Holandsko – Česko 2:3 (kon.)
koniec
Holandsko
2:3 (2:1)
Česko
cz Streda 27.05.2020, 10:00 • Estádio Municipal de Aveiro, Aveiro • Mistrovství Evropy 2004
    90. Krůček chyběl van der Vaartovi, aby mohl po centru van Bronckhorsta kvalitně zakončovat.
     
    90
    Teď si všichni čeští fanoušci oddechli! Giovanni van Bronckhorst poslal z hloubi pole krásný centr za českou obranu a Rafaelovi van der Vaartovi chyběl tak krok k tomu, aby mohl míč tečovat za Čechova záda! Takhle ho jen lehce zasáhl špičkou kopačky a balón skončil v zámezí.
    88. Vladimír ŠMICER - 2:3
     
    88
    Česko právě vstřelilo branku!
    Goooooooool! To je neuvěřitelné, obrat je dokonán! Milan Baroš si z pravého křídla naváděl míč na střed a u šestnáctky ho posunul na Marka Heinze, jehož přízemní střelu dokázal van der Sar vyrazit, ale pouze ke Karlovi Poborskému. Pravý záložník Sparty ukázal svou chytrost, když místo dorážky ještě nezištně nahrál VLADIMÍROVI ŠMICEROVI, který balón z malého vápna uklízel do prázdné brány. Na hřišti i v hledišti propukla obrovská česká euforie – 3:2.
     
    86
    Poslední střídání Nizozemska. Uzdravený Clarence Seedorf nakonec vydržel na hřišti 86 minut. Teď už zaujal jeho místo Rafael van der Vaart.
    85. Dělovka Pavla Nedvěda skončila na břevně.
     
    85
    A teď se jim málem odvděčil Pavel Nedvěd! Český kapitán se opřel do míče z obrovské dálky a jeho raketa orazítkovala břevno van der Sarovy svatyně! Dorážku pak hlavičkou nenacpal do prostoru brány Poborský. To mohlo být nádherné vyvrcholení tohoto zápasu!
     
    79
    Baroš v ofsajdu. Nizozemci střídají. Andy van der Meyde odchází, místo něho si v závěru zahraje Michael Reiziger.
    76. Po přímém kopu Nedvěda dorážel Rozehnal. Van der Sar svůj tým podržel.
     
    76
    To je škoda! Přímý kop zahrával Pavel Nedvěd, jehož bombu vyrazil van der Sar jen před sebe. Dorážku Davida Rozehnala pak brankář anglického Fulhamu zkrotil před brankovou čarou. Míč bohužel směřoval téměř na něj.
    75. Červená karta po 2. žluté pro Heitingu.
     
    75
    Velký problém pro Nizozemce! John Heitinga musel zatáhnout za záchrannou brzdu proti unikajícímu Pavlovi Nedvědovi. Bylo to za žlutou kartu a protože už obránce Oranjes jednu měl, vidí automaticky i červenou a musí tak odejít pod sprchy! Závěrečnou čtvrthodinu budou Holanďané dohrávat v oslabení.
     
    75
    Přeci jen posílení české defenzivy. Odpracováno má autor kontaktního gólu na 1:2 Jan Koller, jehož nahrazuje stoper David Rozehnal.
     
    72
    Skvěle Petr Čech! Nizozemci totiž mohli téměř po rozehrávce strhnout vedení zpět na svou stranu. Van Nistelrooij prodloužil hlavou míč na Andyho van der Meydeho, který postupoval z pravé strany proti Čechovi, jenž ale situaci ustál a levou nohou vyrazil balón na roh!
    71. Milan BAROŠ - 2:2
     
    71
    Česko právě vstřelilo branku!
    Bravo! Je vyrovnáno! Pavel Nedvěd se na levém křídle zaseknutím míče zbavil Heitingy a poslal míč do šestnáctky. Jan Koller ho hrudí sklepnul proti noze MILANA BAROŠE a ten z hranice velkého vápna z první zamířil pod břevno nizozemské brány. Van der Sar prolétl vzduchem marně – 2:2.
    64. Heinz vypracoval šanci pro Šmicera, který nepřekonal van der Sara.
     
    64
    Marek Heinz se mohl hned výrazně zapsat do dějin tohoto zápasu! Na levé straně se zbavil Cocua a zpětnou přihrávkou našel Vladimíra Šmicera, který měl na levačce vyrovnání. Jeho střelu z 10 metrů však vyškrábl mimo svou bránu van der Sar. Ten podržel tulipány vynikajícím zákrokem!
     
    62
    Tomáš Galásek zastavil postup van Nistelrooije a to bylo také to poslední, co dnes předvede. Je totiž střídán. Karel Brückner se rozhodl pořádně zariskovat a místo svého defenzivního štítu vysílá na trávník nejlepšího střelce Gambrinus ligy Marka Heinze z Baníku Ostrava!
     
    59
    Ze hřiště poměrně překvapivě odchází Arjen Robben, na což fanoušci Nizozemska reagují pískotem. Mladý křídelník totiž pořádně cvičil s českými obránci. Nebojím se říci, že byl nejlepším hráčem svého týmu. Do hry jde záložník anglického Manchesteru City Paul Bosvelt. Zajímavé rozhodnutí kouče Advocaata.
    56. Hlavičku van Nistelrooije reflexivně vyrazil Čech.
     
    56
    Mohlo to být 3:1! Arjen Robben se dokázal prosadit přes Jiránka k centru, který prošel až na zadní tyč, kde byl Ruud van Nistelrooij. Jeho hlavičku vyrazil reflexivním zákrokem Petr Čech, jenž tak drží naděje českého mužstva!
     
    55
    Unikajícího Davidse zabrzdil taktickým faulem Tomáš Galásek. Je z toho první žlutý trest na české straně.
    52. Nedvěd střelou z otočky protáhl van der Sara. Ten byl připraven.
     
    52
    Přihrávku Poborského si zády k bráně zpracoval Pavel Nedvěd a z otočky vyzkoušel Edwina van der Sara. Mířil ke vzdálenější tyči, ale vysoký nizozemský brankář byl připraven a pro míč si bez větších problémů doskočil.
     
    47
    Zahrozil také náš tým! Pavel Nedvěd si s míčem seběhl na střed hřiště, odkud nahrál doprava Poborskému. Ten místo centru zkusil překvapit van der Sara střelou k bližší tyči a nizozemský brankář měl co dělat, aby pokus záložníka pražské Sparty vyrazil alespoň před sebe. Jeho spoluhráči pak balón uklidili do zámezí.
    43. Edgar Davids orazítkoval tyč české brány.
     
    43
    Tak pozor! Holanďané mohli naopak udeřit. Arjen Robben si na levém křídle zasekl míč a místo střely nebo další individuální akce překvapil českou obranu nahrávkou na Edgara Davidse. Rodák ze Surinamu volejem z 20 metrů orazítkoval ze svého pohledu pravou tyč!
    35. Seedorf mířil z velké dálky těsně vedle tyče.
     
    35
    Standardní situace byla rozehrána na střed hřiště, kde byl Clarence Seedorf. Ten vypustil z nějakých 30 metrů ránu, která jen o centimetry minula pravou tyč z pohledu nereagujícího Petra Čecha. Velké štěstí pro českou reprezentaci!
    32. Krásnou střelu Heitingy přizvedl Čech nad břevno.
     
    32
    Teď jsme si oddechli! Po přenesení od van Nistelrooije vypustil bombu z 22 metrů John Heitinga. Skvělý zákrok předvedl Petr Čech, který konečky prstů levé ruky balón přizvedl těsně nad břevno!
    30. Souboj Ujfalušiho s van Nistelrooijem lehce zaváněl penaltou.
     
    30
    A další souboj těchto hráčů, tentokrát v české šestnáctce! Ujfaluši nizozemského útočníka oběma rukama objal a ten pak spadl. Obránce Hamburku si asi oddechl, že se nepískala penalta.
     
    26
    John Heitinga u lajny bez úmyslu hrát míč vlétl do Pavla Nedvěda. Myslím, že za žlutou kartu může být obránce Ajaxu Amsterdam ještě rád. Tohle byl ošklivý zákrok. Nedvěd bude naštěstí v pořádku.
     
    25
    Přichází avizované české střídání! Pravého obránce Zdeňka Grygeru nahrazuje Vladimír Šmicer, který zřejmě půjde na kraj zálohy. Na beka se asi zatáhne Karel Poborský. Karel Brückner takto reaguje na řádění Robbena na levém křídle a zároveň chce asi i posílit ofenzivu.
    23. Jan KOLLER - 2:1
     
    23
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je tu kontaktní gól! Obrovskou chybu vyrobil ve středu hřiště Giovanni van Bronckhorst, který nechtěně nahrál do běhu Milanovi Barošovi. Dravý útočník Liverpoolu s balónem okamžitě zamířil směrem k bráně, s trochou štěstí nasadil jesličky Stamovi a před van der Sarem ještě naservíroval míč JANOVI KOLLEROVI, který zakončoval do protipohybu padajícího nizozemského gólmana. Jsme zpátky ve hře!
    19. Ruud van Nistelrooij - 2:0
     
    19
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Ajajaj! Tak tohle nevypadá už vůbec dobře! Edgar Davids poslal průnikovou přihrávku za záda Grygery, kam si naběhl Arjen Robben. Ten adresoval před bránu přízemní centr, kterým našel nepokrytého RUUDA VAN NISTELROOIJE, jenž zblízka posílá balón do odkryté brány – 2:0.
    16. Po sklepnutí od van Nistelrooije střílel mimo Seedorf.
     
    16
    Když se Nizozemci přiblíží k české šestnáctce, tak jsou hodně nebezpeční! Davidsovu přihrávku převzal zády k bráně Ruud van Nistelrooij, který ho sklepl proti noze nabíhajícího Clarence Seedorfa. Jeho střela prošla pod nohama padajícího Ujfalušiho a naštěstí pro Čecha zamířila vedle pravé tyče.
     
    9
    Žlutou kartu za kosu na Pavla Nedvěda dostává Clarence Seedorf. Standardní situace bude rozehrána z levé strany. Jedná se o dobrou pozici na centr.
    8. Přímý kop Seedorfa proletěl těsně vedle české brány.
     
    8
    Exekuce standardky se ujal Clarence Seedorf a po jeho střele to v sektoru nizozemských fanoušků jen zahučelo! Míč totiž prosvištěl těsně vedle levé tyče. Brankář Čech by asi nedokázal zakročit, pokud by balón směřoval na jeho bránu!
    4. Wilfried BOUMA - 1:0
     
    4
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Holanďané ze standardky udeřili! Levačka mladíčka Arjena Robbena poslala balón na zadní tyč, kde čeští obránci trestuhodně nechali zcela samotného WILFRIEDA BOUMU, který míč hlavou trkl za záda bezmocného Petra Čecha. To je po sympatickém začátku studená sprcha pro náš tým.
    2. Rosický chytře vysunul Jana Kollera, který v první šanci zápasu střílel vysoko nad.
     
    2
    Hned první šance českého výběru! Po sraženém centru Poborského se míč odrazil na střed hřiště, kde byl Tomáš Rosický. Ten přesvědčil protihráče, že bude střílet, ale místo toho poslal oblouček za obranu na Jana Kollera, který z první vysoko přestřelil!

    Martin Augustin

    Góly: 4. Bouma, 19. Nistelrooij – 23. Koller, 71. Baroš, 88. Šmicer

    Karty:   9. Seedorf (NED), 26. Heitinga (NED) – 55. Galásek (CZE)   75. Heitinga (NED)


    Střely na branku: 10:11. Střely mimo: 4:11. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 6:2. Fauly: 23:18.
    Holandsko: van der Sar – Heitinga, Bouma, Stam, van Bronckhorst – Seedorf (86. van der Vaart), Davids, Cocu (C) – van der Meyde (79. Reiziger), van Nistelrooij, Robben (58. Bosvelt)
    Náhradníci: Waterreus, Westerveld – Reiziger, F. de Boer, van der Vaart, Sneijder, Overmars, Bosvelt, Zenden, Kluivert, Makaay, van Hooijdonk.

    Česko: Čech – Grygera (24. Šmicer), Jiránek, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek (62. Heinz), Rosický, Nedvěd (C) – Baroš, Koller (75. Rozehnal).
    Náhradníci: Blažek, Kinský – Mareš, Hübschman, Rozehnal, Šmicer, Vachoušek, Týce, Plašil, Lokvenc, Heinz.

    Rozhodca: Mejuto Gonzalez – Samaniego, Alonso (všichni ESP)

    Diváci: 30 000