Luboš Lesák - Jan Pajtaš Lesák (kon.) | Matěj Peňáz - Zdeněk Polívka Klauda (kon.)
Tadeáš Růžička - Štěpán Guba Růžička (kon.) | Matěj Peňáz - Adam Dvořáček Peňáz (kon.)
Magdalena Šormová - Tereza Dvořáková Šormová (kon.) | Luboš Lesák - Ladislav Krištůfek Mane (kon.)
Jakub Bahník - Matouš Kohout Kohout (kon.) | Daniel Škvor - Jan Gottvald Škvor (kon.)
Leo Brichta - Matěj Kozubovsky Brichta (kon.) | Lucie Pudilová - Tereza Bledá Bledá (kon.)
koniec udalosti
Matěj Peňáz - Adam Dvořáček

Peňáz

cz Sobota 30.05.2020, 20:40Oktagon Underground
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:15.
     
    CO TO JE OKTAGON UNDERGROUND?

    Jedná se o první sérii turnajů na česko-slovenské bojové scéně od zavedení vládních nařízení v souvislosti s koronavirem, které zamezily organizování prakticky veškerých sportovních akcí. V mužských pyramidách do 70, 80, 90 a 100 kilogramů a v ženské pyramidě do 61 kilogramů se proti sobě utkává značné množství bojovníků. Každý postupový pavouk zahrnuje českou a slovenskou stranu, finále tak bude vždy mezinárodní. Celkový vítěz pyramidy si odnese částku 5 000 eur, v součtu tím pádem bude ve hře 2,75 milionu korun. Zápasy mají uzpůsobená pravidla, turnaje se proto účastí i zápasníci, jejichž hlavní disciplínou není MMA. Zároveň se jedná o exhibiční duely. Výsledky se proto nebudou započítávat do oficiálních dat na stránce Sherdog. Celá akce se uskuteční v průběhu sedmi týdnů, kdy proběhne stejné množství atraktivních turnajů. Dva z nich už jsou minulostí. Některé turnaje by měly být doprovázeny takzvanými super-fighty, v nichž se představí mimosoutěžní bojovníci. V pořadí již třetí podnik začíná tuto sobotu od 19:10. Půjde o české duely, jejichž ozdobou by měl být ženský zápas mezi Lucií Pudilovou a Terezou Bledou.
     
    PRAVIDLA OKTAGON UNDERGROUND

    Jedna z hlavních změn oproti běžným zápasům MMA je v celkovém čase utkání. To se odehraje na tři kola po třech minutách. Pokud by poté boj skončil remízou, rozhodne jedno extra kolo. V postoji regule zůstávají prakticky stejné. Zápas je rovněž možné přenést na zem pomocí takedownu, kde je rozhodující následná kontrola po dobu tří vteřin. Pokud se tato kontrola v utkání zopakuje třikrát, rovná se takové počínání jednomu knockdownu. Knockdown způsobí počítání rozhodčího, a pokud zápasník absolvuje počítání čtyřikrát v utkání nebo třikrát v jednom kole, znamená to automatické ukončení zápasu. Sudí ale nemusí využít maximální počet počítání a může duel zastavit i verdiktem TKO.
     
    PYRAMIDA DO 90 KILOGRAMŮ:
    PEŇÁZ vs. DVOŘÁČEK

    Matěj Peňáz (0-0-0; 1 výhra v Undergroundu)

    Výkvět Jetsaam Gymu, který má na to ovládnout celou pyramidu do 90 kilogramů a překonat tak zkušené zápasníky MMA jako Ondřeje Rašku nebo Pavla Salčáka. Jako jediný zástupce domácí scény patří do nejprestižnější kickboxerské organizace GLORY a má na svém kontě i tituly mistra světa v K1 a thajském boxu. Cizí mu není ani Muay Thai. Trénuje ho navíc další aktivní legenda bojových sportů a účastník pyramidy do 100 kilogramů Tomáš Hron. Peňáz v úvodní fázi turnaje přijal hozenou rukavici Matěje Hrkala, kterého zvládl vyřídit hned v prvním kole. Jako vůbec jediný borec tehdejší karty tak soupeře ukončil už v úvodních třech minutách technickým KO. „Všechny zápasy, co jsem měl mít tento rok, se zrušily. Takže to beru jako skvělou příležitost ukázat se i na české scéně. Mám předpoklady k tomu, že bych to mohl vyhrát,“ věří Peňáz.

    Adam Dvořáček (0-0-0, 1 prohra v Undergroundu)
    Nejmladší účastník Oktagon Underground zůstává i po úvodní porážce velkou neznámou. V prvním zápase ho k větší aktivitě nepustil vítěz Jakub Klauda a reprezentant Primmat Gymu byl nakonec rád, že utkání přežil až do poslední vteřiny. Po celou dobu duelu se snažil o nepřipravené strhy, které ho stály fyzičku a nakonec i tržnou ránu nad okem. Proti Hrkalovi by měl mít ještě daleko menší šanci. Podle sázkových kanceláří je dokonce největším outsiderem celé karty. Do dalšího kola se dostal jen díky zranění Zdeňka Polívky, který předvedl brilantní výkon proti Pavlu Salčákovi a je škoda, že se dalšího průběhu turnaje nezúčastní.
     
    Začalo 1. kolo
     
    0:15
    Zatím celkem nečekaně opatrný úvod prvního kola, při kterém to Matěj Peňáz zkusil low kickem. Dvořáček však velice dobře kontroloval pravou zadní.
     
    0:33
    Dva tvrdé low kicky v podání Peňáze, který v úvodu zápasu sází na tvrdé kopy. Ten další pro změnu přistál na stehno, Adam Dvořáček si s tím zatím neví rady.
     
    1:14
    Dvořáček se dostal k pletivu, jenomže včas se dostal směrem zpět ke středu oktagonu. Sám zatím čeká na něco zásadního.
     
    1:54
    Matěj Peňáz přidal velice dobrou levou zadní, která byla pořádně slyšet. Zároveň si připisuje první úspěšný takedown, který se rozhodně bude počítat.
     
    2:33
    Aby toho nebylo málo, tak přišel také další úspěšný takedown. Dvořáček se poté prezentoval dobrou přední, která Peňázovi rozhodně nechutnala.
     
    Skončilo 1. kolo
     
    Začalo 2. kolo
     
    0:18
    První low kick vyslal také Adam Dvořáček, který zřejmě mění styl boje. Matěj Peňáz ho poté zatlačil k pletivu, stále si však hledá vzdálenosti k úderu.
     
    0:47
    Dvořáček začíná kulhat, čemuž se nemůžeme divit. Matěj Peňáz totiž volí velice tvrdý kopy na nohu, to se postupem času rozhodně musí podepsat.
     
    1:14
    Jenomže výkon Matěje Peňáze je možná trochu za očekáváním. Dvořáček se favorita zápasu nezalekl, naopak se mu celkem daří dobře trefovat.
     
    1:50
    Pravá přední, avšak Matěj Peňáz dokázal včas ustoupit. Ani jeho hák nebyl nejpřesnější, to napravil až povedenou pravačkou přímo na nos.
     
    2:04
    Dlouhá série u pletiva, kde se Adam Dvořáček dostal do menších problémů. Z nich nakonec dokázal utéct, pokračuje se tak ve středu oktagonu.
     
    2:47
    Protažená ruka, druhý úder se ovšem Dvořáčkovi povedlo vykrýt. I tak si Peňáz připisuje další úspěšný takedown, ten si posléze připsal také Dvořáček.
     
    Skončilo 2. kolo
     
    Začalo 3. kolo
     
    0:15
    Na úvod třetího kola samozřejmě nesměl chybět low kick v podání Peňáze. Dvořáček již delší dobu kulhá, tento zápas to ale nijak dál neovlivní.
     
    0:47
    Matěj Peňáz se chystal k další kombinaci, jenomže velice dobře to provedl jeho soupeř, kterému se ve vhodnou dobu povedlo duel svázat.
     
    1:09
    Dvořáček ovšem ve třetím kole zatím hledá na svého soupeře recept. Matěj Peňáz se navíc mohutně napřáhl, jeho další low kick byl opět hodně slyšet.
     
    1:41
    Naskočené koleno proletělo kousek vedle Dvořáčka, který posléze opět vsadil na klinč. Ten sudí rychle roztrhl, opět tak sledujeme bitvu v postoji.
     
    2:11
    To jsou věci! Adam Dvořáček fantastickým úderem poslal Peňáze na zem, který tak musel být počítán.
     
    2:40
    Matěj Peňáz však záhy vytáhl takedown, který se rozhodně bude počítat jako úspěšný.
     
    2:55
    Záhy také druhý takedown...
     
    Konec zápasu.
     
    Tento duel sliboval hodně rychlý konec, jenomže nakonec tomu tak nebylo. Adam Dvořáček se obrovského favorita rozhodně nezalekl, naopak předvedl sympatický výkon, za který se rozhodně nemusí stydět. Ba naopak, situace mohla být mnohem veselejší, Dvořáček v koncovce zápasu dokonce posadil Peňáze na zem, jenomže ani tento moment k vítězství nestačil. Do finálového souboje tak postupuje Matěj Peňáz.
     
    Vítěz: M. Peňáz (na body) (20:54:06)

    David Suchý