Luboš Lesák - Jan Pajtaš Lesák (kon.) | Matěj Peňáz - Zdeněk Polívka Klauda (kon.)
Tadeáš Růžička - Štěpán Guba Růžička (kon.) | Matěj Peňáz - Adam Dvořáček Peňáz (kon.)
Magdalena Šormová - Tereza Dvořáková Šormová (kon.) | Luboš Lesák - Ladislav Krištůfek Mane (kon.)
Jakub Bahník - Matouš Kohout Kohout (kon.) | Daniel Škvor - Jan Gottvald Škvor (kon.)
Leo Brichta - Matěj Kozubovsky Brichta (kon.) | Lucie Pudilová - Tereza Bledá Bledá (kon.)
koniec udalosti
Leo Brichta - Matěj Kozubovsky

Brichta

cz Sobota 30.05.2020, 22:34Oktagon Underground
Predzápasové kurzy
     
    Vítěz: L. Brichta (na body) (22:48:45)
     
    Hlavní předzápas nakonec neměl zas tak dramatický průběh. Favorizovaný Leo Brichta totiž předvedl spanilou jízdu, při které doručil snad dvanáct úspěšných takedownů. Matěj Kozubovsky dlouho hledal recept, navíc se mu takedowny nedařilo bránit, což bylo v tomto duelu zásadní. Nejlepší momenty Kozubovského přišly až v koncovce zápasu, Brichtovi totiž došly síly, avšak i to k vítězství stačilo.
     
    Konec zápasu.
     
    2:54
    Matěj Kozubovsky našel recept, jenomže ten přišel příliš pozdě.
     
    2:47
    Brichta ovšem schytal další nepříjemný hák, zápas se mu ovšem povedlo svázat, což rozhodně potřebuje. Leo Brichta navíc musel být počítán.
     
    1:59
    Matěj Kozubovsky však má více sil, což by se mu ke konci zápasu mohlo hodit. Brichta je po takedownech značně unaven, konec utkání se ovšem blíží.
     
    1:14
    Brichtova taktika je naprosto evidentní. Při pokusu o útok se ihned snaží svého soupeře poslat na zem, Kozubovský je naprosto bez recept na úspěch.
     
    0:47
    Leo Brichta není po předchozí levačce nikterak otřesen, naopak ho to nakoplo. V krátkém časovém sledu si připisuje další dva takedowny.
     
    0:23
    Matěj Kozubovsky konečně trefil kvalitní úder, levačka přistála přesně na obličeji Brichty. Ten rychle duel poslal na zem, což znamenalo takedown.
     
    Začalo 3. kolo
     
    Skončilo 2. kolo
     
    2:34
    Také toto kolo znamená pro Brichtu třetí úspěšný takedown. Kozubovský přichází o další bod.
     
    2:06
    Matěj Kozubovsky však změnil styl boje a kolenem překvapil svého soupeře. Brichta duel svázal, následným háčkem se mu nepovedlo podrazit soupeře.
     
    1:45
    Několik dílčích úderů v podání Kozubovského, avšak ani jeden z nich nebyl nijak zásadní. Brichta zatím předvádí velice snadnou a kvalitní obranu.
     
    1:04
    Kozubovský si o pár vteřinek později opět ustlal na záda, ani tentokráte se mu nepovedlo takedown ubránit. Tento duel se pro něj nevyvíjí vůbec dobře.
     
    0:40
    Leo Brichta předvedl další senzační takedown, který byl z učebnice takedownů. Také tento se bude počítat, Matěj Kozubovsky je ve velkých problémech.
     
    0:16
    Kozubovský jednoznačně potřebuje zabrat. První kolo mu moc nevyšlo, v úvodu toho druhého se konečně prezentuje aktivnějším dojmem.
     
    Začalo 2. kolo
     
    Skončilo 1. kolo
     
    2:50
    Třetí takedown pro Brichtu, Matěj Kozubovsky toto kola dost možná prohraje o dva body.
     
    2:26
    Povedený nástup v podání Brichty, který poté pokračoval ve své aktivitě. To znamenalo druhý úspěšný takedown, nyní by potřeboval zabrat také jeho soupeř.
     
    2:08
    Brichta to zkoušel dalším takedownem, avšak ten se počítat nebude. Matěj Kozubovsky se dokázal vypořádat na jedničku.
     
    1:33
    Ten následně vsadil na takedown, který byl naprosto ukázkový. Matěj Kozubovsky upadl na záda, sudí tak takedown označil jako úspěšný.
     
    1:07
    Vyčkávací taktika pokračuje i nadále. Poté jsme se ovšem dočkali první přestřelky, která hrála ve prospěch Leoše Brichty.
     
    0:44
    Oba zápasníci neustále poskakují po oktagonu, jenomže ani jeden z nich se nemá k žádné vážnější akci. Po necelé minutě i nadále čekáme na první úder.
     
    0:15
    Poněkud opatrný úvod tohoto zápasu, zatím čekáme na jakýkoliv úder.
     
    Začalo 1. kolo
     
    PYRAMIDA DO 80 KILOGRAMŮ:
    BRICHTA vs. KOZUBOVSKY

    Leo Brichta (5-3-0; 1 výhra v Undergroundu)

    Populární zápasník Oktagon MMA by mohl být favoritem na celkové vítězství. V únoru ještě před koronavirovou pauzou zápasil v Šamoríně s Danielem Hodorem. Společně předvedli dnes už ikonický zápas, který měl snad všechno, co vystihuje podstatu smíšených bojových umění. Brichta vykouzlil několik neskutečný high kicků, které ale Hodor přežil a málem svého soupeře upáčil na armbar. Brichta se těžko vysvětlitelným způsobem z krkolomné pozice přetočil a ve třetím kole si došel pro TKO. Jeho cílem je finále a v ideálním případě odvetný zápas s Ronaldem Paradeiserem, s nímž vloni prohrál právě na armbar. „Byl jsem rád, že mě vybrali. Doba je špatná, zápasy nejsou, tudíž jsem uvítal takovou příležitost. Favoritem na české straně jsem já," řekl otevřeně na Facebooku organizace. Úvodní duel v Undergroundu zvládl přesvědčivě na body, neboť byl přesnější a důraznější než Pavel Šach, kterého několikrát roztancoval po svých nečekaných otočkách.

    Matěj Kozubovsky (0-0-0; 1 výhra v Undergroundu)
    Mladík Kozubovsky z Kralup nad Vltavou trénuje pod velmi zkušeným Lubošem Šudou zejména Muay Thai a K1. V těchto disciplínách a váze do 81 kilogramů také doposud posbíral své největší skalpy. Je profesionálním mistrem Evropy v Muay Thai, stejně se mu vedlo i v rámci České republiky, kde navíc přidal titul i v K1. Jeho životním cílem je získat možnost vydělávat sportem natolik, aby nemusel vykonávat další zaměstnání. K tomu by mu mohl Oktagon Underground do značné míry pomoci. Nyní bude chtít zúročit roky přípravy a dostat se co možná nejdál. Zápasil i v organizaci Tatneft, která je považována za druhou nejlepší na světě. V osmifinále pyramidy využil špatně zvolené taktiky Jana Janky, který po prvním relativně nudném kole přišel v tom druhém o kondici, a to kvůli značnému množství pokusů o strhy. Následně se Kozubovsky postaral o několik dobrých ran a urval zápas přesně trefeným kolenem. Janka pak nedokázal reagovat na počítání rozhodčího.
     
    PRAVIDLA OKTAGON UNDERGROUND

    Jedna z hlavních změn oproti běžným zápasům MMA je v celkovém čase utkání. To se odehraje na tři kola po třech minutách. Pokud by poté boj skončil remízou, rozhodne jedno extra kolo. V postoji regule zůstávají prakticky stejné. Zápas je rovněž možné přenést na zem pomocí takedownu, kde je rozhodující následná kontrola po dobu tří vteřin. Pokud se tato kontrola v utkání zopakuje třikrát, rovná se takové počínání jednomu knockdownu. Knockdown způsobí počítání rozhodčího, a pokud zápasník absolvuje počítání čtyřikrát v utkání nebo třikrát v jednom kole, znamená to automatické ukončení zápasu. Sudí ale nemusí využít maximální počet počítání a může duel zastavit i verdiktem TKO.
     
    CO TO JE OKTAGON UNDERGROUND?

    Jedná se o první sérii turnajů na česko-slovenské bojové scéně od zavedení vládních nařízení v souvislosti s koronavirem, které zamezily organizování prakticky veškerých sportovních akcí. V mužských pyramidách do 70, 80, 90 a 100 kilogramů a v ženské pyramidě do 61 kilogramů se proti sobě utkává značné množství bojovníků. Každý postupový pavouk zahrnuje českou a slovenskou stranu, finále tak bude vždy mezinárodní. Celkový vítěz pyramidy si odnese částku 5 000 eur, v součtu tím pádem bude ve hře 2,75 milionu korun. Zápasy mají uzpůsobená pravidla, turnaje se proto účastí i zápasníci, jejichž hlavní disciplínou není MMA. Zároveň se jedná o exhibiční duely. Výsledky se proto nebudou započítávat do oficiálních dat na stránce Sherdog. Celá akce se uskuteční v průběhu sedmi týdnů, kdy proběhne stejné množství atraktivních turnajů. Dva z nich už jsou minulostí. Některé turnaje by měly být doprovázeny takzvanými super-fighty, v nichž se představí mimosoutěžní bojovníci. V pořadí již třetí podnik začíná tuto sobotu od 19:10. Půjde o české duely, jejichž ozdobou by měl být ženský zápas mezi Lucií Pudilovou a Terezou Bledou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 21:30.

    David Suchý