Česko – Lotyšsko 2:1 (kon.)
koniec
Česko
2:1 (0:1)
Lotyšsko
cz Utorok 26.05.2020, 14:00 • Estádio Municipal de Aveiro21 • Mistrovství Evropy 2004
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Zdravím všechny fanynky a fanoušky fotbalu. Dnes si v rámci historických fotbalových onlajnů připomeneme evropský šampionát z roku 2004.
     
    Národní tým České republiky v Portugalsku hrál podle mnohých nejlepší fotbal v historii. V tomto zápase proti sobě nastoupiko Česko a Lotyšsko.
     
    Pavel Nedvěd v tomto zápase absolvuje 80. start v národním týmu, pokud by naskočil Vladimír Šmicr, tak 70. repre duel. Pro Vratislava Lokvence by to byl 60. zápas v dresu národního týmu a Petr Čech nastoupí do svého 20. zápasu v národním týmu.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čech – Grygera, Ujfaluši, Bolf, Jankulovski – Galásek – Nedvěd, Rosický, Poborský – Baroš – Koller
    Náhradníci: Blažek, Kinský – Heinz, Hübschman, Jiránek, Lokvenc, Mareš, Plašil, Šimcer, Týce, Vacoušek

    Lotyšsko: Kolinko – Isakovs, Zemlinskis. Stepanovs, Blagonadeždins – Bleidelis, Lobaņovs, Rubins, Astafjevs – Prohorenkovs, Verpakovskis
    Náhradníci: Pavlovs, Piedels – Karablovs, Laizans, Miholaps, Pahars, Pucinskis, Rimkus, Smirnovs, Stolcers, Zakresevskis, Zirnis.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Veissiere zahajuje úvodní zápas Česka na ME 2004, výkop mají Lotyši.
     
    1
    Nedvěd centroval po první akci českého týmu na zadní tyč, ale jeho spoluhráč nedokázal zakončit. Nakonec je z toho jen výkop od branky. Obránce míč do zámezí netečoval.
     
    2
    Fanoušci, tedy ta česká část výrazně hučí, Milan Baroš se dostal do postavení mimo hru, ze kterého skóroval. Branka tedy zcela správně neplatí.
     
    2
    Astafjevs, jeden z nejzkušenějších hráčů Lotyška zakončoval ránou z první. Jeho projektil končí vysoko nad. Petr Čech zasahovat nemusel.
     
    3
    Grigera vysunul Baroše, ale ten proti převaze soupeřů zakončit nedokázal. Zajímavá akce ke střele nevedla.
     
    4
    Další nepřesný střelecký pokus týmu, který je veden jako hostující. Nakonec tedy bude vykopávat Petr Čech.
     
    4
    Baroš vybojoval v pokutovém území míč, Koller centroval na Nedvěda, ale ten zakončit hlavou nedokázal. Český tým hraje aktivně, dobře vstoupil do zápasu.
     
    5
    Koller přijal přihrávku od spoluhráče, Poborský se podíval, kde má spoluhráče, ale nakonec si míč ukopl, a tak bude znovu rozehrávat Kolinko od své branky.
     
    6
    Prohorenkovs to zkoušel individuálně, ale proti převaze českého klubu si poradit nedokázal. Další akci soupeře odvrátil Jankulovski na rohový kop. První v tomto zápase.
     
    7
    Centr se snesl před branku, kde se dobře zorientoval Bolf, který odhlavičkoval do bezpečí. Následně tým vedený jako domácí dostal možnost autového vhazování na své polovině.
     
    7
    Milan Baroš těžil z dobré hry Jana Kollera, ale střela prvně jmenovaného končí vedle branky. První výraznější šance českého týmu končí mimo.
     
    8
    Důrazný Jan Koller vybojoval rohový kop. Druhý v tomto zápase, první pro Čechy. Ozývají se také čeští fanoušci, kteří sledovali Poborského nepovedený centr před branku.
     
    9
    Grigera hledal Kollera. Ten cítil Milana Baroše v lepší pozici, ale český útočník na onom místě nebyl. Míč tedy mají fotbalisté Lotyšska.
     
    10
    Grygera hledal Kollera, tomu se rána nepovedla. Následně pálil Pavel Nedvěd. Jeho rána byla zblokovaná. Jankulovski se následně dostal do zakončení. Jeho rána končí mimo.
     
    11
    Úvodních deset minut hry patřilo českému týmu. Fanoušci znovu velmi hlasitě povzbuzují své oblíbence. "Hop, Hop, Hop, kdo neskáče není Čech" ozývá se celým stadionem.
     
    13
    Koller hledal dobrým centrem spoluhráče, ale zakončit nikdo nedokázal.
     
    15
    Lotyšsko to nyní zkoušelo po straně, centr se snesl před branku, ale nikdo z hráčů ve tmavých dresech před brankou nebyl.
     
    16
    Petr Čech vykopává od své branky, jeho dlouhý výkop zamířil až na útočnou polovinu. Češi tam nic vymyslet nedokázali, a tak se směr hry otáčí.
     
    17
    Rohový kop pro české hráče. Nakrátko rozehráno. Jankulovski po Nedvědově nabídce zkoušel střelu, ale ta byla nepovedená.
     
    17
    Poborský centroval před branku, obrana si poradila. Následně Rosický pálil z první. Jeho rána končí vedle branky Kolinka.
     
    19
    Verpakovskis to zkoušel individuálně, probojoval se do zajímavé pozice, Jankulovski jej fauloval. Volný kop pro Lotyšsko.
     
    20
    Jankulovski vhazuje na polovině hrací plochy. Jeho spoluhráči se následně pokračovali v akci.
     
    21
    Kolinko výborně zneškodnil střelu z velké dálky, vytěsnil míč na rohový kop. Pavel Nedvěd hledal na přední tyči spoluhráče, ale obrana Lotyšska si dokázala poradit.
     
    22
    Grygera byl po souboji se soupeřem výrazně otřesený. Volný kop pro Česko. Poborského nabídka byla snadnou prací pro obránce Lotyšska.
     
    23
    Astafjevs tvrdě dohrál Jankulovského. Volný kop pro Česko. Je to z poměrné velké dálky. Zhruba z 25 metrů. Pavel Nedvěd trefil dobře postavenou zeď.
     
    24
    Bolf hlavičkoval po centru spoluhráče. Jeho zakončení míří nad branku. Nebyl to špatný pokus.
     
    25
    Karel Poborský to vzal na sebe, jeho tvrdá rána z velké dálky končí těsně vedle branky. Lotyšský brankář na míč nedosáhl.
    25. Poborského rána
     
    26
    Rohový kop pro Lotyšsko, poněkud přísný. Centr se snesl před branku, Čech šel ven, získal míč. Ještě předtím byl ale pískán útočný faul.
     
    27
    Další tlak českého týmu. Baroš ani Nedvěd nedokázali prostřelit obranu soupeře. Následoval rohový kop, po kterém zakončoval jeden z hráčů hlavou. Míč končí nad brankou.
     
    28
    Baroš a Poborský si tak dlouho dávali přednost, až o míč přišli. Do rychlého brejku mohli jít hosté, ale Galásek se výborně vrátil a dokázal soupeře zastavit.
     
    29
    Češi mají převahu, hrají aktivně, tlačí se do šancí, ale nemohou se dostat k přesnějšímu zakončení.
     
    30
    Prohorenkovs se marně natahoval po centru spoluhráče před branku, ale do zakončení je lotyšský hráč dostat nedokázal. Čech zasahovat nemusel.
     
    31
    Hodně tísněný byl Pavel Nedvěd u rohového praporku, ale dokázal odcentroval před branku. Tam nebyl nikdo z jeho kolegů.
     
    32
    Půlhodina hry je pryč, fotbalisté v bílém, tedy Češi, mají dál převahu, snaží se něco vymyslet před brankou soupeře.
     
    33
    Vypadalo to, že byl Milan Baroš faulovaný, ale hra pokračuje dál. Následně po rychlé akci musel zasahovat na druhé straně Petr Čech.
     
    34
    Marek Jankolivski to nemyslel vůbec špatně, vyslal zajímavou přihrávku na spoluhráče. Koller se pokoušel dostat k míči, ale byl u něj jako první Kolinko, který odkopl do autu.
     
    35
    Deset minut hry zbývá do konce prvního poločasu, zatím sledujeme aktivní hru Česka. Tomu se však nedaří překonat obranu soupeře.
     
    35
    Marně, marně čeká český tým na to, až projde finální přihrávka před branku Baroš ani dvakrát neprostřelil obranu.
     
    36
    Milan Baroš se dostal do ofsajdu, ale Tomáš Ujfaluši zůstává ležet na hrací ploše. Český hráč se těžko zvedá, zdá se, že bude ve hře pokračovat.
     
    37
    Čech vykopl od své branky, Jankulovski pokračoval v akci, ale jeho přihrávka byla nepřesná.
     
    38
    Rubins se zmocnil míče, centroval před branku, ale Petr Čech zasahovat nemusel. Rubinsův pokus byl nepovedený.
     
    38
    Koller i Nedvěd se dostali před brankáře, ale podle pomezního sudího byl jeden z hráčů v postavení mimo hru. Akce tedy končí.
     
    39
    Grygera se dopustil faulu na polovině hrací plochy. Hrát tak budou na počátku devětatřicáté minuty Lotyši.
     
    40
    Výkopu Petra Čecha asistuje hromadné skandování českých fanoušků. Následně se Češi znovu dopustili faulu, a proto přicházejí o míč.
     
    41
    Zemlinskis rozehrával na polovině hrací plochy, jeho výkop a centr zastavit Grygera.
     
    43
    Baroš to zkoušel sám, ale znovu narazil na dobře hrající lotyšskou rozehrávku.
     
    43
    Marně se pokouší Češi najít skulinku v obraně soupeře. Nedvěd si neustále nabíhá do volného prostoru, ale zatím na výraznější nebezpečnější střelu tým vedený jako domácí čeká.
     
    44
    Jankulovski musel pořádně běžet, aby míč stihl na hrací ploše. Nakonec to stihl, a tak pokračoval v akci. Nedvěd ani nadvakrát nepřekonal obranu soupeře.
     
    44
    Český tým je v tlaku, točí soupeře v pokutovém území, ale Lotyšsko zatím výborně brání a zejména blokuje střely.
     
    45
    Dostáváme se do poslední minuty hry v prvním poločase.
     
    45
    Rohový kop pro Lotyšsko. Centr před branku dokázala česká obrana zastavit.
     
    45+1
    Jedna minuta se bude nastavovat.
     
    45+1
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Lotyšku vyšel brejk v samotném závěru poločasu, a tak se tým vedený jako hostující dostává do vedení. Prohorenkovs centroval výborně před branku, Čech na míč nedosáhl, a tak mohl zakončovat volný MARIS VERPAKOVSKIS.
    45+1. Maris VERPAKOVSKIS - 0:1
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase, ve kterém bylo Česko jednoznačně aktivnější, vede Lotyšsko o jednu branku. Česko mnoho střel nedokázalo dostat až k brance, naopak z první výraznější šance se prosadil jeho soupeře. Přesně zakončoval Verpakovskis. Česko po prvním poločase prohrává na ME 2004 s Lotyšskem 0:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    V nezměněných sestavách pokračuje zápas druhým poločasem.
     
    47
    Jan Koller se dostával do zajímavé pozice, ale jeho akci zastavilo to, že se k centru spoluhráče nedostal.
     
    48
    Aktivní hra pokračuje dál, Česko prohrává o jednu branku. Pavel Nedvěd postupoval do pokutového území, faulovaný nebyl. Hra pokračuje dál.
     
    49
    Postavení mimo hru a v něm Pavel Nedvěd. Akci českého celku zastavuje špatné načasování přihrávky.
     
    Dnešní utkání sleduje 21.744 diváků.
     
    50
    Další zblokovaná střela českého týmu. Národní tým produktivní je, tlačí se do střel, ale má problémy s přesností zakončení.
     
    50
    Stepanovs rozehrával na své polovině, rychle přenesl hru, ale jeho kolegové vypálit na branku nedokázali.
     
    51
    Fotbalisté v bílém si vypracovali nyní stabilní tlak na útočné polovině, Poborský centroval před branku, ale na míč si vyskočil lotyšský brankář.
     
    52
    Česko rozehrává od své branky, Petr Čech vykopává od své branky, jeho dlouhý výkop nikdo nedokázal zpracovat.
     
    53
    Nyní se hraje spíše na polovině hrací plochy. Jednu z mála akci vedl Milan Baroš, Rosický pokračoval v akci, ale ani on ani Koller se dostali do zakončení.
     
    54
    Výborně se vrátil Ujfaluši, který odehrál míč do zámezí. Lotyšsko vhazuje na útočné polovině. Do šance se nedostalo.
     
    54
    Nedvědova rána zblokovaná, brankář Lotyšska dobře vyskočil na míč a dokázal si poradit s jeho pokusem.
     
    55
    Rohový kop pro Česko. Nedvěd rozehrál na krátko, následný centr nenašel nikoho.
     
    56
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Zdeněk Grygera, přichází Marek Heinz.
     
    57
    Český tým jako první střídal. Marek Jankulovski se následně dostal do zajímavé střelecké pozice, ale ani tentokrát nebyla střela na branku. Jen dvě rány ze 14 byly na branku.
     
    57
    Krásná rána Marka Jankulovského končí na brankové konstrukci. Nechybělo mnoho a Česko nyní dokázalo vyrovnat.
     
    58
    Český tým přeskupil řady, v útoku je Koller, Baroš a Heinz.
     
    59
    Fotbalisté v bílém hrají aktivně, Karel Poborský centroval z pravé strany, hledal nabíhajícího spoluhráče z druhé vlny, ale míč dopadl do míst, kde nikdo nebyl.
     
    60
    Kolinko byl u míče jako první, navíc akci českého týmu zastavilo postavení mimo hru. Zajímavou akci zhatilo špatné načasování.
     
    60
    Půlhodina hry zbývá do konce zápasu. Česko přes svou aktivní hru prohrává o jednu branku. Petr Čech inkasoval v samotném závěru prvního poločasu.
     
    61
    Jankulovski hledal spoluhráče, ale Česko o míč přišlo. Verpakovskis se pokoušel o rychlý brejk, který zastavil Bolf.
     
    62
    Milan Baroš se prorpacoval do zajímavé střelecké pozice, jeho rána po dobrém centru spoluhráče končí na tribuně. Mířidla neseřídil podle představ.
     
    63
    Lotyšsko bude rozehrávat na své obranné polovině. Defenziva si může oddechnout. Následně se i Lotyšsko dopustilo útočného faulu, směr hry se tedy otáčí.
     
    64
    Koller na centr nedosáhl, míč měl Milan Baroš, který špičkou kopačky netrefil míč podle představ. Obrovská šance Česka nevyužitá.
    64. Milan Baroš netrefil míč.
     
    64
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Tomáš Galásek, přichází Vladimír Šmicer.
     
    65
    Jan Koller pálil z dobré pozice, jeho šanci zastavil brankář Lotyšska. Kolinko zkrotil míč mířící do středu branky.
     
    66
    Verpakovskis centroval z dobré pozice před branku, ale jeho spoluhráč nedokázal nic vymyslet a o míč v souboji s českým obráncem přišel.
     
    67
    Koller to zkoušel individuálně, dostal se do zajímavé střelecké pozice, ale jeho rána končí mimo branku.
     
    68
    Češi se znovu nastěhovali na útočnou polovinu, kde se pokouší něco vymyslet a před brankou soupeře kombinují. Nedvěd a jeho kolegové těžko překonávají sedmičku osmičku hráčů soupeře.
     
    69
    Marek Jankulovski se výborně dokázal vrátit a do šance tak nepustil soupeře. Verpakovskis se pokoušel protlačit do zakončení.
     
    69
    Verpakovskis to vzal na sebe, jeho rána před Bolfa končí vedle branky, Petr Čech zasahovat nemusel.
     
    70
    8. roh pro český tým. Poborský vyznal ke střele Pavla Nedvěda. Jeho ránu z první vytáhl brankář Kolinko na rohový kop.
    70. Nedvěd a jeho rána.
     
    71
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Andrejs Prohorenkovs
    , přichází Marian Pahars.
     
    73
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno a lví podíl na tom má Karel Poborský. Vybojoval míč, překonal obránce, udržel míč na hrací ploše. Odcentroval před branku. Míč vyboxoval brankář do míst, kde byl MILAN BAROŠ. Ten si zpracoval míč a vypálil přesně. Je vyrovnáno!
    73. Milan BAROŠ - 1:1
     
    75
    Tlak českého týmu pokračuje dál. Obrovský tlak před brankou Lotyška. Hráči v červených dresech se musí bránit. Marek Heinz to zkoušel individuálně, ale nevypálil.
     
    76
    Pavel Nedvěd hledal Vladimíra Šmicera, který mohl zakončovat hlavou. Jeho šance končí v boční síti.
     
    77
    Česká republika hraje jednoznačně aktivněji, má převahu, ale překonat Lotyšskou obranu se podařilo jen jednou.
     
    78
    Lotyšsko vhazuje na útočné hrací ploše, do šance se nedostalo, protože se výborně dokázal vrátit Pavel Nedvěd.
     
    78
    Marek Heinz to nemyslel vůbec špatně, jeho rána byla zblokovaná. Následná střela končí vedle.
     
    79
    Kolinko rozehrávat nechce, hodně váhá s rozehrávkou, na což reaguje sudí tak, že ukazuje jasným gestem, aby brankář co nejrychleji hrál.
     
    80
    Deset minut hry zbývá do konce zápasu, sledujeme aktivní hru českého týmu, Jankulovski hledal Kollera, ale centr byl příliš krátký.
     
    81
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Maris Verpakovskis, přichází Marian Pahars.
     
    82
    Marek Heinz výborně vybojoval míč na polovině soupeře, ale nedokázal přihrát na nabíhajícího Vladimíra Šmicera.
     
    82
    Pahars nyní zahrál míč rukou, navíc dal pohlavek českému hráči. Bolf zůstává ležet na hrací ploše, ale sudí kartu udělovat nebude.
     
    83
    Marek Heinz výborně vypálil. Jeho skvělá rána se odrazila od břevna mimo hrací plochu. Mohlo být rozhodnuto.
     
    84
    Český tým se musí bránit, Pahars byl však v postavení mimo hru. Akce Lotyška tak končí.
     
    85
    Česko právě vstřelilo branku!
    Česko otáčí vývoj zápasu, jde do vedení. Po nepřehledné situaci před brankou Zemlinskis odkopával míč od branky. Míč se dostal do míst, kde byl MAREK HEINZ. Jeho technická rána zapadla do odkryté části branky.
    85. Marek HEINZ - 2:1
     
    87
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Milan Baroš, přichází Martin Jiránek.
     
    88
    Karel Poborský a Marek Heinz kombinovali před branku. Poborský centroval před branku, kde byl Šmicer, ale na výborný míč nedosáhl.
     
    89
    V poklidném tempu se zápas dohrává, Česko vede o jednu braku a je blízko k výhře nad houževnatě hrajícím Lotyšskem.
     
    90
    Dostáváme se do poslední minuty hry ve druhém poločase, hra je přerušena. Na hrací ploše jsou dva míče.
     
    90
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Valentins Lobanovs, přichází Vits Rimkus.
     
    90+1
    Celkem tři minuty se budou nastavovat.
     
    90+1
    Bleidelis byl volný před branku, ale míč se k němu nedostal. Následně pálil jeho kolega, ale trefil jen Petra Čecha.
     
    90+2
    Autor zatím rozhodující branky Marek Heinz byl faulovaný. Jeho spoluhráči zůstanou u míče.
     
    90+2
    Jankulovski ani Nedvěd se do zakončení nedostali, Bleidelis odvrátil na rohový kop.
     
    90+3
    Nedvěd rozehrál nakrátko. Následně znovu Nedvěd vybojoval další rohový kop. Češi drží hru daleko od své branky a čas běží.
     
    90+3
    Heinz vybojoval další rohový kop, míč se mu zamotal mezi nohy, ale soupeř jej odehrál.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Karel Brückner dovedl český tým k výhře nad houževnatě hrajícím Lotyšsku. Verpakovskis poslal Lotyšsko na konci prvního poločasu do vedení. Vyrovnat se podařilo Milanu Barošovi, a pak rozhodl po poněkud riskantním vyběhnutí brankáře Kolinka Marek Heinz. Těžké utkání český tým zvládl, i díky skvělé podpoře vyhrává 2:1.
     
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 20:9. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 6:1. Fauly: 11:20. (15:51:07)

    Jan Prošek

    Góly: 73. Baroš, 85. Heinz – 45+1. Verpakovskis


    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 20:9. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 6:1. Fauly: 11:20.
    Česko: Čech – Grygera (56. Heinz), Ujfaluši, Bolf, Jankulovski – Galásek (64. Šmicer) – Nedvěd, Rosický, Poborský – Baroš (87. Jiránek) – Koller
    Náhradníci: Blažek, Kinský – Heinz, Hübschman, Jiránek, Lokvenc, Mareš, Plašil, Šimcer, Týce, Vacoušek

    Lotyšsko: Kolinko – Isakovs, Zemlinskis. Stepanovs, Blagonadeždins – Bleidelis, Lobaņovs (90. Rimkus), Rubins, Astafjevs – Prohorenkovs (71. Laizans), Verpakovskis (81. Pahars)
    Náhradníci: Pavlovs, Piedels – Karablovs, Laizans, Miholaps, Pahars, Pucinskis, Rimkus, Smirnovs, Stolcers, Zakresevskis, Zirnis

    Rozhodca: Veissiere

    Diváci: 21.744