojoval veľmi tvrdo po vynútenej pauze a určite môže zajtra narobiť problémy ústrednej trojici.

    Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok soboty. (16:06:11)

    Miroslav Revaj